22335
11330766891279474906.jpg
  • pxxl
    nem lehet kihagyni :)

• pedobear
    10 őrült bringa
  • RelakS
    1 sebességesnél még az az előny is megvan, hogy mindig ideálisan fut a lánc, így a kopás jóval kisebb mértékű. Váltósnál egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy bármely kombinációban egyenesen futna a lánc, és ez nagyobb kopást is eredményez.
  • Tusy
    - olcsó citybike napi 2x10km használattal 100+ kg-al ~6 hónapot bírt (~2-3 ezer km), akkor lánc + fogaskoszorúk cseréje. Most kevesebbet használom (heti 4x15km) cserébe +20-40kg súlyt is viszek rajta de már van baja (pl. dupla fellniből elszállt néhány küllő). 60 éves 1 sebességes Túra Csepel lánca ennek legalább a 3x-osát bírja (mert szélesebb a lánc) és a patent szem miatt abból még én is ki tudok ütni 1-1 láncszemet. Nem mértem órával de azon olyan 10e km használat után cseréltem láncot
  • RelakS
    nos... nem tudom, mennyi volt benne, mielőtt a bringát megvettem. Feltételezem, hogy 0km-es volt, mert boltból volt.
  • Blum
    800km egy lanc???? Na ne idegesits...

Meg a legszarabb,higfos noname lancok is birnak 2-3 ezer km-t...igen,100 kiloval is. Nalam egy Deore lanc birt 6k-t
  • RelakS
    Én is HG50-et nyomtam szét

Amúgy meg műszernek egy vonalszó is jó :) mind1, meglátom, most meddig fogják húzni a cuccaim, aztán kiderül, van-e értelme ezen ennyit rugózni.

Ami fájdalmas, hogy nem nagyon emlékszem olyanra, hogy ugrott volna a lánc a szétment soron :/ Lehet, ha nem hallottam volna a nyúlásról, még mindig azt kínoznám :D
  • repvez
    Valóban nem a láncom hanem a fogsor neve a HG50es, rosszul emlékeztem melyiké.
    ÉS igen az iparban igy van,de ott megvan a megfelelő bevétel és ütemterv hozzá.DE nálam még mindig jobban megéri egy eltört meghibásodott alkatrészt kicserélni 5 évente, mint 2 évente ledobni a cuccokat. Mivel nem versenyszinten üzöm igy amib a funkcióját ellátja nekem megfelel. Persze nem azt mondom, hogy nem takaritom, vagy ápolom le,de müszeresen nem nézek utánna, hogy mennyi mm nyulása van,és müszerem sincs hozzá.
  • RelakS
    Ne tedd! Egy lánc jóval olcsóbb, mint egy fogaskoszorú, vagy hajtómű. Ha időben cseréled a láncot, a hajtás többi része akár több láncot is kiszolgálhat. Az, hogy letakarítod->úgy néz ki, mint az új, nem jelent semmit. Az enyémet is letakarítottam, szemre nem mondta volna meg senki, hogy szét van nyúlva.

Az iparban is meghibásodásig hajtás helyett a megelőző karbantartást/cserét használják, nem véletlenül.

Amúgy ha 9-es sorod van, CN-HG50-es láncod nem lehet, mert az 6/7/8-as sorokhoz való.

Hajtás ügyben itt pl szerintem szívesen kikupálnak, esetleg még azt is megmondják, miért gáz nyúlt láncot használni
  • repvez
    Ezekkel az elhasználódási dolgokkal mindig hadilábon vagyok, hogy mikor érett valai a cserére, igy én a meghibásodásig tartó uzemeltetési gráf szerint üzemeltetem a bringát. Lehet, hogy igy többmindent kell egyszerre cserélni,de legalább ledolgozza teljesen az árát.

