2190
Notebook vasarlassal kapcsolatos tanacsok
  • norbisz
    De nem mindegy, hogy "Unreal 2013"-at vagy valami stratégiait akarok játszani... Esetleg CS-t...

Egy szervizes ismerőstől hallottam, hogy ha az eladott darabszámot nézzük, minden márka ugyanolyan hibalehetőséggel dolgozik, viszont az Acer és Clevo gépekből azért visznek többet javításra, mert jóval több fogy belőlük, mint HP vagy IBM/Lenovo (kínai gyártmány), Asus stb... minden 10eladott notiból 7db Acer/Clevo, aztán a többi Asus/LG/HP/IBM.

Viszont nagyon sok Asus/HP gép belseje (ami nem 800ezerbe van) Clevo termék...
  • MacrosTheBlack
    Minden notiról olvashat "furcsa" dolgokat az ember, de nem mindegy hogy mennyit.
  • MacrosTheBlack
    Te tudod, én csak azt mondom jobb ha átgondolod mégegyszer mire is kell, mert a kicsit ilyen - kicsit olyan gép mindenre csak kicsit lesz jó. 1 játéknak is ugyanolyan erőforrás kell mint soknak, olyan noti meg nincs ami mindenre jó lenne. Saját tapasztalatból mondom, de azt veszel amit akarsz.
  • norbisz
    Macros: már írtam, nem elsősorban játékra kell, de nem árt, ha egy két játék (nem fullon) elindul rajta.

Egyébként FuSi-ról és HP-ról is hallottam pár fura dolgot...
  • MacrosTheBlack
    Játékgépnél arra mindenképp ügyelj hogy megfelelően legyen hűtve. Mivel a biznisz notikon kívül mind alulról szívja a levegőt, biztosítani kell hogy a noti alja alatt legyen szabad légáramlás (tehát ne tedd ágyra és hasonló besüppedős helyekre). Ezenkívül nyáron szívhatsz még nagyot, a 40 fokos kánikulát a gép se szereti, főleg ha plusszban termeli a hőt a videokártya, nehogy elföstöljön (jobb esetben orrba-szájba lekapcsol túlmelegedés előtt).
  • MacrosTheBlack
    Adnak 2 évet, de jóval nagyobb valószínűséggel szükséged is lesz rá, mintha egy igazán nagy márkát vennél. :)

Ha mindenképp játékra kell, akkor: FuSi M3438G GF6800-zal 384k, ha még egy kis lóvét rádobsz, akkor Clevo M575A GF7800-zal 480k-ért. Az asztali kártyákkal ellentétben a mobil 7800 kb. dupla olyan erős mint a 6800, ha van rá annyi léd, én inkább azt javaslom.

Ha netán rád szakadna az OTP: CLEVO M590K GF 7800 512MB SLI-vel mindent visz, a pénztárcáddal együtt. :D És még súlyzónak is ideális. :)

Amennyiben nem kell játékra, 4 kilóba simán belefér pl. egy 12"-es IBM X40, vagy egy 14"-es T43.
  • norbisz
    Én hallgatok a szép szóra :)

Akkor ajánlj olyan gépet (max. 400-410ezerért), ami: nem Intel videókártyás, Intel Pentium M Dothan 1.8-2Ghz-s (533), 80GB SATA vinyó, 1GB DDR2 RAM, 15" TFT Glaretype...

Ha tudsz valami bíztató ajánlatot tenni, megfontolom :)

Elhiszem, jót akarsz és biztos van alapod, hogy ezt állítsd (én is tudom, megbízhatóbb márkák), DE: Max 400-410-em van rá... És azt hiszem, a CLEVO-ra adnak 2év garit.
  • MacrosTheBlack
    Pedig a HP fényévekkel jobb mint a Clevo. Az hogy XY-nak nem szart (még) be, nem jelenti azt hogy neked se fog. Statisztikai alapon jóval szarabbak a Clevok. De ott van pl. az IBM, még a leggagyibb R-es sorozat is jobb mint egy ASUS, FuSi, Clevo, vagy Acer. Menj be az USAnotebook.hu-ba, vagy a notebook.hu-ba és nézd meg őket. Nagyon tuti. Nekem egy IBM T43 van, jelenleg nem cserélném le semmire. :) Az MSI kb. ASUS szint, nem rossz. De azért az IBM, HP, Dell egy annál is magasabb minőségi szint.
  • norbisz
    Nem elsősorban játékra akarom használni. Arra itt van ez a gép, ebbe most csak egy új videokari kell. Inkább netezésre, Delphi, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, munkák, ilyesmik. Csak azért kellene ilyen notebook, hogy pár évig elfussanak rajta (ne lassan döcögjenek) azok a progik, amik kijönnek (nem játék).

