14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Vlala #4264
    valaki látta már ezt?
  • Cat #4263
    Az új légtérszerkezet bevezetése nem kellően előkészített - LIFSZ

A Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezete (LIFSZ) szerint az új légtérszerkezet május 12-re tervezett bevezetése nem kellően előkészített, ezért kockázatos - közölte Bíró Gábor, a szakszervezet elnöke.

A LIFSZ elnöksége, szakértőkkel folytatott konzultáció után, május 11-ére rendkívüli közgyűlést hív össze, ahol a tagság dönt a további lépésekről. A légi irányítók szakszervezete felkéri az érintetteket, hogy a légiforgalom biztonságos és folyamatos ellátásának biztosítása érdekében haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat az érintett területek szakmai és munkavállalói érdekképviseleti szerveivel.

A szakszervezet álláspontja szerint az új légtérszerkezet bevezetését szükségszerűvé tévő kapacitásbővítéshez a törvényi környezetet nem teremtették meg az arra hivatottak. A kapacitásbővítési igényekkel előálló Budapest Airport Rt. nem végezte el azokat a szükséges beruházásokat, amelyek az új légtérszerkezetből eredő forgalomnövekedés biztonságos földi kiszolgálását tennék lehetővé. Az új légtérszerkezetben alkalmazott eljárások elsajátításához szükséges elméleti és gyakorlati tudás megszerzését nem megfelelően biztosította a szolgáltató.

A szakszervezet közleménye emlékeztet arra, hogy a Légiszállítási Ágazati Párbeszéd Bizottság (LÁPB) márciusi ülésén egyeztetést kezdeményezett a polgári légiközlekedésben érintett tárcák bevonásával az ágazat jövőjét érintő kormányzati szándékokról. Ez lehetőséget adott volna arra, hogy a tervezett lépéseket megfelelő párbeszéd előzze meg, továbbá, hogy a szakszervezet is kifejtse véleményét az érintetteknek. Az ágazati párbeszéd bizottság kérésének azonban az érintettek a mai napig nem tettek eleget.
  • Cat #4262
    Második tesztrepülését hajtotta végre az Airbus A380-as óriásgép

Az Airbus A380 szuper jumbo szerdán végrehajtotta második tesztrepülését, amit néhány száz érdeklődő - a múlt heti első tesztrepülés 30 ezres tömegéhez képest sokkal kevesebb ember - kísérte figyelemmel.

A világ legnagyobb személyszállító repülőgépe a Toulouse közeli Blagnac repülőteréről emelkedett a magasba. David Voskuhl, az Airbus szóvivője szerdán közölte, hogy a társaság 2006 második félévére halasztja az első A380-as gépeknek a Singapure Airlines-nak történő leszállítását, amivel megerősítette a cég vezérigazgatójának, Noel Forgeardnak korábbi közlését. Az Airbus az ázsiai légitársaság 10 gépre szóló megrendelésének teljesítését korábban már három hónappal halasztotta el.
  • Nyiri
    Jaja :)
    Mostmar lesz STAR is, eddig nem volt.
  • Cat #4260
    Megváltozik a magyar légtér szerkezete - nő Ferihegy kapacitása

Május 12-én módosul a magyar légtér szerkezete, aminek eredményeként tovább nőhet a Budapest Ferihegy repülőtér légi kapacitása - tájékoztatta a HungaroControl az MTI-t szerdán.

Megváltoznak a légterek jellemzői, a légiforgalmi eljárások, a bevezető és kivezető irányok. Új le- és felszállási útvonalakat is bevezetnek a Budapest körzetében lévő légtérben. A közlemény szerint az új szabályozással biztonságosan és rugalmasan növekedhet tovább a fővárosi repülőtér légiforgalma. "A Budapest környéki repülőterek kapacitásának növelése érdekében dolgoztuk ki a légtérmódosító javaslatot" - közölte Mudra István, a magyar légteret irányító HungaroControl igazgatója. Hozzátette: "Az új javaslat a légiforgalom biztonságos, rugalmas és késésmentes kezelésére épül."

A légtérszerkezet módosítását hosszú előkészítő munka előzte meg. A HungaroControl által elkészített javaslatot a Nemzeti Légtér Koordinációs tárcaközi Bizottság (NLKB) tárgyalta meg, s ezt követően a HungaroControl minden érintett szervvel - repülőterekkel, a Magyar Honvédséggel, szomszédos államokkal, illetve egyéb szervekkel - egyeztetett. Az új szabályozást engedélyező jogszabály május 12-én lép hatályba. A változások kihatással vannak Budaőrs, Farkashegy, Hármashatárhegy, valamint Dunakeszi repülőterek körzetében kijelölt légterekre is, de különösen a Ferihegyi repülőteret érintik.

