14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Kata
    Lopakodni tud, repülni nem. Úgyis tök ronda, szvsz.
  • Punker
    bruhaha :)))
  • [NST]Cifu
    Up! ...or down...

• Kit--Kat
    volt valami hasonló, a Red Baron sorozat vagy mi, avval ellehetett szórakozni
  • Falconer
    Leszedtem a Wings of War demóját, hááát
    Enyhénszólva szar
    Aki ezért pénzt ad ki...
  • Seaweed
    hat vegulis van aki szerint a dizel az benzin...de ha odamesz a kuthoz es azt mondod a kutasnak hogy tankoljon neked benzint a dizeledbe, mert te ugy hivod..a jobbik eset ha furan nez rad, es nem korberohog...
  • Kit--Kat
    ez most nem tökmind1?!
  • Seaweed
    hat hajtomu meg csak-csak..de hogy motor...
  • Punker
    motorcsere drága tehát nem valószínű :) így a sebesség is ugyanaz kell hogy legyen, fegyverzetet nem tom
  • Kit--Kat
    jó az világos...
    Olyanra vagyok kiváncs mint pl motor, sebesség, fegyverzet, vagy egyéb más.
  • Punker
    gondolom futómű gyengébb
  • Kit--Kat
    Eszembe jutott, hogy vannak szárazföldi Tomcatek is.
    Azokkal mi van, megmaradnak???
    Miben különböznek a horgonkívül az anyahajós tesóktól??
  • Falconer
    Vagy nem csak rákeresnek, és utánaolvasnak:))))
  • [NST]Cifu
    Áhh... Én biztos izlésficamban szenvedek, de akkor is az Vought F-8 'Crusader' (és édestestvére, az A-7 'Corsair II.') volt az a gép, ami az amerikai haditengerészettől tetszik... :)

F-8 'Crusader'

A-7 'Corsair II.'

Na a végére egy kis extra:
    Convair F2Y/XF2-Y/YF-7 'Seadart' - a valódi tengeri vadászgép (szeretett volna lenni, de végül kudarc lett...):

• Kit--Kat
    Na mind1, akkor a legszebb gép hamarosan nyugdíjba megy, sokkal nagyobb a hírnve és a legendája mint az F/A-18as nak szvsz.
    És csak a F-14 tudja hordozni a világ legnagyobb hatótávolságú rakettáját.
  • [NST]Cifu
    A Tomcat üzembe tartása 2006-ig (tehát egy évvel tovább, mint a jelenlegi tervek szerint) kerek 1 milliárd $-ba kerülne, a teljes felújítása a 2003-ban üzemelő 6 századnak, hogy 2015-ig (az F-35 érkezéséig) kihúzzák, további 2,5 milliárd $ egyszeri költség, és a már említett magasabb üzemeltetési költségek miatt egyszerűen sokkal, de sokkal drágább az F-14-eseket egyáltalán üzemben tartani (nem újakat gyártani, csak a jelenlegieket felújítani!!!).

Hogy szerencsétlen lenne az F/A-18? Ezt nem mondanám... Egy harci gépnél nem a kinézet a fő szempont...

(és a Pentagonban most alaposan számba vesznek minden garast, lelőtték már a RAH-66 Comanche programot, folyamatosan kurtítják az F/A-22 programot és a többi...)
  • [NST]Cifu
    Nem csak a radart, a hajtóművet és az egész elektronikát. Lent már írtam, miért is jobb az F/A-18E/F:

-Sokkal olcsóbban és egyszerűbben üzemeltethető (fele akkora egy repült óra költsége, mint az F-14D esetén)
    -Sokkal modernebb elektronikával és radarral rendelkezik (APG-79 AESA)
    -Sokkal nagyobb a fegyverterhelése, és sokkal több féle fegyvert vihet

Egyszerűen nem éri meg az F-14-el foglalkozni: azokra a feladatokra, amikre a haditengerészet használja/használná, az F/A-18E/F sokkal jobban és olcsóbban használható. Szvsz eddig is inkább érzelmi okokból tartották hadrendben a gépet, hiszen már évekkel ezelött, az A-6-al együtt ment volna nyugdíjba, még 1997-ben.
  • Punkerwork
    ha jól emlékszek alap F-14 drágább mint alap F-18, de majd a szakértők megmondják
  • Kit--Kat
    miért lenne drágább 1 újratervezett Tomcatet gyártani mint 1 szaros F/A 18ast?
    Olyan szerncsételn az a gép:(((
  • Punkerwork
    mert drága
  • Kit--Kat
    aha ok:)
    Tehát akkor kikéne cserélni a radarját a régieknek.
    És az a 53 az még üzemben marad?
    Miért nem újítják fel a sorozatot, új szériákkal??
  • [NST]Cifu
    Hát... ezzel az erővel akkor azt is mondhatjuk, hogy a MiG-25 és az F-15 között sincs sok különbség, tehát az F-15 a MiG-25 másolata...
  • [NST]Cifu
    A "Bombacat" egy "csomag" az F-14-esekhez, amelyel képesek a LANTIRN konténer (ez ugyanaz, amelyel az F-16-osok is használnak, ez gyakorlatilag tartalmaz egy előrenéző infravörös szenzorból (FLIR), lézeres távolságmérőből és lézeres célmegjelölőből) hordozására és ezzel alkalmas a lézervérlésű légibombáknak megjelöli a célpontot, illetve maga is indítani ilyen fegyvereket.
    A probléma az, hogy az F-14A és B gépek radarja egyszerűen nem rendelkezik földi üzemmóddal (lévén fel sem merült, hogy egyszer földi célok ellen fogják bevetni a gépeket), ezért igazából csak az 53db F-14D képes erre az APG-71 radarjaikkal, szóval gyakorlatilag ennyi gép alkalmas igazán a feladatra (és csak ezek a gépek képesek AIM-120 indítására)....
  • Kit--Kat

