14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Bucser
    megölüöd magad ujjászületsz valahol amerikában:D Aztán sikerül egy nagyadag mázlit is beszerezned új életedben:D na kb így:)
  • Boconadi
    Azt gondoltam . De valójában hogyan is lehetnék kötelék műrepülő? Tegyük fel én blue angelses akarok lenni :D
  • Bucser
    öreg a kettő csak együtt megy:D nem fognak többtízmillás kiképzést fizetni neked csak azért, hogy kiörömrepülhesd magad:D
  • Boconadi
    185 cm vagyok. Engem valójában nem is a harci része érdekel a vadászgépeknek, hanem a kötelékműrepülés. (szóval én az szeretnék lenni nem az a harcoló vadászpilóta, vagy hogyan is fejezzem ki magam)
  • Boconadi
    Szóval akkor lehetek pilóta? :OOOOOO
  • Boconadi
    Megmondom őszintén az F16 szerintem jobban néz ki. Hangsúlyozom: Szerintem
  • [NST]Cifu
    Jelenleg egyetlen légierő akarja csak a típust, ez pedig az USAF. :)

Röviden:

-Egyfeladatú gép, tehát szinte csak arra használható, hogy a légteret ellenőrizze, szárazföldi célok ellen korlátozott csapásmérő képességgel rendelkezik mindössze.
    -Embertelenül drága, a teljes programköltség alapján (60+ milliárd dollár) az amerikai adófizetőknek a 183 gép minden egyes darabja ~330 millió dollárba kerül.
    -Mint minden modern vadászgéptípusnak, ennek is nagyon sok problémával sújtott a fejlesztése és a rendszerbe állítása. Nemrég történt olyan, hogy a fedélzeti számítógépek, beleértve a navigációs rendszert is, lefagytak, mikor Hawaii felől Japán felé tartott volna pár gép (Japánba telepítik az első századokat). A gépek egy tankert követve jutottak vissza Hawaii-ra. Mint utólag kiderült, a számítógépeik attól kergültek meg, hogy átlépték a 24 órás időzónát, amivel a szoftver nem tudott mit kezdeni...
    -Noha rendelkezik sok speciális képességgel, mint a lopakodás, vagy a fejlett radar, egyes téren, mint az adatkapcsolat, máris megelőzték a felújított vagy modernizált gépek, mint a felújított F-15C-k, az F/A-18E/F vagy az F-16E/F.

Összességében ennyi pénzért nem volt túl jó vásár. Sok Washingtoni fejes szivesebben látná az egész programot a kukában, hogy ne vigyen el több pénzt (így járt a RAH-66 Commache helikopter program pár éve), de az USAF vezetői körmükszakadttáig ragaszkodnak hozzá...
  • Bucser
    "Tom Cruise, a Top Gun c. film főszereplője valójában nem is lehetett volna F-14 pilóta, mivel csak 170cm)."

Biztos adtak neki kispárnát:D
  • [NST]Cifu
    Hmm... a kémelhárítás nem tökéletes, kiszivárogtak ezek szerint bizonyos információk. :))
  • [NST]Cifu
    Minden légierőnek saját meghatározása van erre.
    A magyar légierőnél úgy tudom 190cm a felső határ (emelték, korábban asszem 180cm volt).
    Az US NAVY-nél 172-185cm a határ (Tom Cruise, a Top Gun c. film főszereplője valójában nem is lehetett volna F-14 pilóta, mivel csak 170cm). Az USAF-nál jelenleg úgy tudom, hogy 165-183cm.
  • Bucser
    Welcome Back:)

Remélem jó volt a "nyaralás":)
  • [NST]Cifu
    Bucser leiírta a lényeget. Az F-117A egy speciális gép. Arra találták ki, hogy két darab (se több, se kevesebb) 900kg-os légibombát elvigyen a cél fölé, ott ledobja, és közben az ellenséges légvédelem ne lőjje le. Erre jó. De semmi másra.

Amit érdemes tudni róla: nem láthatattlan. A kialakítása miatt a radar és infravörös érzékelők számára nehezen észrevehető. Ez annyit tesz, hogy ha egy légvédelmi rakétakomplexum radarja mondjuk egy F-16-ost 200km-ről képes érzékelni, akkor az F-117A-t mondjuk csak 15km-ről. Miután a légvédelmi radarokat úgy szokták telepíteni, hogy hagyományos vadászgépek észlelési távolsága alapján határozzák meg az egymástól való távolságukat, ezért közöttük lyukak vannak, ahol az F-117A el tud sunnyogni. Tehát a lopakodó jelző annyit tesz, hogy megfelelően megválasztott útvonalon el tudja érni a célpontot a nélkül, hogy elkapnák.

