5506
szerinted?!
  • Flamer
    az ucsó két hozzászólás good (y)y(yY)yY(y)
  • Mirk
    az életnek nincs értelme. aki azt mondja hogy az élet értelme a boldogság, vagy valami hasonló nehezen megfogalmazható gondolat az túl romantikus(naiv) vagy önző ahhoz hogy elhiggye, cél nélkül(feleslegesen) jött világra. Az élet értelme az amit adsz neki. Nem az a célod ami elrendeltetett neked, mert senkinek sem rendeltetett el semmi. Ha valaki megtalálja az élete értelmét azt csak magának köszönheti. Hogy is mondták az utolsó szamurájban? "Van aki a tökéletes virág keresésével tölti egész életét. És az élete nem hiábavaló."
    Valami ilyesmi a lényeg. Hogy mindenki találjon magának valamit ami rtelmet ad az életének. Nem kel nagy dolognak lennie - elég egy virág is. Hiszen létezik egyszavas mondat is.
  • lordcartman
    Az életnek nincs értelme senki nem akart megszületni senki nem tuott születéséről! Értelmet is mi adunk neki! Ha nagyon belegondol az ember semmit nem tud elnevezi valahogy hogy nevezni tudja! nem tudjuk mi az az idő olyan nincs is ez is csak ey emberi elmélet! azt sem tudjuk mi hogy volt csak elmélet! Az életünk megvan szabva mit hgy csináljunk! Van akinek siker jutott van akinek nem! de mindenki a fenmaradásért kűzd holott kényszerből cselekszik hogy a végén meghaljon!Érzelmeink ahogy írtátok tény ésvaló hogy életünkhöz alkalmazkodott! de létünket és életünket sosem tudjuk meg mért van ha egyáltalán van vagy lehet! elhitetnekvelünk mindent és úgy cselekszünk ahogy mástól látjuk kiskorunk óta csak az nevelik belénk hogy kell élni! és sok esély nincs a álasztásra! Életünket akár bábjáténak is nevezhetnénk! És ebből az jön le hogy nincs értelme élni! pedig sztem van azok az érzések miatt amiket érzünk és létrehoztunk! Világunk olyan hatalmas és ismeretlen hogy ki tudja mi van valójában!!!! Határtalan minden! nagyon röviden egyrészlet hogy gondolom:D:D:D
  • Aquir
    jóas-t mond
  • Goth
    ez tetszik =)
  • zerosdfd
    Ez rendben van, viszont, hogy került ez a metros.hu-ra????
  • Christo
    Hallgassátok meg, érdekes
  • Aquir
    én is osztom azt a nézetet, hogy minden érzelmünk ami van, hasznos. Félelem hogy visszatartson a veszélytől, Harag hogy meg tudd védeni magad! Izgalom -> adrenalin veszélyes helyzetekben fokozódik, ez eszméletlen erőssé tud minket tenni. Pl. ha meglátsz teszem azt egy oroszlánt magad előtt valahol, és támad, nem véletlenül fog felmenni benned az adrenalin, úgy fogsz futni, mint még soha! Az agresszió.. ezekre azt tudom mondani hogy minden relatív, az érme két oldala. mert lehet agresszióval szükségtelen/kegyetlen stb. dolgokat művelni (ez a rosszabbik eset), de a másik oldalon a védelmedért létezik.

De az érzelmeknek optimális egyensúlyban kell lenniük, illetve fontos az adott eseményre való megfelelő reakció, tehát az arany középút, és hogy ne legyen valamilyen rendellenesség (pszihológiai) az érzelmek terén.
  • Locutos
    "...harag, a féltékenység, a felháborodás, az önsajnálat és az unalom, gyűlölet..."

Mint az állatvilágban mint nálnunk "haragszunk" ha családunkat valaki/valami veszélyezteti(->következmény: védjuk utódainkat a fenntartásunkat)

Féltékenység: ez is viszonylag alacsonyszintû, ez is meglelhetõ az állatvilagban is, bárhonnan vehetünk példat, amikor (általában a himek) kisajátitjak a pár(jaikat)ukat. A bilogusok aszonygyák ez azért van hogy levédjek/a legjobb géninformació menjen tovább. Egyetértek...
    Felháborodas, meg a sajanálat meg stb. ezek magasabb funkciok, kiegészítesei az egyszerûeknek a komplikáltabb helyzetekre.

