14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Airbus A380
    Gyönyörű látvány!

8258-asra tudja v-ki a választ??

Én úgy hallottam hogy azt az eggyet átadják idén.

Ti mit tudtok róla?
  • Speedbreaker
    ilyet se látni minden nap.
  • Airbus A380
    35 gépet rendelt a Lufthansa
  • Airbus A380
    Berakom hátha érdekel v-kit.

videó a kötelékről

utaspróba. (video)

klikk
  • Airbus A380
    Az lenne a legszebb ha már rendes járatban repkednének.
  • Speedbreaker
    szép
  • Airbus A380
    Azt megnézném.
  • ColdFire
    ugy olvastam kötelek... xD
    mondom kötelekkel huzzák a gépeket, szép xDDDDD
  • Airbus A380
    Airbus A380 kötelék.
  • Airbus A380
    Ezek szerint ebben az évben 1 darabot sem adnak át?

Én több helyen olvastam hogy az Airbus azt az eggyet mindenképp átadja még az idén. (én úgy tudom jövőhét szerdán)
  • Airbus A380
    Több milliárdba kerül a késés az Airbusznak
  • Falconer
    Valahogy tul elik az tuti. De irto nagyot szivnak
  • [NST]Cifu
    Az EADS aligha fog belebukni. Egyetlen óriáscégbe raktak bele szinte mindent, ami hajdan az EU-béli katonai és repülőgépgyártói cégek voltak. Csodálkoznék, ha veszni hagynák...
  • Nyiri
    Sokat akart a szarka :)
  • Cat #8253
    ugynézki az EADS belebukik az A380 gyártásába :(((

Felfüggesztették az EADS-ot a tőzsdén

Szerdán felfüggesztették a tőzsdén a nyugat-európai repülő-, űr- és védelmi ipari csoport, az EADS részvényeinek kereskedelmét, miután vesztesége, 11,5 százalék, meghaladta a napi korlátot.

Közben a világ légitársaságai egymás után vizsgálják felül hosszú távú üzleti terveiket - a Virgin Atlantic, az Emirates Airlines és az ausztráliai Qantas légitársaság közölte, hogy fontolóra vették az Airbus A380-as óriásgép megrendelésének lemondását -, miután az EADS kedden újabb halasztás jelentett be a hozzá tartozó Airbus gyártotta A380-asok kiszállítására. Az Emirates eddig az A380-as legnagyobb megrendelője, 43 ilyen óriásgépet kért korábban. Elsőként a Singapore Airlines számíthat az A380-asra, de nem idén decemberben, mint eredetileg várta, hanem legkorábban jövő októberben.

A júniusban bejelentett egy év halasztást újabb egy évvel toldották most meg, változatlanul a repülőgép villamosvezeték-rendszerének szerelési problémáira hivatkozva. Ezzel a várható üzemieredmény-kiesés 4,8 milliárd euróra emelkedik négy év alatt, ebből 1,1 milliárd euró kiesése már idén várható. Júniusban 2 milliárd eurós kiesést jeleztek csak az EADS-nál. A csoportnál évi 2 milliárd eurós költségcsökkentést is felvázoltak most a növekvő kisesés és a légitársaságoknak fizetendő kötbér ellensúlyozására, ez is sokkal nagyobb minden korábbi tervnél, és e célt 2010-re akarják elérni.

Közölték: elképzelhetően további költségekkel jár az A350-es repülőgép áttervezése is, hogy versenyezni tudjon az amerikai Boeing 737-es Dreamlinerrel.
    A hitelminősítők már fontolgatják az EADS leértékelését.
  • JAS 39
    De rég jártam itt.

Lenne egy kérdésem.

A holmapi napon valóban átadja az Airbus az első A380-at? (mármint az üzemeltető légitársaságnak) (más fórumon mondták)
  • Kata
    Kitöröltem, fizikát átolvasom.
  • marcio mela
    Tudják már az okát miért tört össze ferihegyen a rendőrség MD-500 helikoptere?

Úgy emlékszem volt már balesete a típusnak nálunk amikor a pilóta átengedte az irányítást valakinek akit eltiltottak a repüléstől.Ott is roncsolás lett a vége de nem ennyire durva.
  • Fenrir
    Sajnálom, poén akart lenni, sajna a xarabbik fajtából. Azért írtam utána, hogy: "Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit sem."

