208
  • mrzool
    #208
    "Feltelepitesz egy szovegszerkesztot aztan restart!... "

    Hülyeséget beszélni azt tudsz, de nicket reggelni már nem...
  • PyRex
    #206
    Azért ez qrva nagy baromság...

    Kezdjük ott, hogy a linux azért TŰNIK biztonságosabbnak, mert:

    1. - az emberek töredéke használja a Winfoshoz képest, ezért a hibák sem kerülnek annyira a köztudatba
    2. - mivel nyílt forráskódú, ha felfedeznek egy hibát, nagyon rövid idő alatt ki tudják javítani

    Mellesleg nem is olyan rég törték fel a Debian szervereket, mint az KÖZTUDOTT, kihasználva egy hatalmas biztonsági rést... A Microsoft szervereit hányszor is törték fel??? Pedig tippelek, hogy az M$ szerverein nem linux fut...

    Ezen kívül az összes többi, amit leírtál, szintén baromság, nem fogok mindent megcáfolni, de pl. az én gépem átlagosan 5-6 naponta van újraindítva, akkor is csak azért, mert olyan programot telepítek, ami utána restartol... Pedig foglalkozom grafikával (Photoshop), webfejlesztéssel (Dreamweaver, Flash), zenével, játékokkal (Far Cry), mellette internetezek meg még 850 dolgot csinálok és még soha nem fagyott le a Windows.

    Ennek ellenére én is a Linuxot támogatom, mint jövőbeli esetleges alternatívát de azért nem kell túlzásokba esni. El kell fogadni, hogy jelenleg az emberek 99%-nak a Windows jobb választás.
  • mrzool
    #205
    Szabad megkérdezni, hogy melyik vindózt használtad huzamosabb ideig, és melyik vindózt ismered kívülről-belülről, hogy ekkora hülyeségeket képes voltál leírni?
  • mir
    #203
    a win következő változatától kezdve folyamatosan eredeti SUN JVM lesz a windowsokban, m$ meg tejel, mint a katonatiszt, hogy az ő érdekeinek nem megfelelő szoftvert integrálhasson a rendszerébe. Azért nem sajnálom őket, ez rajtuk kívül mindenkinek jó.
  • mir
    #202
    hát igen, ez valós probléma. bár sztem a fedorám az...
  • FTeR
    #201
    linux legnagyobb hiányosságának azt tartom, h alapértelmezetten még mindig nem Unikódos. Ha pl msn messengerben beszélgetek egy olasszal és használom az ékezetes betűket akkor nála is rendesen jelenik meg. Ez linuxról nem mondható el.
  • FTeR
    #200
    Nem csoda hogy a JVM nem fut winen, nem ms találmány és így Bill nem szereti, win szempontból JVM nem is létezik, le is vették az ms honlapról, sztem mindent meg is tesznek, hogy ne fusson rendesen...
  • mir
    #199
    a JVM olyan keresztplatform technológiákat vonultat fel a SPARC-X86 vonalon, hogy az a JVM kód, ami az egyik platformon hibás, az a másikon is, és ami az egyiken megy, annak elvileg a másikon is mennie kellene. nos a tészletekbe nem megyek bele(többek között ezért tudna az IBM ölni a JAVA kódokért... de mindegy, ő fejleszti a saját JVMét) volt az 1.4.x.y JVMben egy nagy kani backdoor, amit nem javított a SUN vagy 2 hónapig. Azt pl azért nem javította, mert nem tudták a problémát izolálni, mert egy windows DLLben volt, amihez értelem szerűen nem fértek hozzá. azt sajnos nem tudom, hogy végül hogyan sikerült, de nem tartom kizártnak, hogy a m$ javította a DLLt, mert neki nem volt jó reklám, hogy minden JAVA alapú dolog backdoort nyit a windowson. ezzel csak arra akartam utalni, hogy a hibás az említett keresztplatform technológia miatt nem lehetett a hiba oka.
  • Pheel
    #198
    És szerinted ki írta a JVM-et arra a Windowsra? Elárulom, hogy nem a MS...
  • mir
    #197
    az XPvel otthoni felhasználásra nekem sincs semmi bajom, itthon én is azt használom általában, pl. most is. az én problémám akkor kezdödött a windowssal, amikor egy java alapú egyébként szervernek nevezhető program rendszeresen fagyott egy win2K gépen(rendes updattel, SUN JREvel) akkor kezdtem a tananyagon felül is foglalkozni az "alternatívával". Amúgy ugyan az a byte kód pöpecül futott VMS(VAX és alpha is), linux(X86), ill. solaris(US2) oprendszerű gépeken. tehát feltehetjük, hogy a java program nem volt eredendően használhatatlan. persze ez még kislány-koromban volt.
  • FTeR
    #196
    A tanmese, nem az értelmi szintnek szólt. Csak könnyebb volt elmondani.
    Valahol olvastam vmi tesztet miszerint win server win kliensel gyorsabban kommunikál mint linux server win kliensel, a win server linux kliensre nem tért ki, de a kliensek döntő többsége úgy is win. Azomban a stabilitásról fogalmam sincs, még nem próbáltam és rendes tesztet sem olvastam. Azmeg, hogy a Józsi barátjának szobatársa már sikeresen kifagyaszott egyet ahoz csak gratulálni tudok, de nem mérvadó. Mind mondtam winxp-m még nem fagyott ki, miközben szomszéd haveromnál rendszeresen nyomogatják a resetet játékok közben(sztem tök fölöslegesen, mert ha várnának 1 percet rendbejönne a dolog, vagy ha a game ki is fagy (saját hibából) a win nem), a lényeg, hogy segg hülyék a géphez, de határozott véleményük, hogy a win szar.
    (A gamét csak azért hoztam példának, mert a videó tömörítő programok melett ez terheli még a gépet nagymértékben. Plusz az asztali pcket azért fejlesztik, hogy a gém mennyen rajta és nem az officért vagy a médiaplayerért.)
  • mir
    #195
  • droland
    #194
    "itt (nekem) a fő problémám azzal van, hogy windowsból szervert csináltak."

