Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kis segítségre lenne szükségem. Errõl a bringáról valakinek vélemény? Érdemes / nem érdemes megvenni?
Sajnos így van ez, amíg sokszorta többen értik az angolt, addig ott mindig több infót és gyorsabban lehet majd megtalálni. Szerencsémre ez nekem nem okoz gondot.
Positive Mental Attitude
De még találni mindenféle anyagot:
bikemag itt nem találtam jól összeszedve a cikkeket, de jobb oldalt fent a kapcsolódó sikkek közt mindent megtalálni.
bringadoki
parktool
utube-on is vannak, akik megosztanak szereléseket:
Locked in
CJ Hoyle
Én így ezek alapján szereltem a bringámat a nyáron, úgyhogy korábban semmit nem szereltem. Mondjuk gyorsabb lett volna ismerõssel elintéztetni vagy szerelõvel, de akkor meg semmit nem tanulok meg a bringa karbantartásáról és szerelésérõl.
remélem általános célú zsír jó lesz, most nem szeretnék speciális zsírra költeni úgy se akkora minõségi dolgok vannak ebben a relative olcsó bringában. és csak jobb lesz a friss zsír mint a talán minõségibb de állott.
Ilyen az agy tengely[persze ha nem ipari csapágyas): (kívülrõl befelé: kerék csavar(ez fgja a kereket a vázba), kontra anya, kónusz anya.)
Downhill!!
Még egyszer:
Ilyen az agy tengely[persze ha nem ipari csapágyas): (kívülrõl befelé: kerék csavar(ez fgja a kereket a vázba), kontra anya, kónusz anya.)
Középrész:
régi:
Downhill!!
Ha kiszeded a kereket és ránézel az agyra akkor fogsz látni egy anyát, az anya alatt pedig egy teljesen kör alakú kónusz anyát. Ezt azért hívják annak, hiszen azon a részén amit nem látsz futnak a golyók. Ezen két bevágás van amit biciklihez való speciális szerszámmal tudsz megfogni. Ha ezt kinyitod akkor tudod kihúzni a kerék agyból a tengelyt. Így férsz hozzá a golyókhoz illetve az agy belsejéhez. Így újra tudod zsírozni az egész belsejét. Azért fontos, hogy csak az egyik oldalát bontsd ki mert így középen marad a tengelyed vissza szerelés után.
A közép rész az az, ami a hajtókart tartja. Ez benne van a vázban a hajtókar mögött.
középrész:
régi fajta:
monoblokk:
Downhill!!
ha jól tudom a másik fele meg egyszerû villással kontrázható.
nem tudom mi az a középrész 😄 itt leírod mire gondoltál?
szerintem ennyi év után érdemes újrakenegetni.
elsõ teleszkópos, mintha lenne kis olaj folyás, azt kell tölteni, cserélni? tetején láttam kézzel lecsavarható.
emlékszem mikor eltettem már pattogott a jobb pedál, elég nagy terheléssel hajtottam mindig is mert nekem úgy volt érdekes 😄 szóval a bal fele is ha kap új zsírt nem fog ártani neki, meg talán a jobb oldalt is meg tudom oldani.
Elindulok a Balaton partján, aztán gondolok egyet x km múlva akkor megfordulok.Az egészben a legjobb a szabadság az hogy haladsz és úton vagy. Mindegy az hogy az ember hova megy mit tervezet el úticélul, az csak egy dolog. A megtett km, maga az út az élmény szerintem.
Az agyakat szétszedni nagyon egyszerû. Ha kiveszed a kerekeket látsz egy sima illetve beljebb egy kónusz csavart. Ezek kontra anyaként vannak összehúzva. Elég ha csa az egyik oldalt bontod hátul illetve elöl is.
Ehhez kell egy speckó bringa szerelõ kulcs, csak azzal tudod nyitni. Utána kiszedegeted a golyókat szépen szárazra törölsz mindent új zsír vissza pakolod a golyókat be a tengely és vissza húzod az anyát. Ennek módja a következõ. A kontra anyát meghúzod kézzel hogy ne lötyögjön a tengely majd rá a külsõ anyát és úgy hogy a kontra anya ne mozduljon rá húzod a külsõ anyát. Ezzel addig játssz amíg meghúzás után sem kotyog a tengely. Ezzel a kerekek készek.
