208
-
#134 enterprise te egy fasz vagy. nem vitatkozok veled, vannak, akik félnek attól, amihez nem értenek, de mondjuk hogy miért kell fikázni? amúgy jól elbeszéltél mellettem.
és még egyszer megmondom: a unix előnyeit az átlaguserek max. abban vehetik észre, hogy nem döglik ki olykor olykor a szerver, ill. nehezebb felnyomni. a többi előnye NEM az átlaguserekhez kapcsolódik, és a multiuserség meg nagyon fontos, bár most értelem szerűen nem kezdem el magyarázni neked, hogy miért, mert a te szintedet figyelembe véve valószínűleg kimoderálnák terjedelmi okok miatt. -
Pepito #133 Szavanyú a szőlő. :-D
Mi itt Shanghaiban 50+ cégnek tartjuk karban a rendszereit. Mind külföldi tulajdonú cég. Jobbára SME.
Összesen két Linuxos gép van a felügyeletünk alatt. Egy teszt szerver az irodában és az egyik web szerverünk az IDC-ben. Pont.
Kinában nagyon kevés Linuxos gép van, mert a helyi erők nem értenek hozzá (tisztelet a kivételnek).
Nehezen megtanulható, olyan szintű rendszer-szemléletet követel, ami a kinainak nincs meg, mert nem tanították rendszerekben gondolkozni.
Murphy örök törvénye itt is érvényesül: Írj egy szoftvert, amit egy hülye is tud használni, csak a hülyék fogják használni.
Ez egy ilyen világ.
-----------
Számomra a Linux öncélúnak tűnik.
A Linux-guruk döntő többségének nem abból kell megélnie, hogy dobozos szoftvert ír. Ha ez megváltozik, akkor lesz igazi ellenfele a Linuxos mozgalom a Microsoftnak.
A Linux olyasmi, mint a gyorsulási verseny.
A UNIX olyan, mint a 24 órás verseny Le Mans-ban.
A Windows olyan, mint a Párizs-Dakar Rally.
... ha értitek mire gondolok. -
mrzool #132 Egyébként érdekes ez a cikk... Google-val elkezdtem keresgélni, és csupán egy német oldal hozza le így a sztorit, senki más nem említi ezt az open source-os dolgot (sőt, az MS weben B.G. beszédében sem szerepel egyik szó sem). -
sniper #131 Ez egy tipikusan olyan PR reklamkamu volt, mint amikor a szoni dobalozik azzal hogy a PS x+1 hanyszorosan veri a PC-ket. van aki meg egyaltalan meghallgatja az ilyesmit? -
sniper #130 Mind2ben vannak szar es jo dolgok, ezert is nem lehet azt mondani hogy a vindoz jobb mint a linux, vagy forditva. Miben jobb? Mind2 masban, masra.
Most hogy az intelnek is problemai vannak a GHz-ek novelesevel, talan kicsit lassul a hw fejlodese, ezert jobban kovetelmeny lesz azok tudasanak mind nagyobb %-ban valo kihasznalasa alkalmazas oldalrol. Remeljuk ez a vindoznal is megteszi a magaet. -
mrzool #129 "Ja és nem a terminál szolgáltatása volt, hanem eegy külön licenszelhető önálló termék, tehát megintcsak ne vegyük egy kalap alá."
Ezt gondolom az NT4-re írtad. Én sem írtam, hogy benne volt, tisztában vagyok vele, hogy ott még külön volt a TS. 2000-től viszont része a rendszernek... Tehát ott vagyunk, hogy valójában benne van, de fogást kell kereni, tehát "ne vegyük egy kalap alá". Értem. Füstszűrős sapka... -
valaé valaé ná #128 Az azért egy kicsit furcsa, hogy egy hónapja még azt mondogatta a MS (meg a Gartner nevű háziebe), hogy csak a zárt forráskód lehet igazán biztonságos. Most akkor hazudni tetszettek ? -
sniper #127 A tescoban telepitenek neked linuxot is. :) -
sniper #126 "A Linux végcélja: ... hogy a számítógéped erőforrásait maximális mértékben ki tudd használni... egyáltalán tudd használni a géped."