Clevo szervizelésről nem hallottam rosszat (notebook.hu-ról venném). Munkatársam vett tőlek egy notebookot, és egyszer volt vele gondja, 15napon belül megcsinálták normálisan (ha jól emlékszem, MSI-t). HP-t elvből nem vennék semmi pénzér...

Ja, és köszi a tanácsokat.
  • MacrosTheBlack
    Mire akarod használni? Ez egy DTR, konnektor mellé való, nagy aksis üzemidőt ne várj tőle. Játékra ma még elmegy az X700, de már a FEAR szintű játékok már most kívül esnek a tudásán (minimál grafikával talán), 3-4 év múlva ez semmit nem fog érni. De 1 év múlva se, jönnek az Unreal Engine 3-as gamék, arra még a 7800GTX is kevés lesz. Egy asztali konfig se húzza ki 3-4 évig fejlesztés nélkül, nemhogy egy noti. Videokártyát cserélni _elméletileg_ lehet benne, de tegye fel a kezét aki akárcsak a google-on látott olyan boltot ahol kapható ilyesmi. A vélhető áráról nem is beszélve. Notihoz minden 2x olyan drága mint asztali géphez. De leginkább a hűtés a gond, az ugye itt fix. Az X700-ra méretezett szerinted elég lenne a 7800-ra, X1800-ra?

Ha hosszú távban gondolkodsz, én azt mondom a játékot felejtsd el! Arra asztali gép kell, amit bármikor bővíthetsz (kell is). Minden másra nem kell komoly videokártya. Ha minőséget akarsz, akkor IBM T / X, HP nc /nw, Dell Lattitude sorozatból válogass, ha kevés a pénzed ugyanezek olcsó szériái (IBM R, HP nx) is sokkal jobbak mint egy Acer, ASUS, FuSi (mondjuk a FuSi Lifebookban vannak jók, de az Amilo felejtős minőség szempontjából).

Érdemes figyelni arra is hol veszed, sajnos kishazánkban a garanciaérvényesítés is csak ott működik, ahol korrekt a bolt hozzáállása is. A leginkább ajánlott helyek (PH! fórum alapján) a notebook.hu és az usanotebook.hu, ha használt cuccban gondolkodsz, a laptopinfo.hu-n időnként elég jó vételeket kifoghatsz. Ha olyat veszel amit a Rikvestben szervizelnek (pl. Acer gépek, de sok üzet is velük szerződött), akkor pedig készülj fel a Mistral szintű ügyintézésre (gyakorlatilag széttépheted a garipapírodat :D - saját tapasztalat).
  • norbisz
    Sziasztok!

Biztos van olyan, akinek van notebook, vagy ért hozzá. Gondolkodtam, hogy veszek egyet, de akkor már olyat kellene, ami 3-4évig kihúzza normálisan. Szóval egy ilyenre gondoltam:

Clevo M40AE Pro: 15.1" SXGA+(1400x1050) TFT GlareType, Pentium-M 2.26/533FSB 2MB cache Dothan, Intel 915PM chipset, 1024MB DDR2-533, 80GB 5400 RPM 8MB CACHE SATA, 8x DVD+/-RW+RAM, ATi Mobility Radeon X700/256MB PCI-E 16x, 3in1 Card reader, 56K modem, Bluetooth, CMOS Webcamera, Digital Audio S/PDIF, FireWire I-link, Gigabit LAN, Infra port, Párhuzamos port, PCMCIA, S-Video, USB 2.0 (4db), VGA monitor, 802.11g Wireless Lan 54MB/s (Intel).

Szerintetek elég jó ez a konfig? Lehet ebben cserélni később a videókarit? Előre is köszi a válaszokat.
  • Neurotoxin
    Oké, világos már:) Akkor marad a Dothanos HP.
  • MacrosTheBlack
    Lehet, de minek? Pont az a lényege.
  • MacrosTheBlack
    széria
  • BaliBoy
    Én döntöttem!
    Ezt választom:
    FUJITSU SIEMENS Amilo M6450 01 SULINET
    14.0" (1280x800) WXGA 16:9 GlareType Intel® Pentium® M Dothan 2MB/FSB400 1700 MHz CPU 512MB RAM 80GB HDD 5400RPM 8MB CACHE SATA 8x DVD+-RW DL Intel Graphics Media Accelerator 900 Windows® XP Home Magyar

Ha azt mondjátok, hogy ennek a videokarija van olyan jó mint egy X200-as.
    258.666 ft
  • izb
    szerinted ez miért van igy?
    segítek,mert egyszerű.
    Fogyasztás......
  • Neurotoxin
    Egy fórumon olvastam, hogy az AMD sepron procis notebookok 800Mhzen működnek akku üzemmódban, hálózatról 800 ill 1800MHzen. Ez igaz?Nem lehet fixálni állandóra a proci sebességét?
  • Neurotoxin
    Mit értesz nc/nw alatt?
  • MacrosTheBlack
    Jó. Nem egy nc / nw, de árban se.
  • Neurotoxin
    Ehhez mit szóltok?:

