Mi az élet értelme

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mh... Valahogyan bármelyik topikra nézek, mindig azoka kérdéseket találom amik engem foglakoztatniak! Ha összeakarod magadat zavarni, hogy mi a tudat, mi az élet , vagy mi is a világunk, ajánlom,hogy az egész honlapomat olvasd át! http://pszichohistory.fw.hu
sz4bolcs
Elküldöm amit eddig sikerült írnom:

Próbálok segíteni
Ki az, aki azt gondolja, hogy "Az agyam hoz létre tudatot" ?
Ki gondolja azt ezután, hogy "Én" ?
Ki gondolja azt másodszor is, hogy "Hát én"?
Figyeld, honnan jön a gondolat.
Mi világosodhatna meg, és ki érthetné ezt meg?
A megértés elgondolás, de ebben az esetben nem errõl van szó, hanem megfigyelni azt, hogy ki érthetné meg mindezt.

Amit Te tudatnak hívsz, azt vajon mi nem befolyásolja ebben a világban? Egy szép látvány boldoggá teszi, kellemetlent érezve fájdalmat tapasztal. Akikrõl beszélsz, beveszik a bogyót, gombát, és repkednek, mint a repülõgép, aztán mikor a hatás elmúlik arról számolnak be, hogy eltûnt az énjük, leváltak az anyagról, megszûnt a fájdalmuk.
Elkezdenek hinni abban, hogy van valami mindentõl független lelkük, õk maguk a tudat, soha nem halnak meg, pedig semmi lényegit nem tapasztaltak meg.
Ez csak a ragaszkodásukat erõsíti, elméjük zavarops lesz, és nem érik el a nyugalmat.
Ha van valami, ami tényleg független attól, amit mi énnel azonosítunk, akkor mi szükség lenne valamilyen szerre a tapasztalásához?

És most azt teszem hozzá, hogy nem tudok segíteni. Ha érdekel, tudnék linkelni pár szutrát, amikbõl talán nagyobb rálátásod lenne a megfigyelõ/megfigyelt hasadása témára. Én úgy próbálnám röviden megfogalmazni, hogy van én, a megfigyelõ, és van más - a megfigyelt. Ez hasadás nélkül nem létezik én és nem-én.
Nem tudom, mennyire változtatna meg, ha megérted ezt, és fogalmam nincs, mit váltana ki, mert nem ismerlek. Nem is neked ment az a post, de ha érdekel, beszélgethetünk még.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Fido4life
Hát egyesek szerint személytõl függ, de most nem írok oldalakat...:S

ez egy baromi nehéz kérdés, és sztem az ember számára kb. annyira megválaszolhatatlan, megértethetetlen, mint a halnak mozart zenéje. Egyébként ettõl függetlenül véleményem szerint az életet a körenyzet megismerésvel kell eltölteni, és ezt a környezetet élvezni, tehát egyszerûen jól érezni magunkat, azt hiszem ez nagyon fontos. Aztán h ez kinek milyen formában valósul meg, az természetesen más kérdés.
Úgy gondolom az életnek nincsen igazi értelme,mert az élet attól lesz ilyen vagy olyan,hogy mi hogyan alakítjuk.Ez a legjobb az egészben az életnek nincsen meghatározott iránya,hiszen tölünk függ az egész.Minden amit mondunk,gondolunk és teszünk értelmet adhat az életnek és sokszor kerülünk olyan helyzetbe,hogy nem látjuk a kiutat és azt mondjuk az életnek nincsen értelme,pedig ezt csak azért mondjuk,mert csalódunk,elbukunk,mert már nem akarunk álmodozni,célokat kitûzni magunk elé.Az élet olyan,hogy látszolag szabályok közé van szorítva mégis igazából bármi lehetséges amit csak elképzelni lehet.
Landren
Átrágtam néhányszor a témát, de valahogy nem sikerül magamévá tenni. Nem értem pl. az agy miért ne hozhatná létre a tudatot, ill. miért ne indulhatna ki onnan az egész én képzet. Azt sem igazán értem, miért kellene különbséget tenni az "én vagyok az agyam" ill. a "nekem van agyam közt" az igaz, hogy ha értelmezni akarjuk a két jelentést, akkor az nem egyezik, de ebben az esetben miért ne jelenthetné mindkettõ ugyanazt. Természetesen lehet játszani a szavakkal... Hidd el szeretném megérteni, de valahogy nem tudok megvilágosodni. Az, hogy "ki vagyok én, csak a minõsítõ minõsítése, nem maga a minõsítõ" sem világos. Ez a Te értelemzésedben mit tesz? Mert az enyémben annyit, hogy nem tudom minõsíteni magam, mert ha minõsíteni szeretném, akkor már nem én vagyok a minõsítõ. Azt vedd figyelembe, hogy én nem tudom elválasztani magam az énemtõl.

