14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
-
ez még nem is volt olyan bonyolult -
Ki bírja ezeket az elnevezéseket követni -
hát jelen esetben a Katika ejtette le
-
Az attól függ, hogy nő ejti e le :D -
szip-hüpp :( -
Na, akkor fájdítom a szíved Kata:
Szu-49 képek
Ez a Szuhoj Szu-49 (az 1980-as évek végén még Szu-32-nek indult, majd a 90-es évek elején Szu-39 lett (ekkor lett a Szu-27IB-ből Szu-32FN), hogy aztán Szu-49 legyen 1995-ben (és a Szu-25TM átlényegült Szu-39-é - külön útmutató nélkül valószinüleg még a Szuhoj vezetői is eltévednének a saját gépeik jelölésének útvesztőjében). Egy, a Szu-26 és Szu-29 alapján készülő kétüléses kiképző-műrepülőgépről lenne szó, amelyet a pilóták alapkiképzésére használnának, illetve az eredeti remények szerint a civil piacon is megállná a helyét.
Eredetileg oroszországban gyártott Pratt & Whitney PK6A-25 turbólégcsavaros hajtóműve lett volna, de később áttervezték M-9F, 9 hengeres, 414 lóerős, csillag-elrendezésű dugattyús motorra. A végsebessége vízszintes repülésben 450km/h, a legnagyobb sebessége zuhanásban (VNE) 530km/h, normál felszálló tömege 1300kg, max. fel- és leszállótömege 1500kg.
A kétfős személyzetnek Zvezda SKS-94 mentőberendezés van beépítve, amely ülések nélkül mentheti ki őket (biztonságos alkalmazásához min. sebesség: 100km/h, min. magasság: 10m).
Az SKS-94 próbája.
Ja, és hogy miért fájdítás? A légierő hivatalosan bejelentette, hogy a régi Jak-52-esek és L-39-es Albák helyett a Szuhoj Szu-49 és a Jak-130 lesz a kiképzőgép, és feltételes módban említették mintegy 1000 gép megrendelését. A gond itt adódott. A légierő nem ad pénzt a Szuhojnak a kifejlesztésre, de ugyanakkor a Szuhoj nem hajlandó saját zsebből fizetni a fejlesztést, amíg nincs aláírt megrendelési szerződés (érthető óvatosság, hiszen a MiG és a Szuhoj is befürödt keményen az 1.42 és a S-37/Szu-47 kifejlesztésével, amelyeket jobbára saját pénzükön végeztek, de aztán egy kanyi megrendelést sem látot még a győztesnek kihírdetett Szuhoj sem).
Így jelenleg úgy tünik, hogy a Jak-52-es egy modernizált változata, a Jak-52M lesz az orosz légierő alapkiképzéshez használt típusa...
[center]
Jak-52M -
szétörik
?
-
Szerinted, ha egy üreges fagolyót leejtesz, annak mi baja lesz? Na ugye. -
Mert fejre ejtették gyerekkorában és ez a része fiús maradt
-
oksi 
hogyhogy rajongasz a repülökért? -
Persze, hogy lehet. Minden ami repül elfér itt. Ha visszanézel kicsit, jópár helikopter megfordult már a topikban, sazl hadd szóljon. -
jah nagyon brutál a kétüléses verzió
-
a blackbird-ös képek nagyon jók!
-
ime:
Heliket is lehet ide berakni?
-
nálad legalább csillag, de nálam csak szimpla x -
Nállam is...pedig beleket és cache-t is ürítettem. -
Dunno, nálam megjeleníti mindegyiket most is (Interware ADSL, böngészők: IE6/Maxthon, Mozilla és Firefox is) - természetesen cache űrítés után. -
nekem piros csillagocska már vagy 1 napja... a képecske... -
Állítólagban Ilyen JATO rakétákat akartak autóra szerelni, de aztán nem kaptak a légierőtől :P így maradtak a rakétaamatőr rakéták, amik azért nem sokkal gyengebbek... -
Elég szar a minőségük, tényleg olyan, mintha a 80as évekböl lennének :) -
2000 és 2002.
1980-ban a nemzeti szinük még nem kék-fehér-piros volt. ;) -
Nyiri #4933 Mikori kepek? 1980? -
A Szuhoj "válasza" az A380-ra. KR-860. :))
[center]
A felhajtható szárnyvégekre azért van szükség, mert a fesztávja 88 méter, és csak így fér el a reptereken. -
Nyiri #4931 Blue Angels-s videot lattam. Nagyon durva. -
Nem, ez egy sima C-130-as (talán "E") JATO rakétákkal (4-4) az oldalán. A JATO rakéták a felszállási úthosszt rövidítik meg alaposan, de azért egy focipálya még nem elég.
A Blue Angels "kiszolgálógépe", a Fat Albert JATO-rakétákkal száll fel egy légiparádén.
Amire te gondolsz, az egy kicsit melegebb dolog. Az iráni túszmentéshez a gyorsítórakétákból egy egész arzenált szereltek fel mindenféle irányba (előre-hátra és lefele), ezekkel oldva meg a rövid leszállás utat (miután földet ér a kerék, rögtön begyútják a "retro-rakétákat", ~80 méteren belül megállítva a gépet), és a felszállást (előre és lefele néző gyorsító rakéták gyorsítják és emelik fel a gépet). Ezek a YMC-130H gépeket (kettő, hogy pontosak legyünk), a gépek bevetésére, mint ismeretes nem került sor, sőt, az egyik gép le is pusztult, mikor a pilótája ~10 méteres magasságban, idejekorán gyújtotta be a fékezőrakétákat (a gép "egyhelybe" megállt a levegőbe, és lezuhant...).
[center]
YMC-130H gyorsítórakéta teszt. Látható, hogy a sima JATO rakétáknál komolyabbak kerültek bevetésre.
Az egyik prototípus "halála", a fékezőrakétákat még a levegőben gyújtották be véletlenül, ezért a gép összetört.
Van róla egy videó is a neten, ha minden igaz. -
Ez a Special ops-ok által használt rövid felszállóképességű herci?? nemrosszak a rakétahajtóművek az oldalán:) (még anno a CSÁRLI SÍN-es Delta Foce-ban mutogatták őket:) -
[center]
-
Na végre egy szakértő...:) -
Ez egy UTI-14 iskolagép. sokkal roszabb repülőtulajdonságai voltak mint a I-16-os rata-nak... a csajka egyébként a Polikarpov I-153 -
polikarpov nem csajka -
vagyis nagyon hajazza -
Ez orosz Csajka... talán iskola gép, ha két üléses? I-16 asszem -
-
Bár ez kicsit már nyujtottabb:
Buffalo:
-
II. VH-ban a Finneknek voltak még ilyen elmebeteg repülőik, de nekem nagyon bejön ez a forma :D -
elég érdekes járgány. ha lesz egy kis időm és nem felejtem el én is teszek be pár érdekes képet, de most sajnos szorít az idő :D -
[center] -
arra a katonaira gondoltam, mert csak arról tudok -
Én is még csak katonai verziót láttam, az lesz az. -
De létezik ilyen? Nem katonai gépről volt ott szó? Mert repnapokon én is láttam már "Bambi Bucket"-es Mi-8-ast, de a hadsereg gépe volt, amit mellékesen használnak tűzoltásra is.