Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

exTrem
És sajnos ez tényleg így van .. Láttam neten egy német adó álltal készített riportot, azt hiszem a frankfurti reptéren csinálták. Külföldi pilótákat kérdezgették angolul, hogy mennyire tudnak. Kínaik semennyire sem. Kínai kapitány egyáltalán semmit az F/o meg ilyen yes,no szinten beszélt angolul. Hihetetlen ..

Товарищ Путин

[NST]Cifu
Il-18 abortált felszállás:

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

nagyon rosszul néz ki a videó...kíváncsi leszek mi lesz az eredmény.

Товарищ Путин

Reaper
Meg sem próbáltAK, mivel UB volt...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Molnibalage
Az is fura, hogy meg sem próbált katapultálni a jelek szerint. Persze valószínûleg nem sikerült volna.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Reaper
Ránézésre egy palástorsó lett volna, de sem a sebesség, sem pedig a magasság nem volt megfelelõ. Ismerve az ottani üzemeltetési/vizsgálati kultúrát kötve hiszem, hogy ki fog derülni mi történt. Mondjuk szubjektív véleményem, hogy mikor a pilcsi rájött a gebasz helyzet kialakulására, leblokkolt és azért maradt háthelyzetben (mondjuk a videó végén látszik egy gyenge próbálkozás az ellentétes irányba való kiforgatásra)...

Molnibalage
Kizárt, hogy leborítani akart. Viszont akkor mit akart? Elkezdett egy bedöntést. Aztán kicsit megbillent a gép bal fele. Átesett volna a bal szárny? Csak nem palástorsót akart õ is ilyen alacsonyan?

Mivel és olyan rég láttam MiG-23 demót, hogy nem emlékszem rá, maga a gép repülése is kicsit fura. Olyan sután emelkedett, elég nagynak tûnt az állásszög már a bedöntés elõtt is, nagyon "csúszik" a gép.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

ezt bakker egy Extrával sem úszta volna meg. Ez mit gondolt, miben ül?

Товарищ Путин

Molnibalage
A líbai MiG-23.

Ezzel meg mi a fene történhetett? Ennyire durva pilótahibát nehezen tudok elépzelni. Meghibásodott volna a vezérlés?

Ettõl olyan oroszos... 😊
Gondolom egy amcsi pilóta nem csinálná meg, mert nem szabad. Ott azért más a gondolkodás.

Товарищ Путин

Molnibalage
Pont erre gondoltam! Tiszta intelligens gép feeling. 😊

Elmondom 😊

teligáz, és két kéz a boton, futó bekattint, mikor elemel, szinte azonnal magaaláhúzza a futót. Gizdán néz ki!! 😊

Товарищ Путин

Molnibalage
Vajon mi viszi rá az embert, hogy ilyet csináljon? Olyan, mint 230-ba nyulkálni. Én csk szimulátorban sem kísérleteztem ilyennel, de csak viccbõl, ott van 'try again' gomb. 😊

Fenrir
Normál esetben igen, ezért is kell megemelni a gépeket a futópróbához, hogy a proximity sensorok azt érzékeljék, hogy kirugózott állapotban van, tehát szerintük a gép repül.

A halál csupán a kezdet...

de persze tilos átkapcsolni, mert úgy járhat az ember, ahogy járt ez a sügér is

Товарищ Путин

jájá

Товарищ Путин

Molnibalage
Ez azt jelenti, hogy elvileg akkor át lehet tolni a kart a földön is és csak akkor kezdi behúzni, amint a rugóstagon (?) a terhelés megszûnik?

mielõtt még valaki félreértené, a futónak van egy érzékelõje, miszerint amennyiben van rajta terhelés, úgy nem lehet behúzni.

Товарищ Путин

úgy hallottam, hogy a "még nem vagyok a levegõben" érzékelõ hányta magát össze, ezért mikor a maki átkattintotta a földön, meglepetésére be is húzta a futót.

