Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fenrir
2004-ig így is volt, aztán elkezdte behozni az Airbus-okat.

2010 februárjában így nézett ki a flottájuk:

Airbus A318-100 2
Airbus A319-100 33
Airbus A320-200 38 + 6 rendelés + 1 tárolás alatt
Airbus A321-200 11
Airbus A380-800 12 rendelés
Boeing 737-400 19
Boeing 747-400 49
Boeing 757-200 5 + 6 tárolás alatt
Boeing 767-300ER 21
Boeing 777-200 3
Boeing 777-200ER 43
Boeing 777-300ER 6 rendelés
Boeing 787-8 8 rendelés
Boeing 787-9 16 rendelés

Összesen 231 aktív, 48 megrendelt és 15 tárolt gép.

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
Le vagyok maradva, a BA hajdan nem arról volt híres, hogy csak Boeing gépei voltak (persze a Concorde-on túl)?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Fenrir
Asszem A321, de nem tuti.

Willenbrock
Felhõk felett hamufelhõ,a hajtómûnek pont ez nem kõ😄

Bucser
Nem tudjátok, hogy a British Airways Ferihegyrõl a reggel 8:30-as Budapest-London járatait milyen géppel repteti?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Törölt felhasználó
Szia! Olyan oldalt nem találtál ahol minden repülõ (helikopter, katonai gép, stb) is mutat?
Hello, legifolyoso 1992 ota NINCS. Amirol te beszelsz, az SID, azaz Standard Instrument Departue, vagyis szabvany muszeres indulasi eljaras, az a felszallastol a TMA-bol torteno kilepesig tart.

Erkezoknek meg ott a STAR, azaz a Standard Terminal Arrival Route, azaz a szabvany erkezesi utvonal, ami a TMA-ba belepestol a kozbenso megkozelitesi pont (IAF - Initial Approach Fix) elereseig tart.

A legifolyoso meg olyan volt, hogy ket ado kozott ki volt jelolve egy track, mellette 10-10 km-es sav, es ha ebbol kirepultel, akkor rad emeltek a keszit, mert tiltott legterbe repultel bele.

Es hogy tisztaba tegyuk a dolgokat, nincs kifutopalya sem, mert azon a ribanc maszkal ( klasszikusokat csak szo szerint idezni legijog orarol 😄), amin a repulogep szall fel, az futopalya (runway).

Es legiiranyito sincs, mert azon a HC-ban meg szoktak sertodni, a helyes terminus technicus legiforgalmi iranyitok, vagy csak siman iranyitok.

😊
De baba... FMC, LCD monitor, de azert a PKP-1 direktoros muhorizont, a PNP-1 kombinalt muszer, meg az AGR-72 maradt... 😊
A gazkarpulton meg ott az SzTu-154 palyakorrekcios rendszer. Egyvalamit viszont hianyolok, ami a Malev B-2 gepeken megvolt, viszont "le volt szegelve". Aki megmondja, kap egy pirospontot. 😊

Pszt. Amugy Szmolenszkben volt ILS, csak epp nem ugy hivjak. Minden orosz repteren megtalalhato, es eleg sok galibat tud okozni. SzP-50-nek hivjak.

Masreszt meg a fent emlitett korulmenyek miatt non-precision approach johetett csak szamitasba, mivel siklopalyaadat nem all rendelkezesre. MDH ilyenkor mondjuk NDB approachnal 300 ft, ilyenkor C kategorianal 1600 m RVR kell, D kategorianal meg 1800 m. Itt egyik se volt meg.(Tenyleg, a Tu-154 C vagy D kategoria? Nem tipusom, ugyhogy sugast kerek.)
Fenrir
Én sem röhögtem rajta...

