Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Palinko
Galaxy Ace plus, nem hiszem a legprofibb gps antennával szerelt, de egész jó azért. és a KM állás oda vissza jó volt. elmentettem a vissza út edzést, akkor is két darab 20 körülit láttam, nézegettem ott valamit hogy feltöltöm majd, mire visszamentem a historyba hogy feltöltse addigra levágta az egyik 20 kmt 15 re. pedig tudom hazafelé 19 et mondta a fülemre 1,5 km re az otthonomtól. lényegtelen, a héten a map my ride lesz tesztelve, remélem beválik 😊

nyereg témához, abban a cikkben amit linkeltek nekem olvastam, a nyereg újrahúzása se elképzelhetetlen, persze nem irigykedek hogy ehhez kell kárpitost találnod aki elvállalja 😞 valószínû én bonyolítom túl fejben és könnyebb feladat lesz találni mint elsõre tûnik 😊
repvez
Hát az endomondoval kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy ha nem pontos és stabil a gps vétel akkor lehet eltérés.A sebességeket nekem jól számolja pár tized különbség van a rendes km-óra között. a távolságoknál már vannak eltérések .
A nyeregtémánál Nekem is jó lenne valamit cserélni,mert a jelenleg használt BSD-12 Density nyergem nagyon jó,csak valamiért elkopott az anyaga és megfogja a nadrágomat .Ez ellen lehet valamit ,mert ezen kívûl nagyon bejön a nyereg.és most majd 2x annyia kerül mint mikor vettem 😞
Meg ha már le van vágva a telócsõ méretre, akkor hogyan lehet méreten még magasitani?Mert nekem is alacsonyabban van a kormány mint a nyereg és még emelni is lehetne a nyergen,de ugy már nagyon elõre kéne dõlni.
Fõleg azért érdekelne,mert ha összejön akkor cserélnék telót és most 120-as van elöl,de lehet elég lenne a 100as is az még 2cm-errel alacsonyabb lenne.
Palinko
ülés probléma megoldva, állítottunk, kicsit a sínen elõrehúztuk, és adtunk neki "hülyegyerek dõlést" alacsonyan van a kormány és most a nyereg orra épp a kormányra néz, ha húznék egy ilyen egyenest. így se a legkényelmesebb ülés, sokat is állt, és a mûanyag akkor romlik ugye.

más kérdés, nem is közvetlenül ide, de talán tud valaki itt segíteni. endomondoval mértem ezt a pár nap bringázást, de nagyon gyenge. megyek úton mondja fülemre a 2:30 as tempókat, megállok írja 2:30 körüli átlag, 20KM meg kicsi. bejövök, már csak 15 kmt mutatott meg 3:30 as tempót 😄 nevetséges az egész. fõleg hogy 2 mérést csináltam. és az odaút 15 perccel lassabb volt mint a hazafele út. a hazafele útnak 5 kilómétert amit mondtam ellopta, cserébe lassabb az átlagtempó is. pedig 15 perccel hamarabb hazaértünk, mint odafele 😊
Mighty
Sziasztok!

Van egy felesleges új Cree XM-L T6 ledes bringa lámpám.

Olyan, mint ez, csak olcsóbb (10000 forint): http://apro.bikemag.hu/browse/lampa/elso-lampa/cree-xm-l-t6-led-1800-lumen-es-uj-lampa-elado-l138707.html

2 GB tárhely: https://www.dropbox.com/referrals/NTE3MTMzNDk

adam46
Srácok, nem tudja valaki, hogy shimano rx100-as hátsó agyat honnan lehetne még keríteni? 😊
greg benz
Pesten hirtelen kettõ ilyet ismerek, az egyik az Alpinbike, a másik a Bringaland.
Alpinbike-nál selle italia nyergekbõl van választék ill. tesztnyereg, Bringaland-nál pedig Selle SMP, meg talán Fizik.

