124119
  • CattiBrie
    most már nem lagol a kliens

lehet hogy összeakadt valamivel

09:06 The ghost captain's quest for redemption has failed. He will retreat to gather new strength.
  • CattiBrie
    Na, nézd már milyen őslelet emberkék jelennek meg! :))
  • Krog
    Good old days
  • Czdano
    Jah tényleg sok ilyen van, de el kell hogy keserítselek mert egy ilyen szobát csinálni aminek csak egy része látszik 1 percbe se kerül tibia map editorral odavarázsolniuk :D Gondolok itt pl a thais troll cave mellett fekvő kör alakú rejtélyes szobára :>
  • CattiBrie
  • rroolli
    A halevős szőrös izé... chakoya, asszem... az már talán megfejtődött... Elvileg nincs semmi értelme, csak megeszi a drága haladat, viszont 100 hal után jár egy achievement(Jamjam). Én is gyűjtöm a halakat, már kb 70 van :)
    Mellesleg sztem ez nagy genyóság cip részéről, mert egy csomó ideig fejtegette mindenki, hogy vajon miért eszi meg a halat, mert biztos nem véletlen... Aztán kiderül, hogy hülyeség az egész, ráadásul csak az achievementes update után számolta az odaadott halakat...
  • rroolli
    Én szkeptikus vagyok az ilyen dsl, winged helmet, stb questekkel kapcsolatban... De azért elég sok old-school quest van, amit még nem csináltam meg. Bár Catti belevitt pár ilyenbe, "mappolás" címen :D
    Desert questet is letoltuk becsületesen, nekem úgy rémlik, hogy nem volt hozzá infó wikin... És csinálnék még sok ilyet, ha lenne lehetőség :)
  • taj
    áh, és a demonába vezető úton is, ha nem demona/a griffin shield quest felé ment az ember, ott is volt valami magic wall a labirintusban, amin sose tudtam átjutni, pedig próbálkoztam :-p

de az az érdekes, hogy az újabb helyeken pl.: a kalózoknál is volt ilyen titkos hely, nem emlékszem, hogy az ajtót láttam, vagy az a polák tibia térkép mutatta meg, de ott is akadt ilyen hely, vagy ha azokra a fura fehér szőrös izékre gondolok az újabb ice islandson, akiknek nehéz megoldani a nyelvét, de ha halat adtam nekik, akkor beszéltek hozzám a fura nyelvükön, és egy-két dolgot már értettem, és ott is volt valami quest, csak nem tudtam arra se rájönni :-p

ank és dara között a hegyben levő helység miatt is végigpickeltem az összes scarab labit, de aztán ott is be kellett látnom, hogy cheattel már megtalálták volna a bejáratot, ha ott van
  • taj
    amikor viszont megértettem, hogy mire képesek a cheaterek (átlátnak a szintek között), akkor rá kellett jönnöm, hogy minden próbálkozásom hiábavaló, mert miattuk valószínűleg teljesen átvariálták a questeket, hogy floor hackkel ne lehessen látni, és azt mondta valaki, hogy a felszínről cheattel nem lehet lelátni, mert olyankor nem tölti be a kliens a memóriába a -1. szintet, szóval ott még van esély keresgélni, de hogy ők végigpickelték a venore-thais-kaz háromszöget a tibiaproxy-val, és úgy se találták meg a thunder hammert :-p
  • rroolli
    Ezért szeretem az új questeket, mert azoknál még nincs fent infó wikin és kell hozzá egy kis ész, meg fantázia, hogy tovább jusson az ember :)
  • CattiBrie
    Ahogy olvastam ezt a kommetet olyan érzésem volt, hogy valami ősi Tibia kódexet olvasok tele titkos és rejtélyes történetekkel.. :)
  • CattiBrie
    Mindig is tudtam, hogy Benned sok rejtély veszett el.. de nem gondoltam volna soha, hogy évekkel később visszatérsz és mindenre emlékszel. :)

Sokszor kérdeztelek volna, hogy melyik helyen mappoljak még, merre lehet valami, mi hiányzik még a mapomról.. de nem voltál. :)

Mi is átjártuk a derest questet, de az csak egy szeletkéje annak, amilyen járatokat Te ismersz.. :)
  • taj
    rengeteg érdekes dolog fűződött ennek a fickónak a nevéhez, és őt láttam poin belül is, amikor az még nem nyílt meg újra, és nem létezett a mostani poi quest, hanem valami egészen furcsa fejtörő volt a helyén
  • taj
    hát igen, mindig a nyomik miatt szív a többség, tényleg erről szólt egy csomó update :-p

mondjuk mi anno nem száguldtunk át lev 20-tól lev 80-ig, mert egy csomó érdekességnél megálltunk, és próbáltuk megoldani a dolgokat :-p

pl. a necromancer házat még a poi újbóli megnyitása előtt azért kerestem meg, mert thaistól északra kóborol egy npc, aki beszélt róla, vagy adott vmi ezzel kapcsolatos questet, és tippet is adott, hogy merre keressem (mivel nem volt tibiawiki, ezért minden npc-ből "manuálisan" próbáltunk questeket kihúzni)

napokig készültünk, majd áthatoltunk az akkor nagyon durvának tűnő POH-on (sok szinttel korábban a guildnak volt ott egy nagy futása, amit Teccikerteni még rajzon is megörökített, amikor én még trollokkat öltem szerintem)

magunktól rájöttünk, hogy lehet a házba bejutni, és találtunk ott egy zárt ajtót egy broken teleporttal, illetve az emeleten egy halott sárkányt, és a fali táblán egy feladatlistát, ami talán a teleport megjavításához kellett, már nem tudom...

