2668
  • kikix12
    A legtöbb kérdésre nem lehet egy, konkrét választ adni. Például ott, hogy melyik a legjobb kerék, lap, stb ott igazából mindenkinek más a legmegfelelőbb. Flipekhez keskenyebb lap kell félcsőbe pedig nagyon széles, a kerekeknél a keménység a változó, ez mindenkinek más. A csapágyaknál szerintem az adott kategórián belül(pl: ABEC3) nem nagyon szabadna eltérésnek lenni.A grafikák pedig szerintem csak stílusfüggőek, hogy kinek mi tetszik az már az ő dolga, de szerintem nem ez alapján érdemes választani.
  • Muttley
    Az idétlen szó verte ki nálam majdnem a biztosítékot. :)
    Én nem bántottalak téged, úgyhogy kapd össze magad kispajtás, és olvass figyelmesebben (!), mielőtt sértegetsz.
    Készül egy FAQ.
    A többit olvasd vissza. Sztem megérted.
    A segítő szándékú válaszaidat a fentiektől függetlenül THX. ;)
  • skate00
    Akkor kezdeném alulról.
    Minek neked keskeny kerék?
    Kerámia csapágyak jelenleg tudtommal Magyarországon nem kaphatók, egy ismerősömnek van, Amerikából rendelte, kb 30 ezer egy szett.(8db)
    Az a video nemtom hogy fake mert nem néztem végig, de az biztos hogy ezek a csapágyak eszméletlen jól gurulnak, szerintem te nem is tudnál vele mennyi annyira gurul, nállad nem hiszem hogy sikerülne is vele valami, mert ahogy leérkezel akár már egy kis szintnél is egyből menne ki alólad. Ez nem kezdőknek való.
    Budapesten van a Gőrzenál, ami már lehet idősebb mint én. Deszkásoknak nem a legjobb. Aztán a Goodspeed megszünt, ami azért elég jó hely volt,
    aztán most épült a Bronzöntő skatepark, ami 1 napra asszem 1200 Ft, de ott szinte egy zsír új Pool van, ami nagyon jól össze van állítva. Több nemtom hogy van-e de nagyon sok Street hely van.
    A a többi idétlen kérdéseknek meg olvass utánna AZÉ VAN A
    GOOGLE.
    ja és ezt a videót, meg nem értem miért linkeled.(előtte olvass utánna)
  • Muttley
    Sk8ing in the rain - old school :)
  • Muttley
    Lássunk néhány kérdést, ami felmerülhet egy kezdő gördeszkás részéről:
    Nekem könnyű, mert én bőven annak számítok még :)

A gördeszkázás története:
    Miért jó gördeszkázni?
    A gördeszkázásssal kapcsolatos tévhitek, sztereotípiák:

Teljesen kezdő vagyok - hogyan válasszak gördeszkát?
    Teljesen kezdő vagyok - hogyan válasszak gördeszkához ruhát és cipőt?
    Teljesen kezdő vagyok - hogyan válasszak gördeszkához védőfelszerelést?
    Teljesen kezdő vagyok - hol tudok gördeszkázni Budapesten és vidéken?

Itt jöhetnek youtube-os videolinkek

Hogyan kell a gördeszkán állni?
    Hogyan kell a gördeszkával elindulni?
    Hogyan kell a gördeszkával megállni
    Hogyan kell a gördeszkával kanyarodni?
    Hogyan kell esni, hogy minél kevesebb sérülésem legyen?
    Mit tegyek, ha tetszik a gördeszkázás, de nem tudom, hogy a stílusomhoz a normál deszkák, a cruiserek, long-boardok vagy snake-boardok illenek?

Haladó/ pro - gördeszka hardver:

Hogyan válasszak komolyabb gördeszka lapot?
    Hogyan válasszak komolyabb gördeszka felfüggesztést?
    Hogyan válasszak komolyabb gördeszka kereket?
    Hogyan válasszak komolyabb gördeszka csapágyat?
    Hogyan ne essek áldozatul adott gördeszka bolt eladói által alkalmazott eladási trükköknek, amikor az éppen aktuális raktárkészleten lévő gördeszka alkatrészt akarják rámsózni?

Milyen márkákból válogassam össze tételesen a komolyabb gördeszkámat, ha a trükközés a cél?
    Milyen márkákból válogassam össze tételesen a komolyabb gördeszkámat, ha a minél nagyobb sebesség elérése a cél?

Karbantartás:

A gördeszka részei - mi mi célt szolgál?
    Hogyan tartsam karban a gördeszka lapját?
    Hogyan tartsam karban a gördeszka gripjét/ smirglijét?
    Hogyan tartsam karban a gördeszka felfüggesztését/ függőjét?
    Hogyan tartsam karban a gördeszka kerekeit
    Hogyan tartsam karban a gördeszka csapágyait?
    Hogyan tartsam karban a gördeszka pivotnyél gumiharangját?
    Hogyan tartsam karban a gördeszka gumipogácsáit?

