14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
-
lol. elég érdekes egy film lenne. az orosz légierőben tudtommal még nem repülnek szu-35-ösök. egyébként mig-28-asok nincsenek. -
a másik: a gripennel az történt hogy egy nagy állás szögű manőver megkezdésénél a pilótának bejelzett az alacsony sebességet mérő műszer. a pilóta tovább húzta a gépet, ami a manőver tetején átesett, háton lapos dugóhúzóba került, és onnan se a pilóta, se a számítógép nem tudta kivenni. Szvsz a pilóta nem kattintott anélkül, hogy amikor látta hogy a computernek nem sikerül kivenni a gépet a dugóhúzóból, ő ne próbálta volna meg. -
a mig-29 nem drótos, hanem rudas, hidraulikus rásegítéssel. A drót is fly-by-wire-nek számít,csak ez nem digitális. -
DJviolin #4467 Most néztem meg a Top gun-t dvd-n. Hatodszorra :-)) Az az őrült ötletem támadt, hogy miért nem csináltak olyan filmet soha, hogy az egész egy kitalált eseményt ölelne fel, és az amcsik meg az oroszok még mindig hidegháborúban lennének. Tom Hanks játszaná az amcsi f-15-ös pilótát, és Irak felett harcolnának a szu-35 pilótákkal. Értitek olyan film, amelyben valós ruszki meg amcsi gépek ugranának egymásnak. méghozzá a legjobbak. Ugyebár ez nem lehetett a 80-as években, amikor a Top Gun készült, ezért a mig-28-asok helyett, (Van egyáltalán mig-28-as?), F5-ös vadászgépek szerepeltek. De most, hogy fenenagy ruszki amcsi barátság van, lehetne egy kamu hidegháborús filmet csinálni, eredeti ruszki amcsi technikákkal, nemcsak amcsi gépekkel. Ki támogatja?
DJviolin -
A szuhij iszinyat drága lett volna, másrészt a tender követelményeibe nem fért bele, és az oroszok sem nagyon eröltették. A szoftver meg nem törvényszerü, hogy hibázik, és valszeg azzal, hogy kiveszi az irányítást az ember kezéböl sokkal több balesetet megakadályoz, mint amennyit okoz. AMugy a modernizált szuhojok, migek és orosz gépek is kivétel nékül a fly by wire rendszert használják, gondolom nem azért, mert a sok hülye mérnök szórakozni akar. -
fú, na az aztán elő ne forduljon! :P -
én is nagy szuhoj fan vagyok, bár én főleg a műrepülés szekcióból :) -
az orosz tecnikában is Fly by Wire redndszer van és nem Fly by Ware.... és tesztelés közben meg elő szokott fordulni, hogy lezuhannak a gépek.. ezért hívják tesztnek... és elég sok Szuhoj is mondta már be az unalmast. Mindegy.
Úghhh bazz már megint KAta topicjába írok:D
ha nem figyelek totál ideszokok:D -
Nyiri #4462 A szimben nekem is a Tu-154 a kedvencem. Imadom azt a gepet. -
Nyiri #4461 Jok az orosz gepek. A Malevnal meg mindig sajnaljak az igazi pilotak a Tuskokat. -
DJviolin #4460 Bocs. Nem szu-35, hanem szu-27. De a szu-35 festése van rajta. De az álom kedvéért képzelük szu-35-ösnek. :-)) -
DJviolin #4459 Szép álom. Szu-35 magyar lajstromban. Ezt a képet a Lock On fórumában találtam. Szép álom. De csak álom. Sajnos.
