Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Valamikor meg a Fokkerhez sincs alkatresz...😊

Telleg Fenrir, azt nem tudod, hogy a Bela tartosan megy Omanba, vagy csak telire?
Fenrir
Eléggé okádék egy géptípus, nemhiába akarja a Malév már évek óta elpasszolni csak éppen senkinek sem kell 😊

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
Nofene. Vasárnapi pilótáknak találták akkor ki a CRJ-ket? 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Fenrir
A CRJ-k többet állnak mint repülnek 😊

Lévén a gép nem ilyen igénybevételre lett kitalálva ezért szinte minden gépnek van valami baja amitõl fûre kell tenni.

[NST]Cifu
Oroszul beszélsz-e e még/már? 😊

BTW az Szuhoj Superjet optimista becslések szerint is csak 2008-ban fogja megkapni az engedélyeket, de inkább 2009. Ha most eladják a CRJ-ket, akkor egy évig nem lesz regionális jetje a cégnek?

Lévén a gép még a szûzfelszállását sem tette meg...

Fenrir
Budapest-Bangkok is jó lenne 😊

Btw novemberben a három 767-esbõl 2 meglép innen és lehet, hogy a négy CRJ-re is van vevõ, úgyhogy lesznek itt érdekes dolgok 😊

Pl az orosz a Sukhoi Superjetet akarja a Malévnak megvenni.

[NST]Cifu
Attól függ, azért egy amerikai nyugati-keleti part közötti útvonalon (pl. Los-Angeles - New-York), vagy egy Moszkva-Delhi útvonalon még bõven megérheti.

Bár amúgy a mérnökök a rövid távra is kitalálták már a megoldás: speciális "metró", amelynek az alagútjaiból kiszivattyúzák a levegõt. Légritka térben a hangsebesség átlépése ugyebár sokkal kevésbé problémás. 😊

Kata
De tán még csak nem is kontinentális útvonalakon.

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Hát nyilván nem Bécs-Budapest útvonalon fognak vele repülni. 😄

Kata
Mire 30 km-re felmászik, rég odaér a céljához... 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Zacsit pontositanam: a V1 egy valtozo un. "dontesi sebesseg", es minden felszallas elott ki kell szamolni, hogy mennyi lesz. Tehat V1-nel kell eldontened hogy folytatod a felszallast, vagy sem.
Ezt ugy valasztod meg, hogy eloszor is, ismert a palya merete, hogy szaraz/nedves a palya, hogyan tudsz emelkedni, hogy mekkora a homerseklet, hogy mekkora akadalyok lehetnek az emelkedesi szakaszban, illetve, hogy mit birnak a gumik es a fekek.
Mindegyik ertekhez tartozik egy max. felszallotomeg ertek, es a legkisebbet veszed alapul. Ehhez hozzaveszed, hogy van egy un. plusz 15%-os szabaly, vagyis a palyahossz, amit figyelembe kell venned, az 15%-al tobb legyen, mint az, ami akkor all rendelkezesedre, ha mindket hajtomuved mukodik. Valamint figyelembe kell venned azt is, hogy a palya vegen a repulogep mar legalabb 35 feet magasan legyen szaraz palyanal, es legalabb 15 feet, ha nedves a palya. (Ez az un. "screen height" ) Megvannak a palyahosszok, es minden palyahosszhoz tartozik egy adott V1, illetve az adott felszallotomegedhez is a palya fuggvenyeben is valtozik a V1. Adott a ket linearis fuggveny, a metszespontjukban van a "balanced V1". Na, ezt kell alkalmaznod.
Utana van a VR, ami az orrfuto emelesi sebessege, ennel be is szokas mondani, hogy "rotate", vagyis hogy elemelted az orrfutot. Utana, ha megvan a megfelelo sebi, es felhajtoero is van, a gep elszivodik, ezt erzed a seggeden is, illetve a vario megindul pluszba. Ekkor csukhatod a futot, es veheted vissza az ivelot.
V2: ez az a sebesseg, aminel a gep meg vezetheto egy mukodo hajtomuvel.
V0 valoban nincs, van viszont VS0, ami a gep atesesi sebessege teljesen nyitott ivelovel/fekszarnnyal (kinek mi tetszik). (A sebimeron a feher vonal eleje.)
[NST]Cifu
Voltak is, vannak is ilyen fejlesztések, de elég visszagondolni a Boeing Sonic Cruiserre. Hiába tünt úgy, hogy jó irányba való lépés technológiailag egy olyan gép, ami már most is 5-10%-al gyorsabb utazósebességgel, mint a jelenlegi gépek, és a jövõben szuperszonikus lehetne, ha a potenciális vásárlók nem látnak benne fantáziát. A potenciális vásárlók pedig azért nem látnak benne fantáziát, mert Concorde bebizonyította, hogy a szuperszonikus repülés akkor lesz csak rentábilis utasszállítók esetén, ha a gép nagy csendes lesz.

