63345
  • PiszkosFred
    Ezert is tetszik a rendszer, es bar en szeretnem majd a "legendas" jelzot a TESO-ra elhasznalni (ennyit a hazai palya elonyerol), de tenyleg kivaloan oldottak meg a "grindelest". Hiszen jelenleg csak az csinalja "az alapanyagok beszerzesenek folyamatat" monoton robotmelova redukalva, aki direkt ki akar tolni magaval...
  • Chris
    Hozzáfűzném ehhez a dologhoz még azt is, hogy "valóban grindelni kell" az alapanyagokat:
    - beszerezheted a klasszikus módon őket a nodeokból (bányák, fák, füvek, stb.)
    - salvagelheted őket az itemekből
    - eshetnek wvw-ben playerekből, vagyis a dobált zsákokból
    - megveheted őket goldért trading postban
    - vehetsz gemeket pénzért, amit goldra válthatsz, majd lásd előző pont
    Szóval nincsenek opciók, monoton szar az egész... :D
  • Kryon
    Nem rossz pedig, annyi baja van, hogy eléggé statikus a világ, de a story amivel a játékot reklámozták jól el lett találva. Át kellett volna/kellene venni a wow-ból a phasinget, hogy ahogyan haladsz a történetben úgy változik körülötted a világ. Ott van ahol a zóna fizikailag teljesen átalakul több lépésben (pl kiégett lávamező szépen beerdősödik, épületek épülnek vagy rombolódnak le stb). Ha ezzel kötötték volna össze a storyt akkor lett volna hibátlan, de így is jó.
    Tehát aki nem értékeli az rpg részt és mást keresett a játékban, annak nem jött be, de ezek olyanok, mint aki GW2-ben raidelni akar.
  • PiszkosFred
    "Semmi grind nincs a játékban end-game armor set-et 10goldbol meg lehet venni. Onnantol meg már csak azért kell grindelni, hogy esetleg szebbet kapjon az ember. "

A grind fogalmat az a baj, hogy tiz emberbol kilencen maskent ertelmezik. A tizedik meg csak veletlenul lett megkerdezve. :) A grind elkerulhetetlen, hiszen ha barmit egynel tobbszor csinalsz meg/olsz meg, mert celod van, az mar annak szamit. Minden olyan jatekban, ahol midnig kevesebb targyat lootolsz, mint amennyi kell a celjaidhoz, ott megjelenik ez a fogalom. Elkerulhetetlen es ezen kar is lovagolni. A kerdes mindig az, mindez hogy van megvalositva, scriptelheto monoton robotmelo, vagy szinte eszre se veszed, hogy valojaban azt csinalod.
  • Marfy
    Erre valaki?
  • Zomil
    Semmi grind nincs a játékban end-game armor set-et 10goldbol meg lehet venni. Onnantol meg már csak azért kell grindelni, hogy esetleg szebbet kapjon az ember. Kicsit keveritek a játékot, mert mig máshol a imba fegyverekért szenvedsz, h pistikét le tudd nyomni, itt csupán a kinézetért kell megdolgozni akit meg nem érdekel a kinézet nem is kell grindelnie...
  • Kryon
    Szintén, dobozos kéne, csak hát nem igazán lehet kapni :D
  • Frosty01
    ó én már rég rászántam magam csak a megvétellel vannak komoly gondjaim :D
  • PiszkosFred
    Pont ezert van grind, csak cseppet sem unalmas a skalas rendszernek koszonhetoen. Mert a legtobb eddigi MMO-ban zonahoz es mobok szintjehez volt igazitva az, hogy mi eshetett vagy mit "takarithattal be". Pl a mindenki altal ismert wowban, ercek, novenyek es egyeb endgame szempontjabol fontosabb cuccok miatt naphosszat keringtel TW felett, es csaptal le minden nodera. Vagy mentel orrverzesig HC 5 fos runokat, de persze mindig az ujabbakat, hiszen ott estek a jobb cuccok.

Itt a GW2-ben annyiban modosul a keplet, hogy a karakter aktualis (nem a tenyleges) szintjehez kalkulalja az egyeni dropot a jatek, vagyis nem egy zonara vagy kenyszeritve, hanem oda megy es azt olsz amit akarsz, a loot ugyanaz esik a lvl4-es banditbol mint a lvl78as kentuarbol par merfolddel odebb. Szinte alig erezheto a monotonitas, hiszen oda megy, ahova akarsz. Penzt es lebontando anyagot barhol farmolhatsz.

