Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Krapo
Sziasztok !

#12564 737 est húztak le, 767 nek nemtudom mi lett/volt a baja.
#12577 Van ennél lejjebb ? Mondjuk hozzanak magukkal létrát a géphez dönteni és bemászni a letolható ablakokon ?! Ez vicc mostmár...
#12581 Fapad ?! az még kényelmes 😄 Nemtudom hányan vagytok pestiek de járkál itt "hannoveri" Düwag tw6000-res villamos na annak az ülései a legalsó szint, tisztítható ami nem hátrány nade kérem...

[NST]Cifu
Hozzá akartam az elején tenni, hogy nem flameindításnak szánom, gondoltam azért csak elég felnõtt a topiclátogatói kör, nincs rá szükség...

Azzal kezdtem, hogy ha egészségügyileg alkalmas rá. Látás, hallás, helyzetfelismerés, ezeket lehet szûrni, és amennyiben nem felelnek meg az elvárásoknak, nyilván pilótaengedéllyel sem rendelkezett volna. Továbbá ismét, ezek sem korfüggõek, nem csak idõs embernek rossz a látása, hallása, helyzetfelismerése.

Nyilván még az életedben nem látott senki jó egészségnek örvendõ és szellemileg friss idõs embert, de az elõítéletek azok már megvannak...

Hibás az a gondolkodásmód, hogy nem az számít, hogy alkalmas-e rá, hanem az, hogy ilyen korban sokan nem alkalmasak, tehát akkor esélyt sem szabad neki adni, hogy esetleg bizonyítson...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

robotnyk
ja, és a valószínûségben sincs eltérés, ugye? egyebekrõl nem is beszélve, mint például a helyzetfelismerés, romló látás, hallás. még egy 80 éves vezetõ mögé sem szívesen ülnék be, pláne nem pilóta mögé.
Ez teljesen igaz, csak a valószínûség nagyobb egy 80 évesnél mint egy 30 évesnél. Ha meri hadd vezessen, csak másokat ne veszélyeztessen. Bár ezt a repülgépvezetésnél elég nehéz elérni.
Mindenesetre gratula az öreglánynak. <#worship>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

[NST]Cifu
Azért ha egészségügyileg alkalmas rá, akkor mégis miért lenne önmagában a kor kizáró ok? Egy 30 éves is kaphat agyvérzést, vagy szívrohamot, szóval akkor innentõl kezdve senki se repüljön, mert bárki meghallhat a botkormány mögött?

robotnyk
81 évesen kocsit se kéne vezetni, nem hogy repülõgépet...

i5-2500K, 8G RAM, GTX1060/6GB / Logitech G29 / Win7_64

Bucser
olcsó. Ezért fapados. Örülj amíg bélés van a széken és nem lesz szószerinti a "fapad".

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Fenrir
Szánalom...

A halál csupán a kezdet...

desigo
még winglet is van rajta <#bee1>

robotnyk
kultúrált megoldás... (NEM.)
desigo
Gundark 1 1
Az Ospreynek? Persze hogy repülés közben állítható. Ettõl lesz gyors kis repülõ 😊 A földön állva nem is tudná teljesen vízszintbe fordítani, mert a lapátok belevernének a földbe.
desigo
Repülés közben is állítható a hajtómû szögének az állása vagy csak álló helyzetben?

[NST]Cifu
Fejlõdünk. Szerintem hamarosan a Ferihegyi gyorsforgalmi út lesz a Ferihegyi repülõtérnek legnagyobb konkurense:

Fenrir
A Ryanair-szerû cégeknél igen. Nem használják sem az utasbeszállító kaput, sem a buszt mert pénzbe kerül. Lehet, hogy még a wc is fizetõs a gépen, ott ül a vécés néni az utolsó sorban és szedi az 1 eurot.

Molnibalage
Oszt, ha erõs szél, esõ meg hófúvás van? Alig várom majd, amikor a kézipoggyászok vagy más apróságok repülnek majd a kifutóra a szélben.

Én azon csodálkozom, hogy egyáltalán az elõírások ezt lehetõvé teszik. A buszoztatás olyan drága lenne...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Fenrir
Nem is baj, hogy átnevezték a repülõtér nevét, mert ami most ott van már nem méltó a Ferihegy névre.

Kata
😄DDDDDDD

[/cserf][/fülünyúl]

robotnyk
a 767esért kár, mert szép design 😊
Fenrir
Meg nem is tudni, hogy kié a dupla jelzálog miatt.

A CRJ-bõl 2 hajtómû hiányzik és nincs pénz rá. Ráadásul már elég régen áll, nem tudni, hogy a sárkány milyen állapotban van.

robotnyk
a 767 nem kell senkinek, azóta csak rohad úgy tudom
Amúgy a 767 és a CRJ miért áll ott mi a bajuk?

Mikor volt 767 Malev segglehúzás?

Fenrir
Kettõ is van ott, egy 767-es meg egy CRJ-200-as. Mindketttõ jelenleg üzemképtelen és esélyes, hogy így is maradnak.

