11612
Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |
Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |
Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |
-
rbal #4007 Hi Tika! A projekteken dolgoztam minden délután, csak átfutottam a fórumot, írni már nem volt időm, meg energiám. Most tartok ott hogy elfogyott a cucc, nincs mit beforrasztani. Elvileg a jövő hétre megjön minden, és folytathatom, meg akkor már ki is próbálhatom. Akkor dől el minden hogy összejött e, vagy mehet a kukába!
A terv: http://www.youtube.com/watch?v=xsZ9ZGFHfs0
Az eddigi munkálatok, és a jelen állapot képekben:képek -
#4006 Képet, vagy meg se történt ! :D -
#4005 Hello rbal, udvozollek, jo hogy viszatertel. Azok a hoszu egyenes sunik sok tuskevel azok mik? A tobbi vilagos. Szabin voltal? Egy ideig nemlattalak itt...
Na gyerekek, hurrrraaaaaa A SimConMETER fent van a helyen ahol lennie kell. Meg jobb mint elterveztem, ugyanis nem kell alaja faragnom szivacsokbol olyan format hogy paszoljon a G25 kormanyhaz profiljara. Szivacs torolve. Nagyon popec! Vegre van egy komplet tachometerem a G25-on. A derekam majd le szakad má ahogy tergyelve furtam a balkonon. De mikor gorbitettem a 3mm vastag ALU szalagokat kb 160 fokba, jol meg kellett kalapalnom hogy egy picit gorbuljon. A szomszedok is kijottek, hogy dol a haz, vagy mi van...
De csucs, kezd alakulni.
Mar csak a dashboard button panel tartojat kell "L" profilbol elkeszitenem , asztan kezifek felfogatas, es RACE -
#4004 Jáááá, vagy legalább valamit a tervekről :D -
rbal #4003 Érdekel mi lesz, mi? Tegyek képeket az eddigi állapotokról? -
#4002 Én is ezen elmélkedem hogy megcsinálom a válto kijelzöt épp árakat mérlegelek
-
#4001 Jó sokat mondó kép :P az látszik hogy a nyákot te marod XD
Meg hogy kibaxot sok tüsi lesz rajta, buttonbox ? -
rbal #4000 Látom LeoBodnar visszatért. Meg is értem hogy picit pihent nem sámli amit csinál, főleg ha ő maga forrasztgat. Én is nagy fába vágtam a fejszémet, de még nincs kész, és nem tudom jó lesz e, még nincs meg minden kütyüm hozzá. Egy kis előleg: -
#3999 Aha, elfelejtettem. -
#3998 Menny ligákba és tecceni fog.Publik szervereken vagy AI ellen persze hogy rossz. -
#3997 Pointer, meg azt a pedal kasznyit elfelejtetted? Multkor igerted hogy kuldesz fenykepet, csak akkor nagyon almos voltal. Kuldenel valami kepeket hogy milyen allapotba van az a muanyag G25 pedal kasznyi? -
#3996 Akartam is mondani az allergiat, de inkabb a hidegfrontra fogtam
Wazzze de az a load cell kit, az is mereg draga $200. Vagy az komplett pedalok, vagy csak az a load cell darabka? Ahogy olvasom, csak a modifikacio, es nem az egesz pedalok.
Amugy meg ami erdekelne mert fontos, hogy milyen terhelesre kellene venni hogy a legkozelebb legyen egy real kocsi fekhez?
En mertem a G25-ot, azt 25 kiloval kell nyomni ha maximum benyomod a fek pedalt.
Milyen lenne jo a load cellbol? -
#3995 Rfactor hmm nem rég felraktam a gépemre igen nagy csalodás volt :S az a játék nagyon gáz ,a race07 meg a másik ami nem nagyon teccet vagy ezekre is van valami mod amivel meglehet dobni a játékot ?tapasztalat valaki ? -
#3994 Dee, működik, Rfactor, GTR2, GTLegends, Race07 meg EVO alatt :D -
#3993 A zallergia a zoka :P
Nesze lusta dög. Meg itt is. -
#3992 Tomi, koszi szepen a valaszt, rendes vagy
Meg at kell rendessen neznem, nemtom amit en talaltam hogy az miert kerul 154 Euroba... Meg utanna nezek.
