Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

exTrem
Na akkor jól emlékeztem én is kb 😊

Fenrir
4-rõl tudok, 2 737-esen, 2 Dash-on, mind a négyen elsõtisztek.

A halál csupán a kezdet...

exTrem
Malévnál hány nõi pilóta van most 3-4 ?

Fenrir
Jött Lufthansa is úgy hozzánk, hogy a teljes személyzet nõ volt 😊

exTrem
Az lehet 😊, de szerintem jó a változatosság, fõleg ha egy full nõi crew áll rendelkezésre akkor miért ne ? 😊

Fenrir
Én nem mondtam, hogy rossz, csak éppen szokatlan 😊

exTrem
Szerintem aranyos 😊

Fenrir
Még a váll-lap is rózsaszín 😛

desigo
Kata
édesjóistenem... -.-

[/cserf][/fülünyúl]

Molnibalage
Melyik légitársaságnak van ilyen vicces színû egyenruhája? Valahogy az ilyen rikító egyenruha számomra mindig a komolytalanság látszatát kelti.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tikal
te láttál képet róluk elölrõl is? ...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Fenrir
Malév pilóták mondták, nem is nagyon osztanak oda be nõi elsõtisztet. Ez inkább Egyiptomra, Libanonra meg Jordániára vonatkozik.

Fenrir
Jaja, bár érdekes, hogy nekik megéri HUD-ot is venni, nekünk meg még winglet-re sem telik, pedig pár év alatt simán behozná az árát.

Kata
Nem hinném, ugyanis Pakisztánnak is vannak nõi pilótái. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

exTrem
Brazilok 😊

Fenrir
Gondolom sokat nem repülnek a Közel-Keletre mert ott konkrétan nem állnak szóba a nõi pilótákkal 😛

desigo
wow
oda kellene sündörögni közéjük <#law>
exTrem
😊

exTrem
Egy súrlódást csökkentõ habbal szórták tele a pályát mielõtt a gép landolt volna.

Tikal
és a csupasz betonra szállt le? vagy ilyenkor felvisznek valamit a kifutora?

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Fenrir
Ott meg a meleget unnád meg 😊

Kata
Sarkvidéki repülõtér? Na ott sem dolgoznék az tuti! Inkább valami karibi kis reptér pálmafákkal. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Nem nyilt ki a futomu, es ugy dontottek egy ora korozes utan, hogy jojjon ami meg nem volt

Sorry nem tom volt-e mar..de nagyon pro

[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Reaper
Very cool, very cold..😊

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Kata

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Én úgy tudom, hogy a Kossuth bukta a Jar (Part)-66-os minõsítését, ergo nem ad semmilyen szakszolgálati engedélyt, így jelenleg hazánkban nincs olyan középiskolai szintû képzés ami használható repülõs papírt adna. Nem véletlen, hogy mindent az alapokról kell megtanulnia a végzõsöknek a típustanfolyamokon az Aerok-ban. A kisgépes képzést én nem ismerem, errõl nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy a Kossuth-os végzõk nagy része az ACE-hoz vagy a Lufthansa Technik-hez kerül, lássuk be azért ezek olyan cégek ahol modern technikát tanulhat az ember és nagy repülõkön dolgozhat.

Ugy tudom, a Kossuth nem csak A1, B1, B2-es szaxot ad, hanem B3-ast is, ha kervenyezed. (Nameg a tanmuhelyben nem Tu-154-es van, hanem 21-es, Mi8, Mi4(jo ezek nem B3-ak, de a tobbi igen), meg PZL, Piper Tomahawk, Ancsa, meg en emlekszem valami novemberes lajstromu ketmotorosra, ami szinten ott figyelt.
Es igaz, az itthoni kisgepes uzembentartok kore leszukult, de azert van, aki ebbe a szektorba megy, es nem csak az ACE/LHTB buvkor letezik. (Bar akik most oda jarnak, ugy tudom gyakszira oda szoktak menni.) A korabbi munkahelyemen (kisgepes) is volt par fiatal Kossuthos arc. Igaz ok bedolgoztak Ferihegyre is. Ja es azert kellenek az alapok, mert a nagyobb madaron is van 1-2 elektromechanikus meg barometrikus standby muszer... persze kicsiben is kezdenek megjelenni az Air Data Computerek (ld. a G1000, G600, Avidyne, Aspen, stb.), de meg annyira nem elterjedtek.
Boconadi
És ha nem csinálod meg azt a sulit, akkor szerinted, hogy lehet kikerülni ferihegyre az ACE-hoz vagy a Lufihoz? Csak bekopogtatsz, hogy szeretnék jönni röpüllõt szerelni? Mert más lehetõség szerintem nincs az országban, csak a kossuth.

A pénzrõl, ami szükséges lenne ahhoz, hogy legalább egy generációval fejlettebb technikát oktassanak, szerintem ne is beszéljünk. Az oktatók is abban a tudásban járnak, amikor mégcsak tu-154/134, meg il-18 (MiG-21, stb) volt. Ezen sem ártana változtatni. Csak minden a pénzen múlik, ami jelenleg nincs.

Aki nem repülhet, vagy nem szeretne repülni, de szeretné szerelni õket/mellettük lenni, azt hogy lehet megoldani manapság szerinted? Tudtommal jelenleg sem az ACE-hoz, sem a Lufthansa-hoz nincs felvétel (az elbocsájtott állományról ne is beszéljünk), a magyar szerelõi kontraktorok pedig általában ismerõsöket, ismerõsök ismerõseit alkalmazzák. Protekció nélkül el vagy veszve, hiába vagy marha ügyes.

