Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ja igen, majdnem lemaradt. Kockra rajz
Köszönöm a tanácsokat! Ma megpróbáltam egy kockát, árnyékolással. Mi a véleményetek róla? Bár a scannerem nem pont úgy olvasta be, mint amilyen valójában, de nagyjából ilyen. Most már egy ideig nem fogok berakni semmit, csak gyakorlok szorgalmasan, és talán egy pár hónap múlva már jobb rajzokkal tudok majd szolgálni 😊
egyetértek. ne portrérajzolással kezdj. ha még az árnyékolást nem sajátítottad el ekkor egyszerûbb, sokkal egyszerûbb fiormákkal kezdj. mondjuk rajzolj egy kockát, aztán hengert, aztán gömböt. szép lassan az alapokat begyakorlod és akor már menni fognak az összetettebb dlgok is. hiszen, ha belegondolsz a fej is összeépíthetõ ilyen egyszerûbb formákból, de télleg ne a portrérajzolással kezdj, mivel ott már másra kell figyelni(arányok, formák, szem kidolgozása stb.).
szerezz be különbözõ keménységû ceruzákat, legyen egy 8b, 4b, hb, 4h. ezekkel kb el tudsz boldogulni egy ideig, aztán ha komolyabbra fogod akkor jöhet mindenféle, de nem kell egyenlõre a sokféle. elég ez a 4.
szerezz be különbözõ keménységû ceruzákat, legyen egy 8b, 4b, hb, 4h. ezekkel kb el tudsz boldogulni egy ideig, aztán ha komolyabbra fogod akkor jöhet mindenféle, de nem kell egyenlõre a sokféle. elég ez a 4.
Én az elsõ tippet szoktam használni, a lehetõ leghatékonyabb technika amivel dolgom volt, de persze egy kis radírdarabbal nem lehet olyan precízen radírozni, mint egy kézhezálló radírral (radírrúddal), persze ez is csak gyakorlás kérdése. 😊
barátomnak még a rotringot is kikellet hegyezni a mûszaki rajzhoz, hogy elfogadja a tanár😄
Amúgy a sima szélragasztó is jó maszkoláshoz és az nem drága, érdemes kézzel áttapogatni a ragasztós felét hogy ne tapadjon túlságosan, ez inkább vékonyabb lapoknál érdekesebb.
Amúgy a sima szélragasztó is jó maszkoláshoz és az nem drága, érdemes kézzel áttapogatni a ragasztós felét hogy ne tapadjon túlságosan, ez inkább vékonyabb lapoknál érdekesebb.
www.czekoart.hu
Két (jó) tippem van számodra:
-Végy egy közepesen lágy vagy közepesen kemény radírt és sniccerrel vágd le az "orrát"; így kapsz egy éles radírt, amivel elég jól lehet dolgozni egy darabig. Ha elkopott megint vágsz belõle.
-A másik tuttter tipp: Fogsz egy (vagy több) papírdarabot és odailleszted a radírozandó felület mellé vigyázva radírozásnál ne mozduljon el, mintegy kimaszkolod, amit féltesz a radírtól. Használhatsz kék színû skotch ragasztószalagot is. Ez utóbbi nagyon hálás, ha ügyes vagy többször vissza lehet szedni és leragasztani, de elég drága eljárás, viszont kényelmes, mert ha leragasztod, akkor akár sniccerrel/szikével óvatosan ki is vághatod a bonyolultabb formákat/befoglaló poligonokat, amit akarsz... A laposkoz meg elég 1-2 xerox és olyan méretûre tépkeded, hogy kényelmes legyen használni - csak hogy ne bonyolítsuk túl. 😊
(én annó ezeket használtam építészeti ábrázolásnál... pasztell technikánál jól jött, de grafit rajzokhoz is jó. Mûszaki rajzoknál nálunk csak rotring vagy csõtoll volt az elfogadott, utóbbinál meg nem számít a maszat, mert úgyis átmész az egészen radirral a végén.) Ha meg párhuzam vonalzózol: szórj a lapodra egy kis lisztet. Szerkesztésnél nem zavaró, de a vonalzókat eltartják annyira a lisztszemek, hogy ne maszatolja olyan intenzíven a tologatás a rajzodat... Vannak még tippek, de egyelõre már ez is több, mint kettõ! 😊
-Végy egy közepesen lágy vagy közepesen kemény radírt és sniccerrel vágd le az "orrát"; így kapsz egy éles radírt, amivel elég jól lehet dolgozni egy darabig. Ha elkopott megint vágsz belõle.
