Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hecker007
Üdv!
Ma kiderült hogy a hátsó agyam megadta magát, a belsõ tengely eltört, a gyorszár meghajolt, úgyhogy muszáj cserélnem. Novatec agyakat néztem, az lenne a kérdésem, hogy ezekre rámegy a jó öreg racsni vagy venni kell egy kazettás fogaskoszorút is hozzá? Illetve hogy mennyire számítsak tartós agyra 15-20eFt árkategóriában?

RelakS
najóvan...
Úgy látszik, az alábbi oldal kamu.

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

RelakS
Törölték az oldalt, mert uszító, rászístá, stb...

Itt az új profil, de õk maguk is kérik a kommentelõket, hogy fogják vissza magukat.

RelakS
A hiba az én készülékemben van, vagy tényleg lekapcsolták a Tolvajkergetõk facebook oldalát?

benőmenő
Szerintem az enyémnél más is sz@r, mert az elsõt egész jól be tudtam lõni, de a hátsón több csavarfordulat után is alig emeli el az egyiket a kerékrõl. Ugyan akkor így is több nagyságrenddel könnyebb lett tekerni 😄
greg benz

Annyira szép 😄

MerlinW
Meg, jaja😊

[merlinw.org]

Akkor ezek szerint megvetted a paripat? 😊

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

MerlinW
Most nézem a többi videót, jó a srác csatornája.

[merlinw.org]

MerlinW
4:40-tõl:

[merlinw.org]

MerlinW
Sikerült megcsinálnom. A lényege a játéknak, hogy amelyik oldala rátapad a gumira fékezés után, annak a (alul levõ oldalsó) csavarján kell kicsit húzni, esetleg a másik oldalon lazítani egészen addig amíg be nem áll szimmetrikusan. Tehát amelyik csavar lazább, arra van kisebb erõhatással a huzal.

Én úgy csináltam, hogy tekertem egy negyed fordulatot, féket tövig behúztam 1-2 mp-ig 2-3x, elengedtem, majd egy papírlappal ellenõriztem hogy bemegy-e a kerék és a fékek közé. Amelyik oldalon nem csúszott be a lap, ott ráhúztam picit a csavarra vagy lazítottam a másik oldalon.

Én az elõbb több, mint egy órán át játszottam a két fékkel, mire tip-top lett😊 Egy kis logikai játék😊

[merlinw.org]

repvez
ÉS az ilyen patkóféknél hogy lehet megakadályozni az egyoldalra való elhuzást fékezéskor és utána ottmarad.
MErt van egy melós bringám amivel csak bent mozgok,de nálam is sikál a pofa a felninél és le kell nyulnom visszatolni a helyére

A másik problémám, hogy hogy lehet megoldani, hogy az ülést jelentõsen hátrébb tegyem mint amenynit a csõ engedne?MErt ez a versó bringát még tizenéves koromba használtam igy kicsi a váz. a szarvkormáynt lecseréltem egyenesre,ezzel megoldottam,, hogy ne érjen a térdem a kormányhoz és az ülés csövet lángvágóval megmelegitve hátra hajlitottam,de ennél gondolom lehetne valami jobb megoldást is találni.
Sziasztok!

A tavaly nyári alpoktúránk utolsó epizódja megtekinthetõ:

Útvonal:
Toblach/Dobiaccio/-Pustertal-Drau/Dráva/ völgye-Lienz-Möllbrücke-Milstatter see-Brenn see-Afritzer see-Ossiacher see-Wörther see-Klagenfurt

Útvonal-animáció és térkép:
http://users.atw.hu/cobranco/terkepek/alpdosz4.2013..html

A írásos anyag maradék része/meg persze az immár komplett egész is,egyben ,aki most kapcsolódik be/:
http://users.atw.hu/cobranco/turabeszamolok.html

Jó szórakozást!

http://cobranco.hu/

bardocz
Én úgy emlékszem, hogy az enyémen a rugót is lehet más helyre rakni, talán 3 lyuk van, és azzal is feszesebb lehet, kevésbé ér bele, meg mocorog magától.
MerlinW
Megnézem, köszi😊

[merlinw.org]

benőmenő
<#eljen>
Ezt én is majd megnézem, mert állandóan küzdök a Merlin által említett problémával.
repvez
A fékpofa alatti fekete kiálló csavarral tudod elvileg a rugó feszességét állitani, hogy milyen erõsen térjen vissza a helyére, azokkal kell játszadozni, hogy egyformán legyenek , igy nem ragad ott ez egyik felén a pofa .
MerlinW
Kis segítséget kérnék:

Ilyen fékek vannak a bringán, de oldalirányban könnyen forgathatók/mozdíthatók. Ezáltal hozzáérnek a kerékhez. Nem találtam melyik csavarral, vagy hol lehet stabilizálni õket. Esetleg állítani a gumik távolságán.

