Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
[/cserf][/fülünyúl]
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[/cserf][/fülünyúl]

Ha már repült óráik nincsenek...
Ami egyfajta gép annak miért nem ugyanaz a neve mondjuk kulonbozó verzió jelzésekkel (A , B, C stb)
Geronimo\'s garage - www.gportal.hu/portal/geronimo
A "Squawk"-ok a U. S. Air Force pilótái által a földi muszaki személyzetnek hagyott javítási listák, amelyet a következõ repülésre ki kell javítaniuk. Néhány aktuális feljegyzett hiba és a karbantartó személyzet válaszfeljegyzései:
(P) = Probléma;
(S) = Megoldás (solution)
(P) A fofutó bal belso gumiköpenye majdnem cserére érett.
(S) A fofutó bal belso gumiköpenye majdnem kicserélve.
(P) Teszt repülés OK, kivéve, hogy a landoló automatika igen durva.
(S) Landoló automatika nincs a gépen.
(P) 2. sz motor üzemanyag fogyasztása magas.
(S) 2. sz motor üzemanyag fogyasztása normális - 1. 3. és 4. motor üzemanyag fogyasztása alacsony.
(P) Valami meglazult a muszerfalon.
(S) Valami meghúzva a muszerfalon.
(P) A jobb fofutón olajszivárgásra utaló egyértelmu bizonyíték.
(S) Bizonyíték eltüntetve.
(P) A DME hangereje hihetetlenül nagy.
(S) A hangero beállítva hihetobb szintre.
(P) Robotpilóta magasságtartás üzemmódban 50m/perces süllyedést produkál.
(S) Hibát a földön nem sikerült eloidézni.
(P) IFF nem muködik.
(S) IFF soha nem muködik OFF állapotban.
(P) Gázkar rögzito használatakor a gázkar beragad.
(S) Ezért van.
(P) Döglött bogarak a szélvédõn.
(S) Élõ bogarak megrendelve.
(P) Zaj a mûszerfal bal oldala felõl. Olyan mintha egy kis ember kalapácsolna.
(S) Elvettük a kalapácsot a kis embertõl.
(P) A gép mókásan viselkedik.
(S) Figyelmeztettük a repülõt, hogy videlkedjen rendesen, komolyodjon meg és normálisan repüljön.
#1: Kérem, változtassa meg az útirányát észak felé 15 fokkal, hogy elkerüljön egy ütközést.
#2: Javaslom, hogy változtassa meg ÖN az útirányát dél felé 15 fokkal, hogy elkerüljön egy ütközést.
#1: Itt az Amerikai Haditengerészet egyik hajójának Kapitánya. Ismétlem, változtasson ÖN útirányt.
#2: Nem. Ismétlem, változtasson Ön irányt.
#1. EZ AZ ENTERPRISE REPÜLOGÉP-HORDOZÓ, AZ AMERIKAI HADITENGERÉSZET EGYIK NAGY HADIHAJÓJA. AZONNAL VÁLTOZTASSON IRÁNYT!!
#2. Ez egy világítótorony. Ön jön.
Pilóta (LH8801): "LH8801."
Torony: "Akkor önnek adom meg a felszállási engedélyt."
Az SR-71 felderítogépek, az Egyesült Államok légierejének legendás gépeinek bázisa az Eglin légitámaszpont volt, Florida államban. A gépek innen hajtották végre a bevetéseiket, amelyek foképp Ázsia felett zajlottak.
Egyszer azonban az egyik gép valamilyen oknál fogva átrepült a Hawaii-szigetek fölött.
A gép - közeledvén a szigetekhez - bejelentkezett a pogári irányításnak.
SR-71: Hawaii irányítás, itt USAF-123, Sr-71-es, kérek engedélyt a 24.000 méteres repülési szintre!
Irányítás: (Néhány másodperc csend, majd az irányító jól hallhatóan kuncog a soha nem hallott magasságú repülési szint nyomán...) Hihi, USAF-123 hát próbálkozzon csak, ha akar, emelkedjen 24000 méterre...
SR-71: (A pilóta igen kúl hangon) Köszönöm, Hawaii irányítás, USAF-123 megkezdi az ERESZKEDÉST 24000 méterre.
Irányító: "OK. A tó valójában az Atlanti-óceán. Javaslom, hogy forduljon a nagy W fele azonnal..."
NY Controll: Federal Express 235, süllyedjen, tartsa a három-egy-nullát. Tíz mérföldön belül készüljön fel további süllyedésre.