Szerintem nem olyan borzasztó az ha biológiai gépeknek tekintjuk magunkat, jó az esély hogy közeljárunk egy realisztikus megközelítéshez

Neked is van mit szaladgalj...
  • zerosdfd
    "Ugy alakultak ki a dolgok a biológiában hogy az érzelmek a minél jobbani létfentartást szorgalmazzák"

Néhány példa az érzelmekre:

...harag, a féltékenység, a felháborodás, az önsajnálat és az unalom, gyűlölet...

Namost ezek a "biológiai dolgok"(egy fenét!) hogyan szolgálják a "jobbani létfenntartást"???

Na?
    Szerintem, fuss neki mégegyszer.
  • Locutos
    Az élet értelme egyszerûbb mint azt sokan gondolják.
    En két értelmet/vagy megfogalmazást tartok számon
    1. Nincs értelme
    2. A boldogság

Az elsõ a motivációinkat veszi figyelembe. Miért tesszük amit teszünk.
    A biológiai törvényeink miatt. Nekünk is ugyanaz van megírva mint bármely legtöbb élõlénynek. Tartsd fent fajodat/saját életedet. Ez is egy értelmes célnak foglamazható, de én azért mondom erre hogy Nem értelmes, mert ha ilyet mondasz te bárkinek megmondja hülye vagy, én nem ezért élek, hanem inkább a 2.-es pontért. Azért hogy boldog legyek. Es ezzel legtöbben egyet értünk, és ráadásul összefügg az 1-es ponttal. Ne mondd hogy nem jöttél rá hogyan. Nem ezért szexelsz hogy fentartsd a fajodat, hanem elsõsorban azért mert jó. Ugy alakultak ki a dolgok a biológiában hogy az érzelmek a minél jobbani létfentartást szorgalmazzák
  • sz4bolcs
    hmm? Mik a tények?
  • Christo
    Na ja... nem a tények zavarják meg az embert, hanem a tényekről alkotott vélemények ;)

Márpedig az ember nem biztos hogy pont aszerint asszociál a világ dolgairól ahogy azok összefüggnek.
  • Aquir
    ok :) akkor meg egy egyértelmű mondatról beszélünk :)
  • Tikal #2837
    a létnek nincs célja... mi célja lehetne egy lehullo falevélnek... vagy egy felhonek vagy annak hogy van élet... célt te adsz magadnak... ezt meg ezt akarom stb, ide meg oda akarok menni, egy falevélnek nincs célja, nem akar menni sehova, hagyja magát sodorni...nem ragaszkodik semmihez...
  • Tikal #2836
    aham... Goth érti..
  • Goth
    a cél az öntudat terméke, az értelem a gondolkozásé.
  • Goth
    én még mindig azt mondom, hogy nem szinonímák =)
  • Aquir
    ő a lét, létezés céljáról beszélt, amit gondolom az értelem szó egyfajta szinonímájaként lehet érteni :)
  • Goth
    A célod te határozod meg, mint sajátod; célja van annak, aminek tudata. Az értelmet is te határozod meg, de az a te egyénedre vetülő tudatosság, egyéb dolgokról alkotott. Aminek nincsen célja, értelme lehet. Saját szemszögedből, mert értelem csak úgy létezik, hozzárendelten. Ugyanígy, ha valaminek (szerinted, vagy bizonyos felállított szempontok, elvek szerint) értelme nincs, attól még lehet célja, tehát ezek működnek egymástól függetlenül. Attól, mert az embernek (mint egyénnek, nem mint fogalomnak) szerintem nincsen értelme (hogyan is lehetne az embernek értelme?) attól még céllal rendelkezik.
  • Aquir
    nézzük csak.. ha esetleg nincs értelme, akkor van célja? A kettő szó persze természetesen nem teljesen ugyanazt jelenti :)
  • Goth
    cél = értelem?
  • Aquir
    második mondat: ?
  • sz4bolcs
    Mármint minek a létezésének nincs célja?