a feladatok között ott volt, hogy necromancer nectarral támasszuk fel a sárkányt, és istentelen sokáig próbálkoztam feltámasztani, minden nap új "receptet" próbáltam ki, hogy vajon mi a necro nectar

a ház alatti katakombát végigpickeltük, arannyal jelölve a már pickelt mezőket, mert éreztük, hogy még nem találtunk meg valamit, de a pohon több helyen is találtunk olyan érdekes helyeket, ahova biztos okkal lehetett bejutni, kellett még ott valaminek lennie, de mintha már lezárták volna a lehetőséget

aztán egy nap egy francia lovag, aki mindig rendes volt velünk, megsúgta, hogy hol van a kulcs a broken teleporthoz, de azt valamiért nem tudtuk, hogy mi van a teleportban

akkor még csak Zaknek volt aolja, és ott álltunk vagy hárman a broken teleport előtt, de sokáig nem mertünk belemenni, mert egy teljesen random helyre vitt a teleport, a ház alatti felfedezésünk alapján a ház alatt egy szinttel nem volt más

aztán mondtam, hogy a fenébe is, annyit szívtunk, én belemegyek, akkor is, ha valami csodaszörny megöl, de meg akarom oldani a necros questet, mert már hetek óta foglalkoztatott, utánaolvastam tibia könyvtáraiban, és minden próbálkozásom ellenére elakadtam

Zak, aki legalább olyan spúr volt, mint én, ekkor megsajnált, és a nyakamba akasztotta az aolját, hogy inkább csak azt bukjam, ha odaát megölnek

beleléptem a teleportba, és tibiás szemmel valami hihetetlen gyönyörűnek tűnő látvány fogadott, a necros questet sosem sikerült megoldanom, de akivel rendes akartam lenni, azt elvittem ide fotózkodni :-p

egy csomó ilyesmi futó projekt volt, aminek neki voltunk feszülve, Zakkel a desert alatti questet is meg akartuk oldani, mert azt sejtettük, hogy a spike sword questnél levő magic wallal lezárt részre lehet majd bejutni, de a hellgate alatti gs által őrzött hozzáférhetetlen, sziklákkal körülzárt lépcsők is, az edroni pentagramma szoba, az edroni fe-knél levő szintén sziklával lezárt további lépcső, a thais trolloknál levő két irányból is megközelíthető, quest ajtókkal lezárt hely, Arkhotep, ank dl-eknél fent a magic wallal lezárt teleport, a soul ruby megszerzése, Ankban a bezárt lények közül nem csak a djinn és az FE kiengedése, hanem a vámpíré és a behemothé, femour hillsen a goblinoknál a torony, thaistól keletre a fisherman's hutból quest ajtóval megközelíthető sarlózható mező a valószínűleg a növény alatt eldugott kiásható lyukkal mind-mind mozgatta a fantáziánkat, és próbáltuk megoldani, próbálkoztunk minden túl szabályos, vagy látszólag jelentőséggel bíró helyen, odavittünk tárgyakat, leraktuk a villogó mezőkre, dumáltunk az npc-kel, ástunk, pickeltünk stb.

olyan helyeket találtam a régi jeges szigetek alatt is, hogy tök nehéz volt odajutni, éreztem, hogy túl szabályos egy terem, pickeltem véletlenszerűen a közepén, és volt lyuk, és le is vitt valahova, ahol volt is valami, de sose jöttem rá a jelentőségére :-p azokat a jeges szigetes questeket még quest spoiler nélkül oldottam meg felfedezgetés közben

update-ek után Zakkel mindig végigcsekkoltuk az ilyen furcsa, eldugott helyeket, hogy nincs-e nyitva, nem respelt-e ott egy tárgy, vagy valami, mert rengeteg megoldatlan quest van tibiában a cip elmondása szerint, és sok olyan, amit ugyan megoldott egy-két ember, de nyilván titkolta

tudtuk, hogy a régi rare itemeket (demon legs, horned helmet, warlord sword, golden boots, golden helmet, winged helmet, dragon scale legs stb.) valahogy megszerezték, és bújtuk a fórumokat, olvastuk a visszaemlékezéseket, nézegettük az időnként segítségnek vagy csak az irigykedésünk végett beszúrt képeket, és tudtuk, hogy jó nyomon járunk, de se a silver macet, se a thunder hammert nem találtuk meg soha, pedig volt olyan szerver, ahol egy teljes guild lenyomta a silver mace questet, és a minitérkép kitakarásával csináltak egy képet a loottal és a halott lényekkel :-p aztán időnként kiderült, hogy igen, ott tényleg volt valami, pl.: a pentagramma szobában az 5 tome-ot kellett az 5 villogó kőre rakni (amiből kettő beszerzése finoman szólva is nehézkes volt, de létezett green, blue, purple, red és grey tome Securán) de évekkel ezelőtt kiszedték, amikor túl ismert lett, mert nem akarták, hogy túl gyakori legyen egy rare item :-p

de néha a tesztszervereken találkoztam olyan játékosokkal, akik még Anticán több ilyesmire is szert tettek, és Securán is tudtuk, hogy melyik rare itemek léteznek, és kiknek van ilyen (bár később hallottam, hogy több horned helmet is van, csak a többi tulaj titokban tartotta, hogy ne legyenek potenciális hacker/tolvaj célpontok), úgyhogy sokáig próbálkoztunk mindenféle titok megfejtésével :-p