Simano HG 50ess láncom van és 9es sor hátul,de még szinte uj lenne ha letakaritom. 5 éve van meg és még nem volt csere, évente olyan 1500-2200km megy bele a bringába, eddig a külsőgumi mutatja a kopást ,mert már simul a közepe,de épp azon gondolkozom, hogy legalább majd most igy elhalkul menet közbe, a széle még ugysem kopott az jó még terepre.
  • RelakS
    Nyugi, én sem voltam boldog, és más is mondta, hogy ez nem egészen normális
  • Roger6
    Én speciel 95 kg vagyok, a bringa 14.8 kg, szóval nem a legkönnyebb fajta. Hát összekaparom magam, ha idén kell még egy láncot vennem. Bízzunk a legjobbakban.
  • RelakS
    Használat + karbantartás + 110kg-os versenysúly lehetett a probléma.
    Más fórumokon több 1000km-eket írnak.
    Shimano CN-HG73 volt az áldozat. A KMC Z99-em is nagyon megnyúlt 200km alatt, lehet, hogy a kopott soron történt 20km ártott neki O_o A SRAM PC-951 viszont 200km után még mindig mintha új lenne.
    Most három láncot cserélgetek (KMC, SRAM, Sunrace), aztán majd kiderül, mennyi idő alatt megy tönkre. Ettől amúgy lassabb elhasználódást is várok.
    A fogaskoszorú meg úgy nézett ki, mintha valami géppel átmentek volna rajta, nem kopásos sérülésekkel volt tele a kedvenc 2-3 lánckerék.
  • Roger6
    Na ne bassz fel, nekem 5 hónapja volt lánc csere, és azóta 820 km van benne, főleg sprintelések, meg néhány távolsági kirándulás. Mondjuk valami drágábbat vettem, remélem nem kell cserélném egy ideig.
  • RelakS
    minden 2. évben?
    Azért ez erősen használattól is függ. Én kb 800km alatt elhasználtam a láncot, és az alig 7-8 hónapnyi tekerést foglalt magában.
    Persze, aki 800km-t 4 év alatt teker le, azt ez nem érinti :D
  • vsly
  • Forrest Tomee
    Sziasztok!

Indítottam egy kis amatőr blogot, akit érdekel szívesen látom. Semmi komoly profi dolog, csak pár érdekesség.
    Itt a link:
    TekerGO
  • Blum
    1. A fogaskoszoru. Tudom,tudom..nem ez a szakszeru megnevezese de itt mifelenk minden bringaboltban igy mondjak. Meg ne kerdezd miert :)

2. Altalaban 2 evente jelentkezik rajta eszreveheto kopas. Nem muszaj 2 evente,lehet az 3-4 is de akkor mondjuk ugy,hogy minden 2. evben erdemes ranezni es megmerni a nyulast.
  • RelakS
    1: mi az a csoportkerék? A hajtómű? A fogaskoszorú?
    2: miért pont 2 évente? Szerintem láncot pl akkor cserélünk, amikor már a nyúlásmérő azt mondja (kb 0,75% nyúlás). Hajtóművet, fogaskoszorút is akkor, ha elkopott/tönkrement.

Én pl mivel sikerült túlnyújtanom a láncot, ezért már kellett, hogy cseréljem fogaskoszorústól. Még nincs 1 éves az amúgy újonnan vett bringa. A régit viszont annyira nem használtam, hogy láncot is csak azért cseréltem rajta, mert törött görgőkkel volt tele
  • Blum
    Azt,hogy:

2 evente erdemes lecserelni a lanc+csoportkerek kombot,ez az alkatreszek mivoltatol fuggoen 5-15 ezer Ft szokott lenni

Mi nem ertheto ezen?
  • adam46
    Szép kis bicikli, belép szintre tökéletes. :) Nekem is Kelly's van, csak az enyém a verseny kategóriába tartozik. Egy éve van meg és tökéletesen meg vagyok elégedve vele, rendszeres ápolgatás pedig meghálálja a magát. :)
  • RelakS
    "Valamint 2 evente erdemes lecserelni a lanc+csoportkerek kombot,ez az alkatreszek mivoltatol fuggoen 5-15 ezer Ft szokott lenni."