HPQ EVO NX6110 EK128ES LIGHTSCRIBE SULINETMobile Intel® Pentium® M Dothan 2MB/FSB533 1730Mhz
  • MacrosTheBlack
    Wifi kártyát lehet venni mini pci-ost is.
  • MacrosTheBlack
    A _mobil_ sempronban van powernow, ami az amd-s speedstep. De nem minden notiba raknak mobilt. A sempronok nagy hátránya a 128k cache.
  • Neurotoxin
    Amúgy én eddig ragaszkodtam nagyon a Toshiba L20-182/183hoz-de kiderült, hogy nem lesz belőle komoly szállítmányozás, de minap elgonodolkodtam azon is, hogy ebben a HPben (asztali proci ide vagy oda)mégiscsak van beépített wifi....már látom ,hogy nekem nagy vacakolás lenne a kiálló PCMCIA kártya a Toshibával....

Már nem tudom, hogy mitévő legyek....
  • BaliBoy
    Az FS Penti M dothannal, a Hp Turionnal szerelt. Márcsak azért is az FS irányába hajlok jobban mert, annak szebb a kijelzője.
  • Neurotoxin
    A FS jobb, de én nem vennék...tapasztalat...a hawernak 3x kellett viszavinnie gariban vmi miatt-dvd író, billentyűzet...stb

Ha a HP-ban AMD Sempron 3100+ van, akkor semmiképpen, mert az asztali proci, többet fogyaszt... Amúgy nem tudom ,hogy miért ,de a Macropolis az AMD 3100+ helyett 3100MHzet ír....kicsit hibásan, mert valójában "csak" 1.8Ghz
  • BaliBoy
    Igen ezt tudom. De melyik a 'jobb'?
  • MacrosTheBlack
    Az Amilo a FuSi kommersz sorozata, az nx meg a HP-é.
  • MacrosTheBlack
    A Celeron-M nem gyenge, gyakorlatilag egy Banias (1. generációs Pentium-M) 65 nm-en, SpeedStep nélkül. Ami gáz benne, az csak a fogyasztása, nem képes takarékoskodni az aksival, üresjáratban is maxon pörög.
  • Neurotoxin
    Egy hawernak is ilyene van, ő elégedett vele.Vagy esetleg nekem is alternatíva a HP Compaq nx6125...Ehhez mit szólnak az "okosok"?
  • Moyko
    Fujit felejcsd el, Hp... hát inkább azt mondom jobb mint a fuji.. (szuzuki és skoda kb)
  • BaliBoy
    Igazság szerint két noti között vergődök:
    FUJITSU SIEMENS Amilo M6450 01 SULINET
    HP Compaq nx6125 (BNS042)
    Szerintetek melyik a jobb vétel? Egyébként nekem a vidkari csak annyira fontos, hogy egy minimális szinten tudjak 3ds maxozni. Na nem kell utál brutál modellekre gondolni. Meg tudjak filmet nézni, esetleg kicsit játszani.
  • Moyko
    Celeron M elég gyenge, felejtő azzal minden.. az X200 chipset mégjobban lelassítja (asus-centerben dolgozik és noti-bemutató teremben) , jobb egy sempron vagy egy turion64 (már 233K-tól) a benne lévő 760GX kari meglepően jó ebben a kategóriában. A sulinetet magyarázza már nekem elvalaki miért jó?
  • Neurotoxin
    De akkor is csak 20k nem 40....Nem várok csodát, de mint mondtam, nem játékra kell....majd max IG2zök vele(nem állok neki F.E.A.R.ezni sem... Valszg így az lesz, hogy pakolok még bele ramot az üzletben és a "maradék" különbözetből veszek bele wifit+táskát hozzá.
  • jojorepo
    Sziasztok!

Vennék 256 Mb RAM-ot,lehetőleg 266mhz-eset. (bár nemtom mennyire kompatibilesek a magasabb frekvenciák a 266-ossal) Ha van eladó vagy tudtok olyan helyet ahol olcsón lehetne venni megbízható minőségben,ide írjatok: [email protected]
  • MacrosTheBlack
    Ez a reklám, olyan amiket a windows telepítőben is lehet olvasni. Minden szép, minden jó. :) Pl. tök jó hogy tud dx9-et, és mit kezd vele? Akár 0.2 fps-t is elér Quake3-ban. Ma már gf7800 gtx-el is lehet notit kapni, és az x700 is csak belépőszint a játékos notik közt. Itt találsz teszteredményeket.