[merlinw.org]

Országúti bringámon nagy generál. :-)

Döcögõs menet kicsit? 😊

Positive Mental Attitude

pxxl
nem lehet kihagyni 😊

All hail the double x!

pedobear

Tudomány, technika és gazdaság vegyes topic: http://sg.hu/forum/tema/1108932295

RelakS
1 sebességesnél még az az elõny is megvan, hogy mindig ideálisan fut a lánc, így a kopás jóval kisebb mértékû. Váltósnál egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy bármely kombinációban egyenesen futna a lánc, és ez nagyobb kopást is eredményez.

- olcsó citybike napi 2x10km használattal 100+ kg-al ~6 hónapot bírt (~2-3 ezer km), akkor lánc + fogaskoszorúk cseréje. Most kevesebbet használom (heti 4x15km) cserébe +20-40kg súlyt is viszek rajta de már van baja (pl. dupla fellnibõl elszállt néhány küllõ). 60 éves 1 sebességes Túra Csepel lánca ennek legalább a 3x-osát bírja (mert szélesebb a lánc) és a patent szem miatt abból még én is ki tudok ütni 1-1 láncszemet. Nem mértem órával de azon olyan 10e km használat után cseréltem láncot

\"Nyelvében él a nemzet\" | \"Ha nem érdekel hol vagy, nem tévedhetsz el\" | gw2: Szilva Lee | Lenovo G580AH i3, GT635M, 8Gb RAM

RelakS
nos... nem tudom, mennyi volt benne, mielõtt a bringát megvettem. Feltételezem, hogy 0km-es volt, mert boltból volt.

800km egy lanc???? Na ne idegesits...

Meg a legszarabb,higfos noname lancok is birnak 2-3 ezer km-t...igen,100 kiloval is. Nalam egy Deore lanc birt 6k-t

RelakS
Én is HG50-et nyomtam szét <#rinya>

Amúgy meg mûszernek egy vonalszó is jó 😊 mind1, meglátom, most meddig fogják húzni a cuccaim, aztán kiderül, van-e értelme ezen ennyit rugózni.

Ami fájdalmas, hogy nem nagyon emlékszem olyanra, hogy ugrott volna a lánc a szétment soron :/ Lehet, ha nem hallottam volna a nyúlásról, még mindig azt kínoznám 😄

repvez
Valóban nem a láncom hanem a fogsor neve a HG50es, rosszul emlékeztem melyiké.
ÉS igen az iparban igy van,de ott megvan a megfelelõ bevétel és ütemterv hozzá.DE nálam még mindig jobban megéri egy eltört meghibásodott alkatrészt kicserélni 5 évente, mint 2 évente ledobni a cuccokat. Mivel nem versenyszinten üzöm igy amib a funkcióját ellátja nekem megfelel. Persze nem azt mondom, hogy nem takaritom, vagy ápolom le,de müszeresen nem nézek utánna, hogy mennyi mm nyulása van,és müszerem sincs hozzá.
RelakS
Ne tedd! Egy lánc jóval olcsóbb, mint egy fogaskoszorú, vagy hajtómû. Ha idõben cseréled a láncot, a hajtás többi része akár több láncot is kiszolgálhat. Az, hogy letakarítod->úgy néz ki, mint az új, nem jelent semmit. Az enyémet is letakarítottam, szemre nem mondta volna meg senki, hogy szét van nyúlva.

Az iparban is meghibásodásig hajtás helyett a megelõzõ karbantartást/cserét használják, nem véletlenül.

Amúgy ha 9-es sorod van, CN-HG50-es láncod nem lehet, mert az 6/7/8-as sorokhoz való.

Hajtás ügyben itt pl szerintem szívesen kikupálnak, esetleg még azt is megmondják, miért gáz nyúlt láncot használni

repvez
Ezekkel az elhasználódási dolgokkal mindig hadilábon vagyok, hogy mikor érett valai a cserére, igy én a meghibásodásig tartó uzemeltetési gráf szerint üzemeltetem a bringát. Lehet, hogy igy többmindent kell egyszerre cserélni,de legalább ledolgozza teljesen az árát.

Simano HG 50ess láncom van és 9es sor hátul,de még szinte uj lenne ha letakaritom. 5 éve van meg és még nem volt csere, évente olyan 1500-2200km megy bele a bringába, eddig a külsõgumi mutatja a kopást ,mert már simul a közepe,de épp azon gondolkozom, hogy legalább majd most igy elhalkul menet közbe, a széle még ugysem kopott az jó még terepre.
RelakS
Nyugi, én sem voltam boldog, és más is mondta, hogy ez nem egészen normális <#zavart1>

Roger6
Én speciel 95 kg vagyok, a bringa 14.8 kg, szóval nem a legkönnyebb fajta. Hát összekaparom magam, ha idén kell még egy láncot vennem. Bízzunk a legjobbakban.

