14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • DJ Skyline
    topik--->kedvencek...
  • DJviolin
    Köszi Balu a képeket!

A kedvencem az f-16-os. Szerintem ez a világ legszebb gépe. Még 7-8 évesen szerelmesedtem bele ebbe a gépbe. Egyébként hogy tetszik a nevem meletti háromszög? :-))

DJviolin
  • Kata
    ÉÉÉÜÜÜOOOOÁÁÁÁÁUUUUOOOOOO!! [hülyegyerek beszabadult a csokiboltba]

Ezért? Bármit!
  • Clidey
    Kata, mit kapok tőled ezért a linkért?
  • Lt.Balu
    Bocs Violin azt a "magyaroknak szánt F-16-os" dolgot nem kötözködésnek mondtam,csak,csak nemtom:)
    Engesztelésnek pár kép :P

Üdv: Lt.Balu (HA-FUN)
  • DJviolin
    Köszi.
  • narazzino
    7
  • DJviolin
    A futurisztikus külsejére értettem. Miért? Írtam volna azt, hogy:
    "...Tisztára olyan, mint egy habostorta..."
  • Clidey
    "...Tisztára olyan, mint egy UFÓ..."
    Nem azt ecsetelted nem is oly rég, hogy nem hiszel bennük?
  • DJviolin
    Apropó, nem tudja valaki, hogy mi van a www.airliners.net -tel? Már reggel óta nem működik. Kezdek félni, hogy a világ legnagyobb spotter honlapjával történt valami maradandó.
  • DJviolin
    Szia!

Nekem csak sajnos még 2 mappa van. Pár éve abbahagytam a gyűjtést, de egyszer majd folytatnám. Kb. hány mappa az összes?
  • narazzino
    nagyon jó. nem akartam kettőt
  • narazzino
    ismerős. megvan az összes :D
  • narazzino
    ismerős. megvan az összes :D
  • Papirzacsi
    Bagoly mondja verébnek, hogy másol...
  • Kata
    szakirodalomban is tévedhetnek :)
  • DJviolin
    Bocs, ha azt modtam, hogy a svéd viggen vadászgép egyike volt az első kacsaelrendezésű gépeknek. Ez volt írva a Mester kiadó Világ repülőgépei kiadványában :-))
  • [NST]Cifu
    Még mielött nekiálsz szobrot emelni Rutan-nak, talán jobb, ha megismerkedsz pár ténnyel. A Canard-elrendezés (vagyis amikor a vezérsíkok kerülnek előre, és a félszárnyak hátra), vagy magyarosabban Kacsa-elrendezés (a Canard franciául Kacsát jelent, innen a Kacsaszárny elnevezés) már 100 évvel ezelött is ismert volt - amikor Rutan még csak kósza gondolat volt. A Wright fivérek első repülőgépe is ilyen volt, de ott voltak hátsó vezérsíkok is, az "igazi Canard" elrendezés (amikor nincsenek a félszárny mögött vízszintes vezérsíkok vagy stabilizátorok) valamikor az 1910-es években tünt fel.

A Voisin Canard - épült 1910-ben.

A svéd Viggen vadászgép egyike volt az első "kacsa elrendezésű" gépeknek.

A fentiek fényében ezt a kijelentést inkább satirozzuk ki az emlékeink közül. ;)

Gondolom látszik, hogy ki másolt kiről!

Igen. Burt Rutan másolt nagy elődeitől...
  • Kata
    Végülis rakhat ernyőt utasszállítókra, de akkor mondd meg neki, hogy az utasok csomagjait majd ő viszi kézben utánuk, mert akkora plusz terhet már nem bír el a gép. :)
  • DJviolin
    Én már csak ilyen konspiraci vagyok. Asszem fatertól örököltem. Neki az a hóbortja, hogy rakjunk ejtőernyőt az utasszállítóra. Én pedig általános összeesküvéseket gyártok
  • Kata
    Oks. Azért jó ha limit van, mert ennyi képnél már nem áttekinthető, na meg fix hozzászólásszám van egy lapon egyszerre, és minél több képet tartalmaz egy hozzászólás, annál tovább tölt be. És nem mindenkinek rakétanetje van.

