Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Nem értek hozzá, de felmerül a kérdés: nem lehet ilyenkor a mûködõ hajtómûbõl származó sûrített levegõvel megforgatni a hajtómûvet, vagyis ezt a hidegátforgatást repülés közben megcsinálni?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Fenrir
Igen, hajtómûvet leállítják, beindítják a fedélzeti segédenergiaforrást, hogy a kiesett generátort pótolják és 1 hajtómûvel szállnak le a legközelebbi reptéren.

A halál csupán a kezdet...

Fenrir
Mint a tegnapi eset is bizonyítja, hogy nem lehet mindig. Sõt, ilyen esetben nincs sok esélyes hogy újraindítsd mert addigra már az égõtér tele lesz a porlasztott kerozinnal, olyan mint amikor az autó megszívja magát a túl sok indítózás után. Ilyenkor csak egy hidegátforgatás segítene, csak pneumatikával átforgatják a turbinákat hogy a kerozingõz kiszellõzzön, nem adnak rá ekkor gyújtást.

alert
Ugyan már 😊 újraindítja.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

Speedbreaker
Oké, oké, de mivan akkor ha pl ezek a pompázsok elromlanak, és mégis beáramlik? 1 hajtómûvel repül? :S

Only music, only dance, but the first is friends! *Pedal To the metal * Haulin * Szóld le az előtted írót * vótmá * Lock On * Zöldszar * LEGszarabb vicc *

modellmaker
Hi all!

SG-s pályafutásom során szépen elsiklottam ezen topic felett.. (nc) Rem majd sokat tanulok az ide járóktól. (erre a válasz kb 50 hsz elolvasása után: igen 😊 )

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Fenrir
Azért nem kap levegõt mert egy ellentétes áramlás alakul ki ahogyan Kata bácsi írta 😊

A nyomáskülönbség lényegében kiszívja a levegõt az égõtérbõl, ezáltal csak üzemanyag lesz ott és lefullad a hajtómû. Erre vannak a pompázs szelepek, ilyen ellentétes áramlás esetén megakadályozzák, hogy a levegõ kiszívódjon az égõtérbõl mert szûkítik a beáramló teret.

Google Earth
42°52'54"N 47°39'24"E

Kata
Nagy sebességnél fellépõ hirtelen nyomásváltozások a hajtómûben a rendszertelen áramlás miatt. Amolyan "visszabüfög" a kicsike, mivel néha meg is fordulhat az áramlás iránya. Ha jól tudom... 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Sanyix
Amikor nem kap elég levegõt a hajtómû, és befullad.

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Mit jelent a pompázs?

Fenrir
Hajtómûhiba miatt a felszállás után visszafordulásra kényszerült a Malév egyik járata Ferihegyen.

Kedden kora délelõtt a Malév amszterdami járatán a pilóta - felszállás közben - az egyik hajtómû rendellenes mûködését tapasztalta - közölte a Havaria Press.

A gép emiatt pár perccel a felszállás után visszafordult, majd gond nélkül leszállt Ferihegyen.

A repülõgépet hangárba vontatták, és már megkezdték az átvizsgálását.

Az utasok - akik a manõver során végig biztonságban voltak - egy másik járattal indulnak újra a hollandiai célállomásra.

forrás: index.hu

Amúgy a mi mûszakunk hárította el a hibát, mint késõbb kiderült az HMU (Hydro Mechanicel Unit) ment szét a hajtómûvön ami vezérli a tüzelõanyag adagolását és a pompázs szelepek mûködését. Repülés közben valószínüleg bepompázsolt a hajtómû és magától lepörgött alapra aztán a személyzet leállította, hogy újraindítsa de már nem indult be. Kb hajnali 2-re végeztek a kollégáim vele, ma reggel hajtómûvezték le, azóta valószínüleg már repül is mert egy 7:20-as amszterdam volt betervezve neki 😊

Speedbreaker

Only music, only dance, but the first is friends! *Pedal To the metal * Haulin * Szóld le az előtted írót * vótmá * Lock On * Zöldszar * LEGszarabb vicc *

[NST]Cifu
Igen egy helikopterre telepített radar, elsõ sorban tengerészeti feladatork (magyarul az ellenséges hajók, repülõgépek és rakéták észlelésére/követésére).

Papirzacsi
Légi hókotró. A siklópályát takarítják vele télen a leszálló gépek elött.<#idiota>

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

I.C.ram
Naja, de nem ugyanaz a két gép. Egyik Indiai másik Ruszki. Bár nyilván radar lesz az, és maga a két gép ugyanaz a típus.

Inkább radaros lehet.Az elsõ képen látszik felcsukva.