a demon legs talán a mostani demon helmet quest helyén volt, ahova akkor még lépcső vitt le, és Securán egyszer lehetett megszerezni, többen is versengtek a bejutásért, és ugyan valaki győzött, de ez olyan rare item volt, hogy az emberek megőrültek érte, és akihez csak került, azt hackelték/meglopták, míg végül valahogy eljutott valakihez, akitől megvette két gazdag csaló :-p

a horned helmet pedig a bright sword quest jutalma volt anno :-p

a wardlord swordot pedig a poin szerezték talán, de a régi poiról sok infónk nem volt, csak hogy volt egy híres anticai player, aki járt ott, és csinált néhány print screent, amit nyilvánosságra hozott
  • taj
    nem az elriasztás volt a cél, csak idáig kanyarodott a vocation balancing téma :-p

ha nem csak a szintlépésre koncentrálsz, hanem igyekszel mindent felfedezni, elolvasod a könyveket, sírfeliratokat, felfedezel minden eldugott helyet, felváltva vadászol, tréningezel, rúnát gyártasz, blokkolsz másoknak, akkor azért a tibia nagyon sokáig szuper játékélményt ad :-p angolul is nagyon jól meg lehet tanulni belőle, főleg ha olvasgatja az ember a fórumot, english chatet és fansite-okat is :-p

a negatív dolgokat a visszatért ügyeletes spam királynő majd eltünteti :-p
  • olattila
    én már a halállal úgy vagyok hogy ha meghalok akkor meghalok :P mi történik...? vesztek 2kk xp-t kb és 110k gp-t+még a poti árát... na és aztán ez a játékkal jár megtanultam hogy nem szabad idegeskedni amiatt hogy meghalsz... régen tiszta ideg voltam ha meghaltam most már lazán veszem a dolgot olyan a halál mint a szintlépés nekem :) csak visszafele :P na de aki nem akar meghalni az ne öljön vagy ha ölni megy akkor ratokat vagy trolokat öljön :P
  • silbor
    hát ne ezzel a fórummal toborozzatok új játékosokat... :)
  • Czdano
    Egyik karakter egy MMORTS-ből :-p Mostanában ilyeneken pörgök ha éppen unatkozok..(ha már a tibiát elQrták =( )
  • rroolli
    Az a baj, hogy a tartalom nagy része kb level 20-80ig élvezhető, viszont ezeken a szinteken szinte napok alatt àt lehet száguldani. Na meg elég erősen el kell gondolkozni, hogy hova menjen az ember teamhuntolni. Csomószor úgy mentünk, hogy se xp-ben, se lootban nem érte meg(pl inquisition), de azért megyünk, mert ez mégse single player játék... És ezért gondolom a sok könnyítés a felelős. Sztem nem bánnám, ha lenne 1-2 hely, ahol még csapattal is fisi-fosi lenne. Ügyesség se sok kell, csak néhány dologra kell figyelni. Meg a bátorsága nem mindenkinek egyforma. Ami kemény volt, az sorcoknak ue-vel rohangálni, 1400 hpval medusák, serpentek között. Na ott ki lehetett feküdni, ha kimarad egy gyógyítás. De ezt is ki kellett szedniük, mert visszaéltek vele a pénzes/autoheales emberek(luchian, dave of secura). Vagy régen sokat stairhoppoltam palával, na oda egyszer még metronómot is használtam :D De ezek közül már egyiket se lehet... Amiatt meg gondolom panaszkodhattak a lovagok, meg akiknek nem volt ritmusérzéke. Mondjuk sztem aki 60asan, vakon stairhoppol egy démont úgy, hogy még meg is éri(xpben biztos nem, esetleg lootban), akkor az meg is érdemli. Csak ne lenne az a sok hülye botter, akik zárt helyen is átlátnak. Az a cégfilozófia, hogy amivel illegálisan vissza lehet élni, azt vagy legálissá teszik, beépítik a játékba, vagy lehetetlenné teszik és akkor senki se csinálja. Mert a probléma gyökerét kiirtani biztos hülyeség, inkább a botterekhez kell formálni a játékot :/
    De összességében még kedvemet lelem néha-néha egy huntban. Ami sokszor elvette a kedvem, illetve lehetetlenné tette számomra a játékot azok a kickek. És erről is lehet vitatkozni, hogy sok vagy kevés-e a death penalty, mert amikor saját hülyeségem miatt halok, akkor ok, de ha már 3szor hal az ember zsinórban kick miatt, az valszeg nem úgy gondolja, hogy "jóvanezígy". Magyarok közül is sokakat megfigyeltem, akik azt mondják, hogy "ez egy kemény játék, akinek nem tetszik az ne rinyáljon, hanem játsszon mást", aztán meghal egyszer és ugyanúgy "rinyál", vagy akár le is teszi a lantot, úgy berág.

És most nekem is van időm, mert most jövünk haza Egerből. Odafele én vezettem, hazafelé öcsém. Én meg unalmamban már aludtam egyet, most meg regényt írok telefonról :)
  • CattiBrie
    Tök jó a lógód.. csak nem tudom, mi az.. :))
  • Czdano
    Mennyi emléket hozol elő te jó ég :/ Emlékszem én a palát azért kezdtem el hogy tudjak burst arrowokat gyártani a sorcomnak...hát jóráb@sztam. A sorcomnak pedig még ma is rohadt jó magic levelje van a szintjéhez képest, és ezt a 7.4-es tibia rendszernek köszönhettem, mikor is mlvl 25 kellett az sdhez és mlvl 40 az UE-hez. Emlékszem lvl 17en sdvel dragonoztam :DDDDD.

