15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
  • SMGBAS
    Arra gondoltam, hogy nagyon szürke a kép és amit (gondolom én) feketének szántál az is inkább csak sötétszürke
  • htr93
    színmélységre
  • htr93
    egy árnyalat.. szíméysére gondolsz?

végülis, elméletileg az illető egy szobában van, van egy sötéteb csík a közepén ami a szoba végét, falának alsó részét jelentené, kb, és a fal vonalait is más irányba rajzoltam. próbáltam több sötétet és világosat, de inkább sötétet belevinni de nem tudtam. kéne valami rajz cucc mostmár:D
  • htr93
    hogyhgoy egy árnyalatú? több ceruza..mélység,, ezeket már hallottam de nem tudtam mit kezdeni velük, nem értetem mire gondolnak. próbáltam , ezen képen is használtam nagyon kemény rotlingot és 3b-s ceruzát hogy hátha rájövök, de nem értem....elmagyaráznád ezt pontosabban vagy keresnél/rajzolnál e esetleg nem időigényes de olyan munkát ami ezt kitünteti?
  • SMGBAS
    Jobb első lámpa mintha egy kicsivel kisebb lenne mint amekkorának kéne lennie.

#9911 Nagyon egyárnyalatú. Ha csak egy fajta ceruzád van akkor szerintem megpróbálhatnád csíkokkal árnyékolni.
  • htr93
    igen,így tényleg jobb. tök szabályos alakja van bitzos figyeltél az arányokra.Talán még a belső ülések állnak bene furcsán, de a többiről abszolut jó véleményem van.

DRJFT?:DD
  • htr93
    ez a tegnap esti. sajnos miközben elkentem a grafitot, túl erősen nyomtam rá az ujjam, ezért vannak ott azok csíkok
  • i robot
  • Misi az ezredes
    Így jobb.
  • Misi az ezredes
    Hali. Nem kell a sok fika a kép minőségéről itt jelen esetben csak a telefonom volt kéznél és a 2 megapixel nem túl jó képminőség. :D

Vélemény?
  • htr93
    ja, faja
  • theone91
    Amit a Napló-ban láttál az csak töredéke lehetett a kurzusnak, szóval nem ilyen egyszerű. Főleg, hogy ahány ember annyi technika.
  • ktomi22
    van ugye ez a 3 napos rajz, amiről volt itt szó.. azt szeretném megkérdezni, hogy ti is így rajzoltok? hogy amit leakartok rajzolni, nem azt nezitek hanem a m ögötte lévő helyeket?.. szal mint ahogy tv ben mutatták?
  • Mutans Zombi
    Nem kell azt még más pózban sem rajzolni. Elég ha - a képről másolás esetén - nagyítani akarja a "rajzoló", akár csak ~25%-kal is nagyobbra. Meglepő ugyan, de a kicsinyítés könnyen megtörténik, míg nagyításkor, sokszor erős anatómiai torzulások jelentkeznek (akár arc, fél vagy egész alakos ember rajznál).
  • SMGBAS
    "nem láttad vagy nincs kép róla" xD Értelmes...
  • SMGBAS
    Sominden van Vizipókon kívül és ha sikerül valami f*sza karaktert kitalálni akkor azzal még szépen is lehtne keresni.
    Portrék tényleg nem jönnek be, mondtam miért viszont egy adott emberkét lerajzolni egy olyan pózban amiben nem láttad vagy nincs kép róla az már más, azzal nincs gondom (:
  • LSL
    Jók a portrék :) ajándéknak nagyon beváltak csajoknál, plusz gyakorlok. Vizipók is vagánynak tűnt 8-10 éve, már h csak így le tudta rajzolni.
  • SMGBAS
    Nekem se megy annyira a fejből rajzolgatás csak inkább ilyen rajzfilmcuccok de az nemnagy dolog. A Vizipókos részhez csak annyit mondok, hogy ha naponta 10 órát nézed akkor neked is menni fog az ilyesmikhez nem tehetség kell csak, hogy f*szán benne maradjon a fejedben az adott kép.
    Sose akartam fényképszerű rajzokat csinálni mert valahogy mindig arra jutottam, hogy ha valaki portrét rajzol az nem jó semmire. Elő a fényképgép és hopp meg is van. Viszont a kitalált karaktereket sokkal jobban szeretem mert olyat nem lehetne rajzolás nélkül semmivel se összehozni

