Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

42nd Intruder
Azért a Cseh Gripen igencsak jó programot repült. Fõleg ha a kerítés mellett nézte az ember és az alacsony, gyors áthúzás végén a 900km/h-s sebesség felett repülõ madár igencsak örök emléket szerzett 😊

Igen, ez nekem sem tetszett, hogy például F-16-osból mindig van 3-4 is. Még 90-es években tátott szájjal néztük, de mára már nem újdonság. Gripenbõl is elég lenne csak a hazai, és csókolom.

narazzino
nem is lenne ezzel nagy baj, hogy a nagyágyúk nem jönnek el, mert hát azért kevés rá az esély...de ha egy-két dolgot változtatnának az ideihez képest, akkor az már nem lenne rossz repnap. pl.:
-az idei 3-4 Albatrosz bemutatóból az egyiket nyugodtan kiválthatná modjuk egy Eurofighter (angol és német meghívva)
-a Baby Blue helyett jöhetne a Red Arrows vagy a Patrouile Suisse (ha már idén nem jöttek el)(Vityaziról már nem is beszélve...)
-a F1-es autó vs. vadászgép baromkodás helyett legyen mondjuk egy F-15
-Idén volt 3 Gripen, abból 1 is elég, a svéd és a cseh helyett meg mondjuk lehetne Mirage 2000 + valami kötelék talán...

Szerintem ennek sokan örülnének.

Pont ezt mondtam az utolsó bekezdésben. Szerintem nincs abban semmi rossz, hogy minél több nagyágyút hívunk meg, így minél nagyobb az esély, hogy eljön legalább 1 valaki. Elvégre: "Merjünk nagyok lenni." 😊

Bucser
N ja mindenkit meghívtak aki számit... de ki fog eljönni???

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Megmondom elõre, hogy melyik gépeket nem foglyuk látni:
- Szu-30MMK
- Szu-27
- Russian Knights formation
- MiG-29OVT
- Szu-30
- F-117
- F-22

Sajna ha ezek nem lesznek, akkor megint csak egy átlagos repnapot láthatunk majd. 😞 Pedig de örülnék a Szuhojoknak vagy a Mig-29OVT-nek! A Russion Knights-nak! Vagy ha meghívnák a Strizsi-t is! De azért a raptor se kutya! Ami abszolút, de abszolút biztos, hogy nem jön el, az az F-117-es.

Viszont az becsülendõ, hogy a szervezõség végre észrevette, hogy már ideje lenne egy kis vérfrissítés a repülõnap programját érintõleg, és megpróbálnak ezért tenni is valamit, hogy minél több nagykutyát próbálnak meghívni. Elvégre egy, hátha elfogadja...

Fontos azonban megemlíteni, hogy ilyen célú törekvésük már ezévben is volt a rendezõségnek, amikor megpróbálták elhívni a Mig-29OVT-t, de lemondták az oroszok.

ColdFire
akkor örülök hogy segíthettem ^^
😄

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Papirzacsi
Aranyos, csak köze nincs a feltett kérdéshez. :-)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Kata
Ez nem éppen jó szemléltetõ ábra, mert szimmetrikus szárnyprofilt ábrázol (legalábbis én annak látom), és az állásszöggel variál (alfa).

[/cserf][/fülünyúl]

ColdFire

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

bazza
huhh ez szép volt, köszi 😊

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

Kata
"bár az sokszor nagyon száraz"

Rá kell önteni egy kis kávét. <#idiota>

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Olvasgattam ezt a pumaszállásos anyagot, és sajnos meg kell állapítsam, hogy tele van tárgyi tévedésekkel. :-( No de mindegy.