Az a baj hogy minden kasztot egyformává tettek. A knight volt régen az autoattackos tank, a druid volt a healer, a sorc és pala a futtatós maindps. Most mivan? Mindenki autoatackol (még a casterek is wanddal-roddal) és lassan már nincs lvl 100 alatti játékos. Emlékszem régen az emberek tartottak lvl 20 alatt az orc berserkerektől meg a cycektől, most meg szétröhögik az agyukat ha meglátnak egyet. Régen a fire sword és a c set jónak számított, most meg már minden lvl 8asnak ott pihen a depojában.

Egy szóval lehet jellemezni ezt a tendenciát amit mutat a CIP és ez a szó a szánalmas. Esküszöm régen ezen a játékon még izgulni is lehetett, most meg ahogy írtad csak türelem, pénz és idő kérdése hogy ki a jobb, nem az számít, hogy ki tudja jobban használni az adott karaktert, mert ugyan az mind a négy.

Sajnálom, hogy ezt a játékot ami a kedvenc játékom volt (pedig nem szeretem az MMORPGket), már 2006-ban elkezdték elcseszni.
  • CattiBrie
    gondoltam akkor flashy (chrome), erre

"Failed to download a required file. Please try again later."

hmh
  • CattiBrie
    Nem tudom vazz, tegnap értem haza. :D
    Eddig nekem háváj, szánsájn volt. :D

És amúgy még azért nem válaszoltam (tegnap óta) a mailre, mert szeretnék küldeni képet.. csak még lusta voltam. :-)
  • CattiBrie
    jéé.. lagol a kliensem o0
  • taj
    Hanyadik napja esik egyfolytában? :-p

Az jutott még eszembe, hogy a videóból kiderült, hogy Arcornak gyűjtöttem a burst arrowokat, Ramnak és Krognak pedig a kavicsot. Kiraktam 18 burst arrow-ot, és azt mondtam, hogy "Arcor ennek hogy fog örülni!" :-p

El is felejtettem, hogy demonozni mindig úgy mentünk Arcorral, Bebbye-vel, Teccikkel és Hokival, hogy vittem magammal 300 burst arrowt, és ha respelt egy fire elemental, akkor elkezdtek vesszővel is lőni, ami egész normálisan sebzett spellcaster karival, mára meg szerintem annak sincs semmi értelme, csesztek felülvizsgálni az updatejeik után.

Mindenkit hívtam geomancerhez tréningezni (amiből 3 resp volt az egész játékban, mount sternum alatt, desert towerben és dwarf hellben), mert azt akartam, hogy fejlődjenek a shooterek és lovagok, és szedtem a kavicsokat, akárhova mentem, hogy odaadjam valamelyik palának.

És bármennyire hihetetlen, egyetlen pala volt, aki nem volt hajlandó akkoriban tréningezni, és ő pedig te voltál Catti :-p

Végül aztán kis lények gyakásával, talán a dworcoknál kezdted el direktbe fejleszteni a distance skilledet.

Halálhozó pedig beszólt, hogy túl könnyű a pala, már nincs kihívás, és indított egy lovagot, amin tréningezni is kezdett, de megunta, és csinált egy sorcot :-p

Ami pedig a legfájóbb, hogy csinált a cipsoft egy technical updatet egyszer csak, és bejelentette, hogy innentől kezdve nem tudnak tisztességesen kombózni a lények. Teljesen kiszámíthatóvá tették a játékot, semmilyen meglepetést nem tudnak okozni azóta a lények, talán akkor váltak a nightmarek is gyakhatóvá. Azelőtt egy nyamvadt sárkány meg tudta csinálni, hogy hátraköpött 2 gfb-t, és közben szünet nélkül 3 wavet. Egy lev 100-ast is meg tudott lepni egy kombóval, a nagyobb lényekről ne is beszéljünk. A gs tudott kettőt ütni egy kör alatt, de Teiran állította, hogy ő már látott olyat, hogy 3-at ütött, és padlóra küldött egy nála nagyobb lovagot. Egyszerűen tök normál volt, hogy nem szólóban gyakták az emberek a szinteket és a nagy lények respjeit, mert mindig benne volt a pakliban, hogy egy morcos lény bedurvul, és akkor egyedül bajba kerül az ember.

Emellett az, hogy anno mindenki rettegett a haláltól, mert 5-10%-os bukta borítékolható volt, egyszerűen része volt a játéknak. Nem ilyen OT szagú volt, hogy egy nap alatt visszaszedem, amit elbuktam, úgyhogy nem is annyira para meghalni, mert a Cip úgy döntött, hogy kisebb büntit ad egy update óta.

Mégis voltak olyan playerek, akik tényleg tudtak annyira játszani, hogy ilyen feltétellel is megpróbálták szólózni a demon helmet questet, annihilator questre bementek csak spellcasterként, úgy álltak a fáraók elé, hogy nem tudták, hogy mi fogja fogadni őket a teremben, és maguktól fejtették meg, hogy lehet odajutni. Amikor az ember rettegett a haláltól, és remegett a keze, de uh-zni csak egérrel lehetett, akkor annak volt egy olyan feelingje, amit a későbbi kemény lények nem igazán adtak vissza. Örültem a svargrondi warlord arena túlélésének, de gyakorlatilag semmilyen meglepire nem számítottam, mert egy kör alatt kétszer is tudtam gyógyítani. Az anni questem sem azon múlt már, hogy tudok-e elég gyorsan, de a ritmust tartva uh-zni, mert csak a hotkeyre kellett rátenyerelnem, ha fogyni kezdett a hp-m. Azelőtt az emberek anni előtt kölcsönkérték a zenélő barátaiktól egy metronómot, és úgy gyakorolták be a ritmust, hogy nehogy túl korán (exhausted) vagy túl későn nyomják magukra a rúnát, és mindig esély volt arra is, hogy nem találod el vele a karid, egy fps játékban sem mindig csak headshotot adsz.