FedEx 235: Okej, lefele három-ötrû három-eggyre, ééé... FedEx kettõ-harmincötös.
NY Controll: Delta ötös-húszas, emeeekeggyék egy-kilenc-nullára, ez vóna a végsõ...
Delta 520: Hûha... egy-kilenc-nulláig, Delta öt-húsz.
NY Controll: Ali Italia eggyes-hatos, maga lassújjon má vagy kettõ-ötvenig, kérem.
Alitalia 16: Hé, maga viccel az Alitaliával?!
NY Controll: Ó, neeem. Csak a Deltávaaa meg a Fedexszel viccõgetek...
Egy utasszállító gép a város felett iszonyatosan nagy ködbe kerül, a tájékozódás szinte lehetetlen. A pilóta nagy bravúrral egy, a ködbõl kilátszó felhõkarcoló nyitott ablakához kormányozza a gépet, és bkiált: "Hol vagyok?"
Bentrõl, egy íróasztal mögül fiatal hang visszakiabál: "A gépben, uram!"
Pilóta arca felderül, +köszöni, és a sûrû ködben elnavigálja a gépet a reptérre.
Landolás után kérdezi az irányító: "Hogy találtál ide ebben az istentelen ködben?"
"Egyszerû volt: A felhõkarcolónál a tag egy egyszerû kérdésre adott egy egyszerû, érthetõ, de teljesen használhatatlan választ. ebbõl rögtön tudtam, hogy ez a Microsoft Helpdeskje, amirõl meg azt tudtam, hogy melyik épületben van, tehát volt egy fix pontom, ahonnan már be tudtam lõni a repteret is."
Pilótafülke, nehéz leszállás közben. Gombnyomkodás, karhuzigálás, egyszóval heroikus küzdelem folyik a gép sikeres földetéréséért. A pilóta és a másodpilóta vállvetve küzdenek, hogy elkerüljék a tragédiát. A gép kereke aszfaltot fog, füstöl, csikorog, a pilótafülkében a gép megállításáért vívott küzdelem a tetõfokára ér. A gép orra már le is szaladt a kifutópályáról, már az elsõ kerekek is legurultak az aszfaltcsíkról, a fékek vörösen izzanak mire megáll a gép. A pilóta leveszi a sakáját, kezével megtörli izzadt homlokát és odaszól a másodpilótának:
-Hát az sem volt normális, aki 80 méter hosszú leszállópályát épített!
-Bizony, bezzeg 2 km széles!!
- Torony, itt ég egy pályafény.
- Remélem, hogy több is ég.
- Sorry, úgy értem, lángol...
- Nem vagyok hülye...
- Bratislava torony, OOK elhagyta a külsô markert.
- OOK, nyugta, és még egyszer: ön bécset közelítí!
Rövid szünet után:
- Igazolja vissza, ez NEM Bratislava?
- Elhiheti nekem, ez Bécs!
Ismételt rövid szünet után:
- De miért? Mi Bratislavába akarunk menni!!
- OOK, nyugta. Szakítsa meg a közelítést, forduljon balra 030-ra és emelkedjen 5000 lábra! Irány Bratislava.
Torony: Ez jó indok, engedélyezve a 8300!
Idõközben két British Airways járat, amely mindennap ugyanazt az útvonalat repülte, bejelentkezett a frekvenciára, és hallotta az üzenetváltást. Amikor az F-16 kötelék visszatért a feladatáról, a két BA-járat is éppen úton volt hazafelé. A kötelékvezér repülõgépén hirtelen valami hidraulika-probléma lépett fel. Miután jelentette nekem, hogy mi a helyzet, a nõ nyögve hozzátette:
- Életemben nem fogtam még ilyen rohadt kemény botot!
Szerencsére a kötelék baj nélkül leszállt. Másnap, nagyjából ugyanabban az idõben, az F-16-osok és a két British Airways járat megint egyszerre volt a frekvenciámon.
- Hölgyem, erõsítse meg, hogy ma minden rendben van - kértem a kötelékvezértõl.
- Igen, uram - felelte õ. - Nagyon köszönöm a tegnapi segítségét. A bot már nem olyan kemény, és jól fekszik a kezemben.
Ekkor az egyik British Airways pilóta átszólt a másiknak:
- Hé, Tony, mondtam neked, hogy nem az ATC-frekvencián vagyunk! Ez egy szexcsatorna!
Ezek után egy ideig képtelenség volt normálisan rádiózni, a pilóták szakadtak a nevetéstõl.