I.C.ram
Az mi a fene? Radar? 😄 Vagy csak simán viszi a paneleket a Volgográdi panelházakhoz? 😊
Sanyix
Az az izé alul bisztoss féxárnynak van, nehogy gyorsabban repüljenek a megengedettnél <#idiota>

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Speedbreaker
Köszi a képeket, #7534 nagyon szép <#worship>

Ka-31

Mint egy hótoló.

[NST]Cifu

[NST]Cifu
Az mondjuk igazából nem utasszállító, hanem egy tanker/tehergép a Spanyol légierõ felségjelzésével. 😉

Én ilyeneket találtam:

I.C.ram
Na találtam egy normálisat! Úgyis nem rég volt szó a Concorderól.

I.C.ram
Ezt találtam, így hírtelen:

Boeing 707 + 2 F-16os.

Speedbreaker
Tudtok nekem olyan képeket mutatni, ahol egy utasszállító repül, és vafászgépek kísérik?

Kit--Kat
Valaki annó mondta, hogy esedékes a Boeing 767-200ER-ek selejtezése a Malévnál, és akkor most ezeknek lesz új pótlása, vagy elvész 2 gép a süllyesztõben?

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

[NST]Cifu
No offense, csak egy kicsit félreérthetõ volt, és nem tudtam kihagyni. <#vigyor3>

Sanyix
Nem kompresszor, hanem forró levegõ 😊

[NST]Cifu
Tervekkel tele a padlás. A Boeing, a Lockheed, a Dassault, a Szuhoj és a többi nagyobb gyártó is tervezgetett szuperszonikus utasszállító vagy buisness gépeket az elmúlt idõszakban. Csak éppen egyik sem került legalább olyan fázisba, hogy megépítsék a prototípusát. Szélcsatornakísérletek, számítógépes szimuláció - kb. ez a határ. Jelenleg a Northrop és a Lockheed foglalkozik komolyabban a QSST (Quiet SuperSonic Transport ~ Csendes Szuperszonikus Szállítógép) programmal, aminél a hangrobbanás hatását igyekeznek csökkenteni. Ugyanez a cél a Gulfstream QSJ (Quiet Supersonic Jet) programjával, ami egy buisnessjetnek készül. Ugyanez a cél a Szuhoj S-21 és a konkurens Tupoljev Tu-444 esetében. Jelenleg ez irányban tendálódik az SST fejlesztés. Ha sikerül a hangrobbanás szintjét elfogadható szintre csökkenteni, akkor talán elképzelhetõ, hogy a szuperszonikus civil gépek szárazföld felett is átléphessék a hangsebességet, és így már valódi esélyük lesz visszatérni a civil légiközlekedésbe.

Lockheed QSST fantáziarajz:

Gulfstream QSJ változtatható szárnyállású fantáziarajz

Szuhoj S-21 (anno az 1990-es években még Gulfstream-Szuhoj együttmûködésként élt egy ideig):

Tupoljev Tu-444:
[center]

I.C.ram
De most megint tervez a Tupolev Design Bureau egy szuperszónikus utaszszállítót, de az még eléggé terv stádiumban van.
I.C.ram
Nem szeretem az ennyire tömzsi gépeket az utasszállítók közt. Pont ezért volt nagykedvenc a Tu-154 mert hihetetlen kecses volt, és az arányai pont jók voltak, mint egy csinos nõnél 😄
Mennyit is evett ez másodpercenként? <#vigyor3>

[NST]Cifu

A Concorde angol prototípusának 1972-es bemutatkozórepülése

Kecsesen íves szárny, egymástól távol lévõ hajtómûgondolák, a fõfutók a beömlõnyílásnál

[NST]Cifu

A Tu-144 prototípusa repülés közben, itt még Canard-szárny nélkül

Tu-144D, látható a pilótafülke mögött a Canard-szárny, valamint az elég közel lévõ hajtómûgondolák

Tervezett útvonalai a Tu-144D-nek

Speedbreaker
Az elsõre azthittem TU

[NST]Cifu
Lockheed L-2000:

Az L-2000 "végleges", kettõs deltaszárnyú változatának maketje

Az L-2000 életnagyságú maketje

A "Space Age" büvöletében - promiociós kép az L-2000-rõl

[NST]Cifu
A lent említettekhez pár kép:

Boeing 2707-200 fantáziarajz, itt még változtatható szárnyállással
Ez a gép kb. kétszer akkora lett volna, mint a Concorde, 277 utasra méretezték

Boeing 2707-300 fantázirajz, itt már merev félszárnyakkal

Boeing 2707-300 életnagyságú makett

[NST]Cifu
Nem kell az EU-ra kenni a Tu-144 program leállítását, mert semmi köze nem volt hozzá.

