Robogók!!:)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Most valszeg titkot árulok el, de nincs olyan kategória hogy "speed motor". Sport/Supersport van. És motorsportolni ugye nem közúton szokás. Pályán lehet száguldozni, közúton közlekedni kell. Persze ettõl el lehet térni, érett fejjel és sok tapasztalattal. De te szvsz egyenlõre mindkettõbõl hiányt szenvedsz.😊

It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.

Tényleg arra készülj rá hogy új vasat csak hozzá passzoló jogsihoz adnak. Másrészt meg ne nagyon foglalkozz a végsebességekkel, mert ha annyival akarsz járni akkor nagyon hamar megadják magukat.

It\'s funny. Little things used to mean so much to Shelly. I used to think they were kind of trivial. Believe me, nothing is trivial.

szaguldozz palyan, ahol nem veszelyeztetsz masokat, a veszelyeztetes a kresz egyik alapfogalma, bar errol te soka fogsz majd csak hallani ahogy latom...

szaguldozhat vele akinek van jogsija, kresz szabalyait betartva+10%, de ne te, aki meg 0 tapasztalattal rendelk.

ja es azt ugye tudod hogy a segedmotorhoz is papir kell, vagy moped M-es jogsi vagy B(szgk)

Scholes18
"eleteben nem ult motoron"
honnét tudod?

Akkor mire való egy speed motor, ha nem azért hogy száguldozzunk vele?

Glory Glory Man United!!

apriliamotor.hu

Aprilliá-ból egy 125-ös gyorsasági 1,3M Ft körül van.

Én a CBR-t venném. Az négyütemû, egy vagyont fogsz megspórolni az olajon.

Azt sajna sehol sem mondják meg, katalógusban is csak ez volt: árazás alatt...
A másik jelöltem a Honda CBR 125, de az Aprilia gyorsabb. Érdekes néhány helyen azt írják hogy 160-al tud menni, máshol meg azt hogy "csak" 110-el. Gondolom nem írták a náv mellé az altípust vagy vmi. A Honda CBR 125 az 699000, az Apriliát csak akkor veszem meg ha nem drágább nála. Ha igen akkor asszem marad a Honda.

War. War never changes.

Scholes18
mennyi?

Glory Glory Man United!!

Itt van is róla 1-2 adat meg kép

War. War never changes.

Hali! Én egy Aprilia RS 125-öt nézutem ki magamnak. Végsebessége 148 km/h.

War. War never changes.

Ja, csak van aki így be is fejezi.😊

CVD!

Mindenki így kezdi!

Jaja, nagyon igaz. Példának leírom a friss élményemet a témában. Háttérnek annyit hogy a B-s jogsi elõtt már régen vezettem kint a prérin, 11 éve van B-s jogsim, 6-7 éve masszívan robogózom, régen kicsit nagymotoroztam is, de az csak arra volt elég hogy "elméletben" tudtam kezelni. Kb. 2 hete kezdtem a rutint A-ra, mondta az oktató hogy ki kellene vinnem a motort a tanpályára. Az elsõ alkalmat csak úgy vállaltam ha elõttem megy. Visszafelé már én mentem elöl. Kifordultam az alárendelt útról, elkezdtem húzni, mire a következõ keresztezõdésben elémfordult jobbról egy autó pedig elsõbbségem lett volna. Mint kiderült kint felejtettem a jobb indexet, így azt hitte hogy le fogok kanyarodni. A következõ keresztezõdésben úgy mentem ki egy Astra elé hogy kemény fékezés mellett is majdnem seggbevert. Mindezt olyan 3 km-es úton. Akkor vajon meddig élne egy olyan abszolút kezdõ akinek 0 gyakorlata van és semmi tapasztalata a forgalomban?

tigeroo
jaa..igen a #185-ös üzimben amirõl beszéltem az a folytás ...
tigeroo
mesélte papám hogy apámék a robogót is úgy csinálták meg régen hogy vmi "folytócsövet" (vagy a kipufogót most nemtom a nevét) kivették és reszelõvel nagyobbra reszelték belul a csövét...mentek õk 70-el is😊
45km/h a hatar

kepzeld itt tenyleg annyi nyomott torvenytisztelo van akik nem az utakon akarjak vegezni az olyanok miatt mint te, aki meg eleteben nem ult motoron, de maris 80-100-zal akar zuzni!!

azert van benne a fojtas!

