14128

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • bgabor
    A múzeumi példányok sohasem működőképesek. Ahhoz hogy egy gép működőképes maradjon, gyakorlaila napi rendszerességgel szervizelni kell. Namost ez egy kiállítási tárgy esetében ugyebár nem lehetséges.
  • Kit--Kat
    áhhh nagy kár értük, a legszebb gépeket nyugdíjazzák :((((
    De legalább múzeumi példányok meg működőképesek maradnak ugye??
    Kb. hány TomCat épült???

• bgabor
    Bár a kérdés nem nekem szólt, de nem, egy sem fog üzemben maradni, teljesen kivonják őket.
  • Kit--Kat
    ÉS ezekután is teljesen kivonják a forgalomból őket, 1 század sem fog maradni???
  • [NST]Cifu
    1995 után az F-14D, F-14D(R), valamint a "bekábelezett" F-14A/B gépek képessé lettek téve a szárazföldi csapásmérésre. Ehhez a LANTIRN konténer került a beömlőnyílások alá/mögé felfüggesztve. A csapásmérő fegyverzete lézervezérlésű légibombákból, illetve GPS vezérlésű légibombákból állhat, továbbá a LANTIRN segítségével "megfestheti" a célpontot más F-14 Bombcat ill. F/A-18-asok által ledobott lézervezérlésű bombák számára. Rakéta azonban nem került rendszeresítésre. Ugyan voltak tervek az AGM-65 Maverick és az AGM-88 HARM integrálásáról, de ezek ködbe vésztek.