Krapo
Sziasztok ! Ha jól láttam vagytok páran akik ferihegyen dolgoztok. Itt lakom nem messze ferihegytõl és párnapja biciklizés közben a vasútállomsától nem messze, kifele a városból pár száz méterre megláttam egy malév vezérsíkot a hangárok takarásában ! Õ az utolsó gépmadarunk ? Milett vele hogy nem vitték még el ? Õ lenne a görögöknél lehúzott farú, vagy a 767-es ? Elõre is köszönöm az infot 😊 !

Kata
én is szeretnék saját repcsit! Amolyan kis motorost!

[/cserf][/fülünyúl]

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

Fenrir
A 737-eseken van egy tailskid nevû szerkezet ami elnyeli az ütést egy bizonyos szintig ha túlhúzza a pilóta elemelésnél.

desigo
Igen,eléggé kevésnek tûnik.
Van ott valami koptató,csúszó réteg vagy egybõl sérül?
Eltérõ ez a megszokottól vagy csak egy elkapott jó pillanat?
Fenrir
Mármint mi? A távolság a segge és a beton között?

desigo
Pedig dekurvajó lenne 😊

[NST]Cifu
Hogy fog-e repülni, arra nem tudok (merek) választ adni.

Repképes hõskori replika gépek akadnak, tucatnyi Bleriot IX, Hanriot, Deperdussin repül mostanság is.

[NST]Cifu
Maradt belõlük (Tu-144 ,Concorde) az utókornak pár példány ami repülni is tud vagy csak múzeumokban állnak?

Pardon, eme a kérdés felett átsiklottam.

A válasz az, hogy nem, illetve esetleg. A Concorde-ból nincs repképes példány. A Tu-144-bõl elviekben még két "konzervált" sárkány létezik, egy bulvárlap szerint a Tupoljev felajánlotta, hogy egy Tu-144-est újra repképes állapotba hoz a 2014-es Szocsiban megrendezendõ téli olimpiára (nem utasszállításra, csak bemutatórepülésre), de ennek az esélyei eléggé kérdõjelesek...

[NST]Cifu
Falcon 7x honlap -> Production -> Timeline:

71 még mindig rengeteg a 9-hez képest 😊

Fec papa
Köszönöm hogy kicsit részletesebben kifejtettétek a témát! 😊 Nagyjából megtudtam amit szerettem volna, konkrétabb kérdés nélkül. 😊

Az alvástól kajás leszek, a kajától álmos.... az élet szép -_-

Molnibalage
A híradóban láttam, hogy összerakták az elsõ magyar építésû (és tervezésû😊 gép replikáját. Van esély rá, hogy valaha repülni fog, vagy a hatóságok miatt ez mission impossible? Vagy, ha engedély még lenne hozzá, pilóta kevésbé?

A világon vannak röpképes replika gépek a repülés õskorából? Valam rémlik abból, hogy a 100 éves évforulóra megépült a Wright Flyer replika, de vagy nem sikerült repülni vele vagy összetörték. (Asszem.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kata
én úgy láttam mindkét gép 1986-os.

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Alma vagy körte esete.

A Falcon több, mint 10 évvel fiatalabb és több, mint kétszer nehezebb, kétszer nagyobb hatótáv mellett, ráadásul több utast is vihet.

Ha az egyéni preferenciát kérded, akkor inkább Falcon. Luxus terén a franciák tudnak... 😊

Kata
Melyik a jobb?
Falcon 7x vs. Hawker 900 xp?

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Tisztázzuk: rengeteg megrendelés nem volt.

Létezik opció (option) és megrendelés (order). Az elõbbi egy érdeklõdés, kidolgozzák, hogy milyen gépre is szólna a megrendelés, milyen áron gyártanák azt le, stb. Ilyenbõl éppenséggel akadt valóban pár, az összes nagyobb amerikai légitársaság (PanAm, TWA, American Airlines, Eastern, stb.), illetve pár ország nemzeti légitársasága (Japan Airlines, Air Canada, Air India, stb.). Hozzá kell tenni, hogy opció éppenséggel még a Boeing 2707-re is volt a PanAm-nak (a Concorde mellett !!!).

A Concorde esetén azonban mindössze három ország élt megrendeléssel.

A két cég az Air France és a BOAC (ami késõbb a British Airways lett), illetve Irán. Igen, Irán eredetileg 2 gépes opcióval élt, amit beváltott megrendelésre, és további egy gépes opciót kért. A Sah elleni megmozdulások miatt végül elõször is ideiglenesen elhalasztották a gépek átvételét, majd 1980-ban, már a Sah megdöntése után a megrendeléseket felmondták. Az elsõ iráni gép belsõ kódja 216 volt, miután Irán felmondta a beszerzést, 1 fontos jelképes árért a British Airways vette meg, és a G-BOAF kódot kapta.

