Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

lightjack
nah akkor egy kis tanácsot szeretnék én is kérni a szakértõtõl: ha én jobb kezes vagyok akkor melyik irányban kéne papírforma szerint satíroznom?

theone91
Tényleg felejtsük a füzetpapírt...

Zocsi
Az a baj ha fordítva satírozol, hogy a csuklóízületed körül forgatod a ceruzát, ami pici képekhez jó, mert erõsen limitált a vonalak hosszúsága, és visszatartja a fejlõdést. Ha szép hosszú és egyenes vonalakat is akarsz majd valaha tudni húzni, akkor ahhoz majdnem merev csukló kell és könyökbõl/vállból mozgatod a kezed és így a pennát.

(Emlékszem mikor 5-6 éve nekünk magyarázták ezt és megtiltották hogy fordított tartásban rajzoljuk, akkor baromi kényelmetlen volt, mert nem azt szoktam meg. Sõt tetézték azzal is, hogy még a lapot sem volt szabad forgatni, mondván hogy ne csak egyféle kéztartással tudjunk rajzolni... Aztán belerázódtam és ma már nem is akarok másképp. Jobb kezes vagyok, ami a rajzolást illeti (én pl. billiárdozok bal kézzel, meg ha puskát kell tartani azt is kényelmesebb úgy - érdekes) és /// tónusozok. Természetesen késõbb engedték, de a jó rajz alapja a diszciplína, melyet csak szenvedések és gyakorlás útján szerezhet meg az ember. Ha megy valami, akkor lépj csak a következõ szintre, mert tudod, hogy úgy is/máskép is meg tudod csinálni...stb.stb...
A másik meg a rajzok mérete, mert erre is tettem utalást. Az a jó minél nagyobb. Egy krokihoz mondjuk elég az a/4-es méret, de egy komolyabb rajz a/3+. Anno gimiben mi szinte mindig a/2-es lapokra toltuk függetlenül attõl, hogy csendélet, enteriõr, portré, akt egyéb történet volt. Kellett egy kis idõ mire megszoktuk...:)
Egyetemen más volt a helyzet. Ott erõsen limitálta az idõ, nameg a téma szükségszerûsége a formátumot (jellemzõen inkább a3).)

Mellesleg a képedrõl:
Nekem tetszik. Igaz én spec. másképp használom a tónusozást, nem csak szigorúan egy irányba, de van olyan ismerõsöm, aki így tolja, most a kisképzõre jár. Nekem ez a stílus túl rideg, jobb szeretem ha tele van lazasággal a dolog... Hajrá!

lightjack
merdo, úgy tûnik még mindig nem fogadod meg a tanácsainkat. megint egy olyan dologgal próbálkoztál, amit persze hogy nem tudsz megfelelõen emgcsinálni, mert az alapokat nem tudood. az árnyékolás itt is hiányzik, az pedig az alapvetõ eleme a helyes portrérajzolásnak. ne a legnehezebbel kezdj, mert ha azzal kezdesz, akkor sosem tudsz továbbjutni, mert nem tudod az alapokat! nem tudok én se már mást mondani, hogy ne a portrérajzolással kezdj mert az bitang nehéz. télleg elõször az alapokkal próbálkozz, rajzolgass kockát, gömböt, hengert és árnyékold különbözõ szemszögekbõl. mást már nem tudok mondani, ha nem fogadod meg a a tanácsunkat, akkor nem kell. csak úgy sokkal könnyebben tudnál fejlõdni.

#13252 - milyen színesceruzákat használsz? mi a márkája? portrérajzolás színesben itt egy nagyon jó példa. am te honnan tanultál meg így színesben? mert én is gondoltam rá hogy színesceruzát kipróbálom, mert tetszik. csak az a baj hogy fogalmam sincs, hogy kezdjek bele a tanulásba. szal ha tudsz esetleg vmi tanácsot, vagy oldalt ami leírja hogyan kell színesben a dolgokat, azt belinkelhetnéd, megköszönném:) amúgy a rajzod bitang jó lett télleg GRAT, nagyon jól csinálod:) am hány éves vagy?

#13247 - szerintem úgy satírozz ahogy jobban esik. én is így vagyok a bal kezemmel. szinte mindent a jobb kezemmel csinálok, de van pár dolgot amit ballal (porszívózás, seprés XD nahjo de télleg:D). szal úgy satírozz ahogy jól esik, mindig úgy jobb szerintem ahogy a természetesebb.