Már a topicban is felhoztam párszor a QSP-t (Quiet Supersonic Platform), vagy a QSST (Quiet SuperSonic Trasport), illetve a Gulfstream QSJ (Quiet Supersonic Jet) programokat. Ezek szépek és jók, de továbbra is csak tervezõasztalokon, jobb esetben méretarányos modellek fázisában vannak. Márpedig az azért mond valamit, hogy az összes nagy cég inkább a Buisness repülõgépek terén kezdett el gondolkodni a szuperszonikus repülés továbblépésénél, mivel egyenlõre nem látják azt, hogy lesz elég csendes egy nagy méretû gép szuperszonikus sebességen...

A Lockheed terve a Superszonikus Buisness Jetre

Szerintem azonban a következõ lépcsõfok már a hiperszonikus repülés lesz, nagyon-nagy magasságban (30km+). Az pedig valódi elõrelépés lenne a hosszú távú légi utazás terén...

Fenrir
Állítólag van olyan konfigurációja aminél 510 férõhelyre lehet beszékezni 😊

Kata
nagyon rövid ekkora gépnek az a pálya, látszik a video végén, hogy szinte 'végiglassulja', gondolom azért muszáj ilyen rövidre bejönnie, másrészrõl ha jól láttam domboldal van a final alatt

[/cserf][/fülünyúl]

ColdFire

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

ColdFire

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

ColdFire

Kata
Na, nekik nem lesz veszteséges fenntartani egy olyan gépet. 😄

[/cserf][/fülünyúl]

nyilván. Lesz olyan légiársaság, aki kétszer annyi széket rakat majd be, mint eredetileg tervezték...😊

Товарищ Путин

Kata
Gondolom az A380-nak is lesz mezei turistaosztályos "tömegszállítója", hiszen ez a sok luxusbigyó nagyon sok hasznos helyet elvesz.

[/cserf][/fülünyúl]

Én ezt azért írtam, hogy jobb lett volna szerintem egy fejlesztés, ami a sebességre megy, nem a luxusra. A Concorde valóban mellélövés volt bizonyos szempontból...

Товарищ Путин

Kata
nem gyengét szólt!

[/cserf][/fülünyúl]

Boconadi
[NST]Cifu
A Concorde csak a nyílt vizek fölött repülhetett teljes sebességgel, ráadásul összesen volt két útvonala, mindkettõ ugyanoda (New York), szóval finoman szólva erõsen korlátozott volt a gép használhatósága.

Azért az A380, mégha a kétszintes kialakítása miatt sok reptéren nem is tudják kiszolgálni, sokkal rugalmasabb...

az nem kevés lé. mondjuk ok a luxus, de nem kell a luxus egyáltalán, ha megy a gép mint a fene. ezért volt jó a Concorde. Sima ülések, semmi ágy meg ilyenek, viszont London - New York hipp hopp megvolt. Én spec utálom a hosszú repülõutakat - kivétel, ha én repülöm, de mint utas tré. inkább azárt fizetnék, hogy elõbb odaérjek, mint azért, hogy ágyban feküdhessek...Ha jól tudom a Concorde is hasonló árfekvésben mozgott.

Товарищ Путин

Fenrir
A Singapore Airlines elsõ útja Sydney-be vezetett, állítólag már hónapokkal elõre elfogyott minden jegy pedig közel félmillió forintnak megfelelõ dollárba/fontba/mittoménmibe került.

és ezt a képet tudod ki csinálta???😊))

Товарищ Путин

ja, nem rossz, Reaper is mutatta ma. Egész más szintre emeli az utazás színvonalát. Mondjuk kérdéses, hogy mibe fáj majd egy Bécs - Bangkok ezzel a járattal...

Товарищ Путин

Kösz. Nem tudtam mi a fene miatt ugrik be állandóan az az ablak. <#taps>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Papirzacsi
Mint azt bizonyára hallottad, minden gép szárnya kelt örvényléseket a gép mögött.Az örvénylés nagysága függ a szárnyon keletkezõ felhajtóerõtõl, így mondhatjuk ,hogy arányos az örvény erõssége a repülõgép tömegével.Ez az örvény eléggé meg tudja keseríteni annak a repülõgépvezetõnek az életét, aki belerepül a másik gép által keltett örvénybe. Ezért a gépeket turbulencia kategóriákra osztották, és létrehoztak elkülönítési minimumokat a kölönbözõ kategóriákra.Ezekbõl a kategóriákból a legnagyobb a Heavy (nehéz)ami 300000lbs vagy annál nagyobb felszállótömegû gépeket tartalmazza.