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

RelakS
Használat + karbantartás + 110kg-os versenysúly lehetett a probléma.
Más fórumokon több 1000km-eket írnak.
Shimano CN-HG73 volt az áldozat. A KMC Z99-em is nagyon megnyúlt 200km alatt, lehet, hogy a kopott soron történt 20km ártott neki O_o A SRAM PC-951 viszont 200km után még mindig mintha új lenne.
Most három láncot cserélgetek (KMC, SRAM, Sunrace), aztán majd kiderül, mennyi idõ alatt megy tönkre. Ettõl amúgy lassabb elhasználódást is várok.
A fogaskoszorú meg úgy nézett ki, mintha valami géppel átmentek volna rajta, nem kopásos sérülésekkel volt tele a kedvenc 2-3 lánckerék.

Roger6
Na ne bassz fel, nekem 5 hónapja volt lánc csere, és azóta 820 km van benne, fõleg sprintelések, meg néhány távolsági kirándulás. Mondjuk valami drágábbat vettem, remélem nem kell cserélném egy ideig.

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

RelakS
minden 2. évben?
Azért ez erõsen használattól is függ. Én kb 800km alatt elhasználtam a láncot, és az alig 7-8 hónapnyi tekerést foglalt magában.
Persze, aki 800km-t 4 év alatt teker le, azt ez nem érinti 😄

vsly
<#eljen>

Gázkészülék szervíz: gazdoki.hu

Forrest Tomee
Sziasztok!

Indítottam egy kis amatõr blogot, akit érdekel szívesen látom. Semmi komoly profi dolog, csak pár érdekesség.
Itt a link:
TekerGO

1. A fogaskoszoru. Tudom,tudom..nem ez a szakszeru megnevezese de itt mifelenk minden bringaboltban igy mondjak. Meg ne kerdezd miert 😊

2. Altalaban 2 evente jelentkezik rajta eszreveheto kopas. Nem muszaj 2 evente,lehet az 3-4 is de akkor mondjuk ugy,hogy minden 2. evben erdemes ranezni es megmerni a nyulast.

RelakS
1: mi az a csoportkerék? A hajtómû? A fogaskoszorú?
2: miért pont 2 évente? Szerintem láncot pl akkor cserélünk, amikor már a nyúlásmérõ azt mondja (kb 0,75% nyúlás). Hajtómûvet, fogaskoszorút is akkor, ha elkopott/tönkrement.

Én pl mivel sikerült túlnyújtanom a láncot, ezért már kellett, hogy cseréljem fogaskoszorústól. Még nincs 1 éves az amúgy újonnan vett bringa. A régit viszont annyira nem használtam, hogy láncot is csak azért cseréltem rajta, mert törött görgõkkel volt tele <#wilting>

Azt,hogy:

2 evente erdemes lecserelni a lanc+csoportkerek kombot,ez az alkatreszek mivoltatol fuggoen 5-15 ezer Ft szokott lenni

Mi nem ertheto ezen?

adam46
Szép kis bicikli, belép szintre tökéletes. 😊 Nekem is Kelly's van, csak az enyém a verseny kategóriába tartozik. Egy éve van meg és tökéletesen meg vagyok elégedve vele, rendszeres ápolgatás pedig meghálálja a magát. 😊
RelakS
"Valamint 2 evente erdemes lecserelni a lanc+csoportkerek kombot,ez az alkatreszek mivoltatol fuggoen 5-15 ezer Ft szokott lenni."

Ezzel mit akarsz mondani?

Én.
Biciklizem.
Mert unatkozom.

Boconadi
''elvettek'' a bringam 😞 Felhaboritonak tartom, hogy egy 2000euros bringan kettö honap mulva beszarik a teleszkop, tönkre megy az elsöszelep, ellazul a lanc, es mergemben meg nemtudom mi törtent vele, de szinte hasznalat nelkül. Ez normalis? Most elküldik a teleszkopot a fox-hoz, kitudja mikor kapom vissza, de EKKORA a fejem.
MerlinW
Köszi😊

A Linux és Ubuntu topikokban jelen vagyok, elõbbiben válaszolok Arch témában is, ha van kérdés😊

[merlinw.org]

Semmi gond,kerdezz nyugodtan amit akarsz. Ugyis jossz te meg ArchLinux topikba Szerk.: Nincs is Arch topik...😮 Akkor ezt megusztad<#ravasz1>

