14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#10878 Az első pont alatt azrt értem, hogy a sima üléshez képest a katapultülés plusz tömeg. --> Gazdaságosság?
A katapultülés nem éppen veszélytelen dolog, ha képzetlen civilek veszik körbe. Véletlen indítás veszélye? Ha nem vagy bekötve? Ki dönt az indításról. Stb.
Tényleg komolyan gondoltad ezt a kérdést? -
#10877 Nem tudom te mennyire láttál már utasszállítót közelről, de hidd el nekem, hogy ezek hely hiányában megoldhatatlanok. Még ha feláldozzák a csomagteret(amit soha nem tennének meg) akkor sem lenne elegendő hely pl a center tank, a főfutóakna stb miatt. -
#10876 Juj de meredek ötlet.
- A plusz már maga az ükés.
- Nem bonthatod meg a géptőrzs szerkezeti egységét csak iszonyatosan nagy plusz tömeg árán.
- Egy edzett vadászpilótát is megvisel a katapultálás, hát még egy mezei civilt aki lehet 80 centis kisgyerek és 80 éves nagymama.
- Nincs is olyan katapultülés ami ilyen széles tartományban működne. A női vadászpilóták miatt is kicsit kellett alakítgatni az ülést, hiszen egy 160 cm-es 50 kilós pehelysúlyú hölgyet kilőni egészen más tészte, mint egy 190 centis 100 kilós pilótát.
- Az ülések túl közel vannak egymáshoz, nem lehet rendesen és időben eltávolítani.
Teljességgel lehetetlen dolog. -
#10875 A becsapódás előtti utolsó pillanatban mi értelme az ernyőnek? Vagy mi az utolsó pillanat, ki dönti el? Átgondolatlan szerintem amit mondasz. A többi szintúgy, magad is rájöhetsz, ezért no comment. -
#10874 Esetleg mentőkapszulákat is fel lehetne szerelni melyek a padló paneleken át lenénnek nyithatóak és mindegyikban néhán ember foglalhatna helyet.A kapszulák a gép hasi részén távozhatnának és a levegőben zuhanás közben nyílnának ki az ernyői.Valami hasonlót nem tudom miért nem oldottak meg idáig. -
#10873 Pl ezeknek a tömege? Ha ez be lenne építve akkor a gép szinte nem is vinne hasznos terhet. -
#10872 Úgy gondoltam hogy a becsapódás előtti utolsó pillanatban lőné ki a patron.A lezuhanáshoz vezető hibákat tehát lenne ideje előtte rögzíteni. -
#10871 Egyébként én azt sem értem hogy az ember mentő felszerelés miért nincs beépítve az utasszállítókba?Olyat képzelek el hogy minden ülés egy katapultülés lenne és vész esetén az utasoknak csak fel kéne a lábukat tenni a tartóra fejüket a támlára tenni automatikusan rögzítenék őket a hevederek stb,mint a vadászgépeknél aztán a gép tető részén ki lennének alakítva ledobható panelek az üléssorok felett és azon át katapultálnának egyszerűen.Vagy túl sűrűn vannak ehez az ülések vagy mi az akadálya? -
#10870 Itt az a gond eldönteni, hogy mikor is legyen. Mert előfordulhat olyan eset, hogy az első vészhelyzetet megoldják, de el lenne távolítva ez. A másodiktól lezuhan a gép és akkor arról meg 0 infód van.
Az is érdekes, hogy hogyan távolítanád el a kábelcsatlakozást és egyebeket. -
#10869 És pont a vészhelyzet lefolyásáról nem szolgáltatna infót az adatrögzítő. Biztos nagyon hasznos lenne... -
#10868 Vagy olyat is lehetne talán csinálni hogy vészhelyzetben zuhanás esetén egy piropatron kilője a dobozt ami ernyővel érkezne le,aztán felfújódna a matrac alatta. -
#10867 Bennem is felmerült egy ilyen gondolat, de egyszerűen valószínűtlennek tűnt. Akkor miről lehetnek azok? Senkinek sem hiányzik az a gép? -
Hoppá, a brazilok szerint a kihalászott roncsok egyike sem az Air France gépről valóak.
