124119
  • rroolli
    Na ez az. Az egész úgy van kitalálva, optimalizálva, hogy prémisen (úgy ahogy) működjön. A frees állapot meg is szűnhetne, mert egy nagy katyvasz az egész. Pl vannak dragonok, de mivel öli őket egy mage? Vagy vannak dl-ek, warlockok, de hol és hogyan fejlődik a frees olyan szintre, hogy ezeket megölje?
    Egy valamikor működő "világról" van szó, amit a prémis updatek elbarmoltak.
  • Xing
    Amikor kezdtem még lehetett free accountként sorccal is játszani. Annyi hátránya volt, hogy rúnákat kellett gyártani és egy kicsit időigényesebb volt összegyűjteni megfelelő mennyiséget. Most ki megy el heavy magic missile-el vadászni? :D Freeként még rúnát gyártni sem lehet a soul lassú visszatöltődése miatt.
  • Xing
    Nem is értem, hogy jutott el egyáltalán ideáig a játék. A marketinghez egyértelműen nem értenek. A játék fejlesztéséhez szintén nem értenek. Megírták flashben a játékot. Ennél nagyobb hülyeséget elképzelni nem tudok. Akkora erőforrás igénye van ilyen alap grafikával is, hogy nincs is értelme szenvedni vele. A frissítések. Egyetlen egy olyan frissítésre nem emlékszem, amire azt mondtam volna, hogy hű ez mekkora újdonság és mennyire tetszik. Lehet túl negatív vagyok de számomra most is az volt az igazi játékélmény, amikor még nem voltak rodok, a mana cipő stb.
  • A Joco
    Én is ugy kezdtem el a játékot, hogy soha nem veszek prémet de masd muszály lett, híbe hóba most is be be lépek de annyira már nem köt le, mondjuk az időm is kevés, de lehet h télen még pár hónapra befizetek :D
  • rroolli
    Értem én azt az üzletpolitikát, hogy minél kevesebb ember legyen, aki minél többet fizet. Mert akkor lehet összevonni a szervereket, nem kell annyi ügyfélszolgálatos, kevesebb költség lesz, több bevétellel.
    Na de ha nincs player utánpótlás, akkor fogyás lesz. És szerintem lesz egy olyan kritikus létszám, amitől lefele láncreakcióként hagyják majd abba a játékot a mostani prémi fizetők. Ha nem változik semmi, ha nem toboroznak új embereket, ha nem lesz vonzó az újak számára a játék és nem frissül a közösség, akkor én úgy saccolom, hogy 3 év múlva fele ennyi szerver lesz.
  • rroolli
    Szerintem régen se volt alkalmas a tibia arra, hogy megfogja az átlag fiatalokat. Már 2004-ben is inkább csilivili 3d játékok voltak a "menők", már akkor is elavult volt.
    Gondoljunk bele, hogy hány évig volt 1. itt SG-n a tibia topik. Meg hány évig terjesztettük minden fele, hogy a Tibia jó játék, próbálja ki mindenki bátran, fizetni nem kell érte, van magyar közösség, stb. Szerintem ha a Tibia korának megfelelően nézett volna ki, vagy legalább megközelítené ezt a szintet, akkor a legtöbben minimum kipróbálták volna. De inkább csak megnézték a screenshotokat és röhögtek egyet magukban. Magyarok közül szinte senki sem regisztrált, évente 1-2 de az majdnem 0.

Viszont aki mégis kipróbálta valami oknál fogva, az élvezni tudta a frees világot. Hiszen volt egy nagy létszámú (többségi) frees közösség, akikhez kicsit reálisabban tudta magát mérni az ember, akikkel együtt lehetett játszani, tradelni, vagy netán "háborúzni". Akár hónapokig is lehetett freesen játszani úgy, hogy élvezhető volt. Közben pedig megszereti az ember a tibiát olyan szinten, hogy teljesen itt ragad. És amint lesz rá lehetősége, prémiumot vesz és még többet játszik, mert még több lehetősége lesz: rengeteg felfedezni való.

Még mindig megvan az a jellemvonása a Tibiának, hogy külsőre nem vonzó, sőt a legtöbb érdeklődő számára taszító ezzel a grafikával. De ha valaki mégis kipróbálja... na itt a baj. Nem élvezetes, hiszen ha valaki friss regisztrálóként kezd, azt fogja látni, hogy kihalt minden. Szinte senkivel nem fog találkozni a frees, low-level hunt helyeken. A frees városokban is csak néhány 300-as fog elrohanni, meg 1-2 kockázós bot lesz a depóban. A playerek, akikkel összefut, 99%-ban valami highlevelnek a másodkarakterei.
    A frees világ kihalt. Sőt, az egész low-level világ kihalt. Így hiába jut el valaki arra a döntésre, hogy ad egy esélyt a tibiának, nehezen tudom elképzelni, hogy ebben a formában, új játékosként meg fogja szeretni.