Fejlesztések folyamatosan voltak, ezek között volt új radar megjelenése (az F-14D esetén az AN/APG-71, az F-15-ös AN/APG-70 radarjának módosított változata), ami fontosabb, a sokkal erősebb és megbízhatóbb F110-es hajtóművek beépítése, új adatbusz beépítése, aztán kaptak digitális repülésirányító rendszert, stb.
  • bgabor
    Szárazfödi üzemeltetésű Tomcatek nincsenek és nem is voltak az Amerikaiaknál.
    (Leszámítva természetesen a kiképzőszázadokat)
    Ahogy azt leírtam az amerikai haderőnemek közül csak a NAVY üzemeltette, természetesen a hordozóin. Persze az iráni Tomcateket nyilván szárazföldről üzemeltették. De azokon a már tárgyalt okokból nemhogy a továbbfejlesztés, de még az alkatrészellátás sem volt megoldott az embargó miatt.
  • Kit--Kat
    4982höz is fűznél valamit?:)
  • [NST]Cifu
    Pár kiegészítés, ha szabad:
    -Az AIM-120 integrálását többször is tervezték, se végülis sose került bele a fegyverzetébe. A rossz nyelvek szerint az F/A-18 Hornet párti haditengerészeti vezetők nem engedték.
    -Nemcsak rakéta, de egyben radarplatform is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a radarja a maga idejében igen fejlett volt. Az Iraki-Iráni háborúban az Iráni Tomcatek több alkalommal is játszottak aféle "szegény ember AWACS gépe" feladatott, tehát a radarkezelő rádión irányította az F-4-es és F-5-ös vadászgépeket az iraki vadászgépekre.
    -Sidewindert azért elég sűrűn lehetett látni rajtuk, mivel a standard rakétaterhelése a haditengerészetnél 4db AIM-54, 2db AIM-7 és 2db AIM-9 volt.
    -A változtatható szárnyálláshoz hozzá kell tenni, hogy akkoriban, az 1960-as években nem volt jobb alternatíva a kis sebességű és a nagy sebességű repülés közötti ellentét feloldására. Vagy nagy sebességnél volt jó a gép, de kis sebességnél szörnyű (pl. F-105, Mirage III.), vagy fordítva (pl. Tu-128). Akkoriban mindenféle szörnyszülöttek jöttek létre a megoldást keresve, például a Saab Draken kettős deltaszárnyal, McDonnel F-4 a "tört" félszárnyaival és negatív beállítású vezérsíkjaival vagy Vought F-8 Crusader egyben "felbillenthető" szárnyakkal. A változtatható szárnyállás végülis minden hibája mellett egy valóban működő alternatíva volt. Aztán az 1970-es és 80-as években annyit fejlődött az aerodinamika és az avionika, hogy már merev szárnyak mellett is képesek voltak hasonló képességeket biztosítani a vadászgépeknek.
  • Kit--Kat
    vagy mégis??!:D
    De ha tényleg komolyan kérdezed, 1 tartályba amit szerkocsival a reptereken kiürítenek.
  • Sickness
    igen!
    azért annyira hülye nemvagyok hogy iennel viccelek.
  • Kit--Kat
    ezt komolyan kérdezed????
  • Sickness
    semki?
  • Kit--Kat
    Áhh szegény Tomcatek:(( Od a koszos araboknak a kezébe adni:((
    De csomó dokumentum filmet láttam ahol meg istenítették a gépet maguk a pilóták, úgy tudom, ha felszerelték levegő-föld rakétákkal ő is hatékonyan tudott volna földi célpontokat támadni. Mi volt a gond a szárazföldi üzemeletésű Tomcatekkel??
    A fedélzetén azért ugye voltak modernizálások a röpke 30 év alatt???
  • Sickness
    hova pottyan az?
  • Sickness
    szart már valaki repülőn?
  • bgabor
    Hát először is a Tu-95-t(ez egy négymotoros turbólégcsavaros gép) az 50-es években használták az oroszok nukleáris bombázóként(azóta csak haditengerészeti járőrgépként használják őt,illetve továbbfejlesztett változatát, a Tu-142-t), a 70-es, 80as években a Nyugatiak főbb ellenfele a Tu-22 Blinder,-22M Backfire, majd később a Tu-160 Blackjack lett, ezek sugárhajású, nagysebességű nukleáris bombázók, amik már nem szabadoneső atom és hidrogénbombákat juttatnak célba, hanem nagysebességű robotrepülőgépkkel (cirkálórakétákkal) teszik ezt.
    Igen, elmondhatjuk, hogy a 70-es, 80as években, talán a Tomcat volt az egyik leghatékonyabb repülőgép ezek ellen a gépek ellen. (Persze szigorúan a hordozóbázisú repülőgépek között). Ugyebár ezen bombázók ellen a védekezés fő eszközét később már nem a repülőgépek, hanem a nagyhatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek jelentették(pl:Patriot). Az ilyen nagyhatótávolságú rakétaplatform repülőgépekre csak olyan helyeken volt szükség, ahová nemigazán lehetett légvédelmi ütegeket telepíteni. (Például a tengerre a Tomcat esetében, vagy a Szovjetúnió végtelen hosszú határvidékeire és hatalmas kiterjedésű területeire a MiG-31 esetében)
    A Phoenix gyakorlati alkalmazása több dolog miatt maradt el. Először is maguk a Tomcatek nagyon kevés valódi összetűzésben vettek részt. Mivel a harmadik világháború meg ugyebár elmaradt, ezért fő feladatkörében (bombázó és cirkálórakéta elhárítás) nem bizonyíthatott a gép. Azt a kevés légigyőzelmet, amit a gép hosszű története során elért(pontosan nem tudom mennyit, de úgy tudom 10 alatt van a számuk. Az biztos hogy egyszer két amcsi F-14es lelőtt két Líbiai MiG-23ast Kadhafi idején, azokat sem Phoenixel ) Maga a típus egyszerűen nemnagyon került harci alkalmazásra, nem alakult ki olyan helyzet. Elvégre a hidegháború idején ki mert volna packázni amerikával? Egyedül az oroszoknak lett volna erejük hozzá, de nekik ennél jóval több eszük volt. (Persze Kadhafi Líbiai diktátor megtette, dehát ő nem volt egy észlény)
