124119
  • Bobber
    Érdemes gameplayt nézni az ultimából. Majdhogynem olyan mintha a régi tibiát nézném :) Na jó ez nem igaz de még a cycek is hasonlóak meg természetesen nagyon sok minden más is :)
  • rroolli

Megdöbbentő a hasonlóság.
    Anélkül, hogy mindennek utánanéznék, kapásból néhány dolog, ami ctrl+c, ctrl+v:
    1) Fal
    2) Ajtó
    3) Ablak
    4) Pénz
    5) Life ring
    6) Steel shield
  • rroolli
    Hozzáteszem, hogy a Tibia, ha nem is az első MMORPG volt, de szorosan ott volt az elsők között. Amikor divatba jött az MMORPG műfaj, a Tibia már nem a 0-ról indult és ha nem is lett világelső, de sok konkurenssel szemben előnye volt.
    Egyszer összejött nekik ez a dolog, lehet, hogy mákjuk volt... Ha azt hiszik, hogy ez még egyszer, egy másik játékkal sikerülni fog, akkor tévednek. Már nem 1998 van.
  • rroolli
    Nekem nincs bajom a MOBA-val. Igaz, ennyi erővel autós szimulátort is csinálhattak volna.
    Az viszont érdekes, hogy miért ilyesmivel foglalkoznak. Aranyszabály a vállalkozásoknál, hogy arra a tevékenységre/termékre kell a legtöbb erőforrást írányítani, ami a legnagyobb bevételt hozza. Ehelyett mindenfélével kísérleteznek, a Tibiára fordított energia meg kimerül annyiban, hogy outfiteket, meg bútorokat rajzolnak. A játékosok véleményére, ötleteire meg "nincs idő", pedig vannak jó dolgok a proposal boardon.
    A runescape-nél meg tudták azt csinálni, hogy 3 féle operációs rendszeren + böngészőn is fut és már a teljes értékű android/ios verzió zárt-tesztje is zajlik. Ott is volt rá igény, hogy legyen egy retro szerver, de szájhúzogatás helyett ott meg is csinálták, és működik.
    Szerintem ez mind csak az ügyfelekhez való hozzáállásról, alázatról szól, amit később meghálálnak. Ez cipsoftnál hiányzik, én csak arroganciát látok. Pl. milyen az, amikor egész hétvégén kickek vannak és hétfő reggel csinálják csak meg, mert szombat-vasárnap tojnak a fejére arra az 50 000 ügyfélre, akik épp játszani szeretnének? És egy fél soros közleményt sem adnak ki, hogy emberek, most már minden rendben van, most már nem fog kidobálni. Vagy a botterek problémáját is 13 évig tartott megoldani?
    Én itt csak az akarat hiányát látom. Ez a tipikus "minek erőlködjünk, ha így is fizetnek?" hozzáállás... Aztán mikor már fogynak az emberek, azt se tudják, hogy mit adjanak el pluszba annak a kevésnek aki még játszik, hogy pótolják a sok kieső prémit.
    De most is, ahelyett, hogy összerántanák a játékot, leülne egy válságstáb, bevonnának régi motorosokat, stb, helyette továbbra is a megszokott arrogáns stílusban állítják, hogy minden úgy a legjobb ahogy most van, minden új funkció és változtatás 100% indokolt. Konkrétan nem kíváncsiak semmilyen ellenvéleményre, csak a "konstruktív" kritikára, ami az ő értelmezésük szerint azt jelenti, hogy el lehet mondani, hogy miért nagyszerű amit csinálnak.
    Ja és mellette csinálnak egy ilyen halálra ítélt MOBA-t, ami ugyanolyan karriert fog befutni, mint a korábbi játékuk a "Fiction Fighters". Gondolom ez sem ismerős senkinek, pedig erre is elpazaroltak pár évet.
    Szóval nem értem, hogy ha már van egy bejáratott márkájuk és ügyfélközönségük, akkor miért nem azt fejlesztik, hiszen sokkal több potenciál lenne benne. Helyette kitalálnak mindenféle hülyeséget, a Tibia meg szépen csendben elhervad...
  • Noodlee
    Nekem elég annyi, hogy MOBA, már skippeltem is.
  • rroolli
    Azon kívül, hogy a kasztok nevükben megegyeznek a tibiásokkal, meg 1-2 fegyver mint ha hasonlítana valamelyik itemre, semmi közös vonást nem látok. Ami egy óriási kihagyott ziccer, mert ha legalább minimális átfedés lenne a tibia világával, akkor már meglévő (fizető) játékosokat tudnának átcsábítani.

