124119
  • rroolli
    Ha tudtam volna szerkeszteni, akkor beleírtam volna azt is, hogy tragédia nem volt régen se, de most még kevesebb fejtörés és (potenciális) csalódás várható. Főleg amiatt, amit mondtál, hogy a korábbi "előképzettség" nem biztos, hogy tibiában is releváns. Sőt, lehet hogy kifejezetten félrevezető. Meg amúgy is szórakoztató kipróbálni a rúnákat, spelleket, wandokat, lőszereket, közelharcot, stb. Rookon úgy kellett meghozni a döntést, hogy egyáltalán nem is láttunk spellt, wandot, rúnát és lőszerből is csak speart, ami 10-es distance-al 99%-ban nem sebzett semmit.

Gondolkoztam rajta, hogy máshol miért nincs ilyen kaszt próbálgatás. Mivel a legtöbb rpg-ben a karakter létrehozás időpontjában kiválasztjuk a kasztot is és rögtön utána megkapjuk a hozzá illő eq-t, így nincs is sok értelme. Egy nap alatt ki lehet próbálni az összes kasztot.
  • rroolli
    Pedig úgy rémlik, hogy még a magyarok között is többen dilemmáztak, hogy melyik kasztot válasszák. Hiába volt itt sok ember, aki segítsen és tájékoztasson mindenben.
  • Shiwo
    valahol olvastam, most vagy itt, vagy valamelyik belinkelt angol leírásban, hogy ott nincs prémis terület
  • Bobber
    bakker kellet nekem kipróbálni tegnap az új szigetet :)
    rendesen tetszik és egész nagy terület. :)
    Ami viszont meglepő volt nekem és lehet hogy ezt már a belogoláskor különíti el a játék de konkrétan davenporton nem találtam premis helyet. Legalábbis még nem dobott vissza sehonnan hogy csak premivel lehet bemenni. És kurta nagy a terület ha azt vesszük hogy pillanatok alatt lehet felhúzni a karaktert 8as szintre.
    Ha van az emberben felfedező kedv rengeteg helyre el lehet mászkálni :) orkokkal trollokkal és rotikkal már sikerült találkoznom :) És falon át már egy süsüt is láttam :) ja és persze a kis firedevil is aranyos de oda sajnos tuti hogy csapat kell :(
    újra kedvetkaptam egy kis játékhoz :) Persze szigorúan csak davenport falai között :)
    Kíváncsi vagyok hogy lesz ez a 20as dolog :)
  • Shiwo
  • CattiBrie
    Hé, tessék folytatni ezt a gémet! :)
  • TZson
    És Fagyi még mindig a 10. :D
  • CattiBrie
    ohh, ez még megvan :-)

Ranking for Distance Fighting on Secura

Rank Name Level
    1 Catti-bia 127
    2 Lezaxogi 126
    3 Euroty Hyypes 126
    4 Myth Valan 126
    5 Monsters Hunter 126
    6 Maniek Paladinio 125
    7 Beti Shanen 124
    8 Lasaruz 124
    9 Dunus Wicas 124
  • CattiBrie
    Van, aki úgy esik be a Tibiába, hogy van valami fantazis előképzettsége.. tudja, hogy mi a tök az a sorc, a druida, paladin.. ami persze tök nem az a Tibiában, ami bárhol máshol (a paladin) :D Én szerencsére egy dologban voltam biztos, hogy távolsági harcos szeretnék lenni. De emlékszem, hogy nagyon sokat gondolkodtam a kaszton. Zak már előre mondta, hogy majd kell választani és hogy csak egyszer lehet. :)
  • Ram Abbalah
    Ami a játékot illeti, annyira nem hiányzik. Szerettem nagyon, meg tényleg páratlannak tartom a mai napig, de szerintem ez 3/4 részt a társaságnak köszönhető és 1/4 részt a játék volt ötletesen kialakítva (az npc-kel beszélgetés, a hatalmas játékterület stb.). Azért kétlem, hogy sok játék köré alakul olyan közösség amilyen a mienk (volt). Még emlékszem a legelső tibia talira =) a sok rémisztő vadidegen között... :D mint Zak meg Shaman meg Bobber meg Catti és a többiek :D
    De a viccet félretéve, a tibia találkozók és a közös játék, vagyis amit mindannyian hozzáadtunk egymás játékélményéhez, az az ami a tibiát különlegessé tette.
    A játék önmagában.. hát elég volt csak ránéznem a játékosok számára és látszott, hogy elég rendesen elvesztették az embereket vagy lehet, hogy csak jobb az eloszlás a több szerver miatt, nem tudom. De anno ugye 800-1000+ játékos tolta Securán nap, mint nap, ahhoz képest a mostani 450 nem sok.
  • Ram Abbalah
    Köszi megvagyok =)