A Tupoljev Tu-144 program elsõ szakaszában még úgy tünt, hogy az 1960-as évek vége és az 1970-es évek az SST (SuperSonic Transport - Szuperszonikus Szállítógép) jegyében tellik. Készült az Angol-Francia Concorde, amerikában a Lockheed L-2000, a Boeing 733, majd 2707. A szovjetek nem akartak lemaradni az "imparialisták" mögött, ezért politikai okokból minden támogatást megadtak a Tupoljev SST programjának. Az 1960-as évek végén, és az 1970-es évek legelején még úgy tünt, hogy az SST utasszállítókat semmi sem állíthatja meg, a Boeing-nek ekkor 122 darab megrendelése volt a 2707-re, holott a gépbõl még csak az életnagyságú makett készült el. Aztán bekövetkezett a törés. Mindhárom nagy SST program az állami pénzektõl függött. Az amerikaiak 1971-ben végleg felhagytak a roppant költséges programok támogatásával (ennek a következménye lett az Apollo holdprogram idõ elõtti leállítása is), ennek esett áldozatául az amerikai SST program is. A Boeing is látta, hogy az adott helyzetben az SST nem a jövõ, és gazdaságilag messze kifizetõdöbb a 747-es Jumbo program. A növekvõ költségek ellenére a Concorde és a Tu-144 kitartott, és eljött az 1973-as év. A Tu-144 korábbi problémáinak nagy részét megoldották, a párizsi repülõshow-ra pedig iszonyatos preztizsharc kerekedett ki. Vannak különféle változatok a balesetre, az egyik fõ okként általában egy francia Mirage felderítõgépet adnak meg, amely a Tu-144 esetén újdonságként debütált Canard-szárnyakról készített (nem teljesen etikus módon) felvételeket mûködés közben.

A gép valóben a Tu-144 viszonylagos közelében volt, ám a baleset valójában más okból következett be, legalábbis egy 2003-as orosz könyv szerint (a lezuhant gép fekete dobozát a szovjetek "lenyúlták", így az nem került a francia légügyi hatóság kezébe, amely így csak találgatni tudott az esemény technikai hátterére). A Tu-144 és a Concorde preztizsharca a balesetet megelõzõ napon nem a szovjetek szája íze szerint történt. A Concorde bemutatója jóval látványosabb lett, a kis repülési sebesség ellenére. A szovjetek ezért egy kicsit megpiszkálták a repülésirányító rendszert. A behúzott Canard-szárnyaknál a Tu-144 félszárnyainak végén lévõ elevon vezérsíkok legfeljebb 5°-ra voltak kitéríthetõek (hiszen ekkor a gép már elvileg nagyobb sebességgel repül, így nem is szükséges olyan nagy mértékû kitérítés). Mivel a bemutatórepülésen a Tu-144 tesztpéldánya szerepelt, ezért ezt egy kapcsolóval ki lehetett iktatni, csakhogy a gép még párizsba repülés elõtt kapott vadonatúj automatikus stabilizálórendszert. Ennek a rendszernek a felelõse azonban terhessége miatt nem volt elérhetõ, így egy feltehetõen kevésbé tapasztalt ember vette át a helyét, aki egyszerûen nem kötötte rá a fent említett kapcsolóra a drótokat bekötésekor (lévén a kapcsoló csak a tesztrepülésekkor volt szükséges, szélsõséges helyzetek kipróbálására). A második napon ráadásul megrövidített programot repülhetett csak a Tupoljev, ami lehet, hogy szintén kedvezõtlenül hatott a személyzetre. A Tu-144 megkezdte látványosabbra tervezett repülését, és behúzta a Canard-szárnyakat. A fedélzeti mérnök mûködésbe hozta a kapcsolót, a pilóták pedig nekiálltak végrehajtani az élesebb manõvereket. Csakhogy a vezérsíkok csak 5°-ra tértek ki, így a gép a vártnál kevésbé élesen reagált, és átesett. A pilóták valószinüleg "kapcsoltak", és kibocsátották a Canard-szárnyakat, hogy ezáltal a vezérsíkok kitérítési korlátját feloldják. Csakhogy a kis magasságban nem volt elég idejük arra, hogy a gépet kivegyék a zuhanásból.