Pl. ha hasonlítanának az outfitek, meg felismerhető tibiás helyszínek lennének. A neve meg "Tibia: Battle Arena" lenne. Akkor simán lehetne oda-vissza cross-promózni a játékokat. Aki nagy fan, annak úgyis minden kell, ami tibia.
  • Jani Hun
    Egyik barátom kipróbálta, mondta hogy a mechanikája jólenne, meg tetszett neki nagyon, de élvezhetetlenül laggolt.. mondjuk Cip, mit várunk:D majd 5 év mulva kijavitják:D
    Utoljára szerkesztette: Jani Hun, 2018.03.02. 16:30:40
  • CattiBrie
    engem nem igazán győzött meg 20 sec (az elejeközepéből)
  • Jani Hun
    Ironikus, hogy a folytonos cipekedés miatt, persze otthon hagytam a laptop töltőmet, és pont most a héten adtak fel 3 beadandót..:D azthiszem hamar befogok szerezni egy ilyrn windowsos tabot, koszszonom az infot!
  • rroolli
    Én se játszottam vele, de raktak fel róla videót:

• CattiBrie
    :)
  • TZson
    Hát akkor le is késtem, inkább gyártok rúnát :D
  • rroolli
    Ma este 18:00-tól 22:00-ig lehet tesztelni cipék új játékát, a Project: Battle Arena-t, ami MOBA stílusban, (állítólag) a Tibia világában játszódik.

Csak az tesztelheti, aki ma 18:00 előtt regisztrál itt: feliratkozás a tesztre

• rroolli
    aliexpress.com-on, vagy ebay-en lehet rendelni. Nekem Onda V80 van, de a Teclast X80 is kb ugyanaz. Meg vannak jobbak is, több pénzért.
    Az árához képest meglepően gyors, intel cherry trail processzorral, 2 gb rammal, 8" kijelzővel. Én nem kimondottan a Windows miatt vettem, de ha már ezt is tudja, akkor miért ne.
    Egyébként lehet rá kötni bluetooth, vagy usb billentyűzetet és egeret, vagy akár monitort is, hdmi-vel. Szóval ha csak ez van kéznél, akkor simán össze lehet vele dobni egy beadandót, vagy egy ppt-t, rendes office-al. Ha régen lett volna ilyen, akkor én pl nem cipeltem volna haza a laptopomat minden hétvégén.

Android módban meg teljesen jó netezni, "tartalmat fogyasztani", de még játszani is, eddig semmi sem akasztotta meg.

Már nem nagy cucc rendelni Kínából se... Annyi a különbség, hogy kb. 1 hónap a szállítási idő és valószínűleg mikor ideér, még fizetni kell +27% áfát. De van, amikor nem firtatják azt sem.

Ajánlom bárkinek ezeket, ha intel proci van benne, akkor olyan rossz nem lehet.
  • Jani Hun
    Erröl a tabletröl mondthatnál közelebbit is, tervezek énis venni egy android/windows tabletet a "közel" jövőben:D
    Igy még talán vissza is térnék runát gyártani elöadás közben:D
  • rroolli
    Tavaly vettem 100$ körül egy tabletet, amin android és windows is van. Aztán rájöttem, hogy teljes, 64 bites windows van rajta és működnek rajta az asztali programok. Tegnap este megpróbáltam, hogy a Tibia fut-e rajta. Simán ment, akadozás nélkül, fényeffektekkel együtt.
    2009-2010-ben ezért ölni tudtam volna. Simán target dummyztam volna buszon, vonaton, meg előadásokon :D
    Végül is teljesült a vágyam, 8 évvel később, amikor már senki nem játszik és target dummy sincs :D
  • rroolli
    Cipsoft egy másik játékot fejleszt:
    A stílusa MOBA. Ebben én sem vagyok annyira otthon, de a lényeg, hogy viszonylag gyors meccseket lehet egymással játszani, 15 vs 15-ben. Például le kell rombolni egymás tornyait, minél több pontot szerezni, meg ilyesmi lehet. Ezekben a játékokban is lehet fejlődni, skilleket szerezni, akkor viszont erősebb ellenfelekkel sorsol össze a gép.

