Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
nyereg témához, abban a cikkben amit linkeltek nekem olvastam, a nyereg újrahúzása se elképzelhetetlen, persze nem irigykedek hogy ehhez kell kárpitost találnod aki elvállalja 😞 valószínû én bonyolítom túl fejben és könnyebb feladat lesz találni mint elsõre tûnik 😊
A nyeregtémánál Nekem is jó lenne valamit cserélni,mert a jelenleg használt BSD-12 Density nyergem nagyon jó,csak valamiért elkopott az anyaga és megfogja a nadrágomat .Ez ellen lehet valamit ,mert ezen kívûl nagyon bejön a nyereg.és most majd 2x annyia kerül mint mikor vettem 😞
Meg ha már le van vágva a telócsõ méretre, akkor hogyan lehet méreten még magasitani?Mert nekem is alacsonyabban van a kormány mint a nyereg és még emelni is lehetne a nyergen,de ugy már nagyon elõre kéne dõlni.
Fõleg azért érdekelne,mert ha összejön akkor cserélnék telót és most 120-as van elöl,de lehet elég lenne a 100as is az még 2cm-errel alacsonyabb lenne.
más kérdés, nem is közvetlenül ide, de talán tud valaki itt segíteni. endomondoval mértem ezt a pár nap bringázást, de nagyon gyenge. megyek úton mondja fülemre a 2:30 as tempókat, megállok írja 2:30 körüli átlag, 20KM meg kicsi. bejövök, már csak 15 kmt mutatott meg 3:30 as tempót 😄 nevetséges az egész. fõleg hogy 2 mérést csináltam. és az odaút 15 perccel lassabb volt mint a hazafele út. a hazafele útnak 5 kilómétert amit mondtam ellopta, cserébe lassabb az átlagtempó is. pedig 15 perccel hamarabb hazaértünk, mint odafele 😊
Van egy felesleges új Cree XM-L T6 ledes bringa lámpám.
Olyan, mint ez, csak olcsóbb (10000 forint): http://apro.bikemag.hu/browse/lampa/elso-lampa/cree-xm-l-t6-led-1800-lumen-es-uj-lampa-elado-l138707.html
2 GB tárhely: https://www.dropbox.com/referrals/NTE3MTMzNDk
Alpinbike-nál selle italia nyergekbõl van választék ill. tesztnyereg, Bringaland-nál pedig Selle SMP, meg talán Fizik.
igen így lenne reális, hogy odaadják pár napra, hogy kipróbáld, de legtöbb hely biztos nem ilyen.
igen jól értetted a nyereg orra tör úgy érzem lehet nagyon elõre ülök, de az is benne van, hogy a kormány alacsonyabban van mint a nyereg és így nagyon elõre dõlök. kicsit elõre dõl a nyereg "csõre" lehet döntök rajta még ha lehet állítani 😊
Eger/Debrecenben próbáltam, mindenhol kiröhögtek, mikor kiakartam próbálni a nyerget, mondván "úgy már nem lehet eladni"...
barátom is panaszkodott pedig õ könnyebb tõlem és puhább is az ülése ahogy néztem 😄 azt hittem van valami praktika erre 😄
Positive Mental Attitude
Viszont ebayen lehet próbálkozni: Link
Meg nem mondom, hogy ez milyen anyagból van, mert nem találtam a leírásban, de ilyen néven akár még próbálkozhatsz a kereséssel, habár nincs túl nagy választék belõlük.
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\

Nem tetszik az egész kidolgozása, de ami a legbénább az a kanál, kifejezetten gagyi. És a többi 9es váltó sem szimpatikus, az egyetlen amivel kiegyeznék az az az XT amit te is linkeltél. Abban csak az nem tetszik, hogy ezüst színû egy része, de mindegy, majd megoldom, ha már nem maradt más választásom 😊
Actuation Ratio
Az áttételezés változik, igen, de ne fogaskerekekre gondolj.
Most csak ilyen gagyi példát tudok hozni.. Képzelj el egy mechanikus tárcsaféket. Ott ugye egy kart mozgatsz a féktesten, ami benyomja az egyik fékpofát.
Na most tegyük fel, hogy van két féktestünk. Az egyiken a kar hossza 3cm, míg a másikon 2méter.