Товарищ Путин

Kata
sõt, elérni a v2-t 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Elõször el kéne emelkedni, utána behúzni a futókat 😊

Elfelejtette kiengedni, vagy a hidraulika olaj fojt el?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Drága csillagszoró. 😊

Gundark 1 1
Neki is írásban gratuláltak a végén 😊
Fenrir
Hoppsza:

Falconer
Más tipikus magyar motívum nem nagyon van, egy Nagymagyarország térkép az irredenta meg kirekesztõ lenne, a Lánchíd meg túl unalmas. <#idiota>

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Fenrir
Nem tudom, de a retró festést kapásból elutasították 😊

RiCSi1234
Mennyi szépség.. Boeing 😊

GTA V (*.*)

Tikal
<#szomoru1>
miért kell ezt a virágos lovas matyo vonalat erõltetni? ...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

<#idiota><#nevetes2><#buck>

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Ja meg anyahajokon (sic!) hasznalatos katapultizevel (sic!) miert nem lehet inditani a vitorlazo repulogepeket...
Tolem egyszer megkerdezte egy komoly, intelligensnek tuno uriember egy repulonapon, hogy hogy tudjak a repulogepen megoldani azt, hogy egy tengelyt levezetnek abban a vekony futoszarban, es meg meg is hajtja a kereket gurulaskor...
tényleg megdöbbentõ, hogy egyesek mennyire komolybuták. így már érthetõ, hogy kik azok, aki elhitték, hogy nem lesz gázáremelés 😊

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

Molnibalage
Az ilyen hülyék hogyan nem fulladnak meg attól, hogy elfelejtenek levegõt venni?

Ha röhögni - sírni - akartok:

http://repulo.indavideo.hu/video/Miert_nem_zuhan_le

És a tudományos munkatárs megírta a nagytutit.

&#1058;&#1086;&#1074;&#1072;&#1088;&#1080;&#1097; &#1055;&#1091;&#1090;&#1080;&#1085;

Fenrir
Nem rosszak, csak pl a Hungarian Tattoo nem való ilyen gépre ha már egyedit akarnak rátenni szerintem, fõleg magyar motívumokkal.

The Legend of Hungary: így második ránézésre tényleg nem rossz, akár még ez is elmenne.

Molnibalage
Németh Gábor TAMÁS - Hungarian Tattoo - MA 542

Pozsgay Gyula - the Legend of Hungary - MA 660

Nekem a fenti kettõ tetszik.

azért vannak még jók...

Fenrir
HA-LQD festési tervei

Személy szerint mind ocsmány, talán még ez a legjobb:

Reaper
Valaki tud vmit a ma Dunakeszin lezuhant géprõl?

Az ATPL-rol meg annyit, hogy ez a 7 eves limit az elozo szisztemaban volt, es az elmeletit nem fogadjak el sehol (legalabbis a magyar FTO-knal tett vizsgakat), kiveve akkor, ha 2010 augusztus vegeig megfelelsz a kovetelmenyeknek, azaz 1500 TT, 500 ora multi pilot time, tipus, stb.
Ezt hatosagi emberke mondta, ugyhogy fenntartom a jogot arra, hogy elhiszem.
Amit te irsz, az csak a modulrendszerre igaz, integraltra 40 ora a PPL. Nyiregyen legalabbis mindenki ennyit repult. Amugy fakultativ, mert a PPL hatosagi nincs benne a tematikaban (ugyis eleve CPL lesz a vegere😊 ) (mondjuk az valoszinu, hogy a PPL-bol az alapmuszeres dolgokat ami olyan 5 ora korul van, atemeltek a muszeres fejezetbe)
Az oktatoira meg nezd meg a JAR-FCL H fejezetet, ami nalunk a 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelet (aug. 24-tol mar ez ervenyes, nem az 5/2001!)