A dungeon token grindet hagyjuk, az nem grind, az jutalom, foleg, hogy nem egyedul csinalod, hanem tobbed magaddal. Fogd fel ugy, hogy egy hazat sem egy napi munkaval veszel (kiveve ha olyan helyen focizol:)), ossze kell szedned a megfelelo szamu tokent, hogy kifizesd a dealert.

Ami celzott es iranyitott grind, az a kornyezethez tartozo forrasok (ercek, fak, zoldsegek), de ezt muszaj volt megoldani a forrasok tier-es mivolta miatt, de ez is csak egy megoldas. Hiszen ugyanezt beszerezheted itemek szetszedesevel, de ugyanugy vaghatsz fat is, a lenyeg, hogy nem ugyanazt a par negyzetmeteres terulet felett keringesz/futsz orakon at.

A skalas rendszer miatt pedig a "grind" meg kihivas is, hiszen lehetsz te barmilyen topgear 80as, ha lvl5on radmaszik 2-3 ehes medve amig nem figyelsz, akkor neked ugyanugy reszeltek, mint anno, amikor suhanckent jartal arra, szakadt gunyaban.

Van grind, de eddigi mmo-khoz kepest (a sokat szidod swtorben alkalamazott, szerintem zsenialis "tarsakat elkuldom cuccert" rendszere mellett) a legjobb megoldast raktak ossze, hogy ne legyen unalmas es ne robotkent csinald.
  • DummyBoy
    Hááát izé ... Direkt szerettem volna elkerülni ezt az összehasonlítást, mert én egyik játékot sem vártam messiásként, viszont mindkettővel nagyon élvezeteseket játszottam - játszok, de ha most hirtelen össze kellene szedni az induláskori bugokat és problémákat, majd pártatlanul egymás mellé állítanánk a két listát, akkot bizony az "élő legenda" messze köröket verne az SWTOR-ra ... és nem pozitív értelemben.

Minden játékban vannak hibák, és ha a fejlesztők meg akarnak élni, akkor bizony nekiesnek és kijavítják, ahogy csak tudják ... a SW és HW tesztelés nem olyan egyszerű dolog mint ahogyan azt sokan eképzelik ...

Szóval szerintem hagyjuk az "összehasonlításokat" mert objektíven azt egy ilyen fórumon szinte lehetetlen véghezvinni, így max flém lenne belőle ...
  • s0n1c
    sPvP érdeklődőknek egyébként három linket melegen ajánlanék:

első

második

harmadik
  • s0n1c
    Nem is megváltásról beszéltem, legalábbis részemről biztos nem. Egyszerűen csak szórakoztat, és amit látok / tapasztalok, az alapján ez egy nagyon profi munka, ami az utóbbi évek terméséről baromira nem mondható el. Az Anet-en látszik, hogy nem csak egy szeletet akartak az mmo tortából, hanem az egész tortát elvették.
  • darth devil
    Pedig a lootkurvulás a legjobb dolog, a legjobb drámákat és háborúkat szüli. :D Nem kifejezetten ilyen siege rendszerre értettem, hanem úgy egyáltalán a mass pvpre. Ott az eve, ami gyak endless háború a területekért. Vagy ott volt ill van is az L2 a maga remek kis várostromaival.
    Renben a harcredszerrel és a traitekkel egyetértek, hogy az tényleg jó. A pve eventek nekem a napi -qnak felelenek meg, csak nem kell felvenni, hanem csak úgy vannak. :D
    Jó játék a gw2, csak én nem látom benne azt a nagy megváltot amit sokan vártak, és szerintük kaptak.
  • Torzonborz
    nekem ez a farmolás. mindenegy hogy item/pénz de kibaszott unalmas . :D
  • Shaenis
    Grind az, amikor ugyanazt a tevékenységet rendszeresen ismétled azért, hogy elérj valamilyen célt.

