Megint világvége

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Rendben, de abban megegyezhetünk, hogy az északi-sark olvadásával nõ a vízszint.
Gyakran elbeszélünk egymás mellett.
Pl: Lorgam ezt írta: "Amúgy a Golf-áramlat meleg vizet szállít, nem pedig meleg levegõt"
Én sosem írtam ilyet, csak ezt: "ami a meleg levegõ hozzánk érkezésében segédkezett"
Ha így érthetõbb: A Golf áramlat nélkül nincs nálunk négy évszak, de fõleg nyugat-európában.

Ron Ragm
Tuti erre is kitalál valamit
Azt sem csodálnám ha másodikban szilárdul állította volna (ellentmondva a matektanárral) hogy kettõ meg kettõ az öt

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Kmarha
No itt egy cikk, amivel remélem mindenki megelégedik: NG

Ez elmagyarázza szépen, nyugodtan, hogy az északi jégpáncél elolvadása szinte egyeltalán nem befolyásolja a vizszint magasságát (mivel az egy hatalmas uszó jéghegy, jégtömb vagy nevezzétek akárminek). Ami viszont igen, az a szárazföldön található jégmennyiség (igen, ide tartozik a déli jégpáncél hatalmas része).

És a téma szerintem itt le is van zárva, mert e tényt cáfoló cikket kétlem hogy bárki is találna.

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

sz4bolcs
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy sehol nem állítottam, hogy ha a jég elolvad attól nem emelkedik a víz szintje. Én csak azt magyarázom már egy ideje, hogy az ilyen jégtömb teljes elolvadásától nem növekszik a víz szintje, lehet a vízbõl kilógó része akármekkora. Ez az, amit nem vagy képes felfogni, mert nem ismered az erre vonatkozó szabályt. Erre próbálunk rávezetni.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Itt van mégegyszer az egyik kutató, Pal Prestrud mondata:

"A káros következmények egyike, hogy a tengerek szintje 10-90 centiméterrel megemelkedik."

Válaszolnál már erre, légyszi.

sz4bolcs
Igen.

Szerinted a jéghegy mitõl nem süllyed el?

Azt kipróbáltad már, hogy a lufit csak félig nyomod le, majd teljesen a víz alá? Látsz szintkülönbséget?

sz4bolcs
Nem. Egyetlen egy tudós sem állítja, hogy úszó jégtömb (mint amilyen az Arktisz nagy része), elolvadása után nõne a víz szintje. Ez ugyanis képtelenség. Lehet az a jégtömb vízfelszín feletti része akár Himalája méretû is, elolvadása után nem nõ a víz szintje.
Ahogy Lorgem rámutatott, hogy a vízszint csak szilárd talapzaton levõ jég elolvadása után emelkedik, mint ami pl. Grönland, Izland, vagy éppen az Antarktisz.
A probléma ott van, hogy Te nem érted meg, hogy hiába lóg ki a vízbõl akármekkora hegy méretû jég, ha az nem rendelkezik szilárd talapzattal, akkor elolvadása után semennyit nem változik a vízszint.
És most megint csak Arkhimédészt hozom föl, mert amég a törvényét nem érted meg, addig hibásan fogsz érvelni az ilyen jéghegyek elolvadása, és a vízszint emelkedése mellett.

sz4bolcs!

Ezek szerint te saját magadnak hiszel inkább, mint a tudósoknak, akik tényként közölték a vízszint emelkedését?

sz4bolcs
A cikk nagyon felületes, kb. annyi az ok-okozati összefüggéssel feltárt tény belõle, hogy a jegesmedvék elpusztulnak.

sz4bolcs
A szemléletesség kedvéért:
Felfújsz egy lufit, és lenyomod a viz alá egy fél lavor vízben.
-A lufi ki fog szorítani annyi vizet, amekkora a lufi, a vízszint látványosan megnõ, mondjuk tele lesz a lavor.
-Elkezded leengedni a lufit, a víz pedig szépen visszaáll a lavor feléig.

sz4bolcs
Hajnalcat: Szerinted miért nem süllyed el egy ilyen jégtömb?

sz4bolcs
Bizony hogy nem nõ a víz szintje, ha csak nem szilárd a talapzata.

sz4bolcs
Én Arktiszról beszéltem, ami gyakorlatilag az. ;]

Ez jó kis cikk

"A káros következmények egyike, hogy a tengerek szintje 10-90 centiméterrel megemelkedik."

