Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Azert ha egy nagyobb repter iranyitotornyaban ilyen gep lenne, akkor en azt a kornyeket speciel kerulnem😊
alert
Ez egyértelmûen WinXp. A start menübõl és a tálcán lévõ ikonokból tökéletesen felismerhetõ már csak az ikonok színjátékából is. Azt meg ne is említsük, hogy a WinXp matrica ott figyel a laptopon 😊

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

I.C.ram
Ja most látom, hogy a laptopon is Windows XP logó van.
[NST]Cifu
A Vista Home Basic ill. az alap (nem Aero) felületû Vista is lehet akár.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

I.C.ram
Azért a Win2000 elég stabil volt, ahogy látom ez még valami XP elötti win. Nagy valószínûséggel a 2000.
[NST]Cifu
Szerintem annyira azért nem probléma a Windows-os háttér. Rengeteg kész vagy félkész felhasználható program, bõ és rugalmas hardware háttér, és többféle, jól kidolgozott programozói felület. Milyen más alternatívái lennének egy hadseregnek? Linux? Sok hardware esetén nincs megfelelõ drivertámogatás. Mac? Mindennek lehet nevezni, csak rugalmasnak és fejlesztõbarátnak nem. Saját Op. rendszer? Roppant drága és körülményes, és rengeteg pénzbe és idõbe kerülne a fejlesztése.

Amúgy a windows futtatása terén is csak akkor van probléma, ha nem megfelelõ driverek ill. sok haszontalan program figyel a gépen. Itt ezek nem játszanak. Szóval szerintem hagyjuk az alapok nélküli divatfikázást. 😊

Scottt
Úgyérzem holnp már tüntetni fognak mert egy szakasz jenki belefutott több száz lázadóba mert az UAV-n lefagyott a winfos és nem tudták felderíteni a terepet

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

ColdFire
bátrak azért, hogy egy egyszerû program, méghozzá windowson :o

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

ColdFire
UAV
Desert Hawk 😊

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

ColdFire
hú, ez tetszik, htx!

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Sanyix
Énis néha így érkezem, van egy joystickom, 8 éves kb. Analóg volt, de annyira elkopott hogy már szinte digitális 😄. 1 centit mozdítom, nem érzékel semmit, majd ránt egy hatalmasat😊 ha jól számolom 4 fokozata van y tengelyre, de lassan eléri a régi jókis mikrokapcsolós c64 joy tulajdonságait (ugyanaz mint a billentyûzet) 😄 reptér megközelítésekor az erõs bólogatás is befigyel, amikor a 2 fokozat váltogatásával próbálom az arany középutat belõni 😄

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Ezt hivjak ugy, hogy nem kelloen kilebegtetve leszallas. Ugyanis kicsi volt a szarny allasszoge amikor foldetert. Az vesse az elso kovet, akinek nem pattogott egy-ket leszallasa😊
Scottt
Nem lennék a gépen😮

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

42nd Intruder
Keresztszél... Csodás...

DJ Skyline
ismerõs jelenet, szimulátorokban szoktam kb így érkezni 😄 (nincs joystickom)! 5 másodpercnél kicsit azért ijesztõ jelenet mikor az orr lefelé néz! na meg hogy beremeg a szárny 😮

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Mert aztan ket darab ketdekas winglet marhara eltolja a sulypontot... mondjuk azert a hozzaallas jogos, csak nem igy kene.
Hanem valami egyszerubb eljarassal. Kijon mondjuk a Kaposvari Zoli, tesz vele egy karikat, alairja a papirost, aztan vihetik a gepet Isten hirevel.
Clidey
No, rákérdeztem erre a winglet dologra ma a Kistéglánál. Úgy volt, ahogy emlékeztem; minden kész volt/van mûködõképes, szép, frankó, csak sajnos a bürokrácia rányomta a bélyegét erre a dologra is (ráfogták hogy ez már típusmódosítás, ergo mérési jegyzõkönyv, berepültetés, papírmunka, súlyos pénzek stb.), így sajnos ebben a felállásban soha még egyetlen percet sem repült a 4421-es Jantar 2B. Nagyon nagy kár...! 😞(((((((((

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Jo persze par darab de azert szamit ezeknel a kisebb cegeknel is😊

(Masreszt meg ellenpeldanak ott a PC-9.)
[NST]Cifu
Jujj, mekkora marhaságot írtam, kevertem a T-47-est, abból konkrétan jelenleg egyetlen egy sincs rendszerben, sõt, lassan 20 éve nincs rendszerben. Az US ARMY használ 35db-ot a Cessna Citation-ból, UC-35 jelöléssel.

