Nyílt forráskódú lesz a Longhorn

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem kicsit nagy az arcod. A stilusod ("bebebe, az en apukam erosebb...") alapjan max a nagyszuleid lattak a 70es eveket.

- Ez egy szent kep, nem hallottatok, he?

CAD
Ehhez annyit tennek hozza, hogy pl dtp/grafika/tordeles eseteben nagyon sokaig mac volt az egyetlen... persze azota valtozott, meg mindig mac jelenti a csucsot, de azert a csucsert ~500-900 ezer forintert kell bevasarolnod + software amely meg kb ugyanennyi. Namost u.a. win alapu rendszeren az elso koltseg kb fele / harmada + sw.

Sajnos ezen a teren linux nem tudta megvetni a labat, az egyetlen ertelmesnek nevezheto softwaret gimpnek hivjak, aki viszont nem nagyon hallott meg a cmyk szinterrol, igy persze aztan kar is szot pazarolni ra.

Konkluzio az, hogy mindennek megvan a rendeltetesi helye - ez persze kozeptavon (5-10) ev gyokeresen valtozhat, mint ahogy az tortent az elmult evekbe, de jelenleg ez a helyzet.

Ezzel egyutt termeszetesen az is helyen allo dolog, hogy rengeteg dolog van pont forditva... de a teny az, hogy desktop teren egyszeruen windowsnak nincs valodi alternativaja - ezert az arert, es ilyen szolgaltatasokkal.

Amiert altalaba hozzaszolok a topicochoz az az, hogy amint egy cikk megjelnik ms-rol, rogton jonnek az 5 eves hulyegyerekek, bebufogik, hogy bill egy segg - holott azt hiszem mindenki szamara ketsegtelen hogy zseni, az ms egy szar - holott mindenki szamara ketsegtelen, hogy azert attol kicsit tobb, es a tobbi baromsagot is mondjak... persze neha atesik a topichangulat a masik vegletbe, amikor hasonlok hangzanak el a masik felrol is, de altalaba az ertelmesebb fajtol ez nem cel.

caddie

mir
enterprise... látom még nem "csekkoltál be" túl sok unix rendszert... na akkor kezdjük:
1: a UNIX egy filozófia, ami a rendszerek egy felépítését jelenti, nem pedig magát a rendszert. várjunk csak... pl. demokrácia... 2000+ éves találmány, ennek ellenére szerintem még ma is megállja a helyét. és még egyszer mondom neked, hogy a unix nem egy adott rendszer, nem lehet egyetemesen azt mondani, hogy elavult.
2: azt elismerem, hogy mára a windows multimédiás képességei olykor olykor elõrébb járnak, mint a unixok népes családjának tagjaié. (pl: sun majc: a Pckben fellelhetõ cuccok egy ilyen mellett valóban játékszerek)
3: multiuserség fontossága: valójában ez a dolog az otthoni felhasználók számára nem fontos. ez programozóknak, és még egy két - a sz.gépeket komolyan használó - szakma számára fontos, otthonra nem.
4: a unix rendszerek hatalmas elõnye az abszolút modularitás. ezzel egy zárt kódú rendszer sosem fog tudni versenyezni.
5: KDE szebb, mint az XP (ez aztán szakmai indok, mi? sebaj)
most még tudnék ide sorolni olyan sablonos dolgokat, hogy megbízhatóságban(bár itt is komoly fejlõdést mutat a windows) még mindíg nem összehasonlíthatóak ... ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal meg végképp nem kezdelek el fárasztani, hogy miért is szeretem a solaris hálózatkezelését, miért jobb szerintem, mint a windowsé, meg hasonló programozással kapcsolatos dolgok, amikrõl nem biztos, hogy érdemben tudnánk beszélni...

When using Linux - there\'re no walls, so we don\'t need any Gates or Windows, do we?

CAD
Ezzel termeszetesen egyetertek.

caddie

CAD
Jo, mondtam, hogy ez szelmalom harc.

Ez termeszetesen igaz, es azt is elhiszem, hogy van aki nem kedveli az egyenfeluletet... bar abba biztos vagyok, hogy iszonat sok szabadideje van ha valoban tesz is az ellen valamit, hogy ne legyen egyenfelulet elotte.

