Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
Sok verejték csurgott le a homlokomon, míg ezt a szintet is elértem, talán azért is, mert sajnos csak a saját képzésemre hagyatkozhattam, meg persze a kritikákra, amikbõl fejlõdhettem, de tudom, hogy hosszú út áll még elõttem.😊
Ne sajnáld, ne szabadkozz! Csak rajzolj! 😊
"Elõször sok kezet, lábat, csontot kell rajzolnom hogy a képzeletbeli/misztikus lények fizimiskáját meg tudjam alkotni, ráérek utána foglalkozni a lények pontos megformálásával. Gondolom a te rajzaid sem ugrottak be tetõtõl talpig egy pillanat alatt 😊"
Ez a helyes hozzáállás. Én türelmetlen voltam és egyszerre próbáltam mindent, ez nem jó hozzáállás... 😊
Beugrani beugrottak "egy pillanat alatt", a gond az volt, hogy visszaadni nem tudtam jól, mert nem volt meg hozzá a tudás.
Az ötleteimnek kb 30%-át vittem papírra, a többi fejben maradt, és fortyogott tovább. Annak a 30%-nak pedig 10%-át dolgoztam ki, a többi skicc maradt.
"- bár kételkedem hogy amúgy lenne-e hozzá képességem - meg rémít mások végtelen tudása😄"
Ezzel nem vagy egyedül, legtöbb emberben van egy egészséges(?) komplexus, egy riadtság, ami gátként lép sajnos fel (minden mûvészeti területre igaz)..
Mindig vannak/voltak olyan gátlástalan mûvészek akik ezt az érzést még csak nem is ismerik, kidolgozták a saját (támadhatatlan) szakmai alapjaikat, majd az egyéni stílusukat, "vizsgadrukk" nélkül és mindig is a világ legjobb mûvészének tartották magukat... a szó szoros értelmében. (festõk, zenészek, stb. pl.: Dali, Chick Corea, Pege Aladár, Miles Davis, stb stb..)
Nagy részük valóban az is lett... 😊)
"még bûntudatom is van ha ezek után nekiállok valaminek.."
ezt gyorsan felejtsd el! Ne másokra figyelj hanem magadra!
Csak alkoss!
<#vigyor2>#vigyor2>
röviden
magyarul, konyhanyelven: mimezis: a valóság másolása. (szigorúan véve itt az önkifejezés nem az egyén szintjén jelenik meg, hanem az alkotó természetnek való alárendeltséget jelenti)
Látszólag kreativitás nélküli másolás, pl egy arc, egy egészalakos anatómiai szobor, egy fotorealisztikus tájkép, ami egy ecsetvonással sem tér el a valóságban ott és abban az idõben szemmel látható valóságtól.
"kis kihagyás után": ez tovább emeli az elismerésemet. Általában sajnos gyengébbek a kihagyást követõ rajzaink, mint amikor folyamatosan alkotunk.
Ha rajztanár nézne rá, szigorú szakmai szemmel, azonnal találna benne több hibát, de ez már nem a "rajzszakköri" szint... 😊
Mindenképpen a legjobb munkák közé sorolom, amiket eddig itt láttam, gratula!! <#wave>#wave>

"nem köt le a mimezis úgy általában" -ezt hogy érted? mit jelent az hogy mimézis?:$
Misi az ezredes: Azt tudom hogy Ceruzával van rajzolva😄 én csináltam XD Mivel én még a lentebb említett "pár ceruzás korszakba" tartozom. 3h 2h Hb 2b 4b 9b radír lap üres szoba és egy vonalzó a másoláshoz. Próbálkoztam rajzolni magamtól és van pár ami kifejezõ lett, de végtelenül egyszerû 😊 összetettebb dolgok megálmodásába eddig bele se gondoltam, -bár kételkedem hogy amúgy lenne-e hozzá képességem- meg rémít mások végtelen tudása😄 még bûntudatom is van ha ezek után nekiállok valaminek de ezentúl nekiállok, ha lesz mondandóm és idõm egyaránt.
