Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez már fõsuli / egyetem?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A mostani repülõgépeken használnak bovden kábeleket? Vagy ez csak a vitorlázó gépekre, vagy régebbi gépekre jellemzõ?
Még egy utolsó kérdés és aztán békén hagylak benneteket, vagy nem tudom hogy szerettek-e errõl beszélni 😊:
Egy légijármûn milyen flexibilis vezérlõ rendszereket használnak?
Ahogy ambasa is mondja, léteznek automatikus kötélfeszesség állítók, de talán elõbb utánna kéne kérdezned, hogy mit értett a feladat kiíró kompenzáló egység alatt.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

A halál csupán a kezdet...
Kötélvégek
Közben eszembe jutott, (ha minden igaz) akkor az A320-as kötélvezérlésébe beépített mechanikus szerkezet, amely elõsegíti a kötélfeszesség beállítását és és a kötél nyúlását is kiegyenlíti, talán azt is kompenzátornak hívják
Egyébként nekem az aircraft control cable kersésre elég sok találat jött ki, mind képek, mind leírások, illetve érdemes még az aircraft flight control-t is keresnek, vagy benézhetsz még a smartcockpit.com-ra is, hátha ott is találsz valamit.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Ennek a megoldásnak a lényegét, nem teljesen értem, mert pl a MiG-21 orrfutója pont azért nyílik hátrafelé, hogy a légerõk kinti rögzített helyzetbe lökjék. De mondjuk a kanadai típusról el is tudom képzelni, sok jót még nem halottam se a CRJ-rõl se a Q400-ról.
TG
Pl. szokták kompenzálni a rádióiránytût (ez nem az én asztalom errõl Fenrir nálam sokkal többet tud).
Ha vezérlésben lévõ kompenzációról van szó akkor három féle dologra tudok gondolni.
1. amikor a repülõgép a földön van akkor nem szerencsés, ha a gép kormányfelületeit a szél mozgatni tudja, ilyen esetben pl. a hidraulika rendszerbe szoktak beépíteni olyan egységeket, amelyek az ilyen nem kívánt mozgást a folyadékok össze nem nyomhatósága elvén csillapítja. Ahol ilyen nincs ott mechanikus rögzítõket szoktak használni.
2. talán kompenzátornak lehet tekinteni a különbözõ kormányerõ csökkentõket, ezek is lehetnek mechanikusak, illetve hidraulikusak. A mechanikusaknak én két fajtáját ismerem. Az egyiket angolul tab-nak hívják, ez a kormánylap kilépõélén van van és annak kitérítésekor azzal ellentétesen mozdul ki. A másikat a ballance panel-nek, amelyik a kormánylap elején található egy zárt térben és nyomáskülönbség elvén mûködik.
3. Lehet kompenzátornak nevezni a különbözõ trimmeket, amelyek lehetnek merevek (csak földön állítható lemez a kilépõélen), illetve állíthatóak amelyek általában a kormányfelületet alap bellítását változtatja meg.
Hogy kompenzáló egység alatt ezeket értették, vagy egy negyedik dolgot, megmondom fogalmam sincs.
TG
Az orrfutó természetesen a tömegétõl és a gravitációtól fogva magától rögzül.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
Mit értesz kompenzáló egység alatt?
TG
Egy másik kérdés ami ide tartozhat:
A repülõgépen milyen kompenzáló egységek vannak?
TG
A vezérlõkábeles vezérlés esetén a legtöbb esetben a mûködtetõ elem és a mûködõ elem között kötélpár fut (az egyik az egyik irányba, a másik a másik irányba dolgozik)
A vezérlõkábeles vezérlés elõnye a tolórudashoz képest, az, hogy könnyebb, ugyan akkor nehezebb beszabályozni, illetve a feszeségét idõnként ellenõrizni kell. Erre vannak szélsõséges példák, pl a régebbi szovjet típusokon a téli-nyári átállás során más-más kötélfeszességet kellett beállítani, míg az A320 gépcsaládon (mert még ott is van ilyen) ezt beépített kötélfeszesség mérõ mutatja.
A kötélvezérlésnek van egy sajátos egy köteles megoldása, de ilyenkor a kötélnek egy zárt flexibilis burkolatban kell lennie (ilyen volt pl a Mi-8 fékkötele, vagy a B737 jobb futóján lévõ berugózás jelzõ adó kötele) Ezt a megoldást angolul Push-pull cable-nak nevezik.