• Bobber
    na megnéztem ezt az új tutort :)
    Hát a fene se tudja :) Nekem annyira nem jött be. Mondjuk az valóban jó hogy lehet szórakozni hogy cserélgeti az ember a kasztját akár minden lény után is, és kapja a felszerelést de valahogy túl könnyű lett.
    Mindenféle erőlködés nélkül 1 óra alatt fel lehet húzni egy karaktert hogy 8as legyen 9es szintlépés elé. kap egyből egy csomó cuccot mikor megy át mainre stb. Nem azt mondom hogy rossz de az viszont rossz hogy fel se tudod fedezni az egész területet mert hamarabb megvan a szint és azért vannak vicces lények.
    Nekiáltam a kis fire devilnek is de az egyedül nem ment :( Oda kell csapat :) szóval annyira nem rossz de a fene se tudja :)
    Mindig csak az elégedetlenség :)
  • olattila
    Ez Edronon van ahogy mesz le a demonohoz :P azaz hero chave :P
  • TZson
    Legközelebb lehet egy free-s hely? :) Nem voltam túl sokáig prémis... :D
  • rroolli
    ...ja és miután kiválasztottuk a kasztot, még mindig jön a mély víz, hiszen mainlenden nincs kitáblázva, hogy hova kell menni. Csomó minden van, amire rá kell még jönni és meghalni is könnyen lehet. Pl a kaz-i bejáratot se könnyű elsőre megtalálni és beholderbe (mármint "bonelord") is könnyen bele lehet futni. Na attól is besz.rtam, amikor legelőször láttam egy rotworm cave egyik kijáratánál :D

Szóval én úgy gondolok erre a tutorial dologra, mint amikor valaki elmondja, hogy hogy kell vezetni mondjuk egy űrhajót. Aztán oda mehetsz, ahova akarsz. De ha nem mutatja meg senki és netán nem sikerül beindítani se (pláne, hogy Te is mondtad, hogy a fiatalság türelmetlenebb, mint régen.) akkor baj van és ez abban nyilvánul meg, hogy más szórakozás után néz az ember. Pedig lehet, hogy az első 5-10 percben hajszálon múlt volna az, hogy marad és évekig függő lesz, vagy bezárja az ablakot.
    Értem a kontra érveket és a kasztválasztás elbaltázásán kívül nekem is jó élményeim voltak. De könnyen lehetnek olyanok, akiknek nem megy minden olyan jól és ezért azt hiszik, hogy a játék a sz@r.

(Ha már ennyire emlegetem a tutorialt, lehet, hogy ki is kéne próbálni az újat...)
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2014.11.18. 11:47:18
  • rroolli
    Javítás:
    a gém az, hogy találd ki hogy működik a gém
  • Bobber
    Ez nem amikor a magányos démonhoz mentünk hentelni azon az útvonalon van? :) talán edron alatt ha nem tévedek :)
    De más is találgathat :)
  • rroolli
    Ha valaki szeretné megközelíteni Securán az első helyet:

• rroolli
    Következő map rejtvény:

• rroolli
    Nekem is azért alakult jól, mert teljesen véletlenül rám köszönt egy magyar. Pedig egy random pvp szerverre regisztráltam.
    De nagyon kritikus az az első pár perc a játékban és ha nem jön az égből egy haver, akivel közösen el lehet szerencsétlenkedni, vagy nem eleve 2-en indultok, akkor azért egész más lehetett volna.
    Az is egy álláspont, hogy kicsi a valószínűsége, hogy valaki teljesen magától felrakja a tibiát és megnézi, hogy tetszik-e neki.
    Mondjuk én úgy gondolom, hogy ugyanolyan jól éreztük volna magunkat, ha a tutorial questeket csináltuk volna. Olyan szempontból biztos jobb lett volna, hogy kipróbálhattam volna a futásos lövöldözést, lőszereket, wandokat, rúnákat, spelleket. Hogy egyáltalán milyen a játék mechanikája, majd ez alapján választhattam volna kasztot.
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2014.11.18. 09:12:40
  • rroolli
    Tehát az a gém az, hogy találd ki hogy működik a gém :D
    Igen, ez is jó, mert minden megoldás sikerélményt ad. Ahogy egy szintlépés is, vagy egy hosszú quest teljesítése, vagy egy új hely felfedezése, vagy egy bp rúna legyártása. Vagy csak egy jó beszélgetés a guildtársakkal. Egymástól teljesen különböző emberek is képesek megtalálni azt, ami őket megfogja a Tibiában.
    Ebben az aspektusban hasonlít a való életre. Ezért olyan különleges, mert a legtöbb játék mindenkire ugyanazt a szerepet erőlteti és ez vagy tetszik, vagy nem. Hasonló beállítottságú emberek fognak találkozni. Tibiában ott van a családanya is, aki verset ír a Hero-nak és a tizenéves, aki egy karton energiaitallal rekord xp-t csinál éjszaka. És mindketten egy teamben lehetnek a következő questnél. Na ezért nincs még egy ilyen játék.