Fotorealisztikus rajzolást/festést meg lehet tanulni, nekem nem igazán a szakterületem, nem köt le a mimezis úgy általában.
A Dark / Groteszk mûvészet éppen az ilyen lényekrõl (és egyéb objektekrõl) szól. Ha - ahogyan írtad - a torz elméd alkot, akkor nincs szükséged másolásra. Ha meg másolsz, az már nem a Te torz elméd szüleménye, hanem másé.. 😊
Fantázia az egyetlen amit nem lehet tanulni. Fejleszteni lehet, de nagyon nagyon nehezen és lassan...
Általában ez valakinek vagy van, vagy nincs..
Ezt szerintem Ceruzával van rajzolva. Ez több ponton meg is látszik.
A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga. ... Hirosima '45 .... Csernobil '86 ...... Windows '95 ...
Mi a véleményed a fotószerû rajzok másolás nélküli készítésérõl? Ez az egyik célom..de csak nyáron rajzolok, iskola közben nincs olyan sok idõm rá. azt hiszem le kell tennem róla ha több éven át kéne gyakorolni ehhez, habár kitudja😊
a másik célom hogy olyan elvetemült lényeket vessek papírra amit az én torz elmém alkotott😄 ez is ilyen, de kénytelen voltam másolni, mivel egyenlõre nem tudok magamtól rajzolni ilyesmiket.

huh... 11 éve követtem ezt el.. 😊 én is öreg sam...
A gyermek anatómiája jelentõs eltérést mutat a felnõttekétõl (testarány, koponyafelépítés, koponyacsontok arányai stb) ezt külön kell tanulmányozgatni, ha gyermeket akarsz rajzolni. (ajánlom Barcsay Jenõ Mûvészeti anatómiá-ját az alapok tekintetében, de abban a gyerek anatómia csak érintõleges, inkább a neten keresgess)
Tanács: NE akadj le egyetlen rajznál! Ez jó indulás, megvan az irány, így sikerült, fogadd el, tedd félre, csináld a következõ rajzot, majd a következõt...
A tizediknél ha visszanézed majd az elsõt, meglepõdve veszed észre azokat a hibákat, amiket most nem látsz.
Tanulmányrajzoknál nem a háttér a lényeg.
Elsõdlegesek a (helyes anatómiai) arányok és formák helyreillesztése a térben, majd a térszerûség elérése a megfelelõ tónusokkal, a fény/árnyék viszonyok.
Arányok, arányok, arányok!
Erre koncentrálj.
Ha "szarvakkal" akarsz egyedit alkotni, akkor se feledkezz meg az alapokról, az arányosságról.
Groteszk / Dark tanulmányaim alatt mondta a tanárom, hogy "a groteszk lényege a torzítás, de eltorzítani valamit csak az tud aki anatómiailag helyesen is meg tudja rajzolni a témát". Csak azt tudod torzítani amit megismertél torzítatlanul is.
Egy gyenge alvázra se lehet/érdemes jó autót építeni.
Ezzel nem azt mondom, hogy ne kisérletezgess, és ne "önkifejezz" (mert a sorozatos tanulmányrajzolás tényleg piszkosul unalmas), hanem csak azt, hogy (az önkifejezés mellett) ne próbáld lerázni a kötelezõ szabályokat.
Én pont ilyen türelmetlen vagyok, így ezt akár magamnak is címezhetem.. 😊
második komolyabb próbálkozásom az arcokkal. arra gondoltam hogy megpróbálok ördögszarvakat rajzolni rá, a lehetõ legélethûbben de nem merek nekiállni se.. Az is zavar a rajzot illetõen, hogy a kép eredetileg is világos, én sem mertem hát több sötétséget vinni benne, mégis árnyékot kéne vetnem a világos színû homlokra hogy látszódjanak a szarvak. Továbbá a rajz is csak vázlatnak tûnik a sok üresen hagyott rész miatt... Nem tudom mit kéne kezdenem vele, segítséget kérek 😞 és remélem nem szakítom meg ezzel az olajfestményekrõl folytatott beszélgetést.