Ferihegy forgalma 2004-ben jelentősen meghaladta (egyes hónapokban 30 százalékkal) az előző évi forgalmat és 2005-ben a forgalom további bővülése várható. A megnövekedett forgalom biztonságos és fennakadások nélküli kezelésére a régi struktúra már nem volt alkalmas, ezért volt szükség a most életbe lépő szabályozásra.

"A Malév üdvözli a bevezetésre kerülő, és régóta várt légtérszerkezet módosítást, amely lehetővé teszi az európai nagyrepülőterek többségén használt repülési eljárások hazai alkalmazását - mondta Pulics Gábor, a Malév repülési igazgatója. "Üdvözöljük a ferihegyi repülőtér feletti légtérszerkezet módosítását, mert ezzel a jelenlegi óránkénti 24 le-, és felszállás 40-re emelkedhet" - kommentálta az új szabályozást Fórika Ibolya, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.
  • Falconer
    Azt tudom, hogy a gépen nem volt, de mondjuk a táborban lehetett volna :)
  • Kata
    dehogy!! Csak hülyéskedtem. :D
  • Falconer
    Tényleg volt?
  • grotesk
    ahha! kösz
  • Kata
    "szerény véleményem szerint" rövidítve
  • grotesk
    öö mieza "szvsz"?
  • Nyiri
    Par esemeny
  • narazzino
  • Seaweed
  • [NST]Cifu
    Szvsz az (esetlegesen) egy-két kivételtől eltekintve az összes bombázógép személyzete...
  • Seaweed
    Paran szvsz szerettek volna ha igy lett volna :D
  • Kata
    Tudtátok, hogy a B-25-ösök orr-részébe nem látni le a pilótafülkéből? És hogy minden gép fedélzetén volt egy csinos hölgy, akit a gép oldalára is megfestettek? És hogy repülés közben a gép egy-egy személyzete az orr-részben mit csinált a hölggyel egymást felváltva? ;)))

• Kata
    B-25 bombatér "ajcsikkal"
  • Kata
    Jah, a big smile. Jópofa! :)
  • [NST]Cifu
    [center]
    Brazil Mirage IIIE

Brazil F-5E
  • Seaweed
    A vigyorgo DC-3 se rossz :))
  • [NST]Cifu
    Nem tudom, mennyiben van még neked jogod itt hőbörögni, amikor meglehetősen visszafogottan fogadja már mindenki itt az agyatlan kirohanásaidat az Airbus ellen, és az enyhén sem PR szagú Boeing imádatodat.....
  • Kata
    Nekem a B-25 tetszik legjobban a képről. :)
  • Seaweed
    ..ez a kep dejo! [!!warning 1024 pixel!!]
  • Tikal #4240
    gratula az airbus-nak és remélem sok ilyen gép fog repkedni és még több airbus! :)
  • Seaweed
    Hehe rohejes hogy a sok szar netes ujsag tele van rosszabbnal-rosszabb kepekkel az elso repulesrol..lattam mobilal keszult kepet, de TV-bol masolt kep is van sok helyutt...szanalmasak! Sajna ez a mai magyar "sajto"...copy-paste...de meg csak azt sem tudjak honnan kellene az ilyen kepeket "ellopni"!

Hat akkor ime par tenyleg jo kep:

• Seaweed
    Hulye ujsagironak mind1...tudod a kurmpli-burgonya esete...neki repulo-repulo...
    De ha joindulatuan allok az ujsagirashoz (ami sajna nem tudok mar egy par eve)..akkor azt mondom hogy ahh csak elfelejtette a cimbe irni hogy "utasszallito"...