Most jöhetnek a kommentek, hogy ezt a varázst egyre jobban elrontják, mert csak a fejlődésen van a hangsúly. De úgyis mindenki azt csinálja, amihez kedve van és semmi se kényszer. Minden tábornak kedvezni akarnak cipék. Vannak mindig új mappolnivalók, vannak újabb questek, újabb rejtélyek. Közösségi eventek... És a cikkeikkel, meg a facebook oldalukkal is mindig próbálják hangolni az embert a tibia atmoszférába. Pl amikor egy cikk csak a rotwormök anatómiájáról és szokásairól szólt. Vagy a kukák működéséről. Úgy gondolom, hogy megtesznek mindent, hogy azoknak is kedvezzenek, akik nem csak darálni akarnak, hanem élvezik a tartalmat és a hangulatot.
    Az már más kérdés, hogy ha elfogy minden "érzelmes" játékos és csak olyanok maradnak, akik a toplista első helyéért küzdenek. Akkor is demokrácia van: ha a többségnek ehhez van kedve, akkor a többség ezt fogja csinálni :)
  • Bobber
    Bobber és a kisregényei :)
  • Bobber
    Na csak hogy én is hozzászóljak elmesélem a saját tíbiás történetemet :)

Sámánnal kezdtük el tolni illetve még egy haverral. Semmit nem tudtunk a gaméról csak annyit hogy Zak ajánlotta nekünk diablóban hogy mi lenne ha kipróbálnánk :)
    Rookgard kb 3-4 nap volt mire végigmentünk rajta és kiba**tul élveztük már azt is. Közben néha Zak annyi infót adott hogy vigyázzunk magunkra mert könnyű meghalni, sok köcsög pk-s van stb de érdemi infót hogy mi mire jó stb szerintem nem nagyon kaptunk. Ettől függetlenül teljesen rácsavarodtunk a dologra, mert nagyon élveztük hogy mindent magunknak kell felfedezni. Nagy nehezen átverekedtük magunkat main-re és keményen elkezdtünk felfedezni. El is indultunk a nagyvilágba még a rooki hulladék cuccunkal és minden lépés előtt fostunk hogy na mikor jön valami olyan ami kinyír :) Marha jó volt. Talán annyi szerencsénk volt hogy fibula felé indultunk el és valahogy sikerült minden gond nélkül el is jutni oda :)
    Utána már egy kicsit kezelésbe lettünk véve Zak és Gyud által és kissé könnyebb és pörgősebb lett a játék. Bár ez még ugye abban az időben volt amikor bármit szinte bárhova el lehetett lure-olni:) szóval minden depón kívül töltött pillanat akár még a várobsban is izgalmas lehetett:)
    Szóval nekem nagyon tetszett hogy nem egy szájbarágós tutor vitt végig azon hogy mit hogy kell használni hanem saját magunktól kellett kitalálni fejlődni stb.
    Emlékeim szerint hogy 20as szintre fejlődjek legalább egy hétig tartott és legalább 3x léptem meg a szintet mert vagy GS-be futottam vagy valami más lénnyel nyomattak le. De pont ez volt az izgalmas és a kemény. Szerintem úgy volt jó ahogy volt. De azóta természetesen nagyot változott a játékos társadalom és sajnos a mai gyerekek már nem biztos hogy akarnak annyi időt szánni a felfedezésekre stb mint még mi tettük. Nekik az a fonots már csak hogy menjenek és henteljenek :(
    Emléxem még a nagy takarításokra is :) Ugye Catti :) Nem lehetett egy hunt helyet csak úgy szétdobált hullákkal és cuccokkal otthagyni :)
    Szóval azok voltak a szép idők :)
  • CattiBrie
    Én nem állítottam, hogy a tutorial a Tibiában fölösleges. Tök jó, hogy van, tök jó, hogy fejlődnek.