Minél kevesebb festéket szedsz így ki kupakba annál nagyobb a száradás sebessége, tehát szükség lehet lassítóra (bár ez fõleg akrilra igaz).
Ecsetekkel ne spórolj!
Kelleni fog, nem két darab.
(nekem van itt hirtelen kb 50-70 db..)
nem csak az egyes színek miatt hanem eleve az ecsetformák és méretek miatt is, másra kell a laposecset mint a gömbecset, másra kell a ferde, a mázoló, és az se baj ha néhány szintetikus is van nem csak szõrecset....
Persze nem kell most hirtelen 20 ecsetet venned, de egy kevés lesz... 😊
másik kérdés: olajjal egybõl tubusból festek de sajna sokkal nehezebben kenõdött mint amire számítottam. gondolom fel kéne picit oldani. mivel lehet? hogy egy kicsit jobb kenõdjön mert egybõl tubusból nehézkes. mondjuk bob ross videóiból elknézve õ tubusból fest, nem hiszem h õ felhigította vmivel. és palettán hogy lehetne ezt kivitelezni? mert ugye akkor elfolyna...vagy a másik h nem higítom fel annyira. vélemény? help?<#wow2>#wow2><#wow2>#wow2><#wow2>#wow2>
Ecsetet mosni langyos szappanos vízben kell ha már nem akarsz aznap festeni.
Amúgy meg terpentinbe kell mártani ha le akarod mosni festés közben. A terpentint is le kell mosni festés után szappanos vízzel mert felzabálja az ecsetet.
De javaslom vegyél több ecsetet és legyen minden fõbb színnek külön egy.
www.czekoart.hu
Amúgy ne akarj pont olyat csinálni mint más, inkább gondold újra és rakd bele magad. (fõleg, hogy szerintem elég giccsesek a bob ross képek)
www.czekoart.hu
Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"
vagy te magad kevered ki az alapozót, én krétásat csináltam annó de szerintem ezek macerás dolgok ha most csak 1-2 képet akarsz csinálni próba képpen és nem is olcsóbb ha nem jön be és dobod ki a maradékot.
Tehát szerintem elsõ lépésnek vegyél 1-2 alapozott rámázott vásznat és próbáld ki milyen, bejön e? Aztán ráérsz venni vásznat amit te magad feszítesz és alapozól.
Amúgy az alapozót meg kell hagyni száradni, pont aza lényege, hogy impregnálja a felületet.
Kérdezted még az oldószert, nem nem kell feltétlenül terpentint adni hozzá, fõleg, hogy erõs a szaga és idegölõ hatása van ha nem jól szellõzõ helyen pingálsz. Szokták csak lenolajjal használni, esetleg egy kis gyorsítót rakhtsz bele és nem fognak kiutálni a lakásból😊
(bár én imádom a terpentin illatát😊)
Jah és a festékbõl tudom, hogy drága de véletlenül sem a legolcsóbb szart vegyed mert egész életedre megutálod a festést. vegyél jóminõséget és ne hagyd rábeszélni magad 30különbözõ színre elég kb 6-7 alap asmibõl tudsz keverni aztán bármit.
www.czekoart.hu
Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"
-képre és rajzra egyaránt értve (:
A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga. ... Hirosima '45 .... Csernobil '86 ...... Windows '95 ...
A mozdony és a kocsi találkozásánál lévõ ajtók üvegénél(ferde közteselem) majd oda kell figyelni a helyes perspektívára (párhuzamosok, stb). Bár ez még nyilván egy vázlat..
Egyébként "izgalmas" forma.
Teljesen saját ("saját kútfõbõl?" - mesterem szavaival.. 😄 )?

"smooth"-olni
Alapozáshoz használj széles mázolóecsetet, vagy nagyon nagy laposecsetet, és többször kend fel, több rétegben, ne akard egyszerre.
