124119
  • rroolli
    Gyors statisztika Securáról:

Jelenleg online 197 játékos

Átlag szint: 183

A szintek közti eloszlás:
    (alul a 100 alattiak, felette a 100-200 szintűek, aztán 200-300, és így tovább...)

Érdekes, hogy több a 2XX szintű, mint a 1XX.
    És több a 4XX szintű, mint a 3XX.

Egészséges rendszerben nagyobb szinten egyre kevesebben kellene, hogy legyenek (mivel a nagyobb szint elérése nehezebb), de itt ez nem látszik. Ha a 400-asok többen vannak, mint a 300-asok, az csak azért lehet, mert az a bizonyos réteg még nem fejezte be a játékot, a többiek viszont igen. Arra viszont nem gondoltam, hogy ilyen sokan lesznek 100 alatt.
  • rroolli
    Nem játszok. Megpróbáltam szeptemberben. Ellátogattam 1-2 nosztalgikus helyre, huntoltam kicsit grim reapert, dl-t, aztán meguntam 2-3 nap alatt. Alig volt online valaki egész securán.
  • CattiBrie
    Te játszol is vagy csak olvasgatsz?
  • rroolli
    Nem sokára a backpackeket is lehet tuningolni azzal, hogy ideiglenesen megnöveljék a viselőjük CAP-ját.
    Meg az "Umbral" fegyvereket tovább tuningolni... De azokat alapból nem értem.

• Noodlee
    A kislánnyal eléggé össze volt nőve Taj annak idején. Ahogy nézem ő sem nagyon aktív egy jó ideje :)
  • CattiBrie
    Tajpej lol
  • TZson
    19:52 Priestess of Cthulhu [136]: ktora odsiadka z kolei? ;-)
    19:52 Berselius from the North [68]: nem értem, mit beszélsz
    19:53 Priestess of Cthulhu [136]: oo pannon guardians!
    19:53 Berselius from the North [68]: nem beszélek lengyelül, bocsi
    19:53 Priestess of Cthulhu [136]: Does Tajpej log any time?
    19:53 Berselius from the North [68]: he retired in like 2009 so not really
    19:54 Berselius from the North [68]: but the original guild got disbanded in 2011, this is the third reincanation :)
    19:54 Priestess of Cthulhu [136]: hmm. I'm pretty sure I aw him posting on securan boards lately
    19:54 Priestess of Cthulhu [136]: though he would also bother to log :p

Tajpan-t a nyugdíjazása után majd' 10 évvel is emlegetik :)
  • CattiBrie
    Jól emlékszem arra, hogy régen a mango 0 HP-t töltött vissza?
  • rroolli
    Valami ilyesmi. Itt már elég jól kihasználja az ember a nagy monitort:

A képen bal oldalon nyitva van egy csomó "analyzer", ezeket még nem tudtam kipróbálni. A chat ablak felett látszik a cooldown bar (kicsi ikonok), afelett pedig az ikonsor. Minden ikon egy hotkey és működik gombnyomásra, vagy kattintásra is. Lehet ruhát/fegyvert is hotkeyre/ikonsorra rakni, akkor kattintásra átöltözik a karakter.
    Pl. ha crossbow van nálam, akkor rákattintok az ikonsoron az assassin starra, meg a shieldre és kész. Visszafele csak egy kattintás, mert a crossbow felvételekor automatikusan kidobja a másik kezéből a shieldet. Lőszert is lehet cserélni egy kattintással, mindig bedobja a megfelelő slotba és kiegészíti 100-ra.
    Vagy arra is jó, hogy ritkán használt rúnákat tesz ki az ember, vagy kötelet, ásót, stb. Így akkor is használhatók ezek a dolgok, ha meg sincs nyitva a bp.
    Középen a zöld/kék csíkok meg a "HUD", amit ki lehet kapcsolni.
    Ezek közül a funkciók közül sok már volt flashben is, csak senki sem használta.