ilyennel repültem legutoljára
  • Kit--Kat
    hát, jó, ehez ezzel kötözködni, de a képeken is látszik, hogy olyan drasztikus változtatásokat nem vittek végbe azért amitől azt mondhatnám: Yazzááááááá
  • [NST]Cifu
    Tévedés...
    Noha tényleg hasonlítanak egymásra, azért nagyon-nagyon sok eltérés is van közöttük...

Ta-183, rövid törzs, erősen hátranyúló függőleges vezérsík, annak tetején a "V" állású vízszintes vezérsík és kvázi középszárnyas elrendezés.

MiG-15, hosszabb törzs, középszárnyas elrendezés, meredekebb függleges vezérsík, és annak kb. 2/3-án elhelyezett vízszintes vezérsík.

La-168, vállszárnyas elrendezés, meredek függőleges vezérsík, csaknem a tetején az egyenesen álló vízszintes vezérsík.
  • Kata
    95-ös
  • Kit--Kat
    aha, aha a bombcat, új vagy csak átalakított??
    A TU152 vagy hanyas medvebombázó ellen tervezték azt tom.
  • Kit--Kat
    183ből, ez nagyon jól sikerült, na ból
  • Kit--Kat
    ezek mind ugyanúgy néznek ki, mivel mind a TA183ből lettek "kifejlesztve":)))
    Kifejlesztés alatt értsd: hova rakjuk a vöröscsillagokat:))
    A mig jobb helyre tervezte:D
  • [NST]Cifu
    Noha a vén macsek bizonyos képességei tényleg nagyon egyedeik, de a racionalitás győzött, az F/A-18 olcsóbban és egyszerűbben üzemeltethető, nagyobb a fegyverterhelése, az E/F változatuk már fázisvezérelt radarral rendelkezik (APG-79 AESA). Az F-14 sárkányszerkezete viszont kezd elöregedni, és azzal nem sok mindent lehet csinálni, max. 2010-ig repülhettet volna az utolsó példány is, ha a jelenlegi szinten repülik tovább, tehát a felújítás már nem érné meg a ráfordított költségeket.

Az F-14 kvázi a nagy távolságra lévő bombázókötelékek ellen készült, és arra tényleg tökéletes volt, de ilyen jellegű veszély nem fenyeget mostanság, viszont a hordozóknak minél több gépet kell szárazföld feletti bevetésre küldeni, ezért egy eredetileg (és kizárólag) légiharcra készült gép szinte felesleges (ezért is csinálták meg a "BombCat" felújító csomagot, hogy az F-14 szárazföldi célokat is támadhasson).
  • [NST]Cifu
    Negatív. Én Ta-158-ról nem tudok, csak Ta-183-ról (amely viszont sokkal rövidebb, és a vizszintes vezérsíkjai a függőleges vezérsík tetején van, enyhe 'V' beállításban), de ez nem az, sem MiG-15, hanem egy Lavocskin La-168, amelyet egy Royce-Rolls 'Nene' hajtott, és a MiG-15 "ellenfele" volt, de végülis alulmaradt vele szemben, és a MiG-15-öt rendszeresítették.
  • Kit--Kat
    Ja vágom én az önkéntesek.
    Neeeeeeeeeeeeeee!!!!
    ettől féltem, hogy mikor váltják le, mert már 34 évesek, de akkor kivédi meg a flottát, nincs még 1 ilyen gép a többi új rusnya ficsúr a nyomába se ér.....
    Miért nem újítják fel a sorozatot és gyártanak 1 10000re szériát????
  • [NST]Cifu
    Ami az F-14-et illeti, már nem sokáig, egy éven belül az összeset leváltják az F/A-18E/F gépek...
    Ami a P-40-et illeti, a képen lévő példány meg azon gépek közé tartozik, amely Kínában szolgált a II.VH alatt.
  • Kit--Kat
    Focke Wuld TA 158, amit az oroszok loptakát Mig15-re.
  • Kata
    Mivel én nem vagyok srác... :D

No meg penge sem. :)
  • Kit--Kat

A legszebb, legkecsesebb gép ami ma is használatban van meg úgy összeségében is a No°1!

És a másik kedvenc, a színtén szép és kecses világégés2 évjáratú P40es.
  • [NST]Cifu
    Abban nem lennék én olyan biztos... (égtem én már be itt nem 1x... :)))
  • [NST]Cifu
    Mi ez a "srácok"? :)
    Magadat már nem is sorolod közénk? :)))

BTW Kit-Kat, akkor visszakérdezek: ismered ezt gépet? :))

• Kata
    Azt lehet. :)