I.C.
Abszolút egyetértek veled!

I.C.ram
Nem attól lesz valaki nagymenõ, ha nem tisztel ia törvényt, mint a sok gyökér, akinek még a golyói sem szálltak le. Sok fazs szülõt is utálom, aki még aszisztál is ebben nekik.
I.C.ram
Egyetértek! Gyûlölöm a kis suhancokat, akik 13-15 évesen már autót/speedmotort akarnak.
L.t.Balu!

Errõl az illetékesek sem tudnak!

Scholes18
már neharagudjatok de itt annyi nyomott törvénytisztelõ van...

Glory Glory Man United!!

CSOCSO
nay.. akkor tessek.. 2004 es nsr 50 r
Kevés vagy te ahhoz
1. Ez elég dúrva lenne, mivel még a legszarabb ócska segédmotor is többet megy 40-nél.

2. Nem volt gyerekszobád?

3. Én most adtam el a robogóm, és direkt élveztük az autók közti cikázást. Csak, hogy idegesítselek.

Én elõrebocsátom, hogy kurvára idegesít az összes robogós suhanc. Legszívesebben légpuskával lövöldöznék rájuk az erkélyrõl, amikor este arra gizdul az összes, hogy kinek hangosabb a szar kis pár köbcentis robogója a sportdobjával. Rosszabb hangjuk van mint egy légvédelmi sziránának, ráadásul úgy cikáznak az autók között, hogy elég nagy önuralom kell hozzá, hogy már csak direkt is ki ne vasaljam õket. (normális robogókkal nincsen gondom)

Eltekintve ettõl, a pár napja egyik éjjel éppen hondás találkozó volt a városban a szokásos helyszínen, ahova a rendõrök is odajárnak elõszeretettel, beszélgetni. 2 motoros rendõrrõl van szó, akiknek általában annyi a kikötésük a társasággal szemben, hogy senkit ne kelljen az éjjel körberajzolniuk 😊 Na szóval az egyik elmondta, hogy a közeljövõben valóságos hajtóvadászatot fognak indítani a robogós öcsisajtok ellen, mivel rengeteg panasz érkezett rájuk a lakosság részérõl, és nem egy balesetért is felelõsek.
A rendõr szerint (mivel rendszám alapján elég nehéz rájuk kényszeríteni bármit is, mivel ugye nincs rajtuk), egyszerûen azt fogják tenni, hogy megállítják õket, és elküldik a motort szakértõi felülvizsgálatra, olyan címen, hogy veszélyeztetik a közlekedést. Namost mivel a robogó mint olyan egy segédmotor kategória, és 40kmh-nál nem haladhat gyorsabban, elég lesz nekik annyi a szakértõ részérõl, hogy az megállapítsa, miszerint az adott robogó képes e többel menni vagy nem. Ha a szakértõ azt mondja, hogy 40kmh-nál többre képes az adott robogó, a büntetés máris a százezres nagyságrendre rúg, a szakértõi díjjal együtt, mivel ugye (jogositvány) kategórián kívül esik motor. Na persze ehhez nagyfokú rendõri aljasság is kell majd, hogy ilyen vizsgálatra elküldjék az illetõ robogóját (mivel majdnem mindegyik tud 40-nél többel menni), de a legtöbb rendõrben ez úgyis megvan, ha ilyen suhanccal állnak szemben.
Aznap este is vagy 10-15 ilyen robogós gyerkõc száguldozott a városban. Mivel nagyjából egy helyen szoktak összejönni az "éjszakai száguldozók", nem messze tõlünk megálltak. Majdnem lementem hídba, amikor láttam a bukósisakok alól rendre kis tizenéves gyerekek bújtak elõ. Egyszerûen úgy be tudok pöccenni a látványuktól is... még a szõr se nõtt ki a lábán, de már arra gizdul mindegyik, hogy mennyire tud berúgni, milyen csaja van, meg mennyivel tud körbeszáguldozni a városban. A rendõrök meg szinte minden héten összevakarnak egyet az aszfaltról.
ti ezt a hsz-t nem ertitek?
szerintem a rendorok meg jobban otthon vannak a temaban mint az atlag