Az még érdekes, bár nem klienstől függ, hogy nem kell már pénzt hordani magunknál... Az összes npc bankszámláról veszi le a pénzt.
  • rroolli
    A 11-es kliens már nem a 10-esnek az újabb verziója, hanem egy teljesen újraírt kliens. Van benne wasd irányítás, akár 4 oszlopban nyithatók panelek, (akár) középen karikába látható a hp/mana, a hotkey beállítás is más. Kb olyan, mint a flash kliens, csak külsőre jobban hasonlít a régire.

Néhány hete már secura is védve van BattlEye-al, ami azt jelenti, hogy nincsenek botok. Viszont emiatt már a flash kliens nem működik securán. Az új, 11-es kliensből van Windows, Linux és Mac verzió is.
  • TZson
    Szerintem a tibia 11 volt az első, ami multiplatform volt, ez tavaly áprilisban jött ki.
  • Xing
    Azta! Mióta van osx kliens? :o
  • Shiwo
  • rroolli
    Ha valaki nem látta, és érdekli:
    "Freemium" koncepció
    (18. évad 6. rész)

A lényeg, hogy régen megvettél egy játékot, játszottál vele, jó volt, ennyi. Erre jött az új koncepció, hogy ingyen letöltöd a játékot, de hamar rájössz, hogy sokkal mókásabb lenne, ha 1-1 dollárt ráköltenél (micro-payment). Aztán megint 1 dollárt, és megint és így tovább. A játéknak sosincs vége, de újra és újra pénzt költesz rá, mert úgy nem kell annyit várnod a következő szintre.
    A lényeg a lényegben, hogy a játékosok kb. 1%, a kemény függők tartják el az egész céget. Ezek nem tudják, hogy hol a határ, heti szinten tízezreket költenek el. A többi 99% alig vesz valamit.

Valami ilyesmi lesz a Tibiából is. Nem tudom, hogy sok igényes, értelmes játékos van-e még, de így tuti le fog lépni a maradék is. Pedig ők is megvették a prémiumot, mindenki megvette a prémiumot, de az már "semmi", ha nem veszel Tibia Coint, nem vagy senki...
  • CattiBrie
    Hát ez egyre rosszabb. :S
  • Shiwo
    nahja, addig az én 80. helyem is biztonságban van :D
  • rroolli
    Eleve hiba, hogy ilyen szitu kialakulhatott, hogy depoba isszák a potit mlvl-ért. Ezt a hibát "kijavítják" egy másik hibával.

• TZson
    Amíg a fishing-et békén hagyják, addig nyugodt vagyok :D
  • Shiwo
  • rroolli
    Újabb drasztikus "fejlesztés" a láthatáron!

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Előzmény: mivel könnyen lehet az igazi pénzért vásárolt tibia coinokat játékbeli dolgokká váltani, divat lett a wastelős hardcore huntolás mellett magic levelt trainingelni úgy, hogy egy helyben állva issza az ember a potikat és nyomja a spelleket. Ennek a legolcsóbb változata, ha nem a boltban vesz manát, hanem tibia coinért lehet kapni potion casc-ot, amivel 1000 vialt lehet feltölteni. Kb. 4500 coin (50ezer huf) értékű manából fel lehet húzni 0-ról 90-re a magic levelt! Ezért van az, hogy 1,5 hónapos, zárt szervereken már 90 felett van a rekord mlvl.

Mivel a druidok, sorcok tudnak péznért magic levelt vásárolni (potion->mana->mlvl), kitalálták, hogy az igazságosság miatt a lovagok és palák is fognak majd tudni jó pénzért intenzíven skilleket növelni
    Ezt úgy kell elképzelni, mint a magic level "traininget", csak mana helyett a hp-t áldozza be az ember egy kis skill növekedésért és mana helyett hp potionokat iszik. Lesznek skill növelő "spellek", amiket elsütve csökken egy kicsit a hp és nő a skill. Ha a hp leesik 30% alá, akkor nem működik a spell.

Tehát ha ez az újítás elkészül, akkor a lovagok/palák is meg tudják majd csinálni, hogy vesznek 4500 tibia coinért health potionokat és depoban állva felnyomják 10-ről 110-re a skilljüket.