1. Termeszetesen errol elkepzelesem nincs. 2. Biztos vagyok benne, hogy sokan rutinszeruen epitenek felhokarcoloakt is, de altalanossagba elmondhato, hogy meg aki programozik is se szalad neki minden nap egy mozilla atirasanak.

caddie

CAD
Ez most eleg szelmalom harc, de egy 90%-nal mar azert engedd meg nekem hogy altalanositsak...

Amugy nem tudom mi bajod, es azt meg foleg nem, hogy szerinted mirol nincs fogalmam.

caddie

Kamu szöveg... 'Én erre gondoltam', LOL. Talán mindig a legújabbat kéne nézni, ráadásul akár tetszik, akár nem, már a 2000-nek, sõt az NT-nek is igen jó terminal services szolgáltatása volt. Tehát hülyeségeket beszélsz.

CAD
"Ez programozói tudás, intelligencia és gyakorlat kérdése."

Es velemenyed szerint ez mindenkinek egy deafualt beallitasa?

"Azt mondod, programozói tudás kell hozzá, hogy programot írjak, módosítsak? Nem is tudtam!"

Vissza az elozo kerdesre.

"Tehát, aki itt megszólal, az tuti mind "egyszeri user", akinek semmi köze a programozáshoz!? Ezzel sokakat megsértesz..."

Termeszetesen nem, de ha elolvasod a topic elejet, akkor rajosz, hogy a 90% az. M

caddie

mir
én pl. xpre gondoltam. de azért a 2K is elég messze van a unixoktól.

When using Linux - there\'re no walls, so we don\'t need any Gates or Windows, do we?

"10 evvel ezelott a Microsoft jatekceg volt, most meg szuperhatalom. Na de mondtam mar, ezek a vetelytarsak melett, megerdemli az elonyt."
Üzletileg - talán még csalás, szemétség említése nélkül IS - BG valóban csakhogynem zseni, üzletileg, talán programozónak, PA barátjával eggyütt.
de ettõl még fejébe szállhat a dicsõség, büszkeség.
jó helyen volt jókor, akár tiszteségesen, tisztán, a többiek simán bénázása okán is gyõzhetett, de ettõl még késõbb már lehet olyan, hogy azt mondom: nyert, de most már menjen le.

És MA mennyi pénze(=?hatalma) van MS bosznak?
Most sem õ diktál?

Egyébként érdekesek oknyomozó írásaid, ha valóban régóta vagy az iparban, kár hogy egyébként ritkák az ilyen visszaemlékezések.
(Így elolvasva téged) persze a MS sem õsgonosz, de még mnidig fenntartom véleményem, azért nem mindig tisztességesek.
Meg ki tudja, ezeken a cégülséeken, ott amerikában, a zárt ajtók, világok mögött mik történenek igazán, kik játszanak össze és mi ebbõl mit látunk, a látszat e a valóság.

Faszt. Nem emlékszel, hogy "kényszerítette" pontosabban kötött "szerzõdést" MS a nagy gyártókkal, hogy OEMben, vagym iben, hogy árusitscsa becses termékét?
Talán ma már OK döntik el, de nem volt ez mindig így.
Azért van sokaknak MS:
Mert tényleg felhasználóbarátabb bizonyos határig, egész sokáig azért kellett kis képesítés a Unixhoz.
blabla, errõl lehetne írni.
Szóval igen, a felhasználok.

viszont a másik pont, hogy igenis gecik voltak üzletpolitikailag, illetve a saját céljukat, meg a nagy liberalista ország kapitalista rendszerében ez megszokott, rendes dolog, hiszen fõ, hogy nekik jól menjen, más kérdés, idõnként etikátlan, sõõt, méltánytalan.