Na, ezek voltak a szedett-vedett emlékirataim :-p
  • CattiBrie
    De ráérsz.. :D
  • taj
    Az egyetlen "kézzel fogható" tibiás emlékem, ami megmaradt, az a naginata és deep fibula quest tibicam Pucuval, mikor lev 50 lett. Elég jól sikerült, mivel nem nagyon óvatoskodtunk, és akkoriban a sebzések a jelenleginek max. a negyedét közelítették, a mana is négyszer lassabban nőtt, a rúnát rá kellett nyomni egérrel a célpontra/magunkra (battle window ilyesmire nem szolgált), hotkeyre nem lehetett tárgyakat rakni, és nem lehetett egyszerre mágikusan támadni és gyógyulni, így könnyebben haltunk "exhausted" üzenettel, illetve a spell elküldése közben nem lehetett futkosni, mert akkor csak "puffogott" egyet a karakter, és nem történt semmi, szóval egy sárkánnyal is sokáig csatázott az ember, közben volt ideje körülöttünk mindennek újrarespelni. A tibicamet félremásoltam, hogy majd csinálok belőle egy videót, így megúszta a nagy tisztogatást, amit az uw.hu tett teljessé, amikor valamiért törölte az oldalam :-p

Ha kiadnák Blu-Rayen IMAX 3D-ben, akkor a borítóján ez állna a kritikusok lefizetése után:
    "Ez atomdurva!" - New York Times
    "Majdnem beszartam!" - The Guardian

A kezdet az méltó volt ahhoz a Sárkányölőhöz, aki szintén minden kasztot kipróbált, de csak a palával élte túl a sárkányt, aminek a megölése szinte már a rögeszméjévé vált :-p

19:18 Sarkanyolo: basszus beléptem a teleportba
    19:18 Sarkanyolo: még élek
    ...
    19:37 Sarkanyolo: ez atom durva
    19:37 Tajpan: :p
    19:37 Sarkanyolo: majdnem beszartam
    19:38 Sarkanyolo: nekem is hozni kellett volna xplot
    19:39 Sarkanyolo: ha ezt tudom sd-t is hoztam volna
    19:48 Sarkanyolo: elfogyott a manam

Közben a Pannon Guardians chaten:
    19:57 Catti-bia: háj
    19:57 Tajpan: hali
    19:57 Tajpan: megvársz?
    19:57 Tajpan: ww
    19:57 Krog Rotsblok: nem
    19:57 Tajpan: lol
    19:57 Tajpan: noob
    19:57 Tajpan: 3.dsm
    19:58 Tajpan: tajpan rox
    19:58 Tajpan: :)
    19:58 Krog Rotsblok: lol
    19:58 Krog Rotsblok: na jó, elvetted a játékkedvem Taj
    19:58 Tajpan: Pucuval szedtük
    19:58 Tajpan: LOL
    19:58 Krog Rotsblok: xD
    19:58 Krog Rotsblok: gz noob
    19:58 Krog Rotsblok: knightok pfppfppfpfpf
    19:58 Tajpan: :p
    20:00 Lost Prince: Hydras! Now!

Ez 2005 őszén készült felvételből kimásolt szöveg volt. Itt látszik, hogy milyen update-ek voltak utána: http://tibia.wikia.com/wiki/Updates

Egy hydra megöléséhez min. 4-5 ember kellett szummonokkal akkoriban, és a későbbi poi update-et úgy kell elképzelni, hogy a palák és lovagok akkoriban a negyedét sebezték a mostaninak, szóval a Poit nem szólózgatták high levelek, gyakorlatilag megkarcolni se tudta egyedül az ember azokat a lényeket, meg hát a többi nagyobb lényt se nagyon :-p

Aztán jöttek a hotkeyes, autoaimes, stairhoppolgató, 4-szer nagyobbat lövő/ütő, mana 4x-szer gyorsabban növő időszakok, és hónapok alatt egy csomó lev 100-as dúsgazdag spellcaster és pala jelent meg, akik szólóban jobban kerestek nagy lényeken, mintha bárkivel összeálltak volna :-p Hiába csinálták meg a party funkciót cipészék, amíg én játszottam, addig nem létezett party bonus, az kb. 10 hónappal később került a játékba, szóval maradtak az egyedül gyakó palák és spellcasterek, egyszerűen hiába voltam többet online, nem tudtam tartani a lépést a velem egyszintű shooterekkel :-p

2007 nyarán jött be a palák és lovagok sebzésének növelése, talán visszavettek a spellcasterek támadásaiból a level helyett egy idő után, a lassabban fejlődő magic levelre építve a sebzéseket (20%?). Én nyaranta nem játszottam, szóval sokan lehagytak, mert a spellcasterek után a többi kaszt is iszonyúan elkezdett fejlődni. Az emberek frost dragonoknál és banután is botolni kezdtek, ami teljesen hihetetlennek tűnt, de a botok "megtanultak" átlóba állni, és egyéb hasznos trükköket is. Fél évig én is élveztem az ámokfutást, hiszen a nem nagy védelmű lényeket végre komolyan tudtam sebezni, gyakorlatilag mindent felfedeztem, mindent gyaktam, amire találtam jelentkezőt (az akkori legdurvábbnak tűnő hozzáférhető lényig, a juggerig/pharaoig), csak hát valahol iszonyat kiábrándító volt az egész, hogy Angel of Distansok a nulla iq-jukkal a lev 300-at karcolgatták alulról. A gyökér lev 300-ig jutott, de annyi fogalma sem volt a játék sebzésrendszeréről, hogy fele akkora szinten se voltunk Rammal, de meg tudtuk verni bk-nál exp szerzésben az Angel + Aniazonka + Momz + egy másik magas szintű pl köcsög négyest.

