14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Molnibalage
    "Akkor a hajónak is van giroszkópja amihez a repülőgépekét igazítják?"

Gondolom igen. Ne feledd a repcsin méretkorlát is van. Egy hajón annyira nincs. A mérettel általában a műszerek pontossága is javul. Lásd atomóra vs. kvarcóra. Az elv ugyanaz, csak a pontosabb a mérés.
    ----

"Hogy van ez? A szárazföldön beindítják, ott megjegyzi mi a vízszintes sík aztán felviszik a hajóra vagy amikor nagyon nyugodt a tenger, például egy kikötőben állnak akkor veszik úgy, hogy ez a viszonyítási alap?"

Ez is elképzelhető, de folymatosan korrigálni kell. Mivel a hajó nem igazán bukdácsol ez nem lehet probláma. Ott talán GPS mérés is elég ehhez. De nem értem mi ilyen nehéz szerinted abban, hogy belődd a vízszintest. Nem kell ahhoz nagy tudomány szerintem, főleg ma...
    ----

"A GPS-est se értem. A GPS megadja a műszer melyik földi koordinátán van és pontatlanul a magasságot is."

Igen. Tehát alapvetően csak "2D-s" (hosszúság, szélesség) pozíconálásra használják, de a függőleges kooridinátádat máshonnan méred. Legalábbis szerintem.
    ---

"Ez mit segít abban, hogy a műhorizont megadja a gép vízszíneset repül vagy bedőlve?"

Műhorizont volt GPS előtt is már a 30-as években. Megoldható. A hogyanra nem tudok válaszolni neked. Azért ne keverd a nagyságrendeket. A műhorziontnak azért nem kell tűpontosnak lennie. (vagy igen?)
    ----

"A giroszkópok meddig kielégítően pontosak?"

Hát erre talán a tervezője tudna válaszolni. Először is a giroszkóp régen az egy mechanikus műszert jelentett. Ma már csak tartalék az ilyen szerintem. Lézergiroszkóp ma a menő és annak a műküdési elve is teljesen más tudtommal. Csak "hagyományból" hívják annak, mert a funkciója ugyanaz.
    ---

"Meddig kell repülni egy repülőgépnek elméletileg ahhoz, hogy a giroszkóp elállítódjon?"

Asszem az F-16A esetén az INS 1 óra repkedés után akár már 1km-es hiba is felhalmozódhatott. Ezért van az, hogy GPS koordináták alapján frissítik és "összelövek" az adatokat. Kőkemény statisztikai számítások vannak ott szerintem.
    ---

"Pl. azt hiszi vízszintesen repül de süllyed vagy oldalra bedőlve akar leszállni."

Annyit még régen sem tévedett. Ilyenről még soha nem is halottam egy katasztrófa okán sem.
  • perko

Ez is hasznos lehet néha.
    Repülésben Használatos Rövidítések
  • qtab986
    Akkor a hajónak is van giroszkópja amihez a repülőgépekét igazítják? Hogy van ez? A szárazföldön beindítják, ott megjegyzi mi a vízszintes sík aztán felviszik a hajóra vagy amikor nagyon nyugodt a tenger, például egy kikötőben állnak akkor veszik úgy, hogy ez a viszonyítási alap?

A GPS-est se értem. A GPS megadja a műszer melyik földi koordinátán van és pontatlanul a magasságot is. Ez mit segít abban, hogy a műhorizont megadja a gép vízszíneset repül vagy bedőlve?

A giroszkópok meddig kielégítően pontosak? Meddig kell repülni egy repülőgépnek elméletileg ahhoz, hogy a giroszkóp elállítódjon? Pl. azt hiszi vízszintesen repül de süllyed vagy oldalra bedőlve akar leszállni.
  • Molnibalage
    Inertial Navaigational System - Tehetetlenségi Navigációs Rendszer

Hasznos oldal rövidítések dekódolásához.
  • [NST]Cifu
    Inerciális navigációs rendszer, az a rendszer, amely képes elvezetni a célodhoz, ehhez ugyanakkor adatokra van szükség, vagyis az indulási pozicióra. Az INS ez alapján képes megmondani, hogy merre kell menned, hogy elérd a célodat. Giroszkópokkal, gyorsulásmérőkkel figyeli a gép mozgását, ezek szolgáltatják az adatokat ahhoz, hogy merre menjen.

