14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Blankman
    Már ez a macska is képes felhők felett repülni Szárnyas macska
  • Molnibalage
    Vedd meg.
  • Jenc
    Megvan valakinek Háy György - Amit a repülésről tudni kell című könyve? Akinek megvan, megtenné nekem, hogy lefényképezi és elküldi nekem a benne található repülős szlengszótárt?
    Előre is köszönöm!
  • Boconadi
    Szép és egyben szomorú.
  • Reaper
    kac-kac:)
  • Rue East
    én még egy kacsán se láttam ilyen szárnyat :)
  • Kata
    Nem kell flancolni, hogy canard-szárny, franciául kacsát jelent. :PPP
  • Reaper
    A végleges Su-35BM széria Saturn 117S (AL-41F-1S) TVC hajtóműveket kap természetesen..
  • Kata
    Köszi az infókat. Azt hittem legalább annál meghagyták a jó kis tolóerővektoros állítgatást.
  • Reaper
    Tény, hogy elég kacifántosak a típusjelzések a Szuhoj család tagjai között..:)
  • Molnibalage
    Vannak átfedések az infók között.

Pontosan emiatt van az, hogy nem tudom, hogy mi a valóság. Ráadásul ahogy az emlékek fakulnak, úgy keverden az infók. Lásd már az évre sem emlékszem pontosan, hogy mikor volt a párizsi seggodaverés.

A kereső (+youtube) megdöbbentően sok találatot hoz ki arra az eseményre Szu-37 jelzéssel is. Zavar a köbön és lövésem sincs. És hajlok arra, hogy neked higyjek és a linkelt oldal szimplán hiányos (?). :)

• Reaper
    Egyrészt 99-ben volt a párizsi crash, másrészt pedig az Su-30MK volt TVC hajtóművekkel. Su-37-ből kettő épült tudtommal (előtte Su-35 néven futottak), amelyikből az egyik (711) lezuhant egy tesztrepülés során, a másikat pedig visszaépítették (712) Su-35-nek (kiszedték a TVC-t és jó pár rendszert) és a fene sem tudja mi van most vele. Ennek a Su-35BM-nek pedig valóban nem sok köze van az akkori Su-35 néven futó gépekhez..
  • Molnibalage
    A Cifu féle lista mintha ez alapján készült volna, vagy hasonló adatokból.

Az a lista cirka 2-3 éve készült. Amennyire rémlik a magyar szövek ez kb. azzal azonos.

Mivel n+1 protó és idióta jelölés született, igen nehéz eldönteni szerntem, hogy melyik forrás az autentikus.
  • Molnibalage
    Kéretik fenntartással olvasni, amit írok, mert teljesen fejből megy.

Tudtommal nem igazán. Az összes Szuhoj között az alapvető hasonlóság az aerodinamika, de evolúcióban a Szu-35 inkább Szu-30 leszármazott.

A bibi az, hogy a Szu-35-ből is volt legalább kettő. A '90-es évek végén volt TVC hajtóműves Szuhoj ami 1998-ben le is zuhant Párizsban. Akkor azt még Szu-37-nek hívták. A másik megmaradt géből - asszem csak 1 vagy 2 darab volt - viszont kiszerelték a nyugati elektronikát nem fizetés miatt, és más gépekből is meg akarták tenni, ezért egy ideig külföldi repnapkra nem jártak az oroszok ezekkel a gépekkel, mert lefolgalták volna őket adósság fejében.

A "lerabolt" gépet átnevezték Szu-35-re Szu-37-ről. Viszont, amit most fejlesztettek ki legújabb generációs Szu-35-ként és már gyártás alatt van, az nem azonos azzal a '90-es évek végi gépekkel, egy korábbi fejlesztési lépcsőfoknak fogható fel, egy oldalági (?) rokonnak.