Az F-117A gépek eredetileg kizárólag északai bevetésekre készültek, ezért matt fekete a festésük. Pár éve az USAF már nappali bevetésekre is igénybe akarja venni őket, ezért pár gépet standard NATO álcázófestéssel láttak el:

A gép ugyanakkor mára okafogyottá vált, az USAF bejelentte, hogy a típust kivonják, és március elején az első hat gépet leszerelték. Várhatóan 2008-ra az összes gép tartalékba kerül. A hagyományos típusoktól eltérően ez annyit tesz, hogy a gépek szárnyait leszerelik, a különféle folyadékokat leengedik, a csatlakozókat lezárják, a pirotechnikai eszközöket kiszerelik. A gépek a hangárjaikban maradnak, és a légibázis biztonsági szintjét sem csökkentik.
  • Airbus A380
    F-16os párban egy F-22-essel.
  • Airbus A380
    F-22 Mustang társaságában.
  • Boconadi
    A hidegháború idején még teljesen elképzelhetetlen lett volna, hogy egy orosz tisztekből álló delegáció egyáltalán az amerikai harci gépek közelébe férkőzhessen, nemhogy repüljön is vele. Szerencsére azonban ezek az idők már elmúltak, így kerülhetett arra sor, hogy a németországi Ramstein légibázisra hivatalos látogatásra érkező orosz pilótákat elvitték repülni a Fighting Falconnal. A világ számos országában rendszerben álló típus egyébként több, most futó vadászgép-beszerzési tenderen is az új orosz harci gépek ellenfele.

cikk
  • Kit--Kat
    Áhá, értem, kössz!
  • Bucser
    A lízing repülőgépek esetén úgy működik, hogy csak az üzemeltetés idejére veszed meg a gépet addig folyamatosan fizeted a ráeső árat.

Ergó van egy lízingcég. Üssünk a hasunkra 300milláert vesz egy 747-est. Eddigi tapasztalatai alapján azt folyamatosan képes üzemeltetni 20-25 évig. Majd lízing konstrukcióban kiadja a Malévnak 10 évre. Az olcsóbb mintha a Malév vett volna egy 747-est mert 10 év alatt tulajdonképpen az életének egy adott szakaszát éli meg és arra eső összeget fizet ki bérleti díjként (tehát kamatok benne vannak meg különböz díjak esetünkben tregyük fel, hogy kb 175 millat fizet 10 év alatt a cégnek a Malév dúrván). A repülő eközben továbbra is a lízincégé marad mint autók esetén és a lízingidőtartam lejárásával maradványértéken megvásárolható.

Amiért ez esetleg megéri repülőtársaságoknak az az, hogy egyrészt részletfizetési konstrukció elhúzható (ekkore beruházást nem szokás 1 éves futamidő alatt teljesíteni) valamint az esetleges katasztrófák esetén elveszett gép pótlásáról nem nekik kell gondoskodni, hanem a lízingcégnek. Ők nem egy adott gépet vették a lízingbeadótól, hanem 10évre vettek 747-est. Ha 5 évnél megsemmisül az a gép a szerződés továbbra is érvényben van, de a lízingcégnek Pótolnia kell az elveszett gépet.
  • ColdFire
    én úgytudom jópár gépet indítottak levegőből, de nemtudom az felér-e szállítással
  • Kit--Kat
    És azt nem tudod, hogy ez konkrétan mennyi idős?
  • Fenrir
    A Fokkerünk úgytudom, hogy visszaadós volt.
  • Kit--Kat
    Csak mert, ha lízing lejár, akkor nem tudom miértelme van eladni 1 gépet.
    Pesrze, ha nem 20éves lejáratu:)
  • Fenrir
    No, én nem tudom.
  • Kit--Kat
    Én ezt nem értem, a gépeknél a lízing nem úgy működik mint az autóknál?
  • Bucser
    Az M61A2 az a M61A0 Vulcannak egy újabb Rraptorba szerelt verziója.

de inkabb olvasd el a Wikipedia vonatkozó oldalát

ÉS van belőle magyar verzió is
  • Boconadi
    Nos az f22 raptor -t a 21. század legmodernebb gépének tartják most.