    A hidegháború után meg már nem is juthatott szerephez. Elméletileg a 91-es iraki háború idején juthatott volna, de nem így történt. Az iraki légierő megregulázását az USAF végezte, nem a NAVY, így a Tomcat megintcsak nem jutott szerephez.
    (Mint tudjuk az amerikai hadigépezet öt,egymástól független részből áll:
    US ARMY- Szárazföldi erők
    USAF- Légierő
    NAVY- Haditengerészet
    MARINES- Tengerészgyalogság
    NATOINAL GUARD- Nemzeti Gárda
    A Tomcat értelemszerűen a Haditengerészethez tartozik/tartozott, lévén hogy az anyahajókra van beosztva)
    Az első iraki háború óta pedig ugyebár az amerikai hadigépezet nemigazán került szembe olyan ellenfelekkel, akiknek modern és kiterjedt légierő állt volna rendelkezésére. Ezért a Tomcataknek most sem jut sok szerep az őrjáratozáson túl. A Phoenix rakétáról meg csak annyit hogy az egyik legdrágább légiharcrakéta volt, ami csak létezett (több mint egymillió dollár volt darabja). Ilyen drága cuccal ugybár nem lövöldözget az ember csak úgy. A másik dolog a súlya. Ez egy baromi nehéz rakéta volt. Ráadásul spéci indítósínekre lehetett csak felfüggeszteni, amiknek a súlya majdnem akkora volt mint maga a rakéta.
    Ugyebár minél nehezebb egy gép, annál gázosabb vele anyahajóra leszállni. Szóval azt sem lehet mondani, hogy a pilóták imádták volna a Phoenixet.
    Még egy érdekesség: Mielőtt iránban a szélsőséges vallási vezető, Khomeni Ajatollah került hatalomra, Iránban egy nyugatbarát sah uralkodott. Az amerikaibarát sah idején amerika F-4 Phantomokat és F-14 Tomcataket adott el iránnak(A korai F-14A változatról van szó). A sah bukása után persze Irán az USA ellensége lett, így a gépek fegyver és alkatrészellátása megszűnt. Nem sokat tudni ezekről a Tomcatekről, de nem nagyon valószínű, hogy ezek közül bármelyik is repülőképes állapotban lenne.
  • Kit--Kat
    Aha, de végülis arra a feladat körre ő volt a lefmegfelelőbb, tehát csak ő tudta volna időben lelőni a TU92est és társait, nem?
    Valamint, ha annyira a világ legnagyobb hatótávolságú és legjobb rakétája van nkei, akkor mér nem volt olyan bevethető(mármint a rakéta)?
  • bgabor
    No igen.
    Ahogy a másik topicban is írtam, a gép fegyverzete (több más dolog mellett) nagyon elavult. A lista k is merült az ormótlan,nehéz és roppant drága Phoenixben, a félaktív lokátoros AIM-7 Sparrowban(aminek a törtnete még a Vietnami háborúra nyúlik vissza), és az infravörös irányítású AIM-9 sidewinder. Annak is a régebbi változatai, természetesen nem a vadiúj X változat.
    A minden modern nyugati vadászgép által BVR (látóhatáron túli) harcra használt fegyver, a modern AIM-120 AMRAAM aktív lokátoros önirányítású rakéta nem került integrálásra a Tomcat fegyverzetébe. Így, (mivel a Phoenix valahogy mindig megmaradt a "nagyondrága, nagyon nagy teljesítményű és nagyon nem használt" kategóriában) maradt a Sparrow BVR harcra, közelre pedig a Sidewinder. Egyik sem a mai kor gyermeke.
    A fegyverzeti problémák mellett sokkal nagyobbak is voltak a Tomcatnél. Drágán és nehezen üzelmeltethető típus, aminél az utóbbi időben 10-15 szervízóra jutott 1 repült órára.
    Amúgy maga a gép a 60 as évek közepének repülőgép koncepcióját képviseli. Nehéz, kétüléses, kizárólag vadász feladatú gép, ami inkább rakétaplatform,mint vadászgép. (akárcsak mint az orosz MiG-31) Tehát inkább arra tervezték, hgy a nagy hatótávolságú rakétáival minél messzebbről semmisísen meg nagy csoportokban támadó célokat (szovjet bombázókat,cirkálórakétákat), mintsem manőverező légi harcra más vadászgépekkel. Éppen ezért volt flottavédelmező a feladatköre, és az sem véletlen, hogy közelharcra való Sidewindereket ritkán látni rajtuk. A gép kialakítása, konkrétan a változtatható szárnynyilazás a repüléstörténet igen rövid szakaszára volt csak jellemző, nem véletlen hogy csak néhány, a 60as évek közepén készült gép alkalmazta, mint például a Tomcat vagy a MiG-23. Ugyanis hamar kiderült a technológiáról, hogy több hátránya van mint előnye, a szárnymozgató rendszerek nagy súlya miatt a gép dögnehéz volt, stb. Ezért van az, hogy a később, a 70 es évek végén,a 80 as években tervezett amerikai típusok (F-15,-16,-18) már mind fix szárnyas kialakításúak.
    A másik nagy gond az egyfeladatúság. A hidegháború hatalmas katonai programjai és a fegyverkezési verseny keretein belül megengedhető volt egyfeladatú(pl:csak vadász) repülőgépek tervezése és üzemeltetése, ma már nem az. Ma már a kissebb költségekkel üzemeltethető, többfeladatú gépeké a világ.
    Bármilyen szempontból is nézzük, az F-14 Tomcat fölött alaposan eljárt az idő, gyakorlatilag létjogosultságát veszítette, ugyanúgy, mint például a hidegháború ezrével startrakészen várakozó nukleáris bombázói.
  • Kit--Kat
    Na szóvalé akkor kezdjük a Tomcat kielemzését:))
  • narazzino
    szvsz a "macskabajusszal" egy kicsit túlzás
  • [NST]Cifu
    Nem vagyok nagy kopf, egyszerűen csak érdekel a haditechnika és az űrkutatás. E kettő témában talán az átlagnál egy macskabajusszal tájékozottabb vagyok, de ez minden.