Sajnos Pointer mostanaba valahogy lefagyott, talan a hidegfront az oka -
#3991 Pointer nekem a sim tools-ba pár dolog nem megy ezek neked se mennek ?nem tom mért nem mennek -
#3990 Nagyon pimasz vagy!, tudod-e?
Azert is talaltam vamalit
Hat wazzze, ez a Load Cell kuuu**aaaa draga Wazzze, ha mi olyan draga rajta hogy 1 darab 154 Euroba keruljon? Mi az, aranyozott?
Hat azt hiszem hogy ...
Inkabb megyek dolgozni a Frex tuningon, mar nincs sok hatra, de most jon az igazan babra munka. Ki kell talalnom a SimConMETER felfogatast a kormanyra es a dashboard plehek felfogatasat. Elkebzeles van, de ha belegondolok hogy fogok vele kinylodni a balkonon tergyelve a foldon, satyu nelkul, egyik kezembe kombinatt fogoba fogom a profilt, a masik kezembe kezifureszel fureszelem az ALU profilt, mar most megy el tole a kedvem Ilyenkor marha jol jonne egy muhely.
Kimondottan olyan korulmenyeim vannak, hogy csak ugy tudok a balkonon dolgozni mint abba a szlovak mesebe hogy "A je to", remellem ismeritek, marha jo mese volt, meg most is megnezem ha adjak. Abszolutt nema mese, nemszolnak egy szavat se, ugyhogy forditas se kell, nyugottan nezheti meg kinai is. Most az ujabb reszeinek mar a nemzetkozi cime "Pat & Mat". Aki nemtudna mirol van szo, az itt megnezheti. Es aki nemlatta volna, annak komolyan ajanlom, minden korosztalynak 3 evtol 200 evig -
tomi555 #3989 én e-bayen rendeltem és 2db volt kb 5000ft. és nem csak hogy aluminiumnak néz i hanem az is:) annyi benne a trükk hogy a két oldalára fel van ragasztva nyúlásmérő bélyegek és ezek vannak megfelelően hídba kötve. Ha ráteszel pl 10V feszt akkor a két méredő szálon 5V fog kijönni. Ha elkezded megterhelni akkor ez a feszültség az egyik szálon + a másikon - irányban tolódik el pár mV-tal. Ennek az értéke függ a cellától és a tápfesztől is. Ennek az érzékelésére kell építeni egy diff erősítőt, pontosabban a precizitás miatt inkább egy mérő erősítőt.
Ezzez után akár már a G25 elektronikájára is ráköthted(feltéve hogy az erősítő 0-5V közötti jelet ad ki)
És közben találtam is egy linket neked, én is tőlük rendeltem csak más típust(utólag már kicsit bánom)
link -
#3988 Énis. -
#3987 Nem az elektronikara gondoltam, hanem arra a csoda dologra amit load cellnek hivnak es egy darab aluminiumnak nez ki
Nos az kaphato-e es menyiert? -
#3986 Nálatok nincs google ?
kérdezd meg -
#3985 Jaaaaaj faszikaim, hat igy mar vilagos
En maris az elejen sejtettem hogy ott valami nem stimmel, hogy az nem csak elektronikarol szol meg radir gumikrol, hogy oda kell egy HW-es cucc ami rendezi azt a dolgot. Nos eloszor is, olyan load cell cuccod kotve hiszem hogy be tudnak szerezni ebbe a nyamvatt allamba ahol meg imbuszos M6x14 csavarokat is oriasi problema szerezni. De ha szereznek is nem tom honnan, a vilag masik oldalarol, akkor se tudom csak ugy beultetni a G25 pedalba. Mellesleg menyibe kerul egy olyan load cell cucc? Egy dolog a fizikai illesztes, amit tegyuk fel hogy megoldok, de a masik dolog az elektronika hozza. Azt mar talan nem viszi el a G25. Ahogy irod mas alapon mukodik mint a potmeter es kell erositeni is. Akkor nemlehet a potmeter helyere kotni. Ki kene huzni mint kulon controllert a fek miatt. Hat eleg bonyolultnak latom. Te belevagnal Pointer?