Ezzel mit akarsz mondani?
  • 66zio
    Én.
    Biciklizem.
    Mert unatkozom.
  • Boconadi
    ''elvettek'' a bringam :( Felhaboritonak tartom, hogy egy 2000euros bringan kettö honap mulva beszarik a teleszkop, tönkre megy az elsöszelep, ellazul a lanc, es mergemben meg nemtudom mi törtent vele, de szinte hasznalat nelkül. Ez normalis? Most elküldik a teleszkopot a fox-hoz, kitudja mikor kapom vissza, de EKKORA a fejem.
  • MerlinW
    Köszi:)

A Linux és Ubuntu topikokban jelen vagyok, előbbiben válaszolok Arch témában is, ha van kérdés:)
  • Blum
    Semmi gond,kerdezz nyugodtan amit akarsz. Ugyis jossz te meg ArchLinux topikba Szerk.: Nincs is Arch topik...:O Akkor ezt megusztad

-Alapvetoen az lenne az idealis ha minden hasznalat utan lelenne takartiva a bringa de ez nem mindig jon ossze,ugye :) Nagyban fugg attol,hogy mennyit tekersz es plane,hogy hol de nagy altalanossagban elmondhato,hogy havonta egyszer erdemes langyos-szappanos vizzel es kisszivaccsal lepucolni a fenyezest,lancrol az olajos-poros dzsuvat speci tisztitoval vagy sima benzinnel erdemes leszedni (1 liter benzin a vegtelensegig eleg),teleszkop becsuszoit pedig egy puha ronggyal letorolni. Olajozni a lancon kivul igazabol mast nem erdemes (plane nem a teleszkopot). Erre kifejezetten hajtomu olajat vagy TF2 spray-t ajanlok. [motorolajat,varrogep olajat es egyeb marhasagokat SEMMIKEPP.]
    A TF2-t hasznalhatod a bowdeneknel is (fekpipak nyilasahoz fujsz egy cseppet,meghuzogatod a feket parszor es kesz) de ezt is csak ugy,hogy elotte a port meg a tobbi retket eltavolitod. Magaba a bowden hazba nem kell -es nem is szabad- semmit fujni,abban gyarilag van kenes az pedig amire eltunne onnan addigra a bowdenhaz mar reg csere erett lesz.
    Nagynyomasu mosoba bringat NE! Max. ha extrem saros a gep.

-Normalis belso gumival ilyen gond nincs. Havonta erdemes csekkolni a nyomast de ha nagyon puha azt ugyis erezni fogod.

-Ha valto gorgoi elkopnak vagy a feszitorugo elnyulik annak szamos tunete lehet. Kezdve a pontatlan es beallithatatlan valtastol egeszen a lanc ugrasaig. Ha a feszitorugo nyulik meg akkor maga a valtoszerkezet szokott lotyogni,kisebb bukkanokon magatol sebesseget ugrani. Ez egy beleposzintu valtonal (mint amilyen az Altus is) mar gyarilag is elofordul. Bar lehet magat a feszitorugot is kulon cserelni egy Altus eseteben nem erdemes ezzel szorakozni. (valoszinuleg tobb lenne a rugo+munkadij mint egy uj valto)

Ami meg fontos: minden szezon kezdeten erdemes elvinni a bringat egy szervizbe. Ott altalaban -nagyon helyesen- a bowdenek es bowdenhazak,fekbetetek cserejet szoktak javasolni illetve egy altalanos atvizsgalast is megejtenek (csavarok ellenorzese,centirozas,stb). Mindez egy korrekt boltban,max. 5-7 ezer Ft-os koltseggel szokott jarni. Valamint 2 evente erdemes lecserelni a lanc+csoportkerek kombot,ez az alkatreszek mivoltatol fuggoen 5-15 ezer Ft szokott lenni. Ehhez kapcsolodoan egy gondolat:

Letezik az ugynevezett keresztbe-valtas. Ezt kerekpar vasarlaskor altalaban elszoktak magyarazni,hogy miert rossz de roviden: ha elol pl. a legkisebb lanckereken van a lanc akkor hatul semmikepp ne legyen szinten a legkisebben. Ugyanez vonatkozik forditott felallasra is. Ez azert rossz,mert a lanc sokkal jobban feszul es ezaltal sokkal jobban koptatja a lanckerekeket. Okos valtasokkal sokat lehet sporolni (nalam a Deore szett atlag 6-8 ezer km-t birt...vagyis kb. egy szezont)
  • MerlinW
    Köszi az infót:)
    Mint írtam, számomra teljesen új a téma, tehát felteszek pár idióta kérdést, mintha még sosem láttam volna biciklit vagy legalábbis, mintha még mindig a 80-90-es években élnék:)