De mint írtam, ezek nagyon kis tételek, sehol sincsenek a komolyabb katonai beszerzésekhez képest (C-130, C-17, F-16, F-22, F-35, stb.).

A T-47-esen ha jol tevedek radarkezeloket kepeznek pl. Vagy mondhatnank a T-1-est is, amin meg a heavy kategoriaju gepek vezeteset tanuljak. Ez elegge katonai cel nem?😊
Vagy pl. a King Air (vo. T-44), aminek egy valtozataval elektronikus felderitest vegeznek, fo tevekenysegkent meg lenyegeben ME-re kepzik a pilotakat a nagy vizen tul. (Van magyar vonatkozasa is a dolognak, mert az NFTC uzemelteteseben is van vagy nyolc ebbol a madarbol, es akit a kanadai oktatok nem talalnak eleg ratermettnek hogy vadasz legyen, de annyira nem fakezu, hogy kirugjak, azt elkuldik Manitobaba egy (legalabbis nekem elsonek) nehezen kimondhato P betus telepulesre (Portage la Prairie), hogy ott King Airezzen.
[NST]Cifu
A VIP járatokat ne tekintsük idetartózónak, mert akkor már ide kell sorolni végülis az Air Force One és Two gépeket is. 😊

Lehet, hogy a légierõ üzemelteti ezeket, de attól még nem lesznek katonai célú gépek.

Viszont pár tucat Gulfstream vagy akár pár száz T-47-es is olyan kis tételek, amik szinte meg sem látszank az DoD (itt.: USAF/US NAVY v. US MARINES (ill. újabban az US ARMY)) repülõgép beszerzésének a listáján...

Vegulis nem mervado az a par szaz legyartott Texan II-es (avagy PC-9, avagy Harvard II, avagy CT-156) 😊 (Az, hogy Beech, vagy Raytheon, nekem mindegy, ugy adjak-veszik egymast, hogy kovetni se lehet. )
A King Air-ol ne is beszeljunk😊
Gulfstream: a teljes szeriajuk ha jol tudom, megtalalhato az amerikai legieronel, vo. C-37.
Cessna: T-47.
[NST]Cifu
Ha felsorolt volna minden apró manufaktúrát, amely repülõalkalmatosságot gyárt, akkor elkopot volna a billentyûzete. 😊

Amúgy pedig a katonai repülõgép gyártásról volt szó, nem a civil repülésrõl.

A General Dynamics csak beszállító volt 1993-tól (amikor eladta a repülõgép gyártó részlegét a teljes F-16-os programmal együtt a Lockheednek) egészen 2003-ig, a Gulfstream-et vette meg 2003-tól, attól kezdve van ismét saját repülõgépgyártó képessége, de elég szerény, mindössze féltucat féle privát repülõgéptípust gyárt, katonai repülésben csak beszállító.

A Raytheon csak beszállító, nincs saját repülõgép gyártó ipara, de pl. a legtöbb radar az amerikai gépekben és hadihajókon Raytheon eredetû (a civil radarpiacon is komoly szereplõk).

A Beechcraft egy ideig valóban a Raytheon tulajdona volt, de 2007-ben eladták, és jelenleg Hawker Beechcraft néven gyárt kis méretû gépeket. Õ, a Cessna és a Piper sem igazán mérvadó a katonai repülés terén.

Amugy a felsorolasbol kimaradt a General Dynamics, a Gulfstream, (mindketto mai napig gyart), a Raytheon (vo. Beechcraft), meg mukodik a Piper is, a Cessna is, a rakat kisebb cegrol nem is beszelve.