Kérdés, mennyire mélyen érdekel ,hogy miért megy felül gyorsabban a levegõ, mint alul. Egyszerûen kifejezve azért, amit itt a többiek már leírtak, hogy felfogható úgy is, hogy a szárny íveltsége miatt egy képzeletbeli csõbe téve a profilt, a profil felett kisebb lesz a csõkeresztmetzet,mint alatta, és ezért a folytonosság törvénye értelmében, ott nagyobb lesz az áramlási sebesség. Ez helyén is való addig, míg el nem kezdünk gondolkodni ,hogy mégis mekkora csõbe tesszük a profilt, mert minnél nagyobb, annál közelebb kerül a két keresztmetszet viszonya az 1-hez, ami azt jelentené, hogy nincs is sebesség növekedés. :-) Innen látszik , hogy ez az elmélet nem teljesen igaz, de könnyen és érthetõen magyarázható vele a dolog. :-)

De annélkül,hogy belemennénk nagyon a részletekbe, a szárny felett tényleg hosszabb utat kell megtennie a levegõnek ,hogy a kilépõélhez érjen. De õ ezt nem tudja. Mikor elindul a repülõgép, még a földön, tehát mikor elkezd áramlani a levegõ a profil körül, akkor alul is és felül is ugyan akkora sebességgel indul el az áramlás. Az alul rövidebb út miatt, az alsó légáram elöbb éri el a kilépõélt, és ott visszafordulna a szárny felsõ felületére, de ekkora irányváltozást nem képes elviselni, és leválik. Annélkül ,hogy belemennénk a cirkulációba, és Kutta-Zsukovszikj tételébe(igazából ezt kéne), fogjuk fel úgy, hogy ez az örvény leválás amit indulási örvénynek hívnak, az mintegy megszívja a szárny felsõ felén haladó áramlást, és ezzel felgyorsítja, pont annyira, hogy utánna már a szárny belépõélétõl alul és felül induló részecskék pontosan ugyan akkor érnek a kilépõélhez.
Ha mélyebben érdekel a téma, akkor keress rá a magnus hatásra, kutta-zsukovszkij tételre, vagy csak vegyél ki a könyvtárból egy áramlástan könyvet, bár az sokszor nagyon száraz.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

42nd Intruder
Egy angyal alapból tud repülni 😉 {oké befejeztem}

Kata
Szívesen vinnék is mindenkit, csak meg kéne tanulni... 😊

[/cserf][/fülünyúl]

42nd Intruder
Sokan szivesen elmennének Katával repülni <#idiota>

bazza
el kell vinned repülni és akkor majd elhiszem😛

Kata
Mer attól hogy domború, még meg kell "másznia" a levegõnek. És épp a "domb" miatt kell hosszabb utat másznia. Ez ilyen eccerû mint a faék.

[/cserf][/fülünyúl]

bazza
de talán nálam pont az kavart be, hogy mindenféle képpen közegellenállást akartam belekenni (miaz hogy felül domború => és nem lassítja, hanem gyorsítja a levegõt :| )

bazza
srácok (és kata) én mindent nagyon szépen köszönök, az egészbõl csak annyi nem volt tiszta, hogy miért gyorsabb felül mint alul. de majd éjfélre kitisztul <#worship>

bazza
ezeket már néztem köszi (itt kezdtem<#idiota>)

42nd Intruder
Kata
Mert ugyanannak a légáramnak hosszabb utat kell megtennie felül, mint alul, ezér' felgyorsul. Mivel gyorsabb lesz, a nyomása lecsökken. Ebbõl lesz egy nájsz nyomáskülönbség. A fizika törvényei szerint a nagyobb nyomású helyrõl a kisebb felé mozdul el minden (közeg, közegben nyugvó test), ezért a repülõt ez az erõ felfelé emeli. Ennél jobban leegyszerûsítve, póriasabban én sem tudom elmagyarázni.

Na majd Papírzacsi. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Fizika órán ezt úgy szemléltették nekem anno, hogy volt két csõ, amiben folyadék áramlott. Ha a csõ keresztmetszete a felére csökken, akkor a folyadéknak kétszer olyan gyorsan kell áramolnia, azonos átfolyási mennyiség esetén.