Palinko
sajnos eddig bármi sport specifikus dolgot akartam venni, mindég felkészültebb voltam az eladóknál 😞 igen Budapesten biztos vannak spéci üzletek, de nekem az már másik ország 😞

igen így lenne reális, hogy odaadják pár napra, hogy kipróbáld, de legtöbb hely biztos nem ilyen.

igen jól értetted a nyereg orra tör úgy érzem lehet nagyon elõre ülök, de az is benne van, hogy a kormány alacsonyabban van mint a nyereg és így nagyon elõre dõlök. kicsit elõre dõl a nyereg "csõre" lehet döntök rajta még ha lehet állítani 😊
Mark007
Merre van ilyen bolt? Pest?
Eger/Debrecenben próbáltam, mindenhol kiröhögtek, mikor kiakartam próbálni a nyerget, mondván "úgy már nem lehet eladni"...

greg benz
Az sem jó, ha nagyon puha a nyereg, mert akkor hosszabb távon belesüppednek az ülõgumóid, és azért fog fájni a feneked, egyre kényelmetlenebb lesz. Itt egy egész átfogó cikk az ülésekrõl, talán kicsit közelebb visz az igazsághoz. Viszont ha jól veszem ki az írásodból a nyereg egészen keskeny orr része nyom? Akkor szerintem nagyon elõl ülsz a nyergen, az a rész már elvileg nem is igazán kéne érintkezzen veled. A legideálisabb egyébként ha bemész egy komolyabb bringaboltba, beszélsz szakértõvel, ajánlani fog neked egy vagy több féle nyerget, és egy X összegû foglaló hagyása mellett elvihetsz belõlük egy tesztpéldányt, így nem ránézésre kell venned nyerget, hanem érdemben is ki tudod próbálni. Én is így vettem a Flite nyergemet, nem volt olcsó de megérte.. sajnos elõtte több nyereggel is volt dolgom és kénytelen voltam rájönni, hogy nem éri meg ezen spórolni..egyszer kell venni egy nagyon jó nyerget ami passzol is hozzád, és jó esetben legalább 5-10 évig nem kell újra ezzel foglalkoznod.

greg benz

Palinko
van errõl cikk hogyan lehet kiválasztani?
barátom is panaszkodott pedig õ könnyebb tõlem és puhább is az ülése ahogy néztem 😄 azt hittem van valami praktika erre 😄
Feneke válogatja, lehet neked túl keskeny az a nyereg

Positive Mental Attitude

Palinko
összeállt a bringa, jött most használható idõ is. tegnap és ma is csak egy 20 ast mentünk laza tempóban, de van egy olyan gondom hogy gátam eléggé nyomja az ülés és kényelmetlen lett már 😄 az ülés orra a ludas, pedig így is viszonylag elõre dõl, ez a marha keskeny nyereg van rajta, mit lehet ezzel csinálni? nézzem meg állítsam meg totál dõljön elõre és majd a vállam durranjon be? 😄
greg benz
akkó újra

greg benz
Bejött az élet<#idiota>

greg benz
Igen, ezt én is megtaláltam hamar, de ez sima mûanyag és sima piros, nekem alu kellene és ilyen szép elox színben mint a képen 😊 Úgy tudtam lehet ilyet kapni külön, de lehet tévedtem..vagy csak nem jól keresem.

Ez a fogaskoszorú tartozéka, ha jól látom a kép forrásából.

Viszont ebayen lehet próbálkozni: Link
Meg nem mondom, hogy ez milyen anyagból van, mert nem találtam a leírásban, de ilyen néven akár még próbálkozhatsz a kereséssel, habár nincs túl nagy választék belõlük.

