5506
szerinted?!
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • Tikal #2763
    sürgösen menj el a mesteredhez :)
    mi van????
    minden a te illuziod! :D
  • fiftivagyok
    ti rohat szarok
  • Tikal #2761
    zero irásaira? szerintem is
  • sz4bolcs
    tévedsz.. ez már a maya illúziója.
  • sz4bolcs
    Szerintem a vulgár-spiritualizmus egy nagyon találó kifejezés erre a jelenségre, és pont erre jellemző az áltudományosság.
  • Tikal #2758
    erről szol a karma kagyu is..... buddhizmus, gondolom volt már rola szo
  • Tikal #2757
    nincs, illuzio!!! MAYA ! sangsara !
  • Tikal #2756
    zero, szerintem tarts egy kis önvizsgálatot is.... nem kéne azt hinned hogy mindent tudsz, és te látod a leghelyesebben, ez is egy téves gondolat és nagyon elviszed magad az áltudományos magyarázkodásaiddal:)
    vulgár spiritualizmus, komolyan ilyet már rég hallottam, de nagyon jo vagy Ellenben te beszélsz a legtudományosabban az egészről, mint vmi pszihologus, ők aztán meg pláne.... :)

szerintem te szándékosan jössz nekem ilyen westend-es példákkal, és szvsz ez a legszánalmasabb...
  • sz4bolcs
    Tehát szerinted nincsenek anyagi dolgok.
  • Tikal #2754
    a west end tényleg nem az de azt hittem nem megyunk át kötözködöbe, gyagyiba..reméltem érted mit akarok....de mindegy hagyjuk :) gondolom az első tömeg azért ment oda mert az egyik kat. pap megáldotta...

te tuti keresztény vagy amugy, ne titkold már
  • Tikal #2753
    ne haragudj de nem is értem a kérdésedet....számomra egyébként is minden tudati :) ja bocs anyagi, mit kiderult zero által..... :D
  • sz4bolcs
    "Ezután a tanítók és a buddhafiak elenyésztek a levegőben, otthagyván a jáksa Rávanát magában a palotájában.
    Ő elgondolkodott, "Hogyan van ez? Mit jelent ez? és ki által mondatott? Mi volt itt látható? és ki által látszatott? Hol a város? és hol van Buddha?
    "Hol vannak azok az országok, azok a drágakőtől ragyogó buddhák, azok a szugáták? Álom volt az egész? vagy látomás? vagy a gandhárvák idézték meg ezt a kastélyt?
    "Vagy ez csupán por a szemben, vagy egy délibáb, vagy meddő asszony gyermek-álma, vagy tűzkerék füstje, amit én itt láttam?"
    Akkor Rávana elgondolkodott, "Ez minden dolog valódi természete (dharmatá) amely a tudat birodalmába tartozik, és amelyet nem érthet meg a tudatlan, mivel azt a képzelődés minden formája zavarja."
  • zerosdfd
    Mire jutottunk ezen a fórumon?

Kiderült hamar, hogy az "élet értelme" kérdéskörre adott válasz nagyban függ a tudat, illetve az ott található fogalmak tisztaságától, illetve a gondokodási tevékenység éberségétől.
    Az álmodozó-asszociatív gondolkodás pl mindent bevesz, kritika nélkül, viszont képtelen megérteni, hogy a szellemnek definíció szerint nincs szubsztanciája. Ezt hívjuk vulgár-spiritualizmusnak.
    A vulgár-spiritualizmus károsabb mint egy következetes materializmus, sőt magát a szellemet (amiben hisz)rombolja, mert tévképzeteket terjeszt róla. A vízfagyasztásos-ügy iránti rajongás pl az effajta lényeglátás hiányáról tanúskodik.
    Van egy olyan éber gondolkodás, amely tapasztalja azt az erőt is, amellyel hozzájut a fogalmaihoz és ezáltal élővé tudja varázsolni az egész világot including szellem, lélek.
    Nem az "utat keresi a sivatagban" (2743) hanem észreveszi, hogy álmodja a sivatagot.
    Észreveszi, hogy az összes eddig elképzelt példa, (a fenti is!) egy tudat számára "példa", ami azt jelenti, hogy képes ki-ébredni ebből az analogikus gondolkodási rendszerből. Elkezdi teremteni a világot. Pl új öszefüggéseket vesz észre stb.

