14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • I.C.ram
    Nem tetszett a disznó poénom? :(
  • Kata
    Én ebben nem lennék olyan biztos, lévén mindig partra merőleges a szélirány a tengereknél. Így meg szinte mindig oldalszélben (nyírásban) kell leszállniuk.
  • Kata
    Lehet, haditengerészeti pilóta volt előtte, ott szoktak így ráfordulni a hajókra az utolsó pillanatban. :) Legalábbis a VH idején jellemző volt.
  • Bucser
    Az A380-as csak a világ klegnagyobb utasszállító gépe. Elég az neki:D így már a Bofing utasszállításban sem a legnagyobb:D
  • Seaweed
    erre
  • Nyiri
    Jah es a TV-k rendszeresen a Ersux380-t mondjak a vilag legnagyobb gepenek.
  • I.C.ram
    Mriya=álom? Erre gondoltál? :D
  • Seaweed
    Enyire szar poen volt? Senki nem veszi a lapot?!
  • Seaweed
    Egy Álom ez a gep
  • I.C.ram
    Antonov AN-225? :D Büntet ez a gép! Nekem iszonyat módon bejön ez a gép :) Bár nekem szinte az összes teherszállító :)
  • Fenrir
    Big Brother

• Seaweed
    Nem tudom mirol beszelsz

• Papirzacsi
    A japánoknál a Kansai ami hasonló elven készült. Sőt, ott még külön mérnöki produkció volt megoldani az asszem több mint egy kilóméter hosszú terminált is.
  • I.C.ram
    Azért nem túl szerencsés ez :D Van csomó olyan feltöltés a világban, ami nem süllyed vagy csak jóval kisebb mértékben.
  • Fenrir
    A japán régióban elég gyakori a tektonikus mozgás is, biztos ezt belekalkulálták és egyik berendezést sem tervezték hosszú távra a reptéren :)
  • sure
    OFF

Jaj ne...belevegyelek az aláírásomba?:)

ON

Az újon is csobb van túlfutáskor. De oltani legalább nem kell, ha kigyullad leszálláskor a gép.
  • Seaweed
    jah de lassan mara a boltosok a csik vegen arultak a portekajukat ...kell a hely a sok uj kinai palantanak
  • I.C.ram
    De.
  • Seaweed
    ez is sullyed....mernoki feladat ennyi...
  • Seaweed
    Jaja tengereknel altalaban az ev 90%-ban a tengerfelol fuj a szel..es ez sok mindent befolyasolt a regi Kai Tak-on...
  • sure
    Ezt kellett volna a régivel...az útban levő hegyet elhordani, és kicsit meghosszabbítani a kifutót a tenger felé...
  • I.C.ram
    Japánok is építettek egy ilyet. Aztán be is szopták, mert minden évben valami 10 centit süllyed.
  • Seaweed
    meg 1 jo video a regirol
  • Fenrir
    Final approach szempontjából sokkal szerencsésebb, hogy a parttal párhuzamos és nem merőleges rá.
  • sure
    Nincs TV-m...(és jól van ez így)

Gondolom elsősorban a széljárás miatt kellett ebből az irányból, és nem a tenger felől leszállni; túlfutáskor így tengerbe csobb, míg a tenger felől egy túl hosszúra futáskor nem kellene transzfer sem a városba, a gépből kiszállva lehetne mindjárt shoppingolni...
  • Seaweed
    Amugy nem semmi az uj repteruk...a tengert toltottek fel hozza..es epitettek gyakorlatilag egy uj szigetet ugy hogy kozben az alapanyag egy masik sziget hegyei voltak..gyakorlatilag elhordtak a hegyet :DD

az uj Chek Lap Kok International (HKG / VHHH):
  • Fenrir
    Pár érdekes kép:

Sarki fény a fedélzetről nézve:

Az Atlantis kilövése az STS-98-as küldetés megkezdésekor:

Túrjuk a felhőt:

És végülis a militaristáknak egy Hornet hátulról:

• Seaweed
    Volt (van) egy film az ismeretterjeszto csatornakon (lasttam mar NGC-n Discovery-n Spectrumon, Viasat mind2 csatornajan) ami arrol szol ahogyan atkoltoztetik egy ejszaka alatt a regi Hong Kongi repterrol az ujra a berendezeseket...onnantol hogy a regirol az utolso gep felszall es par ora kihagyas(koltozkodes) utan az ujon leszall az elso kereskedemi "eles" jarat ;)) Erdekes film ;)
    Van egy masik film is ami mostanaban tobboszor is volt az meg arrol szol hogyan kotottek be Hong Kong verkeringesebe az uj repteret (hidak, alagutak stb)
  • sure
    GoogleEarth szerint a reptér ma:
    Benőtte a sóder...
    Útban van a hegy...
    Útban van a hegy 2.
  • Seaweed
    Neke maztan mondhatod Amenyit en ertek a nagyvasakhoz... (De azert kb ertem mit mondasz :P)
  • Fenrir
    Tipikus pompázs. A szem (fül)tanu 3-4 robbanást hallott majd lángcsóvák jöttek ki a hajtóműből.

• Fenrir
    Úgy látszik, hogy a Jumbok nem szerették ezt a repteret:

Itt pedig a magyar madarak megtámadták az angol madarat :D

• Fenrir
    Azért mondtam, hogy envelope modulációs. Az FMC-ben vannak tárolva az ilyen repterek aminek a megközelítése és a 3 fokos siklópályája normál módon nem lehetséges, ilyenkor az EGPWS különböző üzemmódjainak a küszöbértékei feljebb mennek, hogy pl a város miatt ne kezdje üvölteni a Too Low Gear/Flaps/Terrain-t és a nem 3 fokos skilópálya miatt a Glideslope-ot.
  • Fenrir
    Lesz egy kis políroznivaló az 1-esen :)

• Seaweed
    Itt egy video ami a regi Hong Kongi Kai Tak repter megkozeliteset hivatot bemutatni! (cool video!)...tokeletesen latszik hogy miert is volt ez a megkozelites (kozeli hegyek es toronyhazak :D)...es a repter gyakorlatilag menyire a varos sziveben volt...leginkabb epp ezekert koltoztettek ki az uj repteret egy kis sziget csucskere par kilometerre Hong kong-tol...
  • sure
    Jó kép, azzal együtt, hogy SZVSZ direkt készült úgy, hogy még "meredekebbnek" látsszon a manőver, mint amilyen valójában.
  • Seaweed
    Jaja igy kellett a regi Hong Kongira rafordulni...van is emiatt egy ket elhiresult video is a neten ahogy a gep nagy oldalszelben pl erdekesen er foldet...
  • Fenrir
    Minden esetre jó kép, közel touchdown-nál fordul rá a pályára.
  • Seaweed
    Masodik kep a regi Hong Kong-i repter, aminek hiresen "meredek" manoverek kellettek amegkozelitesehez ;))
  • Fenrir
    Múlt héten tanultam az egpws-t, de arra nem emlékszem, hogy ilyen hangjelzést ez a rendszer adna

Terrain, Caution Terrian, Too Low Terrain, Pull Up, Glideslope, Too Low Gear, Too Low Flaps és Windshear az jön, de a Bank Angle nem rémlik...