Én elég sokat járok nem megszokott idõpontokban is (késõ éjjel vagy hajnalban), amikor én vagyok az egyetlen közlekedõ a zsernyák közelében, márcsak azért is megállít hogy addig se unatkozzon.😊

Teljesen igazad van, csak nem kellene az összes rendõrt lenézni, mert van közöttük olyan is aki simán megbuktat, és elõbb-utóbb találkozni fogsz ilyennel is. És nem kell neki helyben megmondania biztosra, majd a vizsgálat eldönti. És akkor az 50-es tábla nem sokat fog érni az oldalán.😊

Hát engem a robogóval 4 év alatt, egyszer állítottak meg, ketten voltunk bukó nélkül. De megúsztam! :-D

Lt.Balu
Sziasztok!
Pár hozzászólás: ez a "segédmotor 45kmh felett gyanús" dolog...hhát nemtom,sztem a mai gépek (Gilera Runner,Aprilia SR,Aerox,stb.) foyltás nélkül simán mennek 75-80-at. nem is errõl akarok vitát nyitni,mert bizony hosszasan lehetne taglalni ezt a folytáskivevõs meg törvényszegõs dolgot...az igazi kérdésem az lenne: Tudtok arról valamit,hogy egyátalán tervezik-e Mo.-n a robogok kisrendszámozását,és evvel együtt,hogy lehessen vinni utast (mint pl Ausztria)?
Mert errõl sehol nem találtam infot..pedig az EU megengedné....

-- AMD FX-8350 -- ASUS GTX760 -- Samsung SyncMaster P2450 24 --

Átlagos férfiról beszélsz.
Én meg rendõrökrõl, akik látásra/hallásra nem tudják megmondani biztosan, hogy az nagyobb mint ötven.
Persze öblösebb hangja van, de nem tudja bebizonyítani.
Természetesen 50-es táblányka van az oldalán.

Az enyémmel minden 2-3. igazoltatásnál gond van. Sima 50-es Jog 3KJ, csak öreg sz*r és szét van hajtva, nagyon hangos a kipufogója. Úgyhogy sûrûn felteszik a kérdést hogy nincs-e rajta nagyobb hengerfej vagy hogy hány köbcentis. Igaz egyszer se foglalkoztak vele tovább.

Egyébként nem a rendõr rendeli be, hanem a közútfelügyelõség, és õk is vizsgálják meg.

Ha rányomtok egy 50-es matricát, vagy mégjobb ha ráfujatjátok, akkor a rendõr nem fog belekötni.

Nem mondtam hogy tanítják. De egy átlagos férfi érdeklõdik a technika, az autók, a motorok iránt. Sõt nagyrészük ért is valamennyire hozzá, ahhoz nem kell szerelõnek lennie. Nem állítom hogy ránézésre megmondom hogy melyik 50-es és melyik 125-ös, de ha jobban körbenézem akkor azért nagyrészt meg tudnám mondani, csakúgy mint a legtöbb férfi. És ha valami nagyon gyanús, akkor gondolom berendelheti a rendõr vizsgálatra, ott meg aztán nem lesz vita. Ennyit akartam mondani, és ezt tartom is. Ráadásul a nagyobb motorokon, de nemritkán a kicsiken is van adatlap, onnan azonnal kiderül, és ezt sokszor elég nehéz eltávolítani nyom nélkül. Úgyhogy szerintem ehhez nem kell külön rendõri kiképzés, csak józan ész.

kicsit oreg darab😊

CSOCSO
ha mar 50 ccm akkor ez:
ja es a rendoriskolaban biztos oktatjak, hogy figyeljenek oda ezekre az 50-125 csalasokra, es azt is biztos elmondjak, hogy hogyan vehetik eszre ha valami bibi van a "segedmotorral"...

