14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#10638 "Akkor a hajónak is van giroszkópja amihez a repülőgépekét igazítják?"
Gondolom igen. Ne feledd a repcsin méretkorlát is van. Egy hajón annyira nincs. A mérettel általában a műszerek pontossága is javul. Lásd atomóra vs. kvarcóra. Az elv ugyanaz, csak a pontosabb a mérés.
----
"Hogy van ez? A szárazföldön beindítják, ott megjegyzi mi a vízszintes sík aztán felviszik a hajóra vagy amikor nagyon nyugodt a tenger, például egy kikötőben állnak akkor veszik úgy, hogy ez a viszonyítási alap?"
Ez is elképzelhető, de folymatosan korrigálni kell. Mivel a hajó nem igazán bukdácsol ez nem lehet probláma. Ott talán GPS mérés is elég ehhez. De nem értem mi ilyen nehéz szerinted abban, hogy belődd a vízszintest. Nem kell ahhoz nagy tudomány szerintem, főleg ma...
----
"A GPS-est se értem. A GPS megadja a műszer melyik földi koordinátán van és pontatlanul a magasságot is."
Igen. Tehát alapvetően csak "2D-s" (hosszúság, szélesség) pozíconálásra használják, de a függőleges kooridinátádat máshonnan méred. Legalábbis szerintem.
---
"Ez mit segít abban, hogy a műhorizont megadja a gép vízszíneset repül vagy bedőlve?"
Műhorizont volt GPS előtt is már a 30-as években. Megoldható. A hogyanra nem tudok válaszolni neked. Azért ne keverd a nagyságrendeket. A műhorziontnak azért nem kell tűpontosnak lennie. (vagy igen?)
----
"A giroszkópok meddig kielégítően pontosak?"
Hát erre talán a tervezője tudna válaszolni. Először is a giroszkóp régen az egy mechanikus műszert jelentett. Ma már csak tartalék az ilyen szerintem. Lézergiroszkóp ma a menő és annak a műküdési elve is teljesen más tudtommal. Csak "hagyományból" hívják annak, mert a funkciója ugyanaz.
---
"Meddig kell repülni egy repülőgépnek elméletileg ahhoz, hogy a giroszkóp elállítódjon?"
Asszem az F-16A esetén az INS 1 óra repkedés után akár már 1km-es hiba is felhalmozódhatott. Ezért van az, hogy GPS koordináták alapján frissítik és "összelövek" az adatokat. Kőkemény statisztikai számítások vannak ott szerintem.
---
"Pl. azt hiszi vízszintesen repül de süllyed vagy oldalra bedőlve akar leszállni."
Annyit még régen sem tévedett. Ilyenről még soha nem is halottam egy katasztrófa okán sem. -
perko #10637
Ez is hasznos lehet néha.
Repülésben Használatos Rövidítések -
#10636 Akkor a hajónak is van giroszkópja amihez a repülőgépekét igazítják? Hogy van ez? A szárazföldön beindítják, ott megjegyzi mi a vízszintes sík aztán felviszik a hajóra vagy amikor nagyon nyugodt a tenger, például egy kikötőben állnak akkor veszik úgy, hogy ez a viszonyítási alap?
A GPS-est se értem. A GPS megadja a műszer melyik földi koordinátán van és pontatlanul a magasságot is. Ez mit segít abban, hogy a műhorizont megadja a gép vízszíneset repül vagy bedőlve?
A giroszkópok meddig kielégítően pontosak? Meddig kell repülni egy repülőgépnek elméletileg ahhoz, hogy a giroszkóp elállítódjon? Pl. azt hiszi vízszintesen repül de süllyed vagy oldalra bedőlve akar leszállni. -
#10635 Inertial Navaigational System - Tehetetlenségi Navigációs Rendszer
Hasznos oldal rövidítések dekódolásához. -
#10634 Inerciális navigációs rendszer, az a rendszer, amely képes elvezetni a célodhoz, ehhez ugyanakkor adatokra van szükség, vagyis az indulási pozicióra. Az INS ez alapján képes megmondani, hogy merre kell menned, hogy elérd a célodat. Giroszkópokkal, gyorsulásmérőkkel figyeli a gép mozgását, ezek szolgáltatják az adatokat ahhoz, hogy merre menjen.
A GPS alapján képes vagy a magasságot is megmondani, tehát azt is, hogy emelkedsz vagy süllyedsz. -
#10633 Az INS micsoda?
