14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#8267 Gyönyörű látvány!
8258-asra tudja v-ki a választ??
Én úgy hallottam hogy azt az eggyet átadják idén.
Ti mit tudtok róla? -
#8266 ilyet se látni minden nap. -
#8265 35 gépet rendelt a Lufthansa -
#8264 Berakom hátha érdekel v-kit.
videó a kötelékről
utaspróba. (video)
klikk -
#8263 Az lenne a legszebb ha már rendes járatban repkednének. -
#8262 szép -
#8261 Azt megnézném. -
#8260 ugy olvastam kötelek... xD
mondom kötelekkel huzzák a gépeket, szép xDDDDD -
#8259 Airbus A380 kötelék. -
#8258 Ezek szerint ebben az évben 1 darabot sem adnak át?
Én több helyen olvastam hogy az Airbus azt az eggyet mindenképp átadja még az idén. (én úgy tudom jövőhét szerdán) -
#8257 Több milliárdba kerül a késés az Airbusznak -
#8256 Valahogy tul elik az tuti. De irto nagyot szivnak
-
#8255 Az EADS aligha fog belebukni. Egyetlen óriáscégbe raktak bele szinte mindent, ami hajdan az EU-béli katonai és repülőgépgyártói cégek voltak. Csodálkoznék, ha veszni hagynák... -
Nyiri #8254 Sokat akart a szarka :) -
Cat #8253 ugynézki az EADS belebukik az A380 gyártásába :(((
Felfüggesztették az EADS-ot a tőzsdén
Szerdán felfüggesztették a tőzsdén a nyugat-európai repülő-, űr- és védelmi ipari csoport, az EADS részvényeinek kereskedelmét, miután vesztesége, 11,5 százalék, meghaladta a napi korlátot.
Közben a világ légitársaságai egymás után vizsgálják felül hosszú távú üzleti terveiket - a Virgin Atlantic, az Emirates Airlines és az ausztráliai Qantas légitársaság közölte, hogy fontolóra vették az Airbus A380-as óriásgép megrendelésének lemondását -, miután az EADS kedden újabb halasztás jelentett be a hozzá tartozó Airbus gyártotta A380-asok kiszállítására. Az Emirates eddig az A380-as legnagyobb megrendelője, 43 ilyen óriásgépet kért korábban. Elsőként a Singapore Airlines számíthat az A380-asra, de nem idén decemberben, mint eredetileg várta, hanem legkorábban jövő októberben.
A júniusban bejelentett egy év halasztást újabb egy évvel toldották most meg, változatlanul a repülőgép villamosvezeték-rendszerének szerelési problémáira hivatkozva. Ezzel a várható üzemieredmény-kiesés 4,8 milliárd euróra emelkedik négy év alatt, ebből 1,1 milliárd euró kiesése már idén várható. Júniusban 2 milliárd eurós kiesést jeleztek csak az EADS-nál. A csoportnál évi 2 milliárd eurós költségcsökkentést is felvázoltak most a növekvő kisesés és a légitársaságoknak fizetendő kötbér ellensúlyozására, ez is sokkal nagyobb minden korábbi tervnél, és e célt 2010-re akarják elérni.
Közölték: elképzelhetően további költségekkel jár az A350-es repülőgép áttervezése is, hogy versenyezni tudjon az amerikai Boeing 737-es Dreamlinerrel.
A hitelminősítők már fontolgatják az EADS leértékelését. -
#8252 De rég jártam itt.
Lenne egy kérdésem.
A holmapi napon valóban átadja az Airbus az első A380-at? (mármint az üzemeltető légitársaságnak) (más fórumon mondták) -
#8251 Kitöröltem, fizikát átolvasom. -
marcio mela #8250 Tudják már az okát miért tört össze ferihegyen a rendőrség MD-500 helikoptere?
Úgy emlékszem volt már balesete a típusnak nálunk amikor a pilóta átengedte az irányítást valakinek akit eltiltottak a repüléstől.Ott is roncsolás lett a vége de nem ennyire durva. -
#8249 Sajnálom, poén akart lenni, sajna a xarabbik fajtából. Azért írtam utána, hogy: "Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit sem."