-A másik tuttter tipp: Fogsz egy (vagy több) papírdarabot és odailleszted a radírozandó felület mellé vigyázva radírozásnál ne mozduljon el, mintegy kimaszkolod, amit féltesz a radírtól. Használhatsz kék színû skotch ragasztószalagot is. Ez utóbbi nagyon hálás, ha ügyes vagy többször vissza lehet szedni és leragasztani, de elég drága eljárás, viszont kényelmes, mert ha leragasztod, akkor akár sniccerrel/szikével óvatosan ki is vághatod a bonyolultabb formákat/befoglaló poligonokat, amit akarsz... A laposkoz meg elég 1-2 xerox és olyan méretûre tépkeded, hogy kényelmes legyen használni - csak hogy ne bonyolítsuk túl. 😊
(én annó ezeket használtam építészeti ábrázolásnál... pasztell technikánál jól jött, de grafit rajzokhoz is jó. Mûszaki rajzoknál nálunk csak rotring vagy csõtoll volt az elfogadott, utóbbinál meg nem számít a maszat, mert úgyis átmész az egészen radirral a végén.) Ha meg párhuzam vonalzózol: szórj a lapodra egy kis lisztet. Szerkesztésnél nem zavaró, de a vonalzókat eltartják annyira a lisztszemek, hogy ne maszatolja olyan intenzíven a tologatás a rajzodat... Vannak még tippek, de egyelõre már ez is több, mint kettõ! 😊
Milyen radírt ajánlotok, ha azzal milliméter pontosan akarok radírozni? Mûszaki rajzhoz kéne, amik vannak nekem, azok ilyenre nem igazán használhatók.
vegyel gyurmat es probalj vmi formakat krealni meg vehetsz egy babat is es vilagitsd meg egy asztali lampaval.
Aztan probald ujra 😊
Aztan probald ujra 😊
the world is mine
"Továbbra is csak egy nyelvet tanítottak ezután?" Igen, mert én szakmunkásképzõben tanultam <#vigyor>#vigyor>Ma megpróbálkoztam volna egy portré vázlattal, fõleg az árnyékolást próbálgattam volna. Borzasztó lett ez is.

5 évig tanultam ált. ban németet én is és cask ennyit tudok: Darf ich bitte aus klo? (Kimehetek WC-re?)
én minimum 5 évig tanultam általánosban németet. Csak a gimnázium 4 évében tanultam angolt (meg németet is), és melyikbõl tettem le a középfokút? Hát angolból 😄 Neked miért kellett a németet választani? Továbbra is csak egy nyelvet tanítottak ezután?
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
ééééééértem. hát ez baj. nagyon sok oktatóanyag angolul van, németet sajnos nem is találtam.:/ pedig az az oldal nagyon jól leírja hogy mit hogyan. kréj meg egy ismerõst aki tud angolul hogy fordítsa le...más nem tok mondani
Igen, sajnos általánosban németet tanultam, és azt kellett tovább vinnem, amelyik nyelvet ott tanultam.
sztaki szótár kiterjesztés az adott böngészõbe (vagy gyatrább eredményért az egész szöveg google fordítóba😊
az utóbbiból durván talán lehet érteni valamit, bár nagy asszociációs készség kell hozzá😊
az utóbbiból durván talán lehet érteni valamit, bár nagy asszociációs készség kell hozzá😊
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
lightjack: Köszönöm a linket, de sajnos nem nagyon tudok angolul :S
áhh dehogy😄 lemész tescoba és veszel egy Blu-Tacket. gyurmaragasztóként árulják, de erre a feladatra is tökéletes. én mindig azt használom.
merdo, javaslom nézd meg ezt a tutorialt. én innen nagyon sokat tanultam a szõrkészítésérõl. 3 oldal van, ott kell alul váltani. azért mondom mert én elõször nem vettem észre😊
merdo, javaslom nézd meg ezt a tutorialt. én innen nagyon sokat tanultam a szõrkészítésérõl. 3 oldal van, ott kell alul váltani. azért mondom mert én elõször nem vettem észre😊
Ilyen formálható radírt nehéz beszerezni??