-
DJviolin #4458 Visszatérve a Gripen-re. Nekem még egy dolog nem tetszik benne. a kormányzás. Nekem nem jön be ez a Fly-By Ware kormányzás. Emlékesztek, hogy kb. 1 hónapja lezuhant egy Gripen Svédországban. Erről ennyit Falconer, hogy az új gépek nem eshetnek le. Történt ugyebár, hogy a pilóta olyan állásszögű helyzetbe vitte a gépet, hogy nem volt képes, vagy nem volt kedve kivenni belőle, ezért összetette a kezét, és várta, hogy a fedélzeti computer stabilizálja a gép helyzetét. Csak ez nem következett be, mert sajnos a számítógépet is emberek programozták, és mint tudjuk, a gép nem hibázhat, csak az ember. Úgyhogy kattintania kellett. Hasonló történt egy lezuhant f-22 raptor-ral, csak ott a vízszintes repülést értékelte veszélyes állásszögnek, és a gépet akkor vitte bele veszélyes állásszögbe, és ott is kattintani kellett. Meg halottam olyat egy számítógépes magazinban, hogy az f-22 egyik tesztjénél kb. 2 mach-nál lefagyott a computer, és megjelent a kék halál, és 5 sec-be tellett újraindulnia. Ezzel a monológgal arra akarom felhívni a figyelmeteket, hogy inkább szavazok a "drótos" mig-29 kormányszerveire, mint a Gripen computerizált vezérlésére, amely egy óvatlan pillanatban szegény pilótát odacsapja a földhöz. Ez nem jó, hogy a gép kiveszi a pilóta kezéből az irányítást. Én már látom a jövő terroristáit, akik olyan vírusokat írnak, hogy tönkreverik a hightech gépek vezérlését, mert ugyebár a fedélzeti computer összeköttetésben van a rádióállomásokkal.
Erről ennyit. Miért nem lett volna jó egy szuhoj?
DJviolin -
de legalább is ez a a szakszerű jégtelenítés egy két gépet kiütött az biztos -
a jég lejött, meg még a kormányfelületekből egy két darabka -
Nem mindegy? Lejött a jég vagy nem? -
DJviolin #4454 Az is igaz. -
valójában hőlégfúvásos módszerrel kellett volna eltávolítani a jeget, nem pedig seprűnyéllel -
engem igen, ugye? 
-
Hát téged se engednélek repülőgép közelébe...
-
DJviolin #4450 Na na. A magyarok szakértelmét csak hadjuk. Igenis nagyon leleményesek vagyunk. Asszondod seprűnyéllel verték le a jeget a migekről? Örülj hogy nem légkalapáccsal :-)) Egyébként te hogy szedted volna le? Gázpörkölővel? Az nem jó, mert megsértheti a hidegben a festést, és a nagy hőkülönbségre lepattoghat. Szerintem ebben az esetben tényleg a seprűnyél volt a legjobb megoldás. Szóval erről csak ennyit. egyébként örüljünk még annak is, hogy lefotózták a t-72-eseket, és megmutatták a tank drivereknek. Szóval igenis leleményesek vagyunk.
DJviolin -
Milyen ügyes gyerek volt az, aki seprűnyélel jégtelenített? Egyáltalán hogy kerülhetett a gép közelébe? :)) -
Majd amíg nem lesznek raketták, ideiglenes megoldásnak jó lesz :)
-
azt azért nem mondanám, csak egy példa volt még egy jól megkötött szerződésre -
és a rajtatok megspórolt pénzt is lehetett volna sisakcélzóra fordítani :P -
igen, a magyarok szoktak jó üzleteket kötni. itt van pl. a mi szállásunk is, amit a magyar kormány felújított, átalakított, azért cserébe, hogy a svéd fél majd ingyen a rendelkezésünkre adja 3 évre, így a magyarok azt gondolták, hogy ez jó üzlet lesz. Aha, mondhatom az volt. jóval olcsóbban kijöttünk volna, ha normálisan, mint a szállodákban fizetik a "lakbért".
Szakértelemhez, meg annyit, hogy nekem az egyik kedvencem az mikor a legjegesedett migekről seprűnyéllel verték le a jeget... -
Itt a probléma az, hogy van egy feladatkör, a kis hatótávolságú légiharc rakéta. A Gripen jelenleg az AIM-9L típust biztosan tudja hordozoni (a Svédek ezt gyártják licencben Rb74 néven), folynak a tesztelések az IRIS-T-vel és a Phyton 4-el. Az IRIS-T lenne a legjobb választás, mivel ez képes a Gripen sisakcélzó rendszerével együttműködni, így a pilótáinknak nem kéne lemondani arról az előnyről, amit a MiG-29 már egy ideje tud. :)
Sajnos van rá egy erős sansz, hogy IQ betyárjaink az AIM-9L-t fogják választani, mert olcsó (mármint amúgy, a szabadpiacon, hogy mi mennyiért vesszük... na azt majd meglátjuk). Olcsósága mellett van még egy előnye: nem kell a sisakcélzóra áldozni. Két legyet egy csapásra, úgy is drágálja mindenki a gépet, legalább egy kicsit spórolnak...