Olyan szemléletet vázolsz, mint azok az emberek, akik valamilyen Pszichedelikus szer hatása következményeként másképp kezdik látni a világot. Ezt ne vedd sértésnek, se gyanusítgatásnak!!! Nos, õk beszélnek ego vesztésrõl, amit Te "éntelenségnek" írtál. S, ha már itt tartunk, akkor kiváncsi lennék a véleményedre az ilyen fajta folyamatokról, mint pl. a tudatmódosító szerek hatása. /NEM MINT ÉLVEZETI SZER/ Tehát, ha nem az agy hozza létre a tudatot, akkor az ott végbemenõ kémiai folyamatok miért befolyásolják olyan szinten, hogy hatására gyakran a fizikai valójával is teljesen megszûnik a kapcsolat?

És még valami. Lehet primítív dolog, de nekem az határozza meg az életemet, hogy boldog vagyok-e vagy sem, az most nem lényeg, hogy az egyént mi teszi boldoggá, de tulajdonképpen ez az életem mozgató rugój ill. motívációs tényezõ.
A kérdésem az lenne, hogy ha megértem amit mondani akarsz, az változtat az életemen? Pontosabban ez megváltoztatja az értékrendemet tudati szinten?

sose nyomd fullba a kretént

sz4bolcs
ha nem írta volna ki, azt hinném most, hogy objektív létezés van a szubjektív szûrõ mögött..

sz4bolcs
Semmibõl nem lesz valami. Nincs létesülés...

"szerintem"
Ezzel jelezted is, hogy leszûkíted a világot a saját kozmoszodra.

SPOILER! 😊

szerintem elkeserítõen egyszerû az élet értelme.
Létfenntartás, utódnemzés, a saját faj/nemzet/törzs gyõzelemre vitele a többi riválissal szemben.
Nézzük meg az állatokat, ugyanezt csinálják amit mi háborúkkal, országhatárokkal stb. Semmiben sem különbözünk az állatoktól, mindössze nálunk van etikett meg erkölcs, ami miatt bizonyos dolgokat nem teszünk meg, egyébként meg gondolatban már hányszor kinyírtuk a szomszédot, vagy a fõnököt, és megizéltünk az utcán minden második szemben jövõ jó nõt.

Zsolo007
Majd kiderül 😊 Én is "várom" nagyon 😊

Zsolo007
Sejthettem volna <#nyes>.

Egyébként miért? Mindenki számára van értelme, max nem mondja ki(tudatosan). Mint mondtam aki szerint nincs értelme az öngyilkos lesz, ugyanis ez az egyetlen dolog ami visszatart ("életösztön") szerintem.

Szerintem egyébként az élet értelme önmagam megismerése elsõsorban, ha önmagam megértettem elindulhtaok felfedezni a világot. Azonban nagy valószínûség szerint ez a folyamat pont fordítva megy végbe 😊.

hmmhmm majd megtudod... <#wink>

viszlát :DDDDDD

költõi kérdés volt ((:

Zsolo007
MIért valamikor kettévágtak? Neeee, hagyjuk már ezt az igaz szerelem, meg pasi/nõ fehér lovon 😄 dolgot. Annyira nevetséges.

Zsolo007
Miért kérdezel, miközben te magad válaszolsz?

Mindenki számára más. Õ kijelentette, hogy szerinte niocns értelme, én meg reagáltam, kicsit cinikusan 😊

Az az élet célja, hogy megtaláld a lelked másik felét..

Olyanok vagyunk mint a foton, végigpróbálgatjuk a lehetséges életeket...

Szerinted van értelme? Mi az?
Ahogy minden ember léterehozza a saját kozmoszát, minden ember értelmet ad a saját életének. De ebben az esetben az egyén életének értelme nem más mint az, amivel szívesen foglalkozna élete végéig. Az egyén életének értelmén tehát felesleges vitatkozni, mert minden ember esetében más, az a dolog, ami miatt nem fog kiugrani az ablakon.
De maga az emberi létezés értelme, az, hogy mi célból létezünk, egy általunk megválaszolhatatlan kérdés. Amíg emberek vagyunk és racionálisank gondolkodunk, mindig maradnak ellentmondások.
A világ egy nagy értelmetlen semmi lenne, ha gondolkodásunkkal nem adnánk neki értelmet. Ahányszor elgondolkodunk a világ mivoltán, beskatulyázzuk azt a saját kozmoszunkba, és ráhúzunk egy köntöst a világról eddig szerzett "ismereteink", de inkább tapasztalataink alapján. A világot a saját világunk tükrében próbáljuk magyarázni. Ahhoz, hogy valóban megértsük az életünk értelmét, a létezésünk kezdetétõl épített tapasztalati világunkat kellene lerombolni.

Mióta megy ez a 42-es és miez?

Zsolo007
áááá az õsrobbanás elavult, azóta van újabb (és hihetõbb elmélet)

íme

Egyébként grat: "Szerintem az életnek nincs értelme..."

Ennek értelmében most azonnal kiugorhatsz az ablakon. Ha nincs értelme, akkor minek veszõdni? Nem?