- Milyen és milyen rendszerességgel ajánlott a mechanikai karbantartás? A láncot, váltót, egyebet kell olajozni, vagy egyebet, ha igen akkor mivel, hol, hogyan?:)
    - A régi gumikat 1-2 naponta fújni kellett, ez nem tudom változott-e az utóbbi években. Illetve szeretnék egy pici, könnyű, de hatékony pumpát venni, amit kényelmesen tudok cipelni hátizsákban. Nem tudom van-e valami jól bevált típus, vagy csak vegyem meg amelyik szimpatikus:)
    - A fékek kopását értelemszerűen felismerem, de pl. az említett váltó kopásának milyen érzékelhető tünetei vannak?
  • Blum
    Korrekt kis gep,egyszeru de markas beleposzintu kiegeszitokkel.
    Majd ahogy kopnak a dolgok ugy erdemes lesz komolyabbra cserelni oket. Pl. az Altus valto egy szezonra jo lehet,utana egy Alivio/Deore jo valasztas lenne komforterzet szempontjabol (is).
  • MerlinW
    Szerk: Ezt választottam (23")
  • MerlinW
    Hello topik:)

20 év után elhatároztam, hogy veszek egy bringát, ezt választottam, remélem jó lesz:)
    Majd jövök ide tanácsokért, mert fogalmam sincs a karbantartásról, technikai bravúrokról:)
  • repvez
    Nekem a bontrager jones ami most van , anyagra nagyon bejön,mert 5 éves és nyoma sincs olyan repedéseknek mint alul a képeken.Csak épp már elkopott a közepe és olyan traktor ,hogy ráz.
    LAnd crouser vagy bontrager H2 vagy H4be gondolkodom lecserélni, kinek mi a véleménye ezekről? aszfalt és kitaposott hegyi ut 80/20 arányba.
    hétközbe melóba járni hétvégente meg egy kicsit ki a szabadba.
  • pedobear
    Pedig van olyan gumim ami 10 éves legalább és van ami 20 évet kibírt (Semperit, régi Rubena)
  • pxxl
    képzeld el ha 10 évig bírná, kb senki nem venné, tönkremenne a cég = nem lenne gumid 10. év után :)
  • Blum
    n+1 tenyezetol fugg. Hasznalat modja,milyen texturan kozlekedsz,mintazat,keverek,suly,apolas,hol es hogy tartod a bringat,stb...

Amugy lehet kapni ilyen autokhoz is hasznalhato gumi apolo szert. Ha azzal levan kenve parszor egy evben a gumi oldalfala akkor sokat lehet sporolni.
    En mondjuk soha nem hasznaltam,mert mire kirepedezett volna az oldalfal addigra mar maga a futofelulet fogyott el :D
  • Blum
    Mindig mondtam,hogy a Continental egy FOS. :D En 2 tipust is kiprobaltam anno,mindegyik ment vissza ahonnan jott.
  • pedobear
    Ahogy olvasgatom ezek a maiak 3 évig bírják kb átlagos használat mellett és vehetsz újat. Nekem is van Continental (új) és elég gyorsan kopik pedig nem is használtam szinte.
  • Roger6
    Amúgy már akartam kérdezni, hogy egy közepes minőségű guminak (trekking bringa, aszfalt) mennyi az élettartama? Kb. hány km?
  • pedobear
    http://www.cyclefar.com/continental-travel-contact-review/
  • pedobear
    http://tourlog.info/ru/content/shiny-continental-travel-contact-epic-fail

http://travelbybike.nl/en/algemene-informatie/onss-materiaal/ervaring-met-materiaal/continental-travelcontact-banden/
  • pedobear
    Schwalbe Marathon Supremes

Continental Touring Plus