Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
"Meg ha belegondolsz milyen gépeik is voltak a ruszkiknak, rata, meg ilyenek...."
Ja, meg La-5 ös és hasonló gépek. Nagyon nem kéne lebecsülni az orosz gépeket, sok kiválló darab volt közülük. Az hogy a magyarok hiányos emlékezetében csak a (egyébként teljesen elavult és ócska) Rata maradt meg, az inkább minket jellemez.
Az említett gépek háború alatti konstrukciók, és pár év alatt sokat fordult a politika. Mellesleg a németek sem szívesen adták a csúcstechnikát a szövetségeseiknek (pl. nekünk a Tasba kellett volna a Panther 75-öse, de hiába), miért pont a jenkik tették volna ezt?
Kioktatásnak tûnhet - pedig én aztán még laikus szinten sem értek hozzá sokat -, de egy vadászgép nem attól volt "nagy szám" - pláne a keleti fronton -, hogy gallyakból épült-e, vagy platinából. Jó példa erre a Jak-3-as is akár. Mûszakilag jóval fejlettebb gépek is voltak a P-39-esnél, persze, de valami oka mégis volt, hogy a harminckilencesek relatíve szép gyõzelmeket értek el, nem?
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Lol, ezzel nagyon nagy hülyeséget mondtál. Az Air Cobra meg a SuperCobra nagyon bevált nekik. Meg ha belegondolsz milyen gépeik is voltak a ruszkiknak, rata, meg ilyenek....
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Ami viszont szerintem nagyon érdekes, hogy a 30mm-es ûrméretet szinte csak a németek használták. (eltekintve egyes speciális szövetséges tankromboló gépektõl)
A P-38ast azért nem hoztam fel, mert az nem egymotoros gép. A P-39 meg, nos nem volt valami nagy szám. Ezért is adták oda jó részüket az oroszoknak a kölcsönbérleti szerzõdés keretein belül.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Na a P-40es meg épp ennek az ellentéte volt, gyorsabb és sokkalta robosztusabb, jól bírta a golyókat, meg szeb😊). Viszont a Zero azt elkell ismerni, hogy a Zero még így is szárazföldön és anyahjón is üzemeltethetõ volt 1aránt átalakítás nélkül.
A messerrel soha nem került szembe a P-40, hiszen az európai hadszíntéren idõbenileg elkerülték egymást. A P-40-est kb '41'-42ig használták, az amerikai harcigépek viszont csak 1944tõl jelentek meg európa egén (leszámítva természetesen az angol és orosz pilóták által vezetett, a körlcsönbérleti szerzõdés keretein belül kapott amcsi gépeket). De maga az amerikai légierõ csak a normandiai partraszállás (1944 június 6.) után került szembe a német Luftwaffevel (már ami akkorra megmaradt belõle), és akkor az amcsik már nem használtak P-40t, felváltották a Mustangokkal, Thunderboltokkal. Mellesleg akkor már a messzernek is csak a késõi változatai repültek(G és K változat), a németek ahol lehetett, kiváltották õket a FW-190essel.
De javaslom, játsz egy kis Pacific Fighterst, rögtön jobban képben leszel. :-)
Forrás
<#zavart1>#zavart1><#vigyor>#vigyor><#zavart1>#zavart1><#vigyor>#vigyor>
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
De õket csak Afrikában és a Csendesóceánon vetették be, és a korai Messerrel meg a Zérókkal azért valaemnnyire elbírt, nem?
Marad az F-16 -> F-35 átmenet. Ennek elvileg hú de simának kellene lennie, ~800 aktív F-16-os megy nyugdíjba, helyette jön várhatóan 2020-ig bezárólag 1300db F-35A. A gond az árral van. Szökik fel rendesen. 2000-ben még gépenként ~30 millió $-ról beszélnek. Jelenleg olyan 41.5 millió $-ra taksálják az F-35A-t (az F-35B és C egyaránt 61 millió körüli áron mozog), és ez még megy feljebb. A program már most komoly érvágásokon van túl (az USAF megrendelése eddig 500-al csökkent, az USMC és az US NAVY-é mintegy 450-el, több, korábban biztos vevõ ország is aggódik az emelkedõ árak miatt, így például Norvégia is inkább az F-16-osait akarja ma már felújítani, és nem kér az F-35-ösbõl), minden bizonnyal még fog jönni hasonló - a kérdés az, hogy mit hoz a jövõ...
Ahogy az UCAV fejlesztések haladak, én arra számítok, hogy további drasztikus gépszám csökkentés várható...
Errõl valami történet hozzászólás egyéb?