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

greg benz
Ilyen elox piros hézagolókat nem tudjátok hol lehet kapni? 10es Shimano sorhoz kellene<#fejvakaras>

greg benz
Õszintén? Azért ragaszkodok hozzá, mert a 9es SLX váltót hitványnak tartom ránézésre (pedig a szett többi eleme nagyon igényes)
Nem tetszik az egész kidolgozása, de ami a legbénább az a kanál, kifejezetten gagyi. És a többi 9es váltó sem szimpatikus, az egyetlen amivel kiegyeznék az az az XT amit te is linkeltél. Abban csak az nem tetszik, hogy ezüst színû egy része, de mindegy, majd megoldom, ha már nem maradt más választásom 😊

Mark007
Közben meg is találtam. A montis, 10sebességes váltók az érintettek, 1:1 arányra váltottak. Elvileg az outisok maradtak 2:1 arányúak.

Mark007
Amúgy, ha nincs gond az angollal, itt "hivatalosabban" van leírva, mint amit én itt összehordok..😊
Actuation Ratio

Mark007
Azabaj, hogy nem tudok jól magyarázni..😄
Az áttételezés változik, igen, de ne fogaskerekekre gondolj.

Most csak ilyen gagyi példát tudok hozni.. Képzelj el egy mechanikus tárcsaféket. Ott ugye egy kart mozgatsz a féktesten, ami benyomja az egyik fékpofát.
Na most tegyük fel, hogy van két féktestünk. Az egyiken a kar hossza 3cm, míg a másikon 2méter.
Míg a 3cm-es karon elég, ha a bowdenen húzol ~5centit, hogy benyomja a pofát, addig a 2méteres karon valszeg ennyitõl meg sem fog mozdulni a fékpofa. Pedig a végeredmény ugyanaz, a fékkaron ugyanannyit mozdítottál, és a fék is ugyanaz. Csak az áttétel aránya változott.

Mennyire ragaszkodsz ahhoz az SLX-hez, vagy valahonnan olcsóbban jutsz hozzá? 😊 Mert ha nem, ilyen árban például van EZ is, 9 sebességes XT, ami ugyebár az SLX felett helyezkedik el.

Egyébként Mark007 azt írja, hogy ugyan a kar határozza meg az ugrás mértékét a hátsó váltón, viszont a 10-esen más áttételt használnak, szóval valószínûleg egy kattintás mégsem akkora mozgást fog eredményezni, mint egy 8-9-es váltón, tehát nem is lesz tökéletes vele.

\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

greg benz
"
Röviden, tömören. A váltóKAR és a sor sebességben egyezzen. 8-as sorhoz, 8-as váltókar. Maga a váltó lehet bármilyen, HA a húzási arány megegyezik a váltókaréval.
Ahogy írtam, Sram váltó sem fog mûködni Shimano váltókarral és fordítva, mert más a húzási arány. "

Ebbõl kiindulva akkor simán jó lehet a 10es váltó a 9es rendszeremhez 😊
Azért is magas nekem, hogy a váltó bármit meghatároz, mert az egy abszolút szabadon mozgó alkatrész, semmilyen szakaszosság vagy hasonló nincs a mozgásában, a két végállással meg a bowdenfeszességgel tudsz játszani és ennyi. Innentõl nem is értem miért ne lenne jó a 10es a 9eshez. De ugyanakkor tényleg mindenhol azt olvasom, hogy pl 8-9 közt még van átfedés, de a 10essel már nincsen. Csak azt nem sikerült még kiderítenem, hogy ugyan miért..

Mark007
Nem a csökkentéssel van gond.
Ugye 8-asnál és 9-esnél is 130 vagy 135mm a sarutáv(10-esnél is), vagyis a sor szélessége megegyezik 8,9,10sebességnél.
A 9-es váltókar kisebbet mozdít, mint a 8-as. Tehát maga a húzás mennyisége változik persze, de ez a váltóKAR miatt van. 10-esnél, (hogy miért, azt passzolom), a váltó mozdul kevesebbet ugyanakkora bowden mozgásnál.(De ez sem általánosan igaz a 10-es rendszerekre)

Röviden, tömören. A váltóKAR és a sor sebességben egyezzen. 8-as sorhoz, 8-as váltókar. Maga a váltó lehet bármilyen, HA a húzási arány megegyezik a váltókaréval.
Ahogy írtam, Sram váltó sem fog mûködni Shimano váltókarral és fordítva, mert más a húzási arány.