A kacsaszárnyak jelenléte szinte követhetlen, legalábbis számomra.
    Anno Cifu írt egy listát a típusváltozatokról a HT topikban. Megpróbálom feltúrni, de otthon biztosan megvan elmenteve.
  • Reaper
    Nincs összefüggés, a Canard-szárnyon kívül. Egyébként az új Su-35BM-nél már el is hagyták ezt a megoldást...
  • Kata
    Uraim, aki esetleg jártas az oroszok össze-vissza számozott és fejlesztett gépeiben, meg tudná nekem mondani, hogy a Su-35 SuperFlanker és a Su-33 (haditengerészeti változat) között van valami összefüggés? A Superflankerből építették a tengerészetit? Vagy csak a kacsaszárny az azonosság?
  • Jenc
    Sziasztok!
    Megvan valakinek Háy György - Amit a repülésről tudni kell című könyve? Akinek megvan, megtenné nekem, hogy lefényképezi és elküldi nekem a benne található repülős szlengszótárt? )[email protected]
    Előre is köszönöm!
  • perko
    Nem is tudtam, hogy a flightradaron lehet látni a vulkáni hamu kiterjedését.
    Érdekes :)
  • Reaper
    Tévedés, Mi-8T..
  • desigo
    igen
    MI-17-es
  • GPx8
    Dunakeszi? ;)
  • desigo
  • Molnibalage

Elképszetőe jól látszódik, hogy hogyan megy a frogalom és milyen iszonyatosan jól kell szervezni a dolgokat. Gyakorlatilag 70 percig folyamatosan mennek a gépek ki, ahogy a csövön kifér.
  • Kata
  • desigo
    Kiégett egy tanker Kaliforniában
  • Molnibalage
    0:40 táján jópofa, ahogy a repcsik jönnek és mennek sorban.
  • Fenrir
    Egyedüli retro-ként bőven elférne, az LQD is gyönyörű lett szvsz.
  • [NST]Cifu
    Izlések és pofonok, de nekem jobban bejön a jelenlegi Malév festés, mint a régi 90-es évek eleji Tu-134 / -154-eken lévő. :)

Bár szvsz lehet még szebbe lenne, ha a gép orra fehér lenne, viszont a hajtóműgondolák sötétkékek.
  • Fenrir
    Ráadásul mivel a törzs nagy része fehért ezért a festékhibák és a kosz baromi messziről látszik.
  • robotnyk
    nem valami szép az alap Malév festés eleve a bohócorral (szerintem), szal valami ilyesmi nem ártana. a lufthansás, klmes retro liveryk is jól néznek ki.
  • Fenrir
    Sajnos a matricán kívül ugyanaz az oldschool festés.

Milyen komoly lenne egy ilyen a 737-es flottának is az LQD mellé. Mondjuk a LOD lenne az a képen szereplő LOF helyett :)

• robotnyk
  • [NST]Cifu
    Amennyire én értek a témához ehhez már telepített rendszer kell, több méteres, esetleg több tíz méteres antenna, komolyabb több száz W vagy akár kW nagyságrendű adóteljesítmény.

Javaslom azonban, hogy inkább a rádióamatőröknél kilincselj ezzel, első sorban a Index Rádióamatőr topic. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ha jól tudom, akkor ilyen esetben már rádióamatőr vizsga szükséges, illetve a hatóságtól engedélyt kell szerezned a cucc telepítéséhez. A vonatkozó jogszabályok erre találhatóak.
  • Jenc
    És milyen az a komolyabb? max. én 300km-et szeretnék beszélni és 400-at szeretnék hallgatni.
  • [NST]Cifu
    Amennyire én értek hozzá egy kézi készülék egy "picit" gyenge ahhoz, hogy 300-400km-en belül működjön. Ahhoz egy komolyabb antenna és főleg komolyabb adóteljesítmény kell, ha beszélni is szeretnél.
  • Jenc
    Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne hogy egy ICOM IC-A15-ös rádióra milyen antennát vegyek hogy 300-400km-s körbe tudjam hallgatni is és hozzászólni is a rádiózáshoz?

Válaszotokat előre is köszönöm!
  • Molnibalage
    http://fekszarny.blog.hu/
  • GPx8
    Turistaosztály -1...
  • desigo
  • exTrem
    Jaja kemény lehetett, terjed szépen mindenhol a videó :)