Konkrétan az F-15C máig rendszerben áll az USAFnál, az F-15E pedig mint modern kétüléses vadászbombázó szintén aktív szolgálatban van. Az F-15ösöket egyébként majd az F/A-22esekkel fogják leváltani, a "light" kategóriát képviselõ F-16osokat pedig az F-35ösökel(ha jól emléxem a B változattal).
A Hornet-pártiak szerint nem. Az egyik gond, hogy a hatótávolsága nem elég nagy - igaz ugyanakkor, hogy az F/A-18E/F sem rendelkezik akkora hatótávolsággal, mint amekkorát eredetileg vártak tõle (szvsz a haditengerészet megint túlbuzgó volt a kiírást illetõleg - legyen nagyobb fegyverterhelés és nagyobb belsõ üzemanyag kapacitása. A vége az lett, hogy a felszállótömeg-korlát miatt vagy az egyik, vagy a másik valósulhat meg csak igazán). A másik gond a karbantartás. Ez viszont zûrösebb ügy. Ahhoz komoly strukturális átalakításokra lenne szükség a Tamás macskákon, hogy a karbantartás igényt lejjebb faragják - akkor meg ott vagyunk, ahol a part szakad. A Hornet-pártiak egyik fõ "ütõkártyája" egyébként pont az, hogy egy F/A-18E az F-14-hez képest mindössze 40%-nyi karbantartást igényel. Ez pedig azért elég komoly (egy F-14-es karbantartása csaknem egyenlõ két és fél F/A-18E karbantartásával!).
olcsóbb lett volna, nem?
A Tomcat esetén valóban így van. De például a Szu-30MKI/MKK/MKM vagy az F-15E/K esetén nem, ott a hátul ülõ "WSO" is pilóta, van botkormánya és gázkarja, tehát vezetheti is a gépet. A Szu-30MKI/MKK/MKM esetén ráadásul mindkét pilóta teljes értékû kezelõszervekkel és mûszerezettséggel rendelkezik (az F-15E esetén pl. a WSO-nak nincs HUD-ja, és nincs HOTAS képes bot/gázkar), tehát az is lehetséges, hogy a hátul ülõ vezeti a gépet, míg az elöl ülõ kezeli a fegyverzetett/radart.
Tehát logisztikailag jóval kedvezõbb a helyzet egy többfeladatú típus esetén, mintha az eltérõ feladatokra más más géptípusokat használnának.
Ebben teljesen igazad van. De. Az F-14 ott volt kéznél, az F/A-18E/F gépet viszont ki kellett fejleszteni, és ráadásul az új változat csak papíron olyan "azonos" a korábbi Hornetekkel. A tény az, hogy az F/A-18E/F egy teljesen új gép, a régi Hornetekkel minimális a kapcsolata, így csak egyes kiszolgálóberendezéseket lehet közösen használni, más téren nincs kapcsolat, olyannyira, hogy még a futómûve sem azonos! Tehát a helyzet az, hogy a haditengerészet eredetileg valóban egy egységes típust akart, az új, nagyobb F/A-18E/F gépet. Csak a politika közbeszólt, és a rendelés nagy részét leállították, tehát ~2012-ig vegyesen fogják az F/A-18C/D és E/F gépeket használni (most fejbõl nem tudom biztosan, de mintha az A/B már nem lenne hadrendben). Utána meg jön az F-35C. De jelenleg úgy néz ki, hogy az sem teljes váltás lesz, tehát cirka 2015-17 körülre kialakul a vegyes F/A-18E/F és F-35C gépállomány. Vagyis a logisztikának megint adtak egy pofont. 😊)
Viva La Tomcat!!!!
Na azért volt rá szükség....

Ahol még lehet szó a két fõ elõnyérõl, az például a hosszútávú vadászbombázók (F-15E, Szu-30MKI/MKK), mivel ott egyfelõl a hátul ülõ pilóta is vezetheti a gépet (vagyis a két pilóta közül az egyik járõrözés közben pihenhet), másfelõl a földi célokra való célrávezetésnél elõnyös, ha egy ember azonosítja pontosan a célokat és vezeti rá a raktát/bombát (ezt még nem képes 100%-osan egy számítógép elvégezni).
Az nem jobb, hogy nem kell osztott figyelem a pilótának, hanem az 1ik a navigálásra tud teljesen összpontosítani?
Képek:
http://www.airliners.net/open.file/926274/L/
http://www.airliners.net/open.file/926275/L/
Üdv: Lt.Balu (HA-FUN)
-- AMD FX-8350 -- ASUS GTX760 -- Samsung SyncMaster P2450 24 --