Száradási idõt hagyj a rétegeknek.
Festõhengerrel is lehet próbálkozni, azt viszont gyorsan ki kell mosni.
lehet h hülyeséget modntam, ha igen akko javítson ki vki<#beka2>#beka2><#beka2>#beka2><#beka2>#beka2><#buck>#buck><#buck>#buck><#szomoru1>#szomoru1>
Egyrészt a nyers vászon nem titániumfehér színû, hanem barnásszürke, így ha teljesen tisztán akarsz rajta színeket látni/keverni akkor fehérre kell "varázsolnod".
Másrészt a nyers vászon durván texturált, nem sima felszínû, nagy nedvszívó képességgel, nyersen lazúrozni nem lehet rajta (szétfolyik a festék, életlen lesz, kontúrokat nem is tudsz felrakni), ha teljes mértékben impasto technikát használsz akkor ugyan lehet rajta "kõmûveskedni", de ekkor sem ajánlott az alapozás elhagyása, mivel a pasztózus technika használata sem kizárólagos egy vásznon, van ahol vékonyabb réteget kell felvinni stb.. (ha egyszerre egyetlen vastag réteget viszel fel valahová ott a festék a száradás közben eltérõ mértékben tágul a belsõ és a felszíni régiókban, így megrepedezhet a felszíne, a belseje meg nagyon lassan köt majd meg (az erõs direkt napfényben szárítás ugyanezt csinálja, kerülni kell), egy egyenetlen viselkedésû réteget kapsz amit nehéz kezelni).
Vagy veszel elõre alapozott impregnált lemezt, vagy vakrámára feszített alapozott vásznat, vagy nyers vásznat, amire neked kell felvinned egyenletesen (akár több részletben) (akrilnál pl egy Gasso-s) réteget, ami nem szívja be rögtön a festéket, sima alapfelületet ad, illetve tiszta semleges fehér színû.
Több mûvész/tanár javasolja azt, hogy a gyárilag alapozott vásznat, impregnált lemezt még egyszer alapozzuk le a használandó akril festék titániumfehér színével, így lesz tökéletesen "kompatibilis" (jobb szót nem találtam) a festményünkkel az alapfelület.
Van egy köztes megoldás: Ha elõre tudod, hogy milyen színvilágú lesz a képed, akkor azzal a színnel vékonyan egy majd még egy vastagabb réteggel alapozol, majd hagyod száradni.
Ezzel vigyázni kell mert a tájképeknél, fényeknél nincs hová visszavezetni világos tónust azaz nem tudsz fehéres ragyogást elérni ott ahol kell, csak új fedõréteg felvitelével.
Mindez téma függõ.
(én pl alapozott feszített vászonra vagy merev impregnált lemezre festek, amit egy általam választott színnel alapozok - vékonyan, mivel általában sok réteggel dolgozom.)
Fényeknek nem igazán hagyok fent alapfehéret (nem abban a mûfajban mozgok ahol szükséges) viszont ha tájképet, csendéletet, portrét festesz akkor mindenképpen ajánlom a fehér alapozást.
Olajban nyilatkozzon más, én akrilban mozgok.
Ha vizesen vinnél fel lazúrozást, azt lehet, de minél vékonyabb a felvitt réteg annál gyorsabban szárad.
Ha akrillal akarsz ilyet, akkor piszkos gyorsan kell dolgoznod, és (lehetõleg) hiba nélkül.. 😊
am kösz minda2töknek a segítséget!!<#nevetes1>#nevetes1><#nevetes1>#nevetes1><#taps>#taps><#taps>#taps>
Rengeteg szakirodalom van (a neten is) az olajról meg az akrilról, mindkettõnek megvan a maga története, tulajdonságai, viselkedése, kezelési szabályai, praktikái, segéd- és kellékanyagai.. és, hogy mire alkalmasabb inkább, mint a másik.
Segítünk ha kell valami, de az egész sztorit senki nem fogja neked ide beírogatni.. 😊