Ja, csak tudod, kellett egy sajátos mentalitás, amivel eljutottak sokan idáig, hogy utálják a MS-t.
Ms-ék egy szemét cég, akik mindentéren visszaélnek hatalmukkal, szar termékeket sóznak méreg drágán az emberekre, erre büszkék.
Bár a filmeknek se kell hinni, de láttad a Antitrust-öt(magyarul Bízd a hackerre) c. filmet.
Nagyon szépen bemutatta, hogy is müködnek a háttérbe.
Szarrá lopták magukat, szinte mindent mástól vettek át, aztán verik magukat.
Már eleve veszélyes, ha egy cég túl nagy lesz.

szerinted mi a fasztól lettek ilyen hirtelen adakozók?
Aha-aha!
Linuxosok: annyira nem vagyok pingvines, hogy pár hétig ment huzamosan a linuxka, stb stb, így nem fertõzött meg stb stb, de annyit tudok, észleltem: valóban gyakori köztük és erõs, a Unixos "nacionalizmus".
Magam tapasztaltam, lenézik - egy részük! - aki wines, aki nem PC zseni.
Mégis, nem szabad általánosítani, még MS-re se, pl ott van a Enciklopédiás szoftverjük, az milyen jóra sikerült.

Mi az, hogy alapjaiban véve nem multiuser? Láttál te már SZERVER vindózt???

mir
szerintem akkor lennénk a lehetõ legpontosabbak, ha azt mondanánk, hogy a windows alapjában véve nem mutiuser, de a konstrukciója olyan, hogx viszonylag kevés átalakítással azzá lehet tenni. rlogin
persze ez igen tábol van egy VMS vagy egy unix-szerû muliuser megvalósítástól(a windows egyéb korlátait meg sem említem, mert megint kimoderálnának túlzott terjedelem miatt, mint lentebb...), de azért a w95öt is elhagytuk már.

"Vitatkozhatunk hogy a windoz mennyire multiuseres. Pl xp-nel ha valaki be akar lepni RDP-n akkor neked ki kell lepned. Az hogy belepeskor valaszthatsz usereket annak semmi koze a multiuserhez."

Ebbõl is látszik, hogy nem értesz hozzá. Ugyanis akkor tudnád, hogy az XP by design ilyen (nem elõször írom le), ha egyszerre több usert akarsz kiszolgálni, akkor ahhoz szerver vindóz kell. És simán kiszolgál bármennyi usert egyidõben az a fránya Terminal Server...

Ott a pont. ;}

A számítógép nem hibázik - hülye ül a gép előtt...

CAD
Ez nem windows vagy linux kerdes, csak a hozzaertes es penz kerdese ne keverjuk a dolgokat.

Azrt nem linuxot mert az emberek 90% nem azt igenyli, es mivel az nincs beleegetve a gepbe (az elore telepitett win) ezert barmikor lecserelheto, nem ugy mint egy autoban a motor.

caddie

"1. A valasztok szabad akarata.
2. Az nagy PC gyartok akarata (DELL, HP, IBM, Gataway...) mert Ok Windowsot telepitenek a gepekre."

Akkor most mi a helyzet???
Nincs monopolhelyzet, amikor a nagyobb cégek windows-t telepitenek a gépekre? Miért nem Linux-ot, vagy más rendszert?

A Linux végcélja: ... hogy a számítógéped erõforrásait maximális mértékben ki tudd használni... egyáltalán tudd használni a géped.
A linuxosok hozzáállása:
Elszáll a vinyód és nincs pénzed újat venni (nem érdekel, hogy meg tudod-e venni, vagy anyuci ad rá pénzt), és ott ülsz a sötét monitor elõtt. Használni szeretnéd a gépedet, de nem tudod... Windowsos barátod megrántja a vállát: "Vegyél egy vincsit!". Linuxos barátodtól pedig kapsz egy Knoppix-ot (vagy vmilyen más LiveCD-t), és vígan használod a gépedet, amig vehetsz új vinyót...

droland
"Megnezem amikor barmelyik windozzal megcsinalod azt hogy mondjuk gep-re rakotsz ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok."

Még mindig azon gondolkodom, hogy ki csinál most éppen ilyet, mert ez nagyjából egy olyan dolog, mint windowsban a wordpad...van, hû dejó dolog, csak a kutya nem használja. Meg aztán nem emléxem, hogy egy ismerõs, de még közelbõl se, aki igy ment be gépet vásárolni:

öööööö kérek egy házat (proci, meg a nyalánkságok), két vga-t, két bill-t, két monitort, két egeret, két hangkártyát meg egy quake3mat....

