14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
rohadt alma #6783 British Aerospace Nimrod AEW3
-
#6782 Kurva szép! TOPGUN!!! :DDD -
#6781 kepek: (Mielott rohannal tomcat1 felrakni innen a patricksaviation-re, jeleznem hogy a 3bol 2 kep onnan van )
-
#6780 szerintem meg az F-18 fúvókáinak semmi baja, ami tolóerővektoros az egy F-22 lenne -
#6779 jó, akkor sztem nem ugyanarra gondoltunk -
#6778 Hehh beszarok....mas tollaval ekeskedtem en is(Airlinersrol van a kep)...de az mar durva hogy innen van aki egy az egyben felrakja a patricksaviation-re az osszeset....
tomcat1! Vedd eszre hogy a tobbi kep meg a Gripen.hu-rol van...es itt is leirtam hogy az nem egy magyar Gripen kepe! (137 oldalszamu..erdekes lenne..."jo sok gepet vettunk akkor"...) -
rohadt alma #6777 Igen -
#6776 Mint a neve is(és a z orrán lévő radar is) mutatja éjszakai felderítő/éjszakai vadász volt a drágám. -
rohadt alma #6775 Ennek a neve is oly vicces.
-
rohadt alma #6774 Heinkel 219 Uhu
-
rohadt alma #6773 -
#6772 Le van ragasztva szigszalaggal :P -
#6771 Lezuhant egy Galaxy -
#6770 Talán tolóerő-vektoros kormányzást képzelt el a rajzolója, aztán így sikerült neki. :) -
#6769 Azon a fantáziarajzon az F-18-asoknak miért olyan fura a fúvókája? -
tomcat1 #6768 Go-Go Európa.. -
#6767 1 szavazat az airbusnak :)) -
#6766 Itt a "szép" gépeknek van csak létjogosultsága.
Tessék, a régi kérdés, Airbus vs. Boeing:
EADS / NorthropGrumman KC-30:
Boeing KC-767A:
Háttértörténet:
Volt egyszer, hol nem volt, egy amerikai légierő, amelynek a KC-10 és KC-135 gépei szépen lassan kiöregednek. Gondolt egyett, és tendert írt ki pótlásukra. Ezen a tenderen két komolyabb versenyző akadt, az európai Airbus átalakított A330-asa és a Boeing 767-ese (a harmadik esetleges versenyzőt, a csődközeli helyzetbe került McDonnel-Douglast ekkor már felvásárolta a Boeing). Az egyik Pentagoni öltönyke ekkor feltalálta a spanyol viaszt: ne vegyék meg a gépeket, hanem lizingeljék 6 éves időtartamra, így a légierőnek nem egyszerre kell kifizetnie a nagy zsozsót. Persze a pénzügyisek rámutattak, hogy a lizing az többe fog kerülni, mint a vásárlás. Nem érdekes, félresöpörték őket, és nyélbe is ütötték zsíros kis ügyletett 2003-ban. 100db KC-767-est lizingeltek 23,5 milliárd dollárért. Aztán kitört a botrány. A szenátus rászált az ügyeltre, és pillanatok alatt forgószél tépte szét pár ember szépnek induló álmát. A legrosszabbul a Légierő egyik főtárgyalóhölgye járt, aki a sikeres tanker-tender után valamicskével elkezdett tárgyalni a Boeing-el egy új állásról, évi 250 000 dolláros fizetségért. 9 hónap börtönt, 5000 dollár büntetést és három év feltételest kapott. A Boeing pedig sirathatja a jónak indult üzletét, ami mintegy 5 millárd dolláros extra profitot hozott volna (ennyivel kerültek volna többe a lizingelt gépek a vásároltaknál). A légierő tábornokai közben térdenállva könyörögnek a szenátusnak, hogy minél hamarabb kiírhassák az új tendert a tankerbeszerzésre, mivel a KC-135-ösök között akad jóócskán 30 éven túli is, és ezek üzelemtetése egyre problémásabb lesz, miközben folyamatosan szükség lenne rájuk az iraki és az afganisztáni katonai akciók miatt. Most úgy tünik, hogy szeptemberben várható döntés. Ja, és hogy mi a sluszpoén? Csak az, hogy az Airbus / EADS látva a helyzetett teljespályás letámadást indított. Egyfelől látványos