Mar csak alkalmazas kene ra amire hasznalni tudnad. Mer tokjo hogy van, de minek? 1-2 rajzprogram, par jatek, es kesz. Nagysagrendileg ossze se hasonlithato a vindozos alkalmazasokkal, es amig ez igy is marad, addig nem is fognak sokan ramozdulni a linuxra, mer minek. -
sniper #125 :D -
sniper #124 Nem kicsit nagy az arcod. A stilusod ("bebebe, az en apukam erosebb...") alapjan max a nagyszuleid lattak a 70es eveket. -
#121 Ehhez annyit tennek hozza, hogy pl dtp/grafika/tordeles eseteben nagyon sokaig mac volt az egyetlen... persze azota valtozott, meg mindig mac jelenti a csucsot, de azert a csucsert ~500-900 ezer forintert kell bevasarolnod + software amely meg kb ugyanennyi. Namost u.a. win alapu rendszeren az elso koltseg kb fele / harmada + sw.
Sajnos ezen a teren linux nem tudta megvetni a labat, az egyetlen ertelmesnek nevezheto softwaret gimpnek hivjak, aki viszont nem nagyon hallott meg a cmyk szinterrol, igy persze aztan kar is szot pazarolni ra.
Konkluzio az, hogy mindennek megvan a rendeltetesi helye - ez persze kozeptavon (5-10) ev gyokeresen valtozhat, mint ahogy az tortent az elmult evekbe, de jelenleg ez a helyzet.
Ezzel egyutt termeszetesen az is helyen allo dolog, hogy rengeteg dolog van pont forditva... de a teny az, hogy desktop teren egyszeruen windowsnak nincs valodi alternativaja - ezert az arert, es ilyen szolgaltatasokkal.
Amiert altalaba hozzaszolok a topicochoz az az, hogy amint egy cikk megjelnik ms-rol, rogton jonnek az 5 eves hulyegyerekek, bebufogik, hogy bill egy segg - holott azt hiszem mindenki szamara ketsegtelen hogy zseni, az ms egy szar - holott mindenki szamara ketsegtelen, hogy azert attol kicsit tobb, es a tobbi baromsagot is mondjak... persze neha atesik a topichangulat a masik vegletbe, amikor hasonlok hangzanak el a masik felrol is, de altalaba az ertelmesebb fajtol ez nem cel. -
#115 enterprise... látom még nem "csekkoltál be" túl sok unix rendszert... na akkor kezdjük:
1: a UNIX egy filozófia, ami a rendszerek egy felépítését jelenti, nem pedig magát a rendszert. várjunk csak... pl. demokrácia... 2000+ éves találmány, ennek ellenére szerintem még ma is megállja a helyét. és még egyszer mondom neked, hogy a unix nem egy adott rendszer, nem lehet egyetemesen azt mondani, hogy elavult.
2: azt elismerem, hogy mára a windows multimédiás képességei olykor olykor előrébb járnak, mint a unixok népes családjának tagjaié. (pl: sun majc: a Pckben fellelhető cuccok egy ilyen mellett valóban játékszerek)
3: multiuserség fontossága: valójában ez a dolog az otthoni felhasználók számára nem fontos. ez programozóknak, és még egy két - a sz.gépeket komolyan használó - szakma számára fontos, otthonra nem.
4: a unix rendszerek hatalmas előnye az abszolút modularitás. ezzel egy zárt kódú rendszer sosem fog tudni versenyezni.
5: KDE szebb, mint az XP (ez aztán szakmai indok, mi? sebaj)
most még tudnék ide sorolni olyan sablonos dolgokat, hogy megbízhatóságban(bár itt is komoly fejlődést mutat a windows) még mindíg nem összehasonlíthatóak ... ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal meg végképp nem kezdelek el fárasztani, hogy miért is szeretem a solaris hálózatkezelését, miért jobb szerintem, mint a windowsé, meg hasonló programozással kapcsolatos dolgok, amikről nem biztos, hogy érdemben tudnánk beszélni... -
#114 Ezzel termeszetesen egyetertek. -
#111 Jo, mondtam, hogy ez szelmalom harc.
Ez termeszetesen igaz, es azt is elhiszem, hogy van aki nem kedveli az egyenfeluletet... bar abba biztos vagyok, hogy iszonat sok szabadideje van ha valoban tesz is az ellen valamit, hogy ne legyen egyenfelulet elotte.