Ron Ragm
Ezt hívják jéghegynek.

Te is olvasd el, kérlek.

Ez egy úszó jégtömb. Az én általam berakott jéghegyrõl beszéljél. Én végig jéghegyet említettem.

Ron Ragm
Olvasd már el kérlek mit írtam.

Ron Ragm
Szerintem te nem vagy tisztában a jéghegy fogalmával.
Tessék itt egy kép valamelyikrõl, hátha ad egy kis támpontot:

A képen látható rész nincs benn a vízben.<#nevetes1> Menj már be a fürdõkádba!

Jobban mondva a képen látható jéghegy.
Voltál már fürödni?

Ron Ragm
Nem, mivel a jég sûrûsége kisebb a vízénél, és a térfogata is nagyobb.

A képen látható jégtömbrõl kérdezlek. Ha elolvad, nõ a vízszint?

Te, hol beszéltem úszó jégtömbökrõl? Én jéghegyeket írtam.

Ron Ragm
Három szó: Hõmérséklet, Térfogat, Sûrûség.

<#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>
Ugye most már rájöttél, hogy a jéghegyek olvadása emeli a vízszintet?

Gyengébbek kedvéért: a képen látható jégtömb azon része, ami kilátszik a vízbõl, ugyebár nem szorít ki semmit, viszont ha elolvad, akkor belefolyik a tengerbe, tehát nõ a tenger térfogata, vagyis emelkedik a vízszint, de ha nekem nem hisztek, kérdezzétek meg a hollandokat, hogy mi a sz*rért építik azt a sok gátat. Ha ezektõl a dolgoktól nem fog emelkedni a vízszint.

Ez az Északi-sarknál készült felvétel (Arktisz):

Kmarha
nyugi.. most olvashatta.. én sem olvasok mindig vissza a forumokban.

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

sz4bolcs
Nem érted meg, hogy bármekkora úszó jégtömb olvadhat bele az óceánba, nem fog emelkedni a vízszint. Inkább nézz utána, itt már sokan próbálták elmagyarázni, de nem veszed az adást.

sz4bolcs
haha.. 😄😄: A jéghegyeknek nem igazán ér le a lábuk.

Ron Ragm
Persze, de csak a vízszint emelkedésével kapcsolatban hoztam fel.

sz4bolcs
Az Arktisz elolvadása nem emeli a vízszintet, csak Grönland és Izland jegének elolvadása, mert azok száraz talapzaton vannak. Ugyanígy az Antarktisz is, de ezt már kiveséztük.

sz4bolcs
Én is gondoltam erre, ez ki is meríti az éghajlat-változás fogalmát. 😄

Ron Ragm
Az Antarktisszal kapcsolatban igazad van, mivel az kontinens, de az Arktisz csak egy "kurva nagy úszó jégtömb".

Akkor te is mehetsz a meakulpába.<#vigyor><#vigyor><#nevetes1>

Már ne haragudj, de akkor Te is próbálj ki a fürdõkádban valamit. Miután megengedted a vizedet, állj bele. Nézd meg, mekkora lett a vízszint és most feküdj bele, kicsit megemelkedett, igaz?
Az Arktisz és az Antarktisz nem egy lapos tányér, hanem óriási jéghegyek halmaza, amik ezen állapotukban nem határozzák meg a vízszintet, de ha elolvadnak, akkor már igen, hisz beleolvadnak a tengerbe.

sz4bolcs
Buta vagy hajnalcat. Én sem emlékeztem Arkhimédész törvényére, mert már régen tanultam fizikát, és kiesett az érdeklõdési körömbõl, de ami fontos, hogy utánanéztem.
Te meg ezzel a hozzáállással hülye maradsz.

