14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
-
DJviolin #4430 Az elején engem is elkapott a Gripen láz, és örültem, hogy mennyire hightech gépet sikerült szerválni. De mára már nem örülök. Például ott van az egy hajtóműve. állítom, hogy a mig-nek is csak egy lett volna, akkor most 4 géppel kevesebb lenne. A másik a rakéták. Az ökör kormány ugyanannyi pénzért, mint amennyibe a gripenek kerülnek, vesz hozzájuk aim-120 amraam -ot. 50 darabot. Jól halottátok, 50-et. És 50 rakétával kell kihúzni 10-15 évig. Asszem egy gépre rakhatnak 3-4 amraam -ot. Ha itt kitör a harmadik világháború, ami nem valószínű, akkor a fiúk pár nap alatt fegyverzet nélkül lesznek, mert a kormány nem elégedett meg kiöregedett sidewinder-ekkel. Személyes véleményem, hogy szegény öreg mig-ekkel nem sokáig lehet még repülni, a másik tenderd, az f-16-osok is öregek voltak, és maradt a Gripen. De ha a kormány nem annyira a nyugat felé akart volna nyitni, akkor a ruszkik biztos örültek volna egy 25 tételes szu-35 rendelésnek. Szerintem.
DJviolin -
Nemtudom, hogy hol vannak, de azok azt mondták, hogy vezették. -
melyikekkel? akik kaptak egy hátsókabinos repülést, vagy akik itt vannak kint svédországban? -
Én Kecskeméten beszéltem pilótákkal akik már repülték a Gripent, azt mondták, hogy igaz, hogy nem megy annyira mint a Fulcrum, de nagyon jól kezelhető és öröm vele repülni. Maximálisan meg voltak vele elégedve kivétel nélkül. -
miért mit vettél volna?
Esetleg felújítottad volna a 29-eseket szlovákos módra? Sztem lesznek még ott súlyproblémák... -
egyébként svéd személyzet is jön majd magyarországra műszakiakkal. (pilótál csak az első három évre, műszakiak végig), úgyhogy talán (vagy remélhetőleg) nem az lesz a helyzet, mint a 29-essel van/volt. -
de hogyha mondjuk a harcászatot nézzük, akkor újdonság a taktikai display, ami ugye nem volt a korábbi típusokon, úgyhogy lényegében mostmár nem teljesen az a feladat, mint ami a 29-esnél volt, hanem a taktikai display szerint kell "sakkozniuk". -
háát én itt vagyok kint svédországban, és a pilótáktól nem nagyon hallottam, hogy nem lennének megbékélve a géppel, bár egy kicsit tényleg furcsa a mig után, hogy pl.:a leszállásnál nem kell kilebegtetni, hanem nagy állásszöggel neki kell menni a betonnak... De erről inkább ők tudnának beszélni :D -
Hát igen, én ilyen kis elfogult vagyok, de tényleg nem tartom sokra a Gripent, ráadásul szerintem bénán is néz ki. :) Kár, hogy nem az én szájízem szerint történt a beszerzés. :DDDDDDDDDD [viccel] -
A Gripen szvsz maximálisan megfelel Magyarország számára, már ha egyfelől lesz hozzá normális fegyverzet (ezt is csak húzzák-halasztják...), másfelől ha megfelelően fogják üzemeltetni (ie.: harcképes állapotban tartják a gépeket és a személyzetett is).
A pilóták többsége szerintem akár a MiG-21-esnek is örülne, csak repülhessenek. Hiába lesz most két (elvileg) feltöltött századunk 2007-ben, ha a pilóták évenkénti repült órája még Albán is alig jön össze...
-
LEGO :)
Én nagyon nem vagyok megbékélve a Gripppppennel (kb. ennyi p-vel ejtik sokan). :)
Milyen fura lesz a pilótáknak a MIG után, hogy ez nem fog úgy menni. -
Egy repülőgép gyártása némileg más tészta, mint egy autót legyártani. Csaknem minden folyamatot kézzel végeznek el az összeszerelés folyamán, ráadásul a mi változatunk egy hibrid (a JAS-39A (Lot2) szárnyai kerülnek a JAS-39C (Lot3) törzsére). -
hu, tényleg gyenge a felhozatal...2év alatt ennyit sikerult osszehozni?