Tikal: a szent hely szentsége nem azért van mert a zarándokok azzá teszik. Én pl nem tartom szentnek a Westend City Centert pedig leírásod alapján az lenne.
    Ellenben a Horváth Mihály téri templom inkább(?) "szent" pedig oda nagyon kevesen járnak; mégegyszer: semmi közöm a vallásosághoz, a te fogalmaidból indulok ki.
    Egyáltalán miért ment oda az "első" tömeg?
  • zerosdfd
    Ez kurvajó! Ez a "rábasztál"

• sz4bolcs
    Csakhogy még mindig nem válaszoltál, hogy mit tartasz tudati dolognak, is mit anyaginak, ill. hol a határ a kettő között.
  • Tikal #2748
    Mikor emberek ezerkilométerekt zarándokolnak azért hogy áldást kapjanak a lámátol szerinted miért teszik? Elmennek betegen, egészségesen, családostul stb... nyilván hisznek abban hogy a láma áldása ér vmit...És a lényeg hogy ők is hisznek benne meg a láma is...egy hely vagy folyo azért szent mert az oda zarándoklok teszik azzá, mind ugy mennek oda, olyan tudattal, azt sugározzák magukbol hogy az a hely jo és ezáltal jo is lesz :) Ha olyan közegben élsz ahol mindenki boldog te is az leszel, a többiek magukkal emelnek, mintahogy egy helynek is van szelleme, mikor oda érsz érzel vmit hogy ez más, nem volt még ilyenben részed? biztos volt...mikor yogán mindenki egy dologra koncentrál annál nincs is jobb, két ora alatt ugy feltoltodom hogy az vmi hihetetlen és csupán azzal hogy két orán keresztul a testemre koncentrálok, tudatosan, feltöltödöm és többet ér mint két hét nyaralás...
    A hihetetlen gyogyulásokrol szolo történeteken azon alapszanak hogy a beteg elhiszi hogy meggyogyul....a nyugati orvoslás ezért egy nagy szar mert az csak tunetet tuntet el....a problémát nem, mert az a fejben van...
    kicsit összevissza voltam, de mindegy :)
    csupán ezért nem értem miért olyan nehéz elhinni hogy képes vagy hatni az anyagra... :)
  • Tikal #2747
    most ezt komolyan mondod?
    AZ az elképzelésem hogy nincs olyan ami nem anyagi? :)
    Akor szerintetek a lélekre mi a magyarázatom, ti már ugyis jobban tudjatok mint én, hisz materalista vagyok :D A reinkarnáciot is megmagyaráztam anyagi gondolkodással csak már azt nem tudom hol :D
    És mi bajod van azzal hogy elhiszem hogy a gondolatok hatással vannak a vizre? Ez materalizmus? ha már ilyen hulyeségeken vitatkozunk :)
    Igazábol azt nem értem hogy ez miért olyan hihetetlen számotokra akik hisztek valamiben, meidtáciora jártok, érdekel ez meg az....
  • Tikal #2746
    persze hogy mély szimbolikus értelme van a csodáinak ezt senki sem vitatta :)
    Én a csodákrol beszélek amiket véghez vitt....
  • sz4bolcs
    "Ram Tzu azt hallja egyfolytában:
    Egy mély, kinyilatkoztató, megindító
    Spirituális élményben volt részed.
    Horogra akadtál.
    Többet akarsz.
    Kereső lettél.
    Nincs narkós,
    Ki nálad jobban rákapott,
    Ki nálad kiábrándultabb,
    Ki nálad nyomorultabb.
    Valaha talán
    Megelégedtél volna
    Egy új autóval
    Vagy egy szerető társsal.
    Most már nem éred be
    Kevesebbel
    Az Istennel való egyesülésnél.
    Ram Tzu tudja:
    Rábasztál."

Ez azokhoz szól, akik már túlléptek a materializmuson.
  • sz4bolcs
    "...szóval annak hogy nem csak a materialista világ létezik két bizonyítéka is van: az egyik a halálközeli élmények..."
    -ja igen, a harmadik pedig az álmok...