1. Termeszetesen errol elkepzelesem nincs. 2. Biztos vagyok benne, hogy sokan rutinszeruen epitenek felhokarcoloakt is, de altalanossagba elmondhato, hogy meg aki programozik is se szalad neki minden nap egy mozilla atirasanak. -
#106 Ez most eleg szelmalom harc, de egy 90%-nal mar azert engedd meg nekem hogy altalanositsak...
Amugy nem tudom mi bajod, es azt meg foleg nem, hogy szerinted mirol nincs fogalmam. -
mrzool #103 Kamu szöveg... 'Én erre gondoltam', LOL. Talán mindig a legújabbat kéne nézni, ráadásul akár tetszik, akár nem, már a 2000-nek, sőt az NT-nek is igen jó terminal services szolgáltatása volt. Tehát hülyeségeket beszélsz. -
#101 "Ez programozói tudás, intelligencia és gyakorlat kérdése."
Es velemenyed szerint ez mindenkinek egy deafualt beallitasa?
"Azt mondod, programozói tudás kell hozzá, hogy programot írjak, módosítsak? Nem is tudtam!"
Vissza az elozo kerdesre.
"Tehát, aki itt megszólal, az tuti mind "egyszeri user", akinek semmi köze a programozáshoz!? Ezzel sokakat megsértesz..."
Termeszetesen nem, de ha elolvasod a topic elejet, akkor rajosz, hogy a 90% az. M
-
#98 én pl. xpre gondoltam. de azért a 2K is elég messze van a unixoktól. -
Piscator #97 "10 evvel ezelott a Microsoft jatekceg volt, most meg szuperhatalom. Na de mondtam mar, ezek a vetelytarsak melett, megerdemli az elonyt."
Üzletileg - talán még csalás, szemétség említése nélkül IS - BG valóban csakhogynem zseni, üzletileg, talán programozónak, PA barátjával eggyütt.
de ettől még fejébe szállhat a dicsőség, büszkeség.
jó helyen volt jókor, akár tiszteségesen, tisztán, a többiek simán bénázása okán is győzhetett, de ettől még később már lehet olyan, hogy azt mondom: nyert, de most már menjen le. -
Piscator #95 És MA mennyi pénze(=?hatalma) van MS bosznak?
Most sem ő diktál?
Egyébként érdekesek oknyomozó írásaid, ha valóban régóta vagy az iparban, kár hogy egyébként ritkák az ilyen visszaemlékezések.
(Így elolvasva téged) persze a MS sem ősgonosz, de még mnidig fenntartom véleményem, azért nem mindig tisztességesek.
Meg ki tudja, ezeken a cégülséeken, ott amerikában, a zárt ajtók, világok mögött mik történenek igazán, kik játszanak össze és mi ebből mit látunk, a látszat e a valóság. -
Piscator #94 Faszt. Nem emlékszel, hogy "kényszerítette" pontosabban kötött "szerződést" MS a nagy gyártókkal, hogy OEMben, vagym iben, hogy árusitscsa becses termékét?
Talán ma már OK döntik el, de nem volt ez mindig így.
Azért van sokaknak MS:
Mert tényleg felhasználóbarátabb bizonyos határig, egész sokáig azért kellett kis képesítés a Unixhoz.
blabla, erről lehetne írni.
Szóval igen, a felhasználok.
viszont a másik pont, hogy igenis gecik voltak üzletpolitikailag, illetve a saját céljukat, meg a nagy liberalista ország kapitalista rendszerében ez megszokott, rendes dolog, hiszen fő, hogy nekik jól menjen, más kérdés, időnként etikátlan, sőőt, méltánytalan. -
Piscator #93 Ja, csak tudod, kellett egy sajátos mentalitás, amivel eljutottak sokan idáig, hogy utálják a MS-t.
Ms-ék egy szemét cég, akik mindentéren visszaélnek hatalmukkal, szar termékeket sóznak méreg drágán az emberekre, erre büszkék.
Bár a filmeknek se kell hinni, de láttad a Antitrust-öt(magyarul Bízd a hackerre) c. filmet.
