Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kata
Ezt már kapásból passzolom. Ez valami hülye kísérleti gép, még azt sem tudom, hogy a kissé elõrenyilazott szárnyakat, vagy a vállra ültetett hajtómûveket próbálgatták vele... Megnéztem pár kísérleti gépekkel foglalkozó oldalt, de ilyet sehol nem láttam. Megnéztem a lighjet gyárakat is, de ott sem. Az a rossz, hogy még csak a pilótafülke üvegezése sem hajaz egyikre sem. Szóval bazi nagy passz, én direkt nem tettem be ilyen kísérleti madarakat, mert holott rengeteg van belõlük, sokból semmi nem lett, és még a neten is nehezen találhatók meg.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
egyébként tény, hogy az Extrákkal "szögletesebben" lehet repülni, a Szuhojok meg igazán emberes gépek, erõ kell a kormányzáshoz, ezért nehezebb finomabb mozgást produkálni vele. Persze ezt a bírók tolerálják. Az Extráknak viszont kis inerciájú légcsavarjuk van, ezért nem tudnak szép nyomatéki, vagy légcsavarral manipulált manõvereket végrehajtani. Ugye a másodrendû nyomaték mértéke függ a légcsavar átmérõjétõl és tömegétõl. A Szuhoj ebben túl jó is: állítólag nagyobb gázadáskor már elrántja balra fel a gépet (ha a légcsavar óramutató járással ellentétesen forog). Szóval jó az Extra, meg hegyesen repül, de azért igazán látványosan a Szuhojok repülnek. És azért az ügyesebb pilóták szépen ki tudják "sarkozni" a negyedelt orsókat is az orosz vassal. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
így történt. Csak pongyola volt a megfogalmazásom, bocsánat! 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
Igazad van Geronimo, én is így értelmeztem ezt a mondatot. Pls máskor fogalmazz pontosabban Kata! :-P
Szal akkor ezt a függõleges megállás-elindulást úgy kell értelmezni hogy megállt, majd nagyon-nagyon-nagyon lassan megtett még pár métert felfelé, végül lekapta a gázt és átesett. Na így már hiszek én is a szemednek. :-D

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

geronimo77
Nem akarok kotekedni (nem vagyok I.C.), de ha fuggeszkedik (tehát áll) és elindul akkor ez azt jelenti hogy gyorsul 😊

Geronimo\'s garage - www.gportal.hu/portal/geronimo

Papirzacsi
Éjjel még ment. (most meg lerohadt a tár.hu)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

geronimo77
OK hiszek neked baby 😊

Kata
Nincs videjóm, ez most vagyelhiszed-vagynem alapon van.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Én sem hiszem, ha nem magam láttam volna egy légibemutatón Bécsújhelyen. A gép megállt függeszkedni, aztán pár másodperc múlva, én nem tudom hogyan, de még elindult felfelé, és megtett egy fél géphosszt, utána ejtette át a gépet. Én is csak lestem, és nem tudom, hogy csinálta. Biztos elõtte jól bekajolt babból, és az adta a plusz tolóerõt...
Tök jó, hogy úgy csináltok, mintha azt mondtam volna, hogy függõlegesen gyorsul, mint az F-15-ös, pedig ilyesmit nem írtam. Oké, tudom, az ellenkezõjét sem. De azért ilyet feltételezni rólam. Cö-cö...

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
nem fogom kitalálni, mert nekem piros iksz jelenik csak meg. :/

[/cserf][/fülünyúl]

geronimo77
Az azért durva lenne
Van róla videód??
Azt elhiszem hogy az F-15 fuggolegesen felfelé gyorsul de hogy a 400Le Su-31 fuggolegese felfelé elindul...
Persza kuldessz róla videót akkor

Tikal
helikopter ez a szuhoj vagy mi? 😄

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Clidey
Ne haragudj Kata, de ez így ebben a formában nem igaz. Még Kairys papa 400LE-s Szu-31-ese sem tud ilyesmit. Max függ a srófon pár másodpercig, de abból elindulni még felfelé függõlegesen semmiképp se. Persze ha meg tudsz cáfolni...
A mért-jó-a-szuhoj kérdéshez pedig: Régebben beszélgettem a VZ-vel ezzel kapcsolatban, és azt modta erre hogy ez majdhogynem teljes egészében a bíróknak köszönhetõ. Egyszerûen ezt a típust favorizálják. Pedig a Szuhojjal sokkal nehezebb szépen és pontosan repülni, mint egy Extrával. Ellenben a nagymértékû lóerõfeleslegnek köszönhetõen könnyebb vele ún. nyomaték-figurákat látványosan végrehajtani, amitõl a közönség - és a bírók is - seggreesnek. Ennyi.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Papirzacsi
hm...

Papirzacsi
REJTVÉNY!
Mi a képen látható gép típusa?
Nyeremények:
-Ha a Kata fejti meg, akkor vendégem 1-2-3 gombóc fagyira.
-Ha a többiek, akkor a Kata újra próbálkozhat.

Kata
Nem tudom miért, egyszerûen csak erõsebb motort kéne belerakni a gépekbe, meg nagyobb inerciájú propellereket. A Szuhoj az egyetlen talán, amelyik függeszkedni tud légcsavaron, és abból még függõlegesen felfelé elindulni...