Amugy meg a keplet egyszeru! Erre a cimre jobban odafigyel az atlag ember, meg ha NEM is IGAZ!
  • narazzino
    nem ez a világ legnagyobb repülőgépe
  • Punkerwork
    nem a pofádból hanem az agyatlan fikázásodból van elegem
  • Punkerwork
    Halkan startolt a világ legnagyobb repülőgépe
  • Kata
    Elég rosszul látod a szitut. Nekem speciel minden tetszik ami repülő, ergo nekem az is 8, hogy bőing, vagy R-busz. Én csak a hozzászólásokat olvastam, és úgy láttam szándékos flémet akarsz mindig kelteni, holott már többen szóltak, hogy fejezd be, elismerik, hogy neked a Boeing a kedvenced, és utálod az Airbust, légy tekintettel arra, akinek esetleg a másik is tetszik. De mihelyst szóba kerül az ominózus európai cég, te nem állod meg, hogy rögtön benyomj valami olyan megjegyzést, ami egyértelműen leugató stílusú, és flémet szító.
    Mellesleg töröltem a veszekedéseket, és az off dolgokat, még Punker hozzászólását is, csak utána kezdtem visszanézni a fórumot, és szelektálni, ami nem ide való. Nehogy most még neked álljon feljebb, és másokban keresd a hibát...
  • Seaweed
    Az eszedbe se jutott hogy pont azzal banthattad meg hogy egy kedvencet(?!) kivantad a "halalba"?
  • Nyiri
    Igen ertem kedvesem. Az persze nem szamit hogy kedves Punker moderator mester aki maskor oly nagy orommel es odaadassal osztogatja a buntetopontokat masoknak sertegetes miatt siman leparasztoz es lef@sz-z engem minden elozetes ok nelkul. Tudtommal soha nem bantottam meg semmivel.

Nem sertettem meg semmivel forumszabalyzatot nem szemelyeskedtem (nem ugy mint a moderator Ur) csak elmondtam a velenyem. Ugy latom ez a forum is kezdi atvenni a "csak azt szabad ami nekem tetszik" stilust.

Nem mondhatod hogy flem mester vagyok, mert mindig csak akkor irok ha latom ertelmet ezertis van csak 2600 hozzaszolasom kozel 4 ev alatt.

De amugy vettem a dolgot es legkozelebb nem pofazok bele a joba.
  • Kata
    Nyiri kollegát megkérném tisztelettel, hogy fejezze be ezt az akut Airbus fikázást, amivel állandó veszekedéseket szít. Tanusítson kicsit több toleranciát másokkal, és más típusokkal szemben, elvégre az is repül, és sok ország alkalmazza. A felesleges flémelések elkerülése érdekében vegyen vissza ebből az akaratlagosan cinikus viselkedésből, amely láthatóan nem véleményezés miatt születik sokszor, hanem szándékos vitakeltés érdekében.
    Amennyiben nem tudja elővenni intelligensebbik felét, minden hozzászólását törlöm a jövőben a topikból.
  • Nyiri
    Most total objektiven (tudok az is lenni) a dreamliner szebb.

Nagyon szep vonalak.
    A Boeing fuzi a Malev-t hogy rendeljen egyet. :) Szep is lenne csak nem hiszem hogy van ra zse.
  • narazzino
    Gőzerővel folyik az A350 fejlesztése amivel az Airbus a Boeing 787 gépével kíván versenybe szállni
  • Nyiri
    Jah es a taliga meg mindig repul ahhoz kepest hogy a bemutaton lezuhant. Mas ceg csodbe ment volna ekkora beeges utan. Csak mivel az Airbus europai orszagok kolyke igy elsimitottak a dolgot.

Az biztos hogy en nem ulnek airbusra.
  • narazzino
    Ezért jó airbus pilótának lenni. nem kell csinálni semmit mégis sokat lehet keresni:)
  • Papirzacsi
    Most szállt fel. A CNN élőben adta.
    Sokak várakozásával ellentétben mégiscsak tud repülni. :-))
  • Punkerwork
    " A bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien AG érdeklődik a Ferihegyi repülőtér iránt, miközben részesedés vásárlását tervezi a pozsonyi és a zágrábi légikikötőben is.
    Az érdeklődés tényét Hans Mayer, a Flughafen Wien szóvivője is megerősítette az APA hírügynökségnek. Bár Ferihegy privatizálásának feltételei még nem ismertek, a tanácsadó befektetési bank, a CSFB várhatóan május első felében közöl részleteket. "A labda a magyar állam térfelén pattog" - tette hozzá Mayer. A kormány legalább 100 milliárd forint bevételre számít a részleges privatizálásból, adja hírül az MTI.
    Mint ismert a Ferihegyet üzemeltető Budapest Airport (BA Rt.) privatizációs pályázatán legalább tíz befektető érdeklődik, köztük a világ legnagyobb repülőtér-üzemeltetője, a British Airports Authority (BAA), a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest Rt., a külföldi szakmai cégek közül a német Fraport, a dán KSL és két spanyol társaság, a pénzügyiek közül pedig az amerikai AIG, számolt be korábban a Világgazdaságra hivatkozva a Menedzsment Fórum.
    A BAA hosszú évtizedekre szeretne berendezkedni Ferihegyen, és siker esetén komoly fejlesztéseket ígért a magyar félnek"