Nagyon szépen bemutatta, hogy is müködnek a háttérbe.
Szarrá lopták magukat, szinte mindent mástól vettek át, aztán verik magukat.
Már eleve veszélyes, ha egy cég túl nagy lesz.
szerinted mi a fasztól lettek ilyen hirtelen adakozók?
Aha-aha!
Linuxosok: annyira nem vagyok pingvines, hogy pár hétig ment huzamosan a linuxka, stb stb, így nem fertőzött meg stb stb, de annyit tudok, észleltem: valóban gyakori köztük és erős, a Unixos "nacionalizmus".
Magam tapasztaltam, lenézik - egy részük! - aki wines, aki nem PC zseni.
Mégis, nem szabad általánosítani, még MS-re se, pl ott van a Enciklopédiás szoftverjük, az milyen jóra sikerült. -
mrzool #92 Mi az, hogy alapjaiban véve nem multiuser? Láttál te már SZERVER vindózt??? -
#89 szerintem akkor lennénk a lehető legpontosabbak, ha azt mondanánk, hogy a windows alapjában véve nem mutiuser, de a konstrukciója olyan, hogx viszonylag kevés átalakítással azzá lehet tenni. rlogin
persze ez igen tábol van egy VMS vagy egy unix-szerű muliuser megvalósítástól(a windows egyéb korlátait meg sem említem, mert megint kimoderálnának túlzott terjedelem miatt, mint lentebb...), de azért a w95öt is elhagytuk már. -
mrzool #88 "Vitatkozhatunk hogy a windoz mennyire multiuseres. Pl xp-nel ha valaki be akar lepni RDP-n akkor neked ki kell lepned. Az hogy belepeskor valaszthatsz usereket annak semmi koze a multiuserhez."
Ebből is látszik, hogy nem értesz hozzá. Ugyanis akkor tudnád, hogy az XP by design ilyen (nem először írom le), ha egyszerre több usert akarsz kiszolgálni, akkor ahhoz szerver vindóz kell. És simán kiszolgál bármennyi usert egyidőben az a fránya Terminal Server... -
_Allen #86 Ott a pont. ;} -
#85 Ez nem windows vagy linux kerdes, csak a hozzaertes es penz kerdese ne keverjuk a dolgokat.
Azrt nem linuxot mert az emberek 90% nem azt igenyli, es mivel az nincs beleegetve a gepbe (az elore telepitett win) ezert barmikor lecserelheto, nem ugy mint egy autoban a motor. -
_Allen #84 "1. A valasztok szabad akarata.
2. Az nagy PC gyartok akarata (DELL, HP, IBM, Gataway...) mert Ok Windowsot telepitenek a gepekre."
Akkor most mi a helyzet???
Nincs monopolhelyzet, amikor a nagyobb cégek windows-t telepitenek a gépekre? Miért nem Linux-ot, vagy más rendszert? -
_Allen #83 A Linux végcélja: ... hogy a számítógéped erőforrásait maximális mértékben ki tudd használni... egyáltalán tudd használni a géped.
A linuxosok hozzáállása:
Elszáll a vinyód és nincs pénzed újat venni (nem érdekel, hogy meg tudod-e venni, vagy anyuci ad rá pénzt), és ott ülsz a sötét monitor előtt. Használni szeretnéd a gépedet, de nem tudod... Windowsos barátod megrántja a vállát: "Vegyél egy vincsit!". Linuxos barátodtól pedig kapsz egy Knoppix-ot (vagy vmilyen más LiveCD-t), és vígan használod a gépedet, amig vehetsz új vinyót... -
#76 "Megnezem amikor barmelyik windozzal megcsinalod azt hogy mondjuk gep-re rakotsz ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok."
Még mindig azon gondolkodom, hogy ki csinál most éppen ilyet, mert ez nagyjából egy olyan dolog, mint windowsban a wordpad...van, hű dejó dolog, csak a kutya nem használja. Meg aztán nem emléxem, hogy egy ismerős, de még közelből se, aki igy ment be gépet vásárolni:
öööööö kérek egy házat (proci, meg a nyalánkságok), két vga-t, két bill-t, két monitort, két egeret, két hangkártyát meg egy quake3mat....