http://www.youtube.com/watch?v=NiiaR3JU9x8
http://www.youtube.com/watch?v=NiiaR3JU9x8
Hát igen, Yetinek is mondható 😄
Subakka: Köszi a tippet, és szerinted mivel kezdjem?😊
Megpróbáltam kicsit élethûbb szõrzetet csinálni (rotring-al), nem tudom hogy sikerült, döntsétek el ti! Ezt már nem rakom be, csak a egy linket adok hozzá. Ja és köszi a türelmet és a segítséget! 😊
Tehát a kép
Subakka: Köszi a tippet, és szerinted mivel kezdjem?😊
Megpróbáltam kicsit élethûbb szõrzetet csinálni (rotring-al), nem tudom hogy sikerült, döntsétek el ti! Ezt már nem rakom be, csak a egy linket adok hozzá. Ja és köszi a türelmet és a segítséget! 😊
Tehát a kép
Lightjack: köszönöm a véleményed én is látok benne 1-2 hibát meg túlzást de úgyis majd akarok ebben a stílusban alkotni ezt végül is csak másoltam 😊
Merdo: köszönöm 😊, jók lesznek ezek csak gyakorolni kell, amit javaslok: nézz meg 1-2 rajzfilmet ne úgy mint rajzfilm hanem h mégis h csinálták az alakokat, karaktereket, a rajzfilmekben van a legegyszerûbb megjelenítési mód és ebbõl kiindulva lehet komolyabb részletesebb rajzokat csinálni ... mondjuk ez csak az én véleményem 😄
Merdo: köszönöm 😊, jók lesznek ezek csak gyakorolni kell, amit javaslok: nézz meg 1-2 rajzfilmet ne úgy mint rajzfilm hanem h mégis h csinálták az alakokat, karaktereket, a rajzfilmekben van a legegyszerûbb megjelenítési mód és ebbõl kiindulva lehet komolyabb részletesebb rajzokat csinálni ... mondjuk ez csak az én véleményem 😄
ಠ_ಠ
Köszönöm a gyors választ, meglesz a gyakorlás!
És megfogadom azt a tanácsodat is, hogy egy kész rajzod ne javítgassak.
Mai próbálkozásom eredménye egy majom lenne, de nem is tudom mi lett belõle...

És megfogadom azt a tanácsodat is, hogy egy kész rajzod ne javítgassak.
Mai próbálkozásom eredménye egy majom lenne, de nem is tudom mi lett belõle...

ez valóban nem árnyékolás, ez maszatolás, ami ritkán feldobhatja a rajz minõségét, de ebben az esetben nem. az árnyékolás más dolog.nehéz elmagyarázni az árnyékolás fogalmát. talán úgy lehetne elmagyarázni, hogy a tónusfokozatok és tónuskontrasztok különbsége egy rajzban. nemtom igazából nem tudom elmagyarázni mi az az árnyékolás, mert szerintem ez egy teljesen magától érthetõdõ dolog. van egy pont ahonnan a fény jön, ott az a rész világosabb, mert több fény jut oda, a túloldala pedig sötétebb. a legkönyebben ezt gyakorolni a kockán lehet, mivel ott nincsenek barázdák, nem dimbes dombos.
UI: ha egy rajzzal kész vagy, akkor rakd félre, ne kezdj el rajta javítgatni, csinálj újat. kockológiázz sokat hogy megértsd az árnyékok "mûködését".
UI: ha egy rajzzal kész vagy, akkor rakd félre, ne kezdj el rajta javítgatni, csinálj újat. kockológiázz sokat hogy megértsd az árnyékok "mûködését".
Subakka: Jólett nagyon!
Megpróbáltam kicsit javítani a legutóbbi rajzomon, kérdés az, hogy jó, vagy rossz irányba!? Bár most, hogy utólag nézem ez nem is árnyékolós, hanem inkább maszatolás... Na mindegy, azért beteszem.

Megpróbáltam kicsit javítani a legutóbbi rajzomon, kérdés az, hogy jó, vagy rossz irányba!? Bár most, hogy utólag nézem ez nem is árnyékolós, hanem inkább maszatolás... Na mindegy, azért beteszem.