Nem flamet akartam :( -
#8248 De természetesen a főrotor forgási irányával ellentétes irányba akar elfordulni, Newton 3. törvénye érelmében.
De most újra átolvastam kata írását, és rászorul a javításra.
Szóval a farokrotor nem a főrotor másodrendű nyomatékát hivatott kiegyensúlyozni, hanem a reakciónyomatékot. A másodrendű nyomaték az tök más, egy szilárdságtani jellemző. Szóval a reakció nyomatékot, ami megegyezik a főrotor forgatásához szükséges nyomatékkal. A farokrotor lapátok állásszögváltoztatásával érik el.Ha a reakciónyomaték, és a farokrotor általá létrehozott nyomaték egyenlő akkor "egyenesben" marad a törzs. Ha a farokrotoron ébredő "vonóerőt" csökkentjük(a nyomaték is csökken), akkor elfordul a törzs a főrotor forgási irányával ellentétes irányba, ha pedig növeljük, akkor a főrotor forgásával egyező irányba.(ha nagyon megnöveljük, akkor meg lecsavarja a farkát. :-) ) -
#8247 Te kezdted, ha nem tévedek. #8242
Ki meg nem fejtetted kire, vagy mire értetted, így magyarázat nélkül maradt egy böszmézés nekem címezve. -
#8246 Kösz, most már ez a stílus itt? Mert akkor áthangolom magamat... -
#8245 Akkor meg ne böszmézz itt, bunkó... -
#8244 Mind1, ebbe most ne menjünk bele mert ez nem politikai topik :)
Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit sem. -
#8243 kifejtenéd? -
#8242 Ilyen "böszmetegséget" még nem látott ez a topik ^^ -
#8241 ööö... én így tudom. De nézzetek utána. -
marcio mela #8240 Ha a farokrotor fordulatszáma csökken, az általa produkált ellenerő csökken, így a helikopter elfordul függőleges tengelye körül mégpedig a főrotor forgási irányába.
Ez komoly?Nem a főrotorral ellentétes irányba akar a helikopter elfordulni? -
#8239 Igen, írni akartam ezt én is, csak már nem volt szerkeszthető a hsz-em. De örülök, hogy kiegészítetted. :) -
#8238 Egész konkrétan a helikopter rotor fordulatszáma állandó, és csak a rotorlapátok beállítási szöge változtatható a hmű teljesítménnyel együtt. Ugyan ez igaz a farokrotorra is, mivel kényszerkapcsolat van a kettő között. -
#8237 /me szerint Kata okos nőszemély...
:DDDDD -
marcio mela #8235 Most írom le erre mit találok?
-
marcio mela #8234 Elég lenne egy ilyen rajz mint a hsz.emben a repülőgépről.Kerestem is de nem találtam.Megnéztem azt a videot ami a pedálokról szól.Rázoomolnak aszt annyi. -
#8233 A pedállal a farokrotort működteted. Tehát a forgó mozgást ergó igen hasonló szerepe van mint az oldalkormánynak bár lebegésben kicsit máshogy érvényesül hisz saját meghajtása révén sokkal precízebb (szerintem).
Bővebben Itt videoval illusztrálva.
-
marcio mela #8232 A helikoper ugyanúgy reagál a pedálokra mint a repülőgép?
-
#8231 Köszi a válaszokat! -
#8230 Meg hat az orrat is konnyeb igy fellokni :)
-
#8229 És ez a katapultba csatlakozáskor automatikusan leereszkedik ugye?
Nem, a futóaknában van egy kapcsoló, amit a gépek mozgatásáért felelős személyzet kezel.
Valamint még 1 kérdés: Miért emelik fel azokat lapokat felszállás előtt a gép mögül?
Gundark már válaszolt. :)
A hajtómű sugarától óvják a fedélzet többi részét. -
#8228 Mert a mögötte lévő gépek és emberek nem szeretnének meghalni a gázsugártól :) -
#8227 Lényegében igen. Amikor eléri a katapult sín végét a szerkezet leold.