Eléggé kivesézzük a témát😄 Ha tévednék valamiben, javítsatok ki amúgy😊

Értem, és nem veszem okoskodásnak, ezek szerint én gondoltam rosszul 😊

Nyáron építettünk fel két biciklit 0-ról, nekem ezekkel volt részletesebb tapasztalatom, úgy tûnik, hogy nem értelmeztem teljesen jól a váltóbeállítást, habár a leírások segítségével sikerült tökéletesen beállítani 😊

Mondjuk az nem világos, hogy a 8-as és 9-es rendszer között hogy lehet kompatibilitás, elméletben ott is csökkenie kellene az egy kattintással adott húzásnak, vagy nem? Vagy ott nem kellett csökkenteni a fogaskerekek közötti távolságot, ezért egyszerûen a végállásokkal átállítható 8-asra a 9-es váltó?

Mark007
õõ..Hát. nem😊
A bowden feszesség állító csavarral, a bowden feszességét állítod😄
Annak semmi köze a húzási arányhoz. Azt a váltó komplett kialakítása adja meg.

Azzal, hogy te meghúzod a bowdent, csak azt befolyásolod, hogy honnan induljon a váltó.
Elég sok bringát építettem/szereltem, azért tudom, hogyan is mûködik😊

Az, hogy egy kattintásra egyet sem, vagy egybõl kettõt ugrik, az ténylegesen a feszesség miatt van. Mindezt csak a tisztánlátás miatt írom le, meg hátha valakit érdekel, ne vedd okoskodásnak, nem rossz szándék😊
Szóval. Ha egyet sem ugrik a váltó. Laza a bowden. A húzás ~fele arra megy el, hogy megfeszüljön a bowden, és csak ezután kezd el mozogni maga a váltó.
Ha kettõt ugrik, az amiatt van, mert bár feszes a bowden, de rossz helyzetben van a váltó. Értem úgy, hogy épp 2 fogaskerék között van. Váltassz egyet, és ismét 2 fogaskerék közé kerül, és megeshet, hogy át is ugrik a következõre a lánc.

Oké, lehet, hogy hülyeséget írtam, mert én is olvastam valami olyat, hogy a 8-9-es váltók áttételezése ugyanolyan volt, de a 10-es már eltérõ, szóval nem olyan biztos a dolog..

Szerintem a legbiztosabb az lenne, ha 9-es váltót vennél, végülis ugyanilyen áron van 9-es XT is, akkor miért akarsz ezzel kockáztatni?

Azért ez nem teljesen így van: Nem a váltó határozza meg, hogy egy kattintásra mekkorát ugorjon a váltó, hanem a bowden feszessége.
Bekötöd a bowdent a hátsó váltóba, amennyire csak lehet feszesen, a finomhangolást pedig fent, a váltókar felõli részen lehet állítani: függõen attól, hogy ezt hogy állítod, van olyan, hogy egy kattintásra két fogaskereket ugrik a váltó és van olyan, hogy egyet sem tud "leküzdeni". Addig kell állítani, ameddig eltalálod azt, hogy mind a 9 fokozatot egyszerûen és egy kattintásra ugorja. És persze a végállásokat beállítani, hogy ne essen le a lánc. És még ott van a feszességállító csavar is, amit ugyancsak nem árt jól beállítani, hogy minél simábbak legyenek a váltások. Tehát nem árt keresni egy jó leírást és követni az ajánlott sorrendet, mivel minden-mindennel összefüggésben van😊

A lényeg, hogy a 10-es váltó sem fog kisebbeket ugrani, ha úgy állítod be, szerintem.