A GPS alapján képes vagy a magasságot is megmondani, tehát azt is, hogy emelkedsz vagy süllyedsz.
  • qtab986
    Az INS micsoda?
    A GPS mit ad hozzá a lézer-giroszkóphoz? Abból hogy derül ki mi a vízszintes?
  • alert
    Többféle megoldás van. A régi giróknál összekapcsolják egy adatkábellel vagy jobb esetben vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a gép és a hajó INS rendszerét és attól kapja a korrekciós adatokat, amíg folyik az egyeztetés. Elég pontos. A modern rendszereknél pl az újabb lézer-gironál össze lehet kapcsolni őket a GPS-el, ami lehetővé teszi a mozgás közbeni egyeztetést, akár repülés közben is. De ha jól tudom ezek igencsak drága technológiák.
  • qtab986
    Repülőgép-hordozókon hogyan állítják be a helikopterek és repülőgépek giroszkópját?
  • Reaper
    Igen, írták több helyen, hogy állítólag kiszakadt az egyik hajtómű, aztán a másik kigyulladt ill. darabok estek le a gépről mielőtt becsapódott.
  • Reaper
    Semmi nem volt, mivel írta a srác a kommentekben, hogy némafilm volt.
  • Molnibalage
    Fater valami olyasmit olvasott valahol, hogy állítólag kiszakadt az egyik hajtómű. Csak nem itt is strukturális problémák kezdődnek? Hm.... Inkább várjuk mega végét a dolognak.
  • Molnibalage
    60 év alatt nem változott semmi az USAF-ben. Akkor is volt idő poénkodni. :)

Azért kíváncsi lennék, hogy az eredeti aláfestő zene mi lehetett.
  • Fenrir
    Déltől estig majdnem az összes járatot törölték, délután volt 3-4 Malév gép ami el tudott menni.

Az 1-es Terminált teljesen lezárták és a forgalmat áttették a 2-esre amin még ezzel sem volt akkor forgalom mint egy rendes napon. A rohadt gépeket kellett vontatnunk egész nap az egyik gurulóról a másikra mert az állóhelyeken nem lehetett hagyni őket.
  • Bucser
    Sztrájk Ferihegyen
  • Putyin
    ez baromi jó
  • Putyin
    hát itt vajon mi történt?

http://index.hu/politika/bulvar/sdcal5851/
  • Reaper
    Sírva röhögős:) Itt van még kettő:

Tigers 1
    Tigers 2
  • Molnibalage
    Beteg. :)
  • Molnibalage
    Ez tény.
  • Molnibalage
    És hány MiG és hány F-16 repül és mekkora repült órával? A számok így önmagukban nem jelentenek semmit. Nálunk 1998 óta elveszett 3 db MiG. Hány repült óra volt ezalatt. Nem tudja valaki? Ha annyi amennyit saccolok, akkor olyan baleseti statisztikánk van amit finoman szólva is durva.
  • Molnibalage
    Nehéz elhinni.

- Az, hogy strukturálisan kibírta már az egy kisebbfajta csoda.

- A kormányerők ilyen megfúvásnál vajon honnak jöttek?

- Hajóműpompázs?

Ha ez tényleg így volt, az nem semmi..
  • Molnibalage
    Khöm. Volt olyan év amikor az F-16 baleseti statisztikája jobb volt az F-15 gépeknél.
  • Putyin
    hát, ott azért nem annyira egyszerű a dolog. de 2 hajtómű akkor is jobb mint 1.
  • Putyin
    a lezuhanások aránya idén 7 MiG, 8 F-16
  • Reaper
    Az egy érdekes történet volt...
  • qtab986
    Ez egy történet amin lehet hüledezni. 1:50-nél jön a lényeg.
  • ivan924
  • ivan924
    Gondolom sokan ismeritek. :)
  • joebacsi
    topi gépe, -1 :)
  • Putyin
    a helyes kérdés inkább, hány többhajtóműves nem zuhant le hajtóműhiba miatt.
  • joebacsi
    hány f16-os zuhant le hajtóműhiba miatt?
  • Putyin
    azaz, vagy F-15, vagy Su, vagy MiG. Tudod, ameddig magy az az egy hajtómű, addig nincs baj...
  • Gundark 1 1
    Ja igen :) Two tails two engines : Akkor Tomcat :) Ja nem bocs, Hornet :)
  • Putyin
    Ja, nem árt
  • Reaper
    Gondoltam berakok már egy repülőgépet is...
  • Putyin
    na igen, ez már kinéz valahogy. és ahogy mondod: Two tails, two engines!
  • Reaper
  • Molnibalage
  • Molnibalage
    Ajándék, de nem tőlem.
  • toto2700