😊))

droland
"köss rá a gépre ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok."

Én csak idéztem még egy elõttem hozzászólót... dehát tudjátok, erre is rámondják, hogy én mondtam elõször...ez van...

LÉNYEG A LÉNYEG: Eddig azért voltak g*cik, mert titkolták a forráskódot, BIZTOS TELE VAN SPY PROGIKKAL AKIK BEKÖPNEK, most hogy lenne egy ilyen kezdeményezés, most meg ezért g*cik. Tudjátok ez a tipikus linuxos hozzáállás, ha van rajtad sapka, akkor azért, ha nincs akkor azért... az ilyen hozzáállás egy jelentõsen negatív emberi tulajdonság, amit most nem fejtenék ki részletesen, mert még egyesek megsértõdnének...

CAD
Kedves gy.

A baj az hogy van 😊, sajat tapasztalatbol tudom, hogy az embernek nincs arra ideje - mar aki tanul / dolgozik - hogy pl nekitamadjon egy gimp forrasnak hogy jol atirja... vagy ha van is motivacio meg kedv, az bizony hogy komolyan belepiszkaljon, vagy, hogy csak megertse, napok, hetekig is eltarthat...

Szal felesleges vakitani ezzel a lehetoseggel a nepet, ahoz nem csak egy linux kell, hanem c++ tudas is, mert aki mar hozza tud szolni ilyen dolgokhoz, az kicsit magasabb szinten kell, hogy lealljon itt ilyen baromsaokrol vitazni, foleg egy olyan cikk alatt, aminek a vilagon nincs koze az emlitett oprendszerhez.

caddie

Oszd meg és uralkodj!

Nem hülye ez a Billy boy.

[HUN]PAStheLoD
mindenesetre érdekes cikk

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

droland
De ha már itt tartunk én azt nézném meg, hogy mikor szerzel olyan professzionális programfejlesztõ és grafikai programokat LINUX alá...de ezen a vitán felesleges vitatkozni. Egyáltalán miért hasonlítunk össze KÉT OLYAN OS-t, amiknek a végcélja teljesen más. A linuxnak az a végcélja, hogy köss rá a gépre ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok.

A windows pedig arra lett kitalálva, hogy használd normálisan, mert az elõzõ példán még mindig röhögök, mert kb. ilyen PS szint, amikor gyerekek tv-n osztott képernyõn játszanak, csak arra jó az egész, hogy mutogassam, hogy lám ebben ez is van (volt linux tanárom elélvezett, mikor bemutatta, hogy távolról látom egy másik monitor képét és irányítom egérrel...nevetséges (ezen elélvezni).

Másik: az a windows tulajdonság nagyon tetszik nekem (és elég is mivel egyedüli felhasználó vagyok), hogy a tv kimeneten néznek emberkék filmet, amig én a monitoron CS-zem (ne adj isten Q3-mazom)...

ennyi...

droland
"Megnezem amikor barmelyik windozzal megcsinalod azt hogy mondjuk gep-re rakotsz ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok."

Én inkább azt nézném meg, amikor valaki erre egyértelmû választ ad, hogy pl. ennek egyáltalán MI ÉRTELME volna, vagy ha lenne is ilyen, ki használná? Mert hogy az én gépemhez nem hogy két bill-t nem kötök, de ehhez a kurva élet sem ül le rajtam kívül...az tuti....még barátnõ, senki se, vegyen magának ha akar valamit...én így gondolom a közel teljes biztonságot az internetes védelmen felül...

CAD
Soha nem ertettem, miert kell valakit lenezni csak azert mert win-t vagy azt is hasznal... rengetek feladat van amit egyszeruen nem lehet megoldani csak win alatt - vagy meg esetleg mac alatt, az viszont egy masik kategoria minden tekintetben.

caddie

droland
Én azt nem értettem sohasem, hogy miért kell normális NTFS driver Linux alá, annyira jó az EXT?

