Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

JAS 39
Nem néztem végig. <#vigyor>

/Gripen az égből/

Speedbreaker
Még jó hogy a másodiknál a két játék nem is ugyan az 😊)

Only music, only dance, but the first is friends! *Pedal To the metal * Haulin * Szóld le az előtted írót * vótmá * Lock On * Zöldszar * LEGszarabb vicc *

JAS 39

/Gripen az égből/

alert
Angolból elég a középfok is. Ha egészségi állapotod jó, akkor csak a pszicho teszten kell átmenni. Reakcióidõid, problémamegoldás, stressz kezelés, stb. Ha csak kisgépen szeretnél repülni, akkor ez nem olyan vészes, ott nem szigorú.

\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"

alert
Viszont ha pénzed van, akkor nem mennék a nyíregyházira 😊 Egy sima repülõs iskolában (bármilyen repülõs klub), megtanítanak repülõt vezetni, és ott csak a konkrét elméletet és gyakorlatot oktatják. Persze az is sok pénz.. Légitársasághoz bekerülni meg ugyanaz mint máshol.. ismerettség.

Bucser
Angol felsõfokú nyelvvizsga van😄 Autós jogsi van ergo orvosi sem lehet hûde nagy gond😄 akkor már csak pénz kell😄 meg valami pilótajogsi?<#zavart1>

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

alert
Akkor pénz, mivel a második diplomát már nem fizetik, ha jól tudom. Viszont a régi érettségi nem zár ki a mostani felsõoktatásból, de nem tudom hogy a második diplomáért teljes árat vagy csak részben kéne fizetni. Az orvosi alkalmassági és az angol nyelvvizsga viszont még pénz mellett is kötelezõ.

Bucser
S ha józsi még a régi rendszerben érettségizett és fõiskolán diplomázik? Akkor pénz és más semmi?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

alert
Na igen.. légitársasághoz bekerülni már más kérdés, oda ismerettség kell vagy mák, ha nagyon jól végezted el a fõsulit. Aki nem kerül be az általában elmegy kisgépes pilótának légitaxizni, légifotózni, stb, és folyamatosan jelentkezik. Valakit ilyenkor felvesznek 1-2 év után, valakit nem.

alert
Nem feltétlen kell sok pénz. Annyi a lényeg, hogy az érettségit majdnem maximálisra kell megírni, a fizikai kondíció már nem annyira számít, ha jogsit kapsz akkor nagy valószínûséggel pilótának is alkalmas vagy. Amin sokan buknak az a komolyabb pszichológiai teszt. Visszatérve minimum egy tárgyból emelt szinten kell érettségizni, angol nyelvviszga kötelezõ. Ha ez nincs akkor sok pénz kell 😊 Kb úgy 16.5 millió mostanság. Plusz évente 105 ezer tandíj a jövõ évtõl kezdve. Mellesleg a Nyíregyházi Fõsuliról beszélünk. Nem árt továbbá valamilyen repülõs elõélet, repülõs szakma. Én pl repmûszerészeten végzek jövõre. Ezek plusz pontot jelentenek. De nem árt vitorlázó repcsire vagy egy cessna-ra szakszó. Utóbbi már húzósabb, 2 milla körül van :/ Elkezdeni minnél hamarabb érdems. A legtöbben 15-16 éves kortól már ezzel foglalkoznak, akik pilótának mennek. Persze ez nem követelmény.

[NST]Cifu
Sacc per kábé ez a helyzet. Nekem is van ismerõsöm, aki célirányú középiskolát végzett el, orvosilag alkalmas hajózószemélyzetnek, de nem sikerült olyan helyet kipécéznie, ahol fizették volna a pilótaképzését, saját zsebbõl pedig nem tudta állni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Clidey
...aki történetesen épp egy keptejn... 😊

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Kata
És tegyük fel, hogy Józsinak nagyon gazdag apukája van...