És ezt hívják most úgy, hogy "training."
  • rroolli
    Egy kapcsolódó videó kommentjei között volt egy érdekes hozzászólás, jól összefoglalta azt a bizonyos különbséget:
    "Lure-olás, kötéllel felhúzás, fáklyázás a sötétben, izgalmas raidek, trade-elés, stb. Csak néhány azokból a dolgokból, amik izgalmassá és igazi kihívássá tették a Tibiát. Ellentétben azzal az üres, fantáziátlan tucatjátékkal, amivé vált."

//Másik megközelítés, hogy nem elég, hogy a szintek elszálltak és hozzárontották a világot is, hanem úgy tűnik, mint ha minden izgalmas, egyedi vonást problémaként azonosítottak volna és likvidálták. Így maradt a tökéletes kiszámíthatóság. Pl. amikor GS-t lehetett lurolni, a gyalogúthoz, azt fel lehet fogni problémaként is, mert nem esik jól, amikor út közben letámadják a 15-ös karakterünket. Másrészről viszont nagyon is izgalmassá teszi az átkelést 2 város között és erősíti a közösséget. Az emberek mindig feltalálják magukat... Lett egy SGA, ahol felváltva őrizték a háromszöget, meg barátok kísérték át egymást, csoportosan indultak el. Volt, hogy én is úgy indultam el, hogy followoltam valakit és ha ráugrik valami, akkor majd gyors visszafutok... Ez is egy színárnyalattal több a játékba a sok közül. Ezeket a színeket mind eltüntették. Kiiktattak mindent, ami kicsit is kényelmetlen lehet. Nem kell kp-t hordani a vásárláshoz, 100 rúna befér 1 slotba, még kevesebb a death penalty, low-levelek nem buknak semmit pvp halálban, nem kell chatelni/utazni a tradeléshez, nem kell többet trénelni, és sorolhatnánk. Téltől már lootolni se kell.
    De akkor ha mindent kiiktatnak, akkor mitől lenne különlegesebb a Tibia, mint bármely másik tucat játék? Még maradt benne 1-2 egyedi dolog, pl. hogy felülnézetben kell tereptárgyakat kerülgetve futkározva huntolni, de szerintem ez is csak azért maradt így, mert ezt nem tudják elrontani (ahhoz 3D-síteni kéne..)
  • TZson
    Most találtam, Dev onica is elérte az 1000-es szintet, csak ő élőben közvetítette. Kissé kiábrándító a dolog, de a maga nemében vicces is :D

(Maga a videó elég unalmas, érdemes belepörgetni.)
  • rroolli
    És mennyivel jobb lehetett... Ugyanez a betegsége minden max szint nélküli multiplayernek. A játék valamikor ki volt találva úgy, hogy 8-20 az kis szintű, 20-40 közepes, 50+ már highlevel. (vagy javítsatok ki, én nem voltam ott)
    Ezzel a gondolattal a fejben tették le az alapokat, így "komponálták meg" az egész világot, szívvel, lélekkel. És egy nagyon jó MMORPG sült ki belőle.
    Aztán beleestek ugyanabba a hibába, mint mások is, hogy bizonyos idő után felborul a kezdeti egyensúly, a sok régi karakter kinőtte a játékot. Erre válaszul azt lépik, hogy "tágítják" a világot, betesznek olyan területeket, amik miatt a 100 már nem is nagy szint, a 200 válik ideálissá. Aztán a 300, stb. Közbe azt se tudják, hogy kéne balance-olni a kasztokat: itt is belenyúlnak kicsit, ott is belenyúlnak, egyre bonyolultabbá téve a játékot. Régen egy nadrágnak volt arm-je, meg súlya és kész. Most már bónuszok vannak bónusz hátán, ilyen modifier, olyan modifier, millió paraméter, használhatod is, meg nem is dolgok (cooldownos spellek, charge-olható itemek), stb. Mindig valamit beletoldottak a játékba, aztán egy nagy katyvasz lett az egész.