Access Control List, minden objektumhoz tartozik egy ilyen "attribútum", mely megmondja, hogy ki mire használhatja, milyen jogai vannak. Egy "picit" fejlettebb mint az rwx.😊))

droland
ACL

Access Control List

Ezzel egyéb programok/alkalmazások esetén teljes részletességgel beállíthatók a biztonsági szabályok.

droland
"© droland : te hasznaltal (probaltal, lattal) mar valaha linuxot??? Mert nekem nem ugy tunik... de azert nyugodtan olts le engem is 😊"

Azt ne felejtsd el, hogy itt MAGÁRÓL a linuxról nem is alkottam véleményt, nem úgy mint itt néhány ember ellenkezõleg, akik egyszerûen hülyeségeket állítanak...azért ez a nem mindegy...nem?

"sztem nem a file jogosultságokban marad alul a windows a linuxxal, azok beállíthatók, még ha bonyolultabban is, mint egy chmod -r og-rwx * parancs."

Azért annyira nem is bonyolult, van rá grafikus és parancssori eszköz is. Másrészt az ACL-lel olyan szinten megelõzte a korát a vindóz, hogy a linuxosok is csak most kezdenek ráébredni az ACL elõnyeire, és kezdik belehackelni a rendszerbe...

"ILYEN értelemben valóban nem multiuser a Win."

Az XP egy kliens rendszer, by design nem célja, hogy egyidõben többen bejelentkezzenek rá RDP-vel. Arra tessék szerver vindózt használni.

knwd
© droland : te hasznaltal (probaltal, lattal) mar valaha linuxot??? Mert nekem nem ugy tunik... de azert nyugodtan olts le engem is 😊

Love The Music - Not The Style!

HuAn82
"A lentebb beiro embereket, akik elbol lehanytak az egesz kezdemenyezest, helyette viszont beirtak par hulyeseget csak lesajnalni tudom... "

Jól beszélsz!

\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17

Bucser
Szerintem ez annyit rejt, hogy õk a mag-ot eladják licencben aztán ha valaki pénzt akar keresni vele keressen.. csináljon disztribúciókat, de abból tejeljen nekik nem is kicsit. HA non profit a dolog módosítson, de pénzért senki ne árulja a lOnghorn magos oprendszert rajtuk kívül😊

Gondolom a Licenc szép összeg lesz😊)

A kezdeményezést pedig támogatom, mert talán megcsinllan valami abból, ho9gy hogyan tegyük biztonságosabbá a gépünket.. Akit meg nem érdekel és nevetségesnek tartja, vagy nincs érdemleges hozzászólása ne ide hányja a mocskát unregestõl....

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

droland
"ILYEN értelemben valóban nem multiuser a Win."

Melyik?

droland
"A windozokban nincs multiuser, csak egy felület a külön usereknek. Próbálj linuxon beleolvasni más könyvtárába. Billgatesjugend."

Még van itt sok sok ember, akik a Rendszergazda, Vendég, Felhasználó, Kiemelt Felhasználó, és így tovább, illetve az NTFS szóról még nem halottak és idejönnek okoskodni és nevetségessé teszik magukat, szégyen és megalázó...

"Próbálj linuxon beleolvasni más könyvtárába. "

Próbálj vindózon beleolvasni más könyvtárába. Megsúgom, nem fog sikerülni. Szóval te is lejárattad magad, sebaj.😊

"a féregprogramok kora elérkezik"

Azokra a férgekre gondolsz, amik e-mailben érkeznek, semmilyen biztonsági rést nem használnak ki, hanem megkérik a usert, hogy ugyan indítsák már el õket? Ugyanis a férgek kb. 95%-a ilyen, és ez nem az oprendszer hibája, hanem a buta usereké... Ennyi...

droland
UI: Hibátlan rendszer nem volt, nincs és nem is lesz, ergo férgek voltak, vannak és lesznek (emberbõl is ismerek egy párat, ue. igaz "ránk" is...ilyen az élet)

droland
Azt sem szabad elfelejteni, hogy férget úgy írok meg, hogy a felhasználók ne (EZ MOST CSAK EGY KB ÉRTÉK!) 20%-a, hanem 80%-a kapja meg. Mit használnak többen? Mire írjam? És ha fordítva lenne, akkor mire írjam? Arra írom, amire éppen kell. Most 2004-ben Windowsra írom. Ha 2050-ben lesz egy Punci nevû operációs rendszer, amit a felhasználók 80%-a használ, akkor ARRA fogom megírni (ha írnék ilyeneket!). Sokan EZT nem értik meg, vagy direkt nem akarják...