[/cserf][/fülünyúl]

Bucser
NA felvetõdött bennem alert commentje nyomán (tervbe van véve) hogy mive kerül és mennyi idõt vesz igénybe valamint milyen iskolákat kell elvégezni és milyen fizikai kondícióban kell lennie annak aki utasszállító gépen kapitánnyá szeretne avanzsálni elõbb utóbb😊 Mikor érdemes elkezdeni a rákészülést😊 ÉS természetesen létezik-e ebben a témában olyan kifejezés, hogy túl késõ😄

edit: kezdjük ott, hogy józsi kijött a gimibõl😄

[NST]Cifu
Anno végösszeszerelést csináltak törökországban, tehát az alkatrészek érkeztek mindenhonnan (de fõleg az USA-ból), majd a török szerelõk összeszerelték õket. De az már régen volt, jelenleg csak az USA-ban gyártják az F-16-ost, illetve ha az F-16-osnak tekintjük a féltestvér japán F-2-õt, akkor még Japánban.

[NST]Cifu
Emlékeim szerint a B757/767 családnál is ez ment oda és vissza. Gyakorlatilag annyi a változás, hogy a pilóta egy utasszállítón ma már nem egy An-2-es szinten kezeli a kormányszerveket (megragadja, tépi, tapossa, a gép meg mint egy telivér követni próbálja gazdája utasításait), hanem egy számítógépnek mondja meg, hogy mit is akar. A különbség az elsõ sorban, hogy a pilótának ismernie kell azt, hogy a számítógép mire mit reagál.

Az 1960-as, 70-es években a vadászgépeknél már lejátszódott ez. Voltak nagyon profi, sokezer repült órával rendelkezõ pilóták, akik bármilyen kunsztot meg tudta csinálni a levegõben a repülõgépeikkel. De amikor a radarberendezés két tucat beállítókapcsolóját kellett megtanulni kezelni, akkor tépték a hajukat, hogy õk pilóták és nem telefonos kisasszonyok (mellesleg nem meglepõ, hogy a radarral felszerelt korai vadászgépek többségén éppen ezért kétfõs személyzet volt, az egyik a pilóta, a másik pedig a radarberendezés kezelõje, aki megmondta a pilótának, hogy merre repüljön, és õ kezelte a fegyverzetett is).

JAS 39
Emberek tegnap olvastam a lentebb belinkelt repülõs könyvembe hogy az F-16-ot Törökországba még gyártják (meg ég egy ország volt csak nem tom mi) Ez még igaz vagy már csak kizárólag az usa csinálja?

/Gripen az égből/

Fenrir
A B737 NG család még nem fly-by-wire, a kormánylapok mozgatása még mindig drótköteles tehát egy esetleges kötélszorulásnál vagy hidraulika vesztésnél rendesen bele kell kapaszkodni a kormányba hogy tudj manõverezni.

A halál csupán a kezdet...

alert
szóval a vezérsíkokat... 😄

alert
Igen, elektronikus. Könnyû mozgatni mint egy számítógépes joystick-ot és elektronika vezérli a kormányszerveket.

JAS 39
ja és ha van erõnk akkor magunk felé húzni. ...

/Gripen az égből/

JAS 39
Sztem oda van írva a fülkébe egy ilyen kis figyelmeztetõ piros csíkon hogy vészhelyzetbe tessék abba kapaszkodni. 😊

/Gripen az égből/

[NST]Cifu
Ezt mintha már 1x végigrágtuk volna. 😊
Addig okés volt a szarvkormány, amíg erõt kell rajta kifejtened, hiszen ahhoz két kéz kell. No de az Airbusnál (de ha jól tudom az újabb Boeing-eknél is) már nincs mechanikus kapcsolat a kormányszerv és a vezérsíkok között. Akkor meg nem az a lényeg, hogy fogd mint a bika két szarvát és küzdj meg vele. 😊

alert
Csak tervbe van véve 😉

Fenrir
Mondjuk nekem is a szarvkormány kényelmesebbnek tûnik, jól bele lehet kapaszkodni meg két kézzel is lehet tartani.

Gázkarral nem kell sokat játszani a Boeingen sem, a tolóerõautomata mindent elvégez. Felszállásnál ToGa kapcsoló, elõrebaxxa a gázkart az FCC és már megy is. Igazán játszani csak taxizás közben kell a gázzal.