Így jár az, aki tévesen von le következtetést, és emiatt tévképzeteit újakra cseréli.
  • zola2000
    Igaz, de még mindig jobb mint ha nem látnék a szememtől. Ez kb annyi mintha valamit látnék a sivatagban, el kezdek menni arra felé hogy lássam nem csak délibáb e. Valaki azt mondja keletre van a tenger, valaki azt nyugatra, én még csak azon gondolkodom hogy már el kéne indulni valamerre, mert valószínű hogy létezik a tenger bár az emberek nagy része nem hisz benne, meg azt már látom hogy a víz létezik szóval valószínűleg a tenger is, de ha elindulok és nem érek oda akkor sem vesztek Többet mintha el sem indulnék már csak az a kérdés merre induljak.(nem a legjobb a példa de jobb nem volt)
  • patiang
    Hát rohadtul balga az aki azt mondja, csak van amit látok.:)
  • zola2000
    Most olvastam először ezt a topicot (egy oldalt vissza) szóval annak hogy nem csak a materialista világ létezik két bizonyítéka is van: az egyik a halálközeli élmények (de bizonyos drogoknak is hasonló hatása van), a másik a tudat vízre gyakorolt hatása (de ez most biztos?) én első blikkre úgy vagyok hogy nem szeretném hogy az élet végével mindennek vége legyen, de nem szeretnék emiatt a vágy miatt árnyékok (délibábók) után kapkodni. Ja pontosan mit értesz az alatt hogy a tudomány kezd rájönni erre? Tudom ez még teljesen materialista megközelítés de ahogy a mondás tartja a száz mérföldes út is az első lépéssel kezdődik.
  • sz4bolcs
    "Balga hát, ki létezőnek
    Vagy nemlétezőnek tartja
    A délibábszerű világot;
    S a balga nem szabadul.

Hogyan lehetne valóságos a világ, amely múltat,
    Jövőt s jelent meghaladó természetével
    Nem múlik el, nem jön el,
    S egy pillanatra sem áll?

Ha örök változás van, hogyan létezhet
    Nem pillanatnyi dolog?
    Ha viszont nincs változás,
    Hogyan lesz valami valóban más? (-értsd lélek, tudat)

A halmazok nem az én, s nincsenek is benne.
    Az én nincs benne azokban, de nélkülük sincs.
    A halmazok és az én nem keverednek, mint tűz és tüzelő,
    Így hát az én hogyan is létezhet?

Ha megismervén a valóság természetét,
    Végül nem bizonyul létezőnek az,
    Amit korábban a nemtudás képzelt,
    Akkor hogyan is lehetne nemlétező?"

A válogatott idézetek Nagárdzsuna Drágakőfüzéréből vannak.
    Ez talán a jogacara esszenciája. Nehezen érthető, de remélem érdemes gondolatébresztő.
  • patiang
    Az, hogy a tudat nem válaszható el mereven az "anyagi" világtól magam is sokszor tapasztalom. Számtalanszor megesett már, hogy gondoltam valamire, és a másik megtette, vagy arról kezdett beszélni amire én asszociáltam. Bár az is lehet, hogy rám hatottak mások gondolatai.
  • patiang
    Mivel csak egy szűk gondolati világban élünk, csak így tudtam kifejezni magam. Azt akartam érzékeltetni, hogy minden amit valamiképp "bizonyítani" tudunk, elfogadjuk. Ezért esik pl a hit az esetlegesség kategórijájába. Na ez jó hosszú volt. Hiszek benne, tehát létezik. Teljesen független attól a ténytől, hogy mind ez csupán teória. Én spec azt vallom, hogy az egész világegyetem egységes egész, amit, ha valaki is megértene egyszer /soha/, ő volna maga az Isten. No de Az Isten, ha létezik, az univerzumon kívül, vagy annak részeleme. Ugye fura kérdések?
    Mint már említettem, létezik oly teória melyben a létünk rezgések összesége. Létünkre az egész űrt értem. Most, hogy abból mi mit érzékelünk /akár műszerekkel is/, átvitt értelemben "materializmus". Most remélem nem értesz félre. Minden többi dolog magyarázatra szorul, mely, vagy fedi az igazat, vagy sem. Az, hogy a betűk pötyögése közben az jár az eszemben, Te mit fogsz válaszolni, az is egyfajta rezgés, mely a világegyetem része. A húrelmélet szerint az egész mindenség szőröstül-bőröstül háromféle húr kombinációja. És hajlok erre, bár lehet, hogy csak részigazság. Talán egyfajta bizonyíték erre, hogy a genetikai térképünk négy genom kombinációja, és milyen komplex, bonyolult teremtmények vagyunk.
  • sz4bolcs
    Csakhogy a Te elképzelésed szerint nincs olyan, hogy nem anyagi, vagy csak olyan értelemben, amit a tudat tárgyát képezheti.
    A gondolat vízre gyakorolt hatása tehát terosdfd elképzelése szerint is magyarázhat, agyhullámok vízre fejtett hatásakét, ami viszont nagyon is materializmus.
  • sz4bolcs
    gondolatok, késztetések, érzetek... jönnek, mennek.
  • zerosdfd
    Hát ha Jézusozunk, akkor legyen:

