14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Garga Pitic #10438
    Miniszter bá azért kaphat egy kis jó pontot. A Szent-Redbull napi rendezvényen ő javította ki Bockhort-Palikot: amit ők Mi-17-nek láttak (talán MD-500 volt? passz), az nem az.
    Hehe :)
  • Bucser
    Nyereséget sokféleképpen el lehet érni.

egyébként legfrissebb balance sheet szerint 2007 dec 31-el 700 milla profitot termeltek ki.

íme
  • Fenrir
    Malév nyereséges? Ez nekem új, pedig eléggé bennfentes vagyok :)

Ha olyan nyereséges lenne akkor nem csökkentené a pilóták számát és adná el a 2 nagygépet meg 5 szinte "vadiúj" 737-est...
  • Bucser
    talált gázkút?? előbb eladták a földet és azután találták a gázt (anno a MOL-nak nem kellett pedig tudtak róla lassan 10 éve, hogy a medencében van gáz).

Ne ferdíts kérlek azért, hogy hatásosabb lesz a mondandó...

MALÉV hazavágása? melyik részére gondolsz? (hogy végre nyereséges is?)

Valamint tudtommal nem 2 darab ALCA-ról van szó. Bocskortól meg nekem is hányhatnékom van.
  • Putyin
    "megvásárlása"
  • Putyin
    olyan hadügyminiszter kéne, aki azon túl, hogy nem baszik be nyilvános fellépés előtt és tudja, hogy "jó leszállást" és nem "jó szelet" kell kívánni a pilótáknak, azon túl ért is hozzá és érdekli is, hogy miként teheti jobbá, a feladata szerint ütőképessé és korszerűbbé a rábízott sereget.
  • Putyin
    vagy DBR-es Metro Projekt, vagy a talált gázkút eladása, vagy a MALÉV hazavágása, vagy sorolhatnám?!?! nem az alca nem meg vásárlása teszi majd jobbá a sereget, viszont erre a gépre szükség lenne.
  • Putyin
    addig, míg egyes politikusok a saját népszerűsítésükre használják a légierőt, míg nyikhaj antikatonák autóval száguldoznak a reptéren és ez a szenzáció, míg rádiós műsorvezető, aki néhány éve roppant negatívan nyilatkozott a seregről, kiválasztott ember, aki népszerűsíti a légierőt, addig miről is beszélünk? az nem gond, hogy vidékfejlesztési kommunikációra milliárdokat tapsolnak el, de 2 alca már baj?
  • Putyin
    nem egészen.

itthon először Yak52. ha nem szavazzák ki a kadétot, akkor Canada. Ha ott sem esik ki, akkor hazajön és Alba majd MiG vagy gripen. De semmi esetre sem Gripen.
    Amúgy meg 1-2 alca nem a világ vége. de megnyugodhattok, mert nem lesz alca sem. meg lassan már gripen sem, és légierő sem.
  • Bucser
    "továbbá a nulláról rögtön gripennel kezdeni egy kiképzést nem kimondottan jó ötlet. "

tudtommal a kiképzés eszköze az kanadai suli és nem az itthoni ALCA. itthon már csak típusátképzést kapnak a pilóták neme?? ahhoz meg nem kell ALCA.

A hátérsértők kergetésére valóban jobb a kisméretű gép.
  • Putyin
    nézd úgy Balázs, mint az F1-t

először gokárt vagy valami hasonló
    aztán F3000 vagy mi
    aztán F1. de mindenhol megnézik az embert hogy kretén e?
  • Putyin
    felderítésre is lehet alkalmazni - szintén pénzügyi okokból is ajánlott lenne.
  • Putyin
    is is. az alca nem szól nagyot, ha harcról van szó bár hallani ezt azt, hogy mire vethető be. Pl a balfék cessna pilóták terelgetésére kimondottan jó lenne, mivel nem esik le 200 alatt és cserébe az óradíja lényegesen alacsonyabb, mint a gripennek. továbbá a nulláról rögtön gripennel kezdeni egy kiképzést nem kimondottan jó ötlet.
  • Reaper
    Ezekkel mind tisztában vagyok én is, a baj csak az, hogy egyik sem közös légierő...
  • Molnibalage
    "Ezekben meg kellene egyezni.Ez világos."