A sebzésnégyszerező update viszont nem oldott meg egy csomó lovag problémát, a botokra magasról szartak Cipék, a GM-ek semmilyen eszközt nem kaptak a képességeiket már kijátszó botokkal szemben, egyszerűen nem volt hol gyakni, minden spawn tele volt, ezért formorgar minesba/draconiára jártam, mert az emberek lusták voltak ilyen messzire sétálni.

2007 novemberének vége felé már tudtam, hogy mással kell foglalkoznom 2 hónapon belül, és nem lesz időm a tibiára, így kipróbáltam a druidot (fele-fele arányban játszva a két karim 1 hónapig, majd 1 hónapig csak a druidot húzva), és ahogy sejtettem, sokkal jobban tudtam a jó netemmel durvulni vele, mint a lovaggal. A lev 6x szintig felhúzott druiddal mindent gyaktam, amit a lovaggal, és amit nem zárt ki levelkorlátos ajtó. Warlock, demon, gs, behemoth, lich, banshee, hydra, quara, frost, dl, nightmare, plaguesmith, destroyer, lost soul. Olyan helyekre jártam szólóban, ahova a több mint kétszer nagyobb lovaggal belépni se tudtam, hiszen minden létező helyre raktak egy-két lényt, ami a lovagnak extra szopacs volt, míg másoknak nem jelentett igazán problémát. A rúnáink sebzése a lovagon gyerekes lett, rengeteg fizikai immunis vagy nagyon erős védelmű lény császkált mindenfele, enchantolt fegyverrel és rúnával is rengeteg idő volt lecsapkodni ezeket a lényeket. Ha éppen nem questeltem, akkor 2 nap lightos gyakás mellett a druidon(ami kb. soulozás volt, de akkor teljesen elgyakva a manám), gyártottam annyi rúnát, amiből 1 napig gyaktam, ezalatt pedig léptem 2 szintet úgy, hogy nem került egy fillérembe se a mutatvány, sőt, kerestem a gyakásokon, és fenemód élveztem a nagy lények fricskázását a lovaglét után. Végre nem az volt, hogy az én gyógyításom egy vagyonba került a hunt során, és cserébe expet sem kaptam :-p Belegondoltam, hogy mekkora királyság, hogy tudok félretenni, és ha később igazán gyorsan akarok fejlődni, akkor lesz miből, és valószínűleg azon is csak nyerni tudok majd, hiszen a nagy lényeknél nagy lootok esnek, és a druidon támadás olcsóbb, mint a lovagom gyógyítása, így nagyobb eséllyel keresek pénzt.

Demon, dragon és dl voltak a kedvenc lényeim, hiszen a jég vitte őket, mint a borotva :-p A rúnák sok töltetesek lettek, szóval szinte ingyen gyakta az ember a lényeket a korábbi helyzethez képest. Azelőtt szinte soha nem jött be egy demon hunt ára, de a druiddal soha nem buktam demon hunton, mert az iciclét olcsóbb volt legyártani, mint az UH-t, és ingyen volt az akkor már az uh-t leváltó ghp-hez képest :-p

Level 36-on gs-t gyaktam, level 43-on (?) csináltam meg a banshee quest sealeket a druidon, azóta warlock eater a title-je. A lovaggal lev 8x körül porba aláztak a warlockok, mert paralizálás közben a mozgó lovag nem tudott gyógyítani, csak ha már odaért arra a mezőre, ahova elindult, és akkor is csak egy kör után. Vamp hellben úgy gyaktam Arcorral, hogy ő közben afk pókerezett, és én a druiddal kaszáltam. A necro questet úgy pucoltam ki, hogy életemben először nem kellett szentségelnem közben. A tombok mystic flame utáni 1-2. szintjén gyaktam, az ancient scarabokhoz egyedül tudtam lemenni, és mire utolértek volna, meghaltak, hydra sziget alá jártam quarázni, könnyebben jutottam le, mint a lovaggal. Ha az ember megtanult spellcasteren játszani, és a nete engedte, akkor gyakorlatilag a csillagos ég volt a határ. Mindezt úgy, hogy közben az utolsó vizsgaidőszakom volt, hogy lev 36-tól kezdtem el húzni a druidot, és lev 36-on mindenki szeme láttára úgy megfeküdtem, hogy amikor örömömben demonstrálni akartam az exura gran mas res megvételét, akkor gyakorlatilag összeestem a tűz miatt, amibe beleléptem, annyira béna voltam a druid karival. Az elején a lovag és druid hotkeyek keverése is megölt egyszer, de aztán belejöttem, és nyugodtan bízhatta bárki rám a siozást, alacsony szinten is megbízható gyakópartner lettem druiddal is.

Én szerettem tibiázni mindkét karin, de az élmény a druidon intenzívebb volt, mert a lovagtól elvették az izgalmat a könnyítésekkel, ráfeküdtem a gyógyítás gombra, és mindent túléltem. Azok a régi játékosok, akik tudtak játszani (értem ezalatt, hogy volt náluk magic wall, fire field, gyógyító cucc, hogy ha a társuk bajba kerül, akkor palaként is rá tudjanak nyomni valamit, vagy a megfelelő helyzetben felhasználják valamelyik rúnát), szerintem mind szörnyülködve nézték azt, hogy a cip lehetővé teszi mások számára, hogy amit ők évek alatt értek el, azt fél év alatt produkálni lehessen. Az összes update rontott valahogy a helyzeten, mert bár időnként valakinek kedveztek, és kaptunk új tartalmakat, az alapvető problémákkal nem foglalkoztak, csak mostanra jutottak el odáig, hogy a bannolás nem visszatartó erő egy botternél. Gyakorlatilag minden semmiből kiemelkedett playernek volt egy-két mc karija, és azok szintén elérték a lev 100-at a tekiknél/majmoknál/scaraboknál, és ekkor elkezdtek komolyabb lényeknél botolni, és nem maradt üres resp. Na mindegy, a CIP hülye volt.