Nyilvánvaló, hogy skill challenge-t nem lehet grindolni, hiszen csak egyszer lehet megcsinálni. (Kivéve ha másik karakternek segítesz.) Ezen kívül viszont a játék minden eleme grindolható, és szükségszerűen grindolod is, hacsak nincs semmi más célod a játékban, mint hogy tátott szájjal sodródj amerre éppen a szél visz.
  • TDC Geronimo
    Minden MMOban előjön ez a grind nem grind kérdés. Persze itt is dungeonokat kell menni a szebb cucchoz, de az attól már egyből grind lenne? nemhinném. Ezt állandóan összekeverik. Ilyen alapon minden játék egy nagy grind
  • s0n1c
    Gyönyörű szép tájak, környezet, cerka állító art, a steampunk stílus nekem külön extra jóság, a víz alatti világ egyszerűen zseniális és magával ragadó. A harc rendszer tökéletes, weapon kitek, traitek ezernyi variációi, rettenetesen élvezetes és dinamikus pvp és pve. Nincsen statpadding, loot kurvulás, rá vagy kényszerítve a csapatjátékra. WWW-t én spec évek óta keresem, miután egyedül a Daoc-ban láttam ezt a fajta siege rendszert (btw, te hol láttál már ilyet ezen kívül?). És még sorolhatnám a megannyi fícsőrt, amik mellett eltörpülnek a játék hiányosságai, amik vannak természetesen, de olyan szinten kompenzálja a játék professzionalizmusa, hogy nem jut eszembe idegeskedni rajtuk. Talán az ah bosszantott kicsit, de 8-10 óra office munka és meeting dömping után, plusz tanulás és család mellett nagyon nincs energiám rajta idegeskedni :)

A craft item grindel egyetértek, de a harcrendszer miatt az is élvezetes számomra :)
  • Avenger
    Durvább alapanyagokhoz kell 200 skillpont is majd. :)
    Szerintem oké hogy az endgame grindelés. Ez mindig ilyen lesz, minden játékban. De a szintezés tényleg nem tűnik fel az embernek gw2-ben. Egy "questnek" van 4-5 féle megoldása is. Tegnap is kis rákokkal futkorásztam az ölemben, de ha meguntam öltem néhány mobot, aztán szórtam egy kis kaját a begyűjtött rákoknak és kész is volt a quest. Persze ha közben beindult valami event akkor mentem is.
    Más mmo-ban meg gyűjts 20 karmot, ölj 50 mobot fajtájú küldetések vannak, ami tényleg grindelésnek nevezhető.
  • darth devil
    Nem is ez a lényeg, hanem h mitől legendás vagy next gen a játék. Mert istenigazából nem szakított a régi mmo vonalakkal, csak csavartak rajta egyet.
    Mystic forge-nál tudod elkölteni, legendary craftra ha jól tudom.
  • Susarc
    és mit veszek belőle? Most is van 32 skillpontom és más nem kell,nem használom:P és még vagy 40-et nem ütöttem ki:)
  • Torzonborz
    ja hogy az , hát normál játékkal szerintem az is jön 80 után . ott még nem tartok majd kiderül.
    napi acsi is szimpla játékkal simán összejön. event szokott néha gond lenni akkor meg átmegyek wvw-be és ott megvan. ott még a zsé is jól jön a halom evet/lootból.

na mindegy. ÉN perpill nem érzem hogy grindelnem kéne.
  • Jammal
    Összetéveszted a szezont a fazonnal, a power lvlinget a grindel.
  • Nephin
    80 után minden plusz "szintért" kapsz skillpontot, nem a térképen lévő pontokról van szó. :)
  • Torzonborz
    azon mi a grind ha oda mész egy skill ponthoz és megcsinálod azt amit ott kell ?

grind nálam az amikor az ember "kényszerből" fejlődik gyorsan és hatékonyan hogy minél előbb elérje max szintet mert máshol ugye raid/pvp akkor kezdődött igazán.
  • Shaenis
    frosty csak nem rászántad magad hogy kipróbáld? :) minek a doboz hozzá, vedd meg neten jóáron
  • Frosty01
    aki árulja a gw accját privizzen rám, árral kapcs, meg hogy van e doboza hozzá.
  • darth devil
    Grindelned kell a szinteket 80 után is a skillpontokért, h craftolhas. Szóval ez a játék sokkal inkább endless grind mint bármi más. :D
  • Nephin
    Persze, én meg leírtam, hogy másnak meg más, ennyi, ugye te is érted? :P

Amúgy az, hogy nem kell 80-ra futni, lehet, hogy igaz, de a játékosok nagy többségét hidegen hagyja és ugyanúgy rohan a max szintre, lásd ugye az az emberke, aki a Variance-on is kiplakátoltatta magát. Nálunk a klánban még rohanás nélkül is szinte már többségben vannak a 80-asok, én a magam 47-50-es szintjével le vagyok maradva, mint a borravaló...