Kulomben ez nagyon tetszik, az eredeti pedal rongallas nelkul van megoldva, ebbe bele mennek. Beszerezheto egy ilyen? Ha igen akkor menyi? -
#3984 Az a Nixim mod, nem a lodacell :P
Vaksi.. -
#3983 Azt hiszem, te valahol az elején felejtettél el észrevenni egy apróságot. Ígymár értem miért vislkedsz ilyen mániákusan lökötten. :D
Ugye így néz ki a fékpedál alapból mint ami neked is van:
Az aljába van beszerelve egy potméter.
Ezt a potit kitéped, elégeted, besózod a parkettát ahol elégetted.
Ezután Ebayről rendelsz egy loadcellt (vagy a kedvenc elektronikai beszállítódtól),
Ez egy olyan fémdarab, amire ha rendeltetés szerű irányban erővel hatsz, akkor (valami piezó elektronikához hasonlóan) elkezdi magán által engedni a feszültséget. Sajnos ez olyan alacsony jel (mV) hogy fel kell erősíteni egy logikai IC vel, ami a Leo bodnar panelján megtalálható.
Na és ezt ültetik beléje a G25 pedáljába, ezt nevezzük mi lököttek G25 loadcell modnak, mint ami a BANNERBAN megtalálható :P
Ja igen, és ezekből létezik ilyen 15-20-25-30 kg osztályúak, különböző erejű alkalmazásokhoz.
Na, van még kérdés? :D
Ezt meg most találtam, LOL:
És ezt árulják... :D
-
#3982 Azokat a kepeket a G25 fek pedal load cell modokrol lattam hogy radir gumikot tomnek a rugo koze, de azoknak nem nagy ertelmet lattam. De lehethogy csak azert mert nemertettem meg alapossan.
Nixim
Meg van tobb kepem is itt a diszken csak most mar nemtom honnan voltak leszedve. -
#3981 Hat koszi szepen az infot, a tobbit ertem, de abbol a load cellbol meg mindig hulye vagyok. Annak mi koze az elektronikahoz? Hat a load celles (BU0836-LC Load cell USB interface) ugyan olyan, potmeterek vannak ra kotve mint a tobbire controllerre. Akkor hogy a fraszba meri az a ra kifejlesztett erot ha ott is csak potmeter van? En azt hittem hogy az a fizikai kialakitas dolga es nem az elektronikaje. Ha azt a fekpedalt akar erovel nyomod akar nem, annak mindig van palyaja, amit a potmeter forgasaba visz at. Akkor hogy a fraszba tudja az a erot merni? Ha nem potmeterek lennenek rakotve hanem valami kulonleges HW cucc ami az erohatast valtsa at feszultsegre vagy ellenalasra akkor megertem, de ehhoz is csak potik vannak kotve. Nincs ott mas rajz csak potmeterekkel. Azert akarom ezt alapossan megerteni hogy van az kivitelezve, mert ha lehetseges akkor en is csinalnak magamnak egy load celles feket. Mert talan ott lesz a kutya el asva, hogy miert fekezem mindig el magam versenykozbe.
Ha real kocsiba megyek es ismerem azt a kocsit, akkor barmilyen gyorsasagnal kitudom pontossan szamitani hogy mikor es milyen erossen fekezzek ahhoz hogy bizonyos ponton megaljak es neblokkoljon a kerek (persze ha nem varatlan fekezes, hanem elore tervezett). De a kerek blokkolast meg veszhejzetbe varatlan fekezesnel es ABS nelkul is tudom kontrollalni (ABS-es kocsit meg nem is vezettem), mert azt kierzem, mar megtanultam - de ez mid real kocsiba. De a LFS-be ott az a nagy hatranyom hogy nemtudom kierezni mikor blokkol a kerek, es azert hibazok mindig a palyan. Nekem a szimu sokkal nehezebb mint a real. Mert a real vezetes kozbe 50% a G erot es fizikai hatasokat erzekelem, 40% a vizualis latas, es 10% a hangok hallasa (gumi csuszas, stb...) - es ezekre oszegezve reagallok mindig. Foleg a kanyarokat nem csak vizualissan veszem be, hanem erzekelem hogy meddig tapad a kocsi es mikor kezd elszakadni az aszfalttol es ugy tudom megfeleloen szabajozni a fek-gaz-kormany iranyitast oszehangolva. De a LFSbe (vagy szimbe) sajnos sokkal nehezebb mert ott a 50% G ero es fizikai hatasok elmaradnak es marad csak a vizualis latas es hang erzekeles - es az csak a fele annak ami kell a pontos vezeteshez, a masik fele meg hianyzik sajnos, es ha nemerzem a G erot es fizikai hatasokat akkor marha nehez pontossan vezetni. Mert az oszes reakciomnak a legnagyobb reszet a G ero es fizikai hatasok erzekelese teszi ki a sajat testemmel.