Legfőbb fegyverzete az AIM-120C és az AIM-9. Emellet fel van fegyverezve M61A2 -es páncélütő lövedékkel ami gépfegyverként szolgál. Képes még légi-földi csapásra egy 1000 poundos GBU-val. Ennek a módszernek a kifejlesztését a Lokheed fejlesztette/fejleszti ki.

A gép pilótafülkéje a legmodernebb radarrendszert és katapultrendszert kapta. An/apg77-es radart kapott, amit az Electronic Sensors és Systems Division (ESSD) és Raytheon-Texas Instruments Inc fejlesztett ki. Ennek a radarrendszernek a legfőbb feladata az AtA (air-to-air), levegő-levegő harcoknál való érzékelés és rejtőzés. Képes arra, hogy az ellenség több gépét megzavarja azzal, hogy arra készteti őket hogy többen is vannak. Például 2 F22 körülbelül 12 F22-nek tudja magát mutani. De ez is csak akkor fog érvénybe lépni, ha esetleg észlelik az f22-őt. (Itt egy belső nézet az F22-ről.)

Két daraEz a mai technika legmodernebb hajtóműve. Ez a hajtómű Utánégetése pedig kétszeres mint a mai legjobb vadászgépnek. Ilyennel-e

Egy kis videó róla itt

Gyártó: Lockheed-Martin és Boeing
    Hosszúság: 18,92 m
    Fesztáv: 13,56 m
    Magasság: 5,05 m
    Szárnyfelület: 78 m2
    Üres tömeg: 14 375 kg
    Tankolható üzemanyag: 10 t körül
    Maximális fegyverterhelés:
    Maximális felszállótömeg: 36 300 kg
    Hajtómű típusa: Pratt & Whitney F119-PW-100
    Hajtóművek száma: 2
    Hajtómű teljesítménye: 156 kN
    Maximális sebesség: 1,5-2 mach (titkos)
    Szolgálati magassági határ: pillanatnyilag ismeretlen
    Szolgálati hatósugár: 1400 km
    Fegyverfelfüggesztési pontok: 6+2 a három fegyverkamrában és 2-2 a szárnyak alatt
    Személyzet: 1 fő
    Hadrendbe állítotják: 2005 körül
    Bevetették: még nem
    Üzemeltető országok: csak az USA

Maximális túlterhelés: 9 g
    Ára: 150 millió USD
    Ismert változatok: nincsenek
  • Fenrir
    Ki tudja? Lehet, hogy lejárt a lizingje. Annó pár éve ezért kellett vissza adni az egyik F70-est (HA-LMD) úgyhogy most foghíjas a Fokkerek lajstromlistája :) (LMA, LMB, LMC, LME, LMF)
  • Airbus A380
    Bár ez elég régi ötéves cikk de én most találtam rá. Valóban lehetséges tankergéppel harci gélpet vontatni?
  • Airbus A380
    Kérdésem lenne a szakikhoz.

Az F–22 Raptor mi a véleményetek?
  • Airbus A380
  • Kit--Kat
    Már csak az a kérdés miért szabadultak meg tőle KLM-ék.
  • Fenrir
    Akik voltak fent rajta azt mondták, hogy meglepően jó állapotban volt. Mármint műszakilag, de a belseje sem lelakott.
  • Clidey
    Keress rá az Airlinersen, van már kinn kép róla. :)
  • Kit--Kat
    Ez örömteli hír, csak ne lerohadt ócskavasakat hozzanak.
  • Fenrir
    Lehet, én nem tudom :)
  • Clidey
    KLM, PH-BZM
  • Airbus A380
    Egy kicsit fájni fog.
  • Boconadi
    nembaj
  • Fenrir
    Szombaton majd megpróbálom megtudni, hogy kié volt ezelőtt és milyen öreg.

Olyan szinten marad, hogy még három 767-est akarnak hozni a flottába az oroszok.
  • Airbus A380
    Asszem igen.

Mer leviszi a lábát a katapult . ilyesmit hallottam.
  • Kit--Kat
    Akkor azt sem tudod mennyire használt?
    Akkor marad is?