-Alapvetoen az lenne az idealis ha minden hasznalat utan lelenne takartiva a bringa de ez nem mindig jon ossze,ugye 😊 Nagyban fugg attol,hogy mennyit tekersz es plane,hogy hol de nagy altalanossagban elmondhato,hogy havonta egyszer erdemes langyos-szappanos vizzel es kisszivaccsal lepucolni a fenyezest,lancrol az olajos-poros dzsuvat speci tisztitoval vagy sima benzinnel erdemes leszedni (1 liter benzin a vegtelensegig eleg),teleszkop becsuszoit pedig egy puha ronggyal letorolni. Olajozni a lancon kivul igazabol mast nem erdemes (plane nem a teleszkopot). Erre kifejezetten hajtomu olajat vagy TF2 spray-t ajanlok.
A TF2-t hasznalhatod a bowdeneknel is (fekpipak nyilasahoz fujsz egy cseppet,meghuzogatod a feket parszor es kesz) de ezt is csak ugy,hogy elotte a port meg a tobbi retket eltavolitod. Magaba a bowden hazba nem kell -es nem is szabad- semmit fujni,abban gyarilag van kenes az pedig amire eltunne onnan addigra a bowdenhaz mar reg csere erett lesz.
Nagynyomasu mosoba bringat NE! Max. ha extrem saros a gep.

-Normalis belso gumival ilyen gond nincs. Havonta erdemes csekkolni a nyomast de ha nagyon puha azt ugyis erezni fogod.

-Ha valto gorgoi elkopnak vagy a feszitorugo elnyulik annak szamos tunete lehet. Kezdve a pontatlan es beallithatatlan valtastol egeszen a lanc ugrasaig. Ha a feszitorugo nyulik meg akkor maga a valtoszerkezet szokott lotyogni,kisebb bukkanokon magatol sebesseget ugrani. Ez egy beleposzintu valtonal (mint amilyen az Altus is) mar gyarilag is elofordul. Bar lehet magat a feszitorugot is kulon cserelni egy Altus eseteben nem erdemes ezzel szorakozni. (valoszinuleg tobb lenne a rugo+munkadij mint egy uj valto)

Ami meg fontos: minden szezon kezdeten erdemes elvinni a bringat egy szervizbe. Ott altalaban -nagyon helyesen- a bowdenek es bowdenhazak,fekbetetek cserejet szoktak javasolni illetve egy altalanos atvizsgalast is megejtenek (csavarok ellenorzese,centirozas,stb). Mindez egy korrekt boltban,max. 5-7 ezer Ft-os koltseggel szokott jarni. Valamint 2 evente erdemes lecserelni a lanc+csoportkerek kombot,ez az alkatreszek mivoltatol fuggoen 5-15 ezer Ft szokott lenni. Ehhez kapcsolodoan egy gondolat:

Letezik az ugynevezett keresztbe-valtas. Ezt kerekpar vasarlaskor altalaban elszoktak magyarazni,hogy miert rossz de roviden: ha elol pl. a legkisebb lanckereken van a lanc akkor hatul semmikepp ne legyen szinten a legkisebben. Ugyanez vonatkozik forditott felallasra is. Ez azert rossz,mert a lanc sokkal jobban feszul es ezaltal sokkal jobban koptatja a lanckerekeket. Okos valtasokkal sokat lehet sporolni (nalam a Deore szett atlag 6-8 ezer km-t birt...vagyis kb. egy szezont)

MerlinW
Köszi az infót😊
Mint írtam, számomra teljesen új a téma, tehát felteszek pár idióta kérdést, mintha még sosem láttam volna biciklit vagy legalábbis, mintha még mindig a 80-90-es években élnék😊

- Milyen és milyen rendszerességgel ajánlott a mechanikai karbantartás? A láncot, váltót, egyebet kell olajozni, vagy egyebet, ha igen akkor mivel, hol, hogyan?😊
- A régi gumikat 1-2 naponta fújni kellett, ez nem tudom változott-e az utóbbi években. Illetve szeretnék egy pici, könnyû, de hatékony pumpát venni, amit kényelmesen tudok cipelni hátizsákban. Nem tudom van-e valami jól bevált típus, vagy csak vegyem meg amelyik szimpatikus😊
- A fékek kopását értelemszerûen felismerem, de pl. az említett váltó kopásának milyen érzékelhetõ tünetei vannak?

[merlinw.org]

Korrekt kis gep,egyszeru de markas beleposzintu kiegeszitokkel.
Majd ahogy kopnak a dolgok ugy erdemes lesz komolyabbra cserelni oket. Pl. az Altus valto egy szezonra jo lehet,utana egy Alivio/Deore jo valasztas lenne komforterzet szempontjabol (is).

MerlinW
Szerk: Ezt választottam (23")

[merlinw.org]

MerlinW
Hello topik😊

20 év után elhatároztam, hogy veszek egy bringát, ezt választottam, remélem jó lesz😊
Majd jövök ide tanácsokért, mert fogalmam sincs a karbantartásról, technikai bravúrokról😊

[merlinw.org]