(Sory ha kicsit érthetetlen vagyok de 39 óra fentlét után kemény 3-mat aludtam és most meg itt ébredezek xD)
  • Jano
    Csekk Jánoslogó.
  • Jano
    Ezt persze nem magamnak mondom, hanem Kovácslegénynek. -.-
  • Jano
    Szóval.
    Rajzaidat elnézve mondjuk nem sok értelme lenne elmenned. :)
    A riportban elmondják a lényeget, végül is ennyi az egész (legalábbis könnyűnek hangzik :)), Neked pedig már van akkora gyakorlatod, illetve annyira jó képességed, és a rajzeszközök technikáival is tisztában vagy, hogy szerintem nem igazán van hova fejlődnöd.
    Esetleg vedd meg a könyvet, ha nagyon kíváncsi vagy, max eladod utána.

Én egyébként egy másik, kicsivel olcsóbb tanfolyamon voltam, de a filmből ítélve a felépítés tökugyanez.
  • LSL
    [flame]
    David Levy was born in 1973 in Montpellier France. (Innen)
    Nagyon utálom, ha valaki hülyének néz! Többször is elnézést kér a videóban az akcentusáért. De ha továbbra is kötözködni akarsz, akkor kérlek privátban tedd! Bár részemről letudtam a dolgot...
    [/flame]