Míg a 3cm-es karon elég, ha a bowdenen húzol ~5centit, hogy benyomja a pofát, addig a 2méteres karon valszeg ennyitõl meg sem fog mozdulni a fékpofa. Pedig a végeredmény ugyanaz, a fékkaron ugyanannyit mozdítottál, és a fék is ugyanaz. Csak az áttétel aránya változott.
Egyébként Mark007 azt írja, hogy ugyan a kar határozza meg az ugrás mértékét a hátsó váltón, viszont a 10-esen más áttételt használnak, szóval valószínûleg egy kattintás mégsem akkora mozgást fog eredményezni, mint egy 8-9-es váltón, tehát nem is lesz tökéletes vele.
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\
Röviden, tömören. A váltóKAR és a sor sebességben egyezzen. 8-as sorhoz, 8-as váltókar. Maga a váltó lehet bármilyen, HA a húzási arány megegyezik a váltókaréval.
Ahogy írtam, Sram váltó sem fog mûködni Shimano váltókarral és fordítva, mert más a húzási arány. "
Ebbõl kiindulva akkor simán jó lehet a 10es váltó a 9es rendszeremhez 😊
Azért is magas nekem, hogy a váltó bármit meghatároz, mert az egy abszolút szabadon mozgó alkatrész, semmilyen szakaszosság vagy hasonló nincs a mozgásában, a két végállással meg a bowdenfeszességgel tudsz játszani és ennyi. Innentõl nem is értem miért ne lenne jó a 10es a 9eshez. De ugyanakkor tényleg mindenhol azt olvasom, hogy pl 8-9 közt még van átfedés, de a 10essel már nincsen. Csak azt nem sikerült még kiderítenem, hogy ugyan miért..
Ugye 8-asnál és 9-esnél is 130 vagy 135mm a sarutáv(10-esnél is), vagyis a sor szélessége megegyezik 8,9,10sebességnél.
A 9-es váltókar kisebbet mozdít, mint a 8-as. Tehát maga a húzás mennyisége változik persze, de ez a váltóKAR miatt van. 10-esnél, (hogy miért, azt passzolom), a váltó mozdul kevesebbet ugyanakkora bowden mozgásnál.(De ez sem általánosan igaz a 10-es rendszerekre)
Röviden, tömören. A váltóKAR és a sor sebességben egyezzen. 8-as sorhoz, 8-as váltókar. Maga a váltó lehet bármilyen, HA a húzási arány megegyezik a váltókaréval.
Ahogy írtam, Sram váltó sem fog mûködni Shimano váltókarral és fordítva, mert más a húzási arány.
Eléggé kivesézzük a témát😄 Ha tévednék valamiben, javítsatok ki amúgy😊
Nyáron építettünk fel két biciklit 0-ról, nekem ezekkel volt részletesebb tapasztalatom, úgy tûnik, hogy nem értelmeztem teljesen jól a váltóbeállítást, habár a leírások segítségével sikerült tökéletesen beállítani 😊
Mondjuk az nem világos, hogy a 8-as és 9-es rendszer között hogy lehet kompatibilitás, elméletben ott is csökkenie kellene az egy kattintással adott húzásnak, vagy nem? Vagy ott nem kellett csökkenteni a fogaskerekek közötti távolságot, ezért egyszerûen a végállásokkal átállítható 8-asra a 9-es váltó?
A bowden feszesség állító csavarral, a bowden feszességét állítod😄
Annak semmi köze a húzási arányhoz. Azt a váltó komplett kialakítása adja meg.
Azzal, hogy te meghúzod a bowdent, csak azt befolyásolod, hogy honnan induljon a váltó.
Elég sok bringát építettem/szereltem, azért tudom, hogyan is mûködik😊
Az, hogy egy kattintásra egyet sem, vagy egybõl kettõt ugrik, az ténylegesen a feszesség miatt van. Mindezt csak a tisztánlátás miatt írom le, meg hátha valakit érdekel, ne vedd okoskodásnak, nem rossz szándék😊
Szóval. Ha egyet sem ugrik a váltó. Laza a bowden. A húzás ~fele arra megy el, hogy megfeszüljön a bowden, és csak ezután kezd el mozogni maga a váltó.