Bepróbálkoztam egy Bud Spencerrel. Talán egy nagyon nagyon picit lehet látni, hogy õ lenne... Egyébként nagyon jók a rajzok srácok!
III dOMINO III
Elõszöris köszönöm a túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket,a csócsfényesek pedig pukadjonak meg!<#eplus2> JÓLVAN NO, CSAK VICCELTEM.

Az van, hogy élõben nem ennyire sötét.Sajnos megint a rossz fényviszonyok miatt lett ilyen a fénykép, amilyen.Ettõl függetlenül tényleg nincsenek meg azok az igazi csúcshények , nemtom talán mert töbnyire nagyon beárnyékolom,majd megpróbálok a jövõben egy kicsi jobban odafigyelni erre, hisz már nem elõször említettétek.

A festésre még úgy érzem nem igazán értem meg , de színes ceruzával már kacérkodom , van egy pár autós képem amit színesben kiviteleztem.

Most az igazi cél az élethpõ, szines portré elkészítése, de nagyon nehezen tudom eltalálni a reálisnak ható bõrszint , esetleg ha valakinek van valami tanácsa , tapasztalata ebben a témában örömmel fogadnám.

Itt egy színes darab:

MANOWAR
Csúcsfények ide vagy vagy oda.... :) igényes szép rajz lett.<#eljen>

<#beka2> #13249

Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad! Törvények helyett>>>Megoldás; Érzelmek helyett>>>Logika Aki ura az érzelmeinek, az egész világot meghódíthatja.

Most szerintem otthon radírozgatja, hogy megfeleljen maximalista elvárásainknak:)

Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad! Törvények helyett>>>Megoldás; Érzelmek helyett>>>Logika Aki ura az érzelmeinek, az egész világot meghódíthatja.

theone91
Szép, nagyon jó. Csak egy-két helyen hiányoznak az éles árnyékok. :)

Sziasztok,
Múltkor tanácsokat kaptam a satírozással kapcsolatban, miszerint balkezesként így: \\\ kéne satíroznom. Itt egy példa ezzel a módszerrel milyen lett... hát nem tudom... :S
A legnagyobb problémám az, hogy kényelmetlennek érzem ezt a satírozási irányt, a másik irányba (tehát ///) sokkal "szívesebben" satíroznék. Nem tudom az számít-e, hogy igazából a jobb kezemmel sokkal több mindent csinálok, jobb a domináns oldalam (jobblábas vagyok), és a bal kezemet rajzhoz-íráshoz meg pár dologhoz használom csak.

lightjack
Zocsival értek egyet én is, az valóban hiányzik belõle, de tényleg szép munka! Az arca nagyon szépen lett kidolgozva, ráesõ árnyék is tetszik. Csak az a kár hogy ezeket nem fested. Színesben sokkal jobban néznének ki. Én is azért kezdek már ráunni a grafitra, mert egyszerûen unom a behatároltságát(úgy értem, hogy csak a fehértõl-feketéig tónusban lehet gondolkodni, nem lehet belerakni élénk színeket, mint például a #13211 hozzászólásban belinkelt képen). Nem akarsz véletlenül festeni?<#vigyor4><#vigyor4> Amúgy tehetséges vagy, tetszenek a rajzaid! Grat hozzá!<#taps><#taps><#taps><#taps>

Zocsi
Megérte, szép munka.

(Kár hogy nem másztál bele radírral itt-ott, hogy legyenek hófehér csúcsfények. Fém részeknél, a bõrvérten éa a csuhán jól mutatna szerintem.)

ez nagyon jó:)

III dOMINO III
Sajnos már eléggé régen rajzoltam és nem emlékszek rá pontosan ,de olyan 6-7 óra lehetett persze nem egyhuzamban.

Eleinte úgy gondoltam , ha leülök a papír elé addig nem kelek fel elõle, amíg be nem fejezem(no ez eléggé rosz taktika, mivel a végére már nagyon beleunok), utána rájöttem hogy sokkal jobb a végeredmény ha több napra bontom le a procedúrát.
Persze megrendeléseknél , fûleg ha egy csomó összeszalad , ez a filozófia ugrik és átálok futószallag üzemmódba.

Az alábbit olyan egy hétig csináltam 1 - 1,5 órás blockokban asszem megérte a fáradságot, de ez valójában a ti tisztetek eldönteni.
Szóval,megérte vagy sem?

Zocsi
DE.<#bdead>

Nyugi, csak viccelek! ;)
Szerintem tök jó, ha az alkotó is elmondja a mûvérõl a saját gondolatait, mert az a végeredmény jobb vagyis inkább személyesebb megismerését teszi lehetõvé. Ez persze nem mindig elõnyös, mert vannak olyan alkotások, ahol nem feltétlen jó a plusz magyarázat, inkább maradjanak a szemlélõben nyitott kérdések...