A levegőnek nyomja papírmasni?
  • Tikal #2827
    mint élet :)
    a létnek nincs célja, csak az embernek, az elmének.....a létezésnek nincs célja...ezért szép ;)
  • sz4bolcs
    Az élet, mint kifejezés, vagy mi?
  • Tikal #2825
    az élet céltalan....
  • sz4bolcs
    Épp Goth témázott ezen, hogy minden relatív, és sorba hozta a példákat, mi minden konvencionális. Ha a lét jelenségeire elismerhető, hogy konvencionálisak, akkor a halálra miért nem?
  • Aquir
    Meg eszembejutott megint a borzalmas felismerés (ez most mondjuk mindenkinek szólhat):
    Te sem érezted a halált, ezt a szörnyű dolgot, igaz? Születésed előtt nem érezted annak a komoly jelentőségét hogy halott voltál, mert semmit nem érzel akkor. Nem érzed most sem a nagy űrt amit eddig nem éreztél életed előtt, mert meg sem születtél, és ami még várni fog terád, ez olyan kissé borzalmas, nem?(már amikor ez eszembejut:) A születés előtti halálon persze a nemlétet értem.
    Szóval nem tudsz ellenkezni, meg semmit se tehetsz, csak meghalsz. és kész- Na most megpróbáltam a lehető legpesszimistábban leírni a halál szörnyűségét :)

:(
  • Aquir
    Az élet értelme mellett meg lehetne vitatni hogy mi az emberiség jövője, ill. mi a célja az emberiségnek? Folyamatosan fejlődni, bolygókat meghódítani, stb., de aztán? Fejleszteni, fejleszteni, és majd meglátjuk? :) És megint ott van a kérdés, hogy túlélünk -e. Amíg lehet. Mert a halál törvényszerű, de az élet viszont nem az! Még ha olyan jók is lennénk, hogy a végtelenségbe tűnne az ember jelenléte, útja az időben, akkor is ott a halál lehetősége, hogy el fog -e fogyni minden amit használunk. Meg persze a halál (azaz a nemlét) mindig is volt, és lesz, az élettel viszont más a helyzet...

Ez alapján be lehet kapcsolódni oda hogy ez esetben (is) mi is lenne/lehet az élet értelme? Már mint lenne -e akármilyen más értelme az életnek a halállal való (még a legjobb esetben is) végtelen harcon kívül? Mert ez így ugye hogy nem annyira szívderítő.
  • Aquir
    Csak próbálok összegezni dolgokat

Ha nincs értelme az életnek akkor azért mert:
    -nincs oka, vagy véletlen a kialakulása

Ha van értelme, akkor azért mert:
    -nemtudom :D
  • sz4bolcs
    Hát abban az értelemben, ahogy itt legtöbben ezeket a kifejezéseket használják - nem sok. :)

Amúgy szerintem van különbség, mert ezek nem szinonimák.
  • patiang
    Hát most hülyét fogok mondani: azért élek, hogy a végére pontot tehessen valaki.
    Ya és a kettő között történnek jó és rossz dolgok.:))
  • Goth
    és mi a különbség a kettő között?
    Mert ha jól értelmezem a cél fogalmát, azt csak tudatos lény birtokolhatja, maga az élet nem.
  • patiang
    Az életnek nem értelme van, célja.
  • sz4bolcs
    Inkább okból. :) Pl. mert összefekszenek a leendő szülei.
    De akár célból is... :D
  • csgery
    Annak nincs értelme megkérdezni, hogy van-e értelme. Pesze hogy van! Mindenki születik valamiért, nem?
  • sz4bolcs
    Egész biztos nem tudattartam. :)
  • Tikal #2813
    akkor nirvana sincs, meg megvilagosodás sincs, még nem tapasztaltam egyiket se :)
  • sz4bolcs
    Azért, mert a hit és a tárgya csak egy tudattartam.
    Másrészt ha van, nem kell benne hinni, főleg amég nem tapasztalja valaki, mert ez csak elképzeléshez való ragaszkodáshoz vezet, és ugye az meg nem fedi egészen azt, "ahogy a dolgok vannak".