Ron Ragm
Azt viszont elfelejti mindenki hogyha a hõmérséklet nõ, a párolgás intenzitása is valószínûleg nõni fog - több víz kerül a légkörbe.

Kmarha
Úgy látszik akkor a mi Arkhimédészünket nagyon is lebecsülöd.

Ugyanis már az ókor óta tudjuk, hogy a vízbe helyezett test, megemeli a vizszintet. Úgyanis a saját súlyának megfelelõ súlyú vízet szorit ki. Tehát adva van az északi sark hatalmas jégtömege, melynek létezése adja a jelenlegi vizszintet. Ha ez a jég olvad, tény hogy több folyékony víz lesz az oceánban, de a kiszorított víz, ahogy a jég súlya is, csökken. Egyrészt nõ a vízszint, mert hát a jég nem tünik el, vizzé változik, AZONBAN! csökken is, hiszen a jég eltünésével, kevesebb lesz a vizben lebegõ jégtömeg súlya, kevesebb vizet fog kiszorítani. Lényegében nem fogsz tapasztalni változást, mert a két folyamat kiegyenlíti egymást.

Egy pohár vizzel, és belehelyezett jégkockával ki is probálhatod otthon.

Mondjuk én felvetettem a hõmérséklet problémáját, hogy talán más-más hõmérsékleten kicsit változnak a dolgok, de leszavaztak. 😊 Mindazonáltal a fentebb említett dolgok igazak.

Ron Ragm
látod látod, errõl beszéltem.

"A Golf-áramlás mintegy 1.4 petawatt hõt szállít."

És akkor mitõl van meleg levegõ, meg négy évszak Európában?

Amúgy mutatok neked valamit:

Tessék

"Az áramlat jelentõsen befolyásolja azon szárazföldi területek éghajlatát, amelyek közelében elhalad."

Egy nagyon okos embertõl. 😉Százszor több esze van, mint a ti Arkhimédészeteknek.

Hát eggé nem volt magánál, mikor ezt mondta. Már hogyne változna a víz színtje, ha elolvad a jég. Az a sok víz szerinted hova a folyna? Csak úgy elvinnék a láthatatlan manók vagy mi?

sz4bolcs
Az eszement idiótát Arkhimédésznek hívják, általános iskolai fizikának...

Hajnalcat, nem tudom honnan veszed ezt a sok hülyeséget, de remélem nem iskolában tanították neked 😛
Amúgy a Golf-áramlat meleg vizet szállít, nem pedig meleg levegõt, azért nem fagy be télen pl. Murmanszk kikötõje...

sz4bolcs
elöbb járnak jól a rízstermelõk

LOL!
A föld felszíne többszázmillió négyzetkilométer, aminek durván a 2/3-át víz borítja, Izland pedig csak 103.000 körül van, de még Grönland sem olyan vészesen nagy. Egyedül az lehetne gáz ha az Antarktiszon elolvadna a jég, de mint korábban írtam lehet h még az sem emelné nagy mértékben a vízszintet, másrészt elég lassan fogyna el...

Ron Ragm
na, most összezavartál. Mit nem néztél meg?
Valamint azt magyarázd meg nekem, hogy hogyan függ össze a vízszint emelkedése és a 'golfáramlat' megszûnése között.
A jégtömböset meg próbáld ki, hidd el engem is meglepett, de aztán belegondolva rájöttem hogy tényleg.

Nem néztem meg, köszönöm, nem kérek belõle. Csak gondoltam, nektek ez a változat jobban tetszik, hisz reálisabb, nem igaz?<#bee1>Vagy ha tévedek, akkor világosíts fel.
Amúgy ez hülyeség, hogyha a jégtömbök felovadnak, nem változik a víz szintje. Ezt honnan vettétek? Valami eszement idótától?
Ha elovadnak a jétömbök, akkor megszûnik a golfáramlat, ami a meleg levegõ hozzánk érkezésében segédkezett. Ez nem vicc, de ti csak nevessetek rajta...
Nem baj, ti csak fingjatok sokat, legalább hamar eltûnnek a Földrõl az ilyen nagyokosok.<#vigyor3>