Az oktatós fórumról egy képregény készítõs könyvben láttam ezt a képet és megtetszett aztán lemásoltam látásból igaz nem teljesen ugyanaz de na 😄
Gyúrunk Vazze'?! (ha kell berakom az eredetit is, és tudom h nagyon zsiráf nyaka van 😄😄)
Gyúrunk Vazze'?! (ha kell berakom az eredetit is, és tudom h nagyon zsiráf nyaka van 😄😄)
ಠ_ಠ
Azt azért nem mondanám, én elkezdtem olvasni a könyvet meg úgy belemerültem és érdekes dolgok vannak benne mûküdhet is csaj több idõt kellene rá szánni /vizsgaidõszak volt akkor annyi telett azóta nem tértem rá vissza/
Hát én nem szoktam rajzolni. És ha írok akkor sem ceruzával. Szóval nem nagyon használom. 😊 De ha tényleg jól radíróz és pontosan.
Szóval ez olyan átverõs dolog?<#rinya>#rinya><#vigyor>#vigyor>
Nos valakinek a jobbagyféltekés módszerrõl vélemény?
És mi a véleményed mert nekem csak 1 órás tapasztalatom van (bár lehet,hogy ennyibõl is meg lehet mondani)<#smile>#smile>
Szívesen mindenkinek, de az érdem Desiderata -é aki létre hozta és megkereste a cuccokat.😊
Nem is találtam meg a fórumot kijelentkezve mert magán fórum, legalábbis ezt írja.
Ma vettem egy radírstiftet kõkemény 360 ft-ért 😊 nagyon szépen és precízen lehet vele dolgozni a normál vagy gyurma radírokhoz képest.
A típusa EH-100P akit érdekel, tulajdonképpen úgy müködik mint egy rotring csak radír van benne 3 betét bele 300 ft az sem egy nagy összeg. Link
Nem is találtam meg a fórumot kijelentkezve mert magán fórum, legalábbis ezt írja.
Ma vettem egy radírstiftet kõkemény 360 ft-ért 😊 nagyon szépen és precízen lehet vele dolgozni a normál vagy gyurma radírokhoz képest.
A típusa EH-100P akit érdekel, tulajdonképpen úgy müködik mint egy rotring csak radír van benne 3 betét bele 300 ft az sem egy nagy összeg. Link
És tényleg 😄 köszöntem szépen. rá nem jöttem volna.
Óh, nagyon szépen köszönöm! Jó sok anyag van benne. Ja igen, gondolom ti is hallottatok már a jobbagyféltekés rajz technikáról. Nektek mi a véleményetek róla? Tényleg lehetne fejlõdni, ha mondjuk megvenném a könyvet?
de😊 csak bejelentkezve
jaj ez a link nem mûködik
Merdo és mumeen katt IDE
Ajánlom nektek a 4, 12, 17 hsz-ben lévõ dolgokat.<#wave>#wave>
Ajánlom nektek a 4, 12, 17 hsz-ben lévõ dolgokat.<#wave>#wave>
Köszönöm a válaszokat! Esetleg valami oktató anyagot tudnátok nekem ajánlani? Jó lenne, ha magyar nyelvû lenne. Egyáltalán van ilyen? 😊 Csinálnám én az árnyékolást is, de fogalmam nincs, hogy hogyan kell :S
megint csak azt tudom mondani: a legtöbb rajz egybefolyó, nehezen kivehetõ. persze ezek régebbiek, de itt is látszik hogy még nincs meg az az igazi tónuskülönbség...viszont a legutolsó rajzodnál a baloldali beduin vagy nemtomki tetszik, az sokkal jobban kivehetõbb mint a többi. gyakorolj és folytasd!
Mi tagadás elég béna lett, de ez normális ,hisz valahol elkell kezdeni.Az elején mindenki küzd de kitartó gyakorlással és erõs akarattal mindent meglehet tanulni, és röpke 20 év múlva el sem fogod hinni hogy ezt te rajzoltad. <#vigyor3>#vigyor3>
Az a lényeg hogy ne add fel.(próbálkoz meg az árnyékolással , sokat dobna rajta)
Az a lényeg hogy ne add fel.(próbálkoz meg az árnyékolással , sokat dobna rajta)
Ok,18<#whatever>#whatever>