Reaper
Szerintem ez elég szánalmas és mindent elárul a készítõje szellemi színvonaláról...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Fenrir
Humorosból:

joebacsi
Nem, de azért az oroszoknak rutinjuk van a lengyelek lefejezésében, itt meg olyan szépen egy helyen volt mindenki, hogy kár lett volna kihagyni a ziccert.
Persze kifinomultabban, mert most perpillanat nincsenek nácik, akikre rá lehetne fogni 😊
Legalábbis ez volt az elsõ gondolatom.
(nwo vallásúként inkább az euró ellenzõ imf tag halálára cuppantam volna rá, na ez nekem eszembe se jutott, amibõl látszik, hogy még nincs a véremben a világmegváltás összeesküvésekkel 😞 )

Aztán betettem ide a linket, hogy azért nálam hozzáértõbbek megszakértsék, aminek eredményeképp a #11560 hatására azért bennem is árnyaltabb lett a kép.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Én Nyíregyházi vagyok és Nyh Debrecen között igen sûrû a forgalom😊most már legalább tudom h kik járnak erre😊 Sõt pont a házunk felett van egy légi folyosó is, szoktam kukkerral nézegetni õket😊

DanielT
Lehet USA-ból jövõ gépeket látni, csak amerikai eredetût nem. (legalábbis eddig ez volt a tapasztalatom) Pl vagy 4 gép jött tegnap USA-ból Indiába, de mindegyik Air India járat volt, tehát nem amcsi.
Akkor ezért nem lehet az USA felett repülõ gépeket látni. Csak azokat amelyek Európából jöttek. Érdekes volt látni, hogy London felett csak egy nagy sárga folt volt😊 tudtam, hogy a Heatrow-i reptér forgalmas de ennyire😊

DanielT
Teljesen más rendszer, nem jelennek meg, csak azok a gépek amiken rajta van ez az adó cucc. Pl a tegnapi New Yorki Delta Airlines gépen nincs rajta, valószínûleg az amcsi paranoid idiotizmus, vagy eltérõ szabvány okán.

Másik hallgatható rendszerrõl nem tudok.
Rájöttem😊 De legalább azok milyen jól fognak menni😊 Olyanba nem lehet belehallgatni ami a Mo. felett repülõ repcsiket irányítják?
Gondolom, hogy ha a magyar vadászgépek repülnek akkor õket a katonai irányítás vezeti. Attól függetlenül a repülési térképen megjelennek? Vagy az egy teljesen más "rendszer".

DanielT
Ebbõl nem sok angolt fogsz tanulni, maximum a számokat 😊
Fenrir
Azért ez sokat elmond az akkori viszonyokról:

"Lengyel katonai források szerint a gép katasztrófája elõtt egy Il-76-ost küldtek el másik repülõtérre a szmolenszki légiirányítók a nagy köd miatt. Az orosz belbiztonsági tiszteket szállító, Moszkvából indult Il-76-os gép pilótája ultrakönnyû repülõgépével végzett itteni repülései miatt Szmolenszket jól ismerte. Két próbálkozás után végül mégis visszafordult és a moszkvai Vnukovón szállt le."

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Ez másik frekvencián megy, nem azon amin hivatalosan kell beszélni. Ugye az angol még itthon is kötelezõ.

Molnibalage
Ez egyébként megengedett?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
A magyarok szoktak sziázni meg szervuszozni, meg amikor at OC-vel beszélnek akkor magyarul társalognak (pl jelentik, hogy van-e mûszaki gond a géppel, kell a mentõszolgálat érkezésre, esetleg a személyzet többi tagja melyik géppel megy tovább, stb).

Hát ez nagyon jó😊 ma este ezt fogom hallgatni!😊 nézem a radarral együtt😊 Legalább gyakorlom az angolt is! Azt elképzelhetõ. hogy a magyar gépeknek beköszönnek magyarul? Mintha az angol szövegbe 1-2 szervusz elhangzik! Vagy csak vmit félrehallok?

Molnibalage
Soha nem értem meg azt, hogy kit érdekel a "nyomás", ha bele is halhatna ebbe. Egy pilóta nem fog éhenhalni, mert nincs munkája. Rúgjanak ki, nem érdekel, de még xy vezetõ se döntsön az én éltemerõl, mikor

ad.1 A szolgálati út szerint nem õ a fõnök. Nem õ a pilóta.

ad.2 A többiek felé is a pilótának van felelõssége.