Grind itt is van, akár az instás cuccokra gondolsz, akár a napi achievementre (ez kb. egy szabadabb napi questline), akár a pvp-rangra, csak máshogy hívják. :) Engem nem zavar a grind, de ne állítsuk, hogy nincs, amikor nagyon is van.
  • Jammal
    Hogy a fenébe ne kellene, attól hogy nem látod hány száz mobot kell megölnöd hogy teljes legyen az a csík még ugyanúgy grind...
  • Shaenis
    nos ezzel nem értek egyet, ha craftolsz és szükséged van materialokra meg pénzre, akkor bizony napi 1-2 óra grind kell. wvw mapon rendszeresen teszek pár kört, amikor csak ölöm a scale-eket, drake-ket, moszkítókat, stb, mert nagyon szépen dobják az amúgy ritka és értékes high level matikat.
  • darth devil
    Miért nem kell? A mati a top craftos dolgohoz, csak úgy hozzád kerül? Vagy matit kell farmolnod, vagy goldot amin megveszed, vagy karmát, hogy megvedd a vendortól, dungeont stb stb. Ugyanúgy grindelni kell a cuccért. De szólj, ha nem jól látom. :D
  • Torzonborz
    "grindelni kell "

na pont ez az amit nem kell . :)
  • darth devil
    Azt mondtam, h vannak jó eventek. De 2. 3. 4. alkalommal megcsinálni már unalmas. Pers story szeritem nem nagy durranás, order of whispernek jó volt az eleje, aztán unalomba fulladt.
    Csak furcsa nekem h máris legendásnak van kikiáltva a játék, mikor igazából semmi újdonság nincs benne. Questelni ugyanúgy kell, grindelni kell csak más a tálalás.
  • maniac001
    Ezért írtam zárójelben oda hogy "nekem"
    És ha nekem jó és tetszik, az azt jelenti hogy elégedett vagyok vele mert nekem jó és tetszik.

"Teccikérteni?" :)
  • Shaenis
    a personal story része - legalábbis azon a szálon ahol én haladtam - egyáltalán nem lapos, sőt minden egyes befejezett küldetés után alig vártam már hogy elérjem a szükséges szintet és haladhassak tovább.

Ezen kívül a mapnak is vannak olyan részei, ahol az összeszövődő World Eventek és egyéb dinamikus eventek elég érdekesek. Én pl nemrég csodálkoztam rá, hogy citadel of flame környékén a flame legion elleni háborúban nem piskóta eventek történnek
  • maniac001
    Hát erre nem tudok válaszolni ha neked a fejlődés unalmas.
    A BC óta powerlevelingezek minden mmo-ban, itt meg azt sem tudom hányas vagyok annyira élvezem a küldizést. A random eventek, az abból kialakuló boss fight-ok, az hogy az npc odarohan szólni hogy baj van, az (egyenlőre) jó community... számomra minden adott hogy legendary-nak lássam. Egy ilyen dinamikus élő világ után a sárga felkiáltójelek már nem vonzanak. persze ízlés kérdése, nekem közel 7 év mmo-zás után ez új és maximálisan kielégítő. Persze ez szubjektív vélemény, de én örülök hogy ilyen lett a GW2.
  • Nephin
    Látodlátod, nézőpont kérdése az egész, másnak a pvp érdektelen, vagy az AH-ban naponta 50 goldot varázsol magának, most, hogy végre megteheti, képzelheted, milyen frusztráló volt neki, mikor nem ment hetekig... :P :D
  • Shaenis
    pedig tényleg javítottak pár skill challenge-t, pl wvw mapon az egyik skritt barlangban levőt, majd sor kerül a többire is.
  • darth devil
    Áruljátok már el, h mégis mitől legenda a gw2. A fejlődés unalmas, mész szívtől szívig, egy két öteletes random event, amit max egyszer megcsinálsz. A story lapos. Grindelni ugyanúgy kell benne, wvw ami talán kicsit új, de nem azoknak akik már láttak igazi mass pvpket. Jó játék a gw2, de közel sem legendás, vagy épp feltétlenül követendő. Semmi egetrengető újdonság csak egy jó mix.
  • maniac001
    Kedvesem nekem az AH annyira nem létkérdés, ellenben a grafikai motor, a pvp az :)
    Volt AH az első perctől kezdve de totál használhatatlan volt.
    Igaz hogy az SWtOR-al szemben nagyok voltak az elvárásaim, de sajnos engem igazolnak az SWtOR körül zajló események. És tény, hogy abban sokkal több bug volt mint ebben. De igazad van, ízlés kérdése az egész.

Randi szombaton? :)