V0 nincs. Van V1, ami változó érték, de ha V1 alatt elromlik az hmû, és a kapitány úgy dönt, hogy megszakítja a felszállást, akkor még meg tud állni biztonságosan. Ha V1 felett áll le a hmû, akkor kötelezõ felszállni, mert már nem tud megállni a pálya vége elött.
A V2 pedig egy minimális biztonsági sebesség, ami géptípustól függõen az átesési sebességnek olyan 120%-a örül van.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Kata
Kitöröltem pár korábbi üzenetet errõl az oldalról, mert vmi ratyi képfeltöltõ beléptetõ ablaka állandóan felugrált. Ami kép arról az oldalról volt linkelve, az kuka lett, sry.

[/cserf][/fülünyúl]

A rádióforgalmazásban mit jelent amikor olyanokat mondanak mint pl.:TWA-843 nehéz?
Milyen sebességek a V0;V1;V2 amiket felszálás jözben mond a pilóták közül az egyik (talán a másodpilóta).

WOW.F.E.N.R.I.R. magyar hangja CIFU <#phone>.
erõs képzavar 😛
De köszönet!Tényleg így értettem meg mi mit jelent.

Boconadi
<#eljen>
Boconadi
Szép kis kép 😊

ColdFire

Boconadi
[NST]Cifu
Dekódolom:

Vízszintes vezérsík (Fenrir ábráján: horizontal stabilizer): általában gép farkán két oldalt lévõ stabilizátor, ezeken van a magassági kormány (ill. elõfordul, hogy az egészet elfordítják, és így használják magassági kormánykényt)
Függõleges vezérsík: a gép farkánat tetején lévõ stabilizátor, ezen van az oldalkormány. Vadászgépeknél elõfordul, hogy két függõleges vezérsík van, ilyen például a MiG-29, vagy az F-22.

Fenrir
Rudder: oldalkormány
Elevator: magassági kormány
Stabilizer: stabilizátor

Üdv!
Mit hívnak vízszintes vezérsíknak és mit függõleges vezérsíknak?

Az rgv. es az operator valoban ket kulon beosztas, mert mindkettonek mas es mas a feladata elsodlegesen. Masodlagosan el tudja latni a masik feladatat is, tehat az elol ulo is tudja inditani a fegyverzetet, es kezelni a radart, es a hatul ulo is tudja vezetni a repulogepet. Adott esetben.
Ez a helikoptereknel sem ritka, a Mi-24-esnel pl. szinten van botkormanya es EVK-ja (meg muszerei, es hajtomu-kezeloszervei) az operatornak is, a pedalok pedig egy labnal elhelyezett kapcsoloval ugranak ki az oldalfalbol. (Pedalnak nevezni tulzas, ket kis rudacska mindossze, es a 45-osnel nagyobb cipello mar lelog rola erosen😊) Celzokeszulek viszont nincs a pilotanal, o csak a nem iranyitott fegyverzetet tudja kezelni, illetve veszoldani.
[NST]Cifu
Lehet, neki is van botkormánya.

grotesk
a MiG-31-nél tudtam hogy lehet hátulról vezetni, de a szuhojnál nem voltam biztos a dolgokban.

[NST]Cifu
Úgytudom a pilóta és a navigátor/bombázótiszt feladatkör az oroszoknál el van különítve, igaz az utóbbinak is kell rendelkeznie megfelelõ pilótagyakorlattal, hiszen vezetnie is kell a gépet. Ettõl függetlenül ez két külön beosztás.

grotesk
lenne egy láma kérdésem. a szu-24-ben ugye két ember ül, ebbõl egyik a plióta, a másik a navigátor/operátor, nem tudom h mi pontosan...a kérdésem: aki egyik repülésnél navigátor, az ugyanúgy repülhet pilótaként is, és ez éppen attól függ hogy arra a bizonyos repülésre melyik katapultülést kapta? Magyarán: nincs külön pilóta és navigátor, vagy mégis?

Boconadi
igen. Ülj le egyes.

<#idiota>
Fenrir
Rosszat mondtam? <#confused>

Boconadi
ColdFire
<#falbav><#wow3>