22335
11330766891279474906.jpg
  • Máté94
  • gordon 24
    Köszi! Én is szeretlek:DD
  • Máté94
    Jajj de szép vagy!
  • norbi56
    Nem ér hozzá,fékezs közben nyikorog mint az állat meg ilyen nagyon szar hangot ad ki mintha két vasat egymáson dörzsölnének
  • gordon 24
    Nahh srácok vettem ma sisakot!
    Fel vagyok öltözve csináltunk képet:D Nem tudom mennyire vagytok rám kiváncsiak, de azért megmutitom:D

• bardocz
    Nem kell odabaszni:P
  • SrAta
    hát nekem a 3bárnál minden 2. padkáűn defekt volt...
  • SrAta
    hozzáér a pofa
    cseszekedj vele
  • norbi56
    Hayes Stroker Trail-nál természetes a hangos nyikorgás fékezés közben?
  • VRSDM
    6bár és 8bár.
    kulonben siman hallanám ahogy koppan a felni egy - egy csúnyább érkezénél...
  • SrAta
    6 bár és 8 bár vagy 0,6 bár és 0,8 bár?:D
  • bardocz
    Jah,csak te vagy grammhuszár:D
  • veszelka
    úgy értem, hogy láttam webshopokban 105ért merida sub 40es bicikliket, stb. na, ez egy kecskeméti bicikliüzletben összerakva, nagyrészt országúti alkatrésekből.

a hátsó váltó nem is vált ötnél feljebb.
  • VRSDM
    ahogy látom innen tényleg csak nekem számít hogy leszedjek még pár száz grammot a bicómról? :$
  • Pistike 007
    Ok.
    :D
  • bardocz
    Ehh,tök jó súlya lenen a biciklimnek ha nem lenne rajta 5 kiló zár:D
  • bardocz
    Én 3 körül tartom vagy kevesebb,ha tudom nézni menyi van benne,amúgy csak érzésre,nincs olyan gumi szerintem,aminek jót tesz a 0.5 bár...
  • VRSDM
    nekem 6van elől és 8hátul :)
  • SrAta
    0,5 bár van a hátsó kerekembe lehetetlen vele defektet kapni najó 0,5-0,8 annyit még majdnem szájjal is belefújokXD
    padkáknál tökéletes nem lehet felütéses defektet kapni
  • Gabo
    Szép táv! Gratulálok hozzá!
  • Gabo
    A Crankbrothers pupmák szimpinek látszanak.
    Szerintem 5000-7000 körül már kapsz olyat, ami hosszú távon is használható lesz.
  • vass17
    Hát egyértelmű, nem is lehetne az egész merida, mivel nem gyárt váltókat és más alkatrészeket. Egyébként se mondanám olyan nagy alkatrészgyártónak:)
  • vass17
    Pumpa nélkül élni? Bármikor szükség lehet rá, ráadásul elég kényelmetlen mindig benzinkúthoz menni (főleg lapos gumikkal:D)
  • repvez
    Na olvasom itt a turabeszámolokat akkor én is leirom a sajátomat :)
    Péntek szombaton 4en tekertünk egy balatoni körturát.Reggel 7-kor indultunk Almádibol az északi parton , délbe Badacsonynál ebéd és 16:00-ra Gyenesdiáson voltunk az aznapi pihenö helyünkön. ez olyan 86km-es táv volt.70km körül egy kicsit kezdett bedurranni a combom igy jol esett egy kis fürdözés a balatonba :)
    MÁsnap egy kicsit elaludtunk igy csak fél 10 körül indultunk el a reggelizés után, 15:00-ra Siofokon kajálás és este 7kor értünk vissza a kiindulási helyre.
    Teljes táv:211km
    max sebesség:55km/h
    átlag sebesség: 18,2km/h
    teljes tekerési idö : 11 óra 34 perc
  • veszelka
    egyébként csak a váz merida, úgy lett összerakva a bicikli.
  • veszelka
    igen, csak lapos a kerék, van itthon egy régi pumpa, de azzal semmi nem egy bele, benzinkútról elzavartak, szóval...
  • veszelka
    de mégis..1000-5000?
  • vass17
    A meridát vetted végülis?
  • Gabo
    Nekem két pumpám van használatban. Az egyik egy talpas, álló, nyomásmérős műhelypumpa. A másik egy kisebb BBB nyomásmérős, teleszkópos kialakítású, kulacstartó mellé rögzíthető. Ez utóbbi elég vacak, így keresem az utódját. Mind a két pumpa használható autó és szingó szelepekhez is.
    A fémházas változatok valamivel tartósabbak, mint a műanyag pumpák. Illetve érdemes arra figyelni, hogy könnyen kezelhető legyen. (Pl.: kihajtható markolat, kallantyús szeleprögzítés, stb.) Az úti pumpáknál előnyös, ha védettek a portól és valamilyen módon rögzíteni lehet a vázra.
    Az ár pedig annyi, amennyiért egy jót kapsz.
  • Gabo
    Keress benzinkutat az erdő közepén! ;o)
  • Krezga
    Ne hagyd magad elkergetni :)
  • veszelka
    elkergettek, csak azért kérdem.
    titeket engedne fújatni olyan helyen, ahol az olajkútnál van kapásból a pumpa is?
  • SrAta
    :D:D:D
    semennyiért:D
    Benzinkút:D
  • veszelka
    biciklipumpát mennyiért érdemes venni?
  • Gabo
    Lévén Dunakeszin lakom, onnan is indultam és oda is érkeztem. :o)
  • VRSDM
    dunakeszin volt a cel?
    akkor meg 5perc tekeresnyire voltal a dtlf palyatol .
    keszi felol nezve fotra, fottol balra, a 2/a tuloldalan, levo fenyvesbe :)