-
Pontosan nem, de 2-3db lehet már repképes állapotban, év végéig 5-7db. Jövőre már alapból 4-6 gép érkezik, jó esetben 2007 elejére már itt lesz mind a 14. Csak persze jó magyar szokás szerint fegyverzet az majd az utolsó pillanatban lesz hozzá (választási év jön, másra kell a pénz...). -
nem tudjátok hány magyar gripen van már kész? -
látom valakinek nem tetszett az uccsó néhány hozzászólás. :DD -
TBalazs #4414 Most voltunk Zeltwegben, 5 euro (1250Ft) volt a parkolás, a repnapra ingyen be lehetett menni. A repnap némineműleg programokban gazdagabb volt mint ami kishazánkban lesz. Többek között repült eredeti 109-es is.
Szal lehet ezt másképp is, csak mi nem tudjuk. -
a kecskeméti reptér betonján (és persze fölötte) -
Nyiri #4410 Mar lattam ilyen "vakitast" tv-be. Ott allohelyrol indult a gep is meg az auto is. Kb annyi volt, hogy az F1-elhuzott mint az allat aztan a vadaszgep feluton ugy eltepett mellette mintha allt volna :) -
ad1: nem csak beton mellett kell ám állni:) van statikus kiállítás is.
ad2: 3500 forintba egy napért nem halsz bele pláne mikor egy mozijegy ezerkettőszáz forint és az csak másfél-két óra... Az f-1es vs. gripen párbaj meg ezerszer át lett dumálva, hogy csak marketingfogás. ad3.: ha ez nem tetszik menj ki fairfordba... ja hogy a hétvége ott kb 20* enyibe kerül per kopf??? bocs:D ja és nem csak Frecce Tricolori lesz itt hanem a Turkish Stars is akik szintén nem rossz programot adnak vaéamint a veres Zoli és Besenyei Péter is akik azért nem elhanyagolható látványossággal repülnek és az emlékezetem szerint az utolsó mirage program sem a rosszak közé tartozott...
szóval azért a 3500 forintért jól el lehet szrakozni egy napig. de lehet 2- sem elég mindent megnézni... -
De ez hol lesz egyébként? -
DJviolin #4407 Én is ezt mondtam. -
de még mindig úgy lenne igazságosabb a verseny, ha földről, 0 sebességről indulna mind a kettő. Mert végülis miután a repülő megmozdult utána már megy mint az állat, csak hát ugye előbb meg kell mozdítani azt a nagy tömeget, ami időbe telik. De 100-ról 200-ra már 1-2 mp. alatt gyorsul. De ez egyértelmű, hogy mi lenne az eredmény, még akkor is ha ez a változat van, hogy a gép a levegőben megy. Sztem ugyanaz lesz mint a Ferrari-Eurofighter esetében. A rövidtávot nyeri a F1-es kocsi, a hosszabbat pedig a Gripen. -
Az igaz hogy ott lesz a frecce, de már az is volt eleget. Semmi újítás nincs az egészben. Csak a jól megszokott gépek. Sőt az se mind... -
DJviolin #4404 Sajnos azt kell mondjam, hogy igazatok van. Ez az egész úgy lenne igazságos, hogy mondjuk egymás mellől indulnának állórajtból. Szerintem is az egész csak népvakítás. Eléggé gyengusz a résztvevők száma meg a gépeik. Plusz az a 4000 forintos jegy. Hááááát!! Még elővételben is 3500. Az egészben a legjobb hogy eljön a Frecce. Nekem csak azért éri meg kimenni. De viszont sem szuhoj, meg f-15 nem lesz a levegőben. Viszont f-16 van rohadásig. Asszem hatszor :-))
Az idei lesz a leggyengébb repnap.