Ez pont olyan, mint ha a 37-es cipőből akarnék 38-ast csinálni, aztán a 38-asból 39-est, stb. Toldozzák, foldozzák, de az tuti, hogy olyan, mint amilyen eredetileg volt soha nem lesz már. Mindig egyre rosszabb, ha egy dolgot megoldanak, keletkezik belőle 2 másik probléma. Meg a másik, ha már a metaforáknál tartunk, hogy a 39-es cipőbe nem szívesen lép bele a 37-es lábú ember. Tehát egy olyan világba, ami át lett szabva 300-400-asoknak, hogyan érezné jól magát egy frissen indult level 8-as? Felégették a hidat.

Nekem ebből az jön le, hogy amikor 1998-2000-ben alakítgatták a játékot, akkor még egyáltalán nem tervezték, hogy 20 évig fog működni a dolog. Ha ezt tudták volna, lehet, hogy belőttek volna egy level maximumot. Akkor is tudnának cipék pénzt keresni, csak folyamatos update-elés helyett toborozni kéne újakat. Az "öregek" meg legalább ki tudnák próbálni az összes kasztot, bejárni az egész világot, aktív közösségi életet élni, akár több szerveren is. Aztán egyszer, több év múlva, az egész játékot a-tól z-ig átélve, új barátokat szerezve szépen nyugdíjba vonulnának. Nem ez a lényege egy online játéknak? Ez egy szép befejezés szerintem. Persze aki marad, az marad, lehet közösségi életet élni, pénzt gyűjteni, rúnát gyártani, questet szervezni, stb. Egy csomóan amúgy is ezt csinálták.
    Nem jobb lett volna, mint hogy 1-2 hunt helyen (mikor mi a sláger) darálni a végtelenségig, aztán úgy abbahagyni a játékot, hogy kb. semmit nem láttak belőle?