Nekem nagyon kellene az hogy realissan ki tudjam erezni a kerek blokkolas es olyan finoman tudjam adagolni-kontrollalni a feket mint igaziba a real kocsiba, hogy maximumra fekezzek max 5% csuszasig, de a kerek ne blokkoljon. No ezert lecci magyarazzatok el alapossan azt a load cell dolgot hogy megertsem rendessen hogy mukodik az egesz. A fek pedaltol, rugokon keresztul, potmeteren keresztul (vagy mi mas van ott a load cellbe), egesz a controller elektronikaig, szoftverig. Hogy mukodik ez a folyamat hogy ertelmet adjon a load cell. Koszike. -
#3980 sim tools elsöre müködöt bár a desing nem anyira szép :P -
#3979 Igen az is ilyen, ott kel azt a pár sor a cfgbe írni, de az a gumi adatokat nem írja ki. -
#3978 BU0836 Precision joystick controller- ilyet vegyél, jó az neked vidékre :P
Mivel nem kormányt csinálsz, kötsz az analóg bemenetre, nem kell az a precizion kivitel ami 12bites 4096 lépcsőfokkal. Max kuplungot akarsz rákötni, akkor elég az 1024 lépcsőfok. A bemenet meg azért mátrixos hogy kevesebb helyet foglaljon, kevesebb láb, és ha akarod csak 1et kötsz be. Amúgy mire gondoltál ? mi elektronikailag a különbség egy be nyitott állapotú (be nem nyomot) gomb, meg egy oda se forrasztott gomb között? Hee hee hee? azon kívül hogy jobb ráidóantenna lesz a vezetéktől...
A loadcell meg azért jó, mert nem a fékpedál pozícióját méri, hanem azt az erőt amivel nyomod. Sokkal sokkal jobban tudod adagolni, és könnyebb "megjegyezni" és megismételni a fékezést blokkolás határon. Egy ilyen pedál meg nem forog el annyit mint a G25ös pedálod, mivel egy nagyon kemény rugó van bennt, mintha az olajat tolnád a fékkőrben rá a fékpofára.
A loadcelles panelre meg köthetsz loadcell, bonyolult ez a Leo mi ? :P -
#3977 Bár én nem értek a dologhoz annyira, de a load cell lényege szerintem az, hogy próbálják közelíteni a fék nyomásának érzését a valóságoshoz azzal, hogy nem a pedál által megtett útból számolódik a fékerő, hanem abból, hogy te mekkora erőt fejtesz ki a pedálra, mint az igazi autókban. -
#3976 illetve a sebbeség fokozat kijellző -
#3975 na nekem ilyesmi cucc kellene bár elég lenne csak a sebeség mérő :D -
#3974 Hat ezt meg mindig nem nagyon ertem.
En azt tudom hogy ha merni akarod a pedal helyzetet, akkor azt potmeterrel vagy hallmagpottal szoktak (hallmagpot az magneses kontaktnelkuli potmeter), de mindnek a feszultseg elosztodas a lenyege. Akkor mi a kulombseg a 2 es 4 Bodnar kozott, mert a leiras es a bekotes ugyanaz ahogy nezem. -
#3973 Hat a kijelzo az $75, de nekem a button panel kell azok 25-35-45 dollarert vannak. -
tomi555 #3972 A load cell lényegében egy erőmérő. Fékpedálnál szokták használni poti helyett, így közelebb van a valósághoz a viselkedése. A lényeg hogy egy pár mV-os feszkülönbséget kell mérni ezért a loadcelles változaton valamelyik analog bemenet elött van egy diff erősítő. -
#3971 Milyen árba van mert multkor nem volt jó az oldal ? -
#3970 áhh itt szemvedek sim tools is egy ilyen kijelzös bigyula ? -
#3969 Pummis mar feladta mara, a tobbiek meg nemkerdeznek.
Legyel jobarat es magyarazd el, lecci.... -
#3968 No neeee...
Ezt az egyet meg kibirod...
Tenyleg erdekel, tudni akarom...