Talán jobb volt az az időszak, amikor minden kari béna volt, mert jobban egymásra voltunk utalva. Most belekerültek egy olyan spirálba cipészék, hogy exp bonuszok, jó lootot és sok expet adó lényekkel tömött labirintusok miatt egyre gyorsul a fejlődés, és egyre komolyabb lényeket és questeket kell kitalálni, hogy valahogy itt tartsák a játékosokat, de ez csak még tovább gyorsítja a fejlődést. A noobcomic jut eszembe róla, amit a játék befejezése után 1 héttel olvasgattam unalmamban: csinálnak egy wow rivális mmorpg-t, és azzal vágnak fel, hogy az ő questjeikben 10-szer annyi farkas farkat és 15-ször annyi pókhálót kell gyűjteni, mint a wowban (lásd az addonok rendszerét, knightmare knightságot, demon oakos questet). Olyan playerek vannak, akiknek a vagyona gyakorlatilag elkölthetetlen, mert tibia legdrágább rare itemjei sem kerülnek többe néhány milliónál. A high level playerek nagy része egyszerűen idióta, ami azelőtt képtelenség volt. Ferumbrast 10 másodperc alatt ölő csapat tibiacast videója a legtöbbször nézett, a játékot egyszerűen kinőtték a playerek, nincs olyan, amit ne mernénk megpróbálni, és ne tudnánk megcsinálni.

Közben állandóan ment a proposal boardon, hogy hozzák vissza a régi klienst egy-két szerveren, amire mindig az volt a válasz CIP részről, hogy ez lehetetlen, bye. Az oldschool playerek rúnás dueleket rendeztek securán, megemlékezve arról az időszakról, amikor el kellett találni a rúnával a célt, mert nem volt autoaim/battle windowban célzás.

Nyilván a játék így is összetett, hiszen el nem vesznek belőle, sokáig leköti az embert, jó a társaság, de engem már csak azzal tudna izgalomba hozni a cip, ha cm chayennét tejszínhabbal befújnák, és le kellene nyalni róla :-p
  • CattiBrie
    Mert (le)itattalak :))
  • rroolli
    Taj, nem azt mondtam, hogy nem tudsz játszani, azt se tudom hogyan játszottál... Azt írtam, hogy "aki nem tud VAGY nem szeret lovaggal játszani". Én nem tudtam lovaggal játszani, mert nem volt eszem arra, hogy a többszázezer gp-ből amit a 50 szint alatt összeharácsoltam, vegyek egy kis potit és menjek exorizni valami érdekesebb lényeket. Egy helyben karddal csapkodni meg persze hogy rohadt unalmas volt.
    Én is tanuló kasztnak csináltam a lovagot. És főleg azért tértem át, mert nekem nem tetszett a stílus. Ha 2-szer akkorát sebeznének a lovagok és fele annyi sebzést kapnának be, akkor se akarnék lovag lenni. Taktikásabb kasztot akartam, aminél jobban oda kell figyelni és a futtatást is szeretem, amikor a környezet akadályait figyelembevéve/felhasználva kell kihozni a maximumot a szituációból. De azért van 4 kaszt, hogy mindenki kiválassza a stílust, szerepet, ami a legközelebb áll hozzá.
  • Shiwo
    az mindig megy, de amúgy igen
  • Bexter
    Updateben megint kasztokhoz nyulnak hogy megint megy a sirás hogy az xy kaszt táp? :D
  • Noodlee
    Gyudron lvl 60-on behézett a druidájával, soloban. Van itt olyan lovag, aki szintén behéket gyakott lvl 60-on egyedül? xD
  • kiscipi
    nem akarok beleszólni de Tajnak valahol igazat kell adnom... Én se véletlen hagytam abba a játékot, olyan szinten könnyű h az hihetetlen, annó mikor kezdtem még a ,,nagyok,, is féltek soloba 4 dl közé beállni, mostmeg igaz lvl 200 on de csak úgy izgalmas ha magam ra húzok 5-8 dl-t és le gyakom őket manából és mellé manából is gyógyulok...

team hunt meg jójó, de nem az igazi, valahogy hiányzik azaz érzés h könnyedén meghalhatok... simán lehet fogni 4 demont, 4-5 dark torturert stb...
    meg amikor Cattival jöttünk ki ketten inq quest kellős közepéről... az mondjuk hujde volt de csak azért mert elfogyott a manám még a hff-ek eés a defiler+plaus rész előtt :D simán túléltük...

ez már nem az a játék amibe annó beleszerettem, vannak régi vonások, de semmi olyan ami újból feltüzelne...