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Én is hallottam anno (egy-két éve), hogy szapulta az Extrát, de nem fejtette ki, hogy mi a baja vele. Aztán meg csak mindenhol azt látom, hogy Szuhoj így-meg-úgy. Ezek szerint a többi mûrepülépgyártó ennyire padlón van az orosz mérnökök tudásához képest?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kata
Eltaláltad! 😊 Egy ideje, már ilyen gépekkel nyerik az EB-t, meg a VB-t. Hacsak össze nem szedi magát Besenyei Petink az Extra 330-asával, amit a szakma csak "Nagy Tehénnek" nevez, mert bazi és lomha (kétszemélyes kialakítású, kiszerelhetõ ugyan az elsõ ülés, és egyszemélyes kabintetõ tehetõ rá, de akkor is hosszabb, nagyobb fesztávú és nehezebb - mostanában ezért nem tud annyi érmet nyerni. Nyilatkozta, hogy õ is szeretne egy Szuhojt.)

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Akkor egy hülye kérdés, ami már egy ideje piszkálja a csõröm: a mûrepülõgépek terén mitöl übergép a szuhoj? Annyival jobb az orsózási sebessége és egyébb adatai? Vagy annyival könnyebben irányítható?

[NST]Cifu
Nem éppen új, az An-225-öst ugyanis a "Burán"-osztályú ûrrepülõgépek szállítására építették (ahogy a NASA a Boeing-747SCA-t). Kettõ épült belõle, de a "Burán"-program felfüggesztése után a földön dekkoltak jó ideig. Az egyiket 2000 körül újra repképes állapotba hozta az Antonov, mivel nagy teherbírása miatt ideális a nehézárúk légi szállítására, aminek elég nagy piaca van (és az Antonov eléggé meghatározó szereplõje ennek az An-124-esekkel).

Papirzacsi
nincs képrejtvény? Mert akkor adok én 1-et...

I.C.ram
Ez az új Ukrán csodagép, nem?
Z

Király, ahogy szórják a csapdákat.

Heliket jobban szeretem:

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

Z
Láttam egy ilyet!

ugye ti sem állnátok elé? 😊

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

geronimo77
Gondoltam hogy tetszeni fognak 😊

Kata
istencsászár madarak! 😄

[/cserf][/fülünyúl]

geronimo77

Clidey
Ez már ezerszer volt postolva.

geronimo77
Katt ide
Nem tudtam átalakítani képnek.

Kata

[/cserf][/fülünyúl]

geronimo77
Hát így áll most a Su-26-osod Kata. Estére már jobb lesz 😊

E–2C Hawkeye
Mert ez még nem volt és sokkal szebb mint a többi.

I.C.ram
Np 😊
[NST]Cifu
Túlreagáltam a dolgot, már nem egy fórumban kerekedtek viták abból, hogy honnan is származnak az amerikai csupaszárny gépek, és kissé hevesen és helytelenül reagáltam le a témát. Sorry.

I.C.ram
Nem csak akartam, hanem azt is mondtam 😄
[NST]Cifu
Kezdem kapizsgálni, szóval az #1602-ben te azt akartad mondani, hogy a Ho IX.-et vitték el az USA-ba hadizsákmányként? 😊

Mert ez esetben én értettem félre, maxima mea culpa...

I.C.ram
Ki a fene mondta ezt??????
[NST]Cifu
Eh... Akkor ismét: mégis mibõl gondolod, hogy a Horten gépeknek bármi közük is lenne bármilyen amerikai géphez?

I.C.ram
Ezt most mi a fenére írták?

Nem csak azok csórhatnak, akiknek nincsen......
[NST]Cifu
Lippisch "Storch" sorozatának viszont törzse volt, csak farka nem. Egyik sem tökéletes csupaszárny gép...

De ismét visszatérnék a vita alapjához: a Horten/Gotha gépeknek mi köze van a Northrop gépekhez? Mert én az ellen a nézet ellen hadakoztam, hogy a Northrop csupaszárny gépek a Horten-féle gépek folyománya.

Papirzacsi
hupsz nagy lett a kép sorry, de az explorer nem ekkorába adta ki nekem, és nem néztem mekkora valójában.

[NST]Cifu
Amúgy mi köze a Horten/Gotha gépeknek Lippischez?

[NST]Cifu
Hmmm...

Megfeledkeztem a "Storch" szériáról, ez igaz, de Northrop Lipischtõl függetlenül készítette a csupaszánry gépeit, ez pedig nem von le semmit az eredményeibõl...

Kata

Pontlista:

cifu - 3p
Geronimo77 - 1p
I.C.ram - 1p
Papirzacsi - 7p
Petko - 1p

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
F-21 Kfir C7 méjbi

Papirzacsi
Má nem azé a 20 filléré, de a cikk szerint Northrop 28ban épített egy gépet, ami nem igazán nevezhetõ csupaszárnynak, lévén hogy külön vezérsíkokkal rendelekezett. Ez megint csak valami "mi amcsik legyünk az elsõk ebben is" szöveg.
Alexander Lippisch életrajza szerint viszont már 1921-ben megépítette az elsõ teljesen csupaszárny vitrolázógépét, így "El kéne már szakadni a sztereotipíáktól", hisz õ már akkor ilyet épített, amikor Northrop még csak kacérkodott a gondolattal.

Pl itt a neten fellelhetõ sok életrajza közül az 1-ik

Kata
Azé' ennyire könnyen nem adom. 😉

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Ez még mindig pongyola. 😊 Melyik altípus? 😄

[/cserf][/fülünyúl]

LSL
Kata kérdezz inkább 2.vh.-ús repülõt!

http://lsl925.deviantart.com/gallery/ AMD A10-5800K, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, GEIL Value Plus CL9 2*4096/1600 DDR3, Asus HD7770, 2,5TB HDD

[NST]Cifu
El kéne már szakadni a sztereotipíáktól, a John Northrop már akkor épített csupaszárny gépeket, amikor a Horten és Gotha gépek még csak a tervezõk fejében, vagy jobb esetben a tervezõasztalon pihentek.

Tessék egy link a Northrop csupaszárnyakról - az elsõ még 1928-ban készült...