Lényegében az ilyen esetek pont azt a parancsnoki láncot kérdõjelezik meg, ami egy fegyveres testütelet, de részben egy államaparrátust mûködtet.

Idézet innen.

„Felség! Attól a perctõl kezdve, hogy tábornokoddá neveztél ki és én ezt elfogadtam, olyan hatáskört biztosítottál nekem, amely lehetõvé teszi számomra, hogy bizonyos utasításaidnak ne engedelmeskedjem!”

A felséget cseréld tábornok / elnök stb. titulusra.

[NST]Cifu
Okosabbak majd a hivatalos jelentés után leszünk. Egyelõre annyit mondogatnak, hogy a pilóta nem fogadta el a Minszki (?) repteret, mint alternatívát, inkább megpróbált leszállni a ködben (ILS nélkül?).

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ha tényleg ott van a *teljes* vezérkar, az elnök, egy elnökjelölt és még két tucat magas rangú emberke hátul, és azt kell velük közölni, hogy hát sajna kitérõ reptéren szállunk le, a mai Katyni mészárlás megemlékezés (közösen az oroszokkal, ami eleddig példátlan) elmarad, akkor azért lehetett egy "pici" nyomás a pilótán, hogy márpedig akkor is le kell tenni ide és most a gépet...

Molnibalage
Vannak olyan dolgok, amiket soha nem fogok megérteni. Ez is olyan.

De pl. az is elég homályos, hogy melyik elmeroggyantnak jut eszébe egyetlen géppel ennyi magasrangú embert utaztatni...

Fenrir
Mondjuk ez akkor sem változtat azon a tényen, hogy miért próbálta meg a pilóta letenni a gépet ilyen körülmények között, azért a gépen a kapitány szavának kéne a legnagyobb súlyúnak lennie. Ha õ azt mondja, hogy nem teszi le akkor ne bírálja már felül akárki.

Molnibalage
És össszesen, ha 5000 órát repült és még 2000 felszállása sem volt asszem. Pár éve újították fel. Az agyonrepült kereskedelmi gépekhez képest szerintem a gép vadonatújnak tekinthetõ, még ha a gép alapjai nem is maiak.

[NST]Cifu
A Tu-154M is 1982-es szûzfelszállású, a Lengyel elnöki gépet 1990-ben gyártották. Azért egy 20 éves repülõgép még nem olyan vén csataló, pláne, hogy a nagyjavítása óta csak százharminc valahány órát repült.

Fenrir
A 737-100-ast konkrétan 67-ben, de kétlem hogy ilyennel repülne akárki is. A classic pl 80-as évek közepén állt szolgálatba, a next generation pedig a 90-es évek közepén. Azért ezek nem 50 éves konstrukciók bár az eredeti váz van már közel annyi.

DanielT
Ha hallgatni is akarod a tornyot és pilótákat akkor ITT a sárga hátterû csík alatti Budapest Approach-ot kapcsold be.
DanielT
Ez igen tömör és szakszerû volt 😄 Köszönöm 😊 Esetleg valami amit olvasgathatok még? Kicsit beleásnám magam.
Ez nagyon szuper😊 én még nem hallottam róla! Ha keresgél az ember akkor találkozhat vadászgépekkel is? Vagy csak akkor ha polgári gépként repül, ha jól tudom?

Molnibalage
Ez a széliránytól függ.

Molnibalage
Nagyon komoly. A felsõ vezetés egy része keményen ottmaradt. Nincs szerencséjük. Pár éve meg a légierõ vesztett el több magasrangú embert a Casa (?) gép balesetében.

DanielT
Tud valaki infóval szolgálni, hogy a Ferihegyi reptéren miért és milyen gyakran változtatják a fel/leszállási irányt? Logikus lenne, hogy úgy csoportosítják a gépeket, hogy minél kevesebbett kelljen forgolódni, de szívesen olvasnék errõl valami hivatalosat és szakszerût 😊

Biztos volt már, de ha mégsem:
Európa élõ radarkép.