Ez a naplós dolog nagyon tetszett. Jól jött volna néhány éve, akkor nem tart eddig, hogy eljussak a mostani szintre :) Bár nekem is a másolós téma megy még csak. Fejből rajzolás általában egy nagy kupac skatchet eredményez... És mikor már jónak találom 2 nappal később belejavítok. Egyszer rég találkoztam egy kecskeméti animátorral egy rendezvényen, (nevére már sajnos nem emlékszem) gyerekek álltak előtte sorba, és 5 percenként gyártotta fejből a Vizipókokat, atomantit, Tini ninjákat. Ő is egy olyan pont volt az életemben, hogy egyszer én is így akarok tudni :)
  • hen-tes
    Képt!
  • Gabo
    Lehet, hogy árnyaltabban kellett volna fogalmaznom. Pont erre akartam én is rámutatni, ez egy jól használható módszer, de messze nem teljes. Ott van baj, ha valaki csodát vár tőle.
  • Kovács legény
    köszi!
  • Loál János #9892
    Itt nem tudom megnézni a videót, otthonról megírom a választ este.
  • Loál János #9891
    Abszoút egyetértek.
    A stressz sajnos nagyon jó blokkoló :), a tanfolyamon volt is róla szó. Nekem is, meg gondolom mindenkinek akkor megy jól, amikor belefeledkezik, és észre sem veszi, hogy 2-3 órája dolgozik egy rajzon. Amint jön az idegesség - akármi miatt -, már gáz lesz a rajz élménye, és a végeredmény sem lesz perfekt.
  • Kovács legény
    a képzelőerőt is lehet fejleszteni, erre írtam az agykontrollt.
    De hogy egyedi ötleteid legyenek,legyen egyéniséged na azzal nem lehet mit kezdeni, az vagy az emberrel születik, vagy nem
  • Loál János #9889
    Félig igazad van.
    Természetesen az évek rutinját nem tanulja meg a 4 nap alatt, ellenben egy olyan módszert kap, aminek az alkalmazásával jócskán lerövidítheti a tanulás idejét.
    Külön téma a fejből való rajzolás, természetesen teljesen más, mint a másolás. Sőt, az is lehet, hogy az adott illetőnek nincs affinitása, képzelőereje a kútfőből rajzoláshoz.
  • Kovács legény
    persze nagyon fontos az anatómia, hogy vissza tudd ellenőrizni az arányokat, az izmok helyét stb de a kettő dolog szerintem nagyon jól kiegészíti egymást.
    És mint írtam, ha el tudod képzelni magad elött amit leakarsz rajzolni, akkor is másolsz csak az agyadból:)
  • Kovács legény
    Köszi!
    Még egy olyan kérdésem lenne, hogy érdemes elmenni a tanfolyamra, vagy elég a videóban leírt feladatokat elvégezni?
  • theone91
    Szerintem is. Ettől az ember még nem sajáttítja el az emeri test anatomiájának ismeretét, így egy önállő, egyedi karaktert nehezen tud tervezni-készíteni... Akinek megteszi a fotóról másolgatás is, annak remek kezdés lehet, de szerintem jobb, ha az ember könyvekből-tutorokból sajátítja el (önerőböl) a rajztudást.
  • Kovács legény
    igazad van is meg nem is.
    Mindenki úgy kezdi, hogy másol, sok gyakorlással ezt tökélyre lehet fejleszteni, és még több gyakorlással képessé lehet válni arra, hogy önnálóan fejből rajzolj.
    Ahogy a riportban is van, csak megkönnyítik ezzel a tanfolyammal az első lépéseket, feloldottan gondolkodás nélkül tudsz ezután leülni a lap elé.
    Az önnáló rajzoláshoz amúgy a hatalmas rutin mellett kiváló képzelőerő kell. Sajnos nekem is az a nagy problémám, hogy szinte fotoszinten másolom le a látottakat, de modell nélkül már görcsölök, ezért is kezdtem el tanulmányozni az Agykontrollt is.
  • Loál János #9884
    Szeptemberben megcsináltam.
    Még az utolsó napon sem nagyon hittem, de működik a dolog. Tényleg óriási a fejlődés, pedig baromi egyszerű a módszer. Én világ életemben vonalrajzokat csináltam, amivel itt-ott (pl. suliban) volt sikerem, de sosem tudtam normális árnyékolást, rendes arányokat, meg semmi komolyabb rajzot, egyedül a másolás ment, az viszont egész jól.
    A tanfolyam végén csodálkoztam is rendesen az önportrémon, mert a 2 éves unokaöcsém is felismert rajta. :)
    Volt egy rajzos csaj is a tanfolyamon, látszott rajta a képzés, olyan "rajzosan" rajzolt. :) Örültem neki, mert gondoltam, hogy így aztán biztosan látjuk majd, hogy mit ér a tanfolyam, illetve ér-e valamit olyan embernél, aki egyébként klasszikus módon már képezve van.
    Na, ő fotóminőséget produkált az önportrénál, és nála is óriási különbség volt az első, és utolsó rajza között.
    A tanár szerint pedig 50-100 rajz gyakorlással mindenki képes a fotórealisztikus képre, tehát a saját továbbképzés is rengeteget számít. Ja, és természetesen a rajzidőre is lehet gyúrni a gyakorlással.
  • Gabo
    Ez szép és jó. Valószínűleg sokaknak sikerélményt ad. Viszont ez szerintem messze nem valódi rajztudás.
    Addig, amíg egy látványt, fotót kell "lemásolni" remekül működik. De ha bárki azt a feladatot kapná, hogy egy a fotón látható embert más pózban, más fényviszonyok mellett rajzoljon le, esetleg egy kitalált jelenetet készítsen el, akkor a lufi csunyán kidurran.
    De ez csak a saját privát véleményem.
  • Aquir
    érdekes!!
  • theone91
    Én is néztem a Naplóban, és ahogy a riporter, úgy én is szkeptikus voltam evvel kapcsolatban, de igazán sokat fejlődtek négy-öt nap alatt.

Bátyámat nagyon érdekli, mert szeretne rajzolni, de nehezen szánja rá magát, hamar feladja, stb... Amúgy ez a négy-öt nap, 35 ezerbe fáj.

Itt a riport:

Ha nem menne...
  • Aquir
    érdekes
  • Kovács legény
    Nah csak hogy kellemesebb és idevágó témával tereljem a flémet, nemrég volt a tv-ben a jobbagyféltekés rajzolás,3 nap alatt megtanítanak bárkit rajzolni, persze nem fotóminőségben, de egész látványos a fejlődés egyeseknél. Ha valaki nem látta, google-ba első találatnak kidobja ezt a videót.

Mi a véleményetek erről? Esetleg valaki volt ezen a tanfolyon?

Ha lesz időm kipróbálom itthon, kiváncsiságból, bár úgygondolom, hogy féligmeddig most is így rajzolok.
  • Narxis
    Jó rajzok htr tesa!