DJviolin -
Az egész versenynek semmi értelme, parasztkábítás meg reklám a red bullnak és kész. -
Szerintem is hülyeség a verseny. Szerény műszaki egyetemi fizikai tudásom szerint felesleges együtt versenyeztetni őket, mert inkább relatív gyorsulást kéne számolni. Az autó ugye közvetlenül a kerekekre viszi át a forgatónyomatékot, míg a repülőgép a turbinából kiáramló gáz tolóerejét használja. A keréknek van szilárd alátámasztása (talaj), de a repülőgépnek nincs (levegő), ezért a talajról 0 km/h-ról indulva nem lenne fair a küzdelem. Ha a repülőgép levegőben repülve kezd, ahogy a video is mutatja, úgy tetemes sebességelőnnyel indul (kb. 200 km/h). Ahogy ti is mondjátok, az F1 kocsi végsebessége valamivel 300 felett van, míg a harci gép igazán ott kezd el működni rendesen. Most azt lehetne így együtt vizsgálni, ahogy Tikal is mondta, hogy 200 és 300 között melyik gyorsul jobban. Szerintem itt relatív gyorsulást kéne számolni, mondjuk az autónál 0-200-ra, a vadászgépnél pedig azt a sebességtartományt, ahol az a legintenzívebb gyorsulást produkálja. Nem tom a Gripen esetében ez mennyi, de valószínűsítem, hogy 3-400 km/h felett van. -
sztem szar lesz. ez a video se jó. a video szerint a kocsi úgy 1-2 márodperc alatt gyorsul a Gripen sebességére vagy 200-re, és a video szerint a gripen nem is gyorsít, csak egy idő után. pedig az F1-es kocsi 3 mp. alatt gyorsul 100-ra. ugyhogy kell majd számolni rendesen, hogy igazságos verseny legyen:D. Egyébként én azt mondom, hogy döntetlen lesz.
Amúgy a repnap programja elég gyenge lesz, és valószínűleg ez az igazi oka, hogy lesz ez a forma1. -
DJviolin #4400 Szia Tikal!
Ha nem tudod, hogy hogyan lesz a gripen kontra forma1, akkor nézd meg ezt a videót.
Üdv:
DJviolin -
repulonapon ez a forma1-es verseny hogy lesz, mert nekem nem igazán tiszta mi abban a verseny hogy a gripen 200-al beérkezik, az auto meg csak max 300-ig képes gyorsulni? :)
ki éri el hamarabb a 3kilot? :D
állo helybol kéne indulniuk,nem? -
Nem tudom ki mennyit hallott az ATG Javelin-jéről,érdekes egy masina.Rendelkezik egy vadászgép tulajdonságaival,mégis üzleti gépről van szó,itt egy leírás:
"The Javelin offers executive jet travel with the speed and manoeuvrability of a jet fighter: speed 528 ktas, 12,000 feet per minute climb and a ceiling of 45,000 feet. Combine this with a state-of-the-art glass cockpit, Williams FJ33 engines and safety features including traffic, ground proximity and weather radar, coupled with a pressurized environmentally controlled cockpit, armchair comfort and even space for 2 sets of golf clubs."
Amúgy itt a honlap. -
Halihó.Jelentkezett innen valaki a Pályára Irányító Repülőtáborra (Szolnok-Szanda)?Ha igen,akkor kaptatok már viszajelzést?Köcce.Pár kapcsolódó kép:
-
De vazze, a kettő nem függ össze? -

A turbulencia egy áramlástani jelenség, a flatter meg az aeroelasztikus jelenségek egyik fajtája. :-) Szal nem kevés a külömbség. ;-) -

-
Mi a különbség? -
DJviolin #4392 Pedig sokat szenvedtem vele. Tíz percig tartott összehozni. :-)) -
OFF
Én nem estem hanyatt a "leleplezéstől".Nem hiszem, hogy most álmatlan éjszakákat okoztál az ufóhívőknek ezzel a mesével.
ON -
Flatter, nem turbulencia. ;-) -
Szia Zacsi!
Accem mi ismerjük egymást FSklub listáról
Üdv:
Lt.Balu (HA-FUN)