14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Cat #4221 Szerdára tervezik az Airbus A380 első felszállását
Hosszú késlekedés után, ha minden rendben megy holnapután esik át a tűzkeresztségen az Airbus óriásgépe. A megrendelők száma egyre nő, de a profitra még várni kell.
Az Airbus A380, a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe – ha kedvezőek lesznek az időjárási viszonyok - szerdán száll fel első kísérleti repülésére, közölték hétfőn a franciaországi Toulouse-ban. A múlt héten a földön végzett az óriásgép sikeres gurulási kísérleteket. A 600 tonna súlyú óriásgép a tervek szerint a dél-franciaországi Toulouse-Blagnac repülőteréről száll fel először. A premierhez azonban maximálisan kedvező időjárási viszonyok szükségesek. Amennyiben délnyugati szél fújna, úgy a gépnek Toulouse irányába kellene elindulnia, ami szakértők szerint teljességgel kizárt. Az első kísérleti repülésnél ugyanis kerülni kell a sűrűn lakott területeket és ezért a gép első útja feltehetően az Atlanti-óceán fölött vezet.
Az első A380-as óriásgépeket a tervek szerint jövő nyáron szállítják majd a megrendelőknek. A legújabb típusú óriás utasszállító repülőgép forgalomba állításával az Airbus megdönti az amerikai Boeing gépek egyeduralmát a legnagyobb utasszállító gépek osztályában azzal, hogy túlszárnyalja a Boeing Jumbo Jet teljesítményét. A 73 méter hosszú és 24,1 méter magas A380-as monstrum 555 - 800 utas szállítására is alkalmas.
Az első kísérleti repülésnek eredetileg márciusban kellett volna megtörténnie, de az elmúlt hetekben taxizási és fékezési kísérleteket folytattak az A380 szériamodelljének első darabjával, ezért késett a légi tűzkeresztség.
A gép legfontosabb piacának Kelet-Ázsiát jelölték meg. Ennek a várakozásnak némileg ellentmond, hogy a legnagyobb megrendelőnek jelenleg az egyik vezető arab légitársaság, az Emirates számít: a cég összesen 43 darabot vett az A380-asból. Összehasonlításul: a Lufthansa és az Air France eddig 10-10 darabot rendelt a modellből. Előzetes számítások szerint az A380-as 2012-től termel majd profitot, élettartamát mintegy 50 évre tervezték. -
Jah a kepeket szepseguk szerint valogattam..es az szep ;) (plane nagyban neztek ki jol) -
akos #4219 Mondjuk csak fiktív megoldásként vetettem fel; idealista ötletként.
De mivel nem mesevilágban élek, yol tudom én is, hogy minimális esélye is alig van, hogy efféle közösség valaha létrejöjjön. -
Nyiri #4218 Jok ;)
A
A Pilatus Porter mintha picit kakukktojas lenne. -
Hat szerintem ha meg is valosul, korabban nem. -
akos #4216 Ehhez feltétlen 20-30 év kell? -
Par "lelkesito kep"... (elore jelzem 12db!)
-
Ráadásul a cseh pilóták tapasztalata se túl sok ezen a típuson. Többnyire Mig-21 esről ültek át a Gripenbe, mondjuk a fiatalabbak L-159-ből. Satenasban bő 3 hónapot töltöttek. Épp hogy csak kirepültek a A/B-n már mentek is át Linköpingbe, ahol Pár felszállást csináltak a C/D változaton és már vitték is haza a gépeket. -
Tulajdonképpen miért van szüksége a magyar hadügynek légvédelemre?
Mert adott esetben az ország légterén nehéz megvédeni vadászgépek és légvédelem nélkül. Sose szabad elfelejteni, hogy egy ország szuverenitása elsősorban a hadseregének köszönhető (erre számtalan példát lehetne felsorolni). Azzal felesleges is takaródzni, hogy nincs kitől félni, és hogy a NATO úgy is megvéd minket. Bármikor megeshet, hogy hatalomra kerül valamely szomszédunknál egy szélsőséges vezetés. A NATO tagság esetén érdekes kérdés, hogy mi lenne, ha mondjuk (figyelem, ez most csak egy csapongó elméleti lehetőség!) Románia megtámadna minket - tudnillik a NATO nem avatkozik bele a Török-Görög viszályba se, pedig mindkét ország NATO-tagország, és nem rajonganak túlzottan egymásért...
Szerintem az lenne a hosszútávú megoldás a térség "védelmére", ha a közép-európai államok közösen vállalnák, és egymás között megosztva a különféle feladatokat, látnák el a szárazföldi, lég-, vizi stb stb védelmet.
Csodálatos elmélet, engem nem kell meggyőznöd, csak éppen az ilyen dolgokat alapból megtorpedózza az a tény, hogy a politikusok döntenek, ők meg olyanok amilyenek. A visegrádi államok megegyeztek, hogy közös erővel felújítják a Mi-24-eseiket (a "főválalkozó" Lengyelország, de a feladatokat szétosztották volna, nekünk valószinüleg fedélzeti elektronika jutott volna), mivel azt mindegyik ország szeretné rendszerben tartani. Sajnos a politikai töketlenkedés miatt ('nekünk most nincs pénzünk erre', 'most nem aktuális', stb.) az egész zátonyra futott...