Ha kettõt ugrik, az amiatt van, mert bár feszes a bowden, de rossz helyzetben van a váltó. Értem úgy, hogy épp 2 fogaskerék között van. Váltassz egyet, és ismét 2 fogaskerék közé kerül, és megeshet, hogy át is ugrik a következõre a lánc.
Szerintem a legbiztosabb az lenne, ha 9-es váltót vennél, végülis ugyanilyen áron van 9-es XT is, akkor miért akarsz ezzel kockáztatni?
Bekötöd a bowdent a hátsó váltóba, amennyire csak lehet feszesen, a finomhangolást pedig fent, a váltókar felõli részen lehet állítani: függõen attól, hogy ezt hogy állítod, van olyan, hogy egy kattintásra két fogaskereket ugrik a váltó és van olyan, hogy egyet sem tud "leküzdeni". Addig kell állítani, ameddig eltalálod azt, hogy mind a 9 fokozatot egyszerûen és egy kattintásra ugorja. És persze a végállásokat beállítani, hogy ne essen le a lánc. És még ott van a feszességállító csavar is, amit ugyancsak nem árt jól beállítani, hogy minél simábbak legyenek a váltások. Tehát nem árt keresni egy jó leírást és követni az ajánlott sorrendet, mivel minden-mindennel összefüggésben van😊
A lényeg, hogy a 10-es váltó sem fog kisebbeket ugrani, ha úgy állítod be, szerintem.
Shimano váltókart sem tudsz használni SRAM váltóval, ugyanebbõl kifolyólag.
Szóval. Van egy 9-es váltókarod. Rárakod a 9-es váltót. Váltassz egyet. Saccperkábé, mozdul a váltó 5mm-ert. Ráteszed a 10-es váltót. Váltassz egyet. Mivel más a húzási arány, az mozdulni fog mondjuk 4mm-ert.
A váltókar a sebességek számát határozza meg. A váltó adja meg, hogy egy "kattintásra" mennyit mozduljon. Például azt is ellehetne érni, hogy 1 váltással mozduljon a váltó 130mm-ert. Nemtudom, mennyire érthetõ ez így..😊
A végállásokkal nem lesz baj, az csak a 8-7-6 és lefele sebességeknél számít, ott ugyanis változik a sarutávolság. Míg 8-tól felfele fix 130 vagy 135mm. Mert mondjuk 6-os sorról úgy növeltek 7-esre, hogy mellédobtak még egy fogaskereket, ami ugye növelte a két papucs közti távolságot. 9-esnél már nem növelték tovább, inkább összenyomták õket, emiatt kell keskenyebb lánc.
Ettõlfüggetlen nem állítom, hogy nem fog mûködni, mert nem próbáltam még, de ha igaz, hogy más a húzási arány, akkor nem fog tökéletesen váltani soha :/
Gondolkozom amúgy azon, hogy átszerelem a 10es Ultegra váltómat egy próba erejéig a Cube-ról, csak hát ugye az országúti váltó, nem biztos, hogy releváns lenne az eredmény..
Bár nem tudom, hogy sebességben menyni plusszt adna, mert sik terepen enyhe hátszélnél , hogy ugy mondjom leszabályzott a bringa csak pörög a lábam üresjáratba ,de nem megy többet 40-nél.
Simano deore x-mission szett van mindenhol a bringán nálam, ezen kéne valamit gyorsitani.
Én annyira nem ajánlanám a dolgot, elég esélyes, hogy valami gebasz lesz belõle :/
De hátha van okosabb is😊
Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.
Köszi szépen a segítséget mindenkinek.
Shimano 9es és 10es mtb rendszere között mennyire van átfedés? Konkrétan az érdekelne, hogy a 9es rendszeremhez feltehetném-e ezt a 10-es SLX váltót?(a rendszerem szintén SLX, csak ugye 9es)

Én is azok közé tartozom, akik egyre gyakrabban néznek Magyar bajnokikat, és szerintem is egyre több a jó iramú, élvezetes mérkőzés.

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

Amúgy egyszerû, de jó kerékpár, alapnak tökéletes, hogy aztán idõvel lecserélõdjön rajta ez-az.
Ha tényleg nagyon újszerû az általad linkelt Cube, akkor talán, de én is inkább azt mondom, hogy drága. Arra azért figyelj, hogy ez inkább gyerek méret, nem tudom kinek lesz, gondolom tudatos a választás? 😊