Csak annyit tudok mondani, hogy elszomorító ami magyarországon van jelenleg a karbantartói állomány oktatásával kapcsolatban.
Reaper
A380 és Alba fanoknak😊

Fenrir
Gondolom az Il-18 és Tu-154 nem pici.

Molnibalage
Miért? Csak a nagy utasszálítókra folyik ott a képzés?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Az lehet, de amikor egy limitált idõd van tanulni (2 vagy 4 év) akkor nem ilyen technológiát kéne szerintem. Meg gyakorlati oktatáson sem kalapácsot kéne reszelni meg hegeszteni, sokkal többet érne ha megtanulnának csatlakozókat szétszedni, vezetéket szakszerûen blankolni, pinelni, vezetékköteget rendesen vezetni, stb. Millió meg egy dolog van ami értelmesebb lenne. Ezért is bukta el pl a Kossuth az oktató engedélyét, aki ott végez az olyan minta nem is tanult volna semmit mert semmilyen EU-s szintû papírt nem ad.

Fenrir
Ez igaz, de a Kossuth-ban nem is erre készítenek fel.

Papirzacsi
Szerencsére a repülés, közte a magyar repülés, nem ér véget a ferihegyi kerítésnél, amin úgy látszik te már nem látsz át. Hány vitorlázó repülõben, cessnában, zlinben, pzl-ben, stb. van Air Data Computer, lézergiró, stb.?

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Bocs, de ha a napi gyakorlatban már nincs is szükség ezekre az ismeretekre, a szakmai és mûszaki mûveltségnek biztos nem árt az imerete.

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Fenrir
Használhatatlan már.

Minek tanulni egy variométer belsejét, hogy milyen szelencék vannak benne, milyen kapiláris csövek amikor ma már mindent az Air Data Computer számol ki és maga a mûszer már csak digitális jeleket kap?

Minek tanulni a pörgettyûket annyira mélyen amennyire most is tanítják mikor ma már lézergirók vannak bent?

Minek megtanulni azt, hogy mi van egy doboz belsejében ha nem nézhetsz bele, kivéve ha mondjuk pont a Rockwell Collins-nál, Thales-nél, Honeywell-nél dolgozol az elektromos laborjukban?

Én ugyanígy jártam, megtanultam ezt a sok baromságot, kezdve a mikrohullámú technikával (az egész repülõn ma már csak egy kb 20 centis csõtápvonal van a radarnak) és semmilyen hasznát nem vettem mert a 737 típustanfolyamon semmi nem olyan volt mint amit tanítottak.

[NST]Cifu
Én nem azt mondtam, hogy egyáltalán ne tanuljanak új technikai megoldásokat, csak azt, hogy azért még nem kell az ablakon kidobni a régi technológiai tudást.

Fenrir
Ha már a Kirgiz köztársaság is elkezdi lecserélni a régi orosz gépeit az amerikai sivatagból hozott, használt Boeing 737-esekre akkor el kéne gondolkodni, hogy vajon Oroszországon kívül hol használják még nagy számban ezeket. Már az Aeroflot is fõleg Airbus-okkal jár, csak az n+1-edik neve nincs társaság repül ilyennel, oda meg hülye aki elmegy dolgozni.

Ez olyan mintha autószerelõként mondjuk Trabanton kéne tanulnod, semmi modern technika. Aztán amikor elkezdesz dolgozni valahol akkor koppansz, hogy van élet a 2 ütemen túl is.

[NST]Cifu
Bocsánat, hogy a partvonalról belevaú, de biztos, hogy egy szakember csak modern Boeing és Airbus gépekkel találkozhat? Hovatovább a légi erõlködésben An-26-osok repülnek, amihez képest a Tu-154 is egy generációval elõrébb van. Honnan tudod, hogy egyik-másik diák nem valamelyik öreg gépeket üzemeltetõ légi-tûzoltó céghez, vagy hasonlóhoz, ahol 40-50 éves gépek repülnek?

Ez olyan, mint a számítástechnikában a DOS ismerete. Normális körülmények között a kutya nem használja már, de ehhez képest még manapság is állítanak be DOS-os kasszagépeket például, amelyek soros porton kommunikálnak... 😊

Fenrir
"Késõbb megtudtuk, hogy a kabin alkatrészei jó helyre, a Kossuth szakközépiskolába kerültek Csepelre."

Mi az Istenért oktatnak még mindig ilyen típusból Magyarország egyetlen repülõs szakközépiskolájában 2011-ben? Még én is ezt tanultam, pedig az 10 éve volt és semmi, de semmi hasznát nem vettem. A mûszerek rendeltetése ugyanaz mint most, de ebben ki is fújt egy mostani Airbus vagy Boeing géppel a hasonlóság. Nem értem, hogy miért erõltetik ezt a nyomorult 154-est mikor legalább annyi roncs 737-es mûszereket is lehetne szerezni és azzal a tanuló legalább valamennyire közel is lenne a mai modern gépek felépítéséhez.

Ez egy agyrém...

http://iho.hu/hir/meltatlan-bucsu-lc-elemertol-111120 😞

Reaper

Csodálatos video. Nekem olyanok a repülõgépek mintha élõlények lennének. De a vonatok is megfognak.

Walk the Talk.

Kata
Nekem mindegy hol van, a lényeg hogy megvan. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Alapvetõen valóban nem annyira technikai jellegû, de sok esetben azért elég technikai jellegû diskurzus is elõferdült. Igény esetén visszarakhatom az általánosba.

Kata
Mondjuk nem annyira a tudománynak és a technikának lett szentelve a topik eredetileg, de ahogy gondoljátok.

Am alig találtam meg a kedvencek között, megijedtem hogy hová lett. 😊

[/cserf][/fülünyúl]