szoktunk latni erre specializedekkel egy csapatot. gondolom ok is itt tekergetnek a kornyeken . felevente beneznek. elunk-e meg :)
  • Gabo
    Nekem 2 évig tartott a tervezgetés és a pénz összerakása. Az eredményt itt láthatod:

Igazából a merevfarú bringák esetében csak a váz az, amiben igazán különböznek a gyártók gépei. Érdemes jól választani, mert a későbbi fejlesztéseknek is ez lesz az alapja. Keresd azt a bringát, aminek a geometriája leginkább megfelel az elvárásaidnak. Később az alkatrészeket úgyis lecserélheted.
    Persze az is igaz, hogy a nagyobb gyártók esetében a márkanevet is meg kell fizetni. :o/

A bringa kiválasztásakor a testi adottságaidat is figyelembe kell venni. Mennyire vagy sportos? Milyen magas vagy? Mekkora a testtömeged?
  • Gabo
    Tanulságok:
    Mivel nem ez volt az első komolyabb túrám, így nagyjából tisztában voltam a szervezetem igényeivel.
    A folyadék utánpótlás éppen elég volt. Érdemes mindenesetre kihasználni a kínálkozó alkalmakat, ha friss innivalóhoz juthat az ember, de kellő mennyiségű tartaléknak mindig lennie kell. A magam részéről a hátizsák itatós tasakjában vittem 2 l sportitalt, a kulacsban pedig 0,5 l tiszta vizet. Ez utóbbi akkor is hasznos, ha valamit le kell öblíteni, vagy kezet kell mosni. Mindig érdemes friss vizet vételezni, ha van rá lehetőség menet közben.
    Mivel tudom magamról, hogy tekerés közben normál kaját nem igazán bírok enni, így a energiapótlást müzliszeletekkel, csokival, gyümölccsel igyekszem megoldani. (Ezek viszonylag gyorsan felszívódnak.) Kiegészítésként, amolyan instant energiabombaként, a szőlőcukor is jól jön. Az energiaszeletek és gélek inkább versenykörülmények között hasznosak.
    A fokozott verítékezés miatt a fentieket valószínűleg még hasznos lenne kiegészíteni pár gramm sóval is vagy valamilyen sós keksszel.
    Egy ilyen út során nem árt egy jó térkép és tudni kell tájékozódni az alapján. Bár még így is megeshet, hogy az ember elkavarodik valamennyire. Mindig gondolni kell „menekülési utakra” is, arra az esetre ha valami közbejön.
    Fontos, hogy mindenki legyen tisztában a saját korlátaival és ismerje a szervezete figyelmeztető jeleit. Mivel az egész túra során szigorúan visszafogott tempóban tekertem így még hazaérkezéskor sem voltam totálisan kimerült, elgyötört. Annak ellenére sem, hogy Nagymarosnál rossz utat választottam. A folyadék és tápanyag pótlásnak köszönhetően nem görcsöltem és nem is éheztem el.
    Egy ilyen hosszú túra esetén fontos, hogy a bringa tökéletes állapotban legyen. A magam részéről mindig viszek pótbelsőt és mindent ami egy defekt szereléséhez kell. Ezen kívül egy multiszerszám is be van rakva a nyeregtáskába arra az estre ha valamit meg kell húzni. Láncbontó is van rajta, és egy Sram patentszem is el van téve, egy esetleges láncszakadás javítására. Egy hosszabb-rövidebb drótdarab és némi szigetelőszalag sem árt. Szerencsére ezekre nem volt szükség ez alkalommal.
    Az is bizonyítást nyert, hogy markolat és markolat között is érezhető különbség van. A bringa eredeti markolatai túl vékonyak voltak, így messze nem oszlatták el annyira a terhelést a tenyeremnél, mint kellene. Még a megszokott 36 km-es edzőköröm során is elzsibbadtak a kezeim és az ujjaim. Pénteken ezért felraktam egy pár Ergon GP1 markolatot és nem is bántam meg. Bár még igényel egy kis igazítást, de menet közben semmi zsibbadás. :o) Ajánlani tudom ezt, vagy valamelyik olcsóbb koppintását mindenkinek, aki komolyabb túrákat kíván tenni.
  • Gabo
    Ígértem nektek egy túrabeszámolót a hétvégi börzsönyi tekergésemről. Íme hát:
    Bár korábban szerettem volna indulni, de csak 9:00-re lettem menetkész.
    Nagymarosig bringa úton, illetve itt-ott kis forgalmú közúton tekertem, visszafogott tempóban. Igyekeztem tartalékolni az erőmet a hegyekre.