A depo.hu szerint csak bruttó 20k van a 2 noti közt, azt simán lefedi a vinyó + ram.
  • MacrosTheBlack
    Egy jó noti, igen, kb. 3-400k-nál kezdődik. Autóban is 2 milkánál indul a Suzuki, a merci ennél is több, pedig az se kis pénz. Ezeknek ilyen áruk van, csodák itt sincsenek.
  • MacrosTheBlack
    A jobb mobil videokártyáknak már régóta saját memóriájuk van, kb. a radeon 9600 óta. Persze a mai generációknak is van "olcsított" változata (gf 6200, x1400, stb), ezeknél a memóriával is spórolnak, tehát osztottak. De a rendes videokártyáknak ma már mind külön memóriája van.

3D gyorsítással ma már mindegyik rendelkezik, még az IE2 is, kérdés hogy az mire elég. Általában semmire. Egy Far Crynak minimum az x700 ha nemcsak diavetítést akarunk látni, persze GMA900-on is lehet low detailen régi játékokkal nosztalgiázni, kérdés kinek mire van igénye.

Videokírit cserélni kb. az x700 - gf6600 kártyáktól felfele lehetséges (MXM foglalat az Nvidiának, AXIOM az ATI-nak), de csak elméletben. Ilyen mobil videokarit gyakorlatilag sehol nem lehet kapni, így nincs is mivel bővíteni. De ha lenne is, el lehet képzelni milyen áron.
  • Neurotoxin
    Véleményem szerint nem tudod bőveteni, vagy ha igen, akkor valszeg nagyon sokba kerül és jobban jársz ,ha más notira cseréled! 1ébként válaszolva a kérdésedre: elvileg tudnia kellene ezeknek a kártyáknak a 3d alkalmazásokat futtatni! Lehet, hogy nem egy bivaly kártya az ati x200as, de mint említettem upgradeelhető, directx9.0 támogatással: ati x200 features (ezt ajánlom Blacknek is-főleg az oldalsó demo fület,de úgyis "leszarozza")

Szóval értsd: ebben a kategóriában sztem ez nagyon is jó. A Celeron M-el én se vagyok kibékülve , semmi aggodalom, hozza a kívánt teljesítményt- sajnos ebben az árkategóriában bekell érnünk ezzel is- szóval vszeg nem fog eszembe jutni Doom3mazni meg MWezni rajta Ezt nem arra találták ki. Amire én használni fogom(most is erre használom már nagyrészt a P4 2GHZes gépem): Net,photoshop, DVD/xvid nézés, vmi egyszerűbb játék...Mivel egyetemista vagyok ,mostmár úgy gondolom, hogy minek ez a "batár" dög, a notit legalább oda viszem magammal ,ahova akarom+ mivel sokat utazom, jól jön a wifi+noti is....

Én most inkább minőségre hajazok: 190ért van sulinetbe Toshiba L20-182(ezt még irDa[infra] porttal +egy wifi kártyával kiegészítem(hawernak is ilyene van, "összevan rakva" vagy 230ért L20-183-ezt a 40k árrést nem vágom, mivel ez csak annyiban különbözik a 182estől ,hogy 20Gbvel meg 256Mb rammal több jutott neki.....majd Blacket megkérdezem, hátha tud vmit mondani ezekre a "ratyikra"

SZóval ,kedves Black: szted miért van a 40 k árrés?
  • BaliBoy
    Ebben lehet valami, csak az a gond, hogy abban a kategóriában amire van keret, és amik a sulinyetben vannak két típus van. Aminek jó a videó karija (ATI) viszont a többi része xar (pl:celeron), vagy aminek jó a felépítése viszont ilyen videókari van benne. Azért kérdeztem, hogy az X200-al összehasonlításban milyen, mert lássuk be, hiába Ati, mégiscsak egy x200as. Nem egy odab@szós teljesítményű amit ne lehetne felülmúlni vagy legalább hasonló teljesítményüt csinálni. És ugyan ezért kérdezem azt, hogy esetlegesen ha most megveszek egy ilyet aminek integrált 'noname' graf kártyája van utánna lehet-e a notebookot bővíteni egy jobb teljesítményű kártyával?
  • Neurotoxin
    Lehet, hgy az én hülyeségem, de én ilyen neve sincs "Media Graphics accelator"ral szerelt cuccot nem vennék..... Én ragaszkodok az x200ashoz(tudom upragedelni a driverét)és biztos nem lehet szar kártya, hogy ha pl a minőségéről híres TOSHIBA is ilyennel szállít....

Macros sztem te egy örök elégedetlen vagy-most mondd meg őszintén, vegyek notit 400k-ért?