Én adtam neki egy esélyt anno. Frees voltam, nem terveztem prémit venni. De akkor még tényleg sokan voltak rookgaardon, sok hasonló szintűvel találkoztam. Magyarok közül is voltak nálam kicsit kisebbek, kicsit nagyobbak. Volt sok frees, akikkel együtt tudtunk agyalni, hogy hol kéne huntolni, mit kéne felfedezni, stb. Még a "versenyszellem" is meg volt, hogy nézzük, hogy ki mekkora szintű és próbáljuk megelőzni a másikat. Ezt mind freesen.... És aztán amint lehetőségem adódott, prémit is vettem.
    De állítom, hogy ha ma történt volna mindez, ha ma adtam volna egy esélyt a tibiának és felraktam volna, biztos, hogy pár óránál tovább nem játszottam volna össz-vissz.
  • Bobber
    na igen sajnos ez van. :( elmentek a profitorientált irányba (ami valahol érthető is) és onnan elkezdett hanyatlani a játék. Addig amíg csak egy jó szórakozásként fogták fel a dolgot minden rendben volt. Természetesen azt se szabad elfelejteni hogy a mai fiatalok ingerküszöbje is jóval magasabbra került mint a régebbi generációknak. Így már elég nehéz a mai átlagfiatalt megfogni egy nem 3d csilivili játékkal amiben nem fröcsög a vér és igazán nincsenek nagy különbségek a kinézetben stb stb. Szóval bárki bármit mond lassan teljesen le fog hanyatlani a tibia világa. Ha viszont átdolgoznák a mai kor követelményeinek megfelelőre akkor meg már nem a régi tibia lenne amit az "öregek" megszerettek. 22es csapdája. :(
  • Shiwo
    sic transit gloria mundi...
  • rroolli
    Proposal-on olvastam ezeket az "idézeteket" az egyik topikban:

Years ago, when the servers where full, most of the players were like 12-18 years old. People with no money, but it was full of people. Most of those people are the PACC's tibians right now because they (we) developed a certain love for this game and will always come back (and pay, because now we have money). But what about the new players? I haven't seen new teenagers whom in the future are going to buy premium because they fall i love with the game. by Arkarian Nydus

Not much new people start to play tibia and stays for long. It's because Free Account is demo version of tibia which is simply not good enough. Also Free Account Players are needed so the worlds get more populated and more people will want to buy pacc and play for long. by Ryialm

Teljesen egyetértek velük. Hasonlót írtam ide is, amikor a tutorialról volt szó, meg amikor a fizetős mountok és outfitek bejöttek.

Régen tele voltak a szerverek, tömeg volt, főleg a frees városokban. Mert a tömeget frees gyerekek alkották, akiknek nem volt pénzük, vagy nem tudtak prémiumot vásárolni. De ezekből a gyerekekből vált ki a mai prémium fizető bázis, hiszen anno megszerették a játékot és azóta is itt ragadtak. De ma már alig játszanak freesek, alig van új regisztráló. A szerverek kihaltak, többszöri összevonás ellenére is.
    Ha kikopnak a mai prémifizetők és nem lesz ember, akkor hiába a sok fizetős mount. Ki az, aki ma belecsöppen a tibiába, itt ragad és 5 év múlva is hűséges prémi fizető lesz? Mert nagyon úgy néz ki, hogy már csak az "öregek" maradtak bent.

//még én is úgy kezdtem játszani, hogy "biztos nem fogok fizetni". De meg volt az illúzió, hogy freesen is lehet elérni jó eredményeket, hiszen egy 40-50-es szint is jó célnak tűnt. Ma már úgy megcsúszott felfele az átlag szint és annyira prémium orientált lett a játék, hogy freesen alig van valami mozgástér, konkrétan értelmetlen a játék.
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2015.07.30. 18:50:18
  • CattiBrie
    Megláttam egy hüllőről egy képet és tibiázhatnékom támadt. :)
    Jó kis lizard gyakás. :)
  • rroolli
    Egyiket se :)
  • CattiBrie

• Shiwo
  • Son Ice
    QQCS... épp erre jártam, gondoltam beköszönök. Mindenkinek jó gyakást, sok lootot kívánok!
  • A Joco
    Én is szivesen játszanék de 250 es kina egyedül nem sokat tud profitosan csinálni :))) s egyedül uncsi
  • CattiBrie
    Te mostanában játszol?