De amit írtál, az nem teljesen vicc kategória, volt rá példa, nem is egy, hogy nagyjaink olyan fegyvert szereztek be, amelyhez még kellett volna 1-2 apróság, ami "lemaradt" a listáról, szóval a fegyver megvolt, és jó volt porfogónak a raktárban, mert bevetni nem lehetett volna, mégha ne adj'isten szükség is lett volna rá.
Ha valaki azt hiszi, hogy ez az átkos rendszerben fordulhatott csak elő, az téved. Elég a "sikeres" Mistral Atlas rendszerre gondolni, vagy az államadóság fejében kapott T-72-esekre.
Ez utóbbi az egyik kedvencem, "meglepő" módon, anno szakembert ugye nem vittek ki Fehéroroszországba (minek az...), márpedig már az is előre vetítette a helyzetett, hogy egy harckocsijavító gyáregységtől kapták a járműveket. A magyar küldöttek odamentek, és kiválasztották a mintegy száz járművet, le is fényképezték őket, és lőn boldogság. Aztán hazajöttek, és megmutatták a képeket a harckocsisoknak. Ők pedig vakarták a fejüket, mert a képeken vagy tucatnyi különböző alváltozatot számoltak össze. Szóval egy rajra (4 harckocsi) való, azonos küllemű tankot is nehéz találni... -
oks, ehhez a részéhez a repülésnek analfabéta vagyok :) -
A szoftvert lehet módosítani, a pilonokra meg gondolom rámegy. -
lol. Kína meg még valaki nem akar pályázni? :)
És akkor ami nem kompatibilis, azt gatyamadzaggal kötik a pilonokra? Vagy leleményes magyar módjára reszelnek nekik zárat? :) -
na de nem is egy kipróbált típus, még lehet bármi -
Katonai gépet nem csinálhatnak nem megbízhatóra. Iszonyat nagy balhé lenne belőle, és a Saabnak sem tenne jót. Nyílván a lehető legjobb minőséget igyekeznek elérni. -
miért ne lenne a Gripen megbízható? Ahhoz hogy egy hajtóműve van, hozzátartozik az is hogy hajtóműtűzük még nem volt... -
Elég drágák, főleg a modernek. Megbízhatóságban szerintem nincsen probléma, de árba nem csak a vételár tartozik bele. Nem elhanyagolható, hogy a svédek ellenértékként tőkét hoztak magyarországra, tehát kvázi az orosz megoldás töredékéből kijövünk. Az meg, hogy ürősek legyünk sztem nem egy lényeges dolog, egyrészt veszély nem fenyeget, másrészt meg ott vannak a szövetségesek, ugyhogy a lényeg az, hogy megfeleljünk a nátó követelményeinek minél olcsóbban. Nem tart ott a magyar kazdaság, hogy "csak úgy" megvegye a legjobb szuhojokat. -
Nem igazán. Sajnos... -
Ilyeneken még meglepődsz?:D -
Az Indiaiaknak Szu-30MKI gépeik vannak, de nincsenek (legalábbis tudomásom szerint) nyugati fegyverfüggesztőik, orosz fegyverzetett használnak a gépek. -
Magyarországon így zajlanak a katonai beszerzések.
Tessék megkapaszkodni, a HM-ben még azt sem döntötték el, hogy milyen típisú rövid hatótávolságú légiharc rakétát rendszeresítünk!!! (A lehetőségek amúgy: AIM-9L Sidewinder, IRIS-T, Phyton 4 és A-Darter) -
DJviolin #4432 Igaz, lehet hogy olcsóbb a Gripen, (nem biztos, nézd meg a Lada-t meg a Volvo-ot), de vajon megbízhatóbb is? Szerintem a szuhojok nem olyan drágák (ez következtetés), egy szu27 vagy szu35 alaposan modernizálva, nyugati fegyverfüggesztőkkel (álá indiai szu-30mkk), ütősek lettünk volna. De ezek az esztétikai környezetszennyezések (Gripen), Hááááááát!
DJviolin -
Csak ez egy kicsit jobban megérte mint rendelni a ruszkiktól 25db Szu-35 t.
Én a légi utántöltőn voltam kiakadva, egy ekkora országba mi a bánatos francnak... A nátó hadműveletekhez meg nem hiszem, hogy pont a mi néhány gripenünk lenne szükséges.