Kata
Úgy mondod, mintha mindkét géptípuson lehúztál volna 10 évet... 😊

[/cserf][/fülünyúl]

alert
Nincs ilyen hogy átül 😊 meg kell tanulnia bal kézzel (wizzair kapitány mondta..). Szvsz nem lehet olyan nehéz elég sokan ülnek ott jobbkezesek 😊 Viszont nem kényelmes mint a Boeing. Kicsit elõre kell dölni, hogy rendesen elérd a mûszereket és hogy biztosan tartsd a sidestick-et. Az irányításban viszont nekem nem szimpatikus, hogy teljesen automatizált. Minden a rohadt roboton és MCDU-ban kell vezérelni ki-be tologatni a kapcsolókat stb. A gázkarnak is állásai vannak, nem tolni kell elõre hátra, mint a Boeing-en. Ha a mûszereken rosszul csinálsz valamit, akkor szívás van. Macerás újracsinálni. Teljesen computerizált még a gázkarok is. Nameghogy egy oldalszeles leszállásnál kényelmetlenül ülj, fogd a sidesctick-et bal kézzel, figyelj a mûszerekre és még a pedálokkal is játszál.. hááát nem tudom 😊 Inkább boeing.

Kata
Van a gumiban egy LOÁL Airlines topik. Sajnos ott is csak stewardess beosztásig vittem. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
KATAir 😄

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Kata
Eltört?! Azt finoman kell kezelni, nem kapanyél. 😛

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Amúgy mennyire strapabíró egy ilyen joystick? Vész esetén biztos nem lehet annyira belekapaszkodni és húzni mint a szarvkormányt.

Volt már olyan, hogy eltört?

Kata
Jut eszembe... Egy kis érdekesség, a neten kutakodva találtam a minap. Ilyen lett volna a kis kedvencem, ha nem szûnik meg cég:
nagy kép

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
négybal 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Kétjobbkezes vagy? 😄

Kata
Én lehetek elsõ tiszt? Nekem mindegy melyik kézre esik a bot. 😄

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Sebaj, én balkezes vagyok, kapitánynak tökéletes lennék, elsõ tisztnek pocsék (jobb kézzel nem tudom rendesen kezelni a joyt, csak bal kézzel). 😊

Fenrir
Inkább fapadosnak tûnik nem letisztultnak. Bár nem tudom, hogy milyen egy fullos A320 cockpitja...

JAS 39
Szerintem szebb letisztultabb.

Kata sztem a pili kénytelen lesz átszokni ( vagy mondjon le a kapitányi kinevezésrõl... <#hehe><#hehe><#hehe><#hehe>)

/Gripen az égből/

Fenrir
Szerintem az orrfutó kereket sem lehet könnyû balkézzel vezérelni ha jobbkezes vagy. Bár furcsa, én jobbkezes vagyok, de autót balkézzel vezetek, jobbkézzel nem esik "kézre" 😊

Mondjuk lehet hogy ez attól van hogy a jobb kezem rendszerint a sebváltón van és így szoktam meg.

Kata
Tényleg, mi van az Airbusnál, ha jobbkezes a pilóta. A megfelelõ székbe ül? Vagy rászoktatja magát a balkezes joyra?

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Ízlések és pofonok, sok különbség nincs köztük.

JAS 39
Egy A320-as pilótafülkéje.

Ez nekem sokkal jobban tetszik.

/Gripen az égből/

Fenrir
Ásványvizes palack az nem hiányzik, olyan mindig van nálunk is 😄

Kata
És egy ásványvizes palack, meg egy csokis papír. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Alapból ami feltünt az a HUD, az MCP panelon az Speed és Alt Intervention beállító és az EFIS panel sem így néz ki. Plusz középen van még 1 standby mûszer, az ISFD és az ADF között.

JAS 39
Mért az hogy néz ki?<#confused><#confused><#confused>

/Gripen az égből/

Fenrir
Egy fullos B737 cockpit. Így nem fog kinézni sohasem egy Malév gép 😄

I.C.ram
Ja szerintem is, de ezekszerint itt nem sokakat érdekel ez. 😞
Kit--Kat
Izgis, jó lenne, ha igaz lenne😊

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

JAS 39
Igazad van. <#eljen>

Engem jobban érdekel a polgári repülés.

Elolvastátok azt a cikket amibe a jumbo 3 hajtómûvel ment át angliába? (boccs a címét elfelejtettem)

/Gripen az égből/