Mark007
ja igen. Országúti váltóknál ""elvileg"" maradt a húzási arány, csak a montisokat változtatták. De mindezt guglizással, fórumokból tudom, szóval felelõsséget nem vállalok..😄

Mark007
Nana, nem úgy van az😄
Shimano váltókart sem tudsz használni SRAM váltóval, ugyanebbõl kifolyólag.
Szóval. Van egy 9-es váltókarod. Rárakod a 9-es váltót. Váltassz egyet. Saccperkábé, mozdul a váltó 5mm-ert. Ráteszed a 10-es váltót. Váltassz egyet. Mivel más a húzási arány, az mozdulni fog mondjuk 4mm-ert.

A váltókar a sebességek számát határozza meg. A váltó adja meg, hogy egy "kattintásra" mennyit mozduljon. Például azt is ellehetne érni, hogy 1 váltással mozduljon a váltó 130mm-ert. Nemtudom, mennyire érthetõ ez így..😊

A végállásokkal nem lesz baj, az csak a 8-7-6 és lefele sebességeknél számít, ott ugyanis változik a sarutávolság. Míg 8-tól felfele fix 130 vagy 135mm. Mert mondjuk 6-os sorról úgy növeltek 7-esre, hogy mellédobtak még egy fogaskereket, ami ugye növelte a két papucs közti távolságot. 9-esnél már nem növelték tovább, inkább összenyomták õket, emiatt kell keskenyebb lánc.

Ettõlfüggetlen nem állítom, hogy nem fog mûködni, mert nem próbáltam még, de ha igaz, hogy más a húzási arány, akkor nem fog tökéletesen váltani soha :/

Hecker007
Simán szerintem, én Deore-t raktam 7-es sorra, ami ugye szintén 8-9-10-es váltó, doboza szerint, a lánc elfért benne lazán, meg nem mondom milyen láncom van, az is valamelyik shimano a drágább fajtából, a váltás teljesen sima. A beállításokkal én elszórakoztam 1-2 órát de végül hibátlan lett az egész, végül is csak a váltó 2 végállása a lényeg ilyenkor, hogy ne ugorjon lentebb, mint kéne, meg a bowden feszességet kell jól eltalálni.

Én se hinném, hogy gondot okoz: a végállásokat ugyebár beállítod a csavarokkal, azt meg, hogy mekkorát ugorjon a fokozatok között a bowdenfeszesség szabályozásával. A láncok között nem hinném, h nagy különbség, szerintem lefele kompatibilis kell legyen.

greg benz
Azt nem hinném, hogy a lánc szélessége miatt nem férne el a váltóban, egyrészt mert a váltógörgõk mérete (szélessége) nagyrészt szabvány, így az fix és adott távolságot ad a kanál két lemeze közti távolságot illetõen. Na meg nincs akkora eltérés 9 és 10 fokozatú lánc között, max 1mm, de inkább az alatti lehet az érték. A húzási arányban amit mondasz lehet valami, viszont azt, hogy mennyit húz a bowdenen és ezzel a váltón inkább a váltókar határozza meg, nem? Mert ugye ha kikötöd a hátsó váltót kézzel szabadon tudod mozgatni, nincsenek meghatározott állásai, ellenben ugye a váltókarral. Inkább ami változik 9 és 10 sebességes váltó között az szerintem az, hogy meddig tud "kifeszülni", mert ugye egy lánctányérral több van, tehát annyival szélesebb tartományban kell tudnia mozognia a váltónak. Ez viszont szerintem elvileg nem lehetetleníti el a 10es váltó használatát 9es rendszeren, mert igazából csak megfelelõképp kell beállítani a végállás csavarokat. Fordított esetben lehetne inkább ezzel baj, tehát ha mondjuk 9es rendszerhez 8as váltót akarnék felrakni.