Ezt legfeljebb egy másik játékba tudnák már csak megvalósítani. De nem fogják... Még toldozgatják egy darabig ezt a széttuningolt Tibiát, még egy pár bőrt lehúznak arról a pár emberről, aki még játszik (online létszám alapján kb. 90%-al csökkent a játékosok száma 10 év alatt). Egyre idegesítőbb reklámokkal verik ki a szemünket, már a kliensben is villog, hogy vegyél prémit, meg vegyél coint. Az se számít, ha a pénzes extrákkal tönkre vágják a játékot, csak az a lényeg, hogy a kevesebb ügyfél miatt többet kell értékesíteni. Aztán majd szépen bezárják az egészet. Még attól se lepődnék meg, ha már csak néhány évvel kalkulálnának, csökkenő árbevétel mellett. De azon se lepődnék meg, ha a saját fingjukat szagolnák pezsgős pohárból és azt hinnék, hogy rajzolnak még mountot eladásra és minden rendben lesz. (csak ki fogja megvenni?)
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2017.09.14. 11:09:38
  • piloyd
    Mi újság gyerekek?
  • Shiwo
    hát, mikor én kezdtem, akkor lvl 100-ból volt tán vagy 3 db.. az összes szerveren együttvéve.. :D
  • rroolli
    Lehet, hogy pont a dömpingben érkeztem, de a legeslegelső karakteremet Azurára csináltam. Nem tudtam, hogy melyik szerver milyen, csak hasraütésre választottam. És bazi nagy élet volt rookgaardon. Wasp hegytől a trollokig minden frees helyet campelt valaki. Még az 1x medve respet is. Kb csak snaket tudtam ölni. És összefutottam még level 1-esen egy magyarral, aki megszólított, mert benne volt a nevemben, hogy "hun". (ennek mennyi az esélye? :D)
    Pörgött a rookgaard-trade channel is, afk emberek álltak a shop előtt, szóval komoly élet volt. Utána átmentünk Titaniára és ott is detto ugyanez volt. Mainlanden is látszott, hogy tele van low-levellel, mert egy viszonylag eldugott helyen huntoltam (kis amazon hegy, 6-8 respel) és ott is 10 percenként valaki megjelent. A városok közti utakon meg rendes forgalom volt. Kaz belső bányában egy járaton belül kb. 5 ember cirkált nonstop.
    Ez volt 2007 végén. Utána 1-2 év múlva, mikor benéztem rookra, már nem volt ott senki.
    De egyszerűen nem értem, hogy az a rengeteg ember, akik akkor indultak neki, majdnem mind egyszerre, azok honnan jöttek? És hova lettek? Mint ha elvágták volna az utánpótlást.
  • Windvalker
    Igen sajnos ez regen elofordult, pvp s szerveren kis lvlt mar alig látni, ez az egyik nagy hibaja a cypsoftnak, panaszkodnak h nemeri meg, elhagyatott világok, de azért szinte semmi erőfeszítést nem láttam a részükről, hogy ujj embereket csalogassanak a jatekba, azért is ernek el az emberek 500 lvlt en idombe, amikor kezdtem 300 lvl ritkaság volt
    Itt most ionan szerencsére jo huildom van utoljára embertől 63 lvl be haltam
  • rroolli
    Elég hamar befejeztem a pvp-t. Már az se esett jól, amikor egy 13-as sorcerer megtámadta a 20-as knightomat és alig ismerve a játékot azt hittem, hogy simán lenyomom. (azért mégis csak majdnem feleannyi szintű volt, mint én) Csak hogy alig tudtam ütni a karddal, aztán mikor sárga lett, egy exura grannal fullra visszatöltötte a hp-ját. Az én kardom csak puffogott rajta, ő viszont szép stabilan gyalult a wandjával.
    Aztán gyakorlatilag majdnem minden nap megölt valaki. A vége az volt, hogy desert questre elmentem idegenekkel, majd a reward room után megöltek a "társaim" és elvették a 10k-mat. Úgyhogy jöttem securára. Onnantól már "csak" kickektől haltam :D
    Utoljára szerkesztette: rroolli, 2017.09.13. 17:03:54
  • Windvalker
    Nekem 150 es lovagom van ionan, calvan 130 as paladin, de meglátjuk hol folytatjuk a server összevonás mit hoznak :)
  • rroolli
    Én titanián kezdtem (rövid azura után) és már az is Iona :D Van ott egy 30-as lovagom, de az offline trainingnek köszönhetően már 90 körül lehet a sword fightingja :D
  • Windvalker
    Nem vagy indiszkrét, ismerni nem ismerhettek régóta tibiazom, de anno novan keztem, sot most is ott játszom csak mar iona a neve. Securan sose játszottam, sot talan eddig 2 magyarral találkoztam a tibiaban :D
  • Jani Hun
    Ez egy szerencsés hunt volt, láthatod másfél óra alatt (session) lootoltam 377k bolti értékben cuccot(loot) és 100k értékben ment el runa és poti meg life ring(supplies) tehát 276k-t profitoltam (balance). Ez egy szerencsésebb kör volt, az átlag 180-200k ennyi idö alatt.

Emellé még rájön az 1kk-1.2kk xp/óra és semmi kockázat vagy nehézség nincs itt huntolni, futsz és gfb-t tolsz, ennyi.. Igaz ahogy irtam korábban is, sorba állás van.

szoval ha van 2 órád és tudsz huntolni nyugodtan 2 hét alatt megvan 1 hónap premi ára lényegében, ha marketen veszel tibia coint. és 2 hétig elvagy, vagy szeded a többi hónapra a pénzt. Igaz egy idö után biztos nagyon monotonná válna ugyanott huntolni folyamatosan midnen nap.
    Utoljára szerkesztette: Jani Hun, 2017.09.12. 19:04:37
  • rroolli
    Az jó indulattal is óránként 100k.
  • Jani Hun
    Az a durva hogy 2 hét alatt 3kk-t össze tudok szedni napi 1-2 óra huntal. és ugyan ezt egy lvl 150es is megtudja csinálni.
  • rroolli
    Ezt a 6 hónapos korlátot se tudtam, mert wiki nem írta. A game guide-ban viszont tényleg benne van.
    Csak kártyás és paypalos (meg valami boku, boacompra) fizetési módok esetén van 6 hónap "pihenő", azaz 6 hónapig nem lehet átadni másnak a coinokat. Átutalás esetén ilyen nincs. (gondolom félnek, hogy valaki elpattintja a coint más accountra, majd utána valahogy visszavonatja a kártyás tranzakciót)