Ha egy (mindössze egy!) közös katonai projectett nem képesek összehozni a Visegrádi államok, akkor te rájuk bíznád az ország védelmét? Mert én nem.... -
...es addig mig ez az altalad felvazolt csodalataos "juropien driim" megvalosul mi lesz?...Mi lesz az addig elmulo 20-30 evben? ...
Gondolkozz!!! -
akos #4211 Tulajdonképpen miért van szüksége a magyar hadügynek légvédelemre?
Szerintem az lenne a hosszútávú megoldás a térség "védelmére", ha a közép-európai államok közösen vállalnák, és egymás között megosztva a különféle feladatokat, látnák el a szárazföldi, lég-, vizi stb stb védelmet.
Imho... -
Nem számítok semmi jóra, és szvsz nem jó gép a Gripen. -
A Haditechnika topicban már leírtam mi a helyzet a Cseh gépekkel. Ha a politika beleszól, akkor ilyen anomáliákra számítani lehet, az F/A-22-eseket már lassan 20 éve fejlesztik, több, mint 35 milliárd $-t költöttek rá, és még mindig vannak szoftvergondjaik, itt pedig a Csehek az aláírástól számított két éven belül akarták megkapni a gépeket, amelyeket így nem tudtak tiszteségesen letesztelni és kipróbálni, pedig ugye azért jópár dologban különböznek a svéd légierő JAS-39C/D gépeitől...
Az meg a Saab ostobasága, hogy belement ezekbe a határidőkbe.
Egyébként nem tudom, mi bajod a Gripen teljesítményadataival, tökéletesen megfelel a magyar igényeknek, sőt, még annál többre is, ha esetleg a HM-ben 'ne adj isten komolyan gondolkodnának, és megvennék hozzá az Iris-T rakétát, a sisakcélzót, stb... -
És még majd mennyi hiba lesz. Elég kiforratlan, kipróbálatlan a gép, sokan ígérik, hogy még komoly problémák is előfordulhatnak velük. De persze nekünk kellett... Személy szerint nekem nem tetszik a gép, sem a tulajdonságai. Az anno tendereztetett gépek közül talán a Mirage-t múlta felül. -
ez gyors volt
-
Meghibásodtak az első cseh Gripenek -
Cat #4205 Airbus gépeket rendeltek kínai légitársaságok - közöttük A380-as óriásgépet is
Két kínai légitársaság is bejelentette 5-5 Airbus típusú nyugat-európai repülőgép vásárlását. Más társaságok is jelezték vásárlási szándékukat további mintegy húsz Airbus repülőgépre.
Ha mindezekből is végleges vásárlás lesz, akkor az Airbus 3,2 milliárd dollár érték körüli ügyletet csinál máris 2005-re a kínaiakkal. Öt repülőgéprendelést az európai gyártó óriásgépére, az A380-ra adtak, ez az ügylet legalább 1,2 milliárd dollárt ér.
Kínai légitársaságai tavaly is kegyeikbe részesítették az Airbus-t, a gyártónak összesen 47 gépére adtak rendelést. -
semelyikőtök nem tud egy linket? -
egy ilyen link engem is erdekelne -
valamelyikőtöknek van olyan videója amelyiken a magyar mig 29 lezuhan? (esetleg egy link is jó lesz ha csak azt tudtok) -
Angoloknal is epul ujja egy a Fighter Collection-nal! (..es mintha emlekeim szerint az usaban is volna 1-2 eredeti..mindenesetre Reno Air Race-en szokott indulni ....) -
Jokerdes! Be kellene azonositani hogy "hova valosiak".
Az biztos hogy ausztraliaban van egy de talan mar elkeszult es repul a masodik erdeti(motor is!!) Yak-3-as!
Tehat igen elkepzelheto hogy mind 2 gep a kepen eredeti Yak-3-as!
-
[center]
Hé Seaweed, ezek vajon eredetiek? (mondjuk kétlem, de a légcsavaros technika sose volt erősségem. :))) -
akos #4198 Yeppp...
Én voltam a láma, nem volt engedélyezve az active x -
Especiel nálam mindkét link működik, Mozillával és IE6-al is... -
akos #4196 Hátőööö... ez valahogy nem jött össze. Megint... -
Kislányos zavaromban a Haditechnika topicba szánt képet linkeltem be véletlenül... :)
Itt a helyes link.
Itt egy másik kéthajtóműves gép repülés közben lekapva (jó kis szemdüllesztű kérdés, hogy pontosan milyen típus lehet ;)) -
Nyiri #4194 Ezt nem ertem :)
Ez ne 747 :) -
-
A műholdas fényképezés csodája: egy 747-es repülés közben lekapva. ;) -
Kicsit nagy (~1MByte-os), de elég látványos kép. -
Nyiri #4190 Ez is kamu. Valami sorreklamban volt. -
:D Ez egyébként nem kamu? Nem kéne ennek a tehetetlensége miatt kevésbé pattogni? -
Nyiri #4188 :) -
akos #4187 Azért ez se gyenge... ;-) -
kb úgy ahogy ŐK!
:) -
ezt vajon hogy sikerült összehozniuk? valamit csúnyán elszámoltak? :) -
Nyiri #4184 Ahogy mondod :) Mar irtam is korabban a listara. -
Ezt hívják erős landolásnak.
Azt meg inkább fakenek. -
lál