283
Nostradamus után szabadon
-
Hajnalcat #243 Visszaolvastam, és elolvastam a cikket is.
Egy esetleges olvadásnál nyilván nem csak az úszó jégtömbök, hanem a szárazföldi jégtakaró is elolvad. -
#242 milyen kocka?
hát nem lapos? ;) -
#241 Te kocka-Földön élsz? :-) -
#240 Ebben ne velem egyezkedj.
Milyen módon láttad be, hogy az úszó jégtömb kiemelkedő részének elolvadásától nem emelkedik a vízszint? -
#239 de az nem a sarka :) -
#238 olvasok, ja -
#237 Grönland, és Izland nem. :-) -
#236 Olvass, ne csak nézz :) persze hogy az.
#234 Hajnalcat: ez tény. Nagyobb gond lenne az, hogy télen is tökig izzad a nép :P :) Bár a jég most is olvad, de hát nagoyn messze van az az elolvadástól. -
#235 Az Északi-sark az nem egy úszó jégtömb? :o -
Hajnalcat #234 Elismerem, az úszó jégtáblák nem emelik a vízszintet, ha elolvadnak, de én nem csak azokra gondoltam. Bár valószínűleg az Északi-sark elolvadásakor az lenne a legkisebb gond, hogy emelkedik-e a vízszint. -
Hajnalcat #233 Rendben, de abban megegyezhetünk, hogy az északi-sark olvadásával nő a vízszint.
Gyakran elbeszélünk egymás mellett.
Pl: Lorgam ezt írta: "Amúgy a Golf-áramlat meleg vizet szállít, nem pedig meleg levegőt"
Én sosem írtam ilyet, csak ezt: "ami a meleg levegő hozzánk érkezésében segédkezett"
Ha így érthetőbb: A Golf áramlat nélkül nincs nálunk négy évszak, de főleg nyugat-európában. -
#232 Tuti erre is kitalál valamit
Azt sem csodálnám ha másodikban szilárdul állította volna (ellentmondva a matektanárral) hogy kettő meg kettő az öt -
#231 No itt egy cikk, amivel remélem mindenki megelégedik: NG
Ez elmagyarázza szépen, nyugodtan, hogy az északi jégpáncél elolvadása szinte egyeltalán nem befolyásolja a vizszint magasságát (mivel az egy hatalmas uszó jéghegy, jégtömb vagy nevezzétek akárminek). Ami viszont igen, az a szárazföldön található jégmennyiség (igen, ide tartozik a déli jégpáncél hatalmas része).
És a téma szerintem itt le is van zárva, mert e tényt cáfoló cikket kétlem hogy bárki is találna. -
#230 Ha visszaolvasol, láthatod, hogy sehol nem állítottam, hogy ha a jég elolvad attól nem emelkedik a víz szintje. Én csak azt magyarázom már egy ideje, hogy az ilyen jégtömb teljes elolvadásától nem növekszik a víz szintje, lehet a vízből kilógó része akármekkora. Ez az, amit nem vagy képes felfogni, mert nem ismered az erre vonatkozó szabályt. Erre próbálunk rávezetni. -
Hajnalcat #229 Itt van mégegyszer az egyik kutató, Pal Prestrud mondata:
"A káros következmények egyike, hogy a tengerek szintje 10-90 centiméterrel megemelkedik."
Válaszolnál már erre, légyszi. -
#228 Igen.
Szerinted a jéghegy mitől nem süllyed el? -
Hajnalcat #227 Azt kipróbáltad már, hogy a lufit csak félig nyomod le, majd teljesen a víz alá? Látsz szintkülönbséget? -
#226 Nem. Egyetlen egy tudós sem állítja, hogy úszó jégtömb (mint amilyen az Arktisz nagy része), elolvadása után nőne a víz szintje. Ez ugyanis képtelenség. Lehet az a jégtömb vízfelszín feletti része akár Himalája méretű is, elolvadása után nem nő a víz szintje.