Egyébként az alapgondolat jó volt, mert a tibia coin elődjénél, a premium scrolloknál tényleg volt egy csomó korlát, még banki átutalásosnál is. Legjobb esetben is max. 6 scrollt lehetett bevinni/eladni a játékba 30 nap alatt. De nem is ez volt az igazi visszatartó erő, hanem hogy csak akkor tudtál eladni egy 30 napos prémit, ha egyet magadon is elhasználtál. Így a minimum gp vásárlás effektíve 6000 forintjába került az embernek és azért kapott kb 1kk-t. Azt a pénzt akkoriban már belátható időn belül meg lehetett keresni "manuálisan" is, meg nem is mindenki dobál ki az ablakon 6000 forintokat.

Ehhez képest most 2800 forint a minimum vásárlási egység, ami már jóval "emészthetőbb" és ezért a kicsiért is majd' 3kk-t adnak. Na ez a durva.
  • Jani Hun
    nana, ha banki átutalással veszel akkor 1-2 nap mire elérkezik oda a pénz és máris aktivizálódik a coin
  • TZson
    Nem akarok indiszkrét lenni, de - te ki vagy? :)
  • Windvalker
    helló, igen amit írsz az igaz de legalább azt bevezették, hogy ha megvetted coinst fél évet kell várnod, hogy be tudd rakni a marketba
  • TZson
    "Most meg vesz a hülyegyerek master carddal 10e forintnyi tibia coint, teljesen "officially", aztán marketen eladja és kap érte 5kk gp-t"

Jelenleg 1000 körül van a váltószám Securán a gp és a HUF között, azaz 10e forintból 10kk-t tudsz venni.
  • rroolli
    Szia!

Néhány hete beleszálltam pár ilyen vitába tibia.com-on. Én speciel nem tudtam kipróbálni soha a 2004-2007-es tibiát, akármennyire is szerettem volna, de biztos vagyok benne, hogy 1000-szer jobb volt, mint a későbbi verziók. Velem ellentétben a "community" hangos többsége üdvözli azt a rengeteg könnyítést, ami az évek során felgyülemlett a játékba és inkább még többet követelnek. Tervben van pl. a quick-loot funkció, hogy egy kattintással lehessen lootolni lényeket és automatikusan szelektálja a gép, hogy melyik item melyik bp-be megy. Ez is nagy sikert aratott, sőt nagyon sokan inkább azt szeretnék, hogy X sugarú körben tudjanak lootolni, hotkey-el. Ilyen 500-800-as szintű karakterekkel írogatnak, hogy milyen szuper irányba fejlődik a tibia és ötletelnek, hogy hogyan lehetne még kényelmesebb és könnyebb.
    Én meg arról írtam proposalt, hogy szerintem tök gáz, hogy a tibia világában a legtöbb tartalom kb. 0-70-es szintig érdekes (mainlandre gondolok) és ezt az időszakot néhány nap alatt "skippelni" lehet, utána jön a darálás ugyanazon a mainstream hunt helyen 150-től level 1000-ig.

Amikor elkezdtem 2007-ben, akkor azért még sok veterán, harcedzett emberrel találkozhattam a régi időkből és ha nem is volt annyira kemény az élet, mint azt megelőzően, de azért élvezhető volt a játék, meg ami a legfontosabb, a társaság se volt rossz.
    Most meg vesz a hülyegyerek master carddal 10e forintnyi tibia coint, teljesen "officially", aztán marketen eladja és kap érte 5kk gp-t. Onnantól elég, ha az arcát görgeti oda-vissza a billentyűzeten, akkor is fölrántja magát akárhányszázas szintre és nem kell taktika, nem kell gondolkodás, nem kell semmi. Nem kommunikálnak egymással az emberek, nincs már jelentősége a kézügyességnek, meg a tapasztalatnak se. Rengeteg hunt hely van és nem kell spórolni, mert a poti és a rúna pont annyiba kerül, mint 10 éve, csak mindenki csilliárdos. Kb. 3 hotkey-el el lehet intézni az egész játékot.

Azért néha elkap a kedv, hogy belépjek és kipróbáljam az újdonságokat, de tiszta olyan, mint ha single player lenne. Alig van valaki online.