Megjegyzem, a Curtiss ceg mukodik, sot el es viragzik Curtiss-Wright neven, es hidraulika alkatreszeket gyartanak repulogepekbe.
Es mukodik a Vought is, sot jovo evtol olyan repulogepek lesznek Papan, aminek egy resze Vought gyartmany😊 (A C-17-esek kormanyfeluleteit meg par egyeb alkatreszet a Vought gyartja.), sot a 737-es kivetelevel szinte az osszes Boeing modell kormanyfeluleteit es a farkat ok keszitik.
De tegyuk hozza, hogy a Boeingnel zavartalanul folyik a mai napig a civil repulogepek gyartasa es a bevetel tulnyomo reszet ezek adjak. A tobbieknel meg megszunt az ilyesmi, gondoljunk csak a Lockheed TriStarra.
Punker
az AVRO-ról volt 1 film nem rég ment a tv-ben újra, elég jól bemutatja hogy egy politikai változás milyen hatással lehet az ilyen hosszú project-ekre.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Ezek már mind kõkemény szuper-cégek, amik szinte minden területen ott vannak, pl. mindhárom cég épít hadihajókat (saját maga, vagy leányvállalatán keresztül), van ûripari ágazata, stb.

Viszont az erejük nem azonos. A Boeing pl. egymaga akkora éves forgalommal (~70 milliárd dollár) rendelkezik, mint a két másik cég összesen...

Molnibalage
Meg a Consolidated, AVRO, Vickers és még lehetne sorolni. A repülés úttörõ voltak és már egyik sem létezik.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kit--Kat
Hát jahh, Curtist is felvásárolták a háború után. Szûkül a választék mint az autóiparban.

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Molnibalage
A nagy régi gyártók közül maradt a Lockheed Martin, Boeing és a Northop (vagy most már Northop-Grumman asszem).

North America, Martin Marietta, Farchild, General Dynamics, Vought és társait szépen összeolvadtak vagy felvásárolták õket. Drága mulatság a repülõgép fejlesztés, hát még a harci gépeké...

[NST]Cifu
A Boeing 1992-ben felvásárolta a Rockwell-t, 96-ban a McDonnell-t. Ezzel a katonai szegmens egy elég komoly szereplõje lett, hiszen Boeing név alatt gyártják mostmár az F-15-ösöket, az F/A-18-asokat, az AH-64-eseket, CH-46-osokat, és a jó öreg MD500-as/600-as sorozatot is.

A McDonnell noha elég sikeres volt korábban, az 1980-as években durván bebukta az A-12 Avenger programot. Ez az A-6-os utódja lett volna, egy repülõgép-hordozó fedélzeti "lopakodó", vagyis csökkentett észlelhetõségû csapásmérõ repülõgép. A problémák itt kezdõdtek, mert a fõleg kompozitból épülõ gép többször is áttervezésre került a gyengének bizonyuló kompozit elemek miatt, így a végén már 30 tonnás felszállótömeggel rendelkezett, ami már a hordozófedélzeti üzemeltetést veszélyeztette. A kétüléses gép a hangsebességnél lassabb lett volna, de mintegy 1600km-es hatósugárral bírt volna, és a standard fegyverzete 2 AIM-120C légiharc rakéta, két AGM-88 HARM radar-gyilkos rakéta és további mintegy 6 tonna hasznos teher, különféle légibombák, rakéták és robotrepülõgépekbõl. A program azonban egy nagy fiaskónak bizonyult. A már említett felszállótömeg növekedésen túl problémák voltak a speciális radarral, az integrált fedélzeti elektronikával, és ami a leglényegesebb: a vételárral. A program költsége önmagában 1 milliárd dollárral lépte túl az eredetileg tervezettet 1990-ben, ehhez jött még az, hogy gépenként a vételár cirka 165 millió dollára rúgott. Ezt nem nyelte le Dick Chenney, akkori védelmi miniszter, és elõször szétcincálta a programot, például úgy, hogy a légierõ által rendelt gépek csak 1997-ben került volna megrendelésre (a haditengerészet 620 gépén túl a tengerészgyalogság 238, a légierõ pedig 400 gépre tartott volna igényt), majd végül az egész programot lefújták. Tudni kell, hogy az elsõ prototípusnak 1990 június elsején már repülnie kellett volna, de még egy évvel késõbb sem került erre sor, ehhez jött még a költségtúllépés és a technikai problémák miatti további várható csúszás. A gyártóknak még egy problémával szembesülniük kellett, mivel már készen volt a gyártósor a gépek legyártására, amit sebtiben igyekeztek megoldani, mert noha még prototípus sem repült, de a szerzõdések kõkemény határidõket írtak elõ a leszállításra. Itt pedig egy nagyon durva politikai/üzleti csatározás kedõdött cirka 1.2 milliárd dollár felett, amit a program két fõvállalkozójának, a McDonnel-Douglasnak és a General Dynamicsnak kellett volna / kellene visszafizetnie a védelmi minisztériumnak. A két cég (és utódaik) és az állam még ma, 2008-ban is folytatják a pereskedést...