Haladó/ pro - trükkök, tippek:

Hol vannak Skateparkok Budapesten és vidéken?
    Hogyan Tic-Tac?
    Hogyan Manual?
    Hogyan Ollie?
    Hogyan ... stb. trükkök?

Creative - Freestyle:

Mi a legmenőbb minta/ felirat a gördeszka lapjának alján?
    Hogyan fessem meg a saját gördeszkám lapját saját ízlésre?
    Melyik a legjobb virtuális gördeszkás játék?

Saját kérdéseim:

Ez valós vagy fake? http://www.youtube.com/watch?v=o20GPrXh4IM
    A legjobb gördülési ellenállású csapágy valóban a Bone Swiss Ceramic?
    Pepperskate-nél jelenleg nincs, épp' most költöznek :) - hol lehet venni ilyet?
    Létezik-e olyan kerék, ami 28 mm-nél kisebb szélességű, 70 mm vagy azt meghaladó átmérőjű és 98-99 középkeménységű?

Most így hirtelen ennyi :) A saját kérdéseimre thx, ha mihamarabb kapok választ.

Ja és még valami:

Ha ügyes vagy, óriási látogatottságot érhetsz el és... a többit azt találd ki :))
  • csgery
    Nemtudom, meglássuk, csak annyit szeretnék, hogy ilyen kérdéseket tegyetek fel mégmégmégmég!:D
  • Muttley
    Tegnap hallottam 1-2 érdekes infot + estem 1 rohadt nagyot. ;)
    Megijedtem magamtól, h 3 mp-ig tudtam tartani egy tailmanualt és bedőltem az egyik irányba.
    Hiba volt.

Ilyen kérdésekre keresek most választ:

Melyik a leggyorsabb kerék utcára, ami még nem gyémánt keménységgel jelez minden egyes úthibát?
    Csapágy márkák között van-e tartósságbeli, gördülési ellenállásbeli különbség ha az adott ABEC 5-7-9-en kategóriákon belül külön-külön vizsgáljuk a márkákat?
    Ha egy normál deszkát és egy Cruiser-t azonos kerekekkel és csapágyakkal szerelünk fel, ugyanaz a deszkás, ugyanannyi push-off-fal, ugyanolyan sebességet ér el velük, ugye?

#2219: Skype címem van. Az msn-t nem használom. thx a felszerelés kieg.-t :)
    #2221: Egyedül csinálod mégiscsak? :) sg.hu-s aloldalként akarod vagy önálló weblapként?
  • csgery
    Na emberek!
    Eltűnök egykét napra... asszem összedobok egy oldalt, csak erre:D!
  • kikix12
    Ja megmég annyit, hogy elvileg a kemény gumipogiból a Bones a legjobb.
  • kikix12
    Látom belelkesültetek. :D Ha lehet én is beszállnék. :D Muttley akár küldhetnél is egy msn címet.
    Én még annyit tennék hozzá, hogy szerintem érdemes epoxy-s lapokat venni, mert tényleg sokat számít az a plusz erősített réteg, és hogy a Silver függők jók, csak az S class-osoknál nehéz kiszedni a beletört tőcsavart(mert ott ugye fordított). ;D
  • Muttley
    Nagyon csendben vagy. :)
    Mi legyen?
    Nekikezdesz, -kezdjünk?
    Segítsek?
    Mit?
  • Muttley
    Néhány dolgot már összegubiztam :)

skateboard alkatreszek

Az Element deszkák nagyon jóók de a függői nem.Elementes függőt ne wegyél.Inkább Silver-t wagy Tensor-t.

Ha adsz valamit a véleményemre, akkor Jart lapot veszel,de az Element is nagyon profi :), szerintem a függő nem olyan lényeges: Lehet Tensor, Venture, vagy akár Speed Daemons, csak az a lényeg, hogy egy már jól ismert cég gyártsa. Az Element függőt én sem ajánlom.

hát ismerősnek 1 hét alatt tropára ment a film függője .. Pedig csak olliezgatott

http://hbari.gportal.hu/gindex.php?pg=25746506&nid=4145126 - okos dolgok skate-ről.

Ha ajánlhatok: Baker, vagy Foundaion: )
    Foundation lapok mondjuk 15 be fájnak, de nekem elhiheted, hogy rettenet masszív lap, valamere már írtam, hogy kb 5 helyen van egész szépen bereccsenve, de így is műküdik, és olynan érkezéseket bír:D eszemmegáltőle:|..

Olcsóbból viszont Baker, vagy Sima.. Simával kapcsolatban rengeteg jót hallottam, a Baker meg egész jolműküdő lapocska:).

gumipogácsák ne a puhábbik fajtából legyenek, mert ha ahhoz hozzászokszok, akkor nehezebb lesz rászokni a keményre pedig az a jobb.

