14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Nyiri
    A 3. keprol egybol az AN-22 jutott eszembe:

Ez az utolso mukodo peldany. Legutobb November 29-n volt magyarorszagon. Szep nagy joszag :)
  • [NST]Cifu
    Joint Helmet Mounted Cueing System (JHMCS), még 2003-ban az MLU M3 keretében. Elvileg a Dán, Belga, Portugál és Hollandia is ezt használja v. tervezi használni.
  • [NST]Cifu
    [center]
  • Seaweed
    [!Warning! 1024-es kepek!]

Hehe :D Ismerven a Csillagharcos hangjat ezek a beerkak igen jol kepzett es edzett allatok lehettek :P

Cifu! Norvegek milyen sisakcelzot rendszeresitettek az MLU-n atesett gepeikhez?

...es vegul de NEM utolso sorban, az eheti kedvenc kepem! Gyonyoru kep, nagyon jo beallitas, es az egyik kedvenc nagyvasam.... ;)
  • ivjoe
    Zerről én is hallottam!
    Képt!
  • joebacsi
    hát talán az az előnye a szimmetrikusan hátrahajtható szárnnyal szemben, hogy itt kevésbé bonyolult mechanika is elég...viszont biztos jóval instabilabb így a jószág (full laikusan gondolom)
  • Kata
    Mintha lenne egy tanulmány egy csupaszárny gépre, ami hasonlóképpen elfordul egy képzeletbeli tengely körül repülés közben (Képzeld el a lenti képen csak a szárnyat a gép nélkül). Talán látta is már valaki rajzon, két hajtómű fityeg az alján, amelyek szintén fordulnak, hogy mindig menetirányban legyenek. Állítólag nagyon instabil jószág, de jó bonyolult komputertechnikával levegőben tartható. Ja és azért fordul el így, mert ezzel csökkenthető a légellenállás nagy sebességű repüléskor.
  • Seaweed
    Le se tagadhatna :D
  • [NST]Cifu
    Na még 1 mára, aztán megszünök. :)
    NASA AD-1 forgatható szárnyú gép. Kisérleti gép annak gyakorlati vizsgálatára, hogy egy elforgatható szárnyú gép hogy viselkedik repülés közben. Ne kérdezze senki, mi értelme ennek, bennem az merült fel lehetőségként, hogy aféle variaszárny, nagy sebességnél elég csak elfordítani kicsit, és kész. Aztán tudja a kutyedli...
    Mellesleg ezt a gépet Burt Rutan építette, még a Rutan Aircraft Factory (RAF) kereteiben belül, amelyből később a Scaled Composites lett.

[center]
  • [NST]Cifu
    Nekem nagyon szimpatikus ahogy ki tud nézni, valahogy olyan 'unalmas' már a 'hagyományos' gépek alakja. Üditő ilyen gépeket még csak képen is látni. :)
  • [NST]Cifu
    A 'farokraszálló' vadászgép koncepciója az amerikai haditengerészetnél is felkeltette a figyelmet, mivel kitűnően alkalmas lett volna a kereskedelmi hajókra telepítve védővadásznak. Az 1950-es évek elején két gép is készült, az XFV-1 és az XFY-1. A gépek azonban a tesztrepülések alkalmával szinte csak problémákkal találkoztak: a leszállás rémálom volt a korlátozott kilátás miatt, a levegőben az irányíthatóság botrányosan rossz volt, és mindeközben a fel- és leszálláshoz két bivalyerős motorra volt szükség, hogy a két ellenforgó légcsavar elegendő felhajtóerőt termeljen, ami miatt viszont a hasznos terhelés és a rendelkezésre álló üzemanyag tömege erősen korlátozottra sikerült.
    [center]

Lockheed XFV-1

Convair XFY-1
  • Nyiri
    En amikor eloszor meglattam a Berijev VVA 14-t az jutott eszembe, hogy Lucas meglatta ezt egybol kipattant az agyabol a STAR WARS vilaga :)
  • [NST]Cifu
    A 'farokraszálló' gépek a Szovjeteknél is felmerültek, de (legalábbis az én korlátozott tudásom szerint) gyakorlati szintig nem jutottak el, viszont meghökkentő tervek ott is születtek:

[center]
  • [NST]Cifu
    Coléoptére, ez is az 1940/50-es évek 'farokraszálló' kisérleti gépeinek egy érdekes Francia próbálkozása, amelyet megbolondítottak a "csőszárnyal".

[center]

• [NST]Cifu
    A harmadik képen a Berijev VVA 14 volt látható, ez egy tengerészeti járőrgép lett volna, amelynek törzsét a párnahatást kihasználására 'trimarán' kialakításúra készítették. Olyan ronda, hogy már szép, de sajnos repülni nem repült túl jól, így a program a szemétdombra került (Nyiri képét elnézve szó szerint).
  • Kata
    Ma is tanultam egyet s mást. :) Szívesen várok ilyen kis leírásokat a csatolt képekhez.
  • [NST]Cifu
    A második képen a Leduc 021 látható. A Leduc sorozat (a sorozat a Leduc 010/016/021 és 022 gépekből állt) az 1950-es évek elején született, és a torlósugárhajtóművel kapcsolatos nagy sebességű tesztekhez használták őket. A Leduc gépek mivel torlósugárhajtóművel repültek, melynek működéséhez bizonyos légsebesség kellett, egy hordozógép hátáról indultak. A pilóta a minél áramvonalasabb kialakítás miatt az orrkúpban foglalt helyet, háton fekve, meglehetősen kényelmetlen pozicióban. Viszont kétségkívűl korának egyik legeredetibb gépéről van szó.

[center]
    A Leduc 021 indítása.
  • [NST]Cifu
    Az első a Vought XF5U-1 'repülő palacsinta', amely még 1939-ben 'született meg', de a háború alatt a fejlesztése lelassult, és végül 1947-ben az egész programot törölték. Egy STOL gép lett volna a repülőgép-hordozók fedélzetére, és bár igéretesnek tünt e téren, a manőverezőképessége a V-173 tesztgépen végzett repülések szerint nem ütötte meg a kívánt szintet. Mindenesetre kétségkívűl az egyik legfurcsább gép, mely valaha is megszületett.

[center]
    Az XF5U-1 'próbapadja', a V-173.
  • Kata
    ej micsoda fura madarakat találtál! :)
  • narazzino
    aazé ezek a fiúk tudnak valamit!
  • narazzino
    MAKS 2003. nagyon állat lehetett...! Kár hogy nem voltam ott
  • ivjoe
    Nagyon kúúúl!
  • akos
    Ez krvayo! Olyan, mintha valami szárnyas csontváz lenne. A pokol angyala :)))
    Füstszobor. Nagyon ász!
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
  • Nyiri
    nekem megy
  • flashX
    404 - Not Found
  • Nyiri
    Kicsit leharcolt mar.
  • Felfedező
    Ez katasztrofális!! Hogy néz már ki
  • [NST]Cifu
  • flashX
  • Seaweed
    LEDUC (2000-ben mikor kintvoltam Parizsban majdnem megvettem makettben..azota is banom )
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
    [center]
  • flashX
    Connection accepted.
  • ivjoe
    Jó a tápig! Connected!
  • lachun
    :)igen nagyon ütt:DDD
  • flashX
    Szép hangja van!:)
  • lachun