Egyébként ez a másolós dolog azért eléggé sántítós, télleg nem kellett volna túlspilázni konspirációvá. Hasonlóság valóban van, de ezt rengeteg gépnél elmondhatjuk, hiszen az aerodinamikai felépítések nagy részben megegyeznek. Ennyi erővel két vadászgép, vagy két utasszállító is lehetett egymásról koppintva, mert nagyon hasonlóan néznek ki. Másrészt meg egy művész nem tervez, nem feltétlenül alkot újat, hiszen lerajzol tájat, autót, amit akar. Ennyi erővel minden művész másoló. Az egy másik dolog, hogy meglévő formatervekből, vagy saját kútfőből valami fantáziadolgot alkot.
  • DJviolin
    Bocsesz. Egyébként elfelejtettem odaírni, hogy aki esetleg ismeri a munkásságát, annak nem mondok ujdonságot, de aki nem ismeri...
    Ezt oda akartam írni, csak a nagy linkelgetésekben kiment a fejemből. A Posztonként 10 képért pedig bocsi.
  • Kata
    1. Javaslom elolvasásra a topik fejlécét, kiemelve egy részt különösen: "Hozzászólásonként max. 3-5 kép"...
    2. Én nem véltem felfedezni ilyen másolási hasonlóságot, ergo hülyeségnek tartom ezt az összeesküvés elméletet, amit kreáltál. A gépek felépítése másutt is előfordult már, ha csak tanulmányok szintjén, ergo akár második világháborús tervezőkre is rá lehetne sütni, hogy Rutanról másoltak, csak időben előre ugorva.
    3. Rutant és munkásságát ismerem, és ezzel a topikban sokan így vannak, szóval a spanyolviasz nem most találtatott fel. De hát újszülöttnek minden vicc új...
  • DJviolin
    4523
    4524
    4525
    4526
    Ezek egy hozzászólásnak minősülnek!

DJviolin
  • DJviolin
    Szia mindenki!

Láttam Kata által feltöltött Ryan Church képeit, és láttam a futurisztikus, kacsaszárnyas-tolólégcsavaros vadászgépet, amely talán nem is annyira futurisztikus. Ryan Church bizony nem is annyira kreatív, ugyanis egy valós személy tervei által épített repülőgépeket másolt le!!! Az a személy pedig Burt Rutan!!!

Burt Rutan egyik legjobban sikerült terve, a Beech Starship! A méretarányosan kicsinített prototípus már 1983-ban repült, de a végleges változat csak 1992-ben emelkedett először a levegőbe. A merész elgondolás a 21. századi üzleti magánrepülését célozta meg. A Starship, vagyis csillaghajó, valóban olyan, mintha egy másik bólygórol érkezett volna. A hajtóműveket a gép végében helyezték el, ami növeli a hatásfokot és csöndessé teszi a kabint. A kacsaszárny nyilazható, hogy könnyebb legyen a kis és nagysebességű repülés. Modern formatervezésnek, a minőségi anyagoknak, és a légcsavaros gázturbináknak köszönhetően olyan gyorsan repül mint egy jet, sőt, még gazdaságosabban is. De mint minden újító ötlet, ez is halálra van itélve, mert nem tudtak belőle eleget értékesíteni. És most jöjjenek a képek:

Engem nagyon emlékeztet ez a kép Ryan church rajzaira. Titeket nem?

Tisztára olyan, mint egy II. világháborús titkos német tervrajz:

Tisztára olyan, mint egy UFÓ:
  • DJviolin
    Hightech kabin, digitális műszerek:

Burt Rutan részt vett egy, az amerikai hadseregnek szánt tervtanulmány készítésében, ami a harcterek légi biztosítását szolgáló olcsó repülőgépek fejlesztésére irányult. Ez vezetett az ARES tervezéséhez. Ez egy könnyű, sugárhajtású, 25 mm-es gépágyúval felszerelt gép, aminek feladata a helikopterek elleni harc, a légitámogatás és a tűzvezetés.