Állításuk szerint "lazán ugyan, de a Tibia univerzumában játszódik" a játékuk. Annyi közös biztos van benne, hogy 4 kaszt van, knight, paladin, druid és sorcerer. Én nem számítanék túl sok közös vonásra, mert még a TibiaME-t se sikerült még csak hasonlóra se megcsinálniuk, mint a Tibiát. Ez ilyen marketing lehet, hogy a meglévő közönségből átcsábítsanak pár játékost és ne 0-ról induljon az új játékuk.

További képek: https://pba.cipsoft.com/

(nekem volt nagyon pesszimista megérzésem, hogy ők is tudják a cipsoftnál, hogy döglődik a Tibia és már le is tettek róla, csak még egy pár lóbőrt le akarnak húzni a játékosokról, mielőtt végleg kihal. Ezért nem is fektetnek bele komolyabb engergiát, 1-2 grafikus pakolja bele a külön-külön fizetős dolgokat (outfit, mount, dekor), 1-2 content manager meg félévente szerkeszt egy új hunt helyet. Gyakorlatilag 0 fejlesztés. 20 év alatt sikerült összehozni 1 db javított klienst. Meg 6-7 évvel ezelőtt összelopkodtak pár ötletet más játékokból (pl. market, meg cooldown), de már azt se csinálják.)

Valószínűleg ők is úgy gondolják, hogy a MOBA a jövő, mert a fiatal generáció azonnal csépelni akarja a másikat, azonnal robbanást, meg villámlást akar látni, meg csatákat nyerni. Nem 2 hétig trollokat ölni, hogy aztán kapjon valami gagyi spellt. Az már unalmas...
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2018.02.22. 11:11:01
  • TZson
    Sziasztok!
    Úgy néz ki, hogy március 2-án meg fog szűnni (immár harmadszorra) a guild, már nem fenntartható tovább a prémik Lexi által való kifizetése.
    Köszönjük nektek ezt a két évet, amíg kitartottatok, egy élmény volt!
    További jó játékot mindenkinek!
    Üdv,
    Berselius
  • rroolli
    Biztos, hogy számunkra a mi guildünk tette érdekessé a játékot. Egy rendkívüli csapat verődött össze, akik jellemzően életkorban és intellektuálisan is érettebbek voltak az átlagnál és akik (legalább) ugyanannyit beszéltek a játékon kívüli dolgaikról, mint ingame témákról.
    Ahogy visszaemlékszem, azért külföldiek között is akadtak normális emberek és guildek, bár hiányos nyelvtudásom miatt nem sokat barátkoztam "idegenekkel".
    Ettől függetlenül azért megfigyelhető az a jelenség, hogy a "normálisok" nyugdíjba mennek és akik maradtak, ők már az a kevés ember, az a vékony réteg, akik annyira rá vannak kattanva a toplistára, hogy egy kis eredményért cserébe tűrik a monotonitást és még pénzt is hajlandóak ráfordítani havi/heti rendszerességgel. Ezek azok az emberek, akiknek a chat is ki van kapcsolva, mert csak úgy megy a WASD irányítás. Ha megkérdeznénk őket, hogy mit szeretnének a következő update-ben, akkor ilyeneket mondanának, hogy különböző sebzés bónuszok, auto-loot funkció, meg közvetlen tp a depotól a hunt helyig.
    Szerintem régen nem volt mindenki ilyen "hardcore" játékos, sokan afk rúnát gyártottak, vagy traineltek, meg olyan is volt, aki még ismerkedett a játékkal, mappolgatott, questelt.