A kép szerintem jól sikerült. A fekete marker nagy ötlet. Én korábban ecsetfilccel kombináltam a grafitot, de rá kellett jönnöm, hogy az csak akkor mutat jól, ha aprók a részletek és a részleteken a grafit dominál, a többin meg a filc...

Mennyi ideig dolgoztál rajta?

III dOMINO III
No szóval, ez volt az elsõ rajzom ahol kombináltam a grafitot, a fekete színesceruzát és a fekete markert.A lap block papír ,A3.
Úgy gondolom a legreálisabbnak ható rész a lökhárító lett és egyben ez is a legjobban ecsúszott részlet, úgy látom egy kicsit elcsúszott a többi részhez képest sajna, de annyira jól sikerült maga textúra ábrázolása hogy nem volt szívem kitörölni.

Remélem nem hatott túl egoistának hogy most tulajdonképpen a saját rajzomat elemztem ki. <#vigyor3>

samsung123
Miért esne vissza?
Ez olyan hogy nem versenyzhet mindenki 40milliós Ferrárival versenypályán, de attól még, sok ember szerethet vezetni.
Maga kép nem rosz, de nekem nem tetszenek a túlságosan mély barázdák az arcán, De szerinte amit kevésbé dolgoztál ki sokkal jobb(nyaktól lefele) ott nagyon jó ceruzakezelésed és fény árnyékok is helyükön vannak, az arcon és adrapérián ez elveszett.

HDReadyTV(32"), AMD 955BE@4,3Ghz(24/7) AMD 5850@5870 1Gb,Lownoise aircooling, Invidual case, PS3Fat(GT5), Cockpit(G25), headtrack, DTS 5.1(970Watt)*2011, PS4*2014

Hát az elõzõ képhez képest az enyémmel egy kicsit visszaesik a színvonal:
101-es Légideszant hadosztály egyik ejtõernyõse ,akit az Ardenneki offenzíva kissé megviselt.

samsung123
Mivel készült?(ceruza lap stb..) mert tetszik és kíváncsi vagyok<#eljen>

HDReadyTV(32"), AMD 955BE@4,3Ghz(24/7) AMD 5850@5870 1Gb,Lownoise aircooling, Invidual case, PS3Fat(GT5), Cockpit(G25), headtrack, DTS 5.1(970Watt)*2011, PS4*2014

lightjack
nekem is tetszik! szép lett:)

theone91
Nagyon jó. Tetszik, van kontraszt, realisztikus reflekciók. Tetszik, na. :D

Csak digitalizálás szempontból halkan: Ha máskor csak fekete-fehérben dolgozol, akkor a beszkennelt/befotózott képet is állítsd fekete-fehérre így nem lesz szembeötlõ az színes zaj a képen :)

III dOMINO III
No de nagy a pangás...
Egy régebbi szösszenetem:

Looooser
felejtsétek el a füzetlapra rajzolást az maradjon meg órára unalom ûzésnek vagy éppen gyors skicceknek, de füzet lapra nem lehet rendesen rajzolni, könnyen szakad, és nem úgy fogja meg a grafitot mint egy rendes rajzlap. és nem is lehet rajta rendesen tónusozni

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

Looooser
ez inkább a herceg a prince of persiából, akit keresztetek a robot zsaruval és egy vödör KFC-s csirkelábbal... de am érdekes koncepció....

pumpált &#960;na... a legjobb...     lvl 500-as ork paladin, +80 Ininity Rod 90 spell power 120000/sec meele hit... jah ez nem az a játék

samsung123
igaz, fõleg ha valaki az elején van a rajzolgatásnak, sokkal jobban megkönnyíti a saját dolgát, ha egyszerû (és nagyszerû) mûszaki rajzlapra rajzol, olcsó és jól használható, és plsz egy pár b-s ceruza.