Jézus csodái elsősorban az ember akkori/mostani tudatára hatottak, a hatás eszöze volt az anyagi világban bemutatott csoda, ráadásul mindegyik csodájának mély, szimbolikus értelme is volt/van. Az igazi csoda a tudat átalakulása és nem az anyagé.
    Namost, ádáz tiltakozásom a Masutu-féle hoax Jézus tetteivel való összehasonlítása ellen szólt.
    Elveszik a lényeg, ha csak az anyagi világ változásai szerint magyarázzuk pl Jézus tetteit.
    Tehát:
    "Már bocs de Jézus nem ezt tette"!
  • Tikal #2734
    "Ha a "tudat hatásának" magyarázatakor vízfagyasztásra hivatkozol, abból azt a következtetést vonjuk le, hogy még van mit csiszolni a szemléleteden, még ha te azt is állítod, hogy nem vagy materialista."
    már bocs de Jézus nem ezt tette? Hiszen halat meg bort varázsolt elő a semmibol, meggyogyitott embereket.... Ezt hogy tette? Most jános pál pápát szentté akarják avatni...hm... ő a csodáit hogy tette? (már ha hiszel benne)
    A tibeti szerzetesek hogy meditálnak a hegyi barlangokban ugy hogy nem fagynak meg vizeslepedovel a hátukon? Nyilván a tudatuk hatással van az anyagi világra a testukre....
  • Tikal #2733
    Minden szent ezen a Földön még a tudomány is, azt is Isten hozta létre hogy pörögjön a bolygo nélkule is... és csupán azért mert a tudomány igazolja hogy van vmi nagyobb mint a puszta anyag, hogy kell lennie vminek ami "irányit" attol még az nem istenkáromlás.... Isten szemében semmi sem sár még az sem ha erről igy beszélek ahogy.
    Énsem azt mondom hogy hiszek x lényben és ezért nem vagyok materalista, mellesleg Isten nem egy x lény, nem egy személy....
    És igenis HÉTKÖZNAPI :)
  • zerosdfd
    Pontosan tudom, hogy magadat nem tartod materialistának sőt azt gondolod magadról, hogy ezoterikus gondolkodású vagy, hiszel ebben-abban, lélek, szellem, isten stb. Nem voltál egy percig se félreértve!

Amiről viszont én beszélek az az, hogy ez az egész nem olyan egyszerű, hogy azt mondom "van isten, van szellem" és "hiszek x lényben" és máris megszabadultam a materialista szemlélettől.
    Amiről beszélek az az, hogy a legszentebb-legszellemibb dolog is sárrá-földivé válik ha nem megfelelő a kehely, amelyben megjelenik. Kehely=tudat.
    Ha a "tudat hatásának" magyarázatakor vízfagyasztásra hivatkozol, abból azt a következtetést vonjuk le, hogy még van mit csiszolni a szemléleteden, még ha te azt is állítod, hogy nem vagy materialista.
    A kvantumfizika pl nem hit kérdése, hétköznapi logikus gondokodással beláthatóak az igazságai.
    Istennek viszont épp az a lényege, hogy NEM HÉTKÖZNAPI vagyis ugyanazzal a gondolkodással csupán dogmatikusan lehetne magyarázkodni. Ezt Einstein is tudta, gyönyörűen írt róla és egyszer frappánsan annyit mondott:
    A tudomány jelentését illetően mindenki egyetért, vallással kapcsolatban viszont szinte senki se ért egyet.
    Na, látod ezért vitatkozok én veled:-)