Ahogy Lorgem rámutatott, hogy a vízszint csak szilárd talapzaton levő jég elolvadása után emelkedik, mint ami pl. Grönland, Izland, vagy éppen az Antarktisz.
A probléma ott van, hogy Te nem érted meg, hogy hiába lóg ki a vízből akármekkora hegy méretű jég, ha az nem rendelkezik szilárd talapzattal, akkor elolvadása után semennyit nem változik a vízszint.
És most megint csak Arkhimédészt hozom föl, mert amég a törvényét nem érted meg, addig hibásan fogsz érvelni az ilyen jéghegyek elolvadása, és a vízszint emelkedése mellett. -
Hajnalcat #225 sz4bolcs!
Ezek szerint te saját magadnak hiszel inkább, mint a tudósoknak, akik tényként közölték a vízszint emelkedését? -
#224 A cikk nagyon felületes, kb. annyi az ok-okozati összefüggéssel feltárt tény belőle, hogy a jegesmedvék elpusztulnak. -
#223 A szemléletesség kedvéért:
Felfújsz egy lufit, és lenyomod a viz alá egy fél lavor vízben.
-A lufi ki fog szorítani annyi vizet, amekkora a lufi, a vízszint látványosan megnő, mondjuk tele lesz a lavor.
-Elkezded leengedni a lufit, a víz pedig szépen visszaáll a lavor feléig. -
#222 Hajnalcat: Szerinted miért nem süllyed el egy ilyen jégtömb? -
#221 Bizony hogy nem nő a víz szintje, ha csak nem szilárd a talapzata. -
#220 Én Arktiszról beszéltem, ami gyakorlatilag az. ;] -
Hajnalcat #219 Ez jó kis cikk
"A káros következmények egyike, hogy a tengerek szintje 10-90 centiméterrel megemelkedik." -
#218 Ezt hívják jéghegynek. -
Hajnalcat #217 Te is olvasd el, kérlek. -
Hajnalcat #216 Ez egy úszó jégtömb. Az én általam berakott jéghegyről beszéljél. Én végig jéghegyet említettem. -
#215 Olvasd már el kérlek mit írtam. -
#214 Szerintem te nem vagy tisztában a jéghegy fogalmával.
Tessék itt egy kép valamelyikről, hátha ad egy kis támpontot:
-
Hajnalcat #213 A képen látható rész nincs benn a vízben. Menj már be a fürdőkádba! -
Hajnalcat #212 Jobban mondva a képen látható jéghegy.
Voltál már fürödni? -
#211 Nem, mivel a jég sűrűsége kisebb a vízénél, és a térfogata is nagyobb. -
Hajnalcat #210 A képen látható jégtömbről kérdezlek. Ha elolvad, nő a vízszint? -
Hajnalcat #209 Te, hol beszéltem úszó jégtömbökről? Én jéghegyeket írtam. -
#208 Három szó: Hőmérséklet, Térfogat, Sűrűség. -
Hajnalcat #207
Ugye most már rájöttél, hogy a jéghegyek olvadása emeli a vízszintet?
Gyengébbek kedvéért: a képen látható jégtömb azon része, ami kilátszik a vízből, ugyebár nem szorít ki semmit, viszont ha elolvad, akkor belefolyik a tengerbe, tehát nő a tenger térfogata, vagyis emelkedik a vízszint, de ha nekem nem hisztek, kérdezzétek meg a hollandokat, hogy mi a sz*rért építik azt a sok gátat. Ha ezektől a dolgoktól nem fog emelkedni a vízszint.
Ez az Északi-sarknál készült felvétel (Arktisz):
-
#206 nyugi.. most olvashatta.. én sem olvasok mindig vissza a forumokban. -
#205 Nem érted meg, hogy bármekkora úszó jégtömb olvadhat bele az óceánba, nem fog emelkedni a vízszint. Inkább nézz utána, itt már sokan próbálták elmagyarázni, de nem veszed az adást. -
#204 haha.. :D:D: A jéghegyeknek nem igazán ér le a lábuk.