13230: köszi, igyekezetem, még magamnak is tetszik :)

lightjack
az ilyen füzet alkalmatlan az igényesebb rajzokhoz. max iskolai órai unalomból született firkák jók rá, de ahhoz hogy igényesebb munkának álljunk neki ilyen minõségû papíron...

tenkenorman
VÁÁOO

http://www.tenke.hu

Pontosítok:A felsõteste navis:D

samsung123
Na örülök hogy látod.
Fonstos a több tónusú árnyékolás, mert pl ismerõsöd képén is van tónus, de csak kb kettõ árnyalat, középszürke és "fehér" azaz világos, igazi sötét nincs, ugyanolyan a szeme zugána sötétje mint pl a bõre kb, minden egyforma világos/sötét. Egy képen valahonnan jön a fény, ezt el kell dönteni. Ha pl jobbról jön a fény ott is van árnyék de jóval világosabb mint amit kevesebb ér.
Ezért fontos, úgy megtanulni rajzolni, hogy erõs lámpával megvílágított testeket(kocka, drapéria, váza késöbb ember) kell rajzolni, mert igy jobban kijönnek ezek külömbségek és kevésbé képzett rajzoló is látja lényeget.
Fejbõl meg tónusozni, csak nagy gyakorlattal rendelkezõ ember tud HITELESEN, mivel mindet ki kell gondolnia, hogy esnek az árnyékok hol lehetnek fénysebb felületek, mi mennyire lehet világos stb.. és ezt csak rengeteg tapasztalattal lehet, miközben aránylag sík formákat (magyarul körvonalakat) szinte mindenki létre tud hozni egész könnyen fantáziából, ami nem is baj hiszen elõször az arányokkal kell tisztában lenni, amihez pedig nem kell tónus.

Ui: bátran nyomjátok meg a ceruzát! használjátok ki hogy 3-4b ceruzával rajzoltok és a sötét legyen sötét.

SMGBAS
Abból láttam kb fél órát aztán közbejött valami és azóta se lett befejezve :D

Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"

Kovács legény
de, emlékeim szerint azoknak nem ilyen a testalkatuk, nyúlánkabbak tény de a hosszabb a lábuk, arányosan nagyobb a fejük stbstb
1 éve láttam a filmet így lehet nincs igazam

www.czekoart.hu

SMGBAS
Mi az a navi?

Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"

A kép lényegében azt akarja bemutatni,hogy ez a csávó (felénk közelítõ) hiába vak,akkor is szarrá verte a többi harcost puszta kézzel.Azt ne kérdezzétek,hogy akkor miért vannak levágott tagok mindenhol,mert fogalmam sincs.Ezt a fantáziátokra bízom.Ja és a csávónak direkt van ilyen navi-s testalkata...

Ez az elsõ afféle vázlatom az új ceruzával:

Kovács legény
igen, ezt mondjuk

www.czekoart.hu

Akkor jónak számít??

Kovács legény
amelyik márkából létezik 5h-tól 8b-ig az rossz nem lehet
amúgy 10h-tól 9b-ig van a számozás, de ez márkafüggõ is, pl. a koh-i-noor 10h-8b

www.czekoart.hu

Zocsi
Az hogy jó! :)

Faber*

A Fsbel Castell ceruzákról mi a véleményetek.Most nem volt Koh-i-Norr,azt olyat vettem.

Dehogy bánom Samsung, sõt köszönöm! Egyszerûen gyönyörû! Soha nem gondoltam volna, hogy ezt kilehet hozni belõle. Szép munka! Köszi mégegyszer! Most pedig beteszem egy barátom rajzát:
samsung123
<#wave>

lightjack
na igen! igen jó munka, tetszik. valóban errõl beszéltünk, persze merdonak nem feltétlenül kell ezen a szinten kezdenie. elõször maradjon a kockológiánál, azokon az alapokat tanulja meg és ne a nehezebb formákkal kezdje. szép munka samsung123 tetszik!:)

samsung123
Hali! remélem nem bánja a 13080 hozzászóló , hogy kicsit besegítek és kicsit RÁtónusoztam a koponyáján! Remélem így jobban látja majd az árnyékolás lényegét és segítek vele!

Eredeti

Tónusozott

lightjack
ez nagyon nagy sütipogácsa! iszonyat jók a képei! nagyon motiválóak. lehet én is majd elkezdek egy ilyen festményt, ahol teljesen jól látszanak az ecsetvonások, mert ez nagyon tetszik! fõleg az a zöld absztrakt iszonyat jó! hu hát GRAT neki, és kösz hogy megosztottad:)

SMGBAS
Mégis link
(még jó, hogy dA a fájlnévbe beleteszi a készítõ nevét)

SMGBAS
Deviantarton, de már meg nem mondom, hogy ki csinálta :D

lightjack
wáow. az a tigrises kép iszonyat jó! hol találtad? ki a festõ?

SMGBAS
Hát eleinte olyasmiket szeretnék mint az elefántos képem, persze nem csak állatokkal :D
Azután meg ha tetszik jöhet bármi, de szeretnék megmaradni azon a szinten ahol látni az ecsetvonásokat pl