Nos h mi robbant fel és h hogyan az nem tárgyalom ki
Ezekszerint te tudod mi történt? Szerint publikáld, mert nobel díjat kapnál érte az tuti!

kezdjük az elején...

kezdetben volt az õsrobanás ami elött (emberi észel felfoghattatlan) de még idõ! sem létezett!!! Nos h mi robbant fel és h hogyan az nem tárgyalom ki lényeg az h ez az egyik legjobb magyarázata az univerzum létezésnek amiben mi csak porszemek vagyunk...

dehát minden ami körbe vesssz minket csupán véletlenek sorozata

Szerintem az életnek nincs értelme...

http://www.sg.hu/cikkek/75599/feladta_wow_os_eletet_a_valosagert ------- MMORPG rajongóknak: \"Ne feledd, minél királyabbul fest a karaktered, annál szánalmasabb az életed.\"

leveskocka
pina.pia.42.
és én nem értem =)

sz4bolcs
akkor még kell 15.

shad0w
Eddig hányszor sütötték el a 42-es poént? 😊

mod.: ha jól számoltam 27 szer 😊

don't give a fuck

Fido4life
<#zavart2>

sz4bolcs
Helyes.

A különbséget csak eddigi tapasztalataink alapján szerzett ismereteink függvényében határozhatjuk meg. A különbözõség annyit jelent, hogy két dolgot másként látunk. Mert a szó, hogy különbözõség, a dolgok általunk érzékelhetõ tulajdonságaira utal. Ezért elmondhatom, hogy különbözõek, mert egyik nagyobb, mint a másik.

sz4bolcs
Így van.

akkor a Mars azért nem része a teherautónak mert nem különbözik tõle?

nem tudom mi az értelme, de asszem keddi vizsgámról lejelentkezek mert semmit sem tudok
szóval semmi értelme

sz4bolcs
Mókásak ezek a szavak így együtt, hogy "én vagyok" és "végtelen"
Ugyanis az énvagyokkal máris lekorlátoztad a világot. Senki semminek nem a része, mert nem különbözik tõle.

Ja, ez majdnem úgy hangzik mint egy alap meditációs gyakorlat, az Én kiterjesztése.

Egyébként arra, hogy mi vagyok én, nem lehet pontos választ adni. Vagy ha majd megvilágosodtam, elmagyarázom, :p

a végtelenség része vagyok, és részem a végtelenség. Egy vagyok az örökkévalósággal =)

sz4bolcs
😄

Zsolo007
Szeretem a válaszaidat. 😄 Még mindíg nem tudom mi értelme van ennek.

sz4bolcs
Biztos lehet valami meditációként használni.

Zsolo007
Akkor ez meditáció? 😄

sz4bolcs
semmi, legalábbis nem az elgondolható mennyország, vagy lélek repkedése a végtelen térben, meg hasonló baromságok, amiket az emberek általában elképzelnek, hogy ne unják annyira magukat. 😄 Nincs benne cél, mert nincs mit elérni, nincs kinek elérni, mert nincs benne "én".

Fido4life
Nem arra gondoltam...

Zsolo007
És mi ennek a célja?

sz4bolcs
Fiúk lányok kapcsolatokban.. ja :-)

Fido4life
A csúcspont elérése...

sz4bolcs
Egy rakás féle választ lehet rá adni, olyaokat, hogy
"én vagyok a testem"
"én vagyok a lélek, akinek teste van"
"én vagyok az öntudat"
"én vagyok a kémiai folyamatok terméke"
"én vagyok aki gondol"
"én vagyok a gondolat"
"én vagyok szem, láb, kéz, test, fej, nyak -és ezek együttese, az ember"

-de közben nem szabad róla megfeledkedni, hogy mindez csak a minõsítõ minõsítése, akkor nem ragadsz le egy dolognál.
Aztán ha már kellõen meggyõzõdtél arról, hogy mindez nem-én, utána elcsitul a tudat, nem azonosítja magát semmivel, ilyenkor pedig tudati ürességrõl beszélünk, ami magában foglalja az éntelenséget, a gondolatmentességet. Ilyenkor nem mûködik a megfigyelõ/megfigyelt hasadása, semmitõl nem vagy külön, nincs meghallott, és nincs hallás.

sz4bolcs
A nekem nincs / nekem van - máris egy azonosulás.

Zsolo007
Jó de milyen választ tudsz adni arra, hogy "ki az aki kérdez?" Nem vágom. Áhh mind1.

sz4bolcs
De ki mondja azt, hogy "Hát én" ? Hidd el, nekem is kezdett elegem lenni a 4. óra után, amikor folyamatosan azt kérdeztem, hogy "Ki az, aki kérdez?", de egész en célravezetõ, ha az ember szeretné úgy látni a dolgokat, ahogy azok vannak.

Célom talán vasárnap délutáni idõtöltés.

Biztos azért mondod hogy nincs olyan hogy ÉN, mert neked nincs is olyanod.. 😛
Te is biztos csak egy bot vagy... 😄DD