Nem flamet akartam :(
  • Papirzacsi
    De természetesen a főrotor forgási irányával ellentétes irányba akar elfordulni, Newton 3. törvénye érelmében.

De most újra átolvastam kata írását, és rászorul a javításra.
    Szóval a farokrotor nem a főrotor másodrendű nyomatékát hivatott kiegyensúlyozni, hanem a reakciónyomatékot. A másodrendű nyomaték az tök más, egy szilárdságtani jellemző. Szóval a reakció nyomatékot, ami megegyezik a főrotor forgatásához szükséges nyomatékkal. A farokrotor lapátok állásszögváltoztatásával érik el.Ha a reakciónyomaték, és a farokrotor általá létrehozott nyomaték egyenlő akkor "egyenesben" marad a törzs. Ha a farokrotoron ébredő "vonóerőt" csökkentjük(a nyomaték is csökken), akkor elfordul a törzs a főrotor forgási irányával ellentétes irányba, ha pedig növeljük, akkor a főrotor forgásával egyező irányba.(ha nagyon megnöveljük, akkor meg lecsavarja a farkát. :-) )
  • Kata
    Te kezdted, ha nem tévedek. #8242
    Ki meg nem fejtetted kire, vagy mire értetted, így magyarázat nélkül maradt egy böszmézés nekem címezve.
  • Fenrir
    Kösz, most már ez a stílus itt? Mert akkor áthangolom magamat...
  • Kata
    Akkor meg ne böszmézz itt, bunkó...
  • Fenrir
    Mind1, ebbe most ne menjünk bele mert ez nem politikai topik :)

Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit sem.
  • Kata
    kifejtenéd?
  • Fenrir
    Ilyen "böszmetegséget" még nem látott ez a topik ^^
  • Kata
    ööö... én így tudom. De nézzetek utána.
  • marcio mela
    Ha a farokrotor fordulatszáma csökken, az általa produkált ellenerő csökken, így a helikopter elfordul függőleges tengelye körül mégpedig a főrotor forgási irányába.

Ez komoly?Nem a főrotorral ellentétes irányba akar a helikopter elfordulni?
  • Kata
    Igen, írni akartam ezt én is, csak már nem volt szerkeszthető a hsz-em. De örülök, hogy kiegészítetted. :)
  • Papirzacsi
    Egész konkrétan a helikopter rotor fordulatszáma állandó, és csak a rotorlapátok beállítási szöge változtatható a hmű teljesítménnyel együtt. Ugyan ez igaz a farokrotorra is, mivel kényszerkapcsolat van a kettő között.
  • ColdFire
    /me szerint Kata okos nőszemély...

:DDDDD
  • marcio mela
    Most írom le erre mit találok?
  • marcio mela
    Elég lenne egy ilyen rajz mint a hsz.emben a repülőgépről.Kerestem is de nem találtam.Megnéztem azt a videot ami a pedálokról szól.Rázoomolnak aszt annyi.
  • Bucser
    A pedállal a farokrotort működteted. Tehát a forgó mozgást ergó igen hasonló szerepe van mint az oldalkormánynak bár lebegésben kicsit máshogy érvényesül hisz saját meghajtása révén sokkal precízebb (szerintem).

Bővebben Itt videoval illusztrálva.

• marcio mela
    A helikoper ugyanúgy reagál a pedálokra mint a repülőgép?
  • Kit--Kat
    Köszi a válaszokat!
  • Falconer
    Meg hat az orrat is konnyeb igy fellokni :)
  • [NST]Cifu
    És ez a katapultba csatlakozáskor automatikusan leereszkedik ugye?

Nem, a futóaknában van egy kapcsoló, amit a gépek mozgatásáért felelős személyzet kezel.

Valamint még 1 kérdés: Miért emelik fel azokat lapokat felszállás előtt a gép mögül?

Gundark már válaszolt. :)
    A hajtómű sugarától óvják a fedélzet többi részét.
  • Gundark
    Mert a mögötte lévő gépek és emberek nem szeretnének meghalni a gázsugártól :)
  • Siluro
    Lényegében igen. Amikor eléri a katapult sín végét a szerkezet leold.