Függőkből Venture függőket ajánlanám. Szép színesek (van pink is), megbízhazó, erős, imbuszkulcsos tőcsavarral asszem mindegy
  • csgery
    Csak a hsz végén néztem, hogy ezt nekem írtad:D
    ÉS most hogy olvasom, picit kedvet kaptam hozzá (sőt, nagyon is!)
  • Muttley
    Krisztus előtt írtad, :)
    de ha gondolod, segítek összeállítani egy FAQ-t, vásárlási résszel kezdő, haladó, pro szinten mit igen és mit ne, ill. trükkök video linkkel stb.

Magyar nyelven csak fórum hsz.-ekből elvétve lehet innen-onnan összegubizni az okosat + a legtöbbek szemében "suhanc-sport". Én rajta vagyok, h az ellentét oldalát erősítsem. ;)
    A korosztályom pl. fosik, hogy nyilvánosan felsül és mit fognak szólni, így-úgy összetöri magát + az új dolgok iránti tanulási hajlandóság is csökken.
    Ők a plebsz :)
    Aki számít és érdekli, úgy is elkezdi korosztálytól függetlenül.
    Ha van tehát FAQ, máris egy lépés előre a szervezettség, rendszerszemlélet irányába.
    Nos?
  • Muttley
    Na, az első alkalom termése:
    - mindkét oldalra kiállás, jobbos-balos hajtás - Ettől függetlenül, Goofy vagyok. :)
    - fékezés
    - megállás
    - mindkét oldalon jobbos-balos kanyarodás
    - menet közben mindkét oldalon comb-vádli 90 fokos szöget zárva guggolás
    - teljes oldalvást állva a deszkán manual előkészítéseként néhány lépés előre (le is gyalultam az egyik szélét a board-nak)
  • Muttley
    Kössz. :)
    A Darkslide motivál engem úgy kb. 2080-ra. ;)
  • kikix12
    Szép munka! ;) Ha majd csúszkálsz akkor meg már úgysem számít. ;D
  • Muttley
    festés, lakkozás
  • skate00
    durva,
    matrica?
  • Muttley
    Nem volt 1xű, de megvan :)
    + 1 kis deck-design munka :)
  • kikix12
    Hát elvileg 13-assal kéne mennie.
    @Leho: Szerintem a cliché lapok nagyon jók. Főleg az epoxysok. Csak a zone - speed szakadás miatt most csak a zone árul és csak 2 féle van. Szal sztem én is vmi új mérka után nézek.
  • Muttley
    Ha nem elég erős a kéz, az f.szául legyalulja a csavaranya széleit. ;)
  • leho94
    én ilyen fogóval összeszorítottam és rángattam:D
  • Muttley
    Milyen kulccsal szeditek szét a kereket?
    12-es kicsi, 13-as nagy és b.szottul rá van húzva.
    Zoneshop-ban nem tudtak segíteni.
  • Muttley
    Meg is vagyunk! ;)
  • csgery
    Kezdésnek ideal. Egyedül a függők alsó részénél félnék, hogy a tengelynél eltörik. Nemnézki valami erősnek.
  • leho94
    nem tűnik rossznak, bár én annyira nem értek hozzá, hogy melyik a jó/melyik nem.
  • Muttley
    EZT néztem ki.
    Nem tűnik rossznak, s ha nem jön be a sportág, akkor el is tudom adni.
    Vélemények?
  • leho94
  • leho94
    amúgy nektek element lapokról mi a véleményetek? a blind lap nem igazán jött be, következő lapnak vagy plan b-t vagy elementet akarok. ha mindkettő szar akkor enjoi
  • Muttley
    Nem mondtam, h ilyet. ;)
    Csak sehol semmi erről. Jelentheti ez azt, h új dolog, vagy h divatkaka.
  • leho94
    szerintem a rendes deszkába gondolkodj:D
  • Muttley
    Na, ILYET még nem láttam. :)
    Ez olyan mint a Swifteken a borzasztó hangú kipuff, vagy jelentősége van a spec formának, tengelyhosszkülönbségnek?
  • leho94
    pont arra való:D majd ha már megy az ollie, 180, shove-itok akkor vegyél egy drágábbat, először úgyis csak szétkopna, kár sokat költeni rá
  • Muttley
    Elindulás, fékezést, megállást, gyorsan gurulást, stílusos szlalomot
    azzal is meg lehet tanulni jól?
  • csgery
    Én továbbra is híve maradok annak, hogy amit deszkázok, azt én a való életbe csinálom
  • skate00
    és meg soha nem játszottam még az EA SKATE eggyik részével sem,
    De Youtube, több száz videót megnéztem már,
    Box ot csak ez a 1 játék miadt vennék.
  • kikix12
    Én is videójáték miatt kezdtem el. :) Csak én a tony hawk's project 8 miatt. :D Amúgy szerintem meg lehet próbálni ebben a korban is. De készülj fel rá hogy ez egy "nehezen fejlődős" sport. Szóval nem éppen skate 3 szintű trükköket fogsz adni az első 1-2 évben. Ja és én is skate 3-azok. ;D
  • skate00
    Szerintem vegyél, egy 10 ezer forintos deszkát, Próbáld ki.
  • csgery
    fél év után ez több, mint elég!