Mikor még a jobb viszonyban levő országokkal sem megy egy vacak C-17 program? Így hirtelen nem is jut eszembe egy eset sem mikor ekkora léptékű védelmi önállóságot feleadna bárki is önként.
  • [NST]Cifu
    -A balti NATO tagállamok, saját légierejük nincs, forgó rotációban védi őket 4 vadászgép (német, lengyel, angol, holland, stb.)
    -Szlovénia, olasz vadászgépek védik a légterüket
    -Új-Zéland nem rendelkezik saját vadász-légierővel. A légierő csak teherszállító és tengerészeti járőr repülőgépekkel rendelkezik, valamint helikopterekkel. A légvédelmet adott esetben az Ausztrál légierő látná el.
  • qtab986
    . Közös légierő stb. esetén meg lehetne huzavona, hogy mennyi gép és hol legyen milyen költségekkel.
    Ezekben meg kellene egyezni.Ez világos.De hát ha eleve húzódzkodunk valamitől mert meg kell egyezni másokkal akkor minek 7.62mm NATO meg 5.56mm NATO meg minek a NATO és a metrikus mértékegységek?
  • Molnibalage
    Mármint harci gépet vagy úgy általában? Mert ugye Hollandia és Belgium is csak egy elsővonalbeli harci géppel bír. Anyagiak szempontjából akkora mértű (és nem gazdaságú) ország mint ki kevés engedheti meg azt a luxust, hogy több típust üzemeltessen.
  • Molnibalage
    Mennyi most a MiG pilóták átlagéletkora? 40? Belőleük már nem lesz Gripen pilóta.. Mennyi Gripen pilóta van most egyébként? Én olyan 12-16-ról tudok.
  • Putyin
    az egy dolog. de stratégiailag baromság egy típust tartani csupán. mondjuk amennyi pilóta maradt...
  • Molnibalage
    Miért? Én pont fordítva látom. Mindig egy adott ország látja el csak mindig más. Közös légierő stb. esetén meg lehetne huzavona, hogy mennyi gép és hol legyen milyen költségekkel. Totál más a kettő szerintem... A Litvánokhoz mindig négy gép települ emlékeim szerint.
  • Molnibalage
    De ha nincs pénz másra? Sőt még egy típusra sem rendesen...
  • Putyin
    :D nájsz
  • qtab986
    Nem voltam világos.A balti helyzet egy extrémebb szituáció (szerintem) ahhoz képest,hogy másokkal lenne közös légierőnk.És mégis van.
  • Putyin
    nem épülhet egyetlen géptípsra a légierőnk, ne beszélj zöldeket
  • Molnibalage
    A Harrerben az a különleges, hogy nem annyira dübörög mint más gépek, magasabb frekvencián "zenél". Jobban hallani a sivító kopresszorzajt.
  • Molnibalage
    Csak az nem közös légierő egyszerűen más látja el a feladatot. Tudtommal nem ingyér megy a dolog.
  • Molnibalage
    Tudom a lépcsőzetességet, de mennyit is repül a magyar pilóta mielőtt Gripenre kerül? Akkor mire is kell Ne azért vegyünk másik gépet, merthogy a Gripen drága. Miért is lene jó két gépet rendszerben tartani? Én továbbra is fentartom véleményem, hogy semmi értelme. Szétforgácsolni azt a keveset is ami alig van. Tényleg zseniális húzás lenne...
  • Tikal #10410
    jaja, viszont a harrier elég hangos volt :)
  • qtab986
    Azt hiszem a balti államoknak nincs saját légiereje.Rotációban más NATO tagok védik.Még csak a pilótákat se ők adják.
  • Fenrir
    Ha nem utálna minket minden szomszédos országunk akkor talán lenne rá egy halovány esély :)
  • qtab986
    Kicsiben és nem a légierőnél a német-francia közös dandár.
  • qtab986
    Kinek az ellensége?
  • Reaper
    Baromság... Hallottál már hasonlóról a világban?
  • Putyin
    nem volt tudtommal és nem jó ötlet. gondolj bele, onnantól mi lennénk az ellenség.
  • qtab986
    2 kérdés.
    1.Volt olyan elképzelés,hogy Lengyelország;Cseh;Szlovákia;Magyarország mondjon le a saját légierőről és csináljon egyet közösen?
    2.Ez rossz ötlet lenne?
  • Putyin
    az albákban, yakokban nincs több óra vissza. azoknak vége. kell valami helyettük. de őszintén kíváncsi leszek, hogy mit fognak venni ezek a férgek. azért a bocskort hagynám kirepülni az albáva, az utasülésbe meg beültetném a szekeret, azt' hadszóljon...vadászpilóta, jesssz.
  • Putyin
    már hogy lenne azonos hotas, a vezérlés a gripennel? a gripen, az gripen, az alca alca, a mig meg mig. mi köze a hawknak a gripenhez, vagy a mighez?
    mégis megy rajta kiképzés? mi köze a cessnának a A320-hoz, mégis azon kezd a legtöbb ember és onnan megy felfelé, hogy egyáltalán kiderüljön, hogy a terhelésket egyáltalán bírja e? aki f16-ra kerül, azt min képzik ki?
  • Reaper
    Ehhe:)
  • Fenrir
    Részvétem.