    El tudom képzelni, hogy neked e miatt mennyi álmatlan éjszakád van...
  • mir
    #193
    el vagy egy kicsit tájolva, asszem.
    itt senki nem eröltette a desktop linuxot, desktop Osnek ott van a windows, ami oda elég jó. itt (nekem) a fő problémám azzal van, hogy windowsból szervert csináltak. amúgy meg tanmese nélkül is elég sokmindent képesek vagyunk felfogni.
  • FTeR
    #192
    Az, hogy vki nem keni vágja a számítástechnikát még nem jelenti azt, hogy hülye. Attól még lehet inteligen, okos és művelt. Ha valaki nem szereti a benzingőzt még szüksége lehet egy kocsira és lehet jó soför, mégha nem ért semmit a szereléshez és még a gumi csere is komoly kihívást jelent számára.
  • FTeR
    #191
    A tanmesémmel kapcsolatban nem elfelejteni, hogy a felhasználók döntő többsége nem szakember és nem is akar az lenni. Nem akar barkácsolni, csak az a lényeg, hogy kényelmes és szép legyen minden.
  • FTeR
    #190
    Nekem mióta kijött az xp nem volt vele bajom és mégcsak újratelepítenem se kellett, pedig éjjel nappal megy.
    Sajnos a Linuxokon nem mennek azok a progik amiket használok és mégcsak hasonlók sincsenek, vagy ha vannak is nem tudnak annyit mint a Winesek. A win xp-re már egyáltalán nem jellemző a kifagyás. Van benne Hibernálás (nem készenléti állapot) ami írtora hasznos dolog (ha másra nem is de hibernálás alatt akár az alaplapot is kicserélheted, majd onnan fojtathatod ahol abba hagytad, igaz előtte érdemes törölni egy fájlt, de ez hozzáértőknek nem jelenthet problémát). A kezelő felületet bármire cserélheted beleértve az explorer teljes kinézetét, nem csak a szineket, de akár az explorer bezárásával más kezelő felületet is elindíthatunk és akár alapértelmezetté is tehetjük (az más kérdés, h a licensz nem engedi :)), egy ilyen elkészítéséhez rengeteg sw áll rendelkezésre csak érteni kell hozzá (ez linuxnál ugyan így van). A több felhasználós dologról megcsak annyit, hogy van felhasználóváltás amivel új felhasználó neven jelentkezhetünk be anélkül, hogy kijelentkeznénk a másikból és leállítanánk az ott futó programokat és természetesen vissza is válthatunk pillanatok alatt. És winXpben bármilyen beállítás megváltoztatható a regedit segítségével, tehát minimális szinten sem kell a gyári beállításokra hagyatkozni.
  • FTeR
    #189
    Sziasztok!
    Vegyünk egy átlag embert. Emberünk minden vágy hogy eljusson a céljához. Reggel felkel és azzal szembesül, hogy két garázsa van mind a kettő más lehetőségeket rejt. Első nap kipróbálja az elsőt amiben egy személygépkocsi van. Van benne rádiós cd lejátszó, tv, beépített mobiltelefon, légkondi stb. Beül elindítja 5mp alatt 100km/h-n van plusz 10mp és 200on. Azomban a célig vezető út néha megáll tankolni (gyorsan megál, kipattan, tankol, beszál, indul). De kényelmesen elérte céját.
    Másnap a másik garázsba megy, ahol van egy kamion. Külön az alváz (a motorral és kerekkell) és külön a vezető fülke. Ha van tapasztalata elkezdi összeszerelni vagy áthív egy ismerőst segíteni. Szépen összerakják csilli villi az egész valószínüleg gyors is, de nincs légkondi, se tv, mégcsak rádiósem. Elmegy hát keresni, beszerzi a tv-t, rádiót, telefont, légkondit, majd szépen beszereli. Már minden szuper. Felmászik a fülképe, indít, 30mp alatt 100on van, plusz 1perc 200on és szépen gyorsul tovább. Menetközben nem kell megálni hisz nagy a tank (még jó, különben eltartana egy darabig ki/be mászni, tankolni, újra felgyorsulni). Szépen megy azon kapja magát, hogy az utak nem a kamionnak vannak tervezve és elakad. Közben látja, hogy mások vígan furikáznak a személygépkocsival. Szerintetek emberünk legközelebb melyik járművet válassza?
    Tisztában van vele, hogy a kamionnal nem kell megálni, biztonságosabb (hiszen ha neki megy valaminek nem neki lesz baja), több a lehetőség mert hatalmas tároló kocsi is köthető utána, ha lassabban gyorsul is de magasabb sebességet képes elérni sokkal nagyobb teher melett. De hát neki nem erre van szüksége.
  • Pepito
    #186
    Mos' mi va' ?!?!?!
    Álljon meg a gyászmenet! Ez nem az index politika forum, ugye!
  • CAD
    #185
    off