Pont az alatt a légifolyosó alatt vagyok ami a délkelet felé történõ leszállások idején aktuális, így szépen tudom õket követni és nézegetni 😊
[NST]Cifu
Hát, a mûszerfalát elnézve, azért nem fapados 154-es volt már, átesett legalább egy komolyabb feljavításon. Plusz állítólag nemrég volt Szamarában nagyjavításon. Ellenpont viszont, hogy a gép úgy akart most leszállni ködös idõben, hogy a reptéren nem volt ILS (!).

[NST]Cifu

[NST]Cifu
@Joebácsi: A végén te is NWO hívõ leszel? :Ð

@Fenrir: Végül is a Boeing 737-est is az 1960-as években vezették be. 😊
A gép egy Tu-154M volt, olyan nagyon-nagyon öreg nem lehetett, 25 év meg megfelelõ karbantartás mellett semmi rendkívüli aggodalomra nem ad okot. Bár az is igaz, hogy még Oroszországban is ma már ritkaságszámban megy...

A negyedik leszállási kisérlete volt a pilótának, amikor bekövetkezett a baleset.
Nem hiszem hogy egyedül Õ hozta meg a döntést, hogy ott és akkor le kell szálnia.

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Fenrir
"A Ria Novosztyi szerint pilótahiba okozhatta a balesetet. Ugyanakkor a Tu-154-est az 1960-as években vezették be, a BBC tudósítója szerint többször is figyelmeztették a lengyel vezetõket, hogy újítsák meg a kormányzati repülõket."

No comment...

joebacsi

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Molnibalage

Fenrir

w77d
Nagggggggggggggggyon ottvan XXXXXXD

Falconer
Lol elõször azt hittem ez komoly, aztán pár sor után jöttem rá, hogy csak poén <#idiota><#idiota><#idiota>

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Palinko
izraeli gépeshez csatlakozik, én jót vidultam:
Na végre: Bocsánatot kértünk Izraeltõl!

A Külügyminisztérium közleménye szerint tegnap hivatalosan is bocsánatot kértünk Izraeltõl a kémrepülõ-botrány miatt.

A Külügyminisztérium levelében kéri Izrael Államot, hogy ne tekintseagresszív lépésnek azt a tényt, miszerint Magyarország békésen gyakorlatozó izraeli gépek alá került. A magyar bocsánatkérés indoklása szerint a félreérthetõ szituációt csupán Magyarország a honfoglalás miatt szerzett elõnytelen geopolitikai helyzete és a Föld tengely körüli forgása okozta.

A kínos szituáció megismétlõdését elkerülendõ, felajánlottuk az izraeli földvásárlások felgyorsítását és az izraeli-magyar kettõs szuverenitás elismerését a külföldi tulajdonú magyar ingatlanokon, így kizárva a légtérsértés elvi lehetõségét is.

A levél egyben Magyarország köszönetét fejezi ki, amiért az izraeli gépek elhozták a tavaszt Magyarországra: meg nem erõsített hírek szerint a kulturális tárca új tavaszváró programsorozatában a fecskéket izraeli, amerikai, orosz, iráni és észak-koreai felderítõ repülõgépek fogják helyettesíteni.

A Magyar Légierõ szerint a program kitûnõ lehetõséget biztosít a magyar hajózók számára, hogy végre itthon is láthassanak repülõeszközöket mûködés közben.
Ha van idod, es nem holnapra kell a cucc, akkor szerzel egy ilyen konyvet:
Voros Gabor: Repulogep szerkezetek es rendszerek I. (elqrtak, nincs masodik kotet) ebben minden benne van. (Lenyegeben a CPL tanfolyam anyaga. Nyiregyen is ebbol (is) folyik az oktatas.)

HC-ban kaphato, 2000 jo magyar forintert, munkanapokon 8 es 2 kozott. Ja, es elozetes telefonos egyeztetes kell. Szerintem megeri.

Azt mar csak halkan jegyzem meg, hogy torrenten fent van az egesz JAA ATPL konyvsorozat. (Ha Jeppesent toltesz, a 4. kotet kell neked (airframes & systems), ha Oxford, akkor a 2.)
Boconadi
értem, köszi a segítségeket! 😊 További jó munkálatokat, szereléseket 😊