Eszerint:
1.335 FI(A) - Elõzetes feltételek

(Lásd 16. 32. függelék)

A FI(A) képzés megkezdéséhez a kérelmezõnek:

a) rendelkeznie kell legalább CPL(A)-val, vagy ha PPL(A)-val rendelkezik, akkor rendelkeznie kell legalább 200 óra repült idõvel, amelybõl 150 óra parancsnokpilótaként repült idõ;

b) meg kell felelnie e melléklet 32. függelékében a CPL(A)-hoz elõírt követelményeknek;

c) rendelkeznie kell legalább 30 óra repült idõvel dugattyús motorral felszerelt egymotoros repülõgépen, melybõl legalább 5 órát teljesítsen az (f) pontban részletezett vizsgát megelõzõ hat hónapban.

d) rendelkezzen legalább 10 óra mûszerrepülõ gyakorlattal, melybõl legfeljebb 5 óra lehet FNPT-n vagy repülõ szimulátoron (FFS) eltöltött idõ;

e) teljesítsen legalább 20 óra útvonalrepülést parancsnok-pilótaként (PIC), melynek tartalmaznia kell egy legalább 540 km (300 nm) hosszúságú útvonalat, két teljes megállásos leszállással két különbözõ repülõtéren; és

f) tegyen sikeres speciális elõvizsgát e melléklet 1.330 pontjában foglaltak szerint e melléklet 1.330 (f) pontja szerint minõsített oktató elõtt. Az elõvizsga e melléklet 16. függelékben leírt készség ellenõrzés szerint történik, a tanfolyam megkezdését megelõzõ 6 hónapon belül. A repülési vizsga célja, hogy felmérje, a kérelmezõ képes-e arra, hogy a tanfolyamot elvégezze.
Nem egészen így van, ahogy írtad. A PPL 45 óra, az oktatói 400 és nem 200, továbbá 1 éve van mindenkinek 500 órát oktatni, vagy segédoktató lehet csak. Frozen ATPL-nek hívják, még a légitársaságok is így szokták írni. Nézd meg a pilotjobs-t.
A Malév oxfordból és jeppesenbõl oktat, a CPL és az ATPL vizsgánk is angol volt. Jó az az oktatási rendszer, de a diákokon sok múlik.

A CPL csak modulrendszerben 200 ora, integraltan 150. (Ebbol 10 ora lejon szimulatorral, igy 140.) Egyeduli megkotes az integraltra, hogy 1,5-2 even belul be kell fejezni adott tematika szerint (hallottam 24-30 honap kozott mindenfele idoket). A modulnal nincs tematika, ott csak vannak feltelek (a 4 nemzetkozi, meg a 300 NM-es utvonal, ha jol tudom) oszt ugy csinalod, ahogy jon. Integraltnal pedig ott a hatosag honlapjan a tematika, aztan az adott idokeretben szepen lehet haladni.
Igaz akkor ugy megy, hogy PPL kb. 40 ora, utana tipusatkepzesek, utvonalak, majd NVFR (az NVFR ido beleszamit az IR-be), aztan muszerezes dogivel (majd' 100 ora muszerezes meg repellon meg FNPT II-n, meg nemzetkozizes, meg LHSN-re atrepules, meg 540 km-es utvonal), a vegen meg 20 ora ME. A CPL hatosagi vizsga is ketmocissal megy.
Nyiregyen ez ugy tortenik, hogy masodev vegen PPL tabor 142-essel (na ez nem Cessna, ezt vezetni kell😊) szakszovizsga utan tipusatkepzes kiscessnara (C-152), meg kisPiperre (PA-28), aztan szimulatorozas egy FNPT-II kategoriaju szimmel (ami csak Nyiregyen, meg a Hatosagnal van, mashol nincs), ejszakaizas, nemzetkozi utvonal (Kassa), egy kiruccanas LHSN-re, ha olyan a helyzet, akkor Ferihegyre is, majd a vegen 20 oraban neminemu Aztecozas rendesen leallitott bal motorral😄. Kozben ahogy mennek a repulos targyak, ugy mennek az ATPL vizsgak, csak kicsit durvabban, mint mondjuk a Malev klubban mert pl. aerobol is kb. 40 kerdes volt 1 orara (igaz nalunk par targybol ketszer vizsgazik mindenki, aerobol pl. volt a foiskolai vizsga, meg a hatosagi ATPL. - a foiskolait CPL szintunek ismeri el a hatosag)

Most annyi a varialas, hogy az ATPL ugy teljes, hogy amikor befejezted az utolso ATPL vizsgat, es megvan a CPL, akkor attol szamitva 7 even belul kell az 1500 orat (ebbol min 500 heavy-n) es type ratinget (ATPL csak tipussal van) lerepulni, kulonben az osszes elmeletit ujra le kell tenni. Amugy olyan, hogy frozen ATPL nincs, mert a hatosag nem allit ki "frozen ATPL license-t", csak az ATPL elmeleti jegyzokonyvek vannak a hatosagnal, meg az FTO-nal, es amikor te kervenyezed a szakszot, akkor megjelolod, hogy melyik FTO-nal es mikor volt az elmeleti, es eszerint jarnak el.