Egyébként dolgozom már 8 éve, úgyhogy meglehetősen kevés szabadidőm van sajna... :(
  • narazzino
    mondjuk én a google earth nevű programot használtam, de megnéztem a maps.google.com-ot is és ugyanazok a képek
  • tomcat1
    köszi, amugy vágom, hogy te nagy kopf vagy.
    tanulsz vagy dolgozol vagyis honnan van erre a sok minden infószerzésre időd?
  • [NST]Cifu
    hüholdképeket hol lehet leszedni..?

maps.google.com
    Terraserver

mennyi hozzászólás kell az öt csillaghoz?

A csillagok azt jelentik, hogy:
    1.: Az illető VIP regisztrált emberke (erről többet itt találsz)
    2.: Azt mutatja, hogy hány éve regisztrált (1 éven belül 1 csillag, 2 éven belül 2 csillag, stb.), én például ezt a nicket 2002.10.26.-án regisztráltam, így (ha akarnám) 3 csillag lenne a logóm mellett.
  • tomcat1
    mennyi hozzászólás kell az öt csillaghoz?
  • tomcat1
    hüholdképeket hol lehet leszedni..?
  • tomcat1
    egyébként igen,
    de,
    ha előtte való este nem rugok be, és felszállás előtt egy fél órával nem ebédelek a tiszti ebédlőben akkor semmi para nem lett volna, amugy a falkét a mi-24, mi-17 et imádtam.
    Amugy csak leszállás után pár percel fordult fel a gyomrorm.
    szerintem birtam volna...
  • Nyiri
    Es akkor hanytal utoljara egy jot? :D
  • [NST]Cifu
    Egy fenét. :)
    Az AN-124-esek igen népszerűek a tehergép piacon, mivel egyfelől (viszonylag) olcsón lehet őket bérelni, másfelől brutális teherszállító kapacitásuk van. Az ENSZ is menetrend szerint AN-124-eseket, Mi-8-asokat és Mi-17-eseket szokott bérelni...
  • tomcat1
    bi bi én már repültem jak -52 essel..... mürepülés is volt bibibi... :)
  • tomcat1
    mit jelen? oroszok kabulba? :) biztos eltévedtek!
  • narazzino
    úgylátom nem ellenzi senki... felőlem maradhat, mert nekem gyorsan betölt
  • narazzino
    ezért lehet törölni
  • Gabesz amd64
    tééleg nagy
  • narazzino
    na csak sikerült betenni pedig nem így akartam :D Bocsi!
    itt a cím (a képet pedig törölhetitek):Műholdkép
  • narazzino
    találtam egy érdekes műholdképet (csak nem merem betenni mert szerintem túl nagy). Kabulban készült.Szerintem ez egy Ruszlán.

• Gabesz amd64
    van még ilyenből több is?esetleg modernebb gépekről?
  • Punker
    fóka
  • DJviolin
    Sziasztok!

Most láttam az rtl-en a ma esti 21. század előzetesét. Az lesz benne, hogy a 70-es években egy sorkatona elkötött egy mig-et, és azzal átszökött nyugatra. A pilótáktól leste el, hogy hogyan kell beindítani. Autóstérképen jelőlte ki az útvonalát, és még arra is felkészült, hogy katapultálnia kelljen. A műsor szerint nem ez volt az egyetlen ilyen disszidálás régen. Valszeg nem birom majd megnézni, mert holnap korán kell menni a suliba.

Nem tudja valaki, hogy mikor ismétlik meg az adást? Vagy akinek van tv tunerje, az esetleg nem tudná felvenni? PLEASE!!!

Üdv:
    DJviolin
  • KraZ