    Nagymaroson a révnél tartottam egy rövid pihenőt, és még egyszer átnéztem a térképet. Azt terveztem, hogy a K+ jelölésen megyek fel a Köves-mezőnél lévő parkolóig. Amit nem tudtam, hogy ez egy kemény, tekerhetetlen, tolós szakasz lesz. Ráadásul az egyik elágazásnál a hiányos jelölések miatt sikerült rossz irányba fordulni és így visszagurultam (zabszemmel a hátsó felemben a meredek köves, kerékvájatos lejtő miatt) Nagymarosra. Ez után inkább a P jelzésen mentem tovább, remélve, hogy kicsit könnyebb útvonal lesz. Ez egy darabig így is volt... Míg be nem értem az erődbe. Itt aztán újabb, még keményebb tolós következett. A pulzusmérőt először itt kapcsoltam ki. Elég volt az, hogy a lihegésem megtörte az erdő nyugalmát, a csipogás már nem kellett mellé.
    Miután elértem a Panoráma autóút parkolójához engedélyeztem magamnak némi szusszanást. Vicces volt a figyelmeztető táblát olvasni, hogy veszélyes szakasz. Ezt lent is kiírhatták volna. :o) Pihenő közben útbaigazítottam egy eltévedt motorost is. Egy kicsit azért vigasztalt, hogy nem csak én tudok rosszul útvonalat választani. ;o)
    Ezután aszfalton folytattam a tekerést Kóspallag irányába. Kóspallag után egy kicsivel jön egy elágazás, amit a turistatérkép Deszkametsző völgyként jelöl. Az út átvisz a hegygerincen, egy 12-14%-kos emelkedővel, a túloldalon pedig egy jó kis lejtővel. Inkább toltam itt is. Elég energiát vesztegettem el Nagymarosnál ahhoz, hogy ne akarjak feltekerni. A völgyön átérve Észak felé, Királyrét irányába mentem tovább. Egy rövid szakaszon egy fejem felett elsuhanó karvaly vált a kísérőmmé, mielőtt az erdő fái közé vette volna az irányt. Királyréten a büfénél aztán végre egy kis energiapótlásra is sort kerítettem, némi üdítő, egy banán és egy sportszelet képében. A kulacsomban lévő tartalék vizet is frissre cseréltem a kútnál.
    Királyrétről Észak felé indultam. Az út itt enyhén emelkedik, kényelmesen pörgetve lehet haladni. Menet közben találkoztam gyalogos túrázókkal és néhány bringással is. Egy enyhe ívű kanyart követően jobbra következett az az elágazás, amit kiszemeltem magamnak. Ez elméletileg egy kijelölt hegyi bringás ösvény. Valójában erdészeti út, sorompókkal lezárva mind a két végén, ami enyhe emelkedőkkel és lejtőkkel, de nagyjából szintben visz végig a hegyek oldalában Diósjenőig. Az út eléggé elhanyagolt. A munkagépek kerékcsapásai, kisebb-nagyobb sziklák és kövek teszik nehezen járhatóvá. Röviden, ideális terep egy össztelós hegyi bringa számára. :o) Menet közben néhány siklón kívül nem találkoztam senkivel, így kicsit úgy érezhettem, hogy csak az enyém az erdő. Igazán élvezetes szakasz volt.
    Diósjenőt elérve aszfalton folytattam tovább Nógrádig. A várat megkerülve egy fagyizónál tartottam ismét pihenőt és némi frissítést. Mivel már késő délutánra járt, ezért úgy döntöttem, hogy az eredetileg tervezett útvonal helyett inkább a egy kisebb berkenyei kitérő után a 2-es úton megyek tovább. Szendehely felé lejtőzve sikerült 58,73 km/ó-át gurulnom.
    Sajnos Szendehely után a „kerékpárral traktorra és szekérre hajtani tilos” tábla miatt kénytelen voltam Verőce irányába egy jó nagy vargabetűt tenni és onnan visszatekerni Vácra. Ez a rész már nem volt rajta a térképemen, így még csak mellékutakat se nagyon tudtam keresni.
    Vácról aztán már egyhuzamban lenyomtam a maradék 17 km-t Dunakesziig. Otthon már várt a hűs gyümölcsleves és némi rántott csirkecomb. ;o)
    A Börzsöny igazán szép. Mindenkinek, aki kellően felkészültnek érzi magát csak javasolni tudom, mint túrahelyszínt.

Képek a galériámban.
  • FireBlade929
    Köszi! Hát már pár hete a neten lógok meg az üzleteket járom!
    Erre a két modellre szűkítettem elsősorban a típusokat, de a Magellannak valóban jó az ár/érték aránya! Igazából az egyik boltban rá akartak beszélni a Sintesi-re! Ez valami olasz cucc és állítólag nagyon jó minőségű gépek! A Cannondale F5 is szóba jött, de árban ez már kicsit húzósabb!
    Használni elsősorban általános célokra! Aszfalt a terepig, ami alatt eredi utakat és ösvényeket értek! Tehát nem extrém körülményeknek lesz kitéve a vas!