A Tu-144 sorsa azonban nem ekkor pecsételõdött meg. Az egyik probléma az SST-betegség volt. A szuperszonikus sebességû repülés korlátozása szárazföld felett a legtöbb potenciális országban, és végül maga, a beszerzési és üzemeltetési költségek, ez utóbbiaknál fõleg az olajválság miatt bekövetkezett üzemanyagdrágulás. A Tu-144 az 1970-es évek közepétõl az utasszállítás megkezdése elött teher- és postaszállításokért felelt, hogy az üzemeltetésével kapcsolatosan megfelelõ tapasztalatokat szerezzenek, és meggyõzödjenek a gép megbízhatóságáról. Az eredmények azonban nem voltak meggyõzõek. A gép üzemeltetése méregdrága volt, az új hajtómûvet kapott Tu-144D elsõ példánya pedig üzemanyagrendszer problémák miatt kigyulladt, és kényszerleszállásra került sor, két fedélzeti mérnök pedig belehalt e balesetbe. Az Aeroflot ezután végképpen letett a Tu-144 alkalmazásáról, ezután már csak tesztrepüléseket végeztek a géppel. A döntésbe valószinüleg erõsen belejátszott az is, hogy a várt SST "boom" elmaradt. A Concorde, ami az egyetlen ellenfél volt, mindössze erõsen szûkített körû járatokkal üzemelt, méregdrága jegyekkel, aféle hóbortként a felsõ tízezer számára. Ez amúgy sem illett a szovjet képbe, tehát nem is akartak tovább ellenfelei lenni a Concorde-nak.

Na igen, a szuperszonikus stratégiai bombázók jó része változtatható szárnynyílazással épült, az megoldás lehetne. Jó pénzért...

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

197X-s bemutaton utkozott egy vadaszgeppel es eu nyomasra leallitottak a projektet. Valszeg volt benne az is hogy nehogyma a francia-angol hiperszuper condorde-nak legyen konkurenciaja. A geppel nem volt tobb gond mint a condorde-al. Ilyen erovel az Airbus mikor a szamitogep vezerelt leszallassal meglatogatott egy erdot siman nem adtam volna engedelyt a gepnek. Termeszetesen kapott, mivel a 2 tobb ezer oras oktatopilotara fogtak a hibat. Akik termeszetesen nem ertettek ezzel egyet.

A Concorde is hangos kurvara. Suta is, foldkozelben (alacson sebessegnel) szarul repul, mint minden szuperszonikus gep.

A 334-re ne mond hogy csunya 😊 Nagyan aranyos kis gep. Tomzsi kis madarka. Csendes, modern. A sajtot elegge lenyuzgozte a bemutato. Igaz picit mostohan kezeltek, de vegre a kormany segitsegevel ugy nez ki talpraall.

Ahány ház, annyi szokás 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Ha jól tudom, nem volt ennyire drámai oka. Járt külföldön, de zajos volt, járt belföldön, de drága volt és senki nem sietett ennyire. Sokba került, bedugták hát a múzeumba, hogy nekünk ilyen is volt, de már nem kell.
A koppintás meg inkább a dicsõ szovjet titkosszolgák érdeme 😊

[NST]Cifu
Az apróságok azért feltünhetnek. 😉
A Tu-144-en megjelentek a fel- és leszálláskor kinyitott Canard-szárnyak az pilótafülke mögött. A Tu-144 hajtómûgondolái elég közel voltak egymáshoz, a Concordé viszont meglehetõsen távol. A Tu-144 fõfutói nem a beömlõnyílások elött vannak, hanem a hajtómûgondolák alatt. A Tu-144 szárnya szembõl nézve csaknenm egyenes, a Concordé viszont kecsesen ívelt. Eltérõ a két típus felhajtható orrszekcióján lévõ ablakok is.

Kit--Kat
Egymást koppintották, de a Tu az lezuhant, úgyhogy annak a fejlesztését abbahagyták.

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

I.C.ram
Jaja Tu-144. Itt egy kép. Messzirõl szerintem lehetetlen megkülönböztetni õket.

ésa concorde

I.C.ram
Van pár ja. Legújabb a Tu-334-es, de az szerintem nagyon ronda egy gép 😞

Meg volt nekik egy echte concorde koppintás gépük is. Talán Tu-144-es néven. Meg, ha jól hallottam jelenleg is hegesztenek valami szuperszónikus gépcsodát, de lehet, hogy az még csak tanulmány.
Fenrir
Boeingen ez nem teljesen így van...

APU adja a pneumatikát rá a FAN lapátsorra, az elkezd pörögni ami forgatja a startert ez pedig forgatja az N2 lapátsort. Bizonyos fordulat elérése után megkezdõdik az ignition, 2-2 gyertya van a 2 hajtómûnek, miután a motor light up-ba került a starter átvált generátor üzemmódba.

A tolóerõ 90%-át amúgy a külsõ áram adja, a maradék 10%-ot a kiáramló gázhõ.