- Negatív, föld. Már megdöglött.
N123YZ: "AIRSPEED!"
ATC: "N123YZ, say cancel IFR."
N123YZ: "Eight thousand feet, one hundred fifty knots indicated."
PILÓTA: Nem, de velem is elõfordul néha, és másnap olyan beteg vagyok...
---
PILÓTA (magas fejhangon): Cessna 150, 35 kilométerre az ABC VOR-tól, VOR megközelítést majd iskolakör után leszállást kérek a 27-es futópályára.
IRÁNYÍTÁS: Cessna 150, adja meg a föld feletti sebességét!
PILÓTA: 110 km/h. Gondot okoz?
IRÁNYÍTÁS: Nem baj, 24 órás üzemben vagyunk...
---
PILÓTA: Torony, Cessna 123, két ILS megközelítést, átstartolásból VOR holdingot, egy VOR megközelítést, két NDB megközelítést és egy ASR bevezetés kérek.
TORONY: Cessna 123, kódja 6789, parancsol üdítõt, savanyúságot mindehhez?
---
PILÓTA: Frankfurt irányítás, elõfordulhat, hogy várakozási légtérbe fog küldeni?
IRÁNYÍTÁS: Kérés elfogadva!
---
Boeing pilóták beszélgetnek öntelten:
- Hallottad, hogy egy Airbus 340 madárral ütközött?
- Ja, az Atlanti fölött... biztos hátulról repült neki a madár...
---
GURÍTÓ: Cessna 2141U, maga az Ön elõtti Cessna mögötti Cessna?
---
NÕI ELSÕ TISZT: Hannover torony, Lufthansa 3242, jó reggelt!
TORONY: LH3242, Hannover torony, jó reggelt uraim!
ELSÕ TISZT: Hannover, nem vette észre, hogy a Lufthansánál nõk is repülnek?
TORONY:Mi az kapitány, hangszintis robotpilótája van?
---
PILÓTA: Pilóta a toronynak... pilóta a toronynak... 500 km-re vagyunk parttól... 200 m-re a tengerszint felett... már alig van benzin... azonnali utasitást kérünk!
TORONY: Torony a pilótához... torony a pilótához... ismételd utánam... ismételd utánam... "Miatyánk ki vagy a mennyekben..."
---
Egy nap bemegy Kovács az ejtõernyõs a kiképzésre, és így szól:
- Én ma nem ugrok.
Mire a parancsnoka:
- De hát miért nem?
- Én nem ugrok ma, ha a fene fenét eszik akkor sem!!!
- Na de mindenkinek ugrania kell.
- Én akkor sem ugrok. Az este azt álmodtam, hogy leugrok és nem nyílik ki az ejtõernyõm.
- És ha kicseréljük az ejtõernyõdet, akkor leugrasz?
- Igen.
Na, ki is cserélik az ejtõernyõjét egy másikéval, és felszállnak a repülõvel. Mindenki ugrik sorban, Kovács is kiugrik, meghúzza a zsinórt, ki is nyílik az ejtõernyõje. Mellette elhúz az egyik társa és becsapódik a földbe.
Leérnek, és kérdezik Kovácstól:
- Te beszéltél vele utoljára, mit mondott neked?
- Hát nemtom pontosan, én csak annyit hallottam, hogy "...nyádpics...".
---
Torony: Hogy ne csapjon túl nagy zajt, legyen szíves forduljon 45 fokkal jobbra.
Pilóta: Milyen zajt csaphatnánk mi 10 km magasan?
Torony: Olyan csörömpöloset, mint amikor a 707-esük összeütközik az elottük levo 727-essel!
---
Pilóta: Csak egy kevés üzemanyagunk van még. Sürgõs intézkedést kérünk.
Torony: Mi a helyzetük? Nincsenek a képernyomön.
Pilóta: A 2-es kifutón állunk, és már egy örökkévalóság óta várjuk a tankautót...
---
Torony: Magasség és helyzet?
Pilota: 1.80m vagyok és baloldalt elöl ülök.
---
Mire jó a propeller?
A pilóta hûsítésére. Ha nem hiszed, állítsd le és figyeld hogy fog izzadni a pilóta!
---
A légiirányító egy nõi helikopter-pilótával beszél:
"Mennyi a magassága?"
"300 méter"
"Mi az iránya?"
"175"
"Mekkora a sebessége?"
"70 km/h"
"Mekkora a melltartója mérete?"