Annyit mondtam, hogy szerintem tök jó úgy tolni, hogy ott egy fejsze, menj és találd ki mi micsoda. Így nem a fejlődésről szól a gém, hanem arról, hogy ki kell találni mi micsoda, hogyan működik. Mondjuk mi régen minden játékot kizárólag leírás nélkül játszottunk.. néha végig, sokszor nem végig. :-)
  • Xing
    Az elméleted feltételezi, hogy valaki csak úgy véletlen rábukkan a Tibiára és egyedül elkezd játszani. Tudtommal nem nagyon hirdetik magukat sehol, tehát ennek elég kicsi a valószínüsége.
    Ha meg már valakivel kezdesz el játszani ezeket elmondja neked. Nem tudom ez mennyire normális de annak is volt egy varázsa mikor nem reagált semmit az npc arra, amit mondasz neki és bizonyos npc-knél szentl hittük, hogy lehetne még belőlük infókat kiszedni a megfelelő kulcsszavakkal.
    Persze ma már az is elég ritka szerintem aki 12 éves kor felett a Tibiával kezd el játszani és nem valami csilli villi mással.
  • TZson
    Ulderek's Rock hivatalosan, ha jól tudom :)
  • rroolli
    nyert! :D
  • Bobber
    orcfortres?:)
    ez már közelebb van szerintem :)
  • Bobber
    hülyeséget írtam :)
  • Bobber
    Régen volt de venor-t tippelem :)
  • rroolli
    Na most én is kitaláltam egy játékot:

Felteszek egy map részletet. Kitaláljátok a helyszínt?

• rroolli
    Amikor nem tudja az ember, hogy mit kell csinálni, az általában inkább idegesítő, mint izgalmas. Egy autós játéknál, vagy egy shooternél én is zavarónak tartom a tutorialt, mert nem vagyok retardált, tudom, hogy hogy kell menni előre.
    De honnan kellene tudni, hogy a létra aljára (a földre) kell kattintani ahhoz, hogy felmenjek? Vagy hogy egy X helyen levő npc-vel kell chatelni ahhoz, hogy eladjam a kaját. És a kulcsszavakat honnan kellene tudni, amire reagál az npc? Vagy egyáltalán azt, hogy kaját kéne gyűjteni és azt eladni? Van, akinek az se volt triviális, hogy ki lehet belezni a birkákat. Vagy az mitől egyértelmű, hogy a földön levő sötét folton kell használni a kötelet? (pláne, ha szemét van rajta)
    Szerintem sorolhatnám estig az ilyen logikátlan dolgokat. Nekünk ezek már nem furcsák, mert évekig "ebben éltünk". De mi van, ha egy kezdő lemegy valahova és nem tud feljönni? Többet nem fog belépni. Felrak egy másik játékot, van sok az interneten. És ezer ilyen elakadási lehetőség van.

Akik "túléltük" a kezdeteket, szerintem mind kaptunk valahonnan segítséget. (aki nem, az nagyon ügyes) Kell a közösségi mentorálás is, de hiba volt abból kiindulni, hogy majd úgyis elmutogatják az emberek egymásnak, hogy mi merre. Mi van, ha nem segít senki? Pláne, hogy már a tutorial első 5 percében is lopják egymástól az itemeket (emberi természet...).
    Nem jobb, ha mindenkit megtanít a gépezet játszani, legalább alap szinten? Utána jön a tényleges "bele a közepébe", amikor mainlandre kerül az illető. De akkor már tudja mindenki, hogy hogy kell kajálni, hogy kell adni/venni, hogy kell varázsolni, stb. És ezzel az alapszintű tudással lehet nekimenni a hatalmas, fekete térképnek és a rengeteg új lénynek.
  • Xing
    Munka közben :)

• CattiBrie
    Hogy ityeg a fityeg veled? Munka? Feleség? Gyerekek? :)
  • Ram Abbalah
    Ááá nem. Csak valahogy eszembe jutott, hogy volt ez a fórum, és gondoltam megnézem mi van vele :-) De halvány lila gőzöm sincs honnan jött egyáltalán az ötlet hehe :D
    És láttam, hogy mekkora aktivitás van itt :-) gondoltam beköszönök :-)
    De kétlem, hogy jövök játszani ^^ ahhoz sok idő kéne, az meg nincs, de a fórumon végigfutottam :-) kis nosztalgia, "azok a boldog szép napok" :D
  • A Joco
    aktivítás :D
    Utoljára szerkesztette: A Joco, 2014.11.16. 15:16:10
  • Noodlee
    Szia Ram! :) Pár napja gondoltam rátok, hogy mi lehet veletek.
  • CattiBrie
    Nézd már, egy Ram! :)
    Szia!
    Jössz játszani? :)
  • Ram Abbalah
    Sziasztok xĐ

Mizu? :-) Hogy van mindenki?
  • CattiBrie
    "csak úgy berespeltem a templomba és azt se tudtam mi az a bunkó a kezembe"
    szerintem pont ez volt az izgalmas :)

én nem szeretem a tutoriállal kezdődő játékokat.. bele a közepébe.. :)