A kérdés az, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás.
    Előbb vitték el a tibiát más irányba (free-premi különbség növelése, offline traning, tibia coin, market, olcsó poti, könnyű pénz, könnyű xp, stb.) és erre reagálva változott meg a közönség, vagy a közönségnek már eleve ezek voltak az igényei és erre csak reagált a cipsoft.

Nekem az az elméletem, hogy a tibia bevétele is úgy alakul, mint a szeszipar bevétele, tehát 1-2% vevő (függő) fizeti ki a cipsoft bevételének 90%-át. Ha ez így van, és erre rájöttek, akkor racionális célkitűzés, hogy csak ezt az 1-2%-ot szeretnék kiszolgálni (akik rengeteg tibia coint vesznek), a többieket meg szépen lassan elpárologtatják. A végén kevés szerver, kis személyzet tudna nagy pénzt csinálni.
    Sajnos több pénzt lehet keresni, ha egy függőtől még 3 bőrt húznak le, mint ha becsábítanak egy új frees játékost és megvárják, hogy prémit vegyen.
  • CattiBrie
    Azért, mert régen volt a guildünk, színes emberekből. Minden a magyarok miatt van. Miattunk volt jó a játék. :)
  • rroolli
    Szerintem régen több kaját dobtak a lények, mint most. 2008-2009 körül lehetett, hogy nagyon levették a kaja lootot. Azelőtt nem volt ritka, hogy 1-4 meatet adjon egy sima farkas, de a teknősök, krokodilok kifejezetten ontották a kaját. Meg a majmoknál is jött egyszerre kókusz, banán, narancs. Kb. mindenhol lootbaget lehetett csinálni a kajából.
    Ami miatt nem kell a kaja az az, hogy nem jellemző már az AFK. Ha valaki inkább rúnát gyártani jár fel, vagy trainel, akkor értéke van a kajának, mert fogy. De mivel ezt nem csinálja már senki, felesleges betárazni egy bp dragon hamot.
    Meg pénze is van már mindenkinek, inkább elmegy az ember, huntol 10 percet és a nyereségből vesz egy bp banánt. Ahelyett, hogy horgászna...

Mindenki ugyanazt erőlteti: XP-t akar és másodsorban magic levelt (vagy fighting skillt). Többnyire ugyanazon a 3-4 hunt helyen tobzódik mindenki, már ha az erősebbek nem pk-zik a gyengébbet.
    Régen azért tényleg színesebb volt a játék. Egy csomó funkciót és lehetőséget kihasználtak az emberek, nem csak dísznek volt.
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2018.02.05. 12:33:53
  • Bobber
    Mert szerintem már senki nem pecázik mert nincs értelme. Annyira sokféle kaja van és annyira sok sokkal jobb ill nem kell annyit online tranelni hogy nincs rá szükség :( Pedig emléxem még én is amikor bp számra vette az ember a combot, hammot meg dragihammot :)
    ma meg már nem is foglalkozik szerintem senki a kajával mert amikor belép úgyis esik valami vagy vesz valami olcsó könnyű kaját amit visz magával.
  • Shiwo
    én még mindig 84. vagyok a fishing listán, pedig 7 éve nem léptem be :D
    Utoljára szerkesztette: Shiwo, 2018.01.26. 12:43:53
  • rroolli
    Ha így nézzük, akkor én is fent vagyok a fist fighting toplistán, 295. helyen. Azt hiszem, hogy még 2008-ban traineltem fistre úgy 3-4 napot kb :D
  • TZson
    Ne legyél ennyire pesszimista, nekem sikerült a toplista pont pár hete - igaz, csak fishing-ből :D
  • rroolli

Legújabb tervek a következő updatere:

1. Térkép funkcióval egészül ki a cyclopedia (ingame lexikon)
    - A térképen látszódnak a földrészek körvonalai és a különböző "tájegységek", erre rajzolja rá a felmappolt területet
    - Mindenfele lesznek majd speciális npc-k, amik elfutnak az embertől. De ha elkapod és megölöd, akkor nyersz valami új információt a térképre, például egy közeli hunt hely bejáratát.