A lényeg, hogy típustól függõen a legkülönbözõbb dolgokat mûködtethetnek velük (vezérlési elemek, vagy azok mûködtetõ hidraulikus egységei hajtómû, de a kár a kondicionáló rendszer berendezései, vagy egy ajtón belüli zármechanizmus elemei és még lehetne sorolni), de ha túl hosszú a vezérlési út, akkor általában kötélvezérlést részesítik elõnyben, a tolórudas vezérléssel szemben.
TG
A manuális futómû kiengedés is bowdenes, legalábbis az ajtó nyitása és hogy maga a futómû kimozduljon a felsõ helyzetzárból. Utána már egy kézi pumpával kell a lenti helyzetzárba rakni.
Mondjuk biztos jön majd mindjárt valaki aki minden második szavamba beleköt majd és kihozza, hogy én vagyok a hülye...
Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy a repülõgépeken milyen vezérlõ köteleket használnak? És azokat konkrétan mire használják? Csak a vezérsíkok mozgatására? vagy hogy is mûködik ez? A neten nem találok semmilyen hasznos infót róla :S
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Hogy az átstartolásra miért volt itt szükség az csak mellékes kérdés.
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A kérdés amúgy tényleg az, hogy milyen logika vezette rá a döntéshozókat, hogy kérdés nélkül beengedték a gépeket.
Ergo, aki kiadta az engedélyt erre a repkedésre itthon azt, és a felettesét kell tökön rúgni. Konkrétan a Honvédelmi Miniszter felelõssége is belefér nálam ebbe.
Én úgy érzem, hogy sokan nagyon könnyelmûen kiáltanak farkast, de nem nagyon gondolták át a dolgot.
Az elsõre tudjuk a választ, az NKH és a külügyminisztérium. A másodikra nincs válasz még (tán sose lesz)...
Tudom, hogy erõltetett példa, de ha gépet valaki idóta beengde, akkor nincs mit tenni...
Ezen belül:
"tactical exploitation of mostly radio signals" egy idegen országan nem kémkedésnek számít? Ki bírja ellenõrizni, hogy ezek mit csinálnak a fedélzeten? Senki...
A kérdés még mindig az, hogy mi a f*szt keres itt az izraeli légierõ ilyen gépekkel? És ki a fene az, aki ezt engedélyezi nekik, és miért?
Ha bizalmas információkat összeszedsz velük, és kiadod izraelnek, akkor az bizony kémkedés, hazaárulás, stb.
Ez esetben kémrepülõgépnek nevezném, mert civil lajstrommal jött a légtérbe, és nem katonaival, elfedte a gép igazi célját gyakorlatilag. Ugyanúgy kémkedésnek minõsül az is, ha te idegen országnak gyûjtesz információt az autódra szerelt két antennával...
Egyáltalán milyen magasságon definiálod a légtérsértést? Ha a gép még aerodinamikailag maradt fent, akkor légtérsértés, ha már nem, akkor meg nem számít annak? A Kármán vonal lenne a határ?
Hogy mitõl felderítõ repülõgép, és mitõl kémrepülõgép szerintem az alkalmazás mikéntje határozza meg. Egy felderítõgép sem fog engedélyt kérni háborús helyzetben arra, hogy belépjen az ellenséges légtérbe (mindkét Iraki háború, például).
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Nem csak azt, hogy hol vannak az adott területen radarok, hol vannak rádiókommunikációs központok, de adott esetben a radarok pontos frekvenciáit, adási jellemzõit is rögzíthetik, ezzel pedig feltölthetik a saját gépeik adatbázisát, vagyis adott esetben késõbb egy vadászgép vagy bármi hasonló RWR (radarbesugárzás-jelzõ) a jellemzõk alapján megmondhatja, hogy ez egy ilyen és ilyen radarkészülék. Ezek az információk igen fontosak a rádióelektronikai hadviselésben...
"A Magyarország légterét szerdán használó 4X679 és 4X676 polgári lajstromjelû, illetve Israeli Air Force 005 és Israeli Air Force 006 hívójelû gépek "védett járat" megjelöléssel szerepelnek az európai légiirányításban, Törökországot, Bulgáriát és Romániát érintve repült be Magyarország fölé szerdán a háromból két gép.
Az "elektronikus porszívónak" is nevezett különleges felderítõ gépek több száz kilométeres távolságból képesek lehallgatni minden elektromágneses sugárzást, legyen az mobiltelefon, wifi, rádió- vagy radarjel. A lap szerint, ha párban repülnek - ahogy az szerdán is történt -, akkor a sugárforrások földrajzi helyzetének pontos meghatározása sem okoz ezeknek problémát.
A repülésekrõl a lapnak Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivõje annyit mondott, hogy a gépek diplomáciai engedély birtokában voltak itt, de nem a HM illetékes az engedélyek kiadásában."
Nem gyenge...