A közép részt tudni kéne milyen. Ha monoblokk van benne semmit nem tudsz vele csinálni, hagyd békén. Ha régi fajta cucc akkor ahhoz is kell specko szerszám.
Hajtókart leszeded (ehhez kell egy hajtómû leszedõ) aztán pedig ki tudod bontani (ha réi fajta sima villás kulccsal) a közepét. Ebben is golyók vannak újra zsírozás sb stb.. HA monoblokk akkor nem fogod tudni kiszedni csak szintén specko kulccsal, de az egy egység, tehát semmihez nem férsz hozzá. Ergo felesleges kiszedni. Ha recseg venni kell újat kb 3000-4000 huf csere és kész.
Esetleg a kormány csapit lehet még megnézni, hogyha kormány forgatásnál szercseg illetve nehezen fordul. Ehhez imbusz kulcs kell meg villás kulcsok egyszerû szétszedni. Zsírozás összerakás. Kb ennyi. Ha ezeket megcsinálod full tutaj lesz. Ha jól vált mûködnek a fékek más dolgod nincs is..)
De ha mondjuk nem érzel hibát, nem revseg ropog minden szépen fut, akkor nem is biztos, hogy érdemes mindent bontani.
Downhill!!
Nem nagyon tudok ilyesmirõl :/ Ha konkrét kérdésed van, és ha tudok, szívesen segítek😊
Váltókat, bowdent nem kell olajozni. Ha esetleg szorul, vagy rozsdás a bowden esetleg, akkor cserélni kell.
5-6 év alatt az agyakban lévõ, és a középcsapágyban lévõ kenés is berohadhat, lehet azt sem ártana cserélni, kormánycsapágyban szintén.
Fékpofákat meg ki kell próbálni. Vagy fognak, vagy nem😊
ilyen fajta váltóm van:
link
nem mertem én ezen semmit csavargatni mert ha eltekerem vihetem rendes szervízbe 😄 mire figyeljek még? fék mintha kicsit kemény lenne, lehetne pofákat is cserélni sztem, de lehet csak beállítom, mert mindkét kerékbe beleér valahol, mintha 8 as lenne a felniben, pedig akkor meglepõdnék a az áll fent.
Egy kis hazai, a változatosság kedvéért,a novemberi Bükkbõl:
Az öszi szinek miatt FullHD 1080p-ben készült,de a pára és a terepviszonyok sajnos felülirták a tökéletes képi élményt,ugyhogy a 720p-s opció jobbnak tünik.
Üdv Cobranco
www.cobranco.atw.hu
http://cobranco.hu/
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
[Protip: RockShoxok hiresek arrol,hogy gyarilag nevetsegesen keves olaj van bennuk. Erosen javaslom,hogy ha vannak megfelelo szerszamaid es turelmed meg persze hozzaertesed,akkor szedd szet a telot es toltsd fel rendesen valami jofele olajjal.

(Regebbi RS es SzarTour telokrol beszelek,azoknak a bowdenjet egy pici imbusz tartotta. Nem tudom,hogy ez mostanaban hogy van megoldva.)
King of the Road - SCANIA A svédek büszkék az acéljukra. A magyarok is - a svédek acéljára. Pláne, ha ez az acél némi műanyaggal karöltve kamionná áll össze.
A Pop-lock kar-teló kapcsolatát milyen bowdennel ill. bowdenházzal kell bekötni? Sokan sokfélét mondanak, és biztosra szeretnék menni, ha már újrakábelezem. Most ránézésre úgy látom a ház az fék, a bowdenben nem vagyok biztos, de ránézésre az is fék. Viszont sokan úgy mondták az váltóbowden kell legyen. Akkor viszont már gondolom a ház is, vagy rosszul gondolom? 😊
Köszi elõre is
Mark007: Hát..hogy is mondjam.. jó a kapcsolat köztünk<#idiota>#idiota><#idiota>#idiota>
Szep a verda fonok! <#idiota>#idiota>
Új vas (karbon<#idiota>#idiota>) érkezett a családba, és egyúttal megtört a jég, most már nem csak országútim van<#hehe>#hehe>

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
King of the Road - SCANIA A svédek büszkék az acéljukra. A magyarok is - a svédek acéljára. Pláne, ha ez az acél némi műanyaggal karöltve kamionná áll össze.
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
Positive Mental Attitude