2. Portál rendszerek jelennek meg mindegyik városban, amik meggyorsítják az utazást a környező területekre. Külön kell aktiválni mindegyik portált egy speciális itemmel, amit vagy bossoktól lehet lootolni, vagy megvásárolható a store-ból (diszkrét termékelhelyezés). Miután aktiválásra kerül egy ilyen portál, utána pénzért lehet utazni vele. A portál közelében pedig PZ van.

Ez az npc kergetés a térkép infókért elég furcsán hangzik, de kíváncsi vagyok hogy lesz ez pontosan kivitelezve. A portál rendszernek meg gondolom az az értelme, hogy belépés után 5 másodperc múlva már lehessen is darálni.
    Több huntolás = több supply fogyasztás = több coin vásárlás
    + ha nagyon ritkák lesznek ezek a "portál feloldó itemek", akkor azokra is kinyílik az ember pénztárcája.

Egyre jobban hiányzik az a játékkörnyezet, amiben kreativitással próbált az ember érvényesülni. Ha valakinek jó ötlete volt (pl. egy tréning módszer, vagy egy jó hely), akkor abból profitált. Vagy a nagyon sokat járt utána valaminek, akkor is egy kicsi előnyre tehetett szert. Számoltunk, hogy mi hozza a legtöbb pénzt (melyik lényeket öljem), mi az az eq, ami még nem olyan drága, de jól véd, milyen lőszert használjak (ár/sebzés arány), stb. Egy ilyen világban az okosabb és/vagy a kitartóbb és aki szereti magát a játékot, az tud profitálni az erényeiből. Persze ezt az ideális világot meg a botterek tették tönkre, de mindegy...
    Most elvileg nincsenek botterek, de a kreativitás, kitartás, stb sem számít már... Ha összefosom magam, akkor sem leszek a kanyarban sem azokhoz, akik havonta tízezreket költenek a játékba. Plusz születésnapon és karácsonykor még megisznak 10000 manát, hogy nőjön a magic levelük... Ha van egy bankkártya, meg pár tízezer felesleges forint, akkor bárkinek elérhető néhány kattintással a legjobb eq és korlátlan supply. Ez már az a szint, mint a gagyi telefonos játékok, ahol mindenféle packokat vehetsz és akkor te leszel a király, egyébként meg esély sincs toplistára kerülni.
    Mikor játszani kezdtem, már akkor is kb 5-6 éves volt secura, és kb 2 év alatt felkerültem a toplistára (igaz a végére). Most erre esély se lenne.
  • Bexter
    Volt olyan is tényleg :D
  • Shiwo
    biztos hal volt a karid kezében kard helyett (:
  • Atisz #123811
    Hogy miképp álmodtad azt, hogy évekig nem játszottál? :)
  • Bexter
    Hogyérted?
  • CattiBrie
    Hogy álmodtad az éveket? :)
  • Bexter
    Este a Tibiábal álmodtam. Beléptem, otthagytam karit trénelni és mire visszajöttem meghalltam és megint évekig nem játszottam :D
    Utoljára szerkesztette: Bexter, 2018.01.03. 07:40:37
  • Xing
    Én sem, de ide néha benézek.
  • TZson
    Én, néha :) De főleg rúnákat gyártok, amiket aztán eladok.
  • CattiBrie
    Na, akkor ki is játszik? :)
    Én nem, csak kérdezem.. ;)
  • CattiBrie
    úgylegyen :)
  • TZson
    Hátha idén nekem adja a Bunnyslippers-t
  • CattiBrie
    http://tibia.wikia.com/wiki/Santa_Claus/Presents

• Shiwo
    ne is emlegesd, nekem mindig vackokat adott, ami pár GP-ért megvehető.. -.-
  • CattiBrie
    karácsonykor mindig kapok lootot a Mikutól :)