Lehet még szemléltetni például a locsolócsõvel, simán folyik ki a víz X sebességgel, de ha az újjaddal befogod, és kisebb lyukat hagysz a kiáramló víznek, akkor a víz nagyobb sebességgel fogja elhagyni a csövet (és messzebre spriccel).

Itt is ugyanez zajlik le. A levegõnek nagyobb utat kell megtennie a szárny felett, tehát fel fog gyorsulni.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

bazza
igen ezt énis tudom hogy úgy néz ki, csak azt nem hogy ott miért gyorsabb 😞

Fenrir
A szárny egy deformált cseppforma oldalról nézve. A levegõ a felsõ részén a kialakítás miatt gyorsabban ér a kilépõélhez mint a szárny alsó részén.

Mondjuk biztos van olyan aki jobban el tudja magyarázni, pl Papirzacsi.

Persze pont ilyenkor nem találok egy keresztmetszeti képet sehol 😛

A halál csupán a kezdet...

bazza
Elnézést, hogy rögtön egy kérdéssel pofátlankodok ide 😊
Annak már utána jártam, hogy azért repül a repülõ, mert felhajtóerõt okoznak a szárnyprofilok (inkább felhúzó erõt), meg hogy a szárny felsõ részénél gyorsabb a levegõ (kisebb nyomás), alul lassabb (nagyobb nyomás).
De ez annyira nyilvánvaló és triviális kérdés lenne, hogy MIÉRT GYORSABB ALUL? 😄 Vagy én képzelem el rosszul a szárny kialakítását? Valaki vmi infót tudna adni? Nagyon köszönöm és elnézést 😊)

Kata
server not found

[/cserf][/fülünyúl]

Boconadi
így mosatják õket <#idiota>
Boconadi
szerintem is. Kicsit hasonlít így az F-15 -re 😊
DJ Skyline
elnézést, jobb fölsõ! :|

DJ Skyline
érdekes elképzelések Tomcat ügyben, hát, valahogy a 4 közül a balfölsõ a nyerõ! 😄

(remélem látszik a kép)

ColdFire
egy icipicit fake csak 😄

Boconadi
DJ Skyline
nekem a második tetszik a legjobban <#eljen>

airliners.net-en megcsappant a tomcat képek száma!:| régebben beállítottam, hogy 120 képet jelenítsen meg, volt vagy hat oldal, most meg van 1! :| úgy látszik felkerült a padlásra, így a képek is mentek vele együtt!

Bucser
Irakból szeretettel a FO fórumról (szerintem kúrva jó képek)

Úgyis leült a topic gondoltam linkelek pár szép képet😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Reaper

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Fenrir
Ha azt veszed, hogy az A380 kb ilyen léptékû nem is lenne ez akkora hülyeség 😊

Kata
abból is a gyengébbik fajta 😊

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Photoshop újjgyakorlat.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Azonban szakmabeli.
Scottt
ZOMG?E- meg mi a ...?

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Negative.
Boconadi
😄😄😄

Fenrir
Te is bennfentes vagy? 😛

Fenrir
Vannak ilyen tervek 😊

Vicc, ami Ferihugyon folyik neha😊
Neha eszembe jut, amikor meg megvoltak a torokoktol lizingelt 737-500-asok, meg itt volt a LHD, es kulon utasitas volt ra, hogy az airshow-on melyik jaraton milyen uzemmod mukodhet...
(A gepek eladasaig nem birtak megberhelni😊 - A LHD-n konkretan volt olyan lap, hogy merre van Mekka, ja es a terkepen meg olyan orszag, hogy Izrael nem volt😊 Hat igen, a GulfAirnel anno f.sza munkat vegeztek😄)
Kit--Kat
De jön is helyette 2 767 - 300, nem?

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Fenrir
Úgy fogják kiadni mint az egyik 737-800-ast, más légitársaság fogja reptetni, de mi üzemeltetjük. Amúgy portugálok is érdeklõdtek utána.