:))) -
#75 "köss rá a gépre ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok."
Én csak idéztem még egy előttem hozzászólót... dehát tudjátok, erre is rámondják, hogy én mondtam először...ez van...
LÉNYEG A LÉNYEG: Eddig azért voltak g*cik, mert titkolták a forráskódot, BIZTOS TELE VAN SPY PROGIKKAL AKIK BEKÖPNEK, most hogy lenne egy ilyen kezdeményezés, most meg ezért g*cik. Tudjátok ez a tipikus linuxos hozzáállás, ha van rajtad sapka, akkor azért, ha nincs akkor azért... az ilyen hozzáállás egy jelentősen negatív emberi tulajdonság, amit most nem fejtenék ki részletesen, mert még egyesek megsértődnének... -
#74 Kedves gy.
A baj az hogy van :), sajat tapasztalatbol tudom, hogy az embernek nincs arra ideje - mar aki tanul / dolgozik - hogy pl nekitamadjon egy gimp forrasnak hogy jol atirja... vagy ha van is motivacio meg kedv, az bizony hogy komolyan belepiszkaljon, vagy, hogy csak megertse, napok, hetekig is eltarthat...
Szal felesleges vakitani ezzel a lehetoseggel a nepet, ahoz nem csak egy linux kell, hanem c++ tudas is, mert aki mar hozza tud szolni ilyen dolgokhoz, az kicsit magasabb szinten kell, hogy lealljon itt ilyen baromsaokrol vitazni, foleg egy olyan cikk alatt, aminek a vilagon nincs koze az emlitett oprendszerhez. -
Pepito #72 Oszd meg és uralkodj!
Nem hülye ez a Billy boy. -
#71 mindenesetre érdekes cikk -
#68 De ha már itt tartunk én azt nézném meg, hogy mikor szerzel olyan professzionális programfejlesztő és grafikai programokat LINUX alá...de ezen a vitán felesleges vitatkozni. Egyáltalán miért hasonlítunk össze KÉT OLYAN OS-t, amiknek a végcélja teljesen más. A linuxnak az a végcélja, hogy köss rá a gépre ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok.
A windows pedig arra lett kitalálva, hogy használd normálisan, mert az előző példán még mindig röhögök, mert kb. ilyen PS szint, amikor gyerekek tv-n osztott képernyőn játszanak, csak arra jó az egész, hogy mutogassam, hogy lám ebben ez is van (volt linux tanárom elélvezett, mikor bemutatta, hogy távolról látom egy másik monitor képét és irányítom egérrel...nevetséges (ezen elélvezni).
Másik: az a windows tulajdonság nagyon tetszik nekem (és elég is mivel egyedüli felhasználó vagyok), hogy a tv kimeneten néznek emberkék filmet, amig én a monitoron CS-zem (ne adj isten Q3-mazom)...
ennyi... -
#67 "Megnezem amikor barmelyik windozzal megcsinalod azt hogy mondjuk gep-re rakotsz ket bill-t, ket egeret, ket monitort, beleteszel ket hangkartyat, es elinditasz ket darab quake3-t es multiztok."
Én inkább azt nézném meg, amikor valaki erre egyértelmű választ ad, hogy pl. ennek egyáltalán MI ÉRTELME volna, vagy ha lenne is ilyen, ki használná? Mert hogy az én gépemhez nem hogy két bill-t nem kötök, de ehhez a kurva élet sem ül le rajtam kívül...az tuti....még barátnő, senki se, vegyen magának ha akar valamit...én így gondolom a közel teljes biztonságot az internetes védelmen felül... -
#65 Soha nem ertettem, miert kell valakit lenezni csak azert mert win-t vagy azt is hasznal... rengetek feladat van amit egyszeruen nem lehet megoldani csak win alatt - vagy meg esetleg mac alatt, az viszont egy masik kategoria minden tekintetben. -
#60 Én azt nem értettem sohasem, hogy miért kell normális NTFS driver Linux alá, annyira jó az EXT? -
mrzool #55 Access Control List, minden objektumhoz tartozik egy ilyen "attribútum", mely megmondja, hogy ki mire használhatja, milyen jogai vannak. Egy "picit" fejlettebb mint az rwx.:)))