A GPS mit ad hozzá a lézer-giroszkóphoz? Abból hogy derül ki mi a vízszintes? -
#10632 Többféle megoldás van. A régi giróknál összekapcsolják egy adatkábellel vagy jobb esetben vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a gép és a hajó INS rendszerét és attól kapja a korrekciós adatokat, amíg folyik az egyeztetés. Elég pontos. A modern rendszereknél pl az újabb lézer-gironál össze lehet kapcsolni őket a GPS-el, ami lehetővé teszi a mozgás közbeni egyeztetést, akár repülés közben is. De ha jól tudom ezek igencsak drága technológiák. -
#10631 Repülőgép-hordozókon hogyan állítják be a helikopterek és repülőgépek giroszkópját? -
#10630 Igen, írták több helyen, hogy állítólag kiszakadt az egyik hajtómű, aztán a másik kigyulladt ill. darabok estek le a gépről mielőtt becsapódott. -
#10629 Semmi nem volt, mivel írta a srác a kommentekben, hogy némafilm volt. -
#10628 Fater valami olyasmit olvasott valahol, hogy állítólag kiszakadt az egyik hajtómű. Csak nem itt is strukturális problémák kezdődnek? Hm.... Inkább várjuk mega végét a dolognak. -
#10627 60 év alatt nem változott semmi az USAF-ben. Akkor is volt idő poénkodni. :)
Azért kíváncsi lennék, hogy az eredeti aláfestő zene mi lehetett. -
#10626 Déltől estig majdnem az összes járatot törölték, délután volt 3-4 Malév gép ami el tudott menni.
Az 1-es Terminált teljesen lezárták és a forgalmat áttették a 2-esre amin még ezzel sem volt akkor forgalom mint egy rendes napon. A rohadt gépeket kellett vontatnunk egész nap az egyik gurulóról a másikra mert az állóhelyeken nem lehetett hagyni őket. -
#10625 Sztrájk Ferihegyen -
Putyin #10624 ez baromi jó -
Putyin #10623 hát itt vajon mi történt?
http://index.hu/politika/bulvar/sdcal5851/ -
#10622 Sírva röhögős:) Itt van még kettő:
Tigers 1
Tigers 2 -
#10621 Beteg. :) -
#10620 Ez tény. -
#10619 És hány MiG és hány F-16 repül és mekkora repült órával? A számok így önmagukban nem jelentenek semmit. Nálunk 1998 óta elveszett 3 db MiG. Hány repült óra volt ezalatt. Nem tudja valaki? Ha annyi amennyit saccolok, akkor olyan baleseti statisztikánk van amit finoman szólva is durva. -
#10618 Nehéz elhinni.
- Az, hogy strukturálisan kibírta már az egy kisebbfajta csoda.
- A kormányerők ilyen megfúvásnál vajon honnak jöttek?
- Hajóműpompázs?
Ha ez tényleg így volt, az nem semmi.. -
#10617 Khöm. Volt olyan év amikor az F-16 baleseti statisztikája jobb volt az F-15 gépeknél. -
Putyin #10616 hát, ott azért nem annyira egyszerű a dolog. de 2 hajtómű akkor is jobb mint 1. -
Putyin #10615 a lezuhanások aránya idén 7 MiG, 8 F-16 -
#10614 Az egy érdekes történet volt... -
#10613 Ez egy történet amin lehet hüledezni. 1:50-nél jön a lényeg. -
#10612 -
#10611 Gondolom sokan ismeritek. :)
-
#10610 topi gépe, -1 :) -
Putyin #10609 a helyes kérdés inkább, hány többhajtóműves nem zuhant le hajtóműhiba miatt. -
#10608 hány f16-os zuhant le hajtóműhiba miatt? -
Putyin #10607 azaz, vagy F-15, vagy Su, vagy MiG. Tudod, ameddig magy az az egy hajtómű, addig nincs baj... -
#10606 Ja igen :) Two tails two engines : Akkor Tomcat :) Ja nem bocs, Hornet :) -
Putyin #10605 Ja, nem árt -
#10604 Gondoltam berakok már egy repülőgépet is... -
Putyin #10603 na igen, ez már kinéz valahogy. és ahogy mondod: Two tails, two engines! -
#10602 -
#10601 -
#10600 Ajándék, de nem tőlem. -
toto2700 #10599