    Ertelmesebb fajtát akartam irni...

    Raspolyciganyhoz meg vilagon semmi kozod nincs baratom, ugyan nem tartozok a kisebbseghez, de ez ismeroseink korbe poen szinten megnevezes, szal pls inkabb valamelyik ensz szervezetbe kamatozdasd ilyen iranyu - meglehetosen tullihegett - elveidet...

    harmadreszt meg ha szemelyeskedni birsz mindosze, akkor teljesen felesleges beirnod barmit is, mert oszinten lesajnalom hogy mi szurja a szemedet, vagy mi nem, mikor be sem vagy kepes regisztralni magad.

    on
  • mir
    #184
    windowst nem fog árulni, csak adja a szerverieit oprendszer nélkül is, mint ahogy most is meg lehet őket venni ilyen módon. de SUNnál mostanában a változás szele fúj, mert ők meg masszívan veszteségesek. bár javul a helyzet.
  • mir
    #176
    no mir out, mert álmos. hali.
  • mir
    #175
    természeresen nem rendes cluster, pontos hálózati topológiát most ne várj. a lényeg, amit ezzel jelezni szerettem volna, hogy a klaszter programozása nehéz, olykor rohadt nehéz, olykor meg lehetetlen.(mert vannak olyan algoritmusok, feladatok, amiknek a hatékony megoldására nem megfelflő a klaszter)
  • mir
    #173
    de vannak jó m$ dolgok is, mondjuk most épp nem jut eszembe sokminden, de a visual studió pl. kifejezetten tetszik.
  • mir
    #172
    1 a SUNt még ne temesd.
    2 az IBM meg masszívan nyereséges, köszöni szépen, eszében sincs leállni a power, aix, DB2 cuccaival. bár elképzelhető, hogy az aix előbb utóbb belemergál a linuxba(talán, min 10 év)
  • mir
    #171
    hé: én a világért sem állítanám, hogy a m$ot ki kell írtani, nem kell. csak nem szerver fronton kellene nagyon eröltetni a termékeit. egy iskola weblapjánál komolyabb dolgot nem tennék rá.