-
#10865 Gondolom sokan ismerik, de hátha mégsem.
SR-71:"Radar, good day, Airforce Blackbird, request FL 600."
Controller (ignorant of the ceiling of the aircraft): "Hehe, if you can reach flight level 600, then cleared FL 600."
SR-71: "Roger, descending to FL 600. -
#10864 és pont ahol elhaladt (ha jól tudják a tv sek brazília mellett :D) nagyon sűrű a villámcsapás, brazíliába 2-3 másodpercenként csap le villám... tvs információ reggel volt a mokkában szóval lehet pontatlan, de Árpi bácsiban én megbízok :D -
#10863 Erre én is gondoltam. -
#10862 A 2 "fekete doboz", ami általában sárga és vagy doboz vagy gömb a gép farkában van beépítve, pont azért mert a katasztrófák nagy részében a gép farka szinte egyben marad. Mi értelme lenne oda tenni valamilyen légzsák szerűséget ha a doboz nagyjából a helyén van egy több tonnás fémroncsban? Azt úgy sem emeli ki. -
#10861 Már miért ne történhetne? Múlthéten is az egyik Malév gépet megcsípte egy villám, az orrkúp mögött vagy 15 bementeni égést találtunk, a kimenetek meg ott voltak az antennák ás drain mastok kilépő élein.
Bár a személyzet nem jelezte, hogy bármilyen probléma lenne a navigációval és kommunikációval, de azért nekünk le kellett tesztelni.
Szóval ritka, de simán bele lehet futni még ma is villámba. -
#10860 Olyan megoldás kellene, mint a légzsák esetén. A doboz belsejéből fúvódjon fel becsapódás után. Viszont az ilyen kialakítás ronja a szerkezeti egységét és szilárdságát a doboznak. -
#10859 A felfujodás nyilván akkor történne mikor már vizbe ért... igen, ha a kaszni más elemeibe beakad az szivás... -
#10858 ha leesik pár ezer méter vagy akárcsak pár száz méterről a fekete doboz, olyen mintha betonra zuhanna... tehát a felfújható cucc nem sokat érne sztem szétrobbanna... ha meg nem hullott dirib darabokra a gép, akkor a "kaszni" is magával ránthatja az óceán mélyére szóval megint hiába fújódik fel bármi is. -
#10857 És miért ne csinálnak olyan fekete dobozt ami nem süllyed el? Ugye vannak olyan rendszerek amik vizbe kerülve felfujhato csonakok lesznek, például ilyet is lehetne, nem? Mi a technikai akadálya? Számomra elég furcsa hogy egy ilyen fontos eszközt nem szerelnek fel ilyen "védelmi rendszerekkel" holott nagyon valoszinu ha lezuhan egy gép akkor a doboz el fog tünni és arra is nagy esély van hogy a gép az óceánba zuhan főleg egy interkontinentális járat...Tehát csak azt akarom megérteni hogy egy ilyen dobozt miért olyan nehéz megtalálni? Oké, az óceán hatalmas, értem... de mégse :) -
#10856 Vagy a gép villámvédelme sérült is lehetett. Vagy, ha már múltidézés akkor csak nem megint az történt meg amikor az üzemanyagartályban ívet húzott a vezeték. Ha igen, akkor ez nagyon fájdalmas lenne...
Stephen Barlay könyvében azt írta, hogy nincsenek új balesetek csak feledékeny emberek. Vajon igaza lesz? -
#10855 Megismétlődhetett az ami az American Airlines Flight 587el történt, hogy a pilóták letörték a függőleges vezérsíkot? -
vass17 #10854 Szerencsétlen véletlenek egybeesése. A villámcsapás nem egy olyan ritka jelenség, főleg fent a viharfelhők közelében, mégse okoznak különösebb problémát. Kellett legyen még valami, amit majd megtudunk a doboz alapján.. -
tomcat1 #10853 Hát akkor? Csak nem ufo! -
#10852 Tegnap olvastam este a CNN-t, ott irták pedig, hogy egy szakértő szerint a villámcsapás okozta komolyabb kár az ilyen kategóriájú gépeken kizárt.