"a windoz meg single useres"

??? Te mirõl beszélsz? Ha csak ekkora baromságokat tudsz írni, akkor szerintem sürgõsen fejezd be, mert nagyon durván lejáratod magad...

droland
"(a féregprogramok kora elérkezik) és ez nem is baj!"

Ezt komolyan mondtad? Mert ha igen, akkor te legyél az elsõ akinek a háttértárán az összes adat odavész......"és ez nem is baj!"

Más: Sokan itt beszéltek arról, hogy szart sem ér ha a mag nem lesz nyílt, meg hogy kit érdekel, meg mittudomén, ÉN CSAK ANNYIT TENNÉK A VÉGÉRE:

Hogy amíg egyértelmû, PONTOS, hivatalos, aláírt, lepecsételt információt nem tudunk a dolgokról, akár ÍGY történik, akár ÚGY, hadd kérdezzem már meg, hogy most itt pár ember mirõl beszél? Arról, ami még meg sem történt? IGEN! Arról, amit még senki sem tud biztosan? IGEN! Tehát a semmirõl...

ERGO: A semmirõl vitatkozunk, mert még senki sem tud biztosat mondani...

Nevetséges...

mir
eléggé furcsa egyberendezésre utal, ha valakpi erre komolyan reagál...

Hipotéziskerõl vitatkoztok.
Billy fiú most szondázza a népeket, hogy mit szólnak a dologhoz.

Egyébként minden definició kérdése. Az sem kötelezõ, hogy bármely linux-hívõ akar csak egy pillantást is vessen a windows kódra.
Ha a MS valamilyen konstrukcióban memgmutatja a forrást, akkor az az õ konstrukciója lesz, az õ definíciója szerint. Szabad csatlakozni és szabad kívül maradni.

Azt nem gondolhatjátok, hogy a MS azért adja ki a forrást, hogy lelkes gimnazisták fejlesztgesség.
A dolog leginkább a felelõsség megosztásáról szól. Mindig lesznek lelkes amatõrök, akik boldogan keresnek hibát más kódjában, mert szeretik a kihívásokat és az elismerést.

A teljes számítógépes társadalom profitálhat a dologból, mert nagyobb rá az esély, hogy biztonságosabbá válik a Windows, valamint a termék integráció megvalósítható elsõkézbõl származó információk alapján.

Ugye nem gondoljátok, hogy "véletlenül" szivárgott ki a multkoriban a forrás egy része. 😊

Ja! es meg valami. A MS nem fogja elvárni senkitõl, hogy önként és dalolva fejlessze az oprendszert. De szerintem ki fognak alakítani valamilyen díjazást a bugok felderítõinek.

Az meg micsoda dolog, hogy fikázzuk a MS-ot, csak mert végre megérti az OS mozgalom üzenetét és alkalmazza a saját adottságainak megfelelõen!

aha, akkor ez is kamu:
http://www.microsoft.com/resources/sharedsource/default.mspx

SoDI---
Rontod itt a hangulatot 😊

ISMÉT ÍROM A BLOGOM: http://sodi.freeblog.hu !!! Off-shore az, ha kevesebb pénzed jut megélhetési szülők kezei közé. A sátán legnagyobb hazugsága, hogy tagadja önmaga létezését.

SoDI---
:-)

ISMÉT ÍROM A BLOGOM: http://sodi.freeblog.hu !!! Off-shore az, ha kevesebb pénzed jut megélhetési szülők kezei közé. A sátán legnagyobb hazugsága, hogy tagadja önmaga létezését.

Tetsuo
Ugyanúgy fizetni fogunk mindenért, mint eddig. 😉

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8