    kalszter-helyettesítés: a klaszterek megbízhatóságban nem annyira maradnek el a PRO1 néven jelzett szegmenstől, sokkal nagyobb gondot jelent a szoftverfejlesztés. egy "egyszerű" 32-64-128 processzoros rendszerre hatékonyan futó (értsd: gyorsabban, mint egy 8/16 utas rendszeren) kategóriákkal könnyebb feladat, mint egy ugyan azzal az algoritmussal, vagy ugyan arra a feladatra egy kalszter optimalizált kódot készíteni, azaz a klaszter esetében a vas árával (általában, jobb esetben)megspórolt 30-40%nyi pénz még kivételesesetben, amikor lehet csinálni hasonlóan jól optimalizálhato kalszter portot, általában elmegy a szoftver-fejlesztésre. klaszterre programot fejleszteni szopás, ezt első kézből hallod. nekünk a kémikusaink adtak egy nyílt kódú szimulátort, amit ők egy 120 gépből álló sima 1 Gbit ethernettel összekötött gépen akartak futtatni(gépterem éccaka) és az oktatók(akik amúgy nem olyan buták, hidd el) inkább írtak egy programot, ami lebontja az adott hatlmas reakciót kis reakciókra, és azt oldották a gépek. persze ennél egy kicsit bonyolultabb volt a megvalósítás, de most
    1 nem akarlak ezzel terhelni
    2 még én sem néztem meg részletesen
    tehát csak annyit, hogy a klaszter programozás általában nagyon nagy szívás.
  • mir
    #167
    amúgy a klaszter meg nem olyan nagy királyság, hogy a PRO1et helyettesíthetné.
  • mir
    #166
    és a kevesebb pénzzel párhuzamosan kevesebb megbízhatósággal. no de mindegy.
    az unisysről meg csak annyit, hogy amikor a m$ttal indítottak unix ellenes kampányt, egy AIX alapú IBM cuccon futtatták a weblapot, annyira bíztak 1 éve a saját cuccaikban. Amúgy jellemző, hogy egy olyan appache futott a gépen, ami olyan szép IS5nek nézett ki, hogy a turpisság csak akkor derült ki, amikor v.kinek sikerült egy amúgy már foltozott, bizt. résen felnyomni. update rúlzik.
    ennyit az unisys megoldásairól.
  • mir
    #161
    az, hogy a m$ mit használ leginkább titok, mert még ha nem használnának mindenhol windowst, akkor is csak windowst vallanának be, mert valóban, ez nekik presztízskérdés. amúgy meg a nyílt kódú dolgok nagy előnye, hogy könnyen testreszabhatóak. egy középszintű programozó is át tudja írni bármelyik linu disztribet/bsdt 2 nap alatt, hogy windowsnak látsszon. és nyugi, a m$ sem olyan hülye, hogy windowson tárolja a fontos dolgait.
  • Cat #158
    de azt se felejtsd el, hogy ez náluk presztízskérdés, nem pedig azért csinálják igy mert ez a minden szempontból teljesen optimális megoldás
  • mir
    #154
    igen, de ezek nagy része nem desktop alkalmazás. de jó lenne ha desktopon is lenne linux, csak 2-3 éven velül nem tartom valószínűnek...
  • mir
    #152
    eszembe sem jutott, hogy a windows kihal. nem is lenne jó senkinek sem. csak szervert ne építettek volna belőle... amúgy alapjaiban véve a windows sem rossz technológia, hátha egyszer sikerül jól implementálni.
  • mir
    #149
    persze arra még sajnos várni kell...
  • mir
    #144
    ez igaz.
  • Pheel
    #143
    Én meg ismerek 10 embert, aki ennek az ellenkezőjét fogja állítani. Most akkor jobb lesz neked? Mégis mitől számít bárki tapasztalata is mérvadónak? Senki nem ért ugyanannyira mindkét rendszerhez, figyel mindkettőre annyira és foglalkozik vele annyit. Aki az egyikhez ért, annak az a stabil, aki a másikhoz, annak az. Aki egyikhez sem, az meg elhisz bármit...
  • mir
    #142
    egy példa elég a windows összeomlására, ha unixéra (sokkal jobban gyepált szervereket figyelembe véve) sem tudok.
  • droland
    #140
    De most hoztál egy példát...szal érted...
  • mir
    #139
    hát 2000 már döglött ki nálunk az ELTEn pusztán megnövekedett levélforgalomtól.(beadandó határidő rulez) ilyet nem csinálnak az unix-alapú szervereink. (VMS meg még annyira sem)
  • droland
    #137
    Mellesleg most történt valami, amire (valjuk be, ha igaz!), akkor nem nagyon számítottak, "oszt akkor most" húúúúúúúúúúúúúú mindenki meg van ijedve (pont j vagy ly?), de egyébként kit érdekel??? Nem ez lenne a cool hozzáállás?
  • droland
    #136
    Kedves mir!

    "hogy nem döglik ki olykor olykor a szerver"

    Hát amit közvetve nem használsz, az nem is döglik ki könnyen...ez a tipikus desktop vs server dinamika, stabilitás összehasonlítása, aminek én mindig ellene voltam...

    "ill. nehezebb felnyomni"

    Nem azt fogom felnyomni, amin átlátok, mert az nem "dicsőség"...hidd el sokan gondolkodnak így, ezzel azt akarom mondani, hogy nem az a nehezebb, könnyebb, amiből kevesebb/sok van...

    Ti szoktátok mondani: a látszat néha csal...