És akkor most térjünk vissza azokra a bizonyos rengeteg beszerzésekre. A befektetés megtérülési mennyisége 150 gép lett volna. Az opciók:

Pan Am: 6, majd további 2
Continental: 3
American Airlines: 4, majd további 2
TWA: 4, majd további 2
Eastern Airlines: 2+2+2
Braniff: 3

Air Líbia: 2+2
Quantas: 4
Japan Airlines: 3
Sabena: 3
Lufthansa: 3
Air Canada: 4
Air Iran: 2 (majd 2 megrendelés és 1 opció)

Air France: elõször 6, majd további kettõ (végül 4-et rendeltek)
BOAC / British Airways: 6, majd további kettõ (végül 5-öt rendeltek)

Az összes opciók száma 71 gép. Kevesebb, mint fele annyi, amennyi a megtérüléshez szükséges. Ekkor még 20 millió dolláros vételárral kalkuláltak. 1972-ben a PanAm már úgy számolt, hogy 60 millió dollárba kerülnének a Concorde-ok, és egy utas szállításához háromszor annyi üzemanyagra volt szükség, mint egy 747-esnél (ami amúgy akkor 25 millió dollárba került). Ekkoriban már több cég is feladta az opcióját, 1974-ben már csak állami megrendelések voltak, 1980-ra pedig a Francia és Brit megrendeléseken kívül semmi...

Fenrir
Ha fokozatosan növelte a sebességet akkor szinte semmit, ha viszont hirtelen szúrta rá maximumra akkor van annak egy lökése.

desigo
Az utasok mit éreztek abból,hogy az óceán felé érve rákapcsolt a pilóta?
Maradt belõlük (Tu-144 ,Concorde) az utókornak pár példány ami repülni is tud vagy csak múzeumokban állnak?
A concorde-ra regenteg megrendelés volt csak aztán jött az olajválság és mindet visszamondták. a BA és az Air France is csak azért rendelt mert preszizsnek érezték. Ugyanis Angol/Francia kooperációban gyártották.

[NST]Cifu
Desigo posztjához annyit tennék hozzá, hogy nézd meg miért is volt a Concorde a maga nemében egyedülálló:

A szovjetek a tervek alapján csináltak egy hasonló gépet (Tu-144), de pár év után leállították az egészet, és nem csak a párizsi baleset miatt. A végén már csak mint postagép (!) üzemeltették.
Az amerikaiak hatalmas versenyt csináltak a saját repülõgépgyáraik között (igen, akkor még annyi volt), több életnagyságú makettet is gyártottak, de végül is az egyre inkább szárnyaló költségek, és a biztos piac hiánya miatt ezek a programok mind szépen elsikkadtak - miközben a hagyományos gépek piaca szárnyalt.

Vagy nézd meg azt, ma mi a helyzet: folyton készülnek a különféle szuperszonikus utasszállító és business jet tervek a legkülönfélébb gyártóktól, de csak nem akar megvalósulni egyik sem.

Két okra visszavezethetõen:

-A szuperszonikus repülés zajártalma miatt (a Concorde is csak a nyílt óceán felett törhette át a hangsebességet).
-A költségek (a Concorde effektíve presztízsként volt meg a British Airways és az Air France berkeiben, és mindkét vállalat könnyedén megvált tõle).

Nem mai téma, de engem érdekel, úgy érzem hogy jelentõsen visszaesett ezzel az egész utasszállító technológia, mármint, szinte újra kell indítani a folyamatot, nemis az hogy nincs hozzá technológia.

Nem esett vissza. Ma mások a prioritások. Költséghatékonyság, csendesebb üzem, nagyobb kényelem. Ezek számítanak. A sebességért túl nagy árat kell most fizetni a jelenlegi technológiák mellett.

De egy Boeing 787 vagy Airbus A350 fényévekre van egy 20-30 évvel ezelõtt gyártott géphez képest technológiai szempontból...

desigo
Drága és gazdaságtalan volt az üzemeltetése.

"A méregdrága jegyek a nyugati középosztály számára sem voltak megfizethetõek a Concorde-ok stabil utazóközönsége inkább a gazdagabb rétegekbõl, az üzletemberekbõl, elitsportolókból és a média sztárjaiból tevõdött össze.

Mindez nem meglepetés, ha megnézzük, hogy, csak az egy útra szóló jegyet 4 ezer fonttól (körülbelül másfélmillió forint) lehetett megvásárolni"

3:50-tõl
Fec papa
Sziasztok! 😊

Concorde repülõgéppel lenne kérdésem, hogy egyszerûen a tragédia miatt kellett ténylegesen leállítani az egészet? Tényleg ennyire buták az emberek, ahogy olvastam, ilyen akármelyik utasszállítóval megtörténhetett volna. Vagy esetleg volt másvalami a háttérben? Illetve mikorra várható mit mondanak hogy megint lesz olyan repülõgép ami ilyen gyors lesz?

Nem mai téma, de engem érdekel, úgy érzem hogy jelentõsen visszaesett ezzel az egész utasszállító technológia, mármint, szinte újra kell indítani a folyamatot, nemis az hogy nincs hozzá technológia.

Az alvástól kajás leszek, a kajától álmos.... az élet szép -_-