Gondolkozom amúgy azon, hogy átszerelem a 10es Ultegra váltómat egy próba erejéig a Cube-ról, csak hát ugye az országúti váltó, nem biztos, hogy releváns lenne az eredmény..

repvez
Ez a kérdés engem is érdekelne,mert egy 10es fogassort olcsobban kicserélek mint az elsõ tányért.
Bár nem tudom, hogy sebességben menyni plusszt adna, mert sik terepen enyhe hátszélnél , hogy ugy mondjom leszabályzott a bringa csak pörög a lábam üresjáratba ,de nem megy többet 40-nél.
Simano deore x-mission szett van mindenhol a bringán nálam, ezen kéne valamit gyorsitani.
Mark007
Nehéz kérdés. Bár a lánc szélességgel nem hiszem, hogy lenne gond(bár még az is megeshet, hogy nem fér át a 9-es lánc a 10-es váltón :/ ), de *tudtommal* shimanoéknál a 10-es rendszernek más a húzási aránya. Ergó többet/kevesebbet fog mozdulni a váltó egy-egy váltásnál, mint kéne neki.
Én annyira nem ajánlanám a dolgot, elég esélyes, hogy valami gebasz lesz belõle :/
De hátha van okosabb is😊

gabber_saviola
ha budapesti vagy szerintem néz meg a bergussont:

http://www.berguson.hu/kerekpar-akcio,4.html

pl:

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

games4ever
Köszi srácok a válaszokat! Már nincs is fent a hirdetés, a lélektani határ 90knál van nekem pont, annyiért gondoltam valami belépõ szintû bringát túrázásra, munkába járni néha. Az a Ghost tényleg jól felszerelt, viszont az a Cube jobban tetszik. A Trek viszont már drága nekem. Gondolkodom.
Köszi szépen a segítséget mindenkinek.

greg benz
Srácok, segítsetek nekem 😊
Shimano 9es és 10es mtb rendszere között mennyire van átfedés? Konkrétan az érdekelne, hogy a 9es rendszeremhez feltehetném-e ezt a 10-es SLX váltót?(a rendszerem szintén SLX, csak ugye 9es)

pxxl
Trek Wahoo? 29er kellene, ez meg tûrhetõ áron van kb 😊

All hail the double x!

gabber_saviola

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

gabber_saviola
élõben azért kicsit másabb 😊

Roger6
Hát ez nem valami szép. Saját vélemény.

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

gabber_saviola
amúgy 110-ért már egy alap 3500-ös Trekket tudsz kitolni a nelláéktól.

gabber_saviola
Szerintem, ha 75-78-ért eladja, akkor megéri, ebbõl 90-ért egy használt 3 éves darabot nem szabad megvenni.

Amúgy egyszerû, de jó kerékpár, alapnak tökéletes, hogy aztán idõvel lecserélõdjön rajta ez-az.

És még linkelnék egyet, ami pedig nagyon hasonló ahhoz, amit kinéztél, ugyancsak Cube Aim, csak lényegesen olcsóbban: Link

Használtan ilyen felszereltséggel olyan 70-80 között reális az ára, de már 80-nál erõsen meggondolnám, mivel akár ilyet is ki lehet fogni hasonló árban Link, elég megnézni az alkatrészlistát és látod a különbséget, ez a Tora például nem hasonlítható az XCM telókhoz (félreértés ne essék, nem reklám célzatú, mivel nem is ismerem a linkelt biciklit, csak szemléltetésként..)
Ha tényleg nagyon újszerû az általad linkelt Cube, akkor talán, de én is inkább azt mondom, hogy drága. Arra azért figyelj, hogy ez inkább gyerek méret, nem tudom kinek lesz, gondolom tudatos a választás? 😊

games4ever
Okés 😉

adam46
Azért várj meg több véleményt is, lehet csak az én ár/érték megállapításom csal. 😊
games4ever
Köszi, reméltem, hogy nem valami ilyesmit mondotok majd, mert nagyon megtetszett és ahogy néztem, nem annyira rosszak a rajta lévõ cuccok se, bár az árakkal nem teljesen vagyok tisztában, de gondoltam ez még megéri. Akkor ezek szerint nem annyira, keresgélek még hátha találok valamit. Köszi a segítséget.