A problema ott van, hogy van egy kis szakadek a friss CPL meg a legitarsasagok belepo kovetelmenyszintje kozott... ld. Malev, 600 ora alatt be se hivtak. Oktatni meg most nem lehet akarhogy, mert friss CPL-el csak PPL-est oktathatsz, felugyelo oktato mellett. Muszert csak akkor, ha mar volt 20 novendeked (vagy mennyi a limit, hogy onalloan is oktathass) es van 200 PIC orad muszeresen. ME-t is csak akkor, ha van 200 ora ME.
De a poen, ha van PPL-ed, es 200 orad (de nincs CPL-ed, mert mondjuk nincs nemzetkozi utvonalad), akkor is oktathatsz PPL-t.
nem kell hozzá lottó5, de tény, hogy nagy lemondásokkal jár.

200 óra volt a kritérium a CPL-hez, de az IFR/NVFR/CPL általában egyben szokott menni. Nekem is így van. Egyedül az ATPL papír marad még frozen, mivel 1500h kell hozzá, hogy aktív legyen. Ez lehet, hogy most változott.

az JAR szerint az IFR is szét lett szedve, tehát ME-n is meg kell csináld, vagy nem lesz érvényes az IFR papírod pl Senecára. Amúgy az alap ME 7-8 óra, ami iskolánként eltérhet, de így is 90k körül van egy óra ME-n. De ezek most emelkednek majd valószínûleg. Anno én is 77k-ért kezdtem, de 90-ért fejeztem be.

Molnibalage
Áh, már rég elfelejtettem a repkedést. Ehhez minimum lottóötös kellene. Viszont jó sokat kell használnom a rövidítés megjfejtése miatt ezt. 😊

Ne csak a PPL-t nezd, mert 40 ora megdogleni is keves, ahogy egy kedves oktatom szokta mondani. Meg aztan fenn kell tartani a megszerzett szakszot, a minimumok 12 ora 1 evben, ebbol a fele legalabb PIC ido, legalabb 12 fel es leszallas, ami amugy edeskeves, szoval ha nem repulsz min. 30 orat kb. egy evben, akkor nem sokat fogsz fejlodni.
Aztan meg PPL utan nyomni kene NVFR-t, IFR-t (JAR-FCL szerint mar nem kell PPL+100 ora az IFR tanfolyamhoz), alapmurepuloit (20 ora - ez a CPL/IR/ME tematikaban nincs bent, de joparan maganuton megcsinaljak, mondvan nem art, ha haton is kezben van a bicikli), aztan meg ketmotoros, amivel az a vicces, hogy kb. 15 ora, de a ket moci miatt egy PPL szakszo arat siman kifizeted ra, ha maganuton csinalod.
Plusz a CPL-hez kell egy 540 km-es utvonal, meg 4 db nemzetkozi atrepules is minimum. Es ezeknek se 2 filler a jarulekos koltsegei. (Egyik most vegzos srac ment Piperrel Ferihegyre, 160 eurot (!) hagytak ott a repteren mindenfele jogcimeken. Pedig csak egy LHNY-NCS-NORAH-LHBP es vissza karika volt. Es tankolni se tankoltak ott, mert AVGAS mar egy ideje nincs LHBP-n)

Egyebkent ha CPL-ed van, akkor se kapkodnak utanad a legitarsasagok, pl. a tavaly vegzettek kozul 2-en a HC padjait koptatjak. (Van amugy ellenpelda is, volt olyan srac, akit negyedik nekifutasra vettek fel, mert mindig 1-1 ponttal maradt le, es a diploma kezhezvetele utan 3 evvel mar a szepemleku SkyEurope-nal volt kapitany.)