-
Putyin #10851 nem ps, aquaplaning -
#10850 Igazán okosok lehetnek. Az automatikus üzenet elküldésének a helyén ~3000m mély, de az útvonal mentén a legmélyebb részen is ~5000 méter körüli.
Egyébként annó a dél-afrikai kombi 747 feketedobozát is felhozták az óceán mélyéről 3-4000 méterről, szóval ha megtalálják, szerintem most is felhozzák, mert fontos, hogy mi volt az ok. Nem úgy mint a a Malev 240-es esetében.:-/ -
#10849 6-8km mély a víz ott a "környéken" azt mondták az okosok. -
#10848 Ha 10 km magasaban esett szét a gép elég nagy területen kell keresni... X km mély víz alaól meg azért elég mókás lehet észlelni a jeleket. -
perko #10847 Van.
"A könnyebb megtalálhatóságot segítendő, az újabb típusok rádiójel sugárzásával vagy vízalatti szonárjelekkel hívják fel magukra a figyelmet."
Wikipédia -
#10846 30 napig sugároz jelet ... de mire megtalálják ... -
#10845 Miért nincs a fekete dobozban jeladó, nyomkövető? -
#10844 Bizony. Viszont ez estben két eset lehet nagyon valószínű.
1. Tényleg robbantottak. (Akkor miért nem vállata senki, hogy mi voltnuk?)
2. Valami nagyon fura konstrukciós hiba lehet ami extrém helyzetekben előjöhet. De akkor mi? 0 adattal semmit sem tudsz kideríteni sajnos...
Most én is "hiéna" vagyok, mert találgatok. Én sem mondtam volna semmit, de hát tudjuk a birka népnek mondani kell valamit... -
#10843 nem hiszem, hogy megtalálják az adatrögzítőt. A villámcsapásos verziót én sem értem, hiszen ilyen a mai gépekkel már nem történhetne. Az elektromos zárlat az tény, mivel a gép automatice elküldte a hibaüzenetet. Talán sosem derül ki mi történt szerencsétlenekkel... -
#10842 Jó, de van a másik oldal is. Az egyszerű emberek nem értik a repülőket. Ha most azt mondod nekik hogy igazság szerint fogalmad sincs hogy mi is történt, mint ami az igazság, mit fognak gondolni? Hogy nem ülünk gépre mert főrobban, meg szétesik meg megcsapja a vellám és meghalunk. Ja és nem tudják majd megkülönböztetni az airbust a boeingtől.
Jó eséllyel nem fogjuk megtudni hogy mi is történt. Hacsak a rögzitőt meg nem találják valahogy. De mivel az óceán nagy az meg kicsi, majd meglátjuk -
#10841 Vajon mi okozhatta az Air France balesetet?Szerintem nem a villám volt,ezek a gépek már rég fel vannak szerelve mindenféle cuccal ilyen elemi dolgok ellen,ez csak a köznépnek odadobott magyarázat.Az is fura hogy az első pillanattól a villám-verziót erőltették pedig azt is bevallották hogy fogalmuk sincs a valódi okról.Csak 1 biztos:Az elektromos rendszer kipurcant és ezután nagyon gyorsan kellett bekövetkezni a lezuhanásnak-ezen kívül állítólag semmit nem tudnak biztosan.Fura hogy vizsgálatok nélkül kapásból kizárták a merényletet is.Újabban meg már azt sem tartják kizártnak.Beszélnek össze-vissza ahogy ilyenkor szoktak.Ahelyett hogy azt mondanák hogy a roncs megtalálása és átvizsgálása nélkül csak feltételezések léteznek és bármi elképzelhető.Bizonyítani bármit is csak egy vizsgálat tud.Nem ez lenne a világos beszéd? -
#10840 Még soha senki nem linkelte be itt? Nahát... :) -
tomcat1 #10839 ez az oldal jó nagyon;