"36B........AAAAAA FFRRRRANCBA"
---
Las Vegas, éjszaka. A reptéri tájékoztatásban a 'hotel' jelû információ az aktuális. Egy Mooney 33W, aki épp a légiirányítóval beszél, ezt nem tudja.
Irányító: "33W erõsítse meg, hogy a Hotel megvolt."
33W: „Ööööööö... a McCarren International-re repülünk. Ööööööö... még nem foglaltunk hotelszobát.”
Az irányító túlságosan is nevetett ahhoz, hogy válaszolni tudjon. A következõ néhány beszélgetés kb. így zajlott le:
Irányító: „United 511, csökkentse a magasságát 7600 m-re.”
United 5: „7600 m-re, United 511. És nekünk sincs még hotelszobánk.” ...
---
Los Angeles-i tv híradó:
Egy kis egymotoros repülõ lezuhant nem sokkal a Burbank reptér elõtt. A gépen lévõ mindkét személy túlélte a balesetet. Miután kiszabadították õket a roncsok közül, a pilóta elmondta, hogy Eagle Rock felett elfogyott az üzemanyaguk és ezért vitorlázva próbált meg eljutni a Burbank reptérre.
A mentést felügyelõ tûzoltóparancsnok a következõt nyilatkozta miközben annak örült, hogy nem gyulladt ki a gép: "Szerencsések voltak, hogy nem volt üzemanyag a fedélzeten."
---
Egy gyönyörû vasárnap reggel a következõ felszállási engedély hangzott el a Vancouver-i nemzetközi repülõtéren:
"Cessna 321, a felszállási engedélyt megadom. Kérem, legyen tekintettel arra, hogy a futópálya közepén két kutya azt csinálja, amit én szeretnék csinálni ezen a gyönyörû reggelen."
"
[/cserf][/fülünyúl]
Szu-33-asok éppen felszálnak az "Admiral Kuznyecov"-ról.
Szu-27KUB vagyis Szu-33UB
A Szuhoj S-37-el szemben alulmaradt MiG 1.44
Szu-37 "Super Flanker" vagy "Terminator": Eredetileg egy igazi csúcsgépnek készült, francia segítséggel (modern digitális avionika), tolóerõ-vektorirányításra képes hajtómûvekkel, új radarral, stb.
Bár mindenhol nagyon jó véleménnyel voltak róla, egyetlen fegyvervásárlási tenderre sem kérték be magas ára miatt, inkább az olcsóbb Szu-30-at választotta mind India, mind Kína. 2001-ben a Szu-37 programot a Szuhoj iroda beszüntette, és az olcsóbb Szu-35 lett a "csúcsgépe", a "711"-es farokkódú gépet (ami az #1930-as hozzászólásnál is látható) 2001-ben "visszabutították" a Szu-35 szintjére, francia avionikáját orosz gyártmányúra cserélték, és AL-35F hajtómûveket kapott. A gép 2002 decemberében lezuhant és elpusztult, pilótája sikeresen katapultált. Állítólag létezik a Szu-37-nek egy második példánya is ("712"), amelyet Moszkvában, a Cagi intézetében használtak földi tesztekre.
Szuhoj S-37 majd Szu-47 "Berkut": Tesztgép, az "MFI" tenderre készült, amely eredetileg az új orosz többfeladatú, lopakodóképességekkel rendelkezõ, nagy teljesítményû vadászgép kiválasztása lett volna. A tender ugyanakkor pénzhiányba fulladt, a MiG csak kínkeservesen volt képes elkészíteni saját tesztgépét, a MiG 1.44-et, amely csak 2000-ben szált fel, 5 évvel a Szuhoj gépe után. A Szuhoj gépét hírdették meg nyertesnek 2002-ben, és hivatalosan Szuhoj Szu-47-nek keresztelték át a tipust. Bár az orosz légierõ vezérkari fõnöke arról beszélt, hogy a Szu-47 lesz az orosz légierõ következõ tipusa, mind a mai napig egyetlen gépet sem rendeltek. A Szuhoj fõleg saját pénzébõl fejleszti a gépet tovább.
Szu-27 (T-10) családfa (az azonos alcsaládba tartozók esetén egy "-" jel mutatja):
T-10-1: Az elsõ prototipus (AL-21F hajtómû)
Szu-27A ill. Szu-27R: Elsõ széria elfogóvadász, semmiféle földi célok elleni fegyverzetettel nem rendelkezik (AL-31F hajtómû)
-Szu-27S: Elsõ szériás vadászgép, korlátozott földi célok elleni fegyverzet (100, 250, 500 kg-os légibombák)
-Szu-27U ill. Szu-27UB: Kétüléses kiképzõgép.