Vagy csak olvasgatsz?
  • Xing

Látszik, hogy rég jártam erre :) Néha hiányzik, kíváncsi volnék milyen lenne most játszani de annyi az újdonság, hogy azt sem tudnám hol kezdjem.
  • rroolli
    Régen is lehetett pénzt venni. Ha felment az ember a brazil, vagy a lengyel vaterára (igaz ez minket nem érintett). Elég volt egyszer megismerni egy "gp dílert", aztán akárhányszor, akármennyit lehetett venni, a megbeszélt áron. Vagy akár ismerős, guildtárs is adhatott gp-t azért cserébe, hogy az accountjára fizessünk prémit. Szerintem a legtöbben ezért használták a más accountra való prémifizetés funkciót.
    A gp vásárlás sose volt tiltott dolog, sose szerepelt a tibia rules-ban.
    Viszont mivel nem CIP-en keresztül ment a biznisz, így teljesen kontrollálhatatlan és átláthatatlan volt a folyamat. A scrollok óta viszont biztonságosabb, egyszerűbb az üzlet és még az is korlátozható, hogy hány scrollt adhat el egy játékos.

Ma már könnyebben lehet pénzhez jutni, attól függetlenül, hogy régen se volt túl nehéz. De mivel most mindenki tele van lével, így nem olyan nagy az előnye se. Relatíve, a többiekhez képest. Régen, amikor többet ért a pénz és egy fokkal bonyolultabb volt hozzájutni, akkor kevesebben huntoltak "wastelve" - inkább bevállalták a lassabb fejlődést a profitért. Akkoriban, ha vett az ember 2kk-t, bevásárolt rúnából, potiból, assassin starból és elkezdett durvulni, akkor gyorsan és könnyen lehetett törni felfele.
    Most már ugyanez a "nem számít a pénz" hozzáállás éppen ahhoz (se) elég, hogy ne maradjunk le. Ebből a szempontból nem lett könnyebb.

Az eq-t illetően, régen saját magam is összeszedtem annyi lóvét 70-es szintig, hogy megvehettem magamnak az mpa-t 300k-ért, golden legset 70k-ért, mms-t 100k-ért, demon helmetet 100k-ért, soft bootst 300k-ért, boh-ot 30k-ért, aol-t 50k-ért. Ez összesen nincs 1kk. Most meg kb 5kk egy jó szett. Vagy ha a legjobbat nézzük, akkor 10kk felett. Nem hogy 70-es szintig, de 200-as szintig is nehéz ennyit megkeresni. Pláne, hogy nagy a kísértés, hogy wasteljen az ember, mert a többiek is ezt csinálják.

Én úgy érzem, hogy sok területen könnyítettek a játékon. Például az xp veszteség csökkentésével, az új hunt helyekkel, a training szobrokkal, stb. A cooldown-al nehezítettek kicsit. De mivel mindenkit érintenek ezek a könnyítések, így egyáltalán nem lett könnyebb "jónak" lenni a játékban. Pl én most a karakteremmel minimum 300-tól felfele érezném magam nagynak. De inkább az is csak olyan jó-közepes. És ezt a szintet még 200-ról indulva is nehéz elérni. Mikor kezdtem, akkor a 100-as is álom szint volt, pedig már akkor is (2008-ban) voltak, akik néhány hét alatt elérték wastelve.

A durva serpentes példára azt tudom mondani, hogy a serpent már rég nem durva. A démon se. Viszont ott van Roshamuul, meg a Sight of a Surrender-ek. Ott 3-an voltunk csapatban 200-250 körül és majdnem meghaltunk. Sőt, én meg is haltam, a többiek elfutottak.
    Egy mmorpg-ben, ahol végtelenítve van a maximális szint, elkerülhetetlen, hogy azok a lények, amik régen durvák voltak, egyszer már nem lesznek azok. Ezért vannak helyette újak, amik még a level 600-asokat is megfingatják.
  • Bobber
    ez eddig is meg volt a flash kliensben. szóval ez annyira nem nagy újítás szerintem.
  • Xing
    pf
  • Jani Hun
    mostmár lehet itemet is rakni hotkeyre, pl terra rod f5re hailstorm rod f6ra és igy tudod cserélgetni "huzogatás" nélkül.
  • Xing
  • Xing
    Én a prémi scrollra (bevitt real pénz), hotkeyekre ilyenekre gondolok.
    Mert szerintem nem normális, hogy egy 150-es pala végigrohan ilyen durva serpentes helyeken stb. Régen azért csapat kellett mindenhova.
  • Jani Hun
    A legjobb szettet se olyan nehéz összeszedni (kivéve azt a pár fegyvert ami 50 millióba kerül) mert behozol 5 premi scrollt ugye rendes pénzért eladod, majd megveszed a szettet, szóval lehet ezen is könnyíteni, szerintem a régi idökhőz képest a premi scroll miatt könnyült elég rendesen a játék mert ha szánsz rá egy kis pénzt akkor lehet waste-elni a potikat, runákat és fejlödsz nagyon gyorsan. Persze ez beállítottság kérdése, ismerősöm a premiscrollból szerzett pénzét inkább outfit cuccokra költi, pocok, iron ore stb:P
  • A Joco
    Freesen a 100 as szint most is kihívás :)
  • CattiBrie
    Különben is: szpem :D
  • CattiBrie
    Pont azt akartam írni a közepén járva az olvasásnak, hogy: amikor a level 100-as volt a legnagyobb karakter, akkor nem volt könnyű, mert nem voltak kemény lények. :)