az a helyzet hogy igaza van...es akkor is egybol lebuksz, ha 45km/h felett kapnak el, mert akkor egybol elkezdik vizsgalni, hogy a "segedmotorod" hogy megy 80-nal...
Eldontheted, vagy megcsinalod a jogsit, vagy sporolsz, de ezzel vallalva a lebukas kockazatat(ami egyszer el fog jonni), es akkor joval tobbet fogsz bukni a dolgon mint 60-80e forint.Gondold meg

Mit forgattam ki? Tényleg nem volt szándékomban, és nem is látom hogy hol tettem volna ilyet. Vegyük pl. a 154-est. Az elsõ dolgonál a bõgázzal ugye megjön a motor hangja is, ott aztán végképp kibukik a dolog. A másodikban meg ajánlom a KRESZ-könyvet a figyelmedbe, ott pontosan meg van határozva hogy hogyan és hol kell megállnod, és nem úgy állhatsz meg ahogy te akarsz. A harmadiknál nem értettem miért emelted ki külön a Vespa-t, de ha kifejted akkor meglátjuk.

te apukám csak kiforgatod az ember szavait, kötekszel.

Ja, ilyen az ha kifogy az ember az érvekbõl.😊 Lerobogóztam már olyan 30ezer körül, tudom mirõl beszélek.

Persze kibírható a különbözet, de ne felejtsük el hogy az a 10 ezer nagyon soká elég üzemanyagból. Az én 50-es JOG-om zabál mint az állat, kb. annyit mint egy 125-ös eszik alapból, olyan 3,5-4 litert 100-on. Nagyon sokat járok vele, pl. csak a munkába járás napi 15km. Hetente tankolom 7-800Ft-ból. Vagyis a 10ezerbõl én személy szerint durván 3 hónapot takarítanék meg. És egy átlagos robogós sokkal kevesebbet használja, neki ez akár az éves üzemanyagköltségre is elég lehet. Értem hogy mire akarsz kijukadni, én is most járok A katergóriára, de azért mert nagymotort akarok vezetni. Ha csak a robogómat cserélném (vagy tuningolnám) nagyobbra, akkor viszont keményem meggondolnám a jogosítványt, fõleg úgy hogy már eleve a jogsi megszerzése is 60-80ezer. Nem véletlen hogy sok országban 125-150 a "segédmotoros" kategória teteje.

inkább nem is mondok semmit....

"ha órákig ott igazoltatnak, és ha te készen vagy, akkor indít és bõgáz...." - a bõgázzal már le is buktál, és az út szélére nem kigyalogoltak a rendõrök hanem van ott kocsi vagy motor is. Csak rajtuk áll hogy utánad akarnak-e menni, és elõbb-utóbb utánad fognak egyszer.

"és nem közvetlenül melette álsz meg.......
hanem elõrébb, vagy hátrébb 3 méterrel..." - Csakhogy a KRESZ nem azt mondja hogy ott állsz meg ilyenkor ahol akarsz ugye. Ha már a legelején se azt csinálod amit a rendõr mond, akkor számíthatsz rá hogy gyanús leszel, sõt jó eséllyel keményebben áll majd a rendõr a dolgokhoz.

A Vespával meg arra célzol hogy burkolt, így nem látszik a hengerfej és nem lehet megmondani hogy mekkora? Elõbb utóbb úgyis kifogsz egy olyan rendõrt aki felismeri a dolgot. Az egyetlen olyan megoldás amit én megkockáztatnék az a nagyobb köbcentire húzott 50-es, de ha nagyon akarnak akkor azzal is lebuktatnak.

éves szinten kibírható a különbözet.
És így autópályára is mehetsz, és a csajodat fel tudod ültetni hátra...
Nekem pont ez a bajom.
A csaj jönne Vespázni, de "törvénytisztelõ" vagyok, azért nem akarom bevállalni, hogy rendszám nélkül üljön fel..

Akkor olyan évi 10-15ezer áll szemben az 50-esre jutó valami 2ezerrel szemben. A különbözetbõl jó ideig lehet tankolni a gépet.