Érdemes megfigyelni, hogy az elöl ülõ pilótának középen volt botkormánya, a hátul ülõ operátornak viszont sidestickje volt

Kit--Kat
Nem tudtam, hogy a McDonnell - Douglas is tönkrement már😞

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

[NST]Cifu
JAST/JSF programban az akkori négy nagy versenyben lévõ repülõgép gyártó indult, a Locheed-Martin, a Northrop-Grumman, a McDonnell-Douglas és a Boeing. A Northrop és a McDonnell tervét kilõtték az elsõ körben, így a második körben már a Lockheed és a Boeing mérkõzött meg. A két vesztes közül a Northrop-ot beinvítálta a programba a Lockheed (a Northrop komoly ellenfele volt az ATF tenderben a Lockheednek, és az alacsony észlelhetõség terén le is körözte õket), a McDonnell viszont azzal, hogy kimaradt a végsõ döntõbõl, az utolsó mentõkötelét is elveszítette, az F/A-18E/F program nem tudta kihúzni a pénzügyi válságból, ahova az A-12 Avenger repülõgéphordozó-fedélzeti csapásmérõ repülõgép program taszította, így a Boeing felvásárolta. Ezzel a Boeing X-32 valójában Boeing-McDonnell-Douglas páros lett, csakhát itt kõkemény betagozódás volt, nem pedig együttmûködés. A kakukktojás a BAe lett, a britek eredetileg a Boeing X-32-ben mûködtek fõleg együtt, a Boeing gépe ugyanis a Harrier féle VTOL rendszert alkalmazta. Noha itt veszített a BAe, õ mindenképpen a nyertes oldalon állt, hiszen a brit kormány többek között úgy vállalta a 2 milliárd dolláros hozzájárulását a fejlesztéshez, ha a BAe részt vesz a gyártásban.

Kit--Kat
A Northrop - Grumman beszállító a gépbe, vagy felvásárolta a Lockheed - Martin?

Boconadi
ez a gép undorítoan néz ki szerintem.
Kovacs Pali bacsi, mindannyiunk Pali bacsija is kb. ennyi orat repult...
Ammán megsüvegelendõ 😊 Kozmikus sugárzással feltöltõdött-e? <#vigyor1>

A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Molnibalage
Valóban nem rossz, de akkor Charles Yeager asszem 16 ezer (!!!!) órája az micsoda? <#zavart1>

Punker
faszinak 3200 óra repült idõ, elég laza 😊

A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Clidey
Az túlzás hogy dolgozom de...mondjuk úgy, néha besegítek nekik. 😊
Én úgy tudom, hogy azt a wingletet az Opiczos 4421-es 2B-re csinálták. Minõségre ûberklasszis, felveszi a versenyt bármelyik nyugati cuccal (Discus, Ventus stb.) de én személy szerint sosem láttam vele repülni a 2B-t. Ami persze nem zárja ki azt, hogy nem is történt meg. De legkésõbb a 7végén találkozok a Kistégláékkal, és rákérdek mi lett a dologból.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Ott dolgozol Teglacieknel? 😊 Na, akkor elso kezbol tudsz ra valaszolni, szoval, milyen lett a Jantar?
Clidey

Fenrir
Az akkor nem rendeltetésszerû használat már 😄

A halál csupán a kezdet...

ld. Discus 2b szarnya. Tavaly Teglaciek LHDK-n rahegesztettek egy winglet keszletet egy hosszu Jantarra. Meg kene nezni a gepet, hogy hogy valtoztak a teljesitmenyei.😊
Papirzacsi
Ja, de ha kiegyenesítik, akkor meg vagy 6 méterrel. :-)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

I.C.ram
Oroszoknál két véglet van. Vagy baromi szép valami, vagy rohadt ronda.
Burán a másodikba tartozik 😛 Mint valami vidámparkban egy szimulátor.
[NST]Cifu
Nekem meg nem annyira <#idiota>