Burt Rutan sok ultrakönnyű, és motoros gépet tervezett, most következzen néhány: A Rutan kisgépeket előrecsomagolt elemenként árusítják, ezért a világon mindenütt megvásárolhatóak. Most jöjjön a VariEze:

Nekem az eleje nagyon emlékeztet az F-18 Hornet-re. Titeket nem?

Kabin:

A VariEze megnövelt hatótávolságú változata, a Long-EZ:

• DJviolin
    Tisztára olyan belülről, mint egy vadászgép:

Long-EZ II. A Long-EZ-ek támadása :-))

Viking Dragonfly:

A Viking Dragonfly továbbfejleszett változata, a Quickie Q2:

A svéd Viggen vadászgép egyike volt az első "kacsa elrendezésű" gépeknek. Róla kapta nevét a VariViggen. A lassú orsót olyan sebességgel repüli, aminél más gépek szárnyáról már leválna az áramlás. Olyan svédes, nem? :-))

• DJviolin
    Rutan Defiant:

És igen! Burt Rutan tervezte a Space ship one -t is. A képek kommentár nélkül:

És azt is Burt rutan tervezte, amivel steve Fossett legújabb világrekordját felállította, a Global flyer -t:

A neten már viccek is születtek, hogy mi lett volna ha 43 helyett 13-ban szület meg ez a tervező úr:

Burt Ruttan:

és Ryan Church:

Gondolom látszik, hogy ki másolt kiről!

DJviolin
  • Nyiri
    A lenyegen nem valtoztat :D
  • Clidey
    Valóban repült...2 méter magasan úgy egy mérföldet... :D
  • Clidey
    Úgy hítták hogy Crimson Skies, és a M$ csinálta. Ezt is. :D
    Igaz hogy kissé el volt rugaszkodva a valóságtól, de iszonyat fíling volt vele nyomulni, én sokat reptem vele anno. Jó kis gém volt, no. :)
  • [NST]Cifu
  • Kata
    nah, végre találtam valamit, ami neked is újdonság volt :P

[sikerélménye van]
  • DJviolin
    MONDOM!!!! MAGYAROKNAK SZÁNT! És nem volt kedvem a Photoshoppal sz*rakodni.

Kedvenc gépem honlapja:
    www.f-16.net

DJviolin
  • [NST]Cifu
    Ugye tudod, hogy a Spruce Goose fából készült, több, mint fél évszázada? Hogy a vezérsíkok vászon borításúak? Szvsz egyszerűbb egy új gépet legyártani, mint azt újra repképes állapotba hozni... :)))

[center]
    A Spruce Goose hajdan...

...és ma.
  • Nyiri
    Es mennyi lett volna a kifutasa mire fel bir szallni? 20-30 km? :)

Hughes Herculese az tenyleg repult. Meg csak kepeken lattam de brutalis az a gep.
    Bizom benne, hogy egyszer egy nagy penzes ceg / Ur raszanaj es ujra megropteti a gepet :)
  • [NST]Cifu
    Lehet ő is így gondolta, mert úgytünik áttervezte később :))

[center]
    A lenti gép "utódja"?

Egy üzemanyag takarékos kisgép makettje, amelyen az 1970-es években dolgozott. (sose készült el repképes változat)
  • [NST]Cifu
    Norman Bel Geddes amerikai formatervező is megálmodott egy szuper-gépet, amelyen 606 utas óceánjárókat megszégyenitő luxussal lett volna képes a Transzatlanti utakra. A személyzetnek 155 fő lett meghatározva, és összesen 26, egyenként 1900 lóerős benzin-motor forgatta volna a légcsavarokat (ebből 6 tartalék), és az utazósebesség mintegy 160km/h körül alakult volna - 42 óra alatt szelte volna át az Atlanti óceánt, és "természetesen" voltak a fedélzetén mentőcsónakok, és két kis vizirepülőgép.

[center]
    Bel Geddes szuper-vizirepülőgép terve az 1920-as évekből.
  • narazzino
    lol. hol a kabin?
  • Nyiri
    1000 utas? legalabb 500 tonna vagy tobb. Nem emelte volna meg az a 4 ventillator :)