módon felmérte és nyílvánosságra hozta a lehetséges gyárak építését a különféle államokban (esélyes csak úgy lehet, ha a gyártást legalább részben az USA-ban végzi), így amerikai szenátorok és a kormányzók kezdtek el csatlakozni az Airbus-lobbyhoz, reménykedve, hogy hozzájuk kerül pozitív elbírálás esetén az airbus tankerjeinek gyára. A másik piszkos húzás pedig az volt, hogy összeálltak a NorthropGrumman óriással, akik ugyan a repülőgépek gyártása terén a margóra szorultak, de ettől még az egyik legkomolyabb fegyvergyártó az USA-ban (ők készítik a legtöbb amerikai hadihajót és tengeralattjárót), tehát van egy "kis" lobbyhátere. Az EADS NA (North America) / Northrop páros a KC-30-ra keresztelt géppel már egyáltalán nem súlytalan résztvevője a tendernek, a Boeingnek bizony fel kell kötnie a gatyáját. 20 éve elképzelhetettlen volt, hogy az USA európai repülőgépet vagy helikoptert vásároljon katonai célra. De azóta már láttunk csodákat. Például az elnöki helikopterek hamarosan le lesznek cserélve az US-101-es típusra. Ez a Lockheed által "amerikalizált" AgustaWestland EH-101... -
#6765 A fékernyő nem közvetlen a hajtóművek mögé kerül kieresztésre hanem kábelen kicsit távolabbra hogy legyen értelme a belobbanásának. Ez repül ez a gép az biztos de nem hiszem, hogy ezen a képen.. Szerintem egy tankerrel való találkozás során örökítették meg pláne mivel a mask fent van a pilótákon és az egyik a töltőcsonkot figyeli. -
#6764 szerintem a fékernyő lett eltüntetve onnan -
rohadt alma #6763 Nekem direkt tetszenek ezek a nem megszokott külsejü gépek. -
rohadt alma #6762 Ez a második gép amit beteszek ide és az is csúnya. -
#6761 Blaaah:) nem tudod mit beszélsz -
#6760 Pont azt a reszet "rontottak el" ami nekem a 707-esen tetszik..az orrat ;)) -
#6759 NEkem tetszik:) Szép palackorrú:) -
#6758 de csunya -
rohadt alma #6757 RC-135 Rivet Joint
-
rohadt alma #6756 -
#6755 Valóban j a meglátás:) egyébként ha megnézitek a végét a gépnek van a hajtóművek mögött egy világoskék sáv. ---> szerintem retus mert semmilyen földi fenomént nem ismerek ami ilyet képes előidézni:) -
#6754 Ha igazi a kép akkor miért nem a pálya közepén repül? -
#6753 Hm, és az utántöltő csonk miért van kinn, előtte repül egy Il-78 2 méter magasan? -
#6752 -
#6751 Speciel ezen a képen a perspektívához képest nekem túl profilból látszik a gép. Egyébként lehetséges csak valószínű, hogy azt nem fényképezgetnék ilyen szorgosan hanem inkább letiltanák a pilótát:D -
#6750 Nem tudom nagyon régen volt ide betéve 1-2 videó Jaguarrol ami olyan közel repült földhöz, hogy nem gyengén porzott mögötte (és mindenféleképpen alacsonyabban húzott el mint a torony ablaka ez látszott a videón) és a mgassága sem lehetett valami hatalmas. -
#6749 [súg]Az, hogy egy gép képes-e ilyen alacsonyan repülni, nem a gép, mint inkább a pilóta adottságaitól függ...[/súg] -
tomcat1 #6748 Egyszer olvastam valahol, hogy a pilóta elfelejtette kiengedni a futókat egy szuban.. lehet hogy ez az.. -
#6747 De mégha képesek is erre, nem hinném, hogy tényleg ilyen közel mernek repülni. Egy kisebb légörvény és földhöz bassza :) Ha meg valódi, akkor le a kalappal :) -
#6746 szerintem nem fotoshop. egy riportban volt, hogy a su-k és az összes orosz gép képes erre -
#6745 Nem lehet, hogy csak a futóművet leradírozták? :) -
tomcat1 #6744 Akkora poén mint a háZ!