Hát, most már beírom, mert nem akarom kitörölni. :D
  • rroolli
    Hogy határozzuk meg egy ilyen játéknál, hogy könnyű-e?
    Azoknál, amiket végig lehet játszani (utolsó pálya után "the end"), van mihez viszonyítani, hogy hány napig tartott, hányszor kellett egy pályát újra kezdeni, stb. Egy MMORPG-nél lehet viszonyítási alap az is, hogy mennyi erőfeszítésbe kerül elérni a maximális szintet. Ha gyorsan ki lehet "maxolni" egy karaktert, akkor könnyű a játék, ha nem, akkor nehéz.

Tibiánál nincs maximális szint, ezért nem tudnám megmondani objektíven a nehézségét. Ha valaki azt nézi, hogy milyen gyorsan lehet felhúzni egy karaktert olyan szintre, hogy dragonozzon, akkor könnyű. Ha az a cél, hogy 100-as legyen, akkor is könnyű.
    Ha fel akarsz kerülni a toplistára, akkor már nem könnyű. Ha egy knight setet szeretnél, akkor könnyű. Ha golden helmetre gyűjtesz, akkor nehéz.
    Régen nehéz volt elérni a 100-as szintet, de azzal a szinttel már toplistán voltál. Tehát régen nehéz volt toplistára kerülni. Most is nehéz. A cél általában az, hogy a lehető legjobb helyed legyen a toplistán, a legjobb cuccokat birtokold és a legerősebb lényeket öld meg. Ezeket most is nehéz elérni, csak magasabb szint kell a toplistához, más cuccok lettek a legjobbak és más lények lettek az erősek. Hogy ez jó, vagy rossz, az más kérdés.
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2015.07.14. 12:08:33
  • A Joco
    Én annyira már nem találtam könnyűnek az utlsó belépés óta.
  • Xing
    Történt valami változás az utóbbi egy évben vagy továbbra is tök könnyű a játék? :)
  • CattiBrie

Hány xp lehet egy szint?
    Vagy inkább hányszor annyi mint nekem?
    És van még hely az xp kijelzésére? :)
  • rroolli
    Legnagyobb lovag statjai:

Level: 865
    HP: 13040
    MANA: 4375
    CAP: 21895

Legnagyobb druid statjai:

Level: 846
    HP: 4375
    MANA: 25230
    CAP: 8850

Utoljára szerkesztette: rroolli, 2015.07.04. 11:08:54
  • Shiwo
    hol vannak már azok az idők, mikor a level 100 elérhetetlen isteni szintnek tűnt... :D
  • TZson
    Elvileg Kharsek névre hallgat az illető, és jelenleg 865-ös szintű.
  • CattiBrie
    Valaki követ olyan infókat, hogy pl hányas szintű a legmagasabb játékos?
  • rroolli
    Ez jó. Most már azoknak is el tudják adni az extra szolgáltatásokat, akiknek pénzük nincs, csak gp-jük. És azok fizetik meg, akiknek pénzük van, de gp-jük nincs. Cip meg örül a haszonnak. Win-win :)
  • CattiBrie
    Extra Services

• Jani Hun
    Tibia Coin Ez is érdekes lesz. Ha valaki ismeri a guild wars 2-t vagy silkroad-ot ismerős lesz, ilyen ingame currency, lehet venni majd tibia goldért és belehet váltani premire, transferre pénzes mountokra utfitekre stb. Igy még értéktelenebb lesz a gold hizsen ezt belehet vinni majd a játékba ugy mint a scrollt, remélem ennek a mennyiséét is korlátozni fogják.
  • rroolli
    A saját gyártmány csillogni fog
  • CattiBrie
    jé, tesz különbséget?
    vagy egyszerűen lesznek újak, amik gyengék és csak azokat lehet venni

vajon