-R-42 Fegyvertelen kisérleti csúcsgép.
Szu-27SK: A Szu-27A exportváltozata. Kínában J-11/F-11 néven licencben gyártják (kétüléses változata: Szu-27UBK)
-Szu-27SM: Modernizált változata a Szu-27SK-nak.
-Szu-27SzMK: Tovább modernizált változata az SK-nak.
Szu-27K ill. T-10K ("K" mint "Korabelnyij" vagyis tengerészeti) repülõgéphordozóra készült kisérleti gép felhajtható szárnyakkal.
-Su-33: A Szu-27K utódja, repülõgéphordozó fedélzeti sorozatváltozat canard-vezérsíkokkal.
-Szu-27KUB vagy Szu-33UB: Kétüléses repülõgéphordzoó fedélzeti kiképzõgép a Szu-33 alapján, a két pilóta egymás mellett ül.
Szu-27M AL-31FU tolóerõ-vektoros (le/fel) hajtómûvel szerelt kisérleti gép.
Szu-35 Korlátozott tolóerõvektoros AL-35F hajtómûvel szerelt csúcs-változata a Szu-27-nek, új radar, új hajtómû, modern orosz elektronika, új fegyverek, stb.
-Szu-35UB A fenti kétüléses változata.
Szu-27M2 majd Szu-37 (oldalszám: 711 és 712) Teljesértékû tolóerõ-vektoros AL-31FU hajtómûvel szerelt csúcs-változata a Szu-27-nek, új radar, csúcskategóriás francia avionika, új fegyverek, stb. A fegyverpiacon magas ára miatt megbukott, a szuhoj gyár leállt fejlesztésével, és a Szu-35-re illetve a Szu-47-re koncentrál. (A "711"-est 2001-ben Szu-35 szintre butították vissza, 2002-ben lezuhant, a "712" állapota ismeretlen, a Cagi-ban tárolják)
Szu-27IB vagy T-10V1 majd Szu-34-1 (oldalszám: 44): Egymás mellett ülõ két pilótás támadógép-változata a Szu-27-nek.
-Szu-32FN vagy T-10V2 (oldalszáma: 43): A Szu-34 egyszerûbb változata, nincs hátranézõ radarja.
-Szu-32FM: 2000-ben bevetették Csecsenföldön, feltehetõen modernizált Szu-32FN.
-Szu-34 vagy T-10V-3 (oldalszám: 43, 44 és 45): A korábbi Szu-32/34 gépek modernizálása után, hátranézõ radar, új fegyverek, stb.
Szu-30 Kétüléses nagy hatótávolságú elfogóvadász légi utántöltés képességével, korlátozott földi támadó képesség.
-Szu-30K: Export változata a Szu-30-nak, többcélú gép, fejlettebb földi támadó képesség.
-Szu-30MK: Modernizált export változat, új fegyverzet, modernebb avionika, stb.
-Szu-30MKI: Teljesértékû tolóerõvektoros AL-31FU/AL-35F hajtómûvel szerelt Indiai exportváltozat.
-Szu-30MKK: Kínai exportváltozat illetve licencben kínában gyártott Szu-30MK gép.
És a különc:
S-37 majd Szu-47: Eredetileg az "MFI" tender (az amerikai ATF tender szovjet/orosz ellenpárja) egyik döntõse volt a MiG 1.42/1.44 gép ellenében, 2002-ben kihírdették a Szuhoj S-37-et gyõztesnek, és Szu-47 néven "megkezdték" a rendszerbe állítását, ami azonban a valóságban sehol sem tart, pénzhiány miatt.
[/cserf][/fülünyúl]
Persze, hogy az alsó!
Egyébként valóban egyezik a két gép típusszáma, de a Berkut csak kísérleti madárka á lá X-29. (elõrenyilazott szárny aerodinamikai tulajdonságainak vizsgálata)
[/cserf][/fülünyúl]

SU-27
SU-30
SU-32
Csak tudni kell hogy hogyan keress rá
De nem árulom el a titkom 😊
Most ezután nehezített feladványok is lesznek: pl. egy gép bizonyos - de jellemzõ - részlete lesz a képen, és abból kell kitalálni.
[/cserf][/fülünyúl]
Pontlista
cifu - 3p
Geronimo77 - 6p
I.C.ram - 1p
Papirzacsi - 7p
Petko - 1p
[/cserf][/fülünyúl]