meg ami a legjobbam idegesít az h ha kitalálnám most lvl 209-en h én márpedig warlockot akarok gyakni, kirühög mindenki és közben a ~130 körüli sorc,druid,pala (megfelelő skillekkel) simán rohangál köztük...
  • Czdano
    Nem tudom te mikor kezdted ezt a játékot, de szerintem nem akkor mikor szórakoztató volt. 2005-2006 körül virágzott leginkább a magyar tibia társadalom mikor még az összes nagymotoros tolta + nem indultak el más MMORPG-k irányába a marketing miatt. Az pedig hogy fogyunk teljesen érthető mert ott b@sszák el a játékot ahol csak tudják
  • A Joco
    igaz, h sok segítséget kaptunk mostanában de azért most sem a legkönnyebb a game:D és szerintem még mindig sokkal izgalmasabb mint a Diabló habár én csak az expansiont játszottam de míg elértem a hell szintig anyira meguntam h leírhatatlan. eddig ez volt az a játék mit több évig tudtam játszani és még mindig lehetne szórakoztatóbb de oda már kevesen vagyunk... és egyre fogyunk
  • silbor
    soha nem jutott eszembe hogy betöltsek egy tengeralattjáró szimulátort. de ezek után még kíváncsiságból sem fogok az biztos :)
  • taj
    ha nem tűnt volna fel az 5x szint alatt, azért van lovagból a legtöbb, mert az a tanuló/very easy kaszt + a legkönnyebben botolható pénztermelő kaszt :-p

nem tudom miért kell ilyen irányba elvinni, de legyen igazad, nem tudok lovaggal játszani, soha nem is tudtam, se azzal, se más kaszttal :-p

szerintem a tibiához nem kell semmilyen tudás, csak türelem, mert egy hülye-gyerek szintjére csökkentették a játékot a botfunkciók integrálásával és a tibiawiki létrehozásával, egy kerti wc megépítéséhez több tudás kell szerintem, mint a level 300 eléréséhez :-p (esetleg angol tudás kell, de azért valljuk be, hogy nem egy realisztikus tengeralattjáró szimulátor, ahol az agyad multitasking funkciója csúcsra jár, mert figyelned kell a mélységre, a pillanatnyi és becsapódási távolságra, a torpedó sebességére, a saját sebességedre, a célpont sebességére, a torpedó becsapódási helyére a hajótesten, a becsapódás szögére és mélységére, arra, hogy ne vegyenek észre levegőből vagy a vízben szonárral, az embereid kipihentségére, a levegő és üzemanyag szintre, a vetőcsövek állapotára, a hajókat védő rombolókra stb.)

nem értem a reakciódat, én csak a lovag kasztjából fakadó gyengeségeinek megoldását szeretném látni, nem azt, hogy szerinted ki tud játszani, és ki nem, a pala szívatása pedig nem érdekel, mert már nincs kivel versenyeznem :-p
  • A Joco
    Én szeretem a palákat csapathuntokban :d persze szerintem minden kaszt kell egy jó hunthoz, és ha van lvl a palával is jó pénzt meg xpt lehet összehozni, nézd meg fagyik ha még elékszel rá Cipit h lehagyta pár nap alatt és szép kis pénzt szedett össze. persze mindegyik karinak vannak hátrányai de bele kell törődni és alkalmazkoni kell :D
  • rroolli
    Mondjuk Firi is meg van elégedve a lovagjával, vagy Jocót az előbb hallhattuk. Gondolom Cipi is biztos palára vágyik... Vagy Serby. Vagy még lehetne sorolni, akiket ismerek és 100% boldogok, mert tudják hogy kell játszani egy lovaggal. És nem cserélnék palára semmi pénzért, mert se több xp-t, se több pénzt nem tudnának csinálni palával, mint a lovagjukkal. Aki nem tud, vagy nem szeret lovaggal játszani és folyton mérgelődik. hogy másnak milyen jó, az váltson. Attól még lesz egy csomó ember, aki szeret a lovagjával játszani. Összességében mégis lovagból van a legtöbb tibiában, akár kicsiket, akár nagyokat nézzük.
    Felőlem meg aztán tápolhatják a lovagot, én nem fogok sírni, hogy eddig 800k/h-t csináltak utito+exorival, up után meg 1,2kk/h-t. Csak palát ne baxtassák, mert így is fele olyan gyorsan tudok fejlődni/sebezni, mint a spellcasterek. És nem az ilyen spórolós/óvatos spellcasterekre gondolok, hanem azokra, akik tudnak játszani, mint pl Krapekk.
    A pala teamhuntban meg olyan gyatra, hogy ebben vita nélkül egyetért szinte bárki. Főleg azok, akik komolyabban játszanak és mindenféle kasztokkal együtt járkálnak gyakni.
  • taj
    a lovag tudja a legkevesebb lényt gyakni, szóval köszi, hogy ne gyakjak olyat, ami nem nekem való; a pala pedig a ghostot leszedi a holy spelljeivel, 20 manába kerül a divine missile...jó, tudom, neked tökéletes a lovag blokkernak :-p

egyébként pvp-n is haszontalanok lettünk, mert már nem tudjuk trappelni a playereket :-p

attól mert engem a lovag érint a legjobban, attól látom azt is, hogy a többi kasztnál mi van elszarva, de lovagként biztos nem jól látom, hogy mi a lovag kaszt hátránya :-p más játékokban ezeket a problémákat észlelték, és kitaláltak rájuk mindenféle dolgokat, itt meg addig sem jutottak el 2004 óta, hogy észleljék ezeket (pl.: unalmas egy helyben állós gyakás helyett kiszaltózás a lények gyűrűjéből a diabloban, charge-olás a wowban stb.), és továbbra is az egyetlen kaszt vagyunk, akik nem tudnak maguknak bármit előállítani afkolás közben, ugyebár ezért csináltuk a druidokat, amiket szintén nulláztak nekünk, szóval ha nem érek